Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Arbetslöshetsförsäkring
Pension
Socialförsäkringssystemet
Studiestöd
Sjuk- och föräldraförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
373 artiklar om Socialförsäkring
 
Låga pensioner höjs från 2021
Pensionärer med låga pensioner kan räkna med flera hundralappar mer i månaden nästa år. Partierna är överens om att införa ett särskilt tillägg för de med lägre pensioner. Tillägget berör personer med mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår. Som mest kan det bli 600 kronor i höjd pension.
5 mar 20

Mer pengar i plånboken för pensionärer
Regeringen presenterade budgetnyheter på torsdagen i samband med ett regeringssammanträde i Jönköping.
12 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020

"Stupstocken" borttagen
Riksdagen har nu avskaffat den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Den har normalt infallit efter två och ett halvt års sjukskrivning. Syftet enligt regeringen är att inga personer som är sjukskrivna ska bli utförsäkrade. Den bortre gränsen infördes av Alliansregeringen.
10 dec 15

Kritik mot F-kassan för höga sjuktal
Försäkringskassan tillämpar inte reglerna för sjukfrånvaron som den ska. Det är den främsta orsaken till den höga sjukfrånvaron, enligt forskare.
23 sep 15

Klart med slut för vårdnadsbidrag
Från och med den 1 februari nästa år är det stopp för kommuner att bevilja nya vårdnadsbidrag. Det föreslår regeringen i en proposition som presenterades på torsdagen.
10 sep 15

Begler tar över Försäkringskassan
Främsta uppgiften för Försäkringskassans nya generaldirektör blir att stävja den skenande sjukfrånvaron. Inom kort presenterar regeringen ett paket av insatser för att hejda att allt fler blir sjukskrivna.
27 aug 15

Bortre gräns bort trots ökad sjuka
Sjukfrånvaron fortsätter att öka kraftigt och kostnaderna med den. Men trots att Försäkringskassan avråder är regeringen fast besluten att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen, något som ökar kostnaderna.
30 jun 15

Föräldraledighet för fler föreslås
Varje förälder ska få fem månaders föräldraledighet var och fyra månader kan fördelas fritt mellan föräldrarna. Men två av de fyra månaderna ska kunna överlåtas till någon annan.
4 jun 15 – SOU 2015:50

Löfven lovar lyssna på föräldrar
Statsminister Stefan Löfven tänker inte pressa på hårt för att nå målet om en uppdelad föräldraledighet. Han lovar lyhördhet för föräldrarnas vilja.
31 maj 15

Målet är 50-50
Socialdemokraternas mål ska vara en helt individualiserad föräldraförsäkring, där hälften av månaderna knyts till vardera föräldern. Partistyrelsen har ställt sig bakom ett sådant förslag. Det finns inget årtal för när det ska vara uppnått.
30 maj 15

Gör om underhållsstödet!
Moderaterna vill att fler separerade föräldrar tar större ekonomiskt ansvar för sina barn. Därför vill partiet göra om underhållsstödet.
28 maj 15

Dags för en tredje pappamånad
Regeringen vill att fler pappor tar ut mer av föräldraledigheten och är hemma med sina små barn. En tredje pappamånad kan införas nästa år med stöd av vänsterpartiet och folkpartiet.
28 maj 15

Föräldraförsäkringen (S)tridsfråga
Frågan om delad föräldraförsäkring förföljer Socialdemokraterna. På kongressen i helgen väntar en ny strid om hur långt partiet ska gå.
28 maj 15

Slappare koll gav mer sjukskrivning
Mindre kontroll från Försäkringskassan har bidragit till ökad sjukfrånvaro ökar och längre sjukskrivningar, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
21 maj 15 – Tidsgränserna i sjukförsäkringen

Socialförsäkringsinspektionen kan ta över
En utredning föreslår att Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) tar över klagomålshanteringen inom socialförsäkringen. Det allmänna ombudet ska dessutom arbeta inom ISF, och inte som idag hos Försäkringskassan.
ÖPPEN29 apr 15 – SOU 2015:46

Höjd a-kassa i höst
Regeringen vill höja taket i a-kassan så att högsta dagpenningen blir 910 kronor.
13 apr 15

Dubblerade sjukskrivningar
Folks hälsa bedöms inte ha blivit sämre rent allmänt. Ändå ökar sjukskrivningarna kraftigt igen sedan några år. En bidragande orsak kan vara att Försäkringskassan blivit sämre på att följa upp sjukskrivningar.
23 mar 15

Nytt inkomtsbegrepp i socialförsäkringen
Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen vill slopa SGI - den sjukpenningsgrundande inkomsten. Det blir effektivare och mer rättvist om alla slags ersättningar från socialförsäkringarna utgår från de sökandes faktiska inkomster under en 12-månadersperiod, menar majoriteten. Vänsterpartiet protesterar.
ÖPPEN5 mar 15 – SOU 2015:21

Stupstocken kan försvinna
Inom ramen för den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen har de borgerliga gått med på en kompromiss. Den bortre gränsen i sjukförsäkringen - "stupstocken" - kan komma att avskaffas. Men de borgerliga ledamöterna ställer vissa krav.
ÖPPEN5 mar 15 – SOU 2015:21

Blocken överens om a-kassan
Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen är enig om att taket i a-kassan framöver ska indexeras som övriga socialförsäkringar, uppger TV4 Nyheterna.
10 feb 15

FP vill ta bort vårdnadsbidrag
Allianspartierna går skilda vägar i familjepolitiken. FP tänker rösta för att avskaffa KD:s hjärtefråga - vårdnadsbidraget.
2 feb 15

Socialavgifterna för unga sänks: Det blir en tillfällig sänkning
Nu har regeringen lagt fram lagförslaget som bygger på Alliansens idé att sänka arbetsgivaravgifterna för ungdomar ned till 10 procent. Frågan är dock när återställaren kommer.
29 jan 15 – Prop 2014/2015:50

Pensionssparavdraget slopas
Regeringen vill slopa avdragsrätten för privat pensionssparande från 2016. Men anställda utan tjänstepension och egenföretagare ska fortfarande kunna göra ett fast avdrag.
29 jan 15 – Promemoria från finansen: Slopad avdragsrätt för privat pensionssparande

Bortre sjukgräns blir budgetfråga
Regeringen vill lägga förslag om ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen i någon av budgetpropositionerna. Då blir det svårt för riksdagen, där en majoritet är emot, att stoppa det.
27 jan 15

Fler pappamånader är på g
Regeringen går under våren fram med förslaget om att öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen åt vardera förälder. En PM går nu på remiss. I maj läggs propositionen, som väntas bli behandlad av riksdagen efter sommaren.
ÖPPEN22 jan 15 – Ds 2015:8

Regeringsoro för ökad sjukfrånvaro
Sjukskrivningarna ökar mer än väntat, och prognosen för årets sjukkostnader skrivs upp ytterligare. Kvinnor med ångest och depression är den grupp som ökar mest. Enligt regeringen är utvecklingen oroande.
21 jan 15 – Försäkringskassan: Rapport 21/1-2015

Pensionärsklyftan växer
Pensionerna höjs i genomsnitt med 100 kronor i månaden nästa år. Samtidigt kan de som jobbar se fram emot rejäla löneökningar, och klyftan mellan grupperna växer.
22 dec 14

Alliansen lämnade möte i protest
Allianspolitikernas hot om att lämna pensionsgruppens möte i dag blev verklighet. Anledningen: Miljöpartiet var på plats.
27 nov 14

Alliansen nobbar miljöpartiet
Socialdemokraterna vill ha med Miljöpartiet i riksdagens pensionsgrupp. Men det motsätter sig alliansen med motiveringen att MP inte tror på ekonomisk tillväxt, vill att vi ska arbeta mindre samt kräver höjd sjukersättning.
26 nov 14

Kritik mot vårdförsäkringsförbud
Nästa år lanserar regeringen ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar i offentligt finansierad vård. Syftet är att förhindra att privatförsäkrade går före i kön till den offentliga vården. Men det är ett förbud utan logik, anser kritiker.
20 nov 14

Privatförsäkring allt vanligare
Antalet sjukvårdsförsäkringar fortsätter öka kraftigt. Merparten tecknas av arbetsgivare, men även allt fler fackförbund erbjuder sina medlemmar en privat sjukvårdsförsäkring för snabbare vård.
19 nov 14

Slut med utförsäkringar
Den första juli nästa år stoppas utförsäkringarna från sjukförsäkringen. Då försvinner den bortre tidsgränsen.
21 okt 14

Enighet om höjt tak i a-kassan
Regeringen och Vänsterpartiet har enats om ett höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen. Det höjs från 680 till 910 kronor under de första 100 dagarna.
9 okt 14

Minskat krångel för sjukskrivning
Det administrativa krånglet i sjukförsäkringen ska minska och läkarna ska avgöra arbetsförmågan vid kortare sjukfall.
9 okt 14

Lättare att sjukskrivas med vårdval
Införandet av vårdvalssystem inom hälso- och sjukvården fick sjukskrivningarna att öka och bli längre - fast bara i Stockholm.
2 okt 14 – ISF 2014:17 Vårdvalets effekter på sjukskrivningarna

En tredje pappamånad
Socialdemokraterna har fått Miljöpartiet med på sin familjepolitik, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En tredje pappamånad och slopat vårdnadsbidrag kommer att föreslås.
30 sep 14

ISF får långtgående rättigheter
Inspektionen för socialförsäkringen bör få direkt tillgång till socialförsäkringsdatabasen, menar en utredning.
25 sep 14 – SOU 2014:67

Pengarna spelar liten roll
Strängare regler för förtidspension antas bidra till att fler personer väljer att jobba längre. Och under 2000-talet har fler och fler äldre arbetat längre upp i åldrarna. Men det förklaras inte enbart av ekonomiska drivkrafter.
10 sep 14 – Pressmeddelande Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

Två granskningsmyndigheter i polemik
Riksrevisionen riktade nyligen skarp kritik mot Inspektion för socialförsäkringen, ISF (se artikel i politiken.se nedan). Bland annat påstods att ISF försummar sitt granskningsuppdrag och istället ägnar sig åt forskning. Per Molander som är generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) ger svar på tal i ett skarpt formulerat brev.
ÖPPEN4 sep 14 – Brev från ISF till riksrevisionen

Kontroll bortom kontroll
Riksrevisionen kritiserar regeringen för bristande granskning av pensionssystemet. Det visar sig vara en rejäl känga åt alliansens nya tillsynsmyndighet: Inspektionen för socialförsäkringen.
ÖPPEN28 aug 14 – Riksrevisionen 2014:17 "Det allmänna pensionssystemet - en granskning av granskningen"

Bidragsberoendet ökar för tredje året
Andelen som är beroende av a-kassa, sjukpenning eller socialbidrag steg i fjol. Tydligast är trenden bland de sjukskrivna, som ökat i antal tre år i rad.
14 aug 14 – Statistiska Centralbyrån (SCB) pressmeddelande

Vilka regler ska gälla?
Inte bara företag och deras anställda, men även studenter, akademiker och pensionärer rör sig i allt högre utsträckning fram och tillbaka över Sveriges gränser. Nu ska reglerna för bland annat sjukförsäkring och a-kassa ses över.
13 aug 14 – Dir 2014:109

Premiepensionen utreds
PPM-systemet har resulterat i orättvisa pensioner och enorma summor försvinner ut ur systemet varje år, konstaterade ekonomiprofessorn Stefan Engström i fjol. En ny utredning ska konkretisera hans lösningsförlag.
13 aug 14 – Dir 2014:107

Privata försäkringsbolag nagelfars
Det har gått över åtta år sedan det lagstadgades att försäkringsbolag inte har rätt att neka någon en personförsäkring om det inte finns särskilda skäl, som bolaget i så fall måste redogöra för. Nu ska en särskild utredning belysa hur det här fungerar i praktiken.
11 jun 14 – Dir 2014:80

Pensionärer lovas bättre ekonomi
Efter pensionsåldersutredningens förslag om en successivt högre "riktålder för pension" har en grupp analytiker på socialdepartementet fått analysera de långsiktiga effekterna.
3 jun 14 – Ds 2014:12

Förtidspensionärer tar ålderspension
Fler går i tidig pension eftersom de inte längre har rätt till sjukersättning. Samtidigt är det fler äldre personer som försörjer sig på att arbeta nu, jämfört med innan sjukförsäkringen stramades åt.
22 maj 14 – Isf: Striktare sjukförsäkring och tidig ålderspensionering

Försäkringarna blir allt sämre
Det svenska försäkringsskyddet blir sämre för varje år som går. Ersättningen till sjuka, arbetslösa och fattiga har varit i stort sett oförändrad mellan 1992 och 2012. Under samma period har reallönerna ökat med cirka 50 procent. Tryggheten urholkas noterar inspektionen för socialförsäkringen, i en relativt färsk rapport.
ÖPPEN3 apr 14 – Isf Rapport 2014:4

Småföretag ska slippa sjuklön
Alliansen vill förändra företagens högkostnadsskydd för sjuklöner. Syftet är att minska kostnaderna för småföretag.
1 apr 14

Öppning för höjd pensionsålder
Stat, fack och arbetsgivare bör diskutera rätten att jobba kvar till 69 års ålder, anser partierna i gruppen som står bakom pensionssystemet.
12 mar 14

LO lovas höjd a-kassa
I sitt tal på LO:s valkonferens framhöll s-ledaren betydelsen av facklig-politisk samverkan, men även med näringsliv och forskning. Och om S vinner valet ska en höjning av a-kassan finnas med redan i höstens budget, lovade Stefan Löfven.
6 feb 14

Enklare att få sjukpenning utomlands
Sjukpenning och tillfällig föräldrapenning ska kunna betalas ut under utlandsvistelse utan Försäkringskassans medgivande, föreslår kassan. Syftet är att ta fram enklare rutiner och minska krånglet.
8 jan 14 – Fler förslag för minskat krångel

Finjustering av a-kassereglerna
Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslår finjusteringar dels av reglerna som styr hur hur pensionsuttag påverkar rätten till a-kassa, dels av reglerna för förtroendevalda.
24 okt 13 – SOU 2013:64

Fler kan få rätt till sjukersättning
Högsta förvaltningsdomstolen har i en prejudicerande dom banat väg för att fler kan få sjukersättning vid långvarig sjukdom.
10 okt 13

