Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
455 artiklar om Partipolitik
 
Dadgostar vill leda Vänsterpartiet
Nooshi Dadgostar kandiderar till posten som Vänsterpartiets ledare, det meddelade hon vid en pressträff i riksdagen. Ulla Andersson stödjer Dadgostars kandidatur. Rossana Dinamarca har sagt att hon inte kandiderar. Det gäller även de manliga riksdagsledamöterna Ali Esbati och Jens Holm.
4 feb 20 – SR, Studio ett intervju med Nooshi Dadgostar (v) som kandiderar till partiledarposten

Jonas Sjöstedt slutar till våren
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval. Det har han idag meddelat partikamrater på ett internt möte. Det innebär att en ny partiledare väljs på Vänsterkongressen som hålls i slutet av maj.
16 jan 20 – SVT nyheter, Jonas Sjöstedt avgångsintervju

“Det var hög tid”
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har haft ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson på sitt tjänsterum. Mötet är det första hittills i den formen. Det är ytterligare ett tecken på att ett konservativt block håller på att bildas i riksdagen.
4 dec 19

Nyamko Sabuni tar över
Knappt ett dygn efter att en splittrad valberedning i måndags föreslagit Nyamko Sabuni meddelar Erik Ullenhag att han inte längre kandiderar. Nästan tolv år med Jan Björklund som partiledare i folkpartiet och liberalerna ska avslutas på fredag.
25 jun 19 – Aftonbladet, artikel av Erik Ullenhag, SR, ekot, intervju med Erik Ullenhag

Nyamko Sabuni nomineras
Nyamko Sabuni nomineras till ordförande i Liberalerna. Valet äger rum på partiets extra landsmöte nu på fredag. Tidigare har 18 länsförbund nominerat Sabuni, bara 2 län har nominerat Erik Ullenhag. Även om ledamöterna på landsmötet är fria att rösta efter eget tycke så pekar allt på att Nyamko Sabuni blir ordförande efter Jan Björklund.
ÖPPEN24 jun 19 – SvD, artikel av Liberalernas valberedning, SR, Studio ett

Ullenhag är stark i Stockholm
Stockholmsliberalerna nominerade på tisdagskvällen Erik Ullenhag till posten som partiordförande. Tidigare har Nyamko Sabuni nominerats av Skåne- och Göteborgsliberalerna och flera andra partidistrikt. Liksom under regeringsbildningen i vintras går skiljelinjen mellan dem som accepterar samarbetet med sossarna och dem som tvärtom föredrar ett borgerligt samarbete med sverigedemokraterna.
18 jun 19

Även Johan Pehrson kandiderar
Nu har tre personer deklarerat att de kandiderar till posten som orförande i liberalerna efter Jan Björklund. Det är Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson. Valet sker om en månad, den 28 juni. Alla tre är välkända folkpartister/liberaler.
ÖPPEN28 maj 19 – TV-Aktuellt, 2019-05-28, kl21, www.liberalerna.se

”Jag håller fast vid januariöverenskommelsen”
Erik Ullenhag kandiderar som partiledare för Liberalerna. På DN Debatt skriver han att januariöverenskommelsen med S, MP och C ska hållas. ”Det är inte bara en bra princip, det program som vi enats om innehåller dessutom bra liberala reformer”, skriver Ullenhag om 72-punktsprogrammet.
27 maj 19 – DN-debatt, Ullenhag tillkännager sin kandidatur

Ullenhag kandiderar
Nu hårdnar striden om partiledarskapet i Liberalerna. Ekot rapporterar att förre integrationsminister Erik Ullenhag, som idag är ambassadör i Jordanien, ställer upp som kandidat till att leda partiet.
20 maj 19 – SR ekot,

Nya gränser mellan partiledarna
Moderatledaren gick omedelbart till angrepp mot Stefan Löfven (S), men den gamla blockpolitiken med Alliansen mot de rödgröna är som bortblåst. Nu är det ett konservativt block som står mot en vänster-mitten.
5 maj 19 – Partiledardebatt, SVT-Agenda, maj 2019

Per Bolund vald till nytt språkrör
Favorittippade Bolund valdes av MP-kongressen till nytt språkrör med siffrorna 171–87. Han började sitt nya jobb med att peppa sina partikamrater, som gjorde ett dåligt riksdagsval.
4 maj 19

Sabuni vill ta över efter Björklund
I slutet av juni väljer Liberalerna en ny partiledare efter Jan Björklund. Nyamko Sabuni är den första som kliver fram och säger att hon vill ta över partiet, som brottas med både lågt väljarstöd och intern splittring.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot sänder direkt om Nyamko Sabuni

Moderaternas eftervalsanalys 2018
Arbetet med Moderaternas eftervalsanalys är nu slutfört. Eftervalsanalysgruppens ordförande, Mats Green, anser att partiet måste renodla sin liberalkonservativa politik, och inte anpassa sig till andra partier så som man blev tvungen till under alliansperioden. Partiet måste också blir mer pålitligt i högerkretsar.
5 apr 19 – Moderaternas eftervalsanalys 2018

- Anpassa er!
Moderaterna vill ha en ny integrationspolitik, som betonar att invandrarna ska anpassa sig till vad som gäller i Sverige, och därför tillsätter partiet en egen kommission. Dessutom ifrågasätts innehållet i energiöverenskommelsen (s, mp, c, kd och m). Moderaterna skippar också det lilla ordet “nya” framför den moderata partibeteckningen. Den gamla M-loggan kommer tillbaka.
5 apr 19 – Moderat utspel i integationsfrågan

