Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
68 artiklar om Valrörelse 2010
 
Digitala medier är politiskt betydelselösa
Digital medier var varken viktiga för partierna eller väljarna i 2010 års valrörelse, konstaterar tre medie- och kommunikationsforskare i antologin ”Kampen om opinionen”. Empiriska undersökningar visar att bara två procent av väljarna kunde nås av partiernas hemsidor, bloggar, facebookande och twittrande dagarna före valet. De sociala medierna har liten om ens någon politisk genomslagskraft sammanfattar de.
ÖPPEN2 jan 14 – Michael Karlsson, Christer Clerwall och Ulf Buskqvist : Digitala medier, public relations och strategisk politisk kommunikation (i Kampen om opinionen, Strömbäck o Nord red)

Unga arbetslösa män röstade på SD
Den typiske sverigedemokraten är ung, man och arbetslös. Sverigedemokraterna har tagit väljare från alla partier visar Valu - Sveriges Televisions stora vallokalsundersökning.
20 sep 10 – SVT:s vallokalslundersökning

Fyra av tio beredda att taktikrösta
Fyra av tio väljare kan tänka sig att överge "sitt eget parti" och i stället rösta på ett som riskerar att åka ur riksdagen. KD och C ser ut att dra till sig de flesta taktikrösterna, enligt en Sifomätning.
14 sep 10

Reinfeldt ödmjuk inför blockbyten
Ännu är det inte avgjort - på långa vägar. Cirka 1,2 miljoner väljare kan ännu tänka sig att byta block - och särskilt de borgerliga. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt stämmer det till ödmjukhet.
11 sep 10

MP-Eriksson: Inget allianssamarbete
Skulle SD bli vågmästare kan 18 av 26 regionordförande i Miljöpartiet tänka sig att samarbeta med en alliansregering. Men det blir blankt nej från språkröret Peter Eriksson. "Det finns inte på bordet", säger han.
9 sep 10

De yngsta väljer rödgrönt
Om de yngsta väljarna får bestämma blir regeringen rödgrön, enligt Skops Ungdomsbarometer. Varken Kristdemokraterna eller Centerpartiet skulle komma in i riksdagen om de får råda.
9 sep 10

Absolut C-nej till Sahlin
Centerledaren Maud Olofsson säger kategoriskt nej till ett samarbete med de rödgröna om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter valet.
7 sep 10

Fler mätningar nära valdagen
Opinionsmätningarna duggar tätare i valrörelsens slutspurt. Men mediernas intresse för opinionsundersökningar, snarare än sakfrågor, oroar forskare.
7 sep 10

MP: Sverige halkar efter
Takten på de svenska utsläppsminskningarna har halverats och det kommer att ta 195 år att nå de uppsatta klimatmålen, enligt en rapport från Miljöpartiet.
6 sep 10

S kräver lag om partibidrag
Socialdemokraterna har svängt och vill nu ha en lag om att alla politiska partier ska redovisa var de får sina bidrag från. Moderaterna har avvisat förslaget om att frivilligt redovisa privata finansiärer.
6 sep 10

Val 2010
I det här “skol-löpet” har vi samlat ihop artiklar och källor som vi tror kan vara användbara i undervisningen de närmaste veckorna. Eleverna kan använda politiken.se som en pedagogisk IT-resurs inför valet. I en ruta på förstasidan finns blockens och partiernas valplattformar, partiledarintervjuer, de klassiska ideologierna, referat från stora riksdagsdebatter, sommartal och Almedalstal, partiprogram, analyser och nyheter. Och så vill vi påminna om att politiken.se är en fri och obunden tidning - och helt reklamfri. /Redaktionen
2 sep 10

Reinfeldts skattevinst i s-annons
Socialdemokraterna har räknat ut hur mycket paret Reinfeldt tjänat på regeringens skattesänkningar.
2 sep 10

Borgerliga valmanifest
Moderaterna lovar sänkta skatter. Centern vill utöka rutavdraget, Folkpartiet håller fast vid att skolan borde förstatligas, Kristdemokraternas Göran Hägglund pratar om verklighetens folk på sina valmöten. I det gemensamma “jobbmanifestet” sägs att det blir ett femte jobbskattepaket om Alliansen vinner valet i september men förslaget är inte “skarpt”, det är bara en reformambition som förutsätter starka statsfinanser.
31 aug 10 – Allianspartiernas valplattformar 2010, Alliansens “jobbmanifest”