Forskare: Bryt ut sjukförsäkringen
Sjukförsäkringen borde brytas loss ur statsbudgeten på samma sätt som pensionerna, skriver Martin Ljunge, forskare vid Institutet för näringslivsforskning, på SvD Brännpunkt.
3 okt 13

Barnbidraget delas
Barnbidraget för barn som föds från och med 2014 ska automatiskt delas mellan båda föräldrarna.
2 okt 13 – Prop 2013/2014:14

Stramare föräldraförsäkring
Regeringen stramar åt föräldraförsäkringen för alla - men åtgärden siktar egentligen på mammor som invandrat. Dessutom föreslår man en försiktig individualisering av ersättningsnivåerna.
24 sep 13 – Prop 2013/2014:4, Ds 2013:36

Ersättningarna minskar, men bidragen ökar
Den andel av befolkningen som får sjukersättning, "förtidspension" och a-kassa har krympt under alliansens tid vid makten. Men socialbidragsberoendet har ökat. Vi granskar statistiken och gör en återblick till 2006.
4 sep 13 – Statistiska Centralbyrån: Hushållens ekonomi allmän statistik

En eftergift åt pensionärerna
Regeringen planerar en skattelättnad för landets pensionärer på sammanlagt 2,5 miljarder kronor från och med 1 januari nästa år. Men andra regler i pensionssystemet gör att en typisk pensionär inte får bättre ekonomi.
3 sep 13 – Pressmeddelande

ISF vill ha insyn folks privatliv
Inspektionen för Socialförsäkringen vill ha långtgående rätt till känsliga personuppgifter från andra myndigheter. Nu ska frågan om ISF behöver en egen, generös registerlag utredas - igen.
3 sep 13 – Dir 2013:83

Skrota PPM-pensionen!
Socialdemokraterna vill slopa premiepensionssystemet och ge kommunerna makten att stoppa nya friskolor. Det är upplagt för strid inför nästa års val.
26 aug 13 – Löfvens sommartal, video

Wennemos ersättare utsedd
Ingemar Eriksson, som nyss avslutat en utredning om nya åldrar för pension, blir huvudsekreterare i den stora utredningen om framtidens socialförsäkringar efter Irene Wennemo.
21 aug 13

Ny trend - fler blir sjukskrivna i år
Försäkringskassan räknar med betydligt fler sjukskrivningar nästa år. Det betyder större utgifter än vad man hittills trott: en miljard kronor i år och nästan 3 miljarder nästa år. Den långa och stora trenden har varit att sjuk- och ohälsotal har minskat, men nu har det vänt. Kurvorna pekar uppåt.
21 aug 13 – Regeringen: Läget i sjukförsäkringen, diagram

Miljöpartiet ändrar sig
Miljöpartiet backar från kravet på en gemensam sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. I stället föreslås en allmän grundförsäkring som inkluderar en större grupp arbetslösa.
2 aug 13

Singelförälders ekonomi halkar efter
Familjepolitikens omfördelande effekt har minskat. Barnfamiljerna blir rikare, men de ensamstående föräldrarna halkar efter.
26 jun 13 – F-kassan: Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken

Riksdagen vill bromsa Försäkringskassan
Riksdagen vill att regeringen stoppar Försäkringskassans från att utöka försöken med en omstridd metod för att bedöma långtidssjukskrivna och deras arbetsförmåga.
14 jun 13 – SfU 2012/2013:10

Mammors vetorätt försvinner
Barnbidraget för barn som föds från och med 2014 ska automatiskt delas mellan båda föräldrarna, föreslår en arbetsgrupp inom socialdepartementet.
13 jun 13 – Ds 2013:42

Onödig mycket valfrihet
Premiepensionen fungerar dåligt. Det enorma utbudet av investeringsalternativ förvirrar spararna som helst slipper välja. Det har gett upphov till en boom bland oseriösa rådgivningsföretag. Dessutom är hela systemet onödigt dyrt för staten.
4 jun 13 – Ds 2013:35

Förenklingar i socialförsäkringen
Den som vårdar en svårt sjuk anhörig ska inte längre vara tvungen att anmäla detta för att ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Det är en av flera justeringar i socialförsäkringen som regeringen nu föreslår.
4 jun 13 – Prop 2012/2013:169

Sen föräldrapenning ”mammafälla” för invandrarmödrar
Föräldrapenning ska bara kunna lämnas i 96 dagar efter att barnet fyllt fyra år; föreslår en arbetsgrupp inom Socialdepartementet. Åtstramningen är direkt riktad mot invandrade mammor.
30 maj 13 – Promemoria: Förändrade åldersgränser och ökad flexibilitet i föräldraförsäkringen

Företagare ska få graviditetspenning
Gravida egenföretagare ska från och med 2014 kunna få graviditetspenning när det finns risker i arbetsmiljön som kan skada kvinnans hälsa, graviditeten eller fostret.
29 maj 13 – Prop 2012/2013:159

Behövs ny myndighet för klagomål
Justitieombudsmannen (JO) har länge efterlyst en reguljär tillsyn av socialförsäkringen. Nu ska en utredare avgöra om det behövs ytterligare en myndighet dit folk som är missnöjda med Försäkringskassans ersättningsbeslut kan vända sig.
28 maj 13 – Dir 2013:58

Sjukregler för psykisk ohälsa ses över
Regeringen ger Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i uppdrag att analysera sjukskrivningsreglerna för personer med psykiska besvär. Det kan komma på fråga med skärpningar.
16 maj 13 – Pressmeddelande: Regeringen ger ISF uppdrag att analysera psykiska diagnoser

Många sjuka får socialbidrag
Nästan var tionde som utförsäkrades 2010 blev tvungen att söka socialbidrag. Tomas Eneroth (S) tycker att det är "anmärkningsvärt många", medan Ulf Kristersson (M) anser att de utgör en "försumbar" del av socialbidragstagarna.
25 apr 13

Socialt skydd mindre del av ekonomin
Utgifterna för vårt sociala skyddsnät - pension, barnomsorg, arbetslöshetsersättning, sjukvård och så vidare - har minskat. 1993 utgjorde de över 37 procent av svensk BNP, 2011 var deras andel under 30 procent.
24 apr 13 – Statistiska Centralbyrån

Jobba kvar till 69
Pensionsåldern ska höjas. Redan om tre år ska den som vill kunna jobba vidare tills han eller hon fyller 70. Den undre gränsen (61 år) höjs redan 2015 till 62 år. Den genomsnittliga pensioneringsåldern är tänkt stiga i takt med att vi blir allt äldre. Om 25 år räknar pensionsutredningen med att riktmärket ska vara 68 år.
9 apr 13 – SOU 2013:25

Regler för tjänstepensionsinstitut utreds
Idag är det inte möjligt att bilda nya, svenska institut som tillhandahåller tjänstepensionsförsäkringar. Det är konsekvensen av en lagändring som trädde i kraft i april 2011. Regeringen ger nu en särskild utredare i uppdrag att ta fram nya regler för tjänstepensionsinstitut.
2 apr 13 – Dir 2013:32

Nya pensionsregler för indier i sverige
Sverige och Indien har undertecknat ett gemensamt socialförsäkringsavtal, som nu läggs fram för riksdagens godkännande.
2 apr 13 – Prop 2012/2013:117

Psykisk ohälsa ökar
Efter de rekordlåga noteringarna 2010 har sjukfrånvaron börjat öka igen. Psykisk ohälsa bland kvinnor är ett växande problem. Totalt sett har antalet sjukfall per månad ökat från 100 000 år 2010 till 135 000 under år 2012. Det är framförallt fler anställda personer som har blivit sjukskriva.
27 mar 13 – Försäkringskassan: "Uppföljning av sjukförsäkringens utveckling"

Jobba - en kärlekshandling
”Att arbeta längre är en kärlekshandling, ett viktigt uttryck för samhällssolidaritet.” Så skriver Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på SACO i en rapport till pensionsåldersutredningen.
7 mar 13 – Gunnar Wetterberg: Åldern sitter i huvudet

Pensionsnivåer bör stabiliseras
Inkomstpensionerna ändras för mycket från år till år. Det slår Pensionsmyndigheten fast i en ny rapport - och föreslår ett nytt sätt att beräkna både pensionerna och pensionsrätterna.
28 feb 13 – Promemoria: Fördjupad analys av vissa beräkningsregler i inkomstpensionssystemet

Ordstrid om studiemedlen
Går studenter back på studiemedlen? Ja - med 759 kronor i månaden, hävdar Sveriges förenade studentkårer sin nya studentbudget. Nej - inte med hänsyn till den större utbetalning som sker vid terminstart, kontrar regeringen.
21 feb 13 – SFS studentbudget 2013 , PM från utbildningsdepartmentet

Pensionsåldern kan höjas
Den statliga ålderspensionen betalas ut först vid 63 och inte vid 61 års ålder och "rätten" att arbeta kvar höjs från 67 till 69 år. Det kommer den sittande Pensionsåldersutredningen att föreslå i april.
21 feb 13

200 000 utan socialförsäkring
Ungefär 200 000 personer i Sverige har under flera års tid tjänat mindre än vad som krävs för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). De har därför inte rätt till sjuk- och föräldrapenning och lever myckt fattigt, meddelar Försäkringskassan.
7 feb 13 – Socialförsäkringsrapport: Att sakna försäkrad inkomst

Hård kritik mot Försäkringskassan
När myndigheten nekar folk sjukpenning är det ofta obegripligt för den som drabbas. Motiveringarna är ofullständiga och chansen att få ett beslut ändrat beror på vilket kontor som omprövar det.
31 jan 13 – Inspektionen för socialförsäkringen: När sjukpenning nekas

Rödgröna kräver rehabiliteringsgaranti
Ytterst få av de som tvingas lämna sjukförsäkringen på grund av den bortre tidsgräns som Alliansen infört återgår till arbete. Nu har Miljöpartiet tagit initiativ till en slags rehabiliteringsgaranti i riksdagens Socialförsäkringsutskott, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
28 nov 12

Nya pensionsregler för indier i sverige
Sverige och Indien har undertecknat ett gemensamt socialförsäkringsavtal. Här samordnas de indiska och svenska allmänna systemen för ålders-, efterlevande- och förtidspension.
28 nov 12 – Pressmeddelande från regeringen

Utförsäkrade bokförs som framgång
Vad händer egentligen med alla människor som tvingas lämna sjukförsäkringen på grund av de tidsgränser som alliansregeringen infört? Den frågan har aktualiserats på nytt efter att media uppmärksammat att utförsäkrade bokförs som socialpolitiska framgångar, fastän det enda som skett är att de blivit av med sin ersättning.
20 nov 12 – Offentlig utfrågning

Ny pensionsprognos värre än väntat
I år och nästa år ökar pensionerna enligt fastställd index. Men den aktuella prognosen pekar på sänkta inkomst- och tillägggspensioner 2014.
26 okt 12 – Oktoberprognos för inkomstpensionen

Varför är mammor oftare sjukskrivna?
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att undersöka skillnader i kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter det första barnets födelse.
25 okt 12 – Kvinnors och mäns sjukfrånvaro

Lättare flytta pensionskapitalet
Den som bär risken ska också ha rätt att flytta sitt tjänstepensionskapital. Ungefär så lyder motiveringen från statens utredare till varför pensionsspararna ska få flytta sitt pensionskapital. Men facken är kritiska.
18 okt 12 – SOU 2012:64

Deltids- och a-kasseregler granskas
Regeringen ger socialförsäkringsutredningen ett nytt uppdrag. Det blir till att koka en politisk gryta, där konfliktladdade frågor om det svenska socialförsäkringssystemets framtid, ligger på långkok.
13 sep 12 – Pressmedelande

Premiepensionen ses över
Pensionsgruppen, som består av företrädare för de fyra allianspartierna samt Socialdemokraterna, vill att premiepensionssystemet ska ses över. Uppdraget går till Stefan Engström som ska vara klar senast den 30 april 2013. Han ska bland annat analysera avkastningen som premiepensionen förväntas generera på sikt.
12 sep 12 – Översyn av premiepensionen

Bostadstillägget höjs
Regeringen höjer bostadstillägget för ogifta pensionärer med 170 kronor från och med 1 januari 2013.
6 sep 12

Höjd pension 2013
En ålderspensionär med inkomstpension får se den höjd med 4,1 procent nästa år. För en person med 12 000 kronor i pension motsvarar det 492 kronor mer i plånboken varje månad, enligt Socialdepartementet.
30 aug 12

Pensionering vid 55 är för tidigt
Åldersgränsen för tjänstepension kan komma att höjas. Efter att Pensionsåldersutredningen konstaterat att många äldre slutar jobba på grund av förmånliga tjänstepensioner, ger regeringen utredningen ett tilläggsuppdrag: att utvärdera den tidigaste gränsen för uttag från såväl tjänste- som privatpension. Åldersgränsen återfinns inom skattelagstiftningen och är i dag 55 år.
30 aug 12 – Dir 2012:86

Utförsäkrades försörjning kartlagd
Frågan om hur de människor försörjt sig som tvingats lämna sjukförsäkringen på grund av de nya tidsgränserna har varit omdiskuterad. En växande skara har inkomster från arbete, och Försäkringskassan är försiktigt positiv. Men den stora majoriteten är fortfarande beroende av bidrag och ersättningar.
29 aug 12 – Försäkringskassan: Hur har förvärvsinkomsterna förändrats mellan 2009 öch 2010 för de som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen det första halvåret 2010?