Vänsterpartiets egna 73 punkter
Vänsterpartiet har presenterat ett eget 73-punktsprogram för jämlikhet. En ekonomi för alla, en välfärd att lita på och ett program för klimaträttvisa är några av rubrikerna som står i fokus.
3 apr 19 – Vänsterns 73 punkter (pdf)

Bolund föreslås som språkrör för MP
Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund ska ersätta Gustav Fridolin som manligt språkrör. Emma Nohrén, fd riksdagsledamot, idag kommulapolitiker i Lysekil, förslås ersätta Amanda Lind som partisekreterare.
22 mar 19 – MP:s valberedning, förslag till språkrör, partisekreterare och styrelse (pressmeddelande)

Busch Thor öppnar för SD-samarbete
Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT och Sveriges radio. Men först meddelade hon partiets nya ståndpunkt på sin facebooksida.
ÖPPEN21 mar 19 – Intervju med Ebba Buch Thor i Sveriges radio, Busch Thor på facebook, ett klipp.

Liberaler sluter upp bakom Ullenhag
I jakten på en ny partiledare för Liberalerna så uttrycker nu flera av partiets företrädare sitt stöd för Erik Ullenhag, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett annat hett namn är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister.
19 mar 19 – SR, Ekot 19 mars 2019

Lyckat val ger C nya utmaningar
Centerpartiet är det parti som har de mest rörliga väljarna. Det illustrerades om inte annat av att partiet hade tvåsiffriga noteringar i opinionsundersökningarna bara några veckor före valet, men landade ändå på 8,61 procent i valet. Det är det bästa resultatet på 30 år men potentialen för att bli ännu större fanns där.
14 feb 19

"Otydlighet gav L dåligt valresultat"
– Jan Björklund var en tillgång för oss, säger riksdagsledamoten Lina Nordquist, som lett valanalysarbetet. I förra veckan meddelade Jan Björklund att han slutar som partiledare efter tolv år, på nästa landsmöte. Men knappast på grund av slutsatserna i valanalysen, sade Lina Nordquist på en pressträff.
11 feb 19 – Liberalernas eftervalsanalys, SR

Jan Björklund kastar in handduken
Björklund uppgav på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.
ÖPPEN6 feb 19

“Jag slutar som språkrör”
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin meddelade på onsdagen i en debattartikel i Aftonbladet att han lämnar sitt uppdrag vid partikongressen nästa år.
24 okt 18 – Fridolin ställer inte upp för omval, meddelar han i Aftonbladet

Kinberg Batra: Jag tänker inte besinna mig
Moderatledaren Anna Kinberg Batra avfärdar statsminister Stefan Löfvens kritik mot Allianspartierna. - Jag tänker inte alls besinna mig, säger hon till TT.
31 mar 17

Kinberg Batra försvarar SD-utspel
- Vi har mycket arbete kvar innan vi kommer ur det här. Och det ansvaret är ytterst mitt. Moderatledaren Anna Kinberg Batra var tvungen att ta upp det sviktande partistödet i talet på partimötet i Karlstad. Hon försvarar också det kritiserade SD-utspelet.
25 mar 17

Moderatutspel splittrar Alliansen
Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna möter kritik från såväl statsministern som Centern och Liberalerna. - Det försvagar helt klart Alliansen, säger statsvetaren Tommy Möller.
20 jan 17

Batra: "Vi borde ha gjort mer"
Alliansregeringen och Moderaterna hade inte förberett Sverige för flyktingkrisen, enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra, som distanserar sig från Fredrik Reinfeldts linje.
17 dec 15 – Anna Kinberg Batras jultal

Söder petad ur SD:s ledning
Björn Söder petas ur Sverigedemokraternas verkställande utskott, efter partistyrelsens möte vid landsdagarna i Lund. Söder är besviken. SD-ledningens makttrio består nu av partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof.
29 nov 15

Folkpartiet heter nu Liberalerna
Folkpartiet finns inte längre. Den omvalde partiledaren Jan Björklund leder numera Liberalerna. Vi ska heta det vi är, förklarade han när landsmötet avslutades på söndagen.
23 nov 15 – Folkpartiet/Liberalerna: Landsmöte 2015

Liberalerna bjuds Twitter-motstånd
Folkpartiets namnbyte till Liberalerna kan vålla huvudbry för partiet på Twitter. Ett konto som heter Liberalerna finns redan registrerat — och kontoägaren har minst sagt höga krav för att överlåta det.
23 nov 15

Jan Björklund omvald
Folkpartiets ledare Jan Björklund omvaldes som väntat på partiets landsmöte i Stockholm. Han betonar att partiet nu både måste bedriva opposition och vara berett att samarbeta med regeringen.
22 nov 15 – Folkpartiet/Liberalerna: Landsmöte 2015

Sverigedemokraterna ska kampanja
Snö, kyla och tältläger, det är vad som möter flyktingar i Sverige, menar Sverigedemokraterna, som meddelar att de ska ägna sig åt utomparlamentariska kampanjer den närmaste tiden.
15 okt 15

