Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
141 artiklar om Val
 
Det behövs tidsfrister för omval
Regeringen låter utreda vad som krävs för omval till kommun- och landstingsfullmäktige. Förutom en möjlig tidsfrist ska utredaren även se över villkoren för vilka som kan ställa upp i ett omval.
5 nov 15 – Dir 2015:104

Kompromisser om försvar, migration, pensioner ...
Miljöpartiet går med på höjda försvarsanslag och accepterar grunderna för pensionsöverenskommelsen. Socialdemokraterna låter den migrationspolitiska överenskommelsen bestå och ansluter sig.
30 sep 14 – Kompromisser (s och mp)

Löfven ska bilda regering
En lång natts färd mot dag verkar vara över. Socialdemokraternas ledaren Stefan Löfven får uppdraget att bilda en ny regering tillsammans med Miljöpartiet.
30 sep 14

(Be)svikna medborgare röstar på Sd
Sverigedemokraterna har gått fram i kommuner med hög arbetslöshet och låg andel högutbildade.
25 sep 14 – Starkt samband mellan arbetslöshet och Sd-röstande

M söker svar på valförlust
Moderaterna backade rejält i valet 2014. Nu börjar analysen av varför väljarna övergav partiet, och hur LO-kvinnorna ska vinnas.
24 sep 14

Intensiva dagar väntar Löfven
Redan på fredag ska S-ledaren Stefan Löfven leverera besked till talmannen om han kan bilda en regering med MP. Stötestenar i budgetförhandlingarna som inleddes på måndagen är bland annat bensinskatten och restaurangmomsen.
22 sep 14

Många moderater gick över till SD
Den stora skrällen i årets riksdagsval var att Moderaterna tappade 6,7 procentenheter och att Sverigedemokraterna ökade med 7,2 procentenheter. För övriga partier var röstsiffrorna nästan oförändrade jämfört med 2010. Den moderata valförlusten kan förklaras med att Sverigedemokraterna har övertagit högerns gamla profilfrågor och att de surfar på en invandrarfientlig våg..
ÖPPEN19 sep 14 – SVT Valu 2014. Vallokalsundersökning vid 2014 års val

Redo att bilda regering
På torsdagen efter valet fick Stefan Löfven talmannens uppdrag att försöka bilda regering med Miljöpartiet. Huruvida den överlever budgetförhandlingarna eller om det barkar åt nyval diskuteras hetsigt i all media. Vi redogör för de faktorer som spelar roll.
18 sep 14

Kraftig ökning av SD-nämndemän
Sverigedemokraterna kommer nu att få betydligt fler nämndemän i domstolarna. Med tanke på senaste årets skandaler är det ett problem, anser Mårten Schultz, professor i civilrätt.
18 sep 14

SD-invasion i kommunerna
Fortfarande är Jimmie Åkessons parti starkast i de södra delarna av landet. Men Sverigedemokraterna breder ut sig som en hyfsat tjock matta även i Västsverige och når rekordresultat på skilda orter i till exempel Värmland. Även i Norrland går de framåt i lokalvalen.
ÖPPEN18 sep 14 – Valmyndigheten: Kommunalval 2014, Preliminärt vallresultat, todsdag 2014-09-18

Fi tar plats i storstäderna
Feministiskt initiativ klarade inte riksdagsspärren. Men man ser ut att ta mandat i sammanlagt tretton kommunfullmäktige. Dessutom äger Fi entydigt frågan om jämställdhet mellan könen.
18 sep 14

Jimmie Åkesson utesluter inte nyval
Valets stora segerherre, SD:s partiledare Jimmie Åkesson, utesluter inte ett nyval. Det säger han i en intervju med TT.
15 sep 14

Reinfeldts avgång ger osäker Allians
Moderaternas ras och partiledaren Fredrik Reinfeldts avgångsbesked gör Alliansens framtid osäker. Anders Borg är mångas drömkandidat, men många för fram Catharina Elmsäter-Svärd.
15 sep 14

SD framåt på andras misslyckande
Bakom Sverigedemokraternas valframgång ligger missnöje mot andra partiers hanterande av integrationsfrågan, menar forskare.
15 sep 14

Flera förklaringar till SDs framgång
Valresultatet visar att det finns en bred mottaglighet för Sverigedemokraternas huvudbudskap om minskad invandring i befolkningen. Det är den enkla förklaringen till valframgångarna. Men det finns flera förklaringar.
ÖPPEN15 sep 14 – SVT forum, Valu 2014 presentation (Video)

Reinfeldt avgår, Löfven bildar regering
Sverigedemokraterna fördubblade sitt stöd till 13 procent och är valets enda egentliga vinnare. Att de rödgröna blev större än alliansen beror snarare på att samtliga borgerliga partier krympte än att de själva växte. Fi klarade inte riksdagsspärren. Moderaterna blev valets stora förlorare. Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde som lovat och kastade in handduken för alliansregeringen - men även för sig själv.
ÖPPEN15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Åkesson fick 13 procent
13 procent gör SD till tredje största parti och nu höjs kraven på ökat inflytande i riksdagen. Om man inte är beredd att ändra invandringspolitiken kommer vi rösta nej till de regeringsalternativ som föreslås, säger partiledaren Jimmie Åkesson.
15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Dämpad Sjöstedt beklagar resultatet
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var klart dämpad när han kom ut till partiarbetarna på valnatten. Sverigedemokraternas väldiga framgångar kastade en mörk skugga över valvakan.
15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Fler gick till valurnorna
Trenden att allt fler röstar i riksdagsvalet håller i sig. När nästan alla distrikt var räknade var valdeltagandet uppe i 83,4 procent, 1,3 procentenheter mer än 2010.
15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Glädjedansen uteblev
Miljöpartiet är en självklar samarbetspartner när S nu får bilda regering. Men partiet backade jämfört med förra riksdagsvalet och är inte längre tredje största parti.
15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Lööf stöder inte rödgröna
Centerpartiet lyckades inte slå sitt resultat från förra valet, och mister samtidigt regeringsmakten. Partiledaren Annie Lööf säger nej till att stötta en rödgrön regering.
15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Björklund kompromissar inte
För Folkpartiet blev valförlusten och SD:s framgångar ett kvitto på att kampen mot främlingsfientligheten måste stärkas.
15 sep 14 – Riksdagsvalet 2014, valnattsresultat