Kvinnor stämplas ofta ut
Kvinnor inom mansdominerade yrken - som lackerare, slaktare och valsverksoperatörer - beviljas sjukersättning i högre utsträckning än kvinnor inom vård och omsorg. Det framgår av i en ny underlagsrapport till Pensionsåldersutredningen.
29 aug 12 – Underlagsrapport till Pensionsåldersutredningen: Sjukersättning och yrke

Färre befinner sig i “utanförskapet”
Sedan 2005 har andelen i befolkningen som försörjdes med olika former av bidrag och sociala ersättningar sjunkit stadigt, med undantag för år 2009. Även i fjol sjönk andelen som beviljades bidrag, men i år ser kurvan ut att peka uppåt igen. Men betyder det att utanförskapet har minskat?
16 aug 12 – SCB: Färre arbetslösa men fler sjukskrivna

Folkpartiet vänder om a-kassan
Dagens system där a-kassorna har olika höga avgifter beroende på hur hög arbetslösheten är inom varje område fungerar inte. Det menar Folkpartiet som nu vill ändra systemet, trots att partiet var drivande när det infördes 2007.
5 jul 12 – Jan Björklunds Almedalstal 2012 (ljudfil)

Arbetsgivagare ska rapportera löner månadsvis
Den stora och viktiga socialförsäkringsutredningen skyndar långsamt. Nu har man hittat en kompromiss i en definitionsfråga - man är överens om hur inkomstbegreppet ska harmoniseras i de olika försäkringarna. De större och mer brännande frågorna skjuts på framtiden.
28 jun 12 – SOU 2012:47

Lågt till tak i a-kassan
Den som blir arbetslös idag måste ställa in sig på ett rejält inkomstbortfall. Arbetslöshetsersättningen har nämligen inte höjts på 10 år.
24 maj 12 – SO: Snart 10 år sen nivån i a-kassan höjdes! – fortfarande bara en av tio som får 80 procent

Nya pensionen blev 19 procent lägre
När det nya pensionssystemet infördes för drygt tio år sedan utlovades inte bara att det skulle vara robust och hållbart – det skulle också leverera goda pensioner. PPM-fonderna skulle ge guldkant. Men hur blev det? Svaret för dem som gick i pension förra året är att det nya pensionssystemet bara levererade 81 procent av vad som hade gällt i det gamla folkpensions- och ATP-systemet.
24 maj 12

1,5 miljoner svenskar saknar fullgod sjukförsäkring
En snabbt växande andel av dem som arbetar har inte längre ett fullgott inkomstskydd i den allmänna sjukförsäkringen. De som tjänar mer än 27 500 kronor i månaden får inte ut 80 procents ersättning vid sjukdom. Enligt SCB gäller det 34 procent av löntagarna, det vill säga minst 1,5 miljoner svenskar. Anna Hedborg varnar för en amerikansk situation.
24 maj 12 – Under höga tak ryms alla - En rapport om höjda tak i sjukförsäkringen

Majoritet av arbetslösa får extremt låg ersättning
Arbetslöshetsförsäkringen fungerar inte längre! varnade Tapio Salonen, professor i socialt arbete, redan för två år sedan i en tankeväckande och informativ analys i tidskriften Socialpolitik. i mars publicerades en alarmerande siffra i arbetsförmedlingen årsredovisning: Endast 36 procent av de öppet arbetslösa hade a-kasseersättning i december 2011. Men det är bara halva sanningen. Vi har grävt fram nya siffror som visar att en majoritet av de arbetslösa är helt utan eller får extremt låga ersättningar från a-kassan eller f-kassan. De blir beroende av hjälp från familjen eller socialbyrån.
24 maj 12 – Underlagspromemoria om andelen av öppet arbetslösa och deltagare i program som får ersättning (se fulltext) samt opublicerad statistik från F-kassan och Af.

Sverige rasar i trygghetsligan
En svensk industriarbetare som blir arbetslös får i genomsnitt ut mindre än 60 procent i a-kasseersättningen. För 20 år sedan låg ersättning på drygt 80 procent. Sverige har gått från tredje till tolfte plats när OECD-ländernas arbetslöshetsförsäkringar rankas.
22 maj 12 – Sveriges socialförsäkringar i jämförande perspektiv,

Tema - socialförsäkringar
Detta är en löpsedel för socialtjänsten.info, som denna gång har socialförsäkringarna som tema. Stefan de Vylder inleder med en analys. Sedan följer en rad artiklar som på olika sätt belyser hur de olika socialförsäkringarna har urholkats. Vi har grävt fram nya siffror som visar att en majoritet av de arbetslösa är helt utan eller får mycket låga ersättningar från a-kassan eller f-kassan. Med en fiffig metod har vi genomfört en jämförande analys av gamla och nya pensionssystemet. Ett räkneexempel visar att nya pensionen är 19 procent lägre än den gamla. Sjukförsäkringen eroderar både uppifrån och nerifrån: stora grupper i medelklassen har inte längre en fullvärdig sjukförsäkring, så mycket som 1,5 miljoner löntagare ligger över taket i försäkringen. Frågan är politiskt het och Anna Hedborg argumenterar för höjt tak. Boken Pensionsbluffen recenseras. Därutöver publiceras artiklar om socialpolitik, social forskning och TT-telegram om ... ja just social frågor.
26 apr 12

Gör a-kassan obligatorisk!
Hörnstenen i vårt svenska trygghetssystem, socialförsäkringarna, har på senare år eroderat allt snabbare. Allt fler står utanför och många får bara hjälp på en nivå som ligger knappt över existensminimum. Stefan de Vylder, oberoende nationalekonom, pläderar i denna krönika för en återgång till generella och inkomstbortfallsbaserade försäkringar. Steg nummer ett bör vara en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.
26 apr 12

Arbetslösa på existensminimum
Arbetslöshetsförsäkringen fungerar inte längre! varnade Tapio Salonen, professor i socialt arbete, redan för två år sedan i en tankeväckande och informativ analys i tidskriften Socialpolitik. För en månad sedan publicerades en alarmerande siffra i arbetsförmedlingen årsredovisning: Endast 36 procent av de öppet arbetslösa hade a-kasseersättning i december 2011. Men det är bara halva sanningen. Vi har grävt fram nya siffror som visar att en majoritet av de arbetslösa är helt utan eller får mycket låga ersättningar från a-kassan eller f-kassan. Därför räcker det inte med en obligatorisk A-kassa, nivåerna måste också höjas.
26 apr 12 – Underlagspromemoria om andelen av öppet arbetslösa och deltagare i program som får ersättning (se fulltext) samt opublicerad statistik från F-kassan och Af.

Lågt till tak i a-kassan
Den som blir arbetslös idag måste ställa in sig på ett rejält inkomstbortfall. Arbetslöshetsersättningen har nämligen inte höjts på 10 år.
26 apr 12 – SO: Snart 10 år sen nivån i a-kassan höjdes! – fortfarande bara en av tio som får 80 procent

Nya pensionen blev 19 procent lägre
När det nya pensionssystemet infördes för drygt tio år sedan utlovades inte bara att det skulle vara robust och hållbart – det skulle också leverera goda pensioner. PPM-fonderna skulle ge guldkant. Men hur blev det? Svaret för dem som gick i pension förra året är att det nya pensionssystemet bara levererade 81 procent av vad som hade gällt i det gamla folkpensions- och ATP-systemet.
26 apr 12

1,5 miljoner svenskar saknar fullgod sjukförsäkring
En snabbt växande andel av dem som arbetar har inte längre ett fullgott inkomstskydd i den allmänna sjukförsäkringen. De som tjänar mer än 27 500 kronor i månaden får inte ut 80 procents ersättning vid sjukdom. Enligt SCB gäller det 34 procent av löntagarna, det vill säga minst 1,5 miljoner svenskar. Anna Hedborg varnar för en amerikansk situation.
26 apr 12 – Under höga tak ryms alla - En rapport om höjda tak i sjukförsäkringen

”Tryggheten gick upp i rök”
Pensionssystemet har hamnat under lupp. SvD-journalisten Joel Dahlbergs och andras granskning visar att pensionerna krymper sakta men säkert. Och de orangea kuverten ska man inte lita på. De är skönmålningar och partsinlagor från Pensionsmyndigheten. Och premiepensionen, det nya systemets guldkant har blivit ett blysänke för pensionärerna, men bankerna jublar. Åke Svidén recenserar.
26 apr 12 – Dahlberg, Joel : Pensionsbluffen - Tryggheten som gick upp i rök

Trevliga förmåner gör att folk slutar jobba
Den formella 65-årsgränsen i det allmäna pensionssystemet har slopats. Dagens äldre är friskare, smartare och mer välutbildade än tidigare generationer. Ändå pensioneras över 80 procent vid 65 eller ännu tidigare. Det beror bland annat på genrösa tjänstepensioner - samt en utbredd åldersdiskriminering.
19 apr 12 – SOU 2012:28

Många litar inte på samhällets stöd
Drygt hälften av svenskarna litar inte på samhällets stöd om de blir sjuka eller arbetslösa, enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av LO.
18 apr 12

Slopa vab-intygen!
Försäkringskassan vill ha enklare regler för bidrag och ansökningar i socialförsäkringssystemet. Bland annat kan kravet på föräldrar att anmäla vård av sjukt barn tas bort, och kravet på ett intyg från dagis ersätts med riktade kontroller.
12 apr 12 – Försäkringskassans förslag för minskat krångel. Svar på regeringsuppdrag om förenklingsarbete.

Mjukare regler gav liten effekt
Vid årsskiftet trädde flera ändringar i sjukförsäkringen i kraft. De var tänkta att mildra bedömningarna. Sjuka personer som riskerade att tvingas ut på arbetsmarknaden skulle fångas upp. Men Försäkringskassans siffror visar att betydligt färre personer än förväntat berörts.
4 apr 12 – Presskonferens (webbsändning)

Fler sjukskrivningarna - igen
De senaste åren har sjukskrivningar minskat. Men nu blir de åter fler, visar uppgifter från Försäkringskassan som Dagens Nyheter tagit del av. Mellan 2010 och 2011 har de ökat med 14 procent.
29 mar 12

Hundratusentals arbetslösa utan stöd
Andelen arbetslösa helt utan ersättning har ökat rejält de senaste åren. Framför allt är det fler arbetslösa invandrare som får vända sig till socialen i stället.
9 mar 12 – Underlagspromemoria om andelen av öppet arbetslösa och deltagare i program som får ersättning (se fulltext) samt opublicerad statistik från F-kassan och Af.

Höjd exitålder kräver reformer
Om man vill höja den genomsnittliga utträdesåldern från arbetsmarknaden måste man få bukt med de tidiga förtidspensioneringarna. Man måste göra något åt de mest slitsamma jobben och den sociala utslagningen, inte bara höja pensionsåldern. Det konstaterar Hans Olsson i en ny rapport till Pensionsåldersutredningen.
8 mar 12 – Rapport från Pensionsåldersutredningen: Högre pensionsålder - motiv för och emot

Pappamånader har haft effekt
Regeringens jämställdhetsbonus har hittills inte haft någon positiv jämställdhetseffekt. Det har däremot de två så kallade pappamånaderna haft. Det framgår av en färsk rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
8 mar 12 – Inspektionen för socialförsäkringen. Rapport 2012:4 Ett jämställt uttag? Reformer inom föräldraförsäkringen.

En mammafälla?
Ersättningsreglerna i föräldraförsäkringen riskerar att bli en fälla för småbarnsmammor som anländer till Sverige från länder utanför Europa. Det hävdar statens utredare som anser att alltför många fastnar i bidragsberoende i stället för att upprätta kontakter med arbetsmarknaden.
8 mar 12

Kortare karens för egenföretagare
Möjligheten att ha en dags karenstid för egenföretagare återinförs. Men enligt förslaget som tagits fram inom regeringskansliet kommer de företagare som väljer detta att själva stå för kostnaderna i form av höjda avgifter.
6 mar 12 – Promemoria Dnr S2012/1653/SF: Karenstid för egenföretagare, m.m.

Arbetsförmågan får ny definition
Regeringen backar för riksdagsmajoritetens begäran och återinför det gamla arbetsmarknadsbegreppet i sjukförsäkringen från 1 juli. Men samtidigt flaggar man för att ett helt nytt uttryck, som ska återspegla den enskildes medicinska förutsättningar för arbete, kommer införas under 2013.
1 mar 12 – DN Debatt, artikel

Kristersson bad om ursäkt
Ulf Kristersson (M) bad om ursäkt för att han uttryckt sig "slarvigt" angående regeringens skyldighet att ta riksdagens beslut om socialförsäkringen på allvar. Därmed undvek ministern ett misstroendevotum. Frågan om hur de långtidsjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas består dock.
22 feb 12 – Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag

Avtal med Sydkorea på G
Det ska bli lättare för svenskar och svenska företag att verka i Asien, förkunnar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson stolt. Förhandlingar inleds nu med Sydkoreas regering om ett bilateralt socialförsäkringsavtal.
16 feb 12 – "Nu blir det enklare för oss att bo och arbeta i Asien"

När får vi gå i pension?
Måste vi jobba till 75 för att klara välfärden och pensionerna? Statsminister Reinfeldt svarade ja på den frågan samma dag som en rad experter diskuterade hur vi i framtiden ska få råd med pensioner till en åldrande befolkning
9 feb 12 – Framtidsseminarium: Bortom 65

Reinfeldt: Jobba till 75!
Det kan krävas att vi jobbar till 75 års ålder för att vi ska få den standard vi förväntar oss, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i en intervju i Dagens Nyheter i tisdags.
9 feb 12 – ”Fler måste kunna byta karriär mitt i livet”

TV-dokumentär blir KU-fråga
SVT:s dokumentär ”De oförsäkrade” blir ett fall för KU. Miljöpartisten Gunvor G Ericson vill att socialförsäkringsministern Ulf Kristerssons (M) ansvar för att Försäkringskassen följer givna regler utreds av KU.
9 feb 12 – Socialförsäkringsministerns ansvar för Försäkringskassans handläggning av ärenden om arbetsskadeförsäkring

Sjuklön ska inte betalas ut
Arbetsgivare ska inte behöva betala sjuklön när personer, som vandrat från sjukförsäkringen, in i regeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärdsprogram, för därefter bli för sjuka för att kunna arbeta på nytt.
2 feb 12 – Lagrådsremiss: Förtydligande av arbetsgivares ansvar för sjuklön

Ökat uttag av föräldrapenning
I fjol betalade Försäkringskassan ut 25 miljarder kronor i föräldrapenning - 700 miljoner kronor mer än 2010. Andelen dagar som togs ut av män ökade bara marginellt.
2 feb 12

LO: Avveckla FAS 3!
Sedan starten 2009 har cirka 37 000 personer deltagit i fas 3 av regeringens jobb- och utvecklingsgaranti. 15 procent av dessa har gått vidare till jobb eller utbildning. LO är djupt kritiskt och anser att regeringen borde satsa på lönesubventionerade anställningar för att få bukt med långtidsarbetslösheten.
25 jan 12 – LO-rapport: Den nya tidens AK-arbeten? En granskning av FAS 3