KD-ledningen visste inte
Det kom som en överraskning för den Kristdemokratiska ledningen att även Moderaterna och övriga allianspartier skulle släppa DÖ så lättvindigt, skriver TT.
12 okt 15 – DN analys , SR Analys: Allianspartierna hoppar av DÖ, extra sädning från ekoredaktionen

Mjuk debatt trots DÖ:s fall
Statsminister Stefan Löfven (s) utesluter nyval och håller fast vid samarbetet med Miljöpartiet, samtidigt som han sträcker ut en hand mot Folkpartiet och Centern. Jan Björklund (fp) antyder att samarbete över blockgränsen skulle underlättas om Löfven övergav Miljöpartiet.
11 okt 15 – SVTs partiledardebatt söndag den 11 oktober

DÖ har fallit
KD:s nej till decemberöverenskommelsen spred sig snabbt. Samtliga partier i Alliansen anser apå fredagkvällen att DÖ har fallit.
9 okt 15

Åkessons svärmor hoppar av SD
Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) hoppar av partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Larsson, som är Jimmie Åkessons svärmor, är starkt kritisk mot partitoppen.
30 sep 15

SD bryter med ungdomsförbundet
Sverigedemokraternas partistyrelse klipper banden till ungdomsförbundet SDU. Orsak: Valet av Jessica Ohlson till ny SDU-ordförande.
12 sep 15

SD-ledare kräver folkomröstning
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson krävde en folkomröstning om invandringspolitiken i sitt sommartal.
29 aug 15

Politiker med töjbar ryggrad
Proppen gick ur när Göran Persson blev lobbyist. Politikernas oblyga sidbyten till PR- och lobbyistfacket hotar demokratin, hävdar författaren och journalisten Bengt Ericson i en ny bok.
27 aug 15

Lööf föreslår utbildningspaket
Centerledaren Annie Lööf oroas av en allt hätskare ton i debatten om migration och integration och önskar att fler kunde hålla två tankar i huvudet samtidigt. Hon försäkrade i sitt sommartal att Centerpartiet aldrig tänker backa om rätten till asyl.
26 aug 15

FP-ledaren satsar på valet 2018
Prydd i sommarskägget höll FP-ledaren Jan Björklund sitt sommartal på en pir i Göteborgs hamn, och det stod klart att han inte tänker avgå i brådrasket.
23 aug 15

Sjöstedt: Prioritera psykvård för unga
Vänsterpartiet kräver satsningar mot barn och ungas psykiska ohälsa i budgetförhandlingarna. V-ledaren Jonas Sjöstedt vill se höjda skatter i en rödgrön budget och en regering som vågar mer i den ekonomiska politiken.
16 aug 15

Löfven: Våld och hat ska bekämpas
Statsminister Stefan Löfvens sommartal dominerades av våldet och brottsligheten i Sverige den senaste tiden.
16 aug 15

Ingen utmanar Björklund
Jan Björklunds motståndare ligger lågt inför höstens partiledarval. Trots uselt valresultat och ännu mer nedslående opinionssiffror tycks FP-ledaren sitta säkert.
8 aug 15

Åkesson festade med Ultima Thule
Jimmie Åkesson (SD) poserar på nytagna bilder med det nationalistiska bandet Ultima Thule.
27 jul 15

Sänkt flyttskatt ska ge fler flyttar
En återställare till lägre flyttskatter så att fler rör på sig och flyttar oftare. Det är vad Folkpartiet föreslår som en del i bostadspolitiken.
5 jul 15

Kinberg Batra vill ha ett “första jobbavdrag”
Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill göra det lättare för unga och utrikes födda att få sitt första jobb. Hon hade med sig ett åtgärdspaket på tio miljarder kronor till debuten i Almedalen. Det mesta av pengarna går till ett "första jobbet-avdrag".
3 jul 15

Magister Fridolin om miljö och skola
Miljö och skola. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fokuserade helt på de två frågor som partiet tror ska locka väljare i nästa val. Och samtidigt övertyga gräsrötterna om att den gröna själen lever kvar.
2 jul 15

Barnmiljard ska locka kvinnorna
Sverigedemokraterna utmanar KD i att profilera sig i barn- och familjefrågor och föreslår en miljard kronor extra för området per år.
1 jul 15

Busch Thor vill sätta in JAS mot IS
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill att det ska gå att döma svenska IS-krigare för landsförräderi. Och hon kan tänka sig att skicka svenska JAS-plan mot Islamiska staten om Sverige får frågan.
30 jun 15

Moralisk Löfven manar till ansvar
Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanade till en ny sorts moral i sitt tal i Almedalen — utvecklingsmoral. Var och ens plikt att ta sig vidare och utvecklas. Och så hade han med sig en nygammal nyhet om höjda lärarlöner.
29 jun 15

Ny gruppledare för KD utsedd
Andreas Carlson, 28, blir ny gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Det sker sedan den nya partiledaren Ebba Busch Thor nyligen uppmanat den nuvarande gruppledaren och partiets nyvalda andre vice ordförande, Emma Henriksson, att lämna posten.
17 jun 15

Bakslag om tyskt kol för MP-ledning
Ställda inför ett nederlag backade Miljöpartiets ledning om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Den största stridsfrågan avgjordes innan kongressen knappt hann börja.
12 jun 15