Kent Asp: medielogik 5.0
Kent Asp, som är statsvetare och journalistikprofessor, torgför den 30 år gamla tesen om politikens medialisering i en aktuell bok. Han menar att teorin gäller än och att den har skruvats ytterligare ett varv. Idag har politikerna inte bara motvilligt anpassat sig till mediernas logik - de till och med tänker och agerar själva enligt denna logik. Detta är enligt Kent Asp medialiseringens femte och sista fas. Tesen underbyggs med statistik från tio valrörelser, 1979 - 2010.
ÖPPEN11 sep 14 – Kent Asp och Johannes Bjerling: Mediekratin – mediernas makt i svenska val

Svenskarna som tar plats i Strasbourg
Miljöpartiet blev det svenska Europavalets stora vinnare. I slutändan stod det klart att de knipit ännu ett mandat i Strasbourg, en plats som Socialdemokraterna förlorar. Här redovisas valresultatet, den slutliga sammanräkningen.
ÖPPEN2 jun 14 – Valmyndigheten: EU-parlamentsvalet, svenska resultat

Federley kryssas in
Fredrik Federley ser ut att segla in i EU-parlamentet. Från sin tredje plats på Centerns lista kryssar han förbi såväl Kent Johansson som Kristina Yngwe, ett och tvåa på listan.
30 maj 14 – Val till Europaparlamentet - Personröster

Striktare valprocedurer
I det senaste riksdagsvalet valde nästan 4 av 10 väljare att förtidsrösta. På några platser uppstod problem 2010. Därför vill regeringen förbättra säkerheten när det gäller räkningen av de förtida rösterna, bland annat ska valsedlarna förvaras ”avskilt” och ”säkert” tills de räknas.
12 mar 14 – Prop 2013/2014:124

Valrörelsen ändrar inget
Det är nog kört för alliansregeringen, i vart fall om man ska tro Henrik Oscarsson, Sören Holmbergs kronprins, som med stor bestämdhet hävdar att en valrörelse inte på något radikalt sätt kan förskjuta det opinionsläge som nu råder – och som pekar mot att socialdemokraterna tar över regeringsmakten till hösten. Att väljarna blivit rörligare, bestämmer sig senare och taktikröstar mer hjälper inte.
ÖPPEN9 jan 14 – Henrik Oscarsson: Väljarnas valrörelser (i Kampen om opinionen, Strömbäck och Nord red.)

Alla ska kunna äntra vallokalen
Regeringen vill slopa kommuners dispens från kravet på att vallokaler ska vara tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning.
6 nov 13 – Prop 2013/2014:37

Problem med e-röstning måste utredas
I valen 2018 kan det bli möjligt att e-rösta. Men bara på prov och bara som komplement till vallokalerna. Många problem återstår att lösa.
17 apr 13 – SOU 2013:24

- Alliansen ingav förtroende
Alliansen fick höga betyg från väljarna inom områden som var i fokus inför valet 2010: skatter, sysselsättning och ekonomi. Andelen röstande som bytte parti minskade, och förtroendet för politiker ökade kraftigt. Så behöll den borgerliga koalitionen regeringsmakten.
21 dec 11 – Statistiska centralbyrån i samarbete med Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universite: SCB: Åttapartivalet 2010

E-röster och mandat ska analyseras
I det senaste riksdagsvalet uppstod problem med proportionaliteten eftersom hela åtta partier skulle dela på mandaten. De stora partierna (s och m) gynnades på bekostnad av de mindre (mp, v, kd och fp). Nu ska en parlamentariskt sammansatt kommitté analysera problemet och dessutom överväga om tiden är mogen för e-röstning.
1 nov 11 – Dir 2011:97

S-framgång i Örebro
En fullkomlig jordskredsseger i omvalet i Örebro gör att Socialdemokraterna ser fram emot att bygga en majoritet för att styra kommunen.
16 maj 11 – Omval till kommunfullmäktige i Örebro - Röster - Örebro Nordöstra

Oklar majoritet i Västsverige
Omvalet i Västra Götalandsregionen lyckades inte utkristallisera någon majoritet bland blocken. SD är just nu vågmästare och politikerna har en månad på sig att bilda ett nytt styre.
16 maj 11 – Omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län - slutresultat

Valdeltagande blev 85 procent
Efter en svacka under början av 2000-talet har valdeltagandet ökat i två på varandra följande val. Flest aktiva väljare återfinns i tre blå kommuner: Lomma, Vellinge och Danderyd. För den enskilt största ökningen sedan 2006 stod dock Övertorneå; ett socialdemokratiskt fäste.
2 nov 10 – Statistiska Centralbyråns valstatistik