Studiemedel vid sorg
Föräldrar som pluggar när deras barn dör ska ha rätt till en sorgeperiod med studiemedel. För den perioden, som ska vara tidsbegränsad, kan skulderna i efterhand skrivas av helt.
14 dec 11 – Prop 2011/2012:42

Ny tidsgräns för sjukskrivna
Efter 90 dagars sjukskrivning ska Arbetsförmedlingen (AF) kopplas in för att börja diskutera ett eventuellt byte av arbete för den sjukskrivne.
7 dec 11 – TT

Välfärdsstaten väljer väg
Varför kunde en utbyggd föräldraförsäkring – där både papporna och mammorna fick rätt att vårda de små barnen – genomföras i Sverige men inte i Danmark? Den frågan ställer sig Sofie Cedstrand i en ny statsvetenskaplig avhandling. Jorun Koca Jakobsson har läst.
1 dec 11 – Cedstrand, Sofie: Från idé till politisk verklighet

Oppositionen tvingar fram sjukregler
En majoritet av rödgröna och SD i socialförsäkringsutskottet går emot regeringen och kräver att gamla regler för vad som ska gälla för sjuka efter 180 dagar återinförs. Regeringen måste komma med förslag i mars.
1 dec 11 – SfU 2011/2012:1

Könsgap och pension analyseras
Institutet för Framtidsstudier ska göra en analys av hur skillnader i förvärvsmönster påverkar pensionen för kvinnor respektive män.
22 nov 11

Mer rum i a-kassan för gränsarbete
Allt fler svenskar arbetar i de nordiska grannländerna. Men trassliga a-kasseregler riskerar att ställa till det om man blir arbetslös. I ett delbetänkande från den stora socialförsäkringsutredningen föreslås därför två mindre regeländringar.
16 nov 11 – SOU 2011:74

Välfärden är värd sin skatt
Enligt mottot "det ska löna sig att arbeta" har regeringen sänkt skatter och stramat åt socialförsäkringen. Men svensken i gemen anser att mer skattemedel borde gå till den offentliga välfärden. Även alliansens kärnväljare är villiga att betala mer för en kollektivt finansierad sjukförsäkring, skola, pension och så vidare.
9 nov 11 – Trygg, stöttande, tillitsfull? Svenskarnas syn på socialförsäkringarna (Stefan Svallfors)

Strid om de avgörande orden
En av flera kritikpunkter som oppositionen i riksdagen fört fram mot den nedbantade sjukförsäkringen gäller hur - det vill säga gentemot vad - som den sjukes arbetsförmåga prövas. Nu får Försäkringskassan i uppdrag att utvärdera om det nya begreppet "reguljär arbetsmarknad" ska ändras tillbaka till "normalt förekommande arbete".
2 nov 11 – Regeringsuppdrag

Ungas bidragsberoende kartläggs
Unga vuxna som beviljas ersättning från Försäkringskassan på grund av nedsatt arbetsförmåga har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Nu får Försäkringskassan i uppdrag att kartlägga deras situation.
26 okt 11 – Utredningsuppdrag

Regeringen förändrar sjukförsäkringen
Regeringen ökar resurserna för att omarbeta den omdebatterade sjukförsäkringen. Totalt kostar förändringarna som berör de sjukskrivna och utförsäkrade nästan 1,2 miljarder kronor nästa år.
17 sep 11 – Prop 2011/2012:1

Förr sjukskriven - nu arbetslös
Under 2009 och 2010 levde en i stort sett lika stor andel av befolkningen på ersättningar och bidrag. Men 2010 hade andelen som mottog sjuk- och arbetslöshetsersättning minskat. Andelen som försörjdes via så kallade arbetsmarknadsåtgärder däremot, hade stigit med hela 45 procent.
7 sep 11 – SCB: Hushållens ekonomi, allmän statistik

Sjukskrivningarna ökade
De pågående sjukfallen ökade med 17 procent i maj jämfört med samma månad i fjol, visar ny statistik från Försäkringskassan. Sjukfallen som var längre än ett år ökade med 22 procent.
25 aug 11 – Försäkringskassana månadsuppgifter augusti 2011

Sjuka kostar staten allt mindre
Utgifterna för ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp väntas minskas med miljardbelopp under de närmaste åren, enligt Försäkringskassan. Kostnaden för sjukskrivningar väntas dock öka både i år och nästa år.
3 aug 11 – TT

Få säkra på att pensionen räcker
Mindre än en femtedel av förvärvsarbetande svenskar har räknat efter och känner sig säkra på att pensionen kommer att räcka, enligt en Sifo-undersökning som Sjunde AP-fonden har gjort.
11 jul 11 – TT

F-kassan måste spara mer än väntat
Försäkringskassans underskott växer och sparkraven blir större än tidigare prognoser på 300 miljoner kronor.
30 jun 11 – TT

Bidrag har fått minskad betydelse
Bostadsbidrag, föräldrapenning och andra bidrag har fått en mindre betydelse för barnfamiljerna. Att bidragen utgör en mindre andel av den disponibla inkomsten märks främst bland ensamstående föräldrar, enligt Försäkringskassan.
29 jun 11

Riksdagen extrainkallas
Riksdagen extrainkallas nästa vecka för att behandla förslagen om förändringar i sjukförsäkringen. Att riksdagen extrainkallas är mycket ovanligt.
22 jun 11 – Pressmeddelande: Beslut om nytt sammanträde med kammaren

Förtroendevalda ska ha rätt till a-kassa
… trots att de inte räknas som vare sig arbetstagare eller företagare. Det slår statens särskilda utredare fast.
21 jun 11 – SOU 2011:54

Barnbidraget delas
Barnbidraget är avsett för barnet. Men i och med att skilsmässoföräldrar ofta har konflikter om pengar föreslår en färsk statlig utredning att det ska gå smidigare att dela barnbidraget lika mellan föräldrarna. Det bör även införas ett nytt bostadsbidrag för barn som bor växelvis hos mamma och pappa.
20 jun 11 – SOU 2011:51

Riksdagen sätter stopp för fas3
Riksdagen röstade ja till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.
9 jun 11

Rödgrönt tryck om generösare sjukförsäkring
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i riksdagens socialförsäkringsutskott vill genom ett utskottsinitiativ få regeringen att ändra sjukförsäkringen.
7 jun 11

Tydligare bokföring av pensionsavgifter
Regeringen föreslår att Försäkringskassan inte längre ska överföra ålderspensionsavgifterna direkt till Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna. I stället ska pengarna gå via Pensionsmyndigheten.
1 jun 11 – Prop 2010/2011:142

Föräldrapenningen ska ses över
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att se över reglerna för föräldrapenningen med ensamstående och studenter i åtanke.
1 jun 11

Föräldrapenning på tu man hand
Regeringen infriar ett gammalt vallöfte och föreslår att föräldrar till barn under ett år ska kunna ta ut föräldrapenning samtidigt under 30 dagars tid. Dessutom förenklar man den krångliga jämställdhetsbonusen.
1 jun 11 – Prop 2010/2011:146

Återinför 100-dagarsregeln i a-kassan
De rödgröna partierna tillsammans med Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagens arbetsmarknadsutskott. De vill och kan återinföra den så kallade 100-dagarsregeln i a-kassan och de kräver dessutom att regeringen ska se över ersättningen till personer som har deltidsjobb, men inte kan leva enbart på dessa.
19 maj 11 – Pressmeddelande

CSN:s finansiering ska granskas
Regeringen har givit statskontoret i uppdrag att göra en analys av Centrala studiestödsnämndens (CSN) ekonomiska situation och nuvarande finansieringsmodell. Syftet sägs vara att ge myndigheten förutsättningar att planera sin ekonomi på lång sikt.
17 maj 11 – Regeringsbeslut

Pensioner urholkas
Svenskarna blir allt äldre. Det påverkar nivån på pensionerna negativt. Regeringen vill att människor ska arbeta längre. En utredning ska ge förslag på förbättringar i arbetsmiljön för att människor ska kunna jobba kvar längre. Den ska också analysera hur åldersgränserna för pensionsuttag påverkar pensionerna.
11 maj 11 – Dir 2011:34

Minister kritiserar F-kassan
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) kritiserar skillnader i bedömningar som Försäkringskassan gör om vilka som ska få förtidspension. S kräver att reglerna görs om och MP vill tillfälligt stoppa utförsäkringarna.
3 maj 11 – TT

Månadsrapporter mot bidragsfusk
Från och med 2013 ska svenska arbetsgivare lämna uppgifter till Skatteverket om de anställdas lön och ersättningar varje månad, föreslår en utredning. Informationen ska vara tillgänglig för en rad myndigheter; Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bland andra. Det kommer att försvåra olika slags bidragsfusk.
27 apr 11 – SOU 2011:40

Politiskt bråk om a-kassan
Att ta bort begränsningen för deltidsarbetslösa att stämpla upp skulle kosta mellan 2,5 och 3 miljarder kronor, enligt både regeringskansliet och riksdagens utredningstjänst.
26 apr 11 – TT

Sjukförsäkringens regler mjukas upp
Efter hård och ihållande kritik av tidsgränserna i sjukförsäkringen kommer regeringen nu med vissa ändringsförslag. Men i oppositionens ögon är det marginella förbättringar av en dålig reform.
14 apr 11 – Promemoria Översyn av sjukförsäkringen – förslag till förbättringar , Pressträff, Ulf Kristersson, webb-tv

Rödgröna vill rädda servicekontor
De rödgröna partierna vill att riksdagen ska tvinga regeringen att hejda Försäkringskassans planer på att lägga ned servicekontoren runt om i landet. Försvinner de blir servicen till medborgarna mycket sämre, anser de.
28 mar 11 – TT

KD sätter blåslampa på Kristersson
Det tar alldeles för lång tid för socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att komma med de utlovade förbättringarna av sjukförsäkringen, anser Kristdemokraterna.
28 mar 11 – En sjukförsäkring att lita på

Vården gav inte önskat resultat
Det visar sig vara svårt att se någon direkt effekt av den så kallade rehabiliteringsgarantin, vars syfte är att förebygga långvariga sjukskrivningar. Det visar den utredning som ska lämna förslag till förbättringar inom rehabilitering för att få folk tillbaka i arbete.
3 mar 11 – SOU 2011:15

Personskyddet - ett myndighetsdilemma
Om inte Inspektionen för socialförsäkringen ges rätt att databehandla personuppgifter från exempelvis Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten, så kommer den inte att kunna utföra sitt tillsynsuppdrag. Behovet av en effektiv myndighetsutövning anses väga tyngre än den personliga integriteten.
9 feb 11 – Ds 2011:4

Höjd pensionsålder ska utredas
Fler måste jobba längre - Annars blir pensionerna lägre. Det säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Därför tillsätter regeringen en ny pensionsutredning.
8 feb 11

Små ändringar i sjukförsäkringen
Den som har stora förväntningar på att regeringen ska ändra mycket i de hårt kritiserade sjukförsäkringsreglerna bör skruva ned dem, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Det blir bara mindre förändringar.
8 feb 11

Tydligare a-kasseregler för förtroendevalda
En särskild utredare ska utvärdera om och i såfall hur förtroendevaldas rätt till ersättning kan regleras i arbetslöshetsförsäkringen.
13 jan 11 – Dir 2010:131

Klarhet för kulturmångsysslare
Arbetstagare och företagare behandlas olika i arbetslöshetsförsäkringen. Så kallade uppdragstagare, till exempel kulturarbetare och tolkar utan fast arbetsgivare, måste därför sorteras in i den ena eller andra kategorin. Nu ska en särskild utredare undersöka hur dessa mångsysslare kan inympas i lagstiftningen.
9 dec 10 – Dir 2010:128

Axén axlar ordförandeskap
I våras fick Socialförsäkringsutredningen som uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet och komma med förändringsförslag.
16 nov 10 – Dir 2010:48

Personskyddet kan urholkas
I en promemoria från Arbetsmarknadsdepartementet föreslås att Arbetsförmedlingen ska få utökade befogenheter att hantera känsliga personuppgifter om de arbetssökande. Två registerlagar ska moderniseras.
28 okt 10 – Ds 2010:33, Ds 2010:35

Dyr pensionsförvaltning
Förvaltningen av premiepensionerna kostar dubbelt så mycket som årligen betalas ut i premiepension. För hela pensionssystemet utgör förvaltningskostnaderna 2 procent av de utbetalda pensionerna.
14 okt 10 – Prop 2010/2011:1

Pensionerna sänks med 4,3 procent
Pensionerna fortsätter att sjunka. Nästa år blir minskningen 4,3 procent. I år sänktes pensionerna med 3 procent. Regeringen räknar med en stabilisering i slutet av mandatperioden, men om lågkonjunkturen biter sig fast och det blir ny börsoro kan pensionerna sjunka ytterligare.
14 okt 10 – Prop 2010/2011:1

Stora skillnader i sjukskrivning
Sjukförsäkringen utnyttjas olika mycket i landets olika delar. Skillnaderna i sjukskrivning har minskat sedan 2003, men skillnaderna när det gäller förtidspension har ökat, visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
2 sep 10

Varannan utförsäkrad vill tillbaka
Hälften av de utförsäkrade har sjukanmält sig eller ansökt om sjukpenning eller rehabiliteringspenning under första halvåret i år, 7 100 av de 14 321 personer som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
2 sep 10

Svenska pensionärer har det bäst
Nu slåss partierna om att bjuda pensionärerna på de största skattesänkningarna.
17 aug 10

Sjukskrivningarna på stabil nivå
Sjukskrivningarna har gått ner stadigt sedan 2003, men nu har nedgången avstannat och sjukskrivningstalen ligger på en stabil nivå, enligt Försäkringskassan.
3 aug 10

Myten om sjukskrivningarna
Björn Johnson slår hål på myten om att sjukskrivningarna exploderade under de första åren på 2000-talet. Då skedde en kraftig svängning i debatten och den gamla förklaringsmodellen att sjukskrivningarna i första hand berodde på arbetsmiljön förkastades och en modell som sa att allt fler fuskade till sig sjukersättning blev dominerande.
23 jun 10 – Björn Johnson: Kampen om sjukfrånvaron