Skärpningar i Löfvens jobbplan
En arbetsgrupp på S-kongressen föreslår en rad förändringar i Löfvens jobbagenda, bland annat skärpta formuleringar när det gäller framtida offentliga investeringar.
30 maj 15

S-kongressen tacklar Löfvens agenda
Krav på mer investeringar i bostäder och infrastruktur väntas när Socialdemokraternas partikongress i dag tar sig an statsminister Stefan Löfvens jobbagenda.
30 maj 15

Mycket saknas i Löfvens jobbplan
Statsminister Stefan Löfven lovar att hans plan för att nå regeringens jobbmål ska fyllas på med nya stora satsningar. Men besked om dem dröjer.
29 maj 15

Alliansen större de rödgröna
För två veckor sedan visade Demoskops undersökning att Alliansen gått om de rödgröna partierna i väljarstöd. Nu visar TV4/Novus väljarbarometer liknande siffror: Alliansen får 40,4 procent i den senaste mätningen, medan de rödgröna får 39,8 procent.
21 maj 15

Kinberg Batra i hetluften
Den nya M-ledaren Anna Kinberg hamnade snabbt i hetluften i den första tv-sända partiledardebatten efter valet. Men den stora drabbningen med statsminister Löfven uteblev.
11 maj 15

Peter Althin lämnar KD i protest
Peter Althin lämnar Kristdemokraterna i protest mot partiets inriktning under nya ledaren Ebba Busch Thor. Han är missnöjd med vad han uppfattar som en tydlig högersväng.
6 maj 15

Bra kampanjfråga gav inte utdelning
Fokuset på frågan om vinster i välfärden var rätt, tycker partistyrelsen, även om det gav mager utdelning på valdagen. Vänsterpartiet landade på 5,7 procent i riksdagsvalet i september i fjol, det vara bara 0,1 procentenheter mer än 2010. En besvikelse, konstaterar partistyrelsen i sin utvärdering av supervalåret 2014.
ÖPPEN29 apr 15 – Vänsterpartiets valanalys

Peter Althin lämnar KD
Ebba Busch Thor valdes till partiledare för Kristdemokraterna på lördagen. Men det finns KD-profiler som är oroliga för att partiet nu är på väg för långt ut på högerkanten.
27 apr 15

MP-strid om försvarsuppgörelsen
Flera tunga MP-politiker gick emot partiledningen när man röstade om försvarsöverenskommelsen — och är starkt kritiska mot det man anser är en Nato-utredning.
27 apr 15

Gemensam allianspolitik dröjer
Alliansledarna utlovar stark oppositionspolitik och håller öppet för nyval. Men en gemensam politik dröjer. På måndagsförmiddagen höll Alliansens partiledare ett första möte med Ebba Busch Thor, som i helgen valdes till ny ledare för Kristdemokraterna.
27 apr 15

Konflikten i SD inte över
Sverigedemokraterna utesluter ordförandena för ungdomsförbundet SDU och för Stockholmsdistriktet Men konflikten som plågat SD är ännu inte över.
27 apr 15

Folkpartiet ska satsa på äldre
Folkpartiet vill ge äldre med hemtjänst rätt att få sin mat lagad i det egna köket. Det skulle vara en oerhört viktig reform för många, säger partiledaren Jan Björklund.
27 apr 15

Björklund vill ta revansch
FP-ledaren Jan Björklund vill ta revansch för valförlusten och hoppas leda partiet även i nästa val. Ännu har partiet tålamod, trots usla opinionssiffror. Valresultatet var det näst svagaste i partiets historia. Ändå visste Björklund redan på valnatten att han ville fortsätta.
22 apr 15

SDU-ledarna föreslås bli uteslutna
De två SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne är på väg att uteslutas ur partiet. Medlemsutskottet rekommenderar en uteslutning. Om några dagar ska partistyrelsen fatta beslut i frågan.
21 apr 15

SD-chef säger upp sig i protest
Sverigedemokraternas säkerhets- och utbildningschef Bengt Malmberg har sagt upp sig i protest. Han riktar hård kritik mot bland andra vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof, skriver Dagens Nyheter.
12 apr 15

Huvuden rullar
SD:s uteslutning av medlemmar som agerar utanför moderpartiets ramar riskerar att skapa splittring och oreda inom partiet.
8 apr 15

M-uppror mot överenskommelse
Det finns ett växande missnöje med decemberöverenskommelsen inom Moderaterna, skriver Svenska Dagbladet.
29 mar 15

Partierna växer — Fi allra mest
Efter flera års nedgång i partiernas medlemskårer har nu trenden vänt. Förra året växte sex av åtta riksdagspartier, visar en kartläggning som Dagens Samhälle har gjort.
26 mar 15

Jimmie Åkesson kommer tillbaka
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är snart tillbaka i politiken.
23 mar 15

Busch Thor en frälsare?
Kommunalrådet Ebba Busch Thor, 28 år, är nu Kristdemokraternas enda partiledarkandidat. Hon förväntas lyfta partiet genom att locka fler högerväljare.
11 mar 15 – Jakob Forssmed drar tillbaka sin kandidatur

Acko Ankarberg ger upp
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna, ger upp försöken att bli partiledare efter Göran Hägglund. Stödet är för svagt, bedömer hon.
26 feb 15