Partiledarna i P1
De borgerliga partiledarna har i augusti blivit utfrågade i radion, P1-morgon, av Monica Saarinen och Tomas Ramberg. Här ger vi en kort introduktion och länkar till ljudfiler. Även de rödgröna partiledarna - Peter Eriksson, Lars Ohly och Mona Sahlin - har blivit utfrågade. Intervjuserien avslutades med en debatt mellan Sahlin och Reinfeldt i Studio Ett.
31 aug 10 – Radions partiledarutfrågningar

Partiledarnas sommartal
Partiledarna har i augusti hållit så kallde sommartal runt om i landet; till exempel i Borgholm (kd), Marstrand (fp), Gnesta (v), Slussen (m) och Tanto (s).
31 aug 10 – Göran Hägglunds sommartal i Borgholm, Lars Ohlys sommartal i Gnesta, Jan Björklunds sommartal i Marstrand

Partiledarnas tal i Almedalen 2010
Under årets politikervecka i Almedalen presenterades inte några stora politiska nyheter, i stil med hur det gick till inför valet 2006, då den borgerliga alliansen presenterade sin valvinnade fastighetskattereform. Littorins avgång och Schyman sedelbrassa kom att dominera medierapporteringen. Partiledarnas tal i Almedalen finns att lyssna på i efterhand. Här finns länkar till mp3-filerna.
31 aug 10 – Partiledarnas Almedalstal, mp3

Jämlikhet och välfärd prioriteras
Sänkt maxtaxa i förskolan, klimatavdrag för småhus och halverad restaurangmoms - det är några av de nya förslag som oppositionens slutgiltiga “regeringsplattform” innehåller. Mona Sahlin ställde oppositionens välfärdsreformer mot alliansens skattesänkningar när hon presenterade den rödgröna gemensamma politiken.
31 aug 10 – Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets Regeringsplattform 2011 - 2014.

Nystartzoner kan skapas
Regeringen vill utreda möjligheten att inrätta så kallade nystartzoner med förebild bland annat från Frankrike. Det skulle handla om förorter med hög arbetslöshet, hög andel invandrar etcetera.
30 aug 10

Sänk hemtjänsttaxan
Sänkt hemtjänsttaxa, rätt för par att fortsätta bo tillsammans och godare mat - i helgen presenterade oppositionen sina förslag på en bättre äldreomsorg. Redan nästa år ska staten avsätta 250 miljoner på att höja bostadstillägget för pensionärerna, och 2012 läggs 625 miljoner på att höja kompetensen hos äldreomsorgens personal.
30 aug 10 – Ökad livskvalitet för äldre. 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen.

Rödgröna lovar höjt studiemedel
Studiebidraget höjs med 400 kronor och studielånet med 200 kronor per månad, det vill de rödgröna oppositionspartierna.
30 aug 10 – Höjda studiemedel och bättre utbildning för studenterna. Förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen.

Förskolor viktigare än skatter
Högst fem förskolebarn på en lärare, trettiotimmarssvecka och garanterad förtur för syskon - det vill de rödgröna driva igenom om de vinner valet.
26 aug 10

Alliansens manifest skapar klyftor
Om Alliansen vinner valet kommer det så kallade utanförskapet och klyftorna att öka ännu mer. Dessutom kommer Sverige att hamna efter i den internationella utvecklingen av miljövänlig teknik - och stå blottat för chockhöjningar av oljepriset. Det sa oppositionen efter att Efter att Alliansen lagt fram sitt gemensamma valmanifest.
26 aug 10

Det blir ett femte jobbskatteavdrag
Det blir ett femte jobbskattepaket om Alliansen vinner valet i september men förslaget är inte “skarpt”, det är bara en reformambition som förutsätter starka statsfinanser. Det framkom när de fyra partiledarna på torsdagen presenterade sitt valmanifest på Färgfabriken i Stockholm. Alliansen föreslog också en rätt att jobba vidare till 69 års ålder.
26 aug 10 – Alliansens “jobbmanifest”

Borg krisvarnar och villkorar skattesänkning
Ett femte steg i jobbskatteavdraget ingår i alliansens valmanifest för nästa mandatperiod. Det blir 13 500 kronor mindre i skatt per år för den som tjänar 75 000 kronor i månaden och 3600 för den som tjänar 20 000 i månaden. Denna skattesänkning som också innehåller en höjd gräns för när statlig skatt ska betalas är inget löfte, utan en ambition.
26 aug 10