Miljöpartiet ett maktparti
Till skillnad från Kristdemokraterna sitter Miljöpartiet med i samtliga landstingsfullmäktige runtom i landet. På regional nivå styr partiet antingen som en del av högerblocket eller som en del av vänsterblocket - och för båda sidor är deras mandat avgörande. Dessutom kan Miljöpartiet lämna oppositionen och ta plats bland de styrande i ytterligare regioner.
30 sep 10 – Landstingsvalet 2010, slutresultat

Oklar maktbalans i Väst och Öst
I både Västra Götaland och Östergötland råder oklara majoritetsförhållanden efter årets region- och landstingsval, och i bägge fallen intar småpartier vågmästarrollen.
30 sep 10 – Landstingsvalet 2010, slutresultat

Fortsatt blått i Stockholms landsting
...och inte bara där. Även i Uppsala och Kronoberg behåller den borgerliga koalitionen egen majoritet i landstingsfullmäktige.
30 sep 10 – Landstingsvalet 2010, slutresultat

Centern stark i Småland
I landet som helhet gick det något bättre för Centerpartiet i kommunvalen än i riksdagsvalet. Störst stöd fick partiet i Mönsterås (40 procent) i Småland, ändå tappade man 3 mandat just där. Centern ökade faktiskt mest i vissa Norrlandskommuner och på Lidingö.
29 sep 10 – Valmyndigheten: Kommunvalet 2010, slutresultat

Moderaterna gick bäst i Skåne
I Lomma och Vellinge röstade ungefär hälften av invånarna på Moderaterna, det gav egen majoritet fullmäktige. I Höganäs och Staffanstorp fick partiet mer än 45 procent av rösterna.
29 sep 10 – Valmyndigheten: Kommunvalet 2010, slutresultat

Kristdemokraterna fram i Markaryd
Kristdemokraterna har haft sitt starkaste fäste i Markaryd (45 procent) i Småland. Det gäller även i år. Men en oklanderlig framgång upplevde partiet snarare i Ödeshög, Östergötland.
29 sep 10 – Valmyndigheten: Kommunvalet 2010, slutresultat

Folkpartiet ökar i Täby
I årets kommunval gick Folkpartiet starkast framåt i Skinnskatteberg, Landskrona och Täby - och här har partiet sitt största väljarstöd. Folkpartiet håller inte kommuner i säker hand på samma sätt som Allianskollegorna.
29 sep 10 – Valmyndigheten: Kommunvalet 2010, slutresultat

Gustav Fridolin tillbaka, Luciano Astudillo åkte ut
När det slutgiltiga valresultatet är avgjort står det också klar vilka som tar plats i riksdagen. Riksdagen får inte bara ledamöter från ett helt nytt parti, även inom de etablerade partierna sker förändringar. Kända profiler försvinner och nya tillkommer.
24 sep 10 – Valmyndigheten Val till riksdagen 2010 sluträknat

Sektorsröstningen ökar
Endast 39 procent av de kommunalanställda röstade på något av Allianspartierna. Omvänt så röstade bara 38 procent av de privatanställda på något av de rödgröna partierna i år.
24 sep 10 – SVT:s Valundersökning 2010

Männen mer högerorienterade än kvinnorna
I de senaste fyra riksdagsvalen har tendensen varit tydlig: män röstar höger, kvinnor snarare vänster. Det stämmer även i årets val - om man ser till de två blocken. Men Sverigedemokraterna skjuter hela röstfördelningen högerut.
24 sep 10 – SVT:s Valundersökning 2010 – Röstjämförelse mellan kvinnor och män

Markant högre politikerförtroende
I år svarade rekordhöga 70 procent av de tillfrågade i SVT:s Valundersökning att de hade stort förtroende för svenska politiker: det 16 procent fler än vid det förra valet.
24 sep 10 – SVT:s Valundersökning 2010

Sveriges karta allt mindre röd
Sveriges politiska karta brukade tecknas med röda fläckar i mitten som blev heltäckande upptill. Men i valet 2010 tycks det röda övergå i rosa, med början norröver. Det syns om tittar på hur rösterna i riksdagsvalet fördelats i landets 29 valkretsar.
24 sep 10 – Valmyndigheten Val till riksdagen 2010 sluträknat

Ingen majoritet för Alliansen
Efter att alla onsdagsrösterna har räknats så får Alliansen 173 mandat i riksdagen - det räcker inte för att bilda en majoritetsregering. Det rödgröna blocket får 156 och Sverigedemokraterna 20 mandat.
23 sep 10 – Valmyndigheten Val till riksdagen 2010 sluträknat

Oklar kommunmajoritet ökande trend
Oklara majoriteter med småpartier som vågmästare är en ökande kommuntrend. "Man ser det nästan som undantag när det är en klar majoritet", säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
20 sep 10

Rödgrönt samarbete fortsätter
Miljöpartiet gjorde ett bra val och fick 7,2 procent av rösterna, vilket är 2 procentenheter mer än i 2006 års val. Trots framgången var stämningen inte på topp på valvakan. Språkrören förklarade sig kallsinniga till samarbete med Fredrik Reinfeldt.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Maria Wetterstrand och Peter Erikssons tal under valkvällen

Vänsterpartiet plus minus noll
Med 5,6 procent av rösterna så ligger Vänsterpartiet kvar på nästan exakt samma nivå som i förra valet. Men de får en plats mindre än Sverigedemokraterna i riksdagen.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Vänsterpartiets Lars Ohly:s tal under valkvällen

