Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
110 artiklar om Riksdagen
 
Stora debatter i riksdagen
Partiledardebatter, budgetdebatter och utrikespolitiska debatter är återkommande evenemang i riksdagen. Här har vi samlat ihop debattreferat från de senaste åren.
19 mar 20

Partiledardebatt 2020: Välfärden en huvudfråga
På onsdagen möttes partiledarna i en debatt i riksdagen. Ett år efter att januariavtalet slöts är den politiska spelplanen märkbart förändrad. SD:s opinonssiffror har ökat. Och ett konservativt högerblock (m, kd och sd) håller på att ta form. Årets första partiledardebatt handlade bland annat om kvaliten och omfattningen på den gemensamma välfärden. Vänsterpartiet som vill ge mer pengar till kommuner och landsting hotade att inleda ett samarbete med högerblocket för att sätta press på regeringen.
15 jan 20 – Riksdagsdebatt

Högerblocket allt tydligare
Januariavtalet och regeringens mittensammarbete satte sin prägel på partiledardebatten i riksdagen. De forna alliansvännerna angrep varandra. Och inom det konservativa blocket avstod Ebba Busch Thor (kd) och Ulf Kristersson (m) från att ta replik på Jimmy Åkesson (sd).
16 okt 19 – Snabbprotokoll 2019/2020:20, SR, Analys av partiledardebatten i riksdagen, SVT, partiledardebatt direkt + kommentarer

Strandhäll kan sitta lugnt
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) fick kritik efter turerna kring när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler som petades. Det var ett helt enigt betänkande från KU, helt utan reservationer. Kritiken var dock inte så hård. KU säger till exempel att regeringen har rätt att avsätta en generaldirektör.
4 jun 19 – Sveriges radio, ekot , Riksdagen, pressträff, KU 2018/2019:20

M utmanar Löfven – misstroende mot minister
Moderaternas begäran innebär att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot Strandhäll den 28 maj, om inget händer dessförinnan.
16 maj 19

Flera toppolitiker skrivna hos föräldrarna
Den senaste tiden har ett antal riksdagsledamöter hamnat i blåsväder sedan det blivit känt vilka boendeersättningar de har fått från riksdagen. Senast kunde TV4 Nyheterna visa hur Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson fått tiotusentals kronor i ersättning för dubbelt boende under tre år. Hon var skriven i Örebrotrakten samtidigt som hennes familj var skriven i Stockholm.
3 maj 19 – TV4, Elisabeth Svantessons (m) skrev sig i sommarstugan

Lämnar Liberalerna men inte riksdagen
Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.
11 mar 19 – Aftonbladet, artikel, granskning

Löfven vill ha samtal — utesluter inte nyval Politik (TT)
Statsminister Stefan Löfven vill föra samtal med Alliansen. Men utesluter inte nyval om en överenskommelse inte kan nås.
1 apr 17

Inget misstroende mot Andersson
Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson blev nedröstad. De borgerliga lade ned sina röster medan de rödgröna röstade mot.
20 okt 15

Flyktingkrisen dominerade riksdagsstart
Mycket kretsade kring flyktingkrisen när riksdagen startade sitt nya arbetsår. Både i kungens tal och i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring.
15 sep 15 – Regeringsförklaringen

Maktskiftet har kostat 147 miljoner
Cirka 147 miljoner kronor. Så mycket har maktskiftet efter valet kostat. Den summan har avgångna politiker fått i ersättning sedan de slutade i höstas — hittills.
3 aug 15

Löfven kan inte pusta ut
Statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på arbetsro och mindre stök framöver. Men när riksdagen slår upp dörrarna i höst väntar samma problem — en allians som jagar honom om jobbpolitiken och en ny politisk karta, där Sverigedemokraterna är tredje största parti.
11 jun 15 – Partiledardebatt i riksdagen

Ovanligt enig KU-kritik mot regering
Ett ovanligt enigt konstitutionsutskott (KU) kritiserar regeringen Löfvens hantering av tio ärenden inom loppet av fyra månader. Tungt väger kritik mot det framhastade lagförslaget om vårdval, beslutet att frysa Förbifart Stockholm till mångmiljonkostnad och erkännandet av Palestina.
3 jun 15 – KU:s presskonferens

