politiken.se
09 dec 2013

 

Bildt ser ingen orsak till ursäkt

Moderaterna har ingenting att be om ursäkt för när det gäller Sydafrika, anser utrikesminister Carl Bildt.
Socialdemokraten Carina Hägg och förre ledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly anser att Moderaterna borde säga förlåt för sin hållning till motståndet mot apartheidregimen i Sydafrika.
Vi tog avstånd från apartheid men på ett annat sätt. De ska inte försöka monopolisera detta. Gå tillbaka och se vad vi sade och gjorde, det var mycket entydiga avståndstaganden från apartheidsystemet. Att påstå något annat är att fara med osanning, säger Bildt.
Moderaterna röstade emot regeringens förslag 1987 att införa en svensk handelsbojkott mot Sydafrika.
Det är riktigt, vi var skeptiska till ensidiga svenska sanktioner. Det är en linje vi har i dag också och som Socialdemokraterna har i många andra sammanhang, säger Carl Bildt.
När Danmark och Norge 1986 införde en handelsbojkott mot Sydafrika, var den socialdemokratiska regeringen fortfarande emot.
Till skillnad från Norge och Danmark är Sverige neutralt och kan inte bryta mot internationell rätt och det internationella handelsavtalet GATT, sade dåvarande statsminister Ingvar Carlsson.
S-regeringen ville att FN:s säkerhetsråd skulle fatta beslut om sanktioner. Det gjorde dock aldrig säkerhetsrådet, utöver ett vapenembargo. Däremot fanns det en uppmaning från FN:s generalförsamling om handelsbojkott.
Men 1987 föreslog ändå S-regeringen en handelsbojkott, som alla partier utom Moderaterna stödde i riksdagen. Men inte heller i dag anser Bildt att Moderaternas linje var fel.
Nej, det där får historikerna utvärdera vad som ledde till det hela. Hotet om sanktioner kan ha spelat en viss roll. Men det avgörande var den interna förändringen i Sydafrika. Det samlade internationella moraliska trycket tror jag var viktigare än spelet med svenska investeringar som jag inte tror betydde så mycket, säger Bildt.
Men det var inte bara Moderaterna som var emot en ensidig svensk bojkott. Fackföreningen Metall var också motståndare och förordade samarbete med också andra organisationer än ANC.

TT