Hägglund vill se ny profil hos KD
Kristdemokraterna behöver en ny profil, inte bara personer och politik, enligt den avgående partiledaren Göran Hägglund. Samtidigt betecknar han de åtta åren i regeringen som de mest framgångsrika åren i partiets historia.
22 feb 15 – KD: Göran Hägglunds tal vid kommundagarna

Skärp passhanteringen
Hanteringen av svenska pass måste skärpas, som ett led i kampen mot terrorism och radikalisering. Polisen bör därför få möjlighet att kalla till samtal den andra gången man anmäler sitt pass försvunnet och ansöker om ett nytt. Det skriver Moderatledaren Anna Kinberg Batra och tidigare justitieministern Beatrice Ask på DN Debatt.
21 feb 15 – DN Debatt modeat utspel

Acko Ankarberg vill leda KD
Acko Ankarberg vill bli partiledare för Kristdemokraterna. Men att hon saknar en plats i riksdagen gör situationen omöjlig, enligt riksdagsledamoten Penilla Gunther som också kandiderar.
12 feb 15

Falangstrider hotar
Kristdemokraterna i Kronobergs län har nominerat hela sex kandidater till posten som ny KD-ledare efter Göran Hägglund. Farhågor uttrycks nu för att falangstriden åter ska blossa upp i partiet. Aduktusson har redan tackat nej. Ebba Busch Thor ligger lågt.
10 feb 15

Ny partistyrelse ska väljas i KD
Kristdemokraternas hela partistyrelse ställer sina platser till förfogande. Den 25 april väljs både en ny partiledare och en ny partistyrelse.
30 jan 15

Falangstrid väntar KD
Att Göran Hägglund lämnar partiledarposten kommer inte som en överraskning, enligt statsvetare. Nu väntar sannolikt ett race mellan representanter för de två olika huvudinriktningarna inom partiet.
29 jan 15

Göran Hägglund avgår
Det var på en extrainsatt presskonferens under torsdagen som beskedet kom – fastän Hägglund föregick sig själv när han twittrade ut sin avgång redan innan han mötte journalisterna i riksdagen.
ÖPPEN29 jan 15

Åkessons sjukskrivning förlängd igen
Sverigedemokraterna saknar en plan för hur partiet ska agera om Jimmie Åkesson är borta en längre period. Partiledarens sjukskrivning har förlängts ytterligare två månader.
27 jan 15

Jomshof SDs nya partisekreterare
Richard Jomshof blir ny partisekreterare i Sverigedemokraterna efter Björn Söder. Men som en kompromiss skjuts bytet upp.
26 jan 15

Det pyr i moderata riksdagsgruppen
Missnöjet pyr inom Moderaterna när det gäller decemberöverenskommelsen och ledamöter hotar att rösta mot partilinjen. Men partiledaren Anna Kinberg Batra säger sig inte vara orolig.
13 jan 15

Anna Kinberg Batra vald
Den avgående Moderatledaren Fredrik Reinfeldt uppmanade partiet att fortsätta att förnya sig när han höll sitt avskedstal på partistämman.
10 jan 15

Tuff tid väntar ny Moderatledare
Anna Kinberg Batra får en tuff start som ny Moderatledare. Partiet gjorde brakförlust i valet, stjärntrion försvann och nu mullras det i leden om att hon lagt sig platt för regeringen.
8 jan 15

Kent Persson slutar
Moderaternas partisekreterare Kent Persson lämnar sitt uppdrag i samband med partiets extrastämma den 10 januari.
18 dec 14

Moderaternas nya partiledare är feminist
Anna Kinberg Batra bekänner sig till feminismen. Det verkar finnas en könsmaktsordning, tycker hon.
11 dec 14

Partikritik mot skånsk S-taktik
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin riktar skarp kritik mot partikamraterna i Skåne efter rävspelet kring Region Skånes nya budget då partiet röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag.
ÖPPEN10 dec 14

SD vill få bort MP ur regeringen
Sverigedemokraterna (SD) vill ha bort Miljöpartiet från regeringen. Det är en faktor som kan avgöra om SD ska fälla budgetpropositionen eller ej.
25 nov 14

Comeback kan dröja
Om och när Jimmie Åkesson (SD) kommer tillbaka till politiken är oklart, berättar Mattias Karlsson som är standin för Åkesson. Men beskedet kan inte vänta hur länge som helst, enligt statsvetare som TT pratat med..
10 nov 14

Nej, inte som andra partier
Är Sverigedemokraterna ”ett parti som alla andra”? Den frågan har diskuterats livligt, inte minst bland journalister. Ska SD nyhetsbevakas på samma sätt som de andra politiska partierna – utifrån relevans och intresse för medborgarna att få information om partiets insatser och förslag. Eller ska SD särbehandlas – antingen genom att sättas i karantän eller genom att granskas extra noga?
ÖPPEN16 okt 14 – David Baas: Bevara Sverige Svenskt – ett reportage om Sverigedemokraterna

Lärdomar i partiet (s)
Vad var det Socialdemokratin lärde av 1980-talet? Jo, enligt författarna Henrik Malm Lindberg och Stig-Björn Ljunggren att den gamla socialdemokratiska politiken inte dög längre. Den behövde ett stort tillskott av nyliberalism. Så kan man mycket kort sammanfatta den här boken, menar Åke Svidén i sin recension.
ÖPPEN2 okt 14 – Henrik Malm Lindberg & Stig-Björn Ljunggren: Från jämlikhet till effektivitet

