Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Försvarsindustri
Civilförsvar
Krigsmakten
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
9 april 2015
 
 
Svensk militär ska stötta peshmerga
 
Politik och humanitärt stöd räcker inte för att stoppa terrorrörelsen Islamiska staten i Irak, enligt utrikesminister Margot Wallström. Sverige kan skicka 35 svenska militärer.
 
- Nu krävs det faktiskt ökat militärt stöd, säger hon till TT om regeringens förslag att skicka 35 svenska militärer till landet.
    Den svenska personalen är del i en internationell insats för att utbilda irakiska och kurdiska säkerhetsstyrkor (peshmerga). Regeringen flaggade för insatsen redan i vintras. I propositionen som nu går till riksdagen föreslår regeringen att den väpnade styrkan om 35 man vid behov ska kunna utökas till 120 man.
    De första i insatsen ska, hoppas Wallström, kunna åka i juni.
    - Vi svarar på den irakiska regeringens begäran och vi vill hjälpa till med utbildning och rådgivning framför allt till peshmerga-förbanden, säger Wallström och tillägger att det sker i samarbete med USA, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland.
    - De kan behöva allt från vapenträning till att spåra minor, det viktiga är att Irak har bett om den här insatsen och vi vet en del om hur peshmerga arbetar, säger Wallström.
    Det har funnits viss kritik mot att kurdiska peshmerga mest skulle vara intresserad av att skydda den egna folkgruppen, inte andra så mycket.
    - I propositionen föreslår vi att vi ska bidra med utbildning till irakiska försvarsstyrkor, det kan vara både direkta irakiska säkerhetsstyrkor men också peshmergan. Men det är en viktig poäng att peshmergan också måste hjälpa andra folkgrupper utifrån de behov som finns.
    Utrikesministern framhåller att allt baseras på Iraks begäran och inbjudan, vilka också är det folkrättsliga stödet för Sveriges militära insats.
    Den svenska styrkan ska ha svensk ledning och kontroll men koordineras med de övriga som ingår i den internationella koalitionen. Den kommer att stå under amerikanskt kommando.
    TT: Är det bara kunskap och råd det handlar om, inga stridande inslag eller vapen?
    - Nej, det är militär rådgivning och utbildning. Det kan vara sådant som stabstjänst och sjukvård, till exempel, men vi försöker att inte vara så utförliga i att beskriva exakt vad de ska göra. Men de ska inte vara stridande förband.
    TT: Är det farligt?
    - Vi kan inte säga att det är ofarligt.
    Wallström framhåller att insatsen sker i ett oroligt område och det krävs också att den svenska säkerhetspolisen håller koll på om det påverkar hotnivån i Sverige och vidtar åtgärder om det behövs.
    - Det kan bli så att de (i styrkan) kan bli tvungna att handla på ett sätt som går utöver självförsvar av den egna personen.
    TT: Hur kan man vara säker på att kunskap och goda råd hamnar i rätt händer?
    - Vi har haft rekognosceringsresor dit och vi har undersökt och förberett det här mycket, mycket noggrant, säger Wallström som också har förankrat förslaget om att skicka svensk militär i riksdagen.
    - Vi har samrått med och informerat oppositionspartierna och de har också träffat ÖB.
    Försvarsutskottets ordförande, Folkpartiets Allan Widman, välkomnar att Sverige skickar militära utbildare och rådgivare till Irak.
    - Men det är synd att det dröjt så länge, säger han.
    - När Folkpartiet föreslog det här i bland annat EU-nämnden för ett år sedan blev vi närmast hånade av de rödgröna.
 
 
Källa:  DN Debatt 9/4-15
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se