Lagstifta om lärartätheten
Mona Sahlin försvarar skattesänkningen för ålderspensionärer som kommer att kosta 17,5 miljarder kronor med att det är en viktig lika-beskattningsprincip. Dessutom vill hon lagstifta om lärartäthet i skolan.
25 aug 10 – Radions partiledarutfrågningar - Mona Sahlin (s)

Sänk skatten mer för pensionärerna
Den borgerliga alliansen utlovar, om den får behålla makten, ytterligare 2,5 miljarder kronor i förhöjda grundavdrag för pensionärer. Pengarna ska läggas ovanpå de fem miljarder som presenterades redan i vårbudgeten.
23 aug 10 – Alliansutspel på DN Debatt: ”Pensionärernas skatt sänks med ytterligare 2,5 miljarder”

Dåliga skolor ska inte dela ut vinst
Det kan bli stopp för utdelning till friskolors ägare som ger avkall på kvaliteten. Det sade FP-ledaren Jan Björklund vid utfrågningen i P1 morgon.
19 aug 10 – Radions partiledarutfrågningar

Centern accepterar skattegap
Centerledaren Maud Olofsson försvarade att det finns en skillnad i skatt på lön och på pension, när hon frågades ut i P1-morgon. Hur stort skattegapet mellan lön och pension ska vara kunde hon inte säga.
18 aug 10 – Radions partiledarutfrågningar

Obligatorisk a-kassa får vänta
Statsminister Fredrik Reinfeldt ville inte lova att det blir en obligatorisk a-kassa under den kommande mandatperioden vid en borgerlig valseger, något som de andra allianspartierna vill. Det här beskedet gav han i partiledarutfrågning i radion i tisdags.
17 aug 10 – Radions partiledarutfrågningar

Sahlin lovar slopa pensionärsskatten
Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin lovar att helt ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare före 2014. Det kostar tio miljarder kronor utöver tidigare löften och kan i snitt ge de äldre 700 kronor mer i månaden.
15 aug 10 – Mona Sahlins sommartal

Reinfeldt lovar sänkt skatt
Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) lovar sänkt skatt för pensionärerna nästa år. Löntagarna får däremot inte något löfte om inkomstskattesänkning 2011. Men moderaterna har ambitionen att sänka inkomstskatterna senare under mandatperioden, under förutsättning att det finns utrymme i statsbudgeten.
14 aug 10 – Fredrik Reinfeldts sommartal

Lärlingsjobb prioriteras
Folkpartiet ser ungdomsarbetslösheten som den viktigaste utmaningen på kort sikt. Därför prioriteras införande av lärlingsanställningar högt i partiets valmanifest.
13 aug 10 – Folkpartiets valmanifest 2010

Jobben i fokus
Fler jobb. Så lyder första punkten i det valmanifest, Vägval 2010, som Socialdemokraterna presenterade på fredagen.
13 aug 10 – Socialdemokraternas valmanifest

Ungdomsarbetslösheten tema i s-kampanj
Socialdemokraterna satsar stort på att lyfta fram ungdomsarbetslösheten i sin affischkampanj inför valet. På ljustavlor och pelare över hela landet ska väljarna påminnas om att över 200 000 unga saknar jobb och att den totala arbetslösheten består av 466 000 personer.
12 aug 10

"Det enda arbetarpartiet"
Moderaterna lanserar sig som "det enda arbetarpartiet" och satsar medvetet på att värva röster från tidigare socialdemokrater.
12 aug 10 – DN Debatt - moderat utspel om egna kampanjen

Allianskampanjen kostar 20 miljoner
Regeringsalliansen satsar 20 miljoner kronor på sin gemensamma valkampanj. De fyra partierna har bidragit efter hur många mandat de har.
11 aug 10

Regeringens vårdpolitik sågas
Socialdemokraterna varnar för att det fria vårdvalet missgynnar fattiga områden och patienter med stora vårdbehov, och pekar på att detta har hänt i Stockholm.
10 aug 10

Handikappade lovas nya jobb av KD
Kristdemokraterna vill skapa 10 000 nya jobb för funktionshindrade i den offentliga sektorn. Förslaget är ett av 89 vallöften i partiets valmanifest.
9 aug 10 – Krisdemokraternas valmanifest

