Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
3 december 2015
 
 
Franska regionalvalen på söndag - hur stoppa extremhögern?
 
På söndag är det regionalvalens första omgång i Frankrike, andra omgången den 13/12. Alla politiska partier vill stoppa högerextrema Nationella fronten, men frågan är hur?
 
– Var och en, såväl inom vänstern som inom högern, måste ta ansvar för att hindra Nationella fronten från att vinna en region! Den uppmaningen kom från den franske premiärministern nu i veckan. Enligt opinionsundersökningarna är Nationella fronten på frammarsch och beräknas kunna vinna åtminstone en region i norra Frankrike (Pas-de-Calais) och en region i söder (Provence). Ytterligare två regioner ligger inom räckhåll. Från och med 2016 har Frankrike en ny regionindelning med 13 regioner mot tidigare 22 (bortsett från utomeuropeiska territorier).
    Men Nationella frontens valresultat beror till stor del på hur de andra politiska partierna kommer att agera. De andra stora partierna – socialdemokrater och borgerliga - kan antingen välja att ställa upp var för sig mot Nationella fronten i regionalvalens andra omgång söndagen den 13 december . Eller också kan de bilda en s.k. republikansk front och stödja den kandidat som har störst möjlighet att besegra Nationella fronten. Då kan extremhögern bli helt utan seger i någon region.
    Detta är ett dilemma särskilt för det regerande socialistpartiet. Partiet ligger illa till i opinionsundersökningarna och hur man än gör så riskerar partiet att förlora regioner, antingen till Nationella fronten eller till det största borgerliga partiet, Republikanerna. Regeringspartiets enda möjlighet är om vänsterblocket – socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister – får fler röster än de borgerliga i första omgången.
    Ändå är det inte säkert att de borgerliga drar sig tillbaka även om vänstern får fler röster i första omgången. Då blir andra omgången ett triangeldrama, där Nationella frontens odds ökar betydligt. Den borgerlige partiledaren och f.d. presidenten Nicolas Sarkozy har hittills varit kallsinnig till en ”republikansk front” för att stoppa Nationella fronten.
 
 
Källa:  Le Monde 1/12-15
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se