Löpsedel 
 
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
2002
 
2001
 
2000
 
1999
 
1998
 
1997
Sök i politiken.se:
   
21 mars 2019
 
 
Kristdemokraterna
 
Busch Thor öppnar för SD-samarbete
 
Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT och Sveriges radio. Men först meddelade hon partiets nya ståndpunkt på sin facebooksida.
 
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte igen på kritiken:
    – Om man börjar i det stora, i Europas historia, så vet vi ju att det är när den etablerade högern släpper fram högerextremismen som det går riktigt illa. Det är ett steg i den riktningen som Ebba Busch Thor har tagit i dag.
    Det som väcker reaktionerna är att KD:s partistyrelse slår fast att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det är i stort sett samma linje som förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra försökte lägga ut för M i januari 2017.
    Den nya KD-linjen är en följd av läget i riksdagen och januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP och deras samarbetspartier C och L, enligt Busch Thor.
    – Vi kommer att fortsätta att ha ett väldigt nära samarbete med Moderaterna och vilja ha ett nära samarbete igen med Centern och Liberalerna, men det är en annan situation nu när C och L är stödpartier åt regeringen och ska ha ett fullskaligt budgetsamarbete med regeringen, säger KD-ledaren till TT.

Enskilda frågor
    Beredskap måste enligt Busch Thor finnas att för få genomslag för KD:s politik med andra, även SD och V, i riksdagens utskott. Men det finns tydliga gränser för det KD ser framför sig enligt partiledaren.
    – Det måste vara enskilda sakpolitiska frågor, det är inte långtgående, stora politiska samarbeten och det måste ligga i linje med våra värderingar och den politik vi lovat väljarna att genomföra.
    TT: Det är inte budgetsamarbete, till exempel?
    – Nej, och regering vill vi bilda med de borgerliga partierna. Om de vill.

Även migration
    Förhandlingar är möjliga på alla sakområden, även migration. Hittills har KD haft samtal med SD och V i riksdagens utskott om initiativ för konvertiter och tolkstöd.
    En enskild fråga som kan bli aktuell snart är riksdagens behandling av signalsystem för järnvägen.
    – Det låter inte så spännande men det kan ha en budgeteffekt på 30 miljarder. Där är det mycket möjligt att V, SD, KD och M skulle kunna hamna på samma position. en som C och L tidigare har drivit och som vi har närmat oss.
    KD:s nya förhållningssätt betyder inte att partiet ska ingå i något nytt politiskt block. Och att ha SD eller V som regeringspartner är uteslutet, enligt Busch Thor.

"Historiskt misstag"
    SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver i en kommentar att Busch Thor och KD resonerar "moget och klokt". "Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form", skriver han på Facebook.
    Centerledaren Annie Lööf har en helt annan åsikt. "Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken över utvecklingen inom KD och det vägval de gör i dag. Detta hade varit ärligare att berätta innan valet", skriver hon på Facebook.
    Moderaterna vill avvakta med kommentarer men Liberalernas partiledare kallar beskedet sorgligt.
    – Sannolikheten är stor att det är första steget mot det konservativa block som Jimmie Åkesson drömmer om, säger Jan Björklund.
 
 
TT-Fakta: KD:s nya linje
    • KD:s nya linje att förhandla med alla i riksdagen, även SD och V, utgår från:
    Att i alla lägen stå för kristdemokratiska värderingar och söka stöd för KD-politik
    Att ha ett nära samarbete med Moderaterna
    Att så snart som, om det är möjligt, återskapa samarbete med C och L och bilda regering med M, C och L.
    Att samtala med samtliga riksdagspartier för att nå samsyn i enskilda politiska sakfrågor som stärker den politik KD står för.
    Källa: KD

***
    Nedanstående länk går till SR, som intervjuat Ebba Busch Thor. Där finns också kommentarer av de andra partieledarna och av ekoredaktionens kommentator Tomas Ramberg.
 
Källor:
Intervju med Ebba Buch Thor i Sveriges radio
 Fulltext  Info
Busch Thor på facebook, ett klipp.
 Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se