Taktiserande om regeringsfrågan
Efter att media börjat spekulera i om Alliansen tänkte överge sina löften och inte låta det största blocket bilda regering, har de borgerliga gjort ännu ett utspel på DN debatt. Man godtar inte en regering som inte har stöd för sin budget, heter det där.
ÖPPEN21 aug 14 – DN Debatt 21/8-14

Koppling mellan flyktingar och budget
Jan Björklund försvarade alliansens koppling mellan flyktingar och budgetutrymme, när han frågades ut av Sveriges Radios reportrar.
ÖPPEN21 aug 14 – Jan Björklund (fp) utfrågad i P1

Öppna era hjärtan!
Statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt vädjar om tålamod med det ökande antalet flyktingar och utesluter fler vallöften som kostar pengar. - Visa tolerans, manade han svenska folket i sitt sommartal.
ÖPPEN17 aug 14 – Fredrik Reinfeldts sommartal (video)

Wallström gör comeback
Förra EU-kommissionären och statsrådet Margot Wallström är tillbaka i svensk politik, sida vid sida med Stefan Löfven. Några ministerlöften luftas inte. Medierna pratar om vallokomotiv.
ÖPPEN14 aug 14

Löfven lovar studielån till körkort
Socialdemokraterna lovar en miljard kronor årligen för att göra gymnasiet obligatoriskt från 2018. De elever som klarar studierna utlovas studielån till körkort. Det var nyheterna när S-ledaren Stefan Löfven höll sitt sommartal i Stockholm.
ÖPPEN10 aug 14 – Stefan Löfvens (s) sommartal

Hägglund vill förstatliga sjukhusvård
Kristdemokraterna vill flytta ansvaret för sjukhusvård från landstingen till staten. Det är nödvändigt för att åstadkomma en mera jämlik vård, säger KD-ledaren Göran Hägglund efter sitt sommartal i Ullared.
ÖPPEN10 aug 14 – Göran Hägglunds (kd) sommartal

Hård strid om gröna röster
Centern slåss mot de rödgröna om miljö- och landsbygdsröster. Partiledaren Annie Lööf vill byta ut bensindrivna bilar, men lovar att inte straffbeskatta bilisterna.
ÖPPEN7 aug 14 – Annie Lööfs (c) sommartal i Nacka

Åkesson: Islamismen vår tids nazism
Invandring och flyktingmottagande stod som väntat i fokus under Jimmie Åkessons sommartal. Valspurten har börjat, och det ämne som verkar engagera Sverigedemokraternas sympatisörer allra mest är fortfarande — islam.
ÖPPEN2 aug 14 – Jimmy Åkessons (sd) sommartal

Fi en blåslampa i Almedalen
Feminism och jämställdhet har löpt som en röd tråd genom Almedalsveckan. Men hon som fick fart på debatten fick själv inte stå på Almedalsscenen.
ÖPPEN6 jul 14

Lööf vill ha riktiga jobb
Jobb, miljö, regionalpolitik och kampen mot antibiotikaresistens var ämnena. Centerledaren Annie Lööf var sist ut av riksdagspartiernas ledare under årets Almedalsvecka i Visby.
ÖPPEN6 jul 14 – Annie Lööfs tal i Almedalen (Ljud)

Feministiskt lönelyft utan socialism
Den feministiska vågen fortsätter i Almedalen. FP-ledaren Jan Björklund ägnade större delen av sitt tal åt jämställdhet och lovar en lönemiljard till vård och skola. Och pratade om behovet av feministiskt lönelyft.
ÖPPEN5 jul 14 – Jan Björklunds tal i Almedalen + Efterföljande analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg (Ljud: fil och strömmande).

Sjöstedt efterlyser kooperativ vård
Vänsterpartiet säger sig ännu ha hopp om att få med sig Socialdemokraterna på vinstförbud i välfärden. Utan det kan en S-ledd regering inte räkna med stöd, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt.
ÖPPEN4 jul 14 – Jonas Sjöstedts tal i Almedalen + Efterföljande analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg (Ljud: fil och strömmande).

Reinfeldt söker strid om bostäder
Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) varnade för en rödgrön valseger i sitt Almedalstal. Samtidigt lyfte han upp bostäder som en stor valfråga och lovade 20 000 studentbostäder.
ÖPPEN3 jul 14 – Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen + Efterföljande analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg (Ljud: fil och strömmande).

Romson utmanar Reinfeldt om klimatet
Språkröret Åsa Romson slog ett slag för feminism och mer klimatpolitik i sitt tal i Almedalen. Miljöpartiet siktar också på 100 procent ekojordbruk runt Östersjön 2030.
ÖPPEN2 jul 14 – Åsa Romsons tal i Almedalen + Efterföljande analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och Johan Ehrenberg från ETC, (Ljud: fil och strömmande).

Åkesson vill slopa pensionärskatten
I valrörelsen kommer Sverigedemokraterna vara mer aggressiva än tidigare. Ett av de viktigaste vallöftena är att sänka skatten för pensionärerna bla med hjälp av en ny bankskatt.
ÖPPEN1 jul 14 – Jimmie Åkessons tal i Almedalen + Efterföljande analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg (Ljud: fil och strömmande).