Löfven trött på bakslag i riksdagen
Statsminister Stefan Löfven (S) har tröttnat på hur oppositionen utnyttjar sitt övertag i riksdagen för att bakbinda regeringen med så kallade tillkännagivanden. Nu vill Allianspartierna även pressa honom till att backa från att utredningen om ett stopp för vinster i välfärden.
21 maj 15

Regeringen får stryk varje vecka
Decemberöverenskommelsen hit eller dit – den rödgröna regeringen har en majoritet i riksdagen emot sig. Det framgår tydligt av de rekordmånga tillkännagivanden som Allianspartierna och Sverigedemokraterna gjort. Det parlamentariska läget ger oppositionen ett historiskt sett unikt spelrum. Och varje vecka får regeringen stryk i riksdagen.
ÖPPEN21 maj 15

Blockpolitiken består
Decemberöverenskommelsen har inte påverkat partiledardebattens karaktär. Som vanligt står rödgröna och borgerliga argument mot varandra. Och SD står isolerade. Sverigedemokraterna anklagade visserligen både regeringen och Alliansen för att ignorera väljarkåren. Som väntat begär SD en misstroendeförklaring av Stefan Löfven. Men det blir ett slag i luften.
ÖPPEN14 jan 15 – Partiledardebatt i riksdagen 14/1-15 (video), Snabbprotokoll 2014/2015:45

Jessica Polfjärd ny m-gruppledare
Jessica Polfjärd blir ny gruppledare i riksdagen för Moderaterna.
13 jan 15

Alliansröster vill ha egna budgetar
Flera personer i ledningen för de mindre allianspartierna vill att deras partier lägger fram egna budgetar i vår.
31 dec 14

Decemberuppgörelsen
Väljarna är tveksamma till uppgörelsen. Anna Kinberg Batra (M) har fått stark intern kritik efter decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Och var tredje tillfrågad anser att den är odemokratisk, skriver svt.se.
30 dec 14 – ÖVERENSKOMMELSE 2014-12-26

Väljarna tveksamma till uppgörelsen
Väljarna är tveksamma till uppgörelsen. Anna Kinberg Batra (M) har fått stark intern kritik efter decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Och var tredje tillfrågad anser att den är odemokratisk, skriver svt.se.
30 dec 14

Extravalet stoppat
Det blir inget extraval den 22 mars, meddelade statsminister Stefan Löfven i mellandagarna. Regeringen och Allianspartierna är överens om formerna för hur en minoritetsregering ska kunna styra landet.
ÖPPEN27 dec 14 – ÖVERENSKOMMELSE 2014-12-26

Postiva kommentarer från fack och arbetsgivare
Inget nyval. Regeringen och Alliansen överens om spelreglerna för landets styre. Här är några kommentarer till beskedet:
27 dec 14 – ÖVERENSKOMMELSE 2014-12-26

Nya M-talespersoner
Moderaterna fortsätter att förnya sin ledning. Nya talespersoner för fyra politikområden har utsetts.
17 dec 14

Kan ny lag hindra nya budgethaverier?
En enkel lagändring kan försvåra att veckans budgetkris upprepas och förenkla för en minoritetsregering att styra Sverige. Men blockpolitiken kan cementeras ytterligare på kuppen.
4 dec 14 – SR: Per Molander intevjuad

- Jag kommer inte samarbeta med SD
I den första partiledardebatten efter valet markerade statsminister Stefan Löfven ideologiskt avstånd mot Sverigedemokraterna - och fick själv kalla handen från Centern och Folkpartiet.
ÖPPEN8 okt 14 – Snabbprotokoll 2014/2015:8

Utskottsvalen klara
På tisdagen valde riksdagen ledamöter till utskotten och EU-nämnden. Därefter har varje utskott valt ordförande och vice ordförande. Här redovisas ordförande och vice ordförande i alla utskott.
8 okt 14

SD-talman väcker starka känslor
Sverigedemokraten Björn Söder blir riksdagens andre vice talman, trots svagt stöd. Ett kontroversiellt val. Urban Ahlin (s) blir talman, Tobias Billström (m) förste vice talman och Esabelle Dingizian (mp) blir tredje vice.
30 sep 14 – Pressmedelande

Många ledamöter har sidoinkomster
Många riksdagsledamöter tjänar betydligt mer än riksdagsarvodet och 65 av de 349 ledamöterna hade 2012 extrainkomster på över 100 000 kronor, visar TT:s genomgång. 27 ledamöter hade sidoinkomster på mer än 200 000 kronor.
11 feb 14