Miljöpartiet ökar kraftigt
I Stockholms kommunalval förlorar både Socialdemokraterna och Moderaterna röster. Miljöpartiet är vinnarna: de ökar med 4,6 procent och får sex fler platser i fullmäktige under den kommande mandatperioden.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Stockholms kommun

Sverigedemokraterna får 10 procent
Även i Malmös kommunalval backar Socialdemokraterna kraftigt, medan Moderaterna går fram. Mest iögonfallande är ändå att Sverigedemokraterna fått 10,5 procent och därmed 7 platser i fullmäktige.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Malmö kommun

Socialdemokraterna förlorar stort
I Göteborg återspeglades resultatet i riksdagsvalet även i kommunfullmäktige: Socialdemokraterna föll från 36,1 procent av rösterna (2006) till 29,4 procent (valnattsresultatet). Samtidigt gick Moderaterna fram från 23,9 procent förra valet till 25,5 procent i år.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Göteborgs kommun

”Ett riktigt dåligt val”
Socialdemokraterna fick bara 30,9 procent av rösterna och 113 platser i riksdagen - det är partiets sämsta resultat sedan 1914, och då gällde inte ens allmän och lika rösträtt. Raset från förra valet fortsätter.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Mona Sahlins partiledartal under valkvällen

– Vi är inne i riksdagen
Med 5,7 procent av rösterna tar sig Sverigedemokraterna in i riksdagen och får 20 mandat. Jimmy Åkesson förklarade på valnatten att han vill förhandla med övriga partier om invandringen, rättspolitiken och äldreomsorgen. Men ingen tog honom på allvar.
20 sep 10 – Valnattsresultat, Jimmie Åkessons partiledartal under valkvällen

Fredrik Reinfeldt bildar minoritetsregering
Moderaterna är valet stora segrare: Partiet ökade mest, är jämnstort med socialdemokraterna, och alliansen kan sitta kvar i Rosenbad. Men det blir inte någon majoritetsregering. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, vilket inte var det resultat Fredrik Reinfeldt hade önskat sig.
20 sep 10 – Fredrik Reinfeldt talar under valkvällen, Valnattsresultat

FP: Alliansen regerar vidare
"Alliansen regerar vidare", försäkrade Folkpartiledaren Jan Björklund i sitt tal på valvakan. Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) sade att hon var skakad av Sverigedemokraternas framgångar i valet.
20 sep 10 – Jan Björklund talar på valkvällen

Maud Olofsson: "Jag sitter kvar"
Centerledaren Maud Olofsson tänker stanna kvar på sin post, meddelade hon under valkvällen. "Jag sitter kvar så länge det är roligt och jag har förtroende, och båda de sakerna gäller fortfarande", sade hon.
20 sep 10 – Maud Olofsson talar på valkvällen

KD: "Det är bara att tugga i sig"
När Göran Hägglund stod framför sina partikollegor på valvakan så var han ingen vinnare. KD tappar en procent, alliansen har mist majoriteten och SD har kommit in i riksdagen. "Det är bara att tugga i sig", sade han.
20 sep 10 – Göran Hägglunds tal under valkvällen

Fem av sex institut spådde rätt
Fortsatt borgerligt styre och SD som nytt riksdagsparti. Så spådde fem av sex opinionsinstitut i sina sista mätningar före valet. Enligt statsvetare kan opinionsundersökningar till viss del bli självuppfyllande.
19 sep 10

FI och PP under procentstrecket
Vallokalsundersökningen bjöd på dystra prognoser för Piratpartiet och Feministiskt initiativ. Båda hamnade enligt SVT:s mätning på under en procent. FI hoppas på resultaten i kommuner och landsting.
19 sep 10

Men hur går det i valet?
Den fråga som alla nu vill ha svar på är om dessa siffror verkligen pekar ut vad valresultatet blir. Det vet man naturligtvis inte. SCB har frågat 6500 personer. I valet deltar 5,5 miljoner väljare.
10 jun 10 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2010

M i Stockholm toppar med Reinfeldt
Moderaterna i Stockholm föreslås toppa riksdagslistorna i staden och länet med ett och samma namn: Statsminister Fredrik Reinfeldt. Men det är ont om invandrare på listorna.
25 jan 10

7 miljoner får rösta i höst
Drygt sju miljoner svenskar får delta i valet i höst. Nära en halv miljon förstagångsväljare, 497 000, får lägga sin röst i september. Det är en ökning med 15 procent sedan valet 2006. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).
19 jan 10 – Allmänna valen 2010: Antalet förstagångsväljare fortsätter att öka

S rivstartar valkampanj
Med åtta månader kvar till valet drar Socialdemokraterna i gång kampanjen för att vinna väljare i Stockholm. ”Vi mobiliserar och vill vinna tillbaka dem som lämnat oss”, säger partisekreteraren Ibrahim Baylan.
18 jan 10

Fler unga röstade i EU-valet
Valdeltagandet i valet till Europaparlamentet i juni 2009 var mycket högre i Sverige än vid valet 2004. Det var också högre än i övriga Europa. Ökningen var störst bland unga män, en grupp som vanligen har ett mycket lågt valdeltagande.
2 dec 09 – SCB: Valdeltagande, EU-parlamentsval

Startskott för Alliansens valarbete
Den borgerliga alliansen tillsätter tio arbetsgrupper för att utveckla sin politik inför valet. Tanken är att grupperna ska ta hjälp av utomstående experter när de utarbetar sina förslag.
13 okt 09