Reinfeldtkoden
Reinfeldtkoden, vad är det? Jo det betyder att säga en sak och göra precis tvärtemot. När Fredrik Reinfeldt och de Nya Moderaterna förklarade att man ville bevara den svenska välfärdsmodellen, betydde det egentligen att man ville skrota den. När man deklarerade att man ville slå vakt om fackföreningar och avtal, betydde det att man ville försvaga facket och försämra avtalen. Det hävdas i alla fall i den här boken. Åke Sviden recenserar boken.
ÖPPEN26 jun 14 – Suhonen, Daniel och Carlén, Stefan och Persson, Christer: Reinfeldtkoden

Regeringsfrågan pockar på svar
I den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet var tonläget mer uppskruvat än annars. Trots att det hittills inte satt något avtryck i opinionen, fortsätter alliansen att anklaga de rödgröna för de inte lämnar besked om regeringssamarbetet innan valet. Det är som att sälja "hästlasagne", tyckte Göran Hägglund (kd).
18 jun 14 – Riksdagsdebatt, Snabbprotokoll 2013/2014:128

"Feminism för alla"
“Feminism för alla”, så heter Fi:s valmanifest, en sex sidor lång skiss som breddar och konkretiserar partiets politik inför riksdagsvalet. Sextimmarsdag och individualiserad föräldraförsäkring, men också förslag på krympt militärbudget, subventionerat bostadsbygge och fri(are) invandring ingår.
ÖPPEN18 jun 14 – Fi:s valplattform

Lydiga moderater sitter still i båten
Med opinionssiffror långt under valresultatet är regeringsmakten på väg att glida Moderaterna ur händerna. På fredag samlas 2800 moderater för sitt Sverigemöte. Men någon intern kritik hörs inte, visar en rundringning.
2 apr 14

SD breddar sina valfrågor
Sverigedemokraterna går åter till val på minskad invandring, hårdare tag mot brott och bättre villkor för pensionärer. Ett ny profilfråga blir bättre arbetsvillkor i vård och omsorg.
16 mar 14

Anonyma bidrag = inget statsstöd
Efter alliansens kritiserade lagförslag om hanteringen av anonyma partibidrag har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet enats om att lägga ett motförslag.
5 feb 14 – Motion 2013/2014:MP22

Funkar politisk reklam?
Kan politiska partier vinna val med hjälp av smarta reklamkampanjer? I mer än hundra år har partierna använt sig av tidningsannonser, affischer, direktreklam, valstugor och på senare tid också av internet och teve-reklam. Reklam är inte verkningslöst, skriver journalistik- och medieforskarna Bengt Johansson, Tomas Odén och Maria Grusell i två böcker. Men allra starkast är ändå de journaliststyrda programmen i gammelmedia. Deras nyheter, reportage, granskningar och utfrågningar är svårslagna.
30 jan 14 – Bengt Johansson och Tomas Odén: Politiska annonser – Partiernas valreklam i dagspressen genom 100 år, Bengt Johansson och Marie Grusell: Och nu blir det reklamfilm - politisk reklam i svenska valrörelser (i Kampen om opinionen, Strömbäck och Nord red.)

Underbetyg till lag om partigåvor
Regeringens lagförslag, om att partierna ska redovisa sina intäkter öppet från den 1 april, får underbetyg av Socialdemokraterna.
21 jan 14 – Prop 2013/2014:70

Vilken karaktär har arbetslösheten?
Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) berömde sin egen jobbpolitik, men fick utstå kritik av Mikael Damberg (s) för att ha slösat bort Perssons budgetöverskott på skattesänkningar. Åsa Romson (mp) efterlyste en aktiv miljö- och klimatpolitik. Jonas Sjöstedt (v) attackerade bemanningsföretagen och det fria skolvalet och pratade om vänsterideologi. Björn Söder (sd) gjorde gällande att Sverigedemokraterna har haft makt att påverka besluten i riksdagen, men fick mothugg av Reinfeldt.
15 jan 14 – Riksdagsdebatt

Nej till vinster i välfärden
Vänsterpartiet ska driva kortare arbetstid hårdare men går till val med stopp för vinster i välfärden i topp. I strategin ingår också att rensa bland valfrågorna.
12 jan 14 – Vänsterpartiets Kongressuttalande inför riksdagsvalet

Vänstern vill bli tyldigare
Vänsterpartiets ledning vill renodla budskapet för att fler väljare ska förstå poängen med en röst på partiet. Men på V-kongressen kan det bli strid om vem som ska skriva valmanifestet.
8 jan 14 – Vänsterpartiets kongress, webbsida

KD utmanas av nytt parti
Nu utmanas Kristdemokraterna av ett nytt kristet parti. Kristet värdeparti bildades i helgen med målet att ställa upp i riksdagsvalet i höst, rapporterar P4 Jönköping.
8 jan 14

Regeringen i tidspress om partigåvor
Lagen som ska tvinga partierna att redovisa sina intäkter öppet kan försenas. Och lagrådet hittar kryphål i regeringens förslag för den som vill mörka gåvor.
8 jan 14 – Lagrådsremiss: Ökad insyn i partiers och valkandidaters finansiering

Mycket hysch-hysch
Opinionsmätningarna kommer att avlösa varandra under valåret med krigsrubriker om vinnare och förlorare. Men det finns mätningar som partierna bryr sig än mer om — de hemliga.
29 dec 13

