politiken.se
30 nov 2013

 

13-åring dog i bråk på asylboende

En 13-årig pojke dog efter ett bråk på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Korpilombolo.
Pojken råkade illa ut trots att han inte deltog i själva bråket.
Han ska ha gått emellan, fått en eller flera smällar, gått i backen och slagit i huvudet, säger kommissarie Johan Claesson, chef för brottsutredningar i östra Norrbotten, till TT.
På fredagskvällen var det bråk på boendet, där åtta 13-15-åriga pojkar bor. Socialjour tillkallades och det lugnade sig. Strax före halv ett natten till i dag blossade bråket upp igen och 13-åringen slog i huvudet efter att ha mottagit slag.
En annan 13-årig pojke som misstänks för gärningen överlämnades till sociala myndigheter. Han var till en början misstänkt för dråp, men är nu i stället misstänkt för misshandel och vållande till annans död.
Man har hört vittnen och rubricerat om det. Han är ju under 15, så han är inte straffmyndig i vilket fall som helst, säger Tomas Schäufele, vakthavande befäl på Norrbottenspolisen.
Enligt Kurt Wennberg, kommunstyrelsens ordförande i Pajala där Korpilombolo ligger, fanns sex vuxna personer ur boendets personal och socialtjänsten på plats när händelsen inträffade.
TT: Men hur kunde det ske när sex vuxna var där?
Det var en plötslig händelse. Det gick väldigt fort, svarar han.
Pojkarna kommer från flera länder och talar flera språk.
TT: Kan det vara förklaringar till bråket?
Det vet jag inte, om det är någon språkförbistring och det vill jag inte spekulera i, svarar Wennberg.
Johan Claesson betonar att händelsen rör icke straffmyndiga personer. Därför blir målet med polisens förundersökning heller inte att lagföra någon, utan att utreda vad som hänt.
Tekniska undersökningar genomförs på boendet.
Vi ska också hålla förhör med dem som sett händelsen, säger Claesson.
En obduktion ska fastslå dödsorsaken.
Kyrkan i Korpilombolo öppnade så att människor kan prata av sig. När skolan öppnar i nästa vecka ska den ta upp händelsen. Personalen på boendet ska också få stöd, bland annat av kommunens krisgrupp.
Vad gäller de sju pojkarna så har kommunen kontaktat landstinget, länsstyrelsen, Migrationsverket och olika föreningar med människor som talar pojkarnas språk.
De får det stöd och den hjälp de behöver av olika människor, säger Kurt Wennberg.
Pojkarna på boendet är tillfälligt flyttade på grund av polisens tekniska undersökningar.
De är på ett annat boende nu, säger Wennberg.

TT