politiken.se
14 aug 2013

 

Tuff sommar för många djurparker

När värmen slog till blev de flesta djurparker förlorare.
Semesterfirarna valde stranden framför elefanter och björnar. Även fjolårets uppgifter om missförhållanden ligger bakom sommarens tapp.
Det är klart att det är lätt att dra slutsatsen att det har haft en effekt. I juli förra året slog vi rekord och sedan kom det här på hösten, säger Irja Bäckström, vd för Parken Zoo i Eskilstuna, och syftar på avslöjandena om hur flera sällsynta djur avlivats för att ge plats åt nya djur.
Även andra parkers djurhållning ifrågasattes, men TT:s rundringning visar att anläggningen i Eskilstuna tappat mest, totalt 33 procent jämfört med juli 2012.
Parken Zoo är inte ensamma om den förklaringen. Medparten av landets större djurparker menar att det soliga vädret inte varit optimalt.
Skånes djurpark, som i vintras var nära konkurs, ser dock andra orsaker till sin dåliga sommar. I juli minskade antalet besökare med 17 procent.
Det finns nog människor som inte tror att vi finns kvar, säger djurparkschef Karin Wikström till TT.
Bara ett fåtal, exempelvis Furuvik i Gävle och Ystad Djurpark, jublar över säsongen hittills.
Både juni och juli har varit bra. Vi är förvånade men så har vi ett bad på området, det hjälper, säger Ingemar Knutsson, ägare till Ystad Djurpark.

TT