politiken.se
04 dec 2013

 

Brittisk debatt om svenska friskolor

De dåliga Pisa-resultaten i Sverige blev snabbt huvudingrediens, för att inte säga slagträ, i en ilsken debatt i brittiska underhuset i tisdags mellan skolminister Michael Gove och bland andra Labours skuggskolminister Tristram Hunt.
Även brittiska skolresultat ligger illa till i Pisa-undersökningen. Mycket av debatten, som pågick i närmare en timme, handlade om huruvida en svenskinspirerad friskolereform och rekrytering av icke kvalificerade lärare för att åtgärda lärarbrist kan förklara de dåliga Pisa-resultaten.
Det var inte länge sedan som Gove pekade på Sverige och sade: "här är framtiden och den fungerar" när det gäller friskolereformen och rekrytering av icke kvalificerade lärare. Vad säger han nu, undrade Hunt under instämmande mummel från partikamrater.
Gove försvarade den brittiska friskolepolitiken med att säga att brittiska friskolor var under bättre kontroll än i Sverige och hävdade sedan att svenska friskolor - till skillnad från i Storbritannien - inte kontrollerades av skolmyndigheter före 2008.

TT