politiken.se
08 dec 2013

 

Kungen får miljoner i jordbruksstöd

Kung Carl XVI Gustaf har fått jordbruksstöd från EU på minst 2,2 miljoner kronor för sitt gods Stenhammar i år. Men att kungen får skattepengar till sitt jordbruk är inget konstigt, enligt chefen för EU-kommissionen i Sverige.
Det är dels ett gårdsstöd på en miljon kronor som betalades ut den gångna veckan, dels tidigare utbetalda medel för vallstöd, betesstöd och ekologisk odling.
EU-stöd till Stenhammar har utgått under lång tid. Själv har jag varit med i fyra år, men godset har fått stöd under många år, långt innan jag kom in. Jag kan dock inte tala om hur mycket pengar det totalt rör sig om, för jag har inte siffrorna här i dag, säger Jan Lindman, överintendent vid hovet och Kungens representant på Stenhammar gods, till TT.
TT: Finns det några betänkligheter med att kungen tar emot skattepengar för att bedriva sitt jordbruk?
Stenhammars gods bedriver ett jordbruk som består av ekologisk köttproduktion, och det gör vi i Sverige i konkurrens med andra gårdar av liknande karaktär. Då lyder vi också under samma regelverk och är berättigade till stöd, som vi också tar emot.
Chefen för EU-kommissionen i Sverige, Pierre Schellekens, ser inget konstigt med att kungen får ta emot skattepengar för jordbruk.
Vi gör ingen skillnad på människa och människa. Uppfyller du kriterierna så har du tillgång till stöden, säger han till Ekot.
Enligt Jordbruksverket kan det finnas mer stöd för i år som ännu inte har betalats ut.

TT