Var femte ledamot lämnar riksdagen
Riksdagens yngste ledamot slutar efter nästa val, medan den äldste hoppas på fyra år till. Bland de som hoppar av finns bland annat två före detta partiledare - Lars Ohly och Peter Eriksson. Här finns hela listan på dem som kliver åt sidan.
26 dec 13

Bör budgetprocessen detaljregleras?
Det råder oenighet mellan blocken om hur mycket av riksdagens spelrum i beslutsprocessen som bör offras till förmån för en lagfäst och sammanhållen behandling av regeringens budgetförslag. Det framgår av Budgetprocesskommitténs slutbetänkande.
3 okt 13 – SOU 2013:73

Politiker föreslås få mindre pension
Riksdagsledamöter ska kunna få pension i högst två år efter att de har slutat, föreslår Villkorskommittén i en utredning som lämnades till riksdagen på onsdagen.
30 jan 13

Härjedalsparti tar en stol i riksdagen
Ett nytt parti, Härjedalspartiet, kommer bakvägen in i riksdagen i och med att Olle Larsson under våren går in som ersättare för SD-riksdagsledamoten Julia Kronlid, som ska vara föräldraledig. Olle Larsson blev vald till sd-ersättare i riksdagsvalet 2010 men lämnade våren 2011 partiet för att istället bilda ett lokalt parti - Härjedalspartiet. Han säger till TT att han ska sitta i riksdagen som Härjedalspartist.
31 dec 12

Sällström och Jomshof tar över i SD
Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof tar över som talespersoner för Sverigedemokraterna efter Erik Almqvist och Kent Ekeroth, som tvingades gå efter det omskrivna rasistbråket i Stockholm 2010.
22 nov 12

Påökt för riksdagsledamöterna
Riksdagsledamöternas arvoden höjs med 1300 kronor till sammanlagt 58 300 kronor per månad från och med 1 november 2012.
11 okt 12 – Pressmeddelande

Inga partiledardebatter för Löfven
Socialdemokraterna har lagt ner försöket att få riksdagen att öppna sina portar för S-ledaren Stefan Löfven så att han kan delta i partiledardebatterna.
8 feb 12

Rätt analys, fel lösning
När jag läser Anne-Marie Pålssons svidande vidräkning med riksdagen får jag en känsla av dejà vu. Det är ju – nästan – samma bild av ett maktlöst transportkompani som jag själv målade upp i min doktorsavhandling i sociologi för nästan trettio år sedan (Riksdagen inifrån, Prisma 1983). De allra flesta av Pålssons riksdagskolleger 2002- 2010 underordnade sig lydigt en hotande och domderande partiledare, krökte underdånigt ryggen när partipiskan ven och slickade girigt i sig varjehanda belöning, i form av uppdrag i utskott, utredningar och statliga styrelser.
8 dec 11 – Anne-Marie Pålsson: Knapptryckarkompaniet

Riksdagsledamöters förmåner ses över
Riksdagsledamöternas förmåner efter det att de har slutat ska ses över. Partierna enades på onsdagen om direktiv för en sådan utredning.
16 nov 11

3 198 riksdagsmotioner
Sex motioner färre än i fjol hade lämnats i riksdagen när den allmänna motionstiden gick ut på onsdagen den 5 oktober kl. 16.30. Sammanlagt var det 3 198 motioner. Det exakta antalet kan komma att justeras, meddelar kammarkansliet.
6 okt 11 – Riksdagen, Pressmeddelande om antalet avlämnade motioner

Gamla partiledare får inkomstgaranti
Över 150 tidigare riksdagsledamöter kostar staten tillsammans över fem miljoner kronor varje månad i inkomstgaranti. Bland dem finns tre tidigare partiledare, som även lämnat sina gamla partier - Schyman, Schlaug och Daleus.
10 jan 11

Lika många sossar som moderater
Socialdemokraterna och Moderaterna får 6 ordförandeposter var i riksdagens utskott. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet blir utan ordförande- och vice ordförandeposter i utskotten.
14 okt 10 – Snabbprotokoll 2010/2011:4

Per Westerberg kvar som talman
Per Westerberg (M) har valts att fortsätta som riksdagens talman. Westerberg fick 194 röster, bland dem SD:s röster, mot 153 för Kent Härstedt (S) i den slutna omröstningen. Susanne Eberstein (S) blir vice talman.
4 okt 10

