Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
14 maj 2014
 
 
Olofsson blamerar sig
 
Hon vägrade komma till KU:s utfrågning. Men samma dag som KU-kritiken offentliggjordes uppträdde före detta näringsministern Maud Olofsson i SVT:s Aktuellt - bara för att tiga i sak.
 
Det har utlöst en proteststorm i social medier och tidningar runtom i landet. Åtta gånger fick den före detta näringsminstern, som ytterst ansvarade för regeringens ja till Nuonaffären, frågan om hon informerade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) innan köpet eller inte.
    Inte ett rakt svar gav hon - utan sade gång på gång att det inte ingick i hennes instruktioner att meddela varken statsminstern eller de övriga partiledarna.
    Olofsson har i en tidigare intervju i Sveriges Radio sagt att Reinfeldt informerades innan affären vinkades igenom. Och så står det också i ett PM från näringsdepartementet som dök upp i KU:s utredning av affären.
    Men statsministern själv, liksom finansminister Anders Borg, förnekar att de skulle ha haft kännedom om köpet innan det offentliggjordes i media.
    Den här diskrepansen i utsagorna uppmärksammades när KU presenterade sitt årliga betänkandet (se "Olofsson gjorde fel i Nuonaffären" i denna veckas nummer).
    Föga förvånande väcker det därför starka reaktioner när Olofsson, som ju vägrat komma till KU i egen person, samma dag går ut i TV och ändå vägrar lämna något som helst svar i det som utvecklats till pudelns kärna.
    Om Moderaterna kan två sina händer kan även jag - ifall Olofsson hoppades på detta, så tycks saken inte ha slagit väl ut.
    Magasinet Dagens Arena, oberoende progressivt, skriver om Maud Olofsson som alliansens moder och nu dess möjliga "baneman".
    "Nuon-såret höll faktiskt på att läka, men är nu vidöppet igen. Olofssons arroganta uppträdande är genuint dåliga nyheter för en regering som vill bli vald en tredje gång med ”förtroende” som ett av få kvarvarande trumfkort", spår Arenas Eric Sundström.
    Flera tidningar, bl.a. obunda socialdemokratiska Aftonbladet och obundna moderata Svenska Dagbladet, uppmärksammar att gruvförbunden inom IF Metall nu kräver att Olofsson ska avgå från styrelseuppdraget i LKAB.
    "Maud Olofsson har obstruerat mot Sveriges riksdag och mot landets konstitutionsutskott. Med Peter Normans tydliga krav på ärlighet i statligt styrda bolag, kan hon inte längre sitta kvar i LKAB:s styrelse."
    Så citeras Tomas Nilsson, ordförande för IF Metall Malmfälten, i SvD:s näringslivsbilaga.
    Oberoende liberala Dagens Nyheters kommentator Erik Helmerson tyckte att "det var direkt smärtsamt" att se den förre näringsminstern tillike då vice statsmimistern så "oförmögen".
    Med gårdagens TV-framträdande skriver Olofssson in sig i satirhistorien, tror Helmerson, och avslutar ironiskt: "Tur att Centern har så breda marginaler att spela på."
 
 
 
 
Se också:
 
Maud Olofsson gjorde fel i Nuonaffären
Pressmeddelande och pressträff om KU:s granskningsbetänkande
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se