Ingen kompensation för lång väntan
Det blir ingen ekonomisk kompensation till dem som får vänta oacceptabelt länge på utbetalningar från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Det blir för dyrt, konstaterar en utredning som överlämnats till socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson.
22 jun 10 – SOU 2010:41

Äldre och förmögna lämnade a-kassan
Det var framför allt de äldre löntagarna som lämnade a-kassan när regeringen ändrade villkoren. Många med en förmögenhet över miljonen hoppade också av, visar statistik från SCB som regeringen beställt.
16 jun 10

Privatisering av sjukförsäkringen?
Privatisering av sjukförsäkringen. Differentierade avgifter till sjukförsäkringen. Obligatorisk a-kassa. Det är några av uppdragen till den utredning om sjukförsäkringen och a-kassan som regeringen tillsatte på torsdagen.
29 apr 10 – Dir 2010:48

Höj taket i a-kassan
De tre rödgröna partierna har enats om ett förslag att höja taket i a-kassan. Enligt Aftonbladet på nätet vill de höja dagens a-kasseersättning på 680 kronor/dag i två steg: Upp till 930 kronor om dagen 2011 och 950 kronor 2012.
29 apr 10

KD vill utöka vårdnadsbidraget
Kristdemokraterna föreslår nu en höjning av vårdnadsbidraget från 3 000 kronor till minst 6 000 kronor i månaden, skriver tre ledande partiföreträdare.
28 apr 10

Hägglund försvarar skattegapet
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund vill inte helt ta bort gapet mellan löntagarnas och pensionärernas skatt. – Det finns legitima skäl till att ha en viss skillnad, säger Hägglund.
20 apr 10

Förstärkt ledning på Försäkringskassan
Den massiva kritiken mot Försäkringskassan leder nu till att ledningen förstärks. En överdirektör tillsätts och Försäkringskassan får ett slags dubbelkommando.
25 mar 10 – Pressmeddelande: Regeringen tillsätter överdirektör vid Försäkringskassan

A-kassan splittrar regeringen
Moderaterna vill inte driva frågan om obligatorisk a-kassa i årets valrörelse. Men Folkpartiet och Centerpartiet vill hålla fast vid det gamla vallöftet - trots att regeringen misslyckats med att införa reformen.
6 mar 10

Många negativa till nya sjukregler
Nästan hälften av alla svenskar ogillar de nya reglerna i sjukförsäkringen. Mest negativa är låginkomsttagare, ensamstående och norrlänningar, visar en undersökning.
4 mar 10

Delad barnledighet dröjer
Ännu dröjer det innan föräldraledigheten delas lika mellan könen. I nuvarande förändringstakt tar det närmare bestämt 51 år, enligt TCO:s årliga så kallade pappaindex. Ändå är det bättre än 52 år i prognosen året före.
2 mar 10 – TCO: Pappaindex 2009

Pensionärerna går först
Pensionärerna går först, före sänkta inkomstskatter för löntagarna. Det beskedet gav statsminister Fredrik Reinfeldt vid en träff med pensionärer på Tellus fritidscenter i Stockholm på onsdagen. På andra plats sätter han ensamstående föräldrar som är arbetslösa eller bara har deltidsarbete.
4 feb 10

Regeringen KU-anmäls för sjukpeng
Oppositionen anmäler regeringen och socialförsäkringsminister Cristina Husmark till konstitutionsutskottet. De rödgröna vill ha utrett hur regeringen hanterat förändringarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna
25 jan 10 – Granskning av regeringens och statsrådet Cristina Husmark Pehrssons hantering av förändringar i sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring

Röd-grön enighet om sjukförsäkring
Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet. Det första steget blir att "avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar".
19 jan 10 – Hög tid för en ny sjukförsäkring

"För generös" bedömning av F-kassan
Åtta av tio som nekat förtidspension enligt de nya, hårdare regler skulle ha fått nej även tidigare. Det konstaterar Försäkringskassan som inte anser sig ha varit för hård i bedömningarna.
16 jan 10

Obetydligt kortare sjukskrivningar
Rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen kortar sjukskrivningarna, jublar socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson och hänvisar till en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
13 jan 10 – Inspektionen för socialförsäkringen

Ny kontrollmyndighet invigd
Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson invigde på tisdagen den nya Inspektionen för socialförsäkringen (ISF). Den startade formellt sin verksamhet 1 juli i fjol.
13 jan 10

Hård debatt om sjukskrivningar
Riksdagen beslutade efter en debatt med många hårda ord att anta förslaget om att personer som varit sjukskrivna i 914 dagar ska gå en tre månader lång introduktionskurs hos Arbetsförmedlingen.
9 dec 09 – Riksdagsdebatt

Regeringen backar om sjukskrivning
Regeringen backar och vill mildra reglerna som tvingar även svårt sjuka ska söka nytt jobb efter sex månaders sjukskrivning. Svårt sjuka ska undantas från kravet att söka jobb och även personer med en allvarlig sjukdom som gradvis förvärras.
4 dec 09

Samlad pensionsinformation
Informationen om den framtida pensionen ska bli bättre. Informationen i de orangea kuverten ska omfatta hela den inkomstgrundade ålderspensionen. Det här ska den utredning som arbetar med den nya pensionsmyndighetens organisering lägga fram förslag om redan den 15 december i år, då den slutredovisar sitt uppdrag.
25 nov 09 – Dir 2009:112

Inrätta en graviditetspeng
Den som är gravid ska kunna få en ny form av ersättning, en graviditetspeng, i slutet av graviditeten. Det föreslår Anna Hedborg i en utredning som lämnades till regeringen under fredagen.
9 nov 09 – SOU 2009:89

Lägre kostnader för sjukskrivna
För tre år sedan var Sverige det EU-land som lade mest pengar per invånare på sjukpenning. Sedan dess har kostnaderna minskat med nära 40 procent. Samtidigt sjunker sjukfrånvaron och var förra året lägre i Sverige än i både Finland och Norge.
26 okt 09

Avgifter för pensionsbytare
Premiepensionen ska bli enklare och erbjuda större valfrihet. Men samtidigt ska Pensionsmyndigheten som ska inrättas få ta ut avgifter vid fondbyten. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
29 sep 09 – Lagrådsremiss: Ändringar i premiepensionssystemet

Minskad tilltro till Försäkringskassan
Enligt en undersökning från LO minskar människors tilltro till sjukförsäkringens förmåga att ge ekonomisk trygghet. Förtroendet för Försäkringskassans behandling av sjukskrivningar sviktar.
19 aug 09 – Pressmeddelande LO: Om tilltron till försäkringen och åsikter om den

Antalet försörjda av socialförsäkringar ökar
För fjärde året i rad minskade i fjol antalet personer som försörjs med sociala ersättningar och bidrag. Men under slutet av 2008 och under inledningen av 2009 ökar antalet igen.
18 aug 09

Pensionerna jämnas ut
Regeringen har nu lagt fram propositionen om förändrad beräkning av pensionerna. Värdet av AP-fonderna som utgör pensionssystemets buffert ska beräknas som ett genomsnitt för de senaste tre åren. Det minskar svängningarna i pensionernas storlek.
10 jun 09 – Prop 2008/2009:219

Sjuka föräldrar får hjälp
Ensamstående föräldrar ska kunna låta en annan person ta ut tillfällig föräldrapenning om föräldern blir sjuk och inte kan ta hand om sitt barn.
3 jun 09

Kritik mot AP-fonderna
AP-fondernas samlade kapital sjönk med nära 200 miljarder kronor under 2008. Orsaken är att fonderna placerat en stor del av kapitalet i aktier och att aktiekurserna fallit kraftigt. Regeringen kritiserar fonderna i sin redovisning av deras arbete.
28 maj 09 – Skriv 2008/2009:130

Sena utbetalningar utreds
Nu tillsätter regeringen en utredning som ska föreslå regler för hur den som fått vänta länge på ersättning från Försäkringskassan ska kompenseras.
28 maj 09 – Dir 2009:47

Handikappade drabbas dubbelt
Handikappades och sjukas plats på arbetsmarknaden hotas nu när konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar. I några år har flera länder vidtagit åtgärder för att göra det lättare för dessa grupper att ta sig in på arbetsmarknaden. Nu hotas dessa reformer, befarar OECD.
14 maj 09 – Sickness, Disability and Work Keeping on track in the Economic Downturn

Många unga utanför a-kassan
Hälften av alla unga mellan 18 och 35 står utanför a-kassan, visar en undersökning från TCO. Siffrorna är förfärande, anser förbundsordföranden Sture Nordh, som nu vill göra det enklare och billigare att gå med i a-kassan.
11 maj 09 – TCO: Nya fakta om a-kassan

250 miljarder försvann ur AP-fonderna
Nedgången på börsen har tömt AP-fonderna på över 250 miljarder kronor under 2008. En fjärdedel av fondernas kapital på nära 1 000 miljarder försvann i börsraset.
25 mar 09 – Börskurser och fondkapital

Lättare regler i a-kassan
Någon höjning av a-kassan blir det inte, men väl en liten sänkning av avgiften. Den ska sänkas med 50 kronor i månaden för medlemmar som har arbete. Det framgår av regeringens proposition.
18 mar 09 – Prop 2008/2009:127

Sjukskrivningens geografi
Varför är människor mer sjukskrivna i vissa delar av landet än i andra? Etnologerna Jonas Frykman och Kjell Hansen söker och finner en förklaring i ortens oskrivna kulturella regler, etos.
12 mar 09 – Frykman, Jonas och Hansen, Kjell: I ohälsans tid

Pensionerna sänks nästa år
En pensionär med 12 000 kronor i månaden riskerar att få sin pension sänkt med 500 kronor i månaden nästa år. Så är nya pensionssystemet konstruerat. AP-fonderna har spekulerat bort gigantiska belopp på aktiemarknaden - 261 miljarder kronor 2008.
12 mar 09 – Pensionssystemet visar underskott för 2008

Försäkringskassan ska informera
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att informera allmänheten om vilken service den har rätt att förvänta sig av kassan.
5 mar 09

Ränta på sena utbetalningar utreds
Kraven på att den som väntat länge på pengar från Försäkringskassan ska få ränta har nu föranlett socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson att agera.
11 feb 09

Måste pensionerna sänkas?
Den finansiella krisen har urholkat tillgångarna i AP-fonderna. Det kan betyda sänkta pensioner, men nu vill de fem partier som står bakom pensionsreformen utreda om en sänkning av pensionerna måste ske automatiskt.
11 feb 09

Försäkringskassan i KU
Både den sittande borgerliga regeringen och den förra socialdemokratiska KU-anmäls för sitt sätt hantera Försäkringskassan.
4 feb 09 – KU-anmälan (Dnr: 050-1400-2008/09), KU-anmälan (Dnr: 050-1402-2008/09)

Pensionssystemet ska ses över
Regeringen och oppositionen är överens om att Försäkringskassan ska få i uppdrag att se över hur man kan minska de kraftiga svängningarna i pensionerna. Det kom fram efter ett möte mellan blocken.
3 feb 09

Väntetiderna är rekordkorta
Vi har tillsatt en ny generaldirektör i Försäkringskassan. Hon ska ta fram lämpliga åtgärder som ska möta de ekonomiska svårigheterna. Det var socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrssons besked i riksdagen om Försäkringskassans ekonomiska kris.
27 jan 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:63

CSN kritiseras för slapp kontroll
Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden (CSN) struntar i att driva in skulder från personer som bor utomlands, enligt Riksrevisionen.
30 dec 08

Ny myndighet granskar välfärden
Den nya myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) ska börja sitt arbete den 1 juli 2009. Den ska granska välfärdssystemen och får när den är fullt utbyggd 60 anställda.
10 dec 08 – Dir 2008:136

Spärr ska stoppa bidragsfuskare
Den som har ljugit i sin ansökan om bidrag från trygghetssystemen ska enligt ett nytt förslag från regeringen kunna stängas av en period från att ta emot sådana bidrag.
26 nov 08 – SOU 2008:100

Krav på sänkt a-kasseavgift
Kopplingen mellan a-kassor och fackföreningar bör bestå. För att många människor ska vara arbetslöshetsförsäkrade bör avgiften till a-kassorna sänkas. Det anser moderaternas arbetsgrupp för jobb, välfärd och kunskap.
4 nov 08

Nya regler kan öka a-kasseflykt
Regeringens nya a-kasseregler för att få fler in i a-kassan kan få motsatt effekt. Den som vill slippa avgiften kan gå ur och vänta med att gå med tills uppsägningen kommer, tror Arbetslöshetskassornas Samorganisation.
22 sep 08

S-krav på delad föräldraledighet
Socialdemokraterna vill utöka kvoteringen av föräldraledigheten. På sikt vill partiet att ledigheten delas lika mellan mamman och pappan.
30 aug 08

LO-kritik av sänkt sjukersättning
Mellan 60 000 och 70 000 långtidssjukskrivna får sin ersättning sänkt från 80 till 75 procent av lönen. Det är en konsekvens av de nya reglerna i sjukförsäkringarna enligt ett uttalande som LO-kongressen antog.
4 jun 08

Sjukskrivna ska snabbt tillbaka till jobb
Nu har riksdagen beslutat om förändringarna i sjukförsäkringen och infört den så kallade rehabiliteringskedjan. Med de nya reglerna hoppas regeringen att sjukskrivna snabbare ska komma tillbaka till arbete. Men kritikerna ser den nya lagen som ett hot mot anställningstryggheten.
4 jun 08 – SfU 2007/2008:12

Pensionärer får jobba och plugga
Den som är förtidspensionär föreslås kunna arbeta och tjäna upp till 41 000 kronor om året utan att förlora sin pension. Det ska också vara tillåtet att studera eller jobba ideellt utan att förlora på det.
2 jun 08 – Prop 2007/2008:124

Mp antar ny trygghetspolitik
Miljöpartiet ska driva ett nytt förslag på trygghetssystem. Den gamla hjärtefrågan om en medborgarlön anses inte realistisk.
24 maj 08

Inför 30 extra dagar med föräldrapeng
Socialdemokraterna vill att föräldrar får rätt till ytterligare en ledig månad. Den nya ledigheten ska ersätta det skattefria vårdnadsbidrag på högst 3 000 kronor i månaden som kommunerna får rätt att betala ut efter den första juli.
17 maj 08

Ny a-kassa får massiv kritik
Utredningen om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring hade knappt lagts fram förrän den sågades rejält av arbetsmarknadens parter. Förslagets huvudtanke är att de som idag är med i en a-kassa inte ska påverkas av den obligatoriska kassan. Ett annat syfte är att de som lämnat a-kassan det senaste året ska tvingas tillbaka till a-kassan.
15 maj 08 – SOU 2008:54

Ny pensionsmyndighet utreds
Administrationen av pensioner som idag sker i Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) ska slås ihop till en myndighet den 1 januari 2010. Regeringen har utsett landshövding Bo Könberg att utreda sammanslagningen.
8 maj 08 – Dir 2008:52

Långsam start för vårdnadsbidraget
Från den 1 juli i år införs möjligheten till ett kommunalt vårdnadsbidrag. Enligt kristdemokraternas egen undersökning är det dock bara 22 procent av landets kommuner som hittills fattat beslut om att införa det.
7 maj 08

Leijonborg lovar höjt studiemedel
Högskoleminister Lars Leijonborg uppger att studiemedlen ska höjas före valet 2010. Men finansminister Anders Borg vill hålla i statens plånbok.
25 apr 08

Även förmögna får fullt studiebidrag
Förmögenhetsprövning för underhållsstöd, bilstöd och studiestöd tas bort, föreslår Försäkringskassan. Men vid bedömning av bostadsbidrag och bostadstillägg ska kassan även i fortsättningen ta hänsyn till förmögenheter.
7 apr 08

Utanförskapet är överdrivet
Alliansregeringens tal om att upp till en och en halv miljon människor befinner sig i ett utanförskap är kraftigt överdrivna hävdar Arbetarrörelsens tankesmedja i en rapport. Personer som kortvarigt är sjukskrivna eller arbetslösa är inte "utanför.
3 apr 08 – Innanför utanförskapet

Överdrivet om bidragsfusk
Larmrapporterna om fusk och felaktiga utbetalningar i de sociala trygghetssystemen är kraftigt överdrivna. Det är inte 20 miljarder kronor, snarare en tiondel av den summan, hävdar Försäkringskassan.
13 mar 08 – Bidragsfusk

Tandvårdsstödet - ett fall för KU
Regeringen skickade inte förslaget om statligt tandvårdsstöd på remiss till Datainspektionen och anmäls nu till KU.
13 mar 08 – Begäran om granskning av beredningen av regeringens proposition 2007/08:49 "Statligt tandvårdsstöd."

Kritik mot krånglig jämställdbonus
Lagrådet sällar sig till dem som kritiserar regeringens förslag till jämställdhetsbonus.
3 mar 08 – Lagrådsremiss: Jämställdhetsbonus - familjepolitisk reform

Krav på intyg vid vård av sjukt barn
Redan i sommar kan den som vill ha ersättning för vård av sjukt barn behöva skaffa bevis på att barnet varit hemma. Men den nya kontrollen kostar lika mycket som den sparar, menar Försäkringskassan.
21 feb 08 – Lagrådsremiss: Åtgärder mot missbruk av tillfällig föräldrapenning

Regeringen backar om sjukförsäkring
Efter häftig kritik backar regeringen från planerna att begränsa ersättningen från sjukförsäkringen. Regeringen hade föreslagit att ingen ska kunna få mer än 75 procent i sjukpenning efter ett år, även om man haft en privat eller kollektivavtalsförsäkring som skulle ha gett mer.
12 feb 08

Mer tid för obligatorisk a-kassa
Utredningen om obligatorisk a-kassa får mer tid och nya direktiv. Regeringen vill också inrätta en ny myndighet för den dryga miljon människor som i dag inte är med i en a-kassa.
31 jan 08

Ny myndighet granskar kassan
En ny myndighet med 100 anställda ska granska Försäkringskassan, Skatteverket och PPM till en årlig kostnad av drygt 100 miljoner kronor. Det föreslår en utredning som lades fram på onsdagen.
30 jan 08 – SOU 2008:10

Tvingande samarbete mot bidragsfusk
För att bekämpa de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemet föreslår nu regeringen att ett antal myndigheter måste samarbeta. När en myndighet misstänker att en annan gjort en felaktig utbetalning till en enskild måste den meddela det.
30 jan 08 – Prop 2007/2008:48

Billigare tandvård i sommar
Från halvårsskiftet blir det billigare att gå till tandläkaren. Då genomförs en tandvårdsreform som innebär att alla mellan 30 och 74 år får en check värd 300 kronor vartannat år och de mellan 20 och 29 samt över 74 år får en check på 600 kronor vartannat år.
24 jan 08 – Prop 2007/2008:49

Sjukpensionärer tror sig kunna jobba
Mer än var tionde förtidspensionär anser att de skulle kunna kunna arbeta igen, enligt en enkät från Försäkringskassan. Men då krävs särskilda arbetsvillkor, som mindre stressiga uppgifter och flexibla arbetstider.
23 jan 08

Moderater kritiska mot sjukförslag
Regeringens förslag att begränsa möjligheten till höjd sjukersättning genom avtalade försäkringar vållar åter kritik – nu intern. Starka åsikter luftades när de moderata riksdagsledamöterna träffades på tisdagen.
22 jan 08

A-kasseutredning drar ut på tiden
Utredningen om hur en obligatorisk a-kassa ska se ut drar ut på tiden. Enligt SVT:s Rapport kommer regeringen inom kort att ge utredaren nya direktiv. Uppdraget blir att se över vem som ska ta in avgifterna.
22 jan 08 – Dir 2007:100

Fortsatt minskade sjuktal
Sjukskrivningarna fortsatte att minska under 2007. Det så kallade ohälsotalet föll med 1,6 dagar till 38,3 i december. Därmed återstår drygt en dag till Försäkringskassans mål, 37 dagar i slutet av 2008.
21 jan 08

Få åtalas för vab-bedrägeri
Försäkringskassan har anmält rekordmånga för misstänkt fusk med tillfällig föräldrapenning, så kallad vab. Men anmälningarna leder sällan till åtal. Åklagare lägger ner en majoritet av fallen.
20 jan 08

Återkrav och ränta på felaktig a-kassa
Den som fått för stora utbetalningar från a-kassan ska betala tillbaka pengarna oavsett vem som har orsakat den felaktiga utbetalningen. Dessutom ska man betala ränta. Det föreslår regeringen i en Departementspromemoria.
16 jan 08 – Ds 2007:53

Förtidspensionär får arbeta
Människor med permanent sjukersättning får arbeta för minst 3 000 kronor i månaden innan ersättningen krymper, föreslår socialförsäkringsministern för att förmå fler att arbeta.
12 jan 08

Regeringen kräver återbetalning
Regeringen vill ha enhetligare regler för återkrav av felaktigt utbetalda ersättningar från Försäkringskassan, CSN och arbetslöshetskassorna. De felaktiga utbetalningarna upgår till 20 miljarder kronor åreligen, av detta belopp bedöms hälften vara bidragsfusk.
9 jan 08 – Dir 2007:177

Vårdnadsbidrag införs i sommar
I två PM från Socialdepartementet läggs nu förslagen om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus fram. Vårdnadsbidraget föreslås bli 3000 kr per barn och månad. Jämställdhetsbonusen innebär ett skatteavdrag.
18 dec 07 – Ds 2007:52, Ds 2007:50

Åsbrink ny ordförande för Försäkringskassan
Förre finansministern Erik Åsbrink (s) ersätter Inger Efraimsson som ordförande för Försäkringskassans styrelse.
12 dec 07

Studiesocial utredning tillsätts
Regeringen har antagit direktiv till en studiesocial utredning. Det blir en parlamentarisk kommitté som ska se över de studerandes ekonomiska och sociala situation, enligt utbildningsdepartementet.
22 nov 07

Fusket står för hälften av bidragsfelen
Bidragsfusket uppgår till uppskattningsvis 10 miljarder kronor årligen. Det handlar om förtidspension, sjukpenning, föräldrapenning och socialbidrag som utbetalas på oriktiga grunder.
9 nov 07 – Finansdepartementet: Vad kostar felen?,

Dubblerat stöd till tandvården
Från den 1 juli nästa år blir det billigare att gå till tandläkaren. Då genomför regeringen en omfattande tandvårdsreform som ger upp till 85 procents rabatt på större lagningar.
8 nov 07 – Lagrådsremiss: Lagrådsremiss om tandvårdsreform

Regeringen ense med s om pensioner
Regeringen och socialdemokraterna är överens om den fortsatta hanteringen av ålderspensionerna, enligt ett pressmeddelande från socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
1 nov 07

Snabb minskning av sjukfrånvaron
Sjukfrånvaron minskar nu snabbare än vad Försäkringskassan tidigare förutsett. Målet att pressa ned det så kallade ohälsotalet under 37 dagar ser ut att nås 2009. Det innebär tiotusentals färre sjukskrivna och nästan tio miljarder i minskade offentliga utgifter.
31 okt 07 – Försäkringskassan: Snabbare minskning av sjukfrånvaron

Intyg om sjukt barn nästa sommar
Från och med nästa sommar ska föräldrar med sjuka barn tvingas bifoga ett intyg om att barnet varit hemma från skola eller dagis för att få ersättning från Försäkringskassan.
25 okt 07

Miljardsvinn i trygghetssystemet
Fusk och felaktiga utbetalningar från socialförsäkringarna omfattar tiotals miljarder kronor. Det är betydligt mer än vad man tidigare trott.
9 okt 07 – Regeringen: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen (direktiv)

Sjuka kan tjäna på förtidspension
Tanken med regeringens förslag om förlängd sjukpenning är att fler sjukskrivna ska återgå i arbete, men i stället kan det göra förtidspension till ett mer ekonomiskt fördelaktigt alternativ, skriver LO-Tidningen.
20 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Fler sjukskrivna ska börja jobba
Med en kombination av morot och piska vill regeringen få fler sjukskrivna att återgå i arbete. Bättre rehabilitering och ökad möjlighet att jobba med bibehållen förtidspension ska locka fler att ta steget. Men för dem som inte kan börja jobba väntar lägre sjukpenning.
13 sep 07 – Regeringen: Frågor och svar om sjukförsäkringen

Allt färre sjukskrivna
Sjukskrivningarna fortsätter att minska, visar Försäkringskassans statistik. Det senaste året har ohälsotalet minskat med 1,4 dagar. Men antalet förtidspensionärer tycks vara konstant.
20 aug 07 – Försäkringskassan: Månadsuppgifter augusti 2007

A-kassesystemet är överfinansierat
A-kassesystemet är överfinansierat, visar nya beräkningar. Bara i år väntas systemet ge ett överskott på flera miljarder kronor.
5 jul 07

Ännu en karensdag på gång
Den som blir sjuk kan i framtiden få två karensdagar innan några pengar betalas ut. Förslaget finns med i ett åtgärdspaket som tagits fram inom finans- och socialdepartementen.
18 jun 07

Nya regler mot bidragsfusket
Flera myndigheter ska elektroniskt få byta uppgifter med varandra för att bekämpa bidragsfusk. Om felaktiga utbetalningar upptäcks ska anmälningsplikt råda. Det föreslog en utredning på fredagen.
8 jun 07 – SOU 2007:45

Läkarintyg från dag ett
Regeringens omstridda förslag att arbetsgivarna ska ha rätt att kräva läkarintyg redan från första sjukdagen har nu överlämnats till riksdagen. De nya reglerna kommer att införas vid årsskiftet.
1 jun 07 – Prop 2006/2007:117

Fängelsestraff för bidragsfuskare
Bidragsfusket måste stoppas, anser regeringen, som på måndagen överlämnade ett nytt lagförslag till riksdagen. Bidragsfuskare riskerar fyra års fängelse och även slarv ska kunna straffas med fängelse eller böter.
26 mar 07 – Prop 2006/2007:80

Sjukfrånvaron ska minska
Sverige har betydligt längre sjukskrivningstider än andra länder. Men nu ska det bli ändring. Socialstyrelsen och Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att ta fram nya riktlinjer för ett 90-tal diagnoser.
26 feb 07 – Regeringen: Nya riktlinjer i sjukskrivningsprocessen

Skärpta straff för bidragsfusk
Nu tar regeringen på sig hårdhandskarna. Bidragsfuskare ska kunna dömas till fyra års fängelse. Även slarv ska kunna straffas med fängelse eller böter, enligt ett nytt förslag. Myndigheter blir skyldiga att anmäla misstänkt fusk.
19 feb 07 – Lagrådsremiss: Bidragsbrottslag

Anna Hedborg hjälper regeringen
Anna Hedborg (s) har börjat arbeta som opolitisk tjänsteman i socialdepartementet. Hon har nu också fått regeringens uppdrag att utreda företagshälsovårdens framtid.
15 feb 07 – Utredning av det framtida huvudmannaskapet för företagshälsovårdsutbildning m.m.

En halv miljon fattigpensionärer
"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år, när de som går i pension ser vad vi gjort." Bakom den förre statsministern Göran Perssons konstaterande vilar en dyster sanning. En halv miljon svenska ungdomar riskerar att bli fattigpensionärer, enligt en ny rapport.
1 feb 07 – Alecta: Den pensionslösa generationen

Utredare vill lägga ned PPM
Lägg ned Premiepensionsmyndigheten, PPM, och slå samman administrationen av ålderspensionen i en ny sammanhållen myndighet. Det förslår regeringens utredare Hans-Eric Holmqvist.
20 dec 06 – SOU 2006:111

Hårdare krav på rehabilitering
Arbetsgivare som inte upprättar särskilda åtgärdsplaner för sjukskrivna medarbetare bör straffas med böter, anser den statlige utredaren Kurt Eriksson. Samtidigt vill han mjuka upp dagens krav på rehabiliteringsutredningar.
6 dec 06 – SOU 2006:107

Strid om ny sjukförsäkring
Sjukförsäkringen fungerar illa och måste göras om, fastslår socialförsäkringsutredare Anna Hedborg. Regeringen välkomnar förslaget, men socialdemokraterna, som tog initiativ till översynen, hotar att lämna det fortsatta utredningsarbetet.
9 nov 06 – SOU 2006:86

Kd vill ge mer till pensionärerna
Kristdemokraterna lovar mer pengar till de sämst ställda pensionärerna. Sänkta skatter, höjd garantipension och höjda bostadstillägg ska ge drygt 700 kronor mer i plånboken varje månad. Men partiet ger inget löfte om när satsningarna ska genomföras.
13 sep 06 – Kristdemokraterna: Ett lyft för våra äldre

Vänstern kräver höjda pensioner
Sex av tio svenskar tror inte att pensionen kommer att räcka när de blir gamla, visar en ny undersökning. Och oron är befogad, anser vänsterpartiet, som vill göra om systemet från grunden.
29 aug 06 – Vänsterpartiet: Pensionerna måste göras om från grunden

Fusk med föräldrapenning utreds
Allt för många småbarnsföräldrar fuskar med föräldrapenningen. Nu överväger regeringen att ta hjälp av arbetsgivarna, i hopp om att få stopp på fusket.
9 jun 06

Hårdare tag mot bidragsfusket
Personer som genom slarv tillskansar sig bidrag ska kunna dömas för vårdslöst bidragsbrott. Grova brott ska ge fängelse i upp till sex år. Det föreslår överåklagare Nils Rekke i en ny utredning.
28 apr 06 – SOU 2006:48

Mer pengar till småbarnsföräldrarna
De som får barn efter den första juli kan räkna med ett extra tillskott på nästan 11 000 kronor i plånboken. Regeringen vill höja både sjuk- och föräldraförsäkringen.
24 mar 06 – Prop 2005/2006:142

Nej till regeringens nya barnbidrag
Föräldrar som separerat ska endast kunna dela på barnbidraget om båda är överens. Det beslutade riksdagen på onsdagen, som därmed stoppade regeringens förslag.
8 mar 06 – Snabbprotokoll 2005/2006:82

Sjukreform gynnade småföretagen
Småföretagarna blev vinnare när höjda sjukavgifter kompenserades med sänkta arbetsgivaravgifter. Det visar Försäkringskassans genomgång. Ändå tycker många företagare illa om reformen.
13 feb 06 – Försäkringskassan: Medfinansieringen - mest vinnare

Allt fler arbetslösa får sänkt a-kassa
Skärpta kontroller har lett till att allt fler arbetslösa fått sänkt a-kassa. Men det finns stora skillnader mellan länen, visar en ny rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF.
13 feb 06 – Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen: Meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt

Två pensionsmyndigheter blir en
Antingen tar Försäkringskassan ensam över ansvaret för att administrera ålderspensionen, eller så skapas en helt ny pensionsmyndighet. Det är regeringens två huvudalternativ när frågan nu ska utredas.
30 dec 05 – Dir 2005:151

Skärpta kontroller av a-kassan
Bättre informationsutbyte mellan a-kassorna ska ge snabbare handläggning och minskat bidragsfusk. Det är regeringens förhoppning när man lättar på sekretessen.
9 dec 05 – Prop 2005/2006:52

Sjukskrivna får studera på halvtid
Den som är sjukskriven på deltid ska få möjlighet att studera och få studiemedel på övrig tid. Det föreslår Försäkringskassan och CSN i en gemensam rapport till regeringen.
1 dec 05 – Försäkringskassan: Sjukpenning och studiestöd

Sjukförsäkringen fungerar illa
Sjukförsäkringen fungerar allt sämre. Bristande kontroller och ökade finansieringskrav på arbetsgivarna riskerar att skapa ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden, enligt en ny rapport från SNS.
28 nov 05 – SNS: En hållbar sjukpenningförsäkring

Delat barnbidrag till skilda föräldrar
Låt skilda föräldrar som har gemensam vårdnad dela på barnbidraget. Det föreslår regeringen i en ny proposition. Delningen ska gälla även om bara den ena parten kräver det.
23 nov 05 – Prop 2005/2006:20

Sjukskrivna ska få bättre stöd
Sjukskrivningsprocessen måste bli bättre, fastslår regeringen. Försäkringskassan och Socialstyrelsen ska därför gemensamt se över läkarnas rutiner och det stöd som utgår till de sjukskrivna.
21 nov 05 – Socialstyrelsen och Försäkringskassan ska utveckla sjukskrivningsprocessen

Frän moderat kritik mot ny asyllag
Miljöpartiet firade stora triumfer när förslaget till ny asyllag klubbades igenom av riksdagen på onsdagen. Moderaterna däremot är mycket skeptiska till den nya lagen och regeringens kovändning.
11 nov 05 – Snabbprotokoll 2005/2006:26

Krav på enklare premiepension
Många pensionssparare vet inte hur det nya premiepensionssystemet fungerar. De måste därför få bättre vägledning när de ska välja bland de över 700 fonderna som finns inom systemet, kräver regeringens utredare Karl-Olof Hammarkvist.
28 okt 05 – SOU 2005:87

Bättre samverkan mot bidragsfusk
Informationsutbytet mellan Försäkringskassan, Skatteverket och socialtjänsten är allt för knapphändigt. Det konstaterade regeringen i en promemoria tidigare i år. Nu ska en utredare se över hur kommunikationen kan förbättras.
29 sep 05 – Dir 2005:91

Allt fler nekas sjukersättning
Antalet personer som nekas sjukersättning av Försäkringskassan har ökat det senaste året. Framför allt män och unga är överrepresenterade i statistiken, visar en ny rapport från Försäkringskassan.
27 sep 05 – Försäkringskassan: Uppföljning av nej till sjukpenning

Papporna får mer tid för barnen
Föräldraförsäkringen förlängs med två månader samtidigt som den kvoterade delen ökar till fem månader per förälder. Karl-Petter Thorwaldsson vill förmå svenska pappor att bättre ta hand om sina barn.
19 sep 05 – SOU 2005:73

Ständiga strider om välfärden
Sociala rättigheter är aldrig självklara, skriver Klas Åmark i sin jämförande studie av svensk och norsk välfärdspolitik. Under 1900-talet har vi sett många strider om välfärdspolitikens inriktning Det gäller inte bara dagens aktuella frågor om nivån i ersättningssystemen.
17 jun 05 – Åmark, Klas: Hundra år av välfärdspolitik

"Sex av tio sjukskrivna kan jobba"
Sex av tio sjukskrivna skulle kunna arbeta hel- eller deltid om de fick större inflytande över det egna jobbet. Det uppger de sjukskrivna själva i en stor undersökning genomförd av Försäkringskassan.
16 maj 05 – Försäkringskassan: Sjukskriven i onödan?

Kraftsamling mot bidragsfusket
Bidragsfusket är större än många tidigare trott, skriver regeringen, och tillsätter nu flera utredningar och arbetsgrupper i syfte att skärpa lagstiftningen. Den som fifflar med bidrag kan räkna med hårdare straff och skärpta återbetalningskrav i framtiden.
16 maj 05 – Dir 2005:51

Inga bidrag till jobbsökande balter
Inför en begränsningsregel som hindrar jobbsökande polacker och balter att ta del av svenska socialbidrag. Det föreslår regeringens utredare Lars Lundgren. Förslaget kan ses som en plan B sedan regeringen förlorat slaget om övergångsreglerna.
10 maj 05 – SOU 2005:34

Rehabilitering av sjuka utreds
Ökade krav på både arbetsgivare och sjukskrivna samt en tydligare rollfördelning mellan arbetsgivarna och Försäkringskassan. Det är några av huvudpunkterna i regeringens nytillsatta rehabiliteringsutredning.
2 maj 05 – Dir 2005:48

Mer pengar till studenter med barn
Från och med den första januari nästa år kommer alla studenter som har barn att få ett extra studiebidrag. För en studerande med två barn kommer det nya bidraget att ge ett tillskott på 871 kronor varje månad, enligt regeringens förslag.
31 mar 05 – Prop 2004/2005:111

Nytt samarbete mot bidragsfusket
Kommunikationen mellan Försäkringskassan, Skatteverket och socialtjänsten fungerar illa. Nu vill regeringen undersöka möjligheten att förbättra informationsutbytet mellan myndigheterna, i syfte att få bukt med bidragsfusket.
10 feb 05 – Promemoria Fi2005/701, Behov av utökat informationsutbyte mellan myndigheter

Studerande med barn ska få bidrag
Studerande med barn har länge varit en missgynnad grupp. Istället för att koncentrera sig på studierna har många varit fullt upptagna med att räkna kronor och ören. Men nu är en ändring på gång.
7 jan 05 – Ds 2004:53

Lättare för äldre att studera
Ge personer upp till 54 års ålder möjlighet att finansiera sina studier med hjälp av studiemedel. Gör det samtidigt lättare för äldre studenter att plugga längre än vad dagens maxgränser tillåter. Det föreslår utbildningsdepartementet i en ny promemoria.
30 dec 04 – Förbättrade möjligheter till studiestöd för äldre studerande

Mer tid för bidragsutredning
I april i år tillsatte regeringen en utredning i syfte att införa regler som begränsar möjligheten för medborgare i andra EU-länder att få bidrag i Sverige. Enligt ursprungsdirektivet skulle en del av utredningen redovisas den 31 december. Regeringen har nu bestämt att utredningen i sin helhet ska redovisas den första maj 2005.
24 nov 04 – Dir 2004:157

Mer tid för sjömansutredning
Den 29 januari 2004 tillsatte regeringen en utredning om sjömännens tillgång till välfärd, till sjöss och i hamn. Utgångspunkten är att även sjömännen ska ha rätt att ta del av den generella välfärden, men till minsta möjliga kostnad för staten.
26 okt 04 – Dir 2004:121

Ny sjukavgift dyr för kommunerna
Belöna de arbetsgivare som tar ansvar för sina anställdas hälsa, och straffa dem som struntar i de sjuka. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna i ett nytt lagförslag, som slår hårt mot kommunerna.
18 okt 04 – Prop 2004/2005:21

Ohållbara kostnader för ohälsan
Sedan mitten på nittiotalet har kostnaderna för ohälsan skjutit i höjden. Och problemen växer i takt med att befolkningen åldras. För att rädda systemet måste socialförsäkringarna reformeras, menar nu regeringen.
5 okt 04 – Dir 2004:129

Utredning om ålderspension förlängs
Utredningen om ålderspensionens fördelningssystem skulle enligt ursprungsdirektiven vara redovisat i mars. För att slutföra uppdraget har regeringen nu tilldelat utredaren extra tid. Enligt det nya direktivet ska uppdraget slutligen redovisas den 1 november 2004.
27 apr 04 – Dir 2004:43

Ny avgift ska minska sjuktalen
Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar för sina anställdas hälsa, menar en ny utredning. De ska därför tvingas vara med och finansiera långtidssjukskrivningarna. Som kompensation slipper de ansvaret för den tredje sjukveckan. Dessutom sänks arbetsgivaravgifterna.
13 apr 04 – Ds 2004:16

Föräldrapeng ska öka jämställdhet
Föräldraförsäkringen ska inte bara verka för barnets bästa. Den ska också bidra till ökad jämställdhet, anser regeringen. Men i dag är det framför allt kvinnorna som tar hand om de små. Något som regeringen vill ändra på.
7 apr 04 – Dir 2004:44

Lönar det sig att arbeta?
Sex procent av svenskarna försörjer sig genom socialbidrag i dag. Regeringens mål är att halvera siffran till år 2008. Men är det lönsamt att arbeta, frågar sig kanslirådet Tom Nilstierna i undersökningen Rätt nivå på socialbidraget.
27 feb 04 – Ds 2004:5

Ny avgift läggs på arbetslösa
Arbetslösa som tar emot ersättning och inte är med i någon a-kassa kommer från och med den 1 oktober i år tvingas att betala en särskild försäkringsavgift, enligt ett nytt lagförslag från regeringen.
20 feb 04 – Prop 2003/2004:62

Socialförsäkring via internet
Från och med den första april i år ska alla socialförsäkringsärenden gå att utföra via internet. Till exempel ska det bli möjligt att söka bostadsbidrag och begära ut föräldrapenning direkt via nätet, enligt ett nytt lagförslag från regeringen.
12 feb 04 – Prop 2003/2004:40

Marginaleffekten har minskat
Sjuka eller arbetslösa som återgår i arbete höjer bara sin ekonomiska standard med 10-20 procent. En vanlig knegare får behålla ungefär 60 procent när han jobbar extra. Den med goda inkomster får vanligtvis behålla 50 procent av en löneförhöjning.
4 feb 04 – SOU 2004:2

Tredje sjuklöneveckan slopas
Arbetsgivarna slipper ansvaret för den tredje sjukskrivningsveckan från och med den 1 januari 2005. Samtidigt ska arbetsgivarna vara med och finansiera hela sjukskrivnings-perioden. De ska stå för 15 procent av sjukpenningen. Dessutom sänks arbetsgivaravgiften, och sjukpenningen återställs till 80 procent.
19 dec 03

Mindre justeringar i försäkringslag
I samband med att pensionssystemet ändrades uppstod en rad övergångsproblem. Bland annat behöves nya inkomstbegrepp, indexberäkningar måste göras på nya sätt och regler för hur man överklagar vissa beslut inom socialförsäkringen behöver anpassas till EU:s regler. I dessa och ytterligare några mindre frågor föreslår regeringen lagändringar som ska träda i kraft den 1 juli 2003.
9 apr 03 – Prop 2002/2003:61

Sjuk på deltid bör vara norm
Läkarna bör oftare sjukskriva på deltid, istället för på heltid. Men det går inte att införa regler som tvingar läkarna att deltidssjukskriva, anser regeringen.
21 mar 03 – Prop 2002/2003:89

Studenter med barn behöver bättre stöd
Den studiesociala utredningen får sitt uppdrag vidgat. Utredningen ska också analysera den ekonomiska situationen för studerande med barn.
20 mar 03 – Dir 2003:13

Olyckor ska inte sänka bostadsbidraget
Ett barn som får ersättning för att det till exempel råkat ut för en bilolycka med påföljande invaliditet kan göra så att familjens bostadsbidrag minskas. Nu vill regeringen ändra på detta.
1 feb 03 – Prop 2002/2003:33

Pensionsberäkningar är krångliga
Den som går i pension får numera sin pension från många olika håll.
27 jan 03 – Dir 2002:159

Studiestödsutredningen får mer tid
Studiestödsutredningen som skulle har varit klar i december ska istället avlämna sitt betänkande den 14 februari 2003.
27 jan 03 – Dir 2002:149

Försäkringskassan fungerar illa
Statistiken visar att sjukskrivningarna ökar för sjätte året i rad. En lång rad undersökningar visar också att försäkringskassorna inte klarar av att göra sitt jobb. Centralstyrning är lösningen.
17 jan 03 – Dir 2002:166

Efterlevandeskydd skjuts på framtiden
När pensionsreformen genomfördes beslutades att pensionssparare ska ha möjlighet att teckna ett skydd för efterlevande familjemedlemmar. Men denna del av reformen har aldrig genomförts.
18 nov 02 – Prop 2002/2003:14

18 olika sociala förmåner ändras
Inte mindre än 18 olika socialförsäkringsregler ska ändras vid årsskiftet. I flera fall har ändringarna inte några effekter på statens budget, men de kan vara av stor betydelse för den enskilde.
23 okt 02 – Prop 2002/2003:2

Hårdare sjukskrivningsregler kommer efter valet
De otrevliga beskeden om hur sjukfrånvaron ska minskas kommer efter valet. Vad de politiska förslagen kommer att innehålla bestäms av hur man förklarar de stigande sjuktalen, och nu har det kommit ytterligare en rapport om orsakerna. Den antyder vad som är att vänta.
12 sep 02 – Ds 2002:49

Ökade sjukskrivningar beror på åldersfaktor
Sjukskrivningarna ökar men det beror inte på sämre folkhälsa. En rad andra faktorer - främst demografi och arbetmiljö - väger mycket tyngre när de höga sjuktalen ska förklaras.
13 aug 02 – SOU 2002:62

Välfärdskonto en väg till sänkt skatt
Ett system med välfärdskonton skulle väsentligt kunna sänka skatterna utan att ge avkall på samhällets omfördelningspolitik.
26 jul 02 – Molander, Per och Andersen, Torben M (red.): Alternativ i välfärdspolitiken

Kassan är dålig på att bedöma arbetsskador
Bättre och mer enhetlig bedömning av arbetsskador behövs. Idag är de regionala skillnaderna stora, och kompetensen för liten. Inte minst underlagen som lämnas av försäkringskassans försäkringsläkare är av skiftande kvalitet, anser regeringen. Därför vill man istället ha särskilda arbetsskadeenheter som handlägger den här sortens ärenden.
10 jun 02 – Dir 2002:45

Pensionärerna fick det bättre på 1990-talet
Pensionärerna som grupp ökade sina inkomster på 1990-talet. Men skillnaderna inom gruppen är stora.
10 jun 02 – Ds 2002:14

Även institutionsboende har rätt till förmåner
Rättvisan kräver nya regler för sociala förmåner som sjukersättning, bostadsbidrag, pension med mera för den som dömts till fängelse eller institutionsvård.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:164

A-kassan höjs 1 juli
Den 1 juli 2002 höjs taket och golvet i a-kassan med 50 kronor. Den högsta dagersättningen blir 730 kronor per dag och den lägsta ersättningen blir 320 kronor per dag. Dessa belopp gäller under de första 100 ersättningsdagarna. Därefter sänks beloppet med en femtiolapp.
25 apr 02 – Regeringsbeslut 2002-04-25

Underhållsstöd endast till behövande
Vid skilsmässa ska bägge föräldrarna efter bästa förmåga försörja de gemensamma barnen. Denna huvudregel i föräldrabalken tillämpas inte fullt ut, och istället träder staten ofta in med bidrag.
15 apr 02 – Dir 2002:39

Ohälsan ska analyseras
Antalet sjukskrivna har ökat dramatiskt under de senaste fem åren.
15 apr 02 – Dir 2002:4

Inget bidrag till ökad jämlikhet
Studiebidraget på högskolan omfördelar resurser från lågutbildade till högutbildade, från fattiga till rika och från män till kvinnor.
12 maj 00 – Ds 2000:19

Nya lagar samordnade
Riksdagen har godkänt en lagteknisk samordning av fyra regeringsförslag. Samordningen gäller de nya reglerna för vem som ska ha rätt till sociala förmåner, den nya inkomstskattelagen, förslaget om vilande förtidspension och förslaget om höjt studiebidrag, höjt fribelopp och pensionsgrundande studiemedel.
31 dec 99 – SfU 1999/2000:7

Studiehjälpen höjs med 100 kronor
Riksdagen har beslutat att studiehjälpen till gymnasiestuderande höjs med 100 kronor i månaden och att 21 miljarder kronor anslås till studiemedelssystemet nästa år.
17 dec 99 – UbU 1999/2000:2

Högre bidrag till studenter
Den 1 juli år 2001 införs ett nytt studiemedelssystem. De nya reglerna innebär att studiebidraget höjs med cirka 500 kronor och att lånedelen minskar i motsvarande grad.
17 dec 99 – UbU 1999/2000:7

Nya regler för arbetslösa
Det blir nya regler för de arbetslösa. Den arbetslöse får en något bättre ställning i början av arbetslöshetsperioden, men ju längre arbetslösheten varar ju hårdare blir kraven.
26 nov 99 – Ds 1999:58

Hälsoförsäkring ersätter skatt till sjukvård
Moderaterna vill införa en obligatorisk hälsoförsäkring, i stället för den nuvarande skattefinansierade sjukvården.
15 okt 99 – Motion

Stress får fler att sjukskriva sig
Hösten 1997 började antalet sjukskrivningar öka men ökningen var måttlig. Våren 1998 steg antalet sjukskrivningar mycket kraftigt. Sjukskrivningarna bland de anställda ökade med hela 70 procent mellan andra kvartalet 1997 och motsvarande tid 1998. För de arbetslösa och egenföretagarna skedde inte någon ökning alls.
27 aug 99 – Dir 1999:54

AP-fonderna ska köpa på börsen
De allmänna pensionsfonderna ska spela på börsen och bara i begränsad omfattning låna ut pengar till staten och byggsektorn. Avkastningen på pensionspengarna ska på detta sätt bli bättre.
20 aug 99 – Ds 1999:38

Slut på dubbla förmåner
Den som är sitter i fängelse eller är intagen på sjukhus får inte behålla alla sina sociala förmåner. Reglerna är utformade så att det allmänna inte ska stå för dubbel försörjning -- dels via bidrag, dels via institutionsvistelse.
13 aug 99 – Dir 1999:51

"Stötande att subventionera Viagra"
Stötande, kallade Barbro Westerholm (fp) det faktum att staten nu ska subventionera potensmedlet Viagra samtidigt som många människor med dålig ekonomi inte har råd att hämta ut sina läkemedel. Hon poängterade också att frågan har en jämställdhetsaspekt. Många kvinnor behöver läkemedel mot svampinfektioner, men de får betala själva. Barbro Westerholm undrade vad regeringen tänker göra åt saken, men statsrådet Maj-Inger Klingvall, som svarade i socialminister Anders Sundströms ställe, hade inga förslag utan hänvisade till läkemedelskommittéerna, "som framöver kommer att få ta ställning till hur man i fortsättningen ska se på det här läkemedlet".
30 okt 98 – Riksdagsdebatt

Pensionerna höjs
Bostadstilläggen höjs och pensionärerna får full kompensation för prisökningarna.
23 okt 98 – Prop 1998/1999:1

Tjänstepension följer med vid flytt
Den som flyttar från ett EU-land till ett annat ska inte riskera att förlora sin intjänade rätt till tjänstepension, enligt ett beslut i EU:s ministerråd.
12 jun 98 – EU:s ministerråd

Vänsterpartiet och miljöpartiet: Pensionsreformen är orättvis
När fem av riksdagens partier klubbade igenom det nya pensionssystemet kom protesterna från vänsterpartiet och miljöpartiet.
12 jun 98 – SfU 1997/1998:13

Författningstekniska ändringar inför pensionsreformen
Riksdagen har beslutat att göra några författningstekniska ändringar i sju lagar, som har betydelse för det nya pensionsystemet.
12 jun 98 – SfU 1997/1998:14

Svar på sju pensionsremisser
Sju pensionsutredningar har varit på remiss de senaste åren. Remissinstansernas synpunkter på dess utredningar finns nu sammanställda.
29 maj 98 – Ds 1998:31

Pensionssparande delas vid skilsmässa
Riksdagen har i full enighet godkänt en lagändring som innebär att pensionssparande som regel ska ingå i bodelningen vid skilsmässa. Makarna får alltså dela på pensionssparandet. Förslaget lämnades till riksdagen i våras.
22 maj 98 – LU 1997/1998:25

Nyskilda får dela på privata pensionsförsäkringar vid
Privata pensionsförsäkringar och pensionssparande ska räknas med i bodelningen vid skilsmässa, enligt ett regeringsförslag.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:106

Staten ska betala pensionsavgifter
När det nya pensionssystemet införs ska staten börja betala pensionsavgifter för värnpliktiga, sjuka, arbetslösa och andra som inte arbetar.
6 mar 98 – Lagrådsremiss: Statlig ålderspensionsavgift m.m.

Garantipensionen blir fattigpensionärernas grundskydd
Folkpensionen och pensionstillskottet går i graven. I det reformerade pensionssystemet införs i stället en garantipension som grundskydd för fattigpensionärerna. I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu hur detaljutformningen av garantipensionen ska se ut.
27 feb 98 – Lagrådsremiss: Garantipension m.m.

Studiestödsnämnden hinner inte med
Ansökningar om studiemedel ska behandlas inom tre veckor, och minst 80 procent av telefonsamtalen till myndigheten ska besvaras direkt. Dessa målsättningar som studiestödsnämnden själv har satt upp lyckas den inte leva upp till. I höstas var telefonköerna och handläggningstiderna alltför långa.
6 feb 98 – Dir 1997:143

Fem partier enades om pensionerna
Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna har nu gjort upp om det framtida pensionssystemet. Det innebär att principbeslutet från 1994 ligger fast men att några nog så viktiga detaljer ändras eller konkretiseras:
16 jan 98

Ingen utredning av bortre parentes?
Arbetsmarknadsministern anser inte att en utredning om den bortre parentesen i a-kasseförsäkringen är nödvändig. Istället talar hon om ”förstärkta insatser för de långtidsarbetslösa” och att hellre utreda reglerna om deltidsarbete.
5 dec 97 – Riksdagsdebatt

Försäkringskassor bestämmer om egna register
Försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket får själva bestämma vilka register de behöver i respektive verksamhet. De får också rätt att föra över alla handlingar i en personakt till en elektroniskt lagrad akt.
5 dec 97 – SfU 1997/1998:5

Pensionsutredningar i tryck
Regeringen har publicerat två promemorior om det nya pensionssystemet.
28 nov 97 – Ds 1997:66, Ds 1997:67

Tillåtet arbeta i nya förtidspensionssystemet
Förtidspensionärer ska både få arbeta och studera utan att riskera sin ersättning. Det föreslår riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg som utrett förtidspensionerna.
21 nov 97 – SOU 1997:166

Effektivare arbete i socialförsäkringsnämnderna
Färre typer av ärenden att besluta om höjer kvaliteten på arbetet i socialförsäkringsnämnderna, enligt ett utredningsförslag.
14 nov 97 – SOU 1997:134

Sjuklön ökade inte rehabilitering
Regeringen har tillsatt en utredare som i första hand ska ta ställning till vid vilken tidpunkt arbetsgivarnas rehabilteringsansvar ska inträda och hur långt ansvaret ska sträcka sig.
12 sep 97 – Dir 1997:90

Arbetsskador följer konjunkturen
Regeringen vill att arbetsskadeförsäkringen utreds ännu en gång. Bland annat ska utredaren undersöka om fack och arbetsgivare kan ta över ansvaret för en obligatorisk tilläggsförsäkring.
12 sep 97 – Dir 1997:91

Försäkringskassan får besluta om egna nämnder
Försäkringskassornas styrelser ska få inrätta socialförsäkringsnämnder och utse ledamöter i nämnderna på egen hand i framtiden.
1 aug 97 – Dir 1997:71

Höjd ersättning i A-kassan
Socialdemokraterna och centern har beslutat om strängare arbetsvillkor från 1 juli och höjd dagersättning från 29 september för de arbetslösa. I samband med att kas och a-kassan slås ihop vid årsskiftet inrättas en fristående a-kassa för fackföreningslösa.
6 jun 97 – AU 1996/1997:13

Dyrare tandvård och mindre till handikappade
Anslaget till handikappassistenter räcker inte. Underskottet ska täckas med besparingar i tandvårdsförsäkringen, bidragen till rehabilitering och bilstödet till handikappade. Dessutom skärps reglerna för personliga assistenter.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

Kas och a-kassan slås samman
Skärpt arbetsvillkor, höjd dagersättning och en fristående a-kassa för fackföreningslösa är några av nyheterna när kas och a-kassan slås ihop till en gemensam arbetslöshetsförsäkring.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:107

A-kassan och Kas slås samman
Nästa år ska a-kasseersättningen och kas slås samman. Den nya arbetslöshetsförsäkringen ska administreras av a-kassorna. Samtidigt ska en ny och kompletterande a-kassa inrättas för dem som inte är med i facket.
21 feb 97 – Lagrådsremiss: En ny lag om arbetslöshetskassor

Hög självrisk i tandvården
Den utredning som förbereder en ny tandvårdsförsäkring kommer att föreslå ett högkostnadsskydd först vid 20 000 kronor.
21 feb 97 – Riksdagsdebatt

Sämre a-kassan 1 juli 1997
Riksdagen beslutade i november att de hårdare kvalifikationsreglerna i a-kassan inte ska genomföras den 1 januari 1997. Anslaget till a-kassan höjs med drygt 924 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.
20 dec 96 – AU 1996/1997:7

Försämringar i bostadsbidragen snabbutreds
Försämringarna av bostadsbidragen ska utvärderas redan innan de trätt i kraft. De eventuella korrigeringar som utvärderingen leder fram till ska gälla även för bidragsåret 1997.
20 dec 96 – BoU 1996/1997:1

Höjd avgift för frånskilda fäder
Vid årsskiftet införs nya regler för underhållsbidrag. De frånskilda papporna ska som regel betala högre underhåll. Mammornas bidrag påverkas inte. Staten sparar 1,8 miljarder kronor på reformen.
1 nov 96 – SfU 1996/1997:3

Debatt och beslut i SfU-ärenden
Frågor som bereds av Socialförsäkringsutskottets kommer upp till debatt och beslut i kammaren vid 8 tillfällen under våren 2012.
SfU :

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se