SD vill ha talmanspost
Sverigedemokraterna är beredda att stödja den borgerliga kandidaten till talman, om man själva får andre vice talmansposten.
28 sep 10

Bildt prickas för UD-kritik av artikel i Aftonbladet
Konstitutionsutskottet kritiserar regeringen på två punkter. Dels prickas EU-minister Cecilia Malmström för att regeringen lämnat information till EU-nämnden alltför sent. Dels prickas utrikesminister Bildt för vad Sveriges ambassadör i Israel skrev i ett pressmeddelande om en artikel i Aftonbladet som kritiserade Israel för organhandel.
1 jun 10 – KU 2009/2010:20

Politisk eller formell granskning?
Konstitutionsutskottet (KU) ska granska om regeringen har regerat inom de gränser som regeringsformen sätter upp. Dess huvuduppgift är inte att granska regeringens politik. De hör till sakens natur att regeringspartierna och oppositionen i KU har olika uppfattning om var gränsen går mellan det formella och politiska.
1 jun 10 – KU 2009/2010:20

Riksdagens agenda våren 2010
Riksdagen har nu gjort upp en plan för våren 2010. Av ärendeplanen framgår när varje fråga debatteras och beslutas i kammaren. Här redovisas ärendeplanen som en lista.
26 feb 10

Björklunds USA-resa anmäls till KU
Utbildningsminister Jan Björklunds resa till USA med regeringens flygplan blir nu, inte helt oväntat, en fråga för Konstitutionsutskottet. Det är socialdemokraten Peter Hultqvist som begär att KU ska granska om Björklund reste med statsflyget i enlighet med reglerna om hur statsflyget får användas.
25 feb 10 – KU: Granskning av utbildningsministerns användning av statsflyget

Pagrotsky KU-anmäler Malmström
Riksdagsman Leif Pagrotsky (S) begär ännu en gång att KU ska granska regeringens handläggning av samråd med riksdagens EU-nämnd.
3 feb 10 – KU-anmälan mot Malmström

Regeringen genomför inte riksdagsbeslut
Regeringen genomför inte ett riksdagsbeslut som syftar till att Rikstrafiken ska kunna stödja pendligstrafik för arbete och studier inom ett län. Det skriver riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) i en anmälan till KU.
15 sep 09

Riksdagen fick dålig information
Förre statssekreteraren Lars Danielsson och hans dåvarande chef Göran Persson ska än en gång granskas av KU. Nu handlar det om att Danielsson ska ha lämnat felaktig information till EU-nämnden om hur Europaparlamentarikernas kostnadsersättning på 3 600 euro skulle beskattas.
15 sep 09

Ambassadörens uttalande KU-anmäls
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman begär nu att KU granskar UD:s ansvar för ett uttalande av Sveriges ambassadör i Israel om artikeln i Aftonbladet om illegal organhandel i Israel.
27 aug 09 – KU-anmälan av UD, av Urban Ahlin (s)

Noll information till riksdagen
Riksdagens grundlagsfästa inflytande är lika med noll när regeringen inte ens informerar EU-nämnden om vilka beslut som är på väg att fattas i Bryssel. Det menar Pagrotsky i en KU-anmälan.
19 aug 09 – KU-anmälan: Begäran om granskning av regeringens samråd med riksdagen rörande möjligheter för amerikanska myndigheter att ta del av hemliga uppgifter från svenska banker

Kulturministern prickas av KU
Regeringen prickas på tre punkter av Konstitutionsutskottet. Men två frågor finner utskottet alltför komplicerade att ta ställning till nu. Det är turerna kring statens övertagande av Carnegie och socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrssons styrning av Försäkringskassan.
14 maj 09 – KU 2008/2009:20

Toppolitiker fryser sina egna löner
Stora planerade löneökningar för rikspolitikerna ser inte ut att bli av. Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg har tagit initiativ till en frysning och har fått positivt gensvar.
20 mar 09

Kriget i Gaza tjänar inget vettigt syfte
Regeringen är inte beredd att peka ut Israel som angripare i det pågående kriget i Gaza. Det skulle äventyra Sveriges diplomatiska ansträngningar att få till stånd vapenvila och förhandlingar.
14 jan 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:56

Björklund vill ha ny EMU-omröstning
Det enda politiska utspelet i riksdagens partiledardebatt svarade folkpartiledaren Jan Björklund för. Han vill ha en ny folkomröstning om införandet av euro under nästa mandatperiod.
14 jan 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:56

Regeringen förvärrar krisen
Den ekonomiska krisen var huvudämnet i riksdagens partiledardebatt på onsdagen. Oppositionen anklagade regeringen för att förvärra lågkonjunkturens verkningar. Regeringen betonade ansvaret för de offentliga finanserna.
14 jan 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:56

Althin lämnar riksdagen
Kristdemokraternas Peter Althin meddelade på onsdagen att han lämnar sin plats i riksdagen. Han kommer dock att sitta kvar i partistyrelsen.
24 okt 07 – Kristdemokraterna: Peter Althin lämnar riksdagen

"Regeringen har valt bort rättvisan"
Mona Sahlin gick på offensiven under onsdagens riksdagsdebatt. Politik är att välja och regeringen har valt bort rättvisan, sa hon. Statsministern kontrade med att socialdemokraternas politik är "oseriös" och leder till färre jobb.
18 okt 07 – Snabbprotokoll 2007/2008:11

Kulturministern KU-anmäls
Stockholm Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU) av Margareta Israelsson, kulturpolitisk talesperson för socialdemokraterna.
27 sep 07 – Vänsterpartiet: Vänsterpartiet KU-anmäler Adelsohn Liljeroth

Riksmötet är öppnat
På tisdagen slog riksdagen återigen upp portarna efter sommarens uppehåll. Det var som vanligt en högtidlig stämning när kungen förklarade riksmötet öppnat. I Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring kretsade det mesta kring jobben.
21 sep 07 – Snabbprotokoll 2007/2008:2

Tuff kamp om mittenväljarna
Fredrik Reinfeldt fortsätter ogenerat att ta över sina motståndares hjärtefrågor. Tidigare snodde han jobbfrågan av socialdemokraterna och lanserade moderaterna som det ”nya arbetarpartiet”. Nu är siktet inställt på miljöpartiet.
13 jun 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:125

Reinfeldt tackade av Göran Persson
Göran Persson har gjort sitt sista stora framträdande i riksdagen. Vid onsdagens debatt avtackades han av de andra partiledarna. Han lämnar ett stort tomrum efter sig, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.
18 jan 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:49

Ask försvarar hemliga bidrag
Justitieminister Beatrice Ask säger nej till införa en ny lag som skulle tvinga partierna att redovisa sina gåvor och donationer. Det strider mot åsiktsfriheten, menar hon.
23 nov 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:26

Riksdagen möblerar om i utskotten
Moderaten Göran Lennmarker tar över som ordförande i riksdagens utrikesutskott efter handelsminister Sten Tolgfors. Anna Kinberg Batra blir ny ordförande i riksdagens EU-nämnd.
8 nov 06 – Moderaterna: Nya förstanamn i riksdagens utskott

Livlina räddade Rojas till riksdagen
På tisdagen meddelades vilka ersättare som får träda in i riksdagen i stället för de nya ministrarna. Folkpartisten Mauricio Rojas, som förlorade sin riksdagsplats för drygt två veckor sedan, är en av de femton nykomlingarna.
12 okt 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:7

Fuskande ministrar gäckar Reinfeldt
Två ministrar har anlitat svart hemhjälp. En av dem har inte betalat tv-licens på 16 år. Hon är nu ytterst ansvarig för landets kulturpolitik. Fredrik Reinfeldts första partiledardebatt som statsminister blev inte som han tänkt sig.
12 okt 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:8

Gamla ministrar leder nya utskott
Flera av de gamla ministrarna ska leda den nya riksdagens utskott. Förra socialministern Berit Andnor blir ordförande för konstitutionsutskottet, Thomas Bodström ska leda justitieutskottet och Ulrica Messing lägger beslag på försvarsutskottet. Pär Nuder får nöja sig med posten som vice ordförande i finansutskottet.
12 okt 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:7

Nu styr Fredrik Reinfeldt Sverige
Riksdagen godkände på torsdagen moderatledaren Fredrik Reinfeldt som Sveriges nye statsminister. Talmannens statsministerförslag fick stöd av 175 ja-röster och 169 nej-röster. Fem ledamöter var frånvarande.
5 okt 06 – Riksdagen: Sveriges nya statsminister

Klimatfrågan oroar kungen
På tisdagen öppnades riksdagen med sedvanlig pompa och ståt. Blåsorkester och kungatal hälsade ledamöterna välkomna till den nyrenoverade kammaren. I talet uttryckte kungen stor oro över den globala uppvärmningen.
3 okt 06 – Riksdagen: Kungens tal vid riksmötets öppnande

Rekordmånga kvinnor riksdagen
På måndagen var det upprop i riksdagen. Och det var rekordmånga kvinnor på plats i kammaren. Av de totalt 349 ledamöterna är 47,3 procent kvinnor.
2 okt 06 – Riksdagen: 349 ledamöter

Per Westerberg vald till ny talman
Riksdagen valde på måndagen moderaten Per Westerberg till ny talman. Första vice talman blir Jan Björkman (s), andra vice talman Birgitta Sellén (c) och till tredje vice talman valdes Liselott Hagberg (fp).
2 okt 06 – Riksdagen: Per Westerberg ny talman

Reinfeldt kräver jobb - Persson lovar trygghet
Socialdemokraterna har svikit arbetarna och förmår inte skapa några nya jobb, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt vid torsdagens riksdagsdebatt. Helt fel, dundrade statsminister Göran Persson och anklagade moderaterna för att vilja försämra välfärden.
16 jun 06 – Snabbprotokoll 2005/2006:142

Enigt KU kritiserar regeringen
På torsdagen satte konstitutionsutskottet punkt för sitt arbete med granskningen av regeringens insatser i samband med flodvågskatastrofen. Ett enat utskott riktade som väntat hård kritik mot regeringen.
31 mar 06 – KU 2005/2006:8

"Regeringen gjorde ett bra jobb"
Såväl statsminister Göran Persson som utrikesminister Laila Freivalds gjorde ett självsäkert intryck under veckans KU-förhör. Regeringen gjorde ett bra jobb, sa statsministern. Men båda erkände misstag.
17 feb 06 – Riksdagen: KU-utfrågningarna (webb-tv)

Tuff debatt om Natofrågan
Alliansfriheten och Muhammedkarikatyrerna dominerade onsdagens utrikesdebatt i riksdagen. Stämningen blev stundtals irriterad. Inte minst när Natofrågan diskuterades.
15 feb 06 – Snabbprotokoll 2005/2006:73

Höjda bidrag ställs mot lägre skatt
Sociala reformer går före skattesänkningar, sa statsminister Göran Persson vid onsdagens partiledardebatt och lovade mer pengar till ungdomar och pensionärer. Den borgerliga alliansen lockar istället med sänkta skatter och fler riktiga jobb.
18 jan 06 – Snabbprotokoll 2005/2006:57

Kampen om arbetslinjen
Onsdagens partiledardebatt blev som väntat främst en kamp mellan statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Medan Persson viftar med högerspöket säger sig Reinfeldt värna om arbetslinjen.
15 jun 05 – Snabbprotokoll 2004/2005:140

Borgarna sågar regeringens utrikespolitik
Utrikesminister Laila Freivalds fick utstå tuff kritik från de borgerliga partierna när hon presenterade årets utrikesdeklaration i riksdagen på onsdagen. Irak, Kuba och USA:s roll i världspolitiken var några av punkterna på dagordningen.
14 feb 05 – Snabbprotokoll 2004/2005:72

Moderaterna är Sveriges nya arbetarparti
Fredrik Reinfeldt utmanar nu regeringen på dess egen planhalva. Vi söker väljarnas mandat för att bli Sveriges nya arbetarparti, sa moderatledaren vid torsdagens partiledardebatt. Göran Persson varnar för högerspöket.
21 jan 05 – Snabbprotokoll 2004/2005:61

Riksdagen välkomnar Turkietbeslut
Göran Persson fick ta emot både ris och ros när han anlände till riksdagen efter Brysselmötet. Många välkomnade beslutet att dra igång förhandlingar med Turkiet, men hävandet av det kinesiska vapenembargot möttes av betydligt syrligare kommentarer.
20 dec 04 – Riksdagsdebatt

Arbetarpartiet har blivit ett bidragsparti
Moderaterna vill montera ned välfärden, dundrade statsminister Göran Persson vid onsdagens partiledardebatt. Fredrik Reinfeldt försvarade sig och sa att socialdemokraterna har blivit ett bidragsparti, snarare än ett arbetarparti.
14 okt 04 – Snabbprotokoll 2004/2005:13

Propositionsförteckning våren 2004
Regeringen har avlämnat en propositionslista, som visar vilka propositioner och skrivelser som ska läggas till riksdagen under våren och hösten. Här är listan:
20 jan 04

Björn von Sydow ny talman
Vid sitt första sammanträde valde den nya riksdagen Björn von Sydow (s) till talman. Anders Björck (m) valdes till förste vice talman, Kerstin Heinemann (fp) blev andre vice och Helena Höij (kd) valdes till tredje vice talman.
1 okt 02

Riksdagen förbrukade en miljard
Av riksdagsförvaltningens årsredovisning framgår att riksdagen förbrukade 942 miljoner kronor exklusive partistödet förra året. Ersättningar till de 349 ledamöterna uppgick till 245 miljoner kronor. Ersättningar till före detta ledamöter uppgick till 60 miljoner kronor. Partistödet uppgick till 140 miljoner och stödet till partigrupperna till 82 miljoner kronor. Lönekostnaden för de 600 anställda var 216 miljoner kronor. Årsredovisningen ska godkännas av riksdagen i höst.
16 jun 00 – Redogörelse :

Årsredovisning får klartecken
Riksdagen har godkänt riksdagens revisorers årsredovisning.
5 maj 00 – FiU 1999/2000:22

Riksbanken granskad
Riksdagens revisorer har granskat Riksbankens och Riksbankens Jubileumsfonds verksamhet 1999 och har inte några anmärkningar.
14 apr 00 – Förslag 1999/2000:RR5/6

överingress - sociala motioner
De borgerliga partierna har inte samordnat sin politik på det sociala området. Moderaterna går sin egen väg med radikalt minskade anslag nästa år. Kristdemokraterna är försiktigare. Centern och folkpartiet vill anslå mer pengar på de sociala utgiftsområdena.
15 okt 99 – Motioner på det sociala området

Slopa socialbidragsnormen
Moderaterna föreslår att riksnormen för socialbidrag avskaffas. Man menar att bidragen i vissa fall är orimligt höga. För familjer med många barn kan bidragen bli så höga att det inte lönar sig att övergå från bidragsförsörjning till arbete. Riksnormen är 2 320 kr/mån plus hyran för ensamstående. Moderaterna föreslår att kommunerna själva ska bestämma storleken på bidraget och att kommunerna ska kunna ge lån istället för bidrag.
15 okt 99 – Motioner på det sociala området

Liberalisera alkopolitiken
Moderaterna anser att alkoholpolitiken måste liberaliseras. Den nuvarande politiken som syftar till att begränsa totalkonsumtionen av alkohol är misslyckad. Ungefär 10 procent av befolkningen konsumerar 50 procent av alkoholen. Enligt moderaterna måste man skilja på vanligt bruk av alkohol och missbruk. Moderaterna kräver bland annat att detaljhandelsmonopolet upphävs och att utlandsresenärer ska få ta med sig mer alkohol hem.
15 okt 99 – Motioner på det sociala området

Minska underhållsstödet
Moderaterna anser att underhållsstödet innehåller allt för stora statliga subventioner. Grundprincip är att föräldrar aldrig ska kunna smita från sitt försörjningsansvar. Kostnaderna för underhållsstödet bör minska med 400 miljoner kronor årligen från och år 2001.
15 okt 99 – Motioner på det sociala området

Stödpartierna motionerar inte
Miljöpartiet och vänsterpartiet står bakom regeringens budgetproposition. De två partierna har därför inte skrivit några motioner som berör nästa års statsbudget.
15 okt 99 – Motioner på det sociala området

Höj grundbeloppet
Folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet vill höja grundbeloppet i sjuk- och föräldraförsäkringen från 60 kronor per dag till 120 - 150 kronor.
15 okt 99 – Motioner på det sociala området

Tempot höjs för en lösning på Agenda 2000
Det har gått ett och ett halvt år sedan EG-kommissionen lade fram sitt första förslag om reformer i jordbruks- och strukturpolitiken och EU:s nästa långtidsbudget, Agenda 2000. Tillsammans med senare framlagda lagförslag utgörs paketet av cirka 1 200 dokumentsidor som för närvarande granskas intensivt av regeringarna i EU:s medlemsländer. Beslutet ska fattas i mars.
29 jan 99 – EU,

Riksdagsarvoden höjs
Riksdagsledamöternas arvoden bör höjas från 30 300 kronor till 36 000 kronor i månaden, föreslår förre landshövdingen Gösta Gunnarsson i en utredning som överlämnats till riksdagen.
20 nov 98 – Förslag 1998/1999:RFK3

Budgetmakten på glid
Budgetreformen skulle stärka regeringen och ge den bättre kontroll över statsfinanserna. Så var det tänkt. Hur blev det?
31 jul 98 – Intervju med Karin Brunsson och Ingvar Mattson

Talmän vill minska ”demokratiskt underskott”
– Det behövs en ny institutionell balans i EU. De nationella parlamenten och Europaparlamentet har utökat sin kontroll, men det räcker inte, sa den spanske talmannen Federico Trillo-Figueroa när riksdagen bjöd in till konferens för 60 europeiska talmän.
26 jun 98 – EU, EU hösten 1998

EU-nämnden räcker inte för parlamentarisk kontroll
Det finns risker med att ha en särskild riksdagsnämnd för EU-frågor, och det finns också risker med nämndens fokusering på besluten i ministerrådet.
26 jun 98 – EU, EU hösten 1998

Svag kontroll över EU-politiken
De flesta EU-länders parlament har ett svagt inflytande över sina regeringars agerande i ministerrådet. Det som kallas samråd är i själva verket ofta en ensidig information från regeringen.
26 jun 98 – EU, EU hösten 1998

Riksdagen vill ha mer makt över budgeten
När statsbudgeten för 1999 har klubbats i december ska riksdagen göra en bred utvärdering av det nya budgetsystemet. Alla partier från vänster till höger är överens om inriktningen: riksdagens makt ska stärkas.
12 jun 98 – KU 1997/1998:27

Riksdagens revisorer får förstärkning
Det är dags för en rejäl utbyggnad av riksdagens revisorers granskningsverksamhet. Det handlar om ett tiotal nya tjänster inom tre år.
12 jun 98 – KU 1997/1998:27

Årsredovisning
Riksdagens revisorers årsredovisning för 1997 har kommit. Redovisningen visar bland annat att revisorerna har beslutat om 8 förslag till riksdagen, 1 skrivelse till utskott i riksdagen, 2 skrivelser till regeringen, 11 granskningsrapporter och 13 förstudier under 1997.
3 apr 98 – Redogörelse :

Garanterad riksdagspension
De riksdagsledamöter som avgår med pension efter detta riksdagsår ska inte få sämre pension än de som pensionerades efter riksmötet 1993/94.
3 apr 98 – Förslag 1997/1998:RFK2

Få ändringar i riksdagens organisation
Jordbruksutskottet ändrar namn till miljö- och jordbruksutskottet (MJU), och näringsutskottet tar över de regionalpolitiska frågorna från arbetsmarknadsutskottet.
3 apr 98 – Förslag 1997/1998:TK1

Svårt val för riksdagen
I höst prövas det nya budgetsystemets svagaste länk för första gången: budgetbehandling under valår. Om regeringsbildningen drar ut på tiden kanske riksdagen inte hinner fatta beslut om den nya budgeten före årsskiftet.
6 feb 98

Riksdagsledamöternas arvoden utreds
Riksdagsledamöterna vill se över systemet för hur deras egna arvoden fastställs, liksom förmånerna vid ledighet och ersättningen till ersättare i riksdagen.
5 dec 97 – KU 1997/1998:6

Miljöpartiet: Grön skatteväxling och 35-timmarsvecka
Om miljöpartiet fick höja energiskatterna och sänka skatten på arbete och samtidigt minska veckoarbetstiden till 35 timmar skulle den öppna arbetslösheten vara nere i 3 procent år 2000.
10 okt 97 – Miljöpartiets ekonomiska motion

Bättre pensionsvillkor för talmannen
Det ska bli lättare för riksdagens talman att kvalificera sig för talmanspension, föreslår riksdagens förvaltningskontor.
12 sep 97 – Förslag 1996/1997:RFK2

Schyman sjukskriven för alkoholproblem
Gudrun Schyman sjukskriver sig för att söka behandling för sina alkoholproblem.
12 sep 97

Riksdagen ska lämna årsredovisning
Riksdagens förvaltningskontor ska i fortsättningen lämna årsredovisning, delårsrapport och budgetunderlag till riksdagen.
6 jun 97 – KU 1996/1997:21

Till handlingarna
Riksdagens revisorers verksamhetsberättelse har av riksdagen lagts till handlingarna.
23 maj 97 – FiU 1996/1997:24

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se