Löpsedel 
 
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
2002
 
2001
 
2000
 
1999
 
1998
 
1997
Sök i politiken.se:
   
6 februari 2019
 
 
Jan Björklund kastar in handduken
 
Björklund uppgav på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.
 
– Man ska inte vara partiledare längre än tolv år. Det hade snarare tytt på bristande omdöme att kandidera och välja mig igen, säger Björklund.
    Om Liberalerna hamnat i regeringen hade han suttit kvar något år, men ändå inte fortsatt hela mandatperioden, uppger han.

Löfven tackar
    Statsminister Stefan Löfven är en av partiledarna som kommenterar Björklunds besked. Liksom de andra lovordar han L-ledarens gärning:
    "Jag vill tacka Jan Björklund för hans insatser för Sverige", säger Löfven i ett skriftligt uttalande.
    Löfven berömmer Björklund för "en stark ideologisk kompass och en stenhård rågång mot politisk och religiös extremism".

Något överraskande
    Liberalerna var under regeringsbildningen det parti som framstod som mest splittrat. Flera högt uppsatta partiföreträdare gick öppet på linjen att partiet skulle släppa fram en M+KD-regering som skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna – tvärt emot Björklunds linje.
    Beskedet om att Björklund inte ställer upp för omval kommer ändå litet överraskande just nu, eftersom det var Björklunds linje som vann i partiet. I både riksdagsgruppen och partirådet fanns det en tydlig majoritet för att godkänna överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Avtalet ligger fast
    Enligt vad TT erfar ville Jan Björklund från början gå ännu längre och sätta sig i regeringen. Det förslaget röstades dock ned i ett tidigare skede i partiet.
    Enligt Jan Björklund påverkas inte överenskommelsen med regeringen av ett partiledarbyte.
    – Januariavtalet ligger fast. Det var ett tydligt beslut på vårt partiråd, och det har ett starkt stöd ute i landet. Det stora var själva genomförandet, säger Björklund.
    En av dem som var mot Björklunds linje i regeringsfrågan var partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson (L). Han håller med om att uppgörelsen med regeringen inte påverkas.
    – Den nya ledningen måste fullfölja den process som ändå har inletts med att försöka ena partiet efter det här vägvalet som gjordes med januariavtalet, säger han.

Tappat röster
    Partiet har gått ned i val efter val sedan Björklund tillträdde.
    – Mest nöjd är jag med den totala kursomläggningen av hela utbildningspolitiken, försvarspolitiken, inställning till Nato, LSS och att värnskatten avskaffas. Att Alliansen och Liberalerna inte gjorde tillräckligt bra valresultat och att högerextremismen växt sig stark är så klart ett misslyckande, säger Björklund.
    – Hela Sverige inklusive mitt parti var inte tillräckligt insiktsfulla när det gäller integrationspolitiken.
    Jan Björklund tillträdde som partiledare i september 2007, då han efterträdde Lars Leijonborg. Han var skolminister i Reinfeldtregeringen 2006 och utsågs till utbildningsminister 2007, en post han innehade fram till 2014.
 
 
TT:s Fakta: Jan Björklund
    • Jan Björklund är född den 18 april 1962 i Skene, Västergötland.
    • Han har en officersexamen och arbetade som officer i försvaret åren 1982–1994.
    • Därefter var han oppositionsråd i Stockholm till 1998, då han blev skolborgarråd fram till 2002.
    • Han var vice ordförande i Folkpartiet i tio år innan han 2007 valdes till ordförande.
    • Jan Björklund har suttit i riksdagen sedan 2006 och varit statsråd i de borgerliga regeringarna.
    
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se