Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
19 februari 2015
 
 
Motstridiga tyska reaktioner på Varoufakis giv
 
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble avböjde med en gång Athens ansökan om ett halvårs förlängning av stödet från eurozonen. Men det tyska handelsministeriet menar att man måste förhandla.
 
Brevet från Athen, i vilket den grekiska regeringen ansöker om en förlängning av de löpande krediterna (vilket man först sagt att man absolut inte ville göra), sågades omgående av det tyska finansministeriet. Ansökan innehåller inga ”substantiella förslag på lösningar” utan innebär i själva verket att Grekland fullföljer låneprogrammet men utan att behöva uppfylla dess kriterier, lät man meddela.
    Der Spiegel ägnar en utförlig sida åt att analysera Athens ansökan och kom fram till att grekerna visst gjort markanta eftergifter. Till exempel, skriver magasinet, accepterar man de facto den så kallade trojkans fortsatta närvaro (även om man numera pratar om ”Institutions”). Men bara för de kommande sex månaderna. Dessutom försöker Athen uppenbarligen lämna ett tolkningsutrymme öppet som kan leda till nya skuldavskrivningar. Tidningen bedömer att det är dessa två punkter som fått Wolfgang Schäuble att slå bakut.
    Men helt entydig är den tyska reaktionen inte. Under torsdagen meddelade Die Zeit att Schäubles ryggmärgsreflex sörjt för kritik i handelsministeriet, som lyder under socialdemokraten Sigmar Gabriel. Man citerar anonyma källor inom departementet som bedömer att Athens ansökan är ”ett första steg i rätt riktning” och som är beredda att förhandla med denna som utgångspunkt. Man, det vill säga finansministeriet, borde inte ha yttrat sig så pass slutgiltigt innan EU-kommissionen förhandlat klart. Även i Bryssel uppfattar man ansökan som ett positivt tecken, och definitivt som basis för de förhandlingar som tar vid under fredag eftermiddag, skriver Die Zeit och hänvisar till Jean Claude Junckers presstalesperson.
 
 
Källa:  Der Spiegel online 19/2-15
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se