Mindre partier starkt framåt
Frimodig kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna går framåt i valet till kyrkomötet och nästan fördubblar sina resultat. S får oförändrat 71 mandat och V behåller sina tre. De borgerliga backar.
21 sep 09

EU-åsiktsröstningen är stark
På valnatten fick vi i stora drag veta hur svenskarna röstade i EU-parlamentsvalet. Men vi fick inte veta varför Socialdemokraterna och Moderaterna misslyckades, eller varför det blev fiasko för Junilistan och Vänsterpartiet. Eller varför Piratpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet gjorde succé?
12 jun 09 – SVT:s vallokalsundersökning, EUP-valet 2009

Tv-reklam ska ge EU-röster
Kristdemokraterna tar till alkohol och folkpartiet kaffe, euro och husvagn när de ska nå breda väljargrupper med reklamsnuttar i tv inför valet till EU-parlamentet.
18 maj 09

Valdag till Sametinget
På söndagen samlades många av landets samer kring valurnorna. Omkring 7 800 personer var anmälda till sameröstlängden och därmed röstberättigade i Sametingsvalet. Resultatet beräknas vara klart den 26 maj.
17 maj 09

FI satsar mot riksdagen och EU
Feministiskt initiativ (FI) kommer att ställa upp i riksdagsvalet 2010, liksom i valet till EU-parlamentet 2009. Beslutet om att delta i valen togs med stor majoritet på extrakongressen i Umeå på lördagen, skriver FI på sin hemsida.
3 maj 08

40 procent vill se FI i EU-valet
Trots att Feministiskt initiativ (FI) bara fick 0,68 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet anser 38 procent av väljarna att FI bör ställa upp i EU-valet nästa år. Det visar en Sifo-undersökning som partiet låtit göra.
25 apr 08

Tjänstemännen valde Reinfeldt
Det nya arbetarepartiet Moderaterna vann inte valet på några inbrytningar bland arbetarväljare. Det var bland tjänstemännen som moderaterna hade störst framgångar. Men framförallt berodde moderaternas seger på att man ökade bland alla grupper.
7 feb 08 – SCB: Allmänna valen 2006

Rekordmånga bytte parti
I valet 2006 bytte rekordmånga väljare som parti. 37,1 procent röstade på ett annat parti än i valet 2002. Över hälften av väljarna, 57 procent, bestämde sig under valrörelsen för vilket parti de skulle rösta på. En tiondel väntade till valdagen.
7 feb 08 – SCB: Allmänna valen 2006

Persson avgjorde inte valet
Göran Persson var mycket mindre populär än Fredrik Reinfeldt i valrörrelsen 2006. Men det var inte det som avgjorde valet. De var impopulära respektive populära hos fel väljargrupper för att det skulle få någon effekt i valet. Andra frågor avgjorde valet.
7 feb 08 – SCB: Allmänna valen 2006

Tydlig moderat profil
En stor skillnad mellan huvudmotståndarna i valet 2006 moderaterna och socialdemokraterna var tydligheten. Moderaterna hade en tydlig profil med tydliga frågor. Socialdemokraternas profil var suddig och ingen fråga lyftes fram så att väljarna nåddes av den.
7 feb 08 – SCB: Allmänna valen 2006

Valvinden blåste bort Persson
Det var valvinden som blåste bort Göran Persson från Rosenbad i 2006 års val. Den slutsatsen drar valforskarna Sören Holmberg och Markus Oscarsson. Den högervind som blåst sedan 1970-talet tilltog i styrka och förde Alliansen till valseger.
7 feb 08 – SCB: Allmänna valen 2006

Väljarnas politiska åsikter
Trots den politiska högervinden mellan 2002 och 2006 blåste det en moralliberal vind. Det visar SCB:s undersökning av åsiktsförändringar mellan valen 2002 och 2006.
7 feb 08 – SCB: Allmänna valen 2006

"Låt 17-åringar rösta"
Kristdemokraterna vill ändra grundlagen så att alla som fyller arton år under valåret får rätt att rösta. Gränsen borde sättas vid födelseår och inte födelsedag, skriver partiet i en riksdagsmotion.
8 okt 07 – Kristdemokraterna: Motion för sänkt rösträttsålder

Personval gynnar rika män
Personval gynnar rika, medelålders män födda i Sverige. Kvinnor, invandrare och gamlingar knuffas ut. Borgerliga väljare personkryssar mer än andra, men allt fler väljer att avstå, visar en färsk undersökning.
14 maj 07 – Nielsen, Peder: Ett decennium med personval

Sex ledamöter blev inkryssade
När personrösterna var räknade på torsdagen stod det klart att endast sex ledamöter hade blivit inkryssade, vilket bara är hälften så många som i förra riksdagsvalet.
22 sep 06 – Valresultat 2006, riksdagen, slutligt

Den politiska kartan är blå
Alliansen vann stora framgångar i Stockholmsområdet, på västkusten och i Skåne. Visuellt är Sverigekartan fortfarande röd. Men det beror mest på att de rödgröna partierna är starka i glest befolkade områden.
22 sep 06 – Valresultat 2006, riksdagen, slutligt

Tvärstopp för Schyman
Valet blev som väntat en motgång för Gudrun Schyman och feministiskt initiativ. Partiet får 0,7 procent av rösterna och hamnar därmed långt utanför riksdagen. Ännu sämre gick det för Nils Lundgrens junilista.
22 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

53 procent av stockholmarna röstade ja
Stockholmarnas ja till trängselskatter har försatt den borgerliga riksdagsmajoriteten i ett delikat dilemma. Moderaterna har lovat att respektera folkviljan både i Stockholm och i grannkommunerna. Det går inte ihop.
22 sep 06 – Trängselskatt, Folkomröstningar 2006-09-17

Skolungdom ger piratpartiet 4 procent
Sveriges skolungdom är varken höger- eller vänstervriden. Resultatet i skolvalet är förbluffande likt riksdagsvalet. Den borgerliga alliansen är något större än det rödgröna blocket. Differensen är cirka 2 procent.
21 sep 06 – Skolvalet 2006

Reinfeldt bildar regering
Alla röster är räknade och valets segrare Fredrik Reinfeldt har fått i uppdrag att bilda en ny regering. Kampen om ministerposterna har redan inletts och Maud Olofsson kräver varannan damernas.
21 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Väljarna gav rött kort till Lars Ohly
Trots löften om 200 000 nya jobb, kortare arbetstid och höjda kvinnolöner blev vänsterpartiet en av valets stora förlorare. Partiet landar på 5,9 procent och får tillbringa fyra år på avbytarbänken.
21 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Arbetslösheten avgjorde valet
I samma ögonblick som det stod klart att de nya moderaterna och alliansen hade vunnit valet, drog alla politiska bedömare samma slutsats: Göran Persson har nonchalerat och bagatelliserat sysselsättningsfrågan. Därför vann Reinfeldt.
20 sep 06 – Valu 2006

Gröna regeringsdrömmar upp i rök
Efter åtta år som samarbetsparti krävde de gröna en plats i politikens finrum. Men satsningen slutade med ett magplask. Miljöpartiet får 5,2 procent av rösterna och blir därmed riksdagens minsta parti.
20 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Kd backar men Hägglund är nöjd
Den som tidigare beskrivits som Sveriges mest anonyma partiledare presenterade sig på allvar under valrörelsen. Göran Hägglund lyckades vända förra årets låga opinionssiffror och lyfta kristdemokraterna till 6,6 procent. Men partiet backar jämfört med förra valet.
20 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Persson förlorade sista striden
Göran Persson hade chansen att gå till historien som en vinnare. Istället avslutas nu karriären med ett präktigt fiasko. Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan 1914.
19 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Fp vinnare trots storförlust
Folkpartiet tappar nästan hälften av rösterna från förra valet. Men partiet landar mjukt. I princip alla förlorade väljare har fångats upp av alliansen och Lars Leijonborg kan se fram emot en plats i regeringen.
19 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Stark framryckning av centern
Centerpartiets kursändring under Maud Olofsson gav utdelning. Partiet ökar till 7,9 procent och blir därmed riksdagens tredje största parti.
19 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Vild moderat segeryra
Sällan är kontrasterna mellan glädje och sorg, lycka och vemod så stora. En vandring på några hundra meter. På socialdemokraternas valvaka gråter man öppet. Under kristallkronorna på Nalen skålar moderaterna i champagne.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Ovationer för Lars Ohly
Det blev stående ovationer på vänsterpartiets valvaka när partiledaren Lars Ohly vid en kvart över tio ställde sig upp på scenen. - Vi har varit uträknade och det finns de som varit glada om de fått räkna ut oss i kväll, men det får de inte. Vi är ett parti med självförtroende, sade Ohly och lovade att vänstern skulle spela en stor roll i politiken i framtiden också.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Miljöpartister nöjda med uppgång
Miljöpartiet nådde inte fram till målet att nå över 5,5 procent och därmed partiets bästa valresultat hittills. Men språkröret Peter Eriksson var ändå nöjd. - Det är ganska starkt att ändå gå fram när många vill byta till en borgerlig regering.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Segervittring hos folkpartiet
Valresultatet är riktigt dåligt jämfört mot vid riksdagsvalet 2002. Ändå var stämningen på topp på folkpartiets valvaka och många hade vittring på segern för alliansen - trots det minimala glappet mellan blocken i SVT:s första prognos.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Maud Olofsson jublade i konfetti
Centern, alliansen och svenska folket är vinnare, sade en jublande Maud Olofsson när det stod klart att alliansen vunnit. - Jag känner mig bara jättelycklig, sade centerpartiets ledare till TT direkt efter sitt segertal.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Nöjd Hägglund trots sämre kd-val
- Vi älskar Göran och Göran älskar oss. Ramsan, jublet och applådåskorna ville inte ta slut när partiledaren Göran Hägglund anlände till kristdemokraternas valvaka strax efter beskedet att Sverige får en ny borgerlig regering.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Slagen Persson ger upp
Göran Persson lämnar in sin regerings avskedsansökan under måndagen. Han avgår vid en extra partikongress i mars även som partiledare för socialdemokraterna, meddelade han vid socialdemokraternas valvaka i Stockholm när det stod klart att den borgerliga alliansen vunnit riksdagsvalet.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Fredrik Reinfeldt tog hem segern
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har utropat sig som segrare i valet. - Jag vill regera som representant för hela folket, sade han till jublande partikamrater.
18 sep 06 – Valmyndigheten: Röstfördelning

Över 900 000 förtidsröster
Ungefär var åttonde röstberättigad svensk har redan avlagt sin röst. På onsdagen hade över 900 000 röster inkommit till röstningslokaler runt om i landet. Valmyndigheten spår ett ökat förtidsröstande.
14 sep 06 – Valmyndigheten: Mottagna förtidsröster

Statsvetare tippar borgerlig seger
Två av tre professorer i statsvetenskap tror på en borgerlig valseger. Det visar en enkät som Ekot presenterade på onsdagen. Men vice statsminister Bosse Ringholm är optimistisk.
13 sep 06 – SR: Statsvetare tippar valet 2006

Gröna krav på ministerposter
Miljöpartiet ökar nu trycket på socialdemsokraterna och lyfter fram Gustav Fridolin som en tänkbar minister i en rödgrön regering. På den andra kanten lanserar centerpartiet ett nytt program för "Näringsministerns första 100 dagar".
11 sep 06 – Miljöpartiet: Utveckla demokratin, Centerpartiet: Näringsministerns 100 första dagar

Valårscykler gynnar vänsterpartier
Opinionsinstituten förutspår ett jämnt valresultat den 17 september. Just nu har de borgerliga partierna ett litet övertag i mätningarna. Men samtidigt brukar vänstersympatierna öka i valspurten.
11 aug 06 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart: Du stora nya värld

Nils Lundgren toppar junilistan
I helgen presenterade junilistan sina riksdagskandidater. Partiledaren Nils Lundgren toppar 26 av de 29 listorna inför valet. De flesta av de totalt 130 kandidaterna är politiska nykomlingar.
25 apr 06 – Junilistan: Riksdagskandidater

LO:s medlemmar röstar rött
Hälften av LO:s medlemmar har bestämt sig för att rösta på socialdemokraterna i höstens riksdagsval. De borgerliga får tillsammans under fyra procent. Men 43 procent har ännu inte bestämt sig.
16 feb 06 – LO: Valets viktigaste frågor

Ökat kommunansvar i ny vallag
Låt kommunerna ta över det lokala ansvaret för att organisera och genomföra allmänna val. Det föreslår vallagskommittén i sitt förslag till ny vallag.
24 nov 04 – SOU 2004:111

Oförändrade poströstningregler till EU-parlament
Det finns planer på att ändra brevröstningslagen, men regeringen gör bedömningen att det inte hinns med före valet till EU-parlamentet våren 2004. Därför föreslås den att den nuvarande lagen förlängs så att den gäller till och med utgången av år 2005.
23 okt 03 – Prop 2003/2004:11

Så styr klass och kön hur människor röstar
Klassröstningen är stabil och stark, sektorsröstningen minskade något, män och kvinnor röstar ganska lika, unga och utomeuropeiska invandrare röstar oftare på vänsterblocket.
2 okt 02

Därför bytte moderata väljare parti
Det är inte självklart hur folkpartiets framgång och moderaternas bakslag ska förklaras. Berodde det på en liberal vind, valstugorna, skattepolitiken, språktester, Leijonborg- eller Lundgreneffekter, eller?
1 okt 02 – SVT: SVT:s vallokallundersökning 2002

Miljöpartiets väljare har en vänsteridentitet
Miljöpartiets väljare placerar själva in sig på den politiska vänsterkanten. På en direkt fråga säger sig 64 procent stå till vänster.
1 okt 02 – SVT: SVT:s vallokallundersökning 2002

Så styr klass och kön hur människor röstar
Klassröstningen är stabil och stark, sektorsröstningen minskade något, män och kvinnor röstar ganska lika, unga och utomeuropeiska invandrare röstar oftare på vänsterblocket.
1 okt 02 – SVT: SVT:s vallokallundersökning 2002

Tio valdes in med personröster
När rösterna till riksdagsvalet var färdigräknade stod det klart att 10 riksdagsledmöter kom in på personröst, att andelen kvinnor i riksdagen ökar till 45 procent, att valnattens mandatfördelning för riksdagspartierna står sig och att valdeltagandet blev 80,1 procent.
19 sep 02 – Valmyndigheten: Valresultat, sluträknat 18/9-02: Riksdagen, kommunerna och landstingen. , SVT: Riksdagens 349 ledamöter, 19/9-02, namn, parti, ålder, kön och om ledamoten invalts med personröster (SVT) , KommunAktuellt: Sveriges kommunpolitiska karta 2002-2006 (tidningen KommunAktuellt, 19/9-02).

Klassröstningen lever än
Partierna hämtar stöd från sina traditionella väljargrupper och det är tydligt att klassröstningen fortfarande är stark.
16 sep 02

Färre poströstade
Enligt postens beräkningar har man i år tagit emot cirka 3,5 procent färre poströster jämfört med valet 1998. Enligt preliminära beräkningar valde i år 1 592 050 personer att poströsta.
16 sep 02

Valdeltagandet fortsätter att minska
I riksdagsvalet röstade 79,0 procent av de röstberättigade. Det betyder att trenden med minskat valdeltagande, som inledes 1979 håller i sig. Valdeltagandet i riksdagsvalet ligger nu på samma nivå som 1958.
16 sep 02

Socialdemokraterna vann skolvalet
Socialdemokraterna är Sveriges populäraste parti även bland gymnasieeleverna, men partiets resultat i skolvalet blev inte fullt så bra som i riksdagsvalet. Folkpartiet är ett fortsatt litet parti bland skolungdomarna.
16 sep 02

Sverigedemokraterna tog mandat i 18 kommuner
Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i många kommunalval. Med nästan samtliga röster räknade ser partiet ut att få totalt 39 mandat fördelat på 18 kommuner.
16 sep 02

Stark vänstervind bland förstagångsväljarna
Bland förstagångsväljarna blåste en stark vänstervind. SVT:s vallokalsundersökning visar att socialdemokraterna ökade med 8 procent jämfört med valet 1998 och fick 30 procent.
16 sep 02

Få valde att personrösta
Ungefär 30 procent utnyttjade möjligheten att personrösta vid årets val. Centerpartisterna kryssade mest, vänsterpartisterna minst.
16 sep 02

Moderaterna förlorar hundratusentals väljare
Inte sedan 1973 har moderaterna gjort ett sämre val. Jämfört med 1998 förlorar partiet över 400 000 väljare.
16 sep 02

Socialdemokraterna sitter kvar
Socialdemokraterna fick 40 procent i riksdagsvalet och Göran Persson sitter kvar som statsminister, med vänsterns och miljöpartiets stöd. Samtidigt gjorde folkpartiet ett mycket bra val på moderaternas bekostnad.
16 sep 02 – Valmyndigheten: Valresultat, Riksdagsvalet:

Maktskifte i Stockholm
I Stockholms stad gick socialdemokraterna starkt fram och tillsammans med vänstern och miljöpartiet tar de nu makten i stadshuset. Även i Stockholms landsting blir det maktskifte.
16 sep 02 – Valmyndigheten: Valresultat, Stockholms kommun:, Valmyndigheten: Valresultat, Stockholms landsting:, Valmyndigheten: Valresultat, Skånes landsting:, Valmyndigheten: Valresultat i landets alla kommuner, Valmyndigheten: Valresultat i landets alla landsting:

Invandrare är rödare
Invandrare röstar inte på samma sätt som infödda svenskar. Den viktigaste skillnaden är att valdeltagandet är lägre bland invandrarna. En annan skillnad är att invandrare är rödare.
16 sep 02

Folkpartiet tredubblar nästan sina mandat
Folkpartiets valresultat motsvarade de tendenser som opinionsmätningarna före valet visade på. När samtliga valdistrikt och poströster var räknade hade folkpartiet fått 13,4 procent av rösterna. Resultatet innebär att partiet nästan tredubblar sina mandat i riksdagen, 48 mot tidigare 17.
16 sep 02

Nio kommunala folkomröstningar
I nio kommuner hölls rådgivande folkomröstning i samband med de allmänna valen. De handlade om byte av kommunnamn, vårdnadsbidrag, en stadsplan tvärs över riksgränsen, lokalisering av vindkraftverk, ett brobygge respektive köp av bostäder.
16 sep 02

Varför minskar valdeltagandet?
Att valdeltagandet har fallit med cirka 10 procent mellan 1982 och 1998 bekymrar de politiskt förtroendevalda och valforskarna.
22 okt 99

Röstklyftan växer
Det sjunkande valdeltagandet i 1998 års riksdagsval (-5,4%) beror framförallt på att personer med kort utbildning och låg lön minskade sitt redan låga valdeltagande.
8 okt 99 – Valdeltagande vid valet 1998: Rapport från Statistiska centralbyrån, Me 13 SM och Välfärdsbulletinen 3/99

"Håll politikerna kort och ge experterna makt"
Redovisa alla kampanjbidrag, sänk löner och ersättningar till heltidspolitiker, tidsbegränsa politikernas mandatperioder och överlåt viktiga beslut till experter.
10 sep 99 – SOU 1999:80

Valdeltagande analyseras
Få svenskar gick till valurnorna i årets EU-val och nu ska orsakerna till det analyseras.
13 aug 99 – Dir 1999:61

Invandrares valdeltagande utreds
Det nya integrationsverket har fått i uppdrag att utreda hur valdeltagandet bland invandrare utvecklats.
25 sep 98

Misstroende och valskolk ökar
Valdeltagandet i årets val är det lägsta sedan valet 1958. Blankrösterna och rösterna på småpartier utanför riksdagen blev fler. Samtidigt ökar misstroendet mot politikerna, enligt Sveriges televisions vallokalundersökning, Valu 98.
25 sep 98

Två vinnare och tre förlorare
Socialdemokraterna, centern och folkpartiet har gjort sitt sämsta val sedan den allmänna och lika rösträtten infördes 1921.
25 sep 98

Visioner – himmel eller helvete
Efterfrågan på visioner har varit märkbar i årets valrörelse. Ledande partiföreträdare, inte minst inom socialdemokratin, klagar öppet över sitt eget partis brist på långsiktiga riktlinjer för det framtida samhället.
25 sep 98

Vänster–högerskalan gäller än
Vänster–högerskalan är fortfarande väljarnas viktigaste verktyg för att bedöma skillnaderna mellan partierna. Men ytterlighetsåsikter åt vänster eller höger har blivit ovanligare. Det har blivit trångt i politikens mittfält.
11 sep 98

Man är väl halvsäker... typ
Förstagångsväljarna är ovanligt många i år och ett eftertraktat byte för partierna som lockar med hemsidor på Internet och ”chatt” med partiledarna. Men hur tänker ungdomarna själva inför valet i höst? Frågan ställdes på ett kafé en regnig eftermiddag i Stockholm.
28 aug 98 – Intervju med förstagångsväljare

Skilda valdagar
Regeringen är fortfarande motståndare till skilda valdagar. Det framkom tydligt under riksdagens frågestund i förra veckan.
20 feb 98 – Riksdagsdebatt

Mer makt till de unga
Rösträtt vid 16 års ålder. Feriearbete till alla 15–18-åringar. Unga människor bör kvoteras in i statliga kommittéer. Förslagen kommer från den ungdomspolitiska kommittén.
15 aug 97 – SOU 1997:71

Reinfeldt bildar regering
valresultat riksdagsvalet 2006

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se