Folkpartiet satsar på jämställdhet
Folkpartiet vill göra jämställdhet till en profilfråga i valet. Partiledningen vill ha en tredje pappamånad och krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen.
14 nov 13

Mycket rök, lite eld
Väljarna och valresultatet ska avgöra regeringsfrågan, och socialdemokraterna går till val på eget program, proklamerade Stefan Lövfen i förra veckan. Fredrik Reinfeldt svarade att moderaterna bara släpper fram vänsterblocket om det blir störst och om alla tre rödgröna oppositionspartier ingår. "Ovärdigt" och "taktiserande" svarade s-ledaren Stefan Lövfen.
14 nov 13 – SvD: Intervju med Reinfeldt

Löfven flirtar åt höger och vänster
S-ledningen öppnar för att samarbeta med samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och släppa in andra i en regering — men Alliansledarna står på kö för att nobba inviten. - Pinsamt, säger FP-ledaren Jan Björklund.
8 nov 13 – DN-Debatt: ”Vinner vi är vi beredda att regera över blockgränsen”

Vill skriva in moderaterna i historien
Moderaterna är mest lämpade att förvalta det svenska samhällsbygget - det var kontentan av Fredrik Reinfeldts tal till stämman. Det innehöll inte ett ord om skattesänkningar, men många om jämlikhet och jämställdhet, liksom om skola, vård och omsorg.
17 okt 13 – Tal vid moderaternas stämma i Norrköping

Krymper eller växer välfärden?
Har antalet anställda inom "välfärden" krympt eller tvärtom ökat? Den frågan sörjde för hetta i höstens partiledardebatt. Även kärnkraften dök upp flera gånger. Gustav Fridolin (mp) äntrade scenen med en riktig tårta i hand och Göran Högglund (kd) kammade hem många skratt på en metafor om fisksoppa.
16 okt 13 – Riksdagens partiledardebatt, video, Snabbprotokoll 2013/2014:13

Hemliga bidrag redovisas inte före riksdagsvalet
De blocköverskridande samtalen om att Sveriges politiska partier helt öppet ska redovisa sina partibidrag har brutit samman, skriver justitieminister Beatrice Ask (m) och alliansföreträdare i konstitutionsutskottet på DN Debatt.
10 okt 13 – DN Debatt

Rivalerna rök ihop i valdebatt
Rivalerna om statsministerposten drabbade samman i SVT:s partiledardebatt. Tonen var stundtals aggressiv.
6 okt 13 – Agenda: Partiledardebatt, 6 oktober 2013

Skatt och skola i fokus i tv-duell
Plakatpolitik, var statsministerns dom över S-ledaren Stefan Löfvens linje när de två möttes i en första duell. Löfven kontrade med att fråga om Fredrik Reinfeldt är nöjd med hög arbetslöshet.
16 sep 13

Satsa socialt i förorterna!
Miljöpartiet vill avsätta 1,9 miljarder kronor i sitt budgetförslag i höst som på olika sätt skulle ge förorternas miljonprogramsområden ett socialt lyft.
22 aug 13 – Åsa Romsons sommartal 2013

Skärp kraven på gruvbolagen!
Skärpta krav på gruvbolagen var ett tema under Vänsterledaren Jonas Sjöstedts sommartal i Umeå. Ett annat tema var musik.
18 aug 13

Företagarna är våra jobbskapare!
Jobb och miljö är Centerpartiets prioriteringar i regeringens budgetförhandlingar. “Företagarna är våra jobbskapare” sade Centerledaren Annie Lööf i sitt sommartal.
14 aug 13

Förstatliga skolan efter valet!
Folkpartiet vill att staten tar över ansvaret för skolan redan under nästa mandatperiod.
11 aug 13

Satsa miljarder på skolmiljön!
Miljöpartiet vill satsa 1,5 miljarder över fyra år på renoveringar för bättre skolmiljö. - Man ska bli pigg av att gå till skolan, inte trött, säger språkröret Gustav Fridolin.
2 jul 13 – Gustav Fridolins tal i Almedalen 2013

Höj maxtaxan i förskolan!
Almedalsveckan slog upp sina portar och Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund stod först i dörren. Han började med att föreslå höjd maxtaxa i förskolan för att få ner antalet barn i grupperna.
30 jun 13 – Göran Hägglunds tal i Almedalen 2013

Nej till rödgrön plattform
Vänsterpartiet stänger dörren för en gemensam valplattform med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför nästa års riksdagsval. Men dagen efter valet, när valresultatet föreligger, vill 81 procent av vänsterpartisterna ha en rödgrön regering (s,mp och v)
16 jun 13 – Uttalande av vänsterpartiets partistyrelse, inför 2014 års val

Vem har bästa jobbpolitiken?
Jobben och arbetslösheten, särskilt då bland ungdomar, var stridsteman i riksdagsårets sista partiledardebatt. Upploppen i Husby och andra förorter dök också upp - liksom frågan om regeringsalternativ.
13 jun 13 – Snabbprotokoll 2012/2013:121, Snabbprotokoll 2012/2013:121

Bidrag blir öppna
Till valen 2014 ska det finnas en lag som tvingar partierna att öppet redovisa intäkter och bidrag.
3 jun 13 – Ds 2013:31

Miljöpartiet lