Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
266 artiklar om Politik
 
Almedalsveckan 2020 stoppas
Det blir ingen Almedalsvec ka i sommar. Orsaken är naturligtvis coronaepidemin, och att smittan inte förväntas ha ebbat ut om tre månader.
19 mar 20 – Almedalsveckan 2020, talarlista mm

Anders Borg en ny bok
6 nov 19 – SR, P1-morgon, vju med Anders Borg om hans nya bok (ljudklipp 8 min)

Almedalsveckan 2019
Politikerveckan i Almedalen.
8 jul 19 – SR, Almedalen 2019, partiledarnas tal

"Det är en tuff period"
Ännu en undersökning visar att Sverigedemokraterna har gått förbi Moderaterna i opinionen. - Det är en tuff period nu. Jag är inte nöjd med de här siffrorna, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till TT.
23 mar 17

Centern på väg att gå om Moderaterna
Centerpartiet får sitt största väljarstöd på 34 år i en Sifo-mätning, som publiceras i SvD och Göteborgs-Posten. Fortsätter trenden i opinionen kan M-ledaren Anna Kinberg Batra snart vara omkörd som ledare för det största borgerliga partiet.
18 mar 17

Splittring om SD i Alliansen
Moderatledaren Anna Kinberg Batra står fast vid att hon kan förhandla med SD i olika sakfrågor, trots kritiken från Allianskollegorna.
25 jan 17

”SD har ett supersmutsigt förflutet”
Sverigedemokraterna SD skiljer sig från andra högerpopulistiska partier i de nordiska länderna. I Norge och Danmark har högerpopulismen sina rötter i missnöje med skatterna. I Finland har den sin bakgrund i bonderörelsen. Sverigedemokraterna är det enda parti som har sina rötter i nazistiska rörelser som Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt.
ÖPPEN18 nov 16 – Rapport: Invandringen, mediebilder och radikala högerpopulistiska partier i Norden

Flyktingfrågan dominerade
I riksdagens partiledardebatt lovade statsminister Stefan Löfven att hörsamma Allianspartiernas förslag om hur flyktingmottagandet ska gestaltas. Bland annat verkar en lista med så kallade säkra länder vara på väg. Sverigedemokraterna å sin sida försökte utnyttja det faktum att Decemberöverenskommelsen fallit.
ÖPPEN14 okt 15 – Riksdagsdebatt, Snabbprotokoll 2015-10-14

Internt KD-uppror mot DÖ
KD:s nya partiledare Ebba Busch Thor väntas föra partiet i en mer konservativ riktning på KD:s riksting. Dessutom kan hon få hantera en het debatt om decemberöverenskommelsen.
5 okt 15

SDU tar MUF:s gamla namn och logga
Ungsvenskarna SDU är namnet på Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund. Namnet är taget från Moderata ungdomsförbundet (MUF) — och kan vara upptaget av ett annat parti som hotar med domstol.
1 okt 15

De klassiska ideologierna
– liberalism, konservatism och socialism
31 aug 15 – Politiska ideologier, en liten bok om stora idéer, (Göran Färm, Bilda förlag), Liberalismen, Konservatismen, Socialismen, Ekologismen, Feminismen, Anarkismen o syndikalismen

Almedalsveckan 2015
Söndag 28 juli kl 19.00 Annie Lööf (c). Måndag 29 juni kl 19.00 Stefan Löfven (s). Tisdag 30 juni kl 19.00 Göran Hägglund (kd). Onsdag 1 juli kl 19.00 Jimmy Åkesson (sd). Torsdag 2 juli kl 19.00 Åsa Romsson (mp). Fredag3 juli kl 19.00 Fredrik Reinfeldt (m). Lördag 4 juli kl 19.00 Jonas Sjöstedt (v). Söndag 5 juli kl 13.00 Jan Björklund (fp).
5 jul 15

Sjöstedt vill införa “sommarlovsstöd”
Vänsterpartiet föreslår ett statligt sommarlovsstöd på 250 miljoner kronor och tänker driva det hårt i förhandlingar med regeringen. En återinförd förmögenhetsskatt ska täcka kostnaden.
4 jul 15

Bostäder hett i trångbott Almedalen
Bostadsbrist, migration och försvar finns bland ämnen som kan bli heta under Almedalsveckan i Visby i år, där ett problem är att hitta sängplats till rimligt pris. Två partiledare gör taldebut.
24 jun 15

Ex-direktörer: Prata med SD!
Det är dags att acceptera verkligheten och börja förhandla med Sverigedemokraterna. Det är budskapet i en debattartikel i Dagens Industri där tre före detta näringslivstoppar går till attack mot Decemberöverenskommelsen.
12 jun 15 – DI Debatt 12/5-15

SD vinner på överbevakning
Radikala högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna får oproportionerligt mycket uppmärksamhet i medierna och bland samhällsforskarna. Varför är det så? Anna-Lena Lodenius nya bok om högerpopulismen i Europa kämpar med att motivera sig själv, skriver Christan Andersson i sin bokanmälan.
ÖPPEN28 maj 15 – Lodenius, Anna-Lena: Vi säger vad du tänker

LO vill at t regeringen vågar mer
LO vill se regeringen investera mer, våga mer och skruva om politiken. Regeringen har varit alldeles för försiktig, också i vårbudgeten, enligt ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.
1 maj 15

Andersson lanserar ny bankskatt
Bankerna är underbeskattade, anser regeringen som vill införa en särskild skatt på finanssektorn. Nästa vecka tillsätts en utredning med sikte på detta, avslöjade finansminister Magdalena Andersson i sitt förstamajtal.
1 maj 15

Löfven lovar stödja "unga utanför"
Statsminister Stefan Löfven (S) försäkrade i sitt förstamajtal att regeringens jobbmål ska nås. Och han lovade insatser för unga i utanförskap.
1 maj 15

Busch Thor vill dra partiet åt höger
Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor vill bekämpa ondska och likgiltighet och ta strid för en mindre stat. Hon gör klart att KD är ett högerparti.
27 apr 15

Inga tårar över inställd valstrid
Alla partier sade sig vara taggade inför extravalet. Men bara ett beklagar i dag att det blev inställt. Mycket talar för att extravalet inte hade löst det politiska dödläget.
16 mar 15

Busch Thor kan skapa spänningar
Ebba Busch Thor är den nya kaptenen för den kristdemokratiska skutan, enligt Cathrine Pålsson, ordförande för valberedningen som i enighet nu föreslår henne som ny partiledare för KD. Men statsvetare varnar för att hon kan bidra till ökade motsättningar inom Alliansen.
14 mar 15

En ny KD-ledning är inte bunden av DÖ
När Kristdemokraterna väljer en ny partiledning i april så kan decemberöverenskommelsen spricka. Den nya partiledningen är inte juridiskt bunden av den gamla styrelsens överenskommelser och bör därför fatta ett eget beslut, skriver KD-politikern Lars Adaktusson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
5 mar 15 – Nya KD-ledningen inte bunden av DÖ

Fler vill se SD-samarbete
Allt fler svenskar vill att övriga partier ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika, visar en mätning som Sifo gjort för SVT.
30 dec 14

SD: Misstroendeförklaring mot Löfven
Sverigedemokraterna ska snarast lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).
27 dec 14

Planer på extraval kvarstår
Regeringen planerar vidare för att utlysa extraval den 30 december. Att samtal i riksdagen skulle påverka valplanen tonas ned.
22 dec 14

Löfvens tålamod var slut
Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att han har gjort allt som går för att undvika politiskt kaos. Nu är hans tålamod med oppositionen slut.
21 dec 14

Filippa Reinfeldts sidbyte provocerar
Att förra landstingsrådet Filippa Reinfeldt går till en privat vårdkoncern väcker kritik.
20 dec 14

Pierre Schori minns
Pierre Schori stod en tid i den svenska utrikespolitikens centrum bland annat som kabinettssekreterare och FN-ambassadör. Han var en av Palmes utrikespolitiska lärjungar. Han framhåller Palmes storhet i sin politiska memoar. Därav följer en många gånger skarp kritik av de senaste decenniernas svenska och socialdemokratiska utrikespolitik.
ÖPPEN11 dec 14 – Pierre Schori: Minnet och elden

Ny valrörelse utan kända profiler
Nu rustar partierna för att dra igång ännu en valrörelse. För Moderaterna blir det en valkampanj utan profilerna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Och Sverigedemokraterna har en sjukskriven partiledare.
4 dec 14

Det blir nyval
Statsminister Stefan Löfven kommer att utlysa nyval den 29 december. Valet ska hållas den 22 mars 2015.
ÖPPEN3 dec 14 – Statsministern aviserar beslut om extra val

TT-FLASH: Det blir extra val
Regeringen ska utlysa ett extra val, meddelar statsminister Stefan Löfven.
3 dec 14

Den rödgröna budgeten faller
Sverigedemokraterna har bestämt sig för att fälla regeringens budget. Statsminister Stefan Löfven (S) har under tisdagskvällen försökt pressa Alliansen till förhandlingar i ett sista möte i Rosenbad för att rädda sin budget. Men de fyra borgerliga partiledarna säger nej till Löfvens inviter.
2 dec 14

SD bekänner färg under tisdagen
Stefan Löfven kan stå inför sina svåraste dagar som statsminister. När Sverigedemokraterna (SD) nu ska ge besked i budgetfrågan hotar en budgetkris som kan växa till en regeringskris.
1 dec 14

Liten rödgrön opinionsframgång
Regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har vuxit i opinionen efter valet, enligt SCB.:s stora mätning. Men det är förvånansvärt små förskjutningar i opinionen. Inte mycket har hänt. Experter pekar på att ett nyval skulle bli tufft för så gott som alla partier. Men det kan finnas strömningar under ytan som mätningarna inte fångar upp. SD kan öka till 17 procent.
ÖPPEN1 dec 14 – SCB: Partisympatiundersökningen november 2014

Krav inom SD att fälla regeringen
Trycket i de egna leden är hårt på att fälla regeringens statsbudget, rapporterar Sydsvenskan. Flera partiföreträdare tror att Sverigedemokraterna har mycket att vinna på nyval.
20 nov 14 – Sydsvenskan 19/11-14

Regeringskris inte självklar
Regeringen behöver varken avgå eller utlysa nyval om SD röstar igenom Alliansens budget i december. - Det finns andra, mer sannolika scenarier, säger statsvetaren Tommy Möller.
13 nov 14

Hjalmar Branting
Olle Svennings digra biografi över Hjalmar Branting (1860-1925) inleds med en scen från första maj, inte någon av demonstrationerna och manifestationerna i arbetarrörelsens barndom, utan första maj revolutionsåret 1917. Scenen, tidpunkten och innehållet i talet belyser hövdingens och partiets vägval. Jan-Ewert Strömbäck recenserar.
ÖPPEN2 okt 14 – Olle Svenning: Hövdingen, Hjalmar Branting – en biografi

Vänsterpartiet fick nobben
Dagen efter valet meddelade Stefan Löfven att man inte är intresserad av något regeringssamarbete med Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt är besviken. Det här betyder att vi går i opposition,
15 sep 14

Den svenska paradoxen - både extremhöger och tolerans av främlingar ökar
Högerextrema SD försöker polera sin image genom att tala om ”nolltolerans” mot rasism och genom att vägra alliera sig med franska Nationella fronten i Europaparlamentet, skriver Le Monde.
ÖPPEN11 sep 14 – Le Monde 8/9-14

”En chans för socialdemokratin”
Så rubricerar vänsterliberala tageszeitung en utblick inför det svenska valet.
ÖPPEN11 sep 14 – taz 11/9-14

Nätrasism fäller fler SD-politiker
Med bara några få dagar kvar till valet tvingas nu åtta SD-politiker att hoppa av efter rasistavslöjanden. En av dem är partiets försteman i Stockholm, Christoffer Dulny.
ÖPPEN9 sep 14 – Expressen avslöjar SD-toppar som rasister

Största block ska regera
Moderaterna står fast vid den position som Fredrik Reinfeldt det senaste året har gett uttryck för: Det största blocket ska regera, även om man inte får majoritet.
20 aug 14

En ny demokratiutredning
En särskild utredare, flankerad av företrädare från samtliga riksdagspartier, ska bland annat se över arbetsvillkoren för förtroendevalda och analysera rätten att initiera folkomröstning på lokal nivå.
13 aug 14 – Dir 2014:111

Socialisten Albin Ström
Namnet Albin Ström ger inte några självklara associationer för vår tids politiskt intresserade allmänhet. Den en gång starke, auktoritative och egensinnige socialisten och fackföreningsledaren är inte bara sedan länge död; även hans gärning är omsorgsfullt begraven. Enligt Johan Lönnroth, Albin Ströms levnadstecknare, är denna minneslucka helt avsiktlig. Jan-Ewert Strömbäck recenserar.
ÖPPEN4 jul 14 – Johan Lönnroth: Albin Ström och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse, Johan Lönnroth intervjuad om Alvin Ström YouTube-klipp

Almedalsveckan 2014
Söndag 29 juni kl 19.00 Stefan Löfven (s). Måndag 30 juni kl 19.00 Göran Hägglund (kd). Tisdag 1 juli kl 19.00 Jimmy Åkesson (sd). Onsdag 2 juli kl 19.00 Åsa Romsson (mp). Torsdag 3 juli kl 19.00 Fredrik Reinfeldt (m). Fredag 4 juli kl 19.00 Jonas Sjöstedt (v). Lördag 5 juli kl 13.00 Jan Björklund (fp). Söndag 6 juli kl 11.00 Annie Lööf (c).
ÖPPEN29 jun 14 – Hela programet för Almedalsveckan

Fridolin vill se fler manliga lärare
Miljöpartiet vill se fler män på lärarhögskolorna, minst 40 procent om fyra år. Och partiet vill göra skolan till Sveriges mest jämställda arbetsplats, enligt språkröret Gustav Fridolin.
14 jun 14

Ingvar Carlsson reflekterar
När förre statsministern Ingvar Carlsson skriver ännu en sorts memoar väljer han att tränga lite djupare in i frågor om politisk etik och moral och utelämnar spännande avslöjanden och dispyter med politikkolleger. Det blir en politisk tankebok, som utgår från hans eget liv och hur hans bakgrund har format honom till den politiker han blev.
ÖPPEN26 mar 14 – Ingvar Carlsson: Lärdomar - Personliga och politiska

Inget näst bästa parti
Nu är det slut med Sverigedemokraternas framgångar, partiet har nämligen nått sitt max. Under 2014 kommer partiets opinionssiffror att dala. Den spaningen bygger på en analys av hur väljarna besvarar frågan “Vilket parti tycker du är näst bäst? När man känner till både väljarnas bästa och näst bästa parti kan man dra slutsatser om partiets maximala potential. Och Sverigedemokraternas max är 8 procent enligt SOM-institutets senast tillgängliga siffror.
24 jan 14 – Henrik Oscarsson: Näst bästa partier , Blogg för henrik ekengren oscarsson, SCB: Partisympatiundersökningen november 2013

Stefan Löfven
Det har kommit många böcker om Socialdemokratiska partiledare de senaste åren. De har ju varit många nu. Nu kommer en till, om Stefan Löfven. Ett som det verkar snabbt hopkommet porträtt av den förste socialdemoratiske partiordförande som hämtats direkt från fackföreningsrörelsen. Åke Svidén recenserar.
5 sep 13 – Lena Hennel och Lova Olsson: Humlan som flyger

Carina Ohlsson kan få leda S-kvinnor
Carina Ohlsson, riksdagsledamot från Skaraborg, föreslås av en enig valberedning bli ny ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor, enligt förbundets hemsida.
9 jul 13

Almedalsveckan 2013
En gång om året har partiledarna möjlighet att hålla ett längre tal till allmänheten - det är cirka 40 minuter långt. Publiken utgörs av 5 - 10 000 åhörare och talet direktsänds i radio och kommenteras i teve och tidningar.
7 jul 13 – Göran Hägglunds tal i Almedalen 2013, Jimmy Åkessons tal i Almedalen 2013, Gustav Fridolins tal i Almedalen 2013, Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen 2013, Jonas Sjöstedts tal i Almedalen 2013, Jan Björklunds tal i Almedalen 2013, Annie Lööfs tal i Almedalen 2013, Stefan Löfvens tal i Almedalen 2013

Fler lärare, mindre klasser
Socialdemokraterna vill satsa tre miljarder kronor på att utveckla den svenska skolan, bland annat genom att ge medel för att anställa 1 000 nya speciallärare om man vinner valet nästa år.
7 jul 13 – Stefan Löfvens tal i Almedalen 2013

Lööf vill förbättra arbetslinjen
Centerledaren Annie Lööf kritiserade indirekt regeringens arbetslinje i sitt tal i Almedalen. - Vi behöver en arbetslinje som inte är halv. Vi behöver en jobbskaparlinje, sade hon.
6 jul 13 – Annie Lööfs tal i Almedalen 2013

Folkpartiet vill ha fler lärlingar
Folkpartiledaren Jan Björklund vill satsa på lärlingssystem för att ge unga jobb. Men han inledde sitt tal i Almedalen med att gå till attack mot oppositionen.
5 jul 13 – Jan Björklunds tal i Almedalen 2013

Vänstern har bestämt sin valfråga
Med en fråga i bagaget kom Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Almedalen: Stoppa privatisering och vinster i välfärden. Nu vill han ta hjälp av grundlagen.
4 jul 13 – Jonas Sjöstedts tal i Almedalen 2013

A-kasseavgiften ska sänkas
Moderaterna vill vika tre miljarder för att sänka avgifter till a-kassan och för praktikjobb för unga. Och statsministern går hårt åt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
3 jul 13 – Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen 2013

Vanligt byta politik mot lobbyism
Mer än var tredje politiker och politiskt tillsatta tjänstemän som lämnat riksdagen och regeringskansliet de senaste drygt sex åren har övergått till lobbyverksamhet. 37 procent av de 266 personer som slutat börjat arbeta med att påverka politiker och makthavare, enligt en genomgång som Aftonbladet har gjort.
29 apr 13 – Aftonbladet: Var tredje byter sida

Ett gemensamt manifest utlovas
Det blir ett gemensamt valmanifest för Alliansen inför valet 2014, sade de fyra ledarna för allianspartierna vid mötet i Maramö som avslutades på tisdagen. i dag. Turnéer och andra valaktiviteter tillsammans väntar också. De har också kommit överens om att tillsätta fem arbetsgrupper.
27 feb 13

Partiledardebatt om jobb och skatt
Alliansen menar att varje alternativ till den borgerliga regeringen skulla innebära en ohanterbar skattesmäll i den pågående lågkonjunkturen. Oppositionspartierna undrar hur alliansen kan vara så självgod fastän arbetslösheten stiger.
16 jan 13 – Snabbprotokoll 2012/2013:52, Partiledardebatt, webb-tv

Året med Juholt
Den socialdemokratiska vänster- och högerflygeln kunde inte enas kring en partiordförandekandidat efter förlustvalet 2010. Därför blev Håkan Juholt lanserad och vald till ordförande utan att ha ett brett stöd i partiet. Detta blev också hans fall. Det säger han själv, och hans motståndare säger inte emot honom på den punkten. Journalisten och författaren Fredrik Loberg har skrivit en reportagebok om Håkan Juholt, som Morris Wikström recenserar.
20 dec 12 – Loberg, Fredrik: Håkan Juholt - utmanaren

Lag för partibidrag på väg
Till valen 2014 kan det finnas en lag som tvingar partierna att öppet redovisa intäkter och bidrag. I väntan på regeringens förslag ska en frivillig överenskommelse rädda förtroendet, enligt uppgift till TT.
29 okt 12

Riksdagen har öppnat
Riksdagen öppnade på tisdagen sitt nya arbetsår och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) presenterade regeringens politik i svepande penseldrag i en regeringsförklaring som inte bjöd på några nyheter. Fokus låg på de "budgetlöften" som duggat tätt under de gångna veckorna.
18 sep 12 – Regeringförklaringen 2012

Problempartiet
I mediernas bevakning av Sverigedemokraterna finns en besvärlig motsättning mellan demokrati och information, menar journalisten Björn Häger i en nyutkommen rapport. Han kallar det för en bevakningsparadox. Å ena sidan ska medierna inte sprida Sverigedemokraternas odemokratiska åsikter vidare. Å andra sidan ska medierna visa publiken att partiets företrädare har just dessa åsikter. Och det finns ingen patentlösning.
30 aug 12 – Häger, Björn: Problempartiet. Mediernas villrådighet kring SD inför valet 2010

Unga och kvinnor hoppar av politiken
Halvvägs in i mandatperioden har drygt 1 400 av riksdagspartiernas folkvalda hoppat av sina uppdrag runt om i landet. Det är nästan var tionde folkvald.
27 aug 12

Partiledarna är mindre populära
SOM-institutets senaste rapport som publicerades i slutet av juni visar att Fredrik Reinfeldt är den enda partiledaren som drar röster till sitt parti. De övriga partiledarna utgjorde “sänken” för sina partier. I ett längre tidsperspektiv är det tydligt att partiledarna har blivit mindre populära än sina partier.
12 jul 12 – SOM-institutets rapport: I framtidens skugga

Almedalsveckan 2012
• Söndag 1 juli: Sverigedemokraterna • Måndag 2 juli: Miljöpartiet • Tisdag 3 juli: Moderaterna • Onsdag 4 juli: Vänsterpartiet • Torsdag 5 juli: Folkpartiet • Fredag 6 juli: Centerpartiet • Lördag 7 juli: Socialdemokraterna • Söndag 8 juli: Kristdemokraterna 
8 jul 12 – Almedalsveckan, offentlig hemsida 2012, Partiledarnas tal i Almedalen 2012

Göran Hägglund
I Göran Hägglunds Almedalstal stod familjen i centrum. Han talade för de förslag partiet lagt fram om delat barnbidrag mellan föräldrarna och delad premiepension för föräldrar med barn upp till 12 år.
8 jul 12 – Göran Hägglunds Almedalstal 2012 (ljudfil)

Stefan Löfven
Stefan Löfven ägnade en stor del av sitt tal åt näringspolitik och arbetsmarknadsfrågor.
7 jul 12 – Stefan Löfven Almedalstal 2012 (ljudfil)

Annie Lööf
Centerledaren Annie Lööf, själv näringsminister i alliansregeringen, inledde sitt tal i Almedalen med en nedgörande kritik av den egna regeringen. Bland annat sa hon att jobbpolitiken inte duger, att regeringen blivit trött och det saknas reformtempo och refomiver.
6 jul 12 – Annie Lööfs Almedalstal 2012 (ljudfil)

Jan Björklund
Jan Björklund markerade i sitt tal att Folkparitet vill vara ett parti som är öppet och välkomnande gentemot både flyktingar och arbetskkraftsinvandrare. Han sa också att skuldkrisen i EU bör mötas med mer inte mindre samarbete; att skatterna bör sänkas i Sverige och att en obligatorisk a-kassa bör införas och att avgiften för att vara med i en a-kassa bör vara lika för alla.
5 jul 12 – Jan Björklunds Almedalstal 2012 (ljudfil)

Reinfeldt: “Våra nya hjältar”
Fredrik Reinfelt användes hela sitt Almedalstal till att berätta om sina möten med de skiftarbetare som håller Sverige rullande: nattpatrullen i Kristinehamn, poliserna i Malmö, räddningstjänsten i Halmstad, tullarna i Ystad, taxiförarna i Eskilstuna, bagarna i Växjö och socialarbetarna i Stockholm. Han kallade dem vår tids samhällsbärare och utnämnde dem till moderaternas hjältar.
3 jul 12 – Fredrik Reinfeldts Almedalstal 2012 (ljudfil)

Åsa Romson: “Reparera skorna!”
Åsa Romson ägnade sitt Almedalstal åt klimathotet och miljöfrågorna. Bland annat tyckte hon vi måste komma bort från slit-och-släng-mentaliteten för att istället reparera skor, cyklar och andra prylar. Hon bröt mot konventionerna genom att ta upp en gäst på scenen mitt under sitt tal. SVT-meterologen Per Holmgren fick agera expert och svara på frågor, som Romson själv lika gärna kunde ha besvarat.
2 jul 12 – Åsa Romson Almedalstal 2012 (ljudfil)

Åkesson: “Vi fortsätter tjata”
Jimmy Åkesson (SD) fortsätter att “tjata” om invandringspolitiken, som han själv uttryckte det i sitt tal Almedalen på söndagen. Han kritiserade förra veckans uppgörelse mellan regeringen och miljöparitet som innebär att papperslösa och gömda flyktingar får rätt till grundläggande sjukvård på samma sätt som asylsökande.
1 jul 12 – Jimmy Åkessons Almedalstal 2012 (ljudfil)

S-koden
Carl Hamilton hade tröttnat på Socialdemokraterna. Partiet uppfyllde inte hans förväntningar längre. Han skulle skriva en avskedsskrift. Då fick han ögonen på Nils Karleby socialdemokratisk ideolog på 1920-talet. Hos Karleby fann Hamilton de ideologiska grundstenar han döper till (S)-koden. De är bortglömda idag, men är högaktuella, menar Hamilton och stakar ut framtiden för socialdemokratin.
28 jun 12 – Carl Hamilton: (S)-koden. Den socialdemokratiska utmaningen

Löfven blir ny s-ordförande
Socialdemokrtaternas verkställande utskott, VU, föreslår IF Metalls ordförande Stefan Löfven som ny partiledare för Socialdemokraterna, han väljs av partistyrelsen under fredagen.
26 jan 12

Österberg: Vi diskuterar namn
Socialdemokraternas verkställande utskott fortsätter nu sitt krismöte om hur man ska agera för att ta fram en ny partiledare. Enligt Sven-Erik Österberg diskuteras tänkbara namn.
23 jan 12

Extremhögern i kostym
Högerextrema och högerpopulistiska partier vinner terräng runt om i Europa. Det kan vara svårt att fånga in den mångfasetterade utvecklingen genom snabba nedslag i olika länder som journalisten Magnus Linton gör i sin senaste reportagebok ”De hatade – om radikalhögerns måltavlor”. De högerextrema blir allt mer välpolerade. Deras framtid ligger i verklighetsförenklingar och exploatering av fördomar, inte i uniformerade och beväpnade garden, som i Ungern. I Västeuropa bär rasismen numer kostym.
19 jan 12 – Magnus Linton: De hatade – om radikalhögerns måltavlor

- Ni skänker bort våra tillgångar
Klassiska och förskjutna positioner i årets första partiledardebatt: Håkan Juholt försökte sig på ett socialdemokratiskt brandtal och anklagade Moderaterna för att skänka bort skattebetalarnas gemensamma tillgångar. Miljöpartiet debatterade småföretagande och jobb - och Vänsterpartiet gjorde anspråk på klimatfrågorna. Mest tid ägnades dock den nya Europapakten och utförsäljningarna inom välfärden.
18 jan 12 – Partiledardebatt, videosändning, Snabbprotokoll 2011/2012:57

- Ni skänker bort våra tillgångar
Klassiska och förskjutna positioner i årets första partiledardebatt: Håkan Juholt försökte sig på ett socialdemokratiskt brandtal och anklagade Moderaterna för att skänka bort skattebetalarnas gemensamma tillgångar. Miljöpartiet debatterade småföretagande och jobb - och Vänsterpartiet gjorde anspråk på klimatfrågorna. Mest tid ägnades dock den nya Europapakten och utförsäljningarna inom välfärden.
18 jan 12

Varför så många avhopp?
Av det fåtal unga som åtagit sig förtroendeuppdrag lämnar många politiken i förväg. Det meddelade Statistiska centralbyrån nyligen - och får nu i uppdrag att undersöka fenomenet närmare.
9 nov 11 – Var sjätte lämnade kommunfullmäktige i förtid

Håkan Juholt har partiets stöd
På fredagen stod det klart att Håkan Juholt sitter kvar och slipper åtal. Nu väntar en lång och svår förtroenderesa genom Sverige. Efter ett sju timmar långt möte meddelade partiets verkställande utskott (VU) att Håkan Juholt har partitopparnas eniga stöd.
14 okt 11

Per Ahlmark glömmer inte
Som barn ville Per Ahlmark hävda sig. Han ville ha bäst betyg i skolan. Hans memoarer inleds med ett kapitel om just detta. Både hans karriär som politiker, som slutade abrupt när han var minister och ledare för Folkpartiet, och de följande åren som fri debattör har formats av detta hävdelsebehov. Men Ahlmark ville inte bara vara bäst. Han ville ha rätt också! Mycket mera rätt än alla andra.
13 okt 11 – Per Ahlmark: Gör inga dumheter medan jag är död. Memoarer

Civil olydnad
Motståndets väg är en sorts handbok i civil olydnad med instruktioner för hur man kan påverka politiska beslut med hjälp av en vanlig hushållshammare. Alla kan avrusta en kärnvapenubåt menar författarna Pelle Strindlund och Stellan Vinthagen, men Anna Nygård som recenserar ställer sig tvekande.
6 okt 11 – Strindlund, Pelle och Vinthagen, Stellan: Motståndets väg Civil olydnad som teori och praktik

Petzäll (sd) blir politisk vilde
Sverigedemokraterna förlorar ett viktigt mandat i riksdagen när ledamoten William Petzäll blir politisk vilde. Han lämnar partiet på grund av sitt missbruk.
26 sep 11

Löfte om höjda bostadsbidrag
Unga och barnfamiljer får en höjning av bostadsbidraget, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han läste upp regeringsförklaringen vid riksdagens högtidliga öppnande. Hur förslaget ska se ut redovisas i detalj på tisdag i nästa vecka när budgeten presenteras.
16 sep 11 – Regeringsförklaringen 2011

Som ett misslyckat äktenskap
Det behöver gjutas liv i förhållandet mellan socialdemokratin och LO-facken, som idag liknar ett stagnerat äktenskap. Partiet borde dessutom knyta närmare band till tjänstemannafacket TCO. Det menar Ylva Thörn, tidigare Kommunals ordförande.
7 sep 11

Juholt sågade sänkt restaurangmoms
Håkan Juholt möttes av cirka 800 åhörare i parkleken Lugnet i Västertorp. Mustaschprydda skyltar visade vägen från tunnelbanan för de som ville lyssna till Juholts första sommartal som S-ledare. Han talade om infrastruktur och bostadsbrist, särskilt för studenter, och sågade sänkt restaurangmoms.
21 aug 11 – Håkan Juholts sommartal

Restaurangmomsen ska halveras
När statsminister Fredrik Reinfeldt på lördagen höll sitt sommartal i ett regnigt Gustafsberg pratade han mest om den europeiska skuldkrisen. Han betonade att krisen är allvarlig, men att Sveriges ekonomi är stark, dock inte starkare än att flera utlovade skattesänkningar måste skjutas på framtiden. Restaurangmomsen ska emellertid sänkas.
20 aug 11 – Fredrik Reinfelds sommartal

Partiledarnas kris
Den ena partiledaren efter den andra tvingas avgå. Dåliga valresultat och svagt opinionsstöd ligger bakom. Endast Fredrik Reinfeldt åtnjuter ett högt förtroende i opinionen. Det framgår av den stora SOM-rapporten som Sören Holmberg och hans forskarkollegor i Göteborg nyligen presenterade.
8 jul 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Den officiella hemsidan för Almedalsveckan
Partiledarnas tal i Almedalen:
3 jul 11 – Almedalsveckans officiella hemsida 2011

Satir
Efterfrågat i Almedalen
3 jul 11 – Efterfrågat, Visby 2011

Vem har inspirerat dig till Fas 3?
Håkan Juholt gick i sin första partiledardebatt i riksdagen till hårt angrepp mot regeringens politik. Något håller på att gå sönder i det svenska samhället, sa han. Det gamla omoderna Sverige är på väg tillbaka.
15 jun 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:116

Palmehatet?
Kerstin Vinterhed botaniserar i ”Palmehatet” för att finna orsaken till mordet på statsminister Olof Palme. Hon menar sig ha hittat en djup brunn som närmast flödar över av hat. Både till höger och vänster. Hon finner ett Palmehat i alla kretsar i samhället, från officersmässar till fängelseceller.
2 jun 11 – Vinterhed, Kerstin: Mordet

Rasister på frammarsch
Lisa Bjurwald, medlem av tidningen Expos redaktion, tar med sig läsarna på en resa till ett Europa som vi helst inte vill se och låter oss möta människor som man helst inte vill möta. Åke Sviden har läst boken.
12 maj 11 – Bjurwald, Lisa : Europas skam – rasister på frammarsch

Män mer politiskt aktiva än kvinnor
Män är i större utsträckning än kvinnor medlemmar i politiska partier, medan kvinnor i större utsträckning är medlemmar i någon humanitär hjälporganisation eller fredsorganisation.
20 apr 11

Juholt, nytt namn i partiledarspelet
Enligt SVT:s Rapport har Håkan Juholt tillfrågats av valberedningen om han ställer upp som partiledarkandidat. Bland de kandidaterna som finns kvar till partiledarposten är Mikael Damberg, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Håkan Juholt.
7 mar 11

Greider om Olof Palme
Inför det dystra 25-årsminnet av mordet på Olof Palme och i Socialdemokraternas djupa kris försöker Göran Greider gjuta nytt liv i partiet genom att friska upp minnet av Olof Palmes politiska gärning. Bilden av Palme blir dock en besvärande dubbelexponering av ideologen Palme som talar emot realpolitikern Palme. Men Palme höll i varje fall liv i visionerna tröstar sig Greider. Åke Svidén recensererar boken.
24 feb 11 – Göran Greider: Ingen kommer undan Olof Palme

Centern i “Alliansskugga”
Centern gjorde fiasko i höstens riksdagsval. Av alla partier gjorde centern det sämsta valresultatet och tappade 16,8 procent av sina väljare, det kan jämföras med 15,0 procent för kristdemokraterna och 12,4 procent för socialdemokraterna. Trots det slapp Maud Olofsson, och den politiska linje hon företräder, kritik från partiets valanalysgrupp.
3 feb 11 – Centerns valanalys 2010, SVT:s vallokalslundersökning

Mer av samma politik
I regeringsförklaringen kan vi läsa vad den borgerliga fyrpartiregeringen vill göra de närmaste fyra åren. Allt känns igen från valrörelsen, och från Alliansens valmanifest. Det handlar om skattessänkningslöften och reformlöften, men också förbehåll om att endast sådant som kan finansieras inom ramen för stabila offentliga finanser ska genomföras. Nu finns detta sammanfattat.
6 okt 10 – Regeringsförklaringen, Propositionsförteckning för hösten 2010

Olof Palme - socialist!
Det har bara gått drygt ett år sedan andra delen av Kjell Östbergs utmärkta biografi över Olof Palme kom. Nu kommer ett nytt mastodontverk. Ledarskribenten på DN, Henrik Berggren, har skrivit nästan 700 sidor om Palmes politiska liv. Den framstår dock som en lightversion av Östbergs bok. Berggrens analyser är ytligare och saknar en djupare diskussion om Palmes politiska liv. Åke Svidén recenserar.
30 sep 10 – Berggren, Henrik: Underbarta dagar framför oss

Dansk utveckling ska undvikas
Statsministern Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin hade under tisdagen ett samtal om gemensamma ståndpunkter. Enligt Sahlin är det klart att Reinfeldt tänker leda en minoritetsregering. Sahlin välkomnade beskedet från Reinfeldt att han vill se ett brett samarbete kring asyl- och flyktingpolitiken.
28 sep 10

Siffror som förklarar valresultatet
Bara 22 procent av de förvärvsarbetande röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. Men bland arbetslösa var det 39 procent och bland långtidssjuka 51 procent. De borgerliga har satt den politiska agendan - och väljarna har accepterat den. Enligt SVT:s valundersökning gick 8 procent av förra valets S-väljare direkt över till Moderaterna.
23 sep 10 – Valmyndigheten Val till riksdagen 2010 sluträknat , SVT:s Valundersökning 2010

1 procent är partipolitiskt aktiv
Svenskarnas partipolitiska organisationsgrad är låg. Fem procent av landets befolkning är medlem i ett politiskt parti, men bara en procent deltar aktivt i dess verksamhet. Det framgår av Statistiska Centralbyråns undersökningar av levnadsförhållanden.
15 sep 10 – Undersökningen av levnadsförhållanden (ULF) 2008-2009

Cas Mudde förklarar högerpopulismen
Många undrar varför högerpopulistiska partier har så stora framgångar just nu. Men den frågan är fel ställd, menar den framstående populismforskaren Cas Mudde i senaste numret av tidskriften Fronesis. Frågan är i stället varför de högerradikala partierna inte har större framgångar med tanke på att deras värderingar har brett stöd i den europeiska valmanskåren.
3 sep 10 – Fronesis Nr 34 ”Kampen om folket”

Väljarnas dagordning
Så här ser väljarnas agenda ut. De tre viktigaste frågorna i 2010 års val rankas så här i SOM-instiutets undersökning från hösten 2009.. 1. Sysselsättning 2. Sjukvård 3. Miljö
31 aug 10 – It´s sysselsättningen, stupid! pdf, It´s sysselsättningen, stupid! video

Äldre personer valskolkar inte
Sveriges seniorer blir en viktig faktor i höstens val. Mer än 90 procent i åldersgruppen 55-85 år tänker ta sig till valurnorna.
13 aug 10

Göransson tänker fritt
Bengt Göransson, den förre skol- och kulturministern, har skrivit en liten bok om politikens kärna, Tankar om Politik. Den diskuterar det centrala i politiken: Idéerna, solidariteten, demokratin och det politiska språket. Det är en bok som tar upp alldeles för vitala delar av politik och demokrati för att komma att beröras i höstens valrörelse.
6 aug 10 – Bengt Göransson: Tankar om politik

Rödgröna på djupet
Debattörer till vänster om mitten sätter sitt hopp till en rödgrön rörelse. De vill inte nöja sig med en strategisk regeringskoalition utan efterlyser ett djupare och mer långsiktigt samarbete.
10 jun 10 – Hörnqvist, John & Suhonen, Daniel & Tysk, Kristina (Red.): Vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras

Sifo: SD åter under riksdagsspärren
Kristdemokraterna hamnar åter under riksdagsspärren i den senaste Sifomätningen. Det gör också Sverigedemokraterna som tappar 1,4 procentenheter sedan i april. Fortfarande leder oppositionen över regeringspartierna.
16 maj 10

MP:s partistyrelse nedröstad
En majoritet av ombuden på Miljöpartiets kongress röstade i kväll för att föräldraförsäkringen ska förlängas till 18 månader och delas i tre delar. Med röstsiffrorna 100 mot 96 åkte partistyrelsen därmed på ett nederlag.
14 maj 10

Största blocket bör regera
Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte på någon storkoalition efter valet utifall Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen. Det största blocket bör kunna regera, det är det naturliga, säger han.
25 nov 09

Rödgröna samlar sig inför valet
Den rödgröna oppositionen samlar sig och lovar att presentera en gemensam regeringsplattform i god tid före valet om ett år.
7 sep 09

Brist på s-visioner
Den socialdemokratiska framtidsvisionen kom under 1990-talet att rymmas i parodin på deras valspråk: Alla ska med - men vart ska vi? Förvrängningen insinuerar att socialdemokratisk politik saknar riktning.
7 maj 09 – Andersson, Jenny: När framtiden redan hänt. Socialdemokratin och folkhemsnostalgin

Europeisk identitet kan inte förklara EU:s politik
Kan ett lands nationella identitet förklara dess politik? Kan bristen på europeisk identitet vara en orsak till EU:s demokratiska underskott? Är det mixen av kulturella identiteter som skapar problem i mångkulturella samhällen? Nej svarar statsvetaren Kjell Goldmann, som menar att identitetsbegreppets betydelse överdrivs i den politiska debatten.
12 feb 09 – Kjell Goldmann: Identitet och politik

Strid om jobbpolitikens inriktning
Mona Sahlin hävdade i onsdagens partiledardebatt att rättvisa och trygghet skapar jobb. Fredrik Reinfeldt menade tvärtom att en politik som sänker skatter och skapar varaktiva jobb leder till rättvisa. Lars Ohly kritiserade föreställningen att alla problem kan lösas med sänkt skatt.
15 okt 08 – Snabbprotokoll 2008/2009:13

Stil och politik
Barbro Hedvall uppträder som flanör; hon fäller omdömen om politiker hon möter och hur de klär sig. Med Göran Greider är det annorlunda, han är helt ointresserad av klädmodet, däremot diskuterar han gärna kläderna som tecken, symboler och klassmarkörer.
18 sep 08 – Greider, Göran och Hedvall, Barbro: Stil & politik

Palme, en radikal?
Var Olof Palme radikal? Var han socialist? Frågorna man hoppas få svar på är många inför läsningen av Kjell Östbergs biografi över Olof Palme. Svaren är inte lika tydliga och klara. Verkligheten är kanske mer komplicerad än några tydliga svar på enkla frågor.
31 jul 08 – Östberg, Kjell: I takt med tiden. Olof Palme 1927 - 1969

Stöd till varannan damernas i Sametinget
År 2013 ska kvinnor ha hälften av makten i Sametinget. Nu sponsrar regeringen arbetet för jämställdhet.
21 feb 08 – Regeringsbeslut 2008-02-21

"En av mina tyngsta stunder"
Det var en mycket nedslagen statsminister som på torsdagen talade ut om Ulrica Schenströms avgång. "En av mina tyngsta stunder i politiken", förklarade Fredrik Reinfeldt förlusten av en av sina närmsta medarbetare.
1 nov 07 – Regeringen: Ulrica Schenström begär entledigande

Kommunal manar till kamp
Kommunals ordförande Ylva Thörn manar till kamp mot regeringen Reinfeldt. De tar från de lågavlönade och från kvinnorna och ger till miljonärerna med fina villor, är budskapet.
1 nov 07

Sahlin kritiserar Reinfeldts linje
Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar att bringa klarhet i frågan om statssekreterare Ulrica Schenström hade krisjour på krogen i förra veckan. Det duger inte, säger socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
31 okt 07

Messing satsar på heminredning
Ulrica Messing har tröttnat på rollen som hemmafru men stannar ändå kvar inom hemmets domäner. Hon blir vd för ett heminredningsföretag i maken Torsten Janssons koncern, skriver Kvällsposten.
31 okt 07

Fastighetsskatten blev Perssons fall
Göran Persson anser att fastighetsskatten knäckte socialdemokraterna i valet 2006. Han ångrar att han inte körde över sin finansminister och tidigt drev frågan om en frysning av skatten.
23 okt 07

"En procent av BNP till forskning"
Stärk universitetens oberoende ställning och öronmärk en procent av Sveriges BNP för satsningar på forskning. Det föreslår regeringens globaliseringsråd i sin första rapport. Ordförande i rådet är högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp).
10 okt 07 – Globaliseringsrådet: Kunskapsdriven tillväxt

Skarp kritik mot Lars Danielsson
KU fördes bakom ljuset efter tsunamin. Lars Danielsson lämnade felaktiga uppgifter och tjänstemän på regeringskansliet hävdade oriktigt att information om e-post och loggar hade gallrats bort. Bristerna är allvarliga, anser Katastrofkommissionen.
14 jun 07 – SOU 2007:44

Borgerlig framgång skrämmer LO
Det var tjänstemännen som la tungan på vågen och skickade socialdemokraterna ut ur Rosenbad. Den slutsatsen drar LO i sin valanalys. Nu fruktar Landsorganisationen ett långt borgerligt maktinnehav.
1 jun 07 – LO: LO och valet 2006

Vattenattack mot Fredrik Reinfeldt
Statsminister Fredrik Reinfeldt utsattes för en attack vid en biopremiär på tisdagskvällen, skriver Expressens nätupplaga. En person som arbetar för SVT sprutade vatten i ansiktet på statsministern när han anlände med sina två söner.
25 maj 07

Eftergiftspolitikens arkitekt
Hur 30-40-talens politiska nyckelpersoner ställde sig till Hitlertyskland har varit viktigt för deras eftermäle. Marxisten Ture Nerman och liberalen Torgny Segerstedt har hyllats. För socialdemokraten Rikard Lindström har det varit tvärtom.
3 maj 07 – Hansen, Lars-Erik: Rickard Lindström - Per Albins folkhemsvisionär?

Hirschfeldt återupptar granskning
Samtliga riksdagspartier står nu bakom Johan Hirschfeldts begäran att få återuppta sitt granskningsarbete. Informationen i de upphittade tsunamibanden kan bevisa att Lars Danielsson ljugit.
1 feb 07 – Katastrofkommissionen: Hemsida

Freivalds gör miljonklipp
Lägenhetsaffären som fick Laila Freivalds att avgå som minister första gången blev en bra privatekonomisk affär. Nu säljer hon med tre miljoner i vinst.
3 jan 07

Ungdomar i Attac
Inom den utomparlamentariska vänstern är det engagemanget och aktiviteten som räknas. Det räcker inte med intresse och snack, berättar den norska etnologen Maria Zackariasson, som har intervjuat unga aktivister i Attac.
7 dec 06 – Zackariasson, Maria: Viljan att förändra världen

Sverigedemokraterna får partistöd
Sverigedemokraterna får 333 300 kronor i statligt partistöd de kommande tolv månaderna. Det beslutade Partibidragsnämnden på måndagen.
21 nov 06 – Riksdagen: Partibidragsnämndens beslut om partistöd till Sverigedemokraterna

Svagt förtroende för partierna
Svenska folkets förtroende för de politiska partierna är lågt. Även Skandia och Aftonbladet hamnar långt ner på förtroendelistan. Mest litar svenskarna på Ikea och Sveriges Radio, enligt en ny undersökning.
21 nov 06 – Medieakademin: Förtroendebarometer 2006

Cecilia Stegö Chilò avgår
Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår. Det går inte med ett "engagerat och kompetent arbete att reparera den skada jag har orsakat regeringen", skriver hon i ett pressmeddelande.
16 okt 06 – Regeringen: Cecilia Stegö Chilò

Väljarna kräver jobb
På torsdagen valdes Fredrik Reinfeldt till statsminister. Och nu är det upp till bevis. Väljarna förväntar sig att moderatledaren håller sina vallöften och levererar fler nya jobb.
5 okt 06 – Dagens Nyheter (Synovate Temo): Alla räknar med fler jobb

Nu ska han granska makten
Så sent som för två veckor sedan lanserade miljöpartiet Gustav Fridolin som tänkbar minister i en rödgrön regering. Men efter valförlusten meddelar nu Fridolin att han lämnar politiken och istället börjar jobba som grävande reporter på TV4:s Kalla Fakta.
28 sep 06 – TV4: Gustav Fridolin ny reporter i Kalla Fakta

Fi är illa omtyckt
Feministiskt initiativ, fi, har inte haft några framgångar i opinionen. Tvärtom är partiet direkt illa omtyckt. Och det är inte bara konservativa medelålders män som tycker illa om fi, även kvinnorna ogillar partiet.
15 jul 06 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart: Du stora nya värld

Alliansen kräver besked av mp
Miljöpartiet vill ha ministerposter. Men vilka är kraven för att ingå i en regering efter höstens val: Fler friår? Biltullar i Göteborg och Malmö? Utträde ur EU? Alliansen kräver besked.
25 maj 06 – Allians för Sverige: Miljöpartiet måste ge besked

Vänstern kräver höjda kvinnolöner
Vänsterpartiet kräver högre kvinnolöner, kortare arbetsdagar och rätt till heltid. Samtidigt erkänner partiet att man inte kommit “så långt som man velat” när det gäller kvinnornas villkor på arbetsmarknaden.
23 maj 06 – Vänsterpartiet: Sänt skatt eller högre lön för kvinnor?

LO-medlemmar vill ha sänkt skatt
LO är regeringens kanske viktigaste bundsförvant inför den kommande valrörelsen. Men Landsorganisationens medlemmar anser att skatterna är för höga. Något moderaterna försöker slå mynt av.
4 maj 06 – Temo: LO-medlemmarnas stöd för moderaternas politik

Persson lovar grönt folkhem - igen
Sverige ska bli ett mönsterland för ekologiskt hållbar utveckling. Så sa statsminister Göran Persson vid sitt installationstal för tio år sedan. Samma budskap upprepades vid årets första maj-tal.
4 maj 06 – Socialdemokraterna: Göran Perssons majtal (webb-tv)

Persson vill regera helt på egen hand
Göran Persson vill inte släppa in vänsterpartiet eller miljöpartiet i en framtida regering. Jag ger mig inte ut på några äventyrligheter, sa han vid riksdagens frågestund på torsdagen.
28 apr 06 – Snabbprotokoll 2005/2006:112

Skärpt straff för hot mot politiker
Varannan politiker har utsatts för hot. Nu kräver regeringens utredare Berit Högman att straffen skärps. Om ingenting görs är demokratin i fara, anser hon.
26 apr 06 – SOU 2006:46

Gammelsocialismen omprövas
Vägval Vänster, en lös sammanslutning av människor på vänsterkanten som vill förnya vänstern, har låtit ett antal debattörer medverka i en liten bok som är i stället för en programförklaring.
7 apr 06 – Rosén, Anders: Vägval vänster

Tunt feministiskt manifest
Feministiskt initiativ kräver kortare arbetsdagar och högre kvinnolöner. Men partiets valmanifest innehåller få nya idéer om hur jämställdheten ska öka.
4 apr 06 – Feministiskt initiativ: Valmanifest 2006

Vänsterkvinnorna avgör valet för fi
För att komma in i riskdagen är feministiskt initiativ bereonde av ett massivt stöd av landets vänsterkvinnor. Drygt 270 000 röster behövs för att klara fyraprocentsspärren. Det motsvarar 16 procent av vänsterkvinnorna.
4 apr 06 – Feminsitiskt initiativ: Riksdagslista 2006

Mp kräver höjda studiebidrag
Höjt studiebidrag med en tusenlapp och mer pengar till småföretagen. Det är några av miljöpartiets krav inför budgetförhandlingarna med regeringen och vänsterpartiet.
30 mar 06 – Miljöpartiet: Gröna krav i budgeten

Tuff kamp om riksdagsmandaten
Tisdagen var sista chansen för nykomlingarna att registrera sina namn hos Valmyndigheten. När dörrarna slogs igen fanns 38 partier med på myndighetens lista.
28 feb 06 – Valmyndigheten: Val 2006

Jobben är väljarnas viktigaste fråga
Arbetslösheten är inte bara den mest omdebatterade frågan inför höstens riksdagsval. Den är också den fråga som flest svenskar anser mest avgörande för hur de slutligen ska lägga sin röst, enligt en ny opinionsundersökning.
13 feb 06 – Skop (Företagarna): Väljarnas val

Tuffa förhör om tsunamin
På torsdagen tog regeringskansliets toppchefer plats på de anklagades bänk i riksdagens konstitutionsutskott. Statssekreterare Lars Danielsson har svårt att minnas och UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren slår tillbaka kritiken.
10 feb 06 – Riksdagen: KU-utfrågningarna (webb-tv)

Många positiva till globaliseringen
Åtta av tio svenskar är positiva till globaliseringen. Men nästan lika många anser att politikerna står för dåligt rustade inför den tilltagande internationella konkurrensen. Det visar en ny undersökning från Temo.
8 feb 06 – Temo: Allmänheten om globaliseringen

Nytt vänsterparti utmanar Ohly
Ett nytt vänsterparti bestående av avhoppade vänsterpartister och socialdemokrater ger sig nu in i den politiska hetluften. Analysen ligger till vänster, flera av förslagen till höger. Siktet är inställt på riksdagen.
8 feb 06 – Vänsterdemokraterna: Ideologiska utgångspunkter

Krisen skapade vänskap över blockgränsen
1995 inleddes ett nära samarbete mellan den socialdemokratiska regeringen och centern. De enades om den sista och största etappen i budgetsaneringen, som skulle sopa undan resterna av skuldkrisen, räntekrisen, kronkrisen och bankkrisen.
11 jan 06 – Lagercrantz, Arvid: Över blockgränsen. Samarbetet Centerpartiet – Socialdemokraterna 1995-98

Hårdför Lars Ohly drar åt vänster
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, 200 000 nya jobb inom offentlig sektor och 20 000 nya hyresrätter varje år. Det är ett axpock av vänsterpartiets vallöften som antogs vid partikongressen i helgen. Notan lämnas till skattebetalarna.
10 jan 06 – Vänsterpartiet: Partikongress 2006

Kommunisten CH Hermansson
CH Hermansson var dubbel. Å ena sidan höll han hyllningstalet till Stalin när denne avlidit 1953, å andra sidan var han en intellektuell person, en förnyare, som ifrågasatte dogmerna från Moskva.
30 dec 05 – Schmidt, Werner: C-H Hermanson - en politisk biografi

Gamla könsroller inom politiken
De traditionella könsrollerna lever kvar inom politiken. Medan männen arbetar med ekonomi, skatter och näringslivsfrågor jobbar kvinnorna med jämställdhet, socialpolitik och utbildningsfrågor, visar en ny rapport.
13 dec 05 – Fjaestad, Björn och Wolvén, Lars-Erik (red): Arbetsliv och samhällsförändringar

Sjukvårdsparti satsar på riksdagen
Ännu ett parti ger sig nu in i kampen om riksdagsmandaten nästa år. Det nya sjukvårdspartiets främsta krav är 35 miljarder kronor mer till hälso- och sjukvården.
5 dec 05 – Sjukvårdspartiet: Nytt parti siktar på riksdagen

Lågt förtroende för Göran Persson
Svenskarna har större förtroende för storföretagen och Ingvar Kamprad än för regeringen och statsminister Göran Persson. Åtminstone enligt Medieakademins förtroendebarometer för 2005.
2 dec 05 – Medieakademin: Förtroendebarometer 2005

Svidande kritik mot regeringen
Domen blev hård när katastrofkommissionen på torsdagen överlämnade sin slutrapport om regeringens flodvågsinsatser. Statsminister Göran Persson pekas ut som huvudansvarig för bristerna.
1 dec 05 – SOU 2005:104

Partiernas medlemsras fortsätter
Antalet medlemmar i de politiska partierna har nära nog halverats sedan 1991. Störst är medlemsflykten från socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna. Småpartierna har klarat sig bäst.
30 nov 05 – SNS: De politiska partiernas medlemsutveckling

Välfärden behöver civilsamhället
Det civila samhället behövs. Både för att täppa till luckorna i den inhemska svenska välfärdsstaten och för att stärka den globala demokratin. Det är huvudbudskapet i en ny forskarantologi.
25 nov 05 – Amnå, Erik (red): Civilsamhället

Svenska folkrörelser i förändring
Mer än hälften av alla svenskar jobbar ideellt och de flesta ser det som en moralisk skyldighet att någon gång i livet utföra oavlönat arbete, visar en ny forskningsstudie. Samtidigt håller de traditionella folkrörelserna raskt på att förändras.
22 nov 05 – Sköndalsinstitutet: Medborgarnas insatser och engagemang i civilsamhället

Persson stoppade föräldrakvotering
Socialdemokraternas partikongress i Malmö slutade med att statsminister Göran Persson satt ned foten och avvisade kravet på kvoterad föräldraförsäkring. Beskedet kom innan kongressen hann rösta om saken.
4 nov 05 – Socialdemokraterna: Partikongress 2005

Moderaterna fortsätter mot mitten
Moderaterna har sedan tidigare lanserat sig själva som Sveriges nya arbetarparti. Nu fortsätter inbrytningen mot mitten. Arbete, trygghet och välfärd åt alla, lyder det reinfeldtska budskapet.
13 okt 05 – Snabbprotokoll 2005/2006:13

Arg och respektlös granskning av makten
Lena Sundström betraktar sin omvärld och samtid. Det hon ser är inte värt mycket respekt. Hon skriver om elmarknadens avreglering, flyktingpolitiken, utförsäljningen av Teliaaktier, den nedmonterade alkoholpolitiken och om spel och dobbel. Hennes anslag påminner om Michael Moores.
7 okt 05 – Sundström, Lena: Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar

Junilistan tar sikte mot riksdagen
Junilistan ställer upp i riksdagsvalet nästa år. I den politiska plattformen formuleras tre huvudkrav: mindre makt till EU, större självbestämmande för kommunerna och kraftigt ökad sysselsättning. Partiet vägrar dock att placera sig på höger-vänsterskalan.
3 okt 05 – Junilistan: Politisk plattfrom

Fi bildar parti – siktar på riksdagen
Feministiskt initiativ bildar parti och ställer nu in siktet på riksdagsvalet 2006. Lägg ned kungahuset, avskaffa äktenskapet och kvotera in fler kvinnor i de börsnoterade bolagens styrelser, kräver det nya partiet.
12 sep 05 – Feministiskt initiativ: Årsmöte 9-11 september 2005

Stor uppslutning bakom Reinfeldt
De ”nya moderaterna” försvarar de svenska kollektivavtalen och slår vakt om den skattefinansierade välfärden. Det försäkrade Fredrik Reinfeldt vid stämman i Örebro förra veckan. Samtidigt varnade han för lättvindliga skattesänkningar.
29 aug 05 – Moderaterna: Partistämma 25-28 augusti 2005

Framgångsrik moderat kursändring
Moderaternas kursändring tycks gå hem hos väljarna. Partiet bedöms som tryggare, pålitligare och mer ansvarstagande under Fredrik Reinfeldts ledning. Men rikemansstämpeln lever kvar, visar en ny Temoundersökning.
24 aug 05 – Temo: Bilden av moderaterna

Öppen dragkamp splittrar fyrklövern
Folkpartiet motsätter sig hårdnackat moderaternas krav på sänkta sjukersättningar. Istället utlovas hårdare tag mot bidragsfuskarna och en ny antifuskminister. Dragkampen mellan Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt förs nu inför öppen ridå.
22 aug 05 – Folkpartiets landsmöte i Göteborg 2005

Nya jobb och höjda barnbidrag
Höjt barnbidrag och jobb, utbildning eller praktik åt 50 000 personer som i dag är arbetslösa. Det är några av finansminister Pär Nuders löften inför budgetförhandlingarna. Men samarbetspartierna drar åt olika håll.
18 aug 05 – Prioriteringar inför höstbudgeten

Blå väljare trivs i rött Sverige
Svenskarna är bland de lyckligaste på jorden. Nästan 95 procent uppger sig vara ganska eller mycket lyckliga. Bäst mår de som är friska, rika, religiösa och - borgerliga. Det visar SOM-institutets nya rapport Lyckan kommer, lyckan går.
8 jul 05 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red): Lyckan kommer, lyckan går

Moderat medgång lyfter borgarna
Fredrik Reinfeldts och moderaternas framgångar har gett de borgerliga vind i seglen. Fler betecknar sig i dag som höger än som vänster. Men frågan är om försprånget räcker. Socialdemokraterna är alltid som bäst när det verkligen gäller.
30 jun 05 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red): Lyckan kommer, lyckan går

Akademikerna bakom nazi-propagandan
Soldaterna ska ockupera länder ”de tyska lektorerna ska ockupera språket” och människors tankar. ”Det vi förlorar i den ideologiska kampen måste den tyske soldaten betala med sitt blod”. Så löd ett par motton för den tyska nazistiska propagandan mot Sverige.
23 jun 05 – Almgren, Birgitta: Drömmen om Norden. Nazistisk infiltration i Sverige 1933-1945

Makthavarna fjärmar sig från folket
Glappet mellan den politiska eliten och folket blir allt större. Men problemet ska inte skyllas på medborgarnas bristande engagemang. Tvärtom är det istället politikerna som fjärmar sig från folket, menar statsvetaren Erik Amnå.
22 apr 05 – Sörbom, Adrienne (red): Den tömda demokratin

Svenska nazister starka på 30-talet
Sverige hade betydligt fler organiserade nazister än Norge och Danmark under 1930-talet. Men deras stöd sjönk kraftigt när Hitler visade sitt rätta ansikte, skriver Helene Lööw i boken Nazismen i Sverige 1924-1979.
15 apr 05 – Lööw, Heléne: Nazismen i Sverige 1924-1979

Varannan politiker utsatt för hot
Nio av tio riksdagsledamöter har övervägt att lämna sina uppdrag på grund av att de utsatts för hot, våld eller trakasserier, enligt en ny undersökning. Siffrorna är alarmerande och utgör ett hot mot demokratin, säger demokratiminister Jens Orback.
6 apr 05 – Kartläggning av trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Radikalfeministisk kamp mot patriarkatet
Det nya feministiska parti som är på väg att bildas har formulerat sina ståndpunkter i en radikalfeministisk "plattform", där kampen mot patriarkatet sätts högst upp på dagordningen.
4 apr 05 – Plattform för Feministiskt Initiativ

Feminister siktar på riksdagen
Nu är det slut på hemlighetsmakeriet kring Gudrun Schyman. På måndagen presenterade den förra vänsterledaren den nya sammanslutningen Feministiskt initiativ. Siktet är inställt på valet 2006 och målet är att ta sig in i riksdagen.
4 apr 05 – Feministiskt initiativ

Låt folket förvalta sina besparingar
Svenska folket är i god för närmare 1 300 miljarder kronor i form av besparingar i olika försäkringar. Som ett led i att öka det ekonomiska folkstyret borde medborgarna ta kontroll över hur dessa pengar används, menar debattören Gunvall Grip.
8 feb 05 – Sörbom, Adrienne (red): Den tömda demokratin

Vad vill globaliseringsrörelsen?
Många av de sociala reformer som genomfördes under det förra seklet kan tillskrivas arbetarrörelsen och de radikala rörelserna på 1960-talet. Men hur ska man egentligen se på dagens globaliseringsrörelse, frågar sig historikern Kjell Östberg.
7 feb 05 – Sörbom, Adrienne (red): Den tömda demokratin

Fyrklövern stärker samarbetet
Samtidigt som Göran Persson möblerar om i regeringen tar de borgerliga nya initiativ för att stärka sin allians. Sex arbetsgrupper ska under ett års tid dra upp riktlinjerna för en gemensam borgerlig politik. Målet är att ta över makten 2006.
22 okt 04 – Allians för Sverige - direktiv till arbetsgrupper

Våldet mot politiker ska stoppas
Trots ett omfattade utrednings- och polisarbete de senaste åren utsätts många förtroendevalda för hot och våld. Allra värst drabbade är kvinnorna. Nu vill regeringen ta ett samlat grepp för att få stopp på våldet.
16 sep 04 – Dir 2004:102

Svenskt trygghetsavtal med Luxemburg
Den 1 december 2003 enades Sverige och Luxemburg om en konvention om social trygghet för personer som flyttar mellan länderna. Nu föreslår regeringen att riksdagen godkänner konventionen.
25 mar 04 – Prop 2003/2004:98

Partiernas inkomster blir offentliga
De politiska partierna måste redovisa sina inkomster öppet i 2006 års val. Förslaget kommer från en statlig utredare, som dock inte kräver samma öppenhet vid folkomröstningar.
9 mar 04 – SOU 2004:22

Få kvinnor bland de förtroendevalda
Kvinnor och invandrare är underrepresenterade bland de förtroendevalda i landets kommuner, visar en ny studie. Och snedfördelningen blir större ju högre upp i den politiska makthierarkin man kommer.
20 feb 04 – Det nya seklets förtroendevalda

Förenings-Sverige passiviseras
Ett stort och aktivt föreningsliv anses vara en tillgång för samhället och demokratin. I en ny Scb-undersökning visas att många föreningar tappar medlemmar och att aktiviteten i föreningarna minskar. Eldsjälarna har blivit färre och postgiromedlemmarna fler.
29 apr 03 – SCB: Föreningslivet i Sverige

Gudrun Schyman avgår
I torsdags blev det känt att skattemyndigheten inte godkänner Gudrun Schymans deklaration för 2001 därför att hon felaktigt yrkat avdrag för flyg- och taxiresor, glöggfest med mera. Efter en intensiv debatt inom partiet och i medierna bestämde sig Gudrun Schyman i söndags för att avgå som partiordförande.
27 jan 03

Moderat identitetskris är hundra år gammal
Moderaternas katastrofval i höstas väcker frågan: Vad för sorts parti är moderaterna och vad vill partiet? Är det mer konservativt än liberalt, tvärtom eller kanske både och?
19 dec 02 – Nilsson, Torbjörn (red): Anfall eller försvar

Göransson – glad, förbannad och frispråkig
För demokratins skull måste politiken fortsätta att vara en folkrörelse. Partierna ska vara diskussionsplatser och inte kampanjorganisationer. Åsikter bildas nämligen – de finns inte klara från början. Detta är centrala tankegångar hos Bengt Göransson.
1 okt 02 – Augustsson, LÅ och Hansén, Stig: Glad och förbannad. En bok om Bengt Göransson

1968:ornas revolution
Kanske var 1968 den enda revolution Sverige haft, står det i baksidestexten till Kjell Östbergs bok. Vad som ofta brukar sammanfattas med ett enda årtal var inget isolerat ungdomsuppror, utan en radikal rörelse med breda förgreningar som bidrog till att förändra det svenska samhället i grunden.
1 okt 02 – Östberg, Kjell: 1968 när allting var i rörelse

Deltagardemokratin har svagt folkligt stöd
Regeringens positiva tal om "deltagardemokrati" ifrågasätts av Mikael Gilliam och Ola Jodal i en kritisk artikel. De hävdar dels att deltagardemokratin inte har folkets stöd, dels att den strider mot principen om politisk jämlikhet.
13 aug 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Småpartierna profilerar sig åt höger
På valdagen är det väljarna som väljer partier. Men i valrörelsen är det partierna som väljer väljare, hävdar Henrik Oscarsson i en analys som bygger på att partierna agerar på en "väljarmarknad".
13 aug 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Polisen vann folkets sympati
Trots att polisen sköt skarpt mot demonstranterna i samband med Göteborgskravallerna har allmänheten en mycket positiv inställning till polisens agerande, enligt SOM-institutets undersökning.
13 aug 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Köns- och åldersgapet är tydligt i politiken
De senaste åren har ett "köns- och generationsgap" blivit tydligt i politiken. Mönstret ser ut så här: Unga kvinnor är vänster, unga män är höger; äldre kvinnor är höger och äldre män är vänster.
26 jul 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Förtroende för de politiska institutionerna ökar
Allmänhetens förtroende de politiska institutionerna - regeringen, FN, EU-kommissionen, Riksdagen och EU-parlamentet - ökar. Samtidigt minskar förtroendet för storföretagen, bankerna, radio/tv, dagspressen och sjukvården.
26 jul 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Även stockholmarna gillar den offentliga sektorn
För tio år sedan, när den borgerliga regeringen tillträdde fanns det ett starkt stöd för privatiseringar och minskning av den offentliga sektorn. Men efter något år vände opinionen. Allt sedan dess har motståndet mot privatiseringar och nedskärningar varit kompakt.
26 jul 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Socialdemokraterna surfar inte på någon vänstervåg
De stora väljargrupperna finns i mitten. Det parti som kan lägga beslag på mitten har också en god chans att bli störst. Idag är socialdemokraterna det största mittenpartiet.
26 jul 02 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red.): Det våras för politiken

Partiledarnas retoriska figurer analyseras
Vad är det som gör att vi tror på vad politikerna säger? Eller att vi inte gör det? Retoriken, naturligtvis, menar Göran Hägg.
26 jul 02 – Hägg, Göran: Retorik i dag

Svårt att utkräva politiskt ansvar
Dagens svenska väljare motsvarar de demokratiska idealen väl. Men politikerna visar inte den lyhördhet för opinionen som den representativa demokratin förutsätter.
26 jul 02 – Petersson, Olof och Holmberg, Sören och Lewin, Leif och Narud, Hanne Marthe: Demokrati utan ansvar. Demokratirådets rapport 2002

Socialdemokraterna ligger bra till inför höstens val
Om det hade varit riksdagval i maj 2002 skulle socialdemokratern ha vunnit.
15 jun 02 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2002, SCB rapport ME 60 SM 0201

Svågervälde inom politiken sätter käppar i hjulet för demokratin
En politisk klass, mer intresserad av att rättfärdiga sitt eget mandat än av folkets bästa. Det är den cyniska kontentan i Anders Isakssons nya bok "Den politiska adeln".
27 maj 02 – Isaksson, Anders: Den politiska adeln

Peter och Maria miljöpartiets nya språkrör
Peter Eriksson och Maria Wetterstrand valdes till nya språkrör för miljöpartiet på partiets kongress den 9-12 maj.
16 maj 02

Europas fegaste borgerlighet
Den svenska borgerligheten är fegast i Europa och har alltför lättvindligt accepterat vänsterns värderingar. Det säger moderaten, och riksdagens förste vice talman, Anders Björck och föreslår att de borgerliga partierna slås samman till ett parti.
16 maj 02 – Bergstrand, Mats och Björck, Anders: Framför lyckta dörrar

Parlamentet och partierna är viktigast för Lejon
Parlamentet, partierna och valdeltagande är allra viktigast. Folklig aktivitet vid sidan av de traditionella kanalerna har inte alls samma dignitet i regeringens demokratiproposition.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:80

Kommunal debatt gjorde ingen succé
Försök med kommunala debattsidor på Internet har inte slagit särskilt väl ut, konsterar Agneta Ranerup i en granskning av två exempel.
21 jan 00 – SOU 1999:117

Det unga folkstyret
I forskarantologin Det unga folkstyret ger ett antal forskare sin syn på hur unga medborgares delaktighet, deltagande och inflytande i samhället kan fördjupas.
31 dec 99 – SOU 1999:93

Ungmoderat vill marknadsanpassa politiken
Att partierna och partisystemet befinner sig i kris är en konventionell uppfattning som bara ung vänster och ungmoderaterna opponerar sig mot.
3 sep 99

Missnöjet med politiker saknar förklaring
Trots att ungefär 65 procent av svenskarna är ganska nöjda med hur den svenska demokratin fungerar finns det en utbredd misstro mot politiker och partier. Vad kan det bero på?
3 sep 99 – Den svala demokratin: Rapport från demokratiinstitutet

Åsiktsklyftan är tydlig
Det finns djupa attitydklyftor mellan medborgare, politiker och journalister. Och medborgarnas attityder har svårt att komma fram i den offentliga debatten. Detta leder till att medborgarna har svårt att känna igen sig i den mediala debatten. Det hävdar Börje Ahlström, lärare och journalistforskare i Sundsvall.
3 sep 99 – Den svala demokratin: Rapport från demokratiinstitutet

Profillösa partier ger tråkig politik
Det sägs ofta att demokratin, politiken och partierna befinner sig i kris. Krisstämpeln har blivit allmänt accepterad men den kan nyanseras.
3 sep 99 – Den svala demokratin: Rapport från demokratiinstitutet

Partierna riskerar befolkas av postgiromedlemmar
Partierna förlorar medlemmar. Aktiviteten inom partierna sjunker och samtidigt minskar allmänhetens förtroende för partierna. Detta brukar gå under benämningen partiernas kris.
3 sep 99 – Gullan och Möller: Rapport om aktivitet i lokala partiorganisationer

EU måste öppna dörren för insyn
Alla EU-institutioner bör inrätta diarier, register över både offentliga och hemliga handlingar, anser Europaparlamentet. EU får inte heller ta till hemligstämpeln i tid och otid.
22 jan 99 – EU-parlamentet

Åtgärda bristen på engagemang
Det minskade valdeltagandet bör analyseras av demokratiutredningen, som dock inte ska nöja sig med att förklara den negativa utvecklingen. Utredningen bör också föreslå åtgärder för att öka medborgarnas delaktighet och engagemang i det demokratiska systemet. Utredningen ska samråda med rådet för utvärdering av 1998 års val, som har fått ett likartat utredningsuppdrag.
22 jan 99 – Dir 1998:100

Oro för sjunkande valdeltagande
Regeringen skriver att det finns tendenser som tyder på ett vikande förtroende för det politiska systemet och att det har uppstått en klyfta mellan väljare och valda. Regeringen anser att utvecklingen är oroande.
22 jan 99 – Dir 1998:99

Tre frågor till Bengt Göransson
Demokratiutredningens uppgift är stimulera och fördjupa demokratidebatten.
27 nov 98 – Intervju med Bengt Göransson

Var ska makten ligga?
I takt med att samhället blir mer komplicerat och svårbegripligt kommer politikens och demokratins kris att fördjupas. Den ståndpunkten framförs av flera debattörer i en liten skrift från demokratiutredningen.
27 nov 98 – SOU 1998:102

EU - är unionen demokratisk?
- Förneka inte komplexiteten i frågorna om EU och demokratin.;- Räkna inte med att någon expert har lösningen. Du måste själv ta ansvar för din argumentation.;- Leta reda på och försök förstå de människor som verkar ägna seriösa tankar åt detta, oavsett vad du intuitivt känner inför deras politiska slutsatser.
27 nov 98 – SOU 1998:124

Rödgröna alliansens första uppgörelse
Alla partierna i den rödgröna alliansen är halvnöjda med budgeten och betonar att uppgörelsen bara är en början på ett fortsatt samarbete.
16 okt 98

Framtidsdebatt väntar för socialdemokraterna
Politik har blivit en i det närmaste illusionsfri zon, varnade den brittiske parlamentsledamoten Giles Radice när hans parti, Labour, skulle försöka återta regeringsmakten efter 18 års högerstyre.
25 sep 98

Mp slog kd i skolvalet
Alf Svensson-effekten har stannat utanför skolans väggar. Kristdemokraterna fick bara 5,5 procent av rösterna i årets skolval, medan hela 12,2 procent valde miljöpartiet.
25 sep 98

Sämsta valet någonsin för s, c och fp
Ett historiskt lågt valdeltagande och stora förskjutningar i styrkeförhållandena mellan partierna. Det blev resultatet av 1998 års val. De gamla "fyrklöver-partierna" fick fler röster än i förra valet, men Göran Persson sitter kvar med stöd av både vänstern och miljöpartiet.
25 sep 98

Klassröstningens återkomst?
1994 ökade klassröstningen. Betyder det att klassröstningen är på väg tillbaka och att andra faktorer spelar mindre roll?
11 sep 98

Är demokratin i fara?
Varför växer politikermisstron? Är den ett hot mot demokratin?
28 aug 98

Offentligheten bör vidgas
Regeringen vill vidga offentlighetsprincipen så att den även omfattar allmänna handlingar som är lagrade med hjälp av datateknik. I dag får myndigheterna visserligen lämna ut sådana uppgifter, men det finns inte någon skyldighet att göra det. Myndigheterna kan till exempel vägra att lämna ut uppgifter som är lagrade i datamaskiner med hänvisning till de kostnader och det merarbete det skulle medföra.
28 aug 98 – Dir 1998:32

Hur stor ska demokratin vara?
Demokratiutredningen, vars huvuduppgift är att skapa en bättre bas för den demokratiska teoribildningen, arrangerade ett seminarium den 18 mars i år. Seminariet finns dokumenterat i en skrift som i sommar har publicerats i SOU-serien.
28 aug 98 – SOU 1998:55

Schweiz läroexempel på direktdemokrati
Att delta i den demokratiska processen genom att gå till valurnorna vart fjärde år, som vi gör i Sverige, är en futtighet med schweiziska mått mätt. I Schweiz förväntas medborgarna rösta i 20–30 folkomröstningar per år och dessutom gå på stormöten för att besluta om kommunens angelägenheter.
28 aug 98 – SOU 1998:85

Barn och demokrati
Demokratiutredningen har presenterat en skrift (nr 4) som ger en översikt om hur barns villkor i Sverige har sett ut och förändrats under 1900-talet.
28 aug 98 – SOU 1998:97

Politikerförakt eller demokratiförakt?
Det talas mycket om politikerförakt. Tidningarna skriver om politikens och demokratins kris. Opinionsforskarna gör tabeller och diagram, och skriver artiklar och avhandlingar om hur misstron ökar. Politikerna som naturligtvis känner sig träffade av talet om politikerförakt skyller ofta på massmedierna när de ska förklara allmänhetens tilltagande misstro.
28 aug 98

Bråka mer i politiken
Under de närmaste veckorna kommer striden om väljarnas röster att intensifieras. Mest bråk och käbbel, tycker en del. Statsvetaren Leif Lewin tycker tvärtom: det behövs tydligare skiljelinjer i politiken. De senaste årens samarbetstänkande har fört in politiken i slutna rum och försvårat väljarnas ansvarsutkrävande.
14 aug 98

Har du märkt av politikerföraktet?
Tidningen ställde frågan till några av våra folkvalda.
14 aug 98 – Intervjuer med några folkvalda

Ny lag mot diskriminering på grund av sexuell läggning
Diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning ska förbjudas, föreslår regeringen. Dessutom ska en ombudsman tillsättas för att se till att lagen följs.
31 jul 98 – Prop 1997/1998:180

Det tar 15 sekunder...
”Mania Altman, Lelka Birnbaum, Alexander Hornemann, Jacqueline Morgenstern, Lea Klygermann(---)Fem barn, var och en en påminnelse om Förintelsens ondskefulla effektivitet. Det tar 15 sekunder att läsa deras namn. Att läsa namnen på alla offren – i åtta timmar om dagen, sju dagar i veckan – skulle ta tre år och sju månader.”
5 jun 98 – Intervjuer om nazism i maj 1998

Utvalda kämpar sjunger och slåss för den vita rasen
Nordland, Nationalsocialistisk Front (NSF), Ariska Brödraskapet och Combat 18. De organisationerna bör övervakas särskilt noga, visar en Säporapport om brottslighet, kopplad till rikets inre säkerhet under 1995 och 1996.
5 jun 98 – Intervjuer om nazism i maj 1998

Inga belägg för att brott med ideologiska inslag ökar
Antalet anmälningar av brott med främlingsfientliga, rasistiska eller högerextrema inslag ökade från 1 200 till 1 870 mellan 1995 och 1996. Men våldsbrotten med ideologiska motiv minskade under samma period.
5 jun 98 – Intervjuer om nazism i maj 1998

Nazibrott ökar inte
Under 1996 rapporterades 690 misstänkta för brott med främlingsfientliga, rasistiska och högerextrema inslag. 1995 var motsvarande antal 580 misstänkta. För brott med ideologiska inslag i motivbilden hade däremot antalet misstänkta sjunkit från cirka 300 1995 till 240 under 1996. Av dem som kunnat kopplas till ideologiska motiv under 1996 var 80 procent under 25 år och 92 procent under 30 år. De flesta är mellan 15 och 24 år gamla. 87 procent av samtliga misstänkta är män. För brott med ideologiska inslag är andelen män bland de misstänkta 94 procent. Motiven till varför man begår främlingsfientliga, rasistiska eller högerextrema brott är flera. 1. Dels kan det finnas ett ”action”-motiv, behov av spänning, omväxling och konfrontation. 2. Dels kan det handla om grupptillhörighet, bevis på mod, att bli accepterad. 3. Det kan även handla om allmän frustration, individuell aggression, problem inom familjen, skolan, arbetet som får utlopp på minoriteter. 4. Utlännings- och främlingsfientlighet, motvilja mot utlänningar, fruktan för det främmande. Det är dock inte frågan om om något ideologiskt förankrat politiskt motiv, skriver Säpo. 5. En politiskt högerextrem motivation, politiskt engagemang, ideal.
5 jun 98 – Intervjuer om nazism i maj 1998

Nationalismen är vår tids ”ideologi”
Nationalsocialismens tid får nog betraktas som ute. Det anser Reidar Larsson, docent och universitetslektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, som bland annat har skrivit standardverket Politiska ideologier i vår tid, som kom ut i en första upplaga redan 1976.
5 jun 98 – Intervjuer om nazism i maj 1998

Ny lag mot diskriminering
Regeringens förslag om en ny lag mot etnisk diskriminering i arbetslivet har nu överlämnats till riksdagen. En lagrådsremiss med samma innehåll offentliggjordes för en månad sedan. Den nya lagen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 1997.
5 jun 98 – Prop 1997/1998:177

"Starka moderater försvårar borgerlig regering"
Skillnaderna i de borgerliga partiernas budgetförslag är inget hot mot en eventuell regeringsbildning i höst. Men om dagens opinionssiffror slår i genom i valet kan moderaterna få en mycket dominant roll. Det skulle försätta en borgerlig koalition i en helt ny och svårhanterlig situation, enligt statsvetaren Mikael Gilljam.
22 maj 98 – Intervju med Miakel Gilliam om borgerligt regeringsalternativ

Etniska klassklyftor växer: Ny lag mot diskriminering
En ny lag mot etnisk diskriminering ska införas. Den ska förbjuda alla typer av etnisk diskriminering på arbetsmarknaden.
15 maj 98 – Lagrådsremiss: Ny lag om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet

Löst prat om diskriminering
Juan Fonseca (s) vill se snabba och konkreta åtgärder mot diskriminering i arbetslivet. Han har framfört tanken att någon statlig myndighet frivilligt och på prov skulle använda sig av kodade ansökningshandlingar. Detta för att undvika att personer med utländska namn blir bortsorterade i anställningsförfarandets första skede och aldrig kallas till intervju.
6 feb 98 – Riksdagsdebatt

Nio månader till val
Carl Bildt inledde onsdagens partiledardebatt med att anklaga socialdemokraterna för svek i sysselsättningsfrågan. Göran Person avslutade den med att jämföra Bildt med Ynge Holmberg
23 jan 98 – Riksdagsdebatt

Uppblåst demokrati
Demokratin tunnas ut alltmer och har reducerats till en dragkamp mellan medier, politiker och lobbyister. Medborgarna lämnas utanför.
12 dec 97

Sådana är karriäristerna
Gunnar Andersson redogör i Ledare, makt och kön för ett forskningsprojekt om hur kvinnor och män kombinerar karriär med familjeliv. Resultaten bygger på enkätintervjuer med 101 kvinnor och 129 män på VD-nivå eller i ledningsgrupp i stora företag och visar bland annat följande:
12 dec 97 – SOU 1997:135

Omöjligt anställa kvinnlig VD
En kvinna som tar huvudansvar för hem och barn går inte att rekrytera till VD. Men kvinnor som väljer bort barn för att satsa på karriären är heller inte bra.
12 dec 97 – SOU 1997:135

All etnisk diskriminering förbjuds
Lagen mot etnisk diskriminering ska skärpas på en lång rad punkter.
5 dec 97 – SOU 1997:174

Uppgifter om läkemedelsföretag lämnas ut av RFV
Riksförsäkringsverket ska få lämna ut vissa uppgifter om läkemedelsföretag till landsting och kommuner.
7 nov 97 – SfU 1997/1998:3

Veckan som gick:EMU och folkviljan
Under den gångna veckan har flera partier bytt positioner eller argument när det gäller formerna för ett svenskt ställningstagande till valutaunionen.
17 okt 97

Folkstyret granskas
Under två år framöver ska en parlamentarisk kommitté analysera problem och möjligheter för det svenska folkstyret inför 2000-talet. I fokus står den internationaliserade ekonomin, EU-medlemskapet, IT-utvecklingen och förändringarna i den offentliga sektorn.
10 okt 97 – Dir 1997:101

Forskare om demokrati
Inrikesdepartementet har givit ut en antologi om problem inom demokratin. Uppsatserna har skrivits av forskare på Novemus, ett centrum för forskning och utbildning om offentlig verksamhet vid högskolan i Örebro. Till de frågor som diskuteras i antologin hör tjänstemännens inflytande över politiken, hembiträdet i ett feministiskt perspektiv och folkrörelsernas framtid.
12 sep 97 – Ds 1997:35

Människors hälsa skäl att släppa sekretess
Myndigheter som gör undersökningar och mätningar på uppdrag av enskilda personer eller företag ska i vissa fall kunna lämna ut resultaten till allmänheten.I de fall där intresset av offentlighet kring uppgifter som rör människors hälsa väger över intresset av affärssekretess ska uppgifterna kunna lämnas ut, enligt ett förslag från justitiedepartementet. Hittills har myndigheterna ålagts en absolut sekretess när det gäller uppdragsverksamhet.
29 aug 97 – Ds 1997:41

Integrationen får ett eget verk
Invandrare ska få en bättre introduktion i det svenska samhället, och en ny myndighet – Statens integrationsverk – ska bildas.
29 aug 97 – SOU 1997:82

Partistöd sätts i fråga
Resterna av det forna riksdagspartiet Ny demokrati får fortfarande statligt partistöd. Men nu ska en utredare se över om reglerna för stöd till partier som förlorat sina riksdagsmandat ska ändras.
1 aug 97 – Dir 1997:73

EU ska lämna ut handlingar
Enskilda personer och företag får rätt att ta del av ministerrådets, kommissionens och Europaparlamentets handlingar.
27 jun 97 – EU:s ministerråd

Spricka i borgerlig allians
Överingress till partimotioner
16 maj 97 – överingress till partimotioner om den ekonomiska politiken

Hur påverkas demokratin av den digitala tekniken?
Frågan diskuterades på ett seminarium som arrangerades av kommunikationsforskningsberedningen i november förra året. Ett referat av vad som sas på seminariet har nu publicerats i SOU-serien. Här återges några strödda repliker.
16 maj 97 – SOU 1997:23

Ökat intresse för folkomröstningar
Svenska folket blir positivare till folkomröstningar. Den negativa bismak som kärnkraftsomröstningen gav 1980 har försvunnit, konstaterar statsvetaren Sören Holmberg.
16 maj 97 – SOU 1997:56

Bruten sekretess hjälper polis
Lättnader i sekretesslagen ska göra det lättare för polisen att utreda brott som mc-gängen begått.
2 maj 97 – KU 1996/1997:23

Thage G Peterson svor sig fri
Gång på gång svor sig försvarsministern fri: – Jag har inte använt begreppet ”organiserad kampanj” och inte heller ordet ”konspiration”.
7 feb 97 – Riksdagsdebatt

Stöd till svenska varv
Regeringens vårproposition kan komma att innehålla förslag om hjälp till de svenska varven.
31 jan 97 – Riksdagsdebatt

Dubbla socialavgifter för pensionssparare
Företagare som inte har F-skattesedel kan i vissa fall drabbas av dubbla uttag av socialavgifter.
31 jan 97 – Riksdagsdebatt

Kyrkokommuner får anställa äldre arbetslösa
Det har aldrig varit regeringens avsikt att kyrkokommunerna inte skulle kunna anordna offentliga tillfälliga arbeten, OTA.
31 jan 97 – Riksdagsdebatt

Ingen kartläggning av kritiska debattörer
– Inrikesdepartementet bedriver självklart inte någon registrering eller kartläggning av debattörer som framför synpunkter på invandrades situation i Sverige eller integrationspolitiken.
31 jan 97 – Riksdagsdebatt

Statsministern vann förtroendeomröstning
Riksdagens majoritet ville inte uttala misstro mot statsminister Göran Persson för hans omdiskuterade uttalanden under besöket i Kina.
29 nov 96

Mer makt till medborgarna
Alla som har kommunal rösträtt bör få skriva motioner till kommunfullmäktige, föreslår demokratiutvecklingskommittén. Kommittén vill också pröva direktval till kommundelsnämnder och underlätta lokala folkomröstningar.
25 okt 96 – SOU 1996:162

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se