Föräldrar ska stävja skolstök
Föräldrar till bråkiga elever ska kunna tvingas sitta med i klassrummet. Det föreslog folkpartiledaren Jan Björklund i sitt sommartal.
8 aug 10 – Jan Björklunds sommartal i Marstrand

Stopp för vinster i skolan
Ett hundratal personer samlades i ett gråmulet Gnesta för att lyssna till vänsterledaren Lars Ohlys sommartal.
8 aug 10 – Lars Ohlys sommartal i Gnesta

Moderatlöften inte uppfyllda
Moderaterna har inte lyckats uppfylla ett enda av sina löften inför förra valet, på fyra centrala områden. Det anser Socialdemokraterna som gjort en granskning av sina huvudmotståndare inför höstens val.
8 aug 10

Centern föreslår extra rut-avdrag
Centerledaren Maud Olofsson lanserade i sitt tal på partiets valkonvent ett förslag om ett extra högt skatteavdrag på hushållsnära tjänster för äldre. Det innebär att alla över 75 år ska få dra av 75 procent av kostnaden för så kallade rut-tjänster.
6 aug 10 – Centerns valkonvent

Piratpartiet betonar rättssäkerhet
Integritet, kultur och kunskap är de kärnfrågor som Piratpartiet går till val på. Övriga frågor, som utrikes- och försvarspolitik, sysselsättning och sjukvård, berörs inte valmanifestet som presenteras på måndagen.
2 aug 10

Miljöpartiet svänger om tv-reklam
Miljöpartiet kommer att försöka locka väljare via tv-reklam, uppger TV 4 Nyheterna. Partiet har tidigare gått ut och sagt att det inte tänkt marknadsföra sig i tv på grund av de höga kostnaderna men har nu svängt i frågan. Sammanlagt ska partiet satsa 3 miljoner kronor på reklamen.
30 jul 10

SD-kandidat hoppar av
Sverigedemokraternas toppkandidat i Mariestad, Staffan Gising, ställer inte upp i kommunalvalet utan lämnar partiet, uppger Sveriges Radio Skaraborg. Orsaken är att han tycker att partiet är för fientligt mot muslimer.
29 jul 10

Ökat intresse för folkomröstningar
Riksdagsvalet med dess stora frågor närmar sig. Men på vissa håll i landet står mer lokala frågor i fokus. Medborgarna kan göra sina stämmor hörda i folkomröstningar.
26 jul 10

Min klient nekar
Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) anklagas för att ha köpt sex. Littorin vill inte uttala sig själv, men genom sin advokat förnekar han brott.
10 jul 10 – Aftonbladets intervju med kvinnan som säger sig ha sålt sex till Littorin

Miljöpartiet vill stärka kommunerna
Under sin dag i Almedalsveckan i Visby talade Miljöpartiets båda språkrör om att partiet i fem år vill förbjuda byggen av nya köpcentrum. Dessutom vill partiet stärka kommunernas makt gentemot exploatörer.
10 jul 10 – Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, tal i Almedalen

All äldreservice under ett tak
Kristdemokraterna lanserar ett fempunktsprogram för att förbättra vården av äldre. Partiet, som lanserade programmet på KD:s dag i Almedalen, vill bland annat utreda möjligheterna att samla all service för äldre under ett tak.
9 jul 10 – Göran Hägglunds tal i Almedalen

Påstådd brottsmisstanke mot Littorin
Aftonbladet uppger att Sven Otto Littorin har pekats ut för ett brott och att han avgick när tidningen konfronterat honom med uppgifterna. Statsministern säger att Littorin angav flera privata skäl till sin avgång.
8 jul 10

Alla tjänar på jämlikhet
Mona Sahlin (s) ställde i sitt Almedalstal den retoriska frågan: Varför ska vi bry oss om varandra? Och hennes tal handlade sedan om meningen med omtanke och solidaritet. En nyckelformulering var att alla, inte bara de sämst ställda, tjänar på jämlikhet och solidaritet.
8 jul 10 – Mona Sahlins tal i Almedalen

Miljarder satsas på jobb och välfärd
Regeringen vill ge 9,2 miljarder till jobben, välfärden och framtidsinvesteringar i vad man kallar "det unga Sverige". Förslaget lanseras några i Visby några timmar innan Mona Sahlin ska hålla sitt tal i Almedalen.
8 jul 10

Sahlin om “Möjligheternas land”
För att peppa valarbetarna lanserar S-ledaren Mona Sahlin boken Möjligheternas land, där den egna politiken presenteras och regeringen angrips.
8 jul 10

Centern vill halvera tjänstemomsen
Centerledaren Maud Olofsson delar inte statsminister Fredrik Reinfeldts uppfattning att det inte finns utrymme för skattesänkningar 2011.
7 jul 10 – Maud Olofssons tal i Almedalen

Vårdnadstvist får Littorin att avgå
En uppslitande vårdnadstvist tvingar Sven Otto Littorin (M) att avgå som arbetsmarknadsminister. Tobias Billström blir tillförordnad chef för arbetsmarknadsdepartementet.
7 jul 10

Ternström hoppar av centern
Riksdagsledamoten Solveig Ternström lämnar Centerpartiet. Besvikelsen efter kärnkraftsomröstningen blev för stor. Nu vill hon i stället stödja de rödgröna.
7 jul 10

Centern behöver sina rötter
Centerpartiet har gått vilse i kärnkraftsfrågan och landsbygdspolitiken. För att få tillbaka sina förlorade väljare måste partiet hitta tillbaka till rötterna, hävdar en medie- och opinionsanalys från Retriever och Synovate.
7 jul 10

Folkpartiet satsar på de äldre
Folkpartiet vill införa tydliga rättigheter för de äldre - en ut och gå-garanti, en välja mat-garanti och en parboende-garanti.
6 jul 10 – Jan Björklunds tal i Almedalen

Schymans eldning en pr-succé
Gudrun Schymans eldande av pengar blev ett gigantiskt pr-jippo som utklassade Folkpartiet och Jan Björklunds framträdande i Almedalen.
6 jul 10

Välfärden i fokus för vänstern
V för Vänsterpartiet eller Välfärdspartiet? I valrörelsen kommer V:et ha dubbla betydelser. Partiledaren Lars Ohly välfärdsprofilerar partiet - även gentemot sina rödgröna kamrater.
5 jul 10 – Lars Ohlys tal i Almedalen

Jobben viktigare än skatterna
Det blir inga ytterligare skattesänkningar 2011, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vid en pressträff i Visby på söndagen. Det ekonomiska utrymme som finns ska i stället gå till kärnan i välfärden.
4 jul 10 – Reinfelds tal i Almedalen

Nordisk stöttning till Sahlin
Mona Sahlin hade sällskap av ytterligare tre nordiska S-ledare när hon framträdde på ett torgmöte i Helsingborg i dag. Norske statsministern Jens Stoltenberg uppmanar henne att fortsätta upprepa att "Alla ska med".
8 jun 10

Sahlin satsar på storstadsväljarna
Det är de stressade barnfamiljerna i storstäderna som ska leda Socialdemokraterna till en valseger i höst. Det beskedet ger S-ledaren Mona Sahlin i en intervju med TT.
8 jun 10

Gemensam rödgrön valkampanj
För första gången i svensk politisk historia kommer de rödgröna att driva en gemensam valkampanj. Med tio procent av vardera partis valbudget får den gemensamma rödgröna kampanjen 11 miljoner kronor att spela med.
25 mar 10 – Pressmeddelande: En gemensam rödgrön valkampanj presenteras

FP satsar på fem områden
Folkpartiet satsar på fem områden i höstens val. Dit hör gamla käpphästar, som en obligatorisk a-kassa och hälften kvar av inkomsten efter skatt. I helgen håller partiet riksmöte i Västerås.
10 mar 10

S-kampanj mot "pensionärsskatten"
"Det ska löna sig att ha arbetat." Det är mottot för Socialdemokraternas kampanj mot skattegapet mellan löntagare och pensionärer. De vill ha besked från regeringen om att lön och pension ska beskattas lika.
10 mar 10 – Kampanj mot pensionärsskatten

M vill locka fler kvinnliga väljare
Moderaterna riktar nu in sig på kampen om de kvinnliga väljarna inför valet i höst. "Om kvinnorna bestämmer vinner de rödgröna, det är upp till oss att ändra på det", sade Fredrik Reinfeldt i dag.
6 feb 10

Samlat nej till borgerlig valallians
Tre partier ligger farligt nära de fyra procent, som krävs för att ta plats i riksdagen. En valallians skulle garantera en plats. Men partierna säger nej.
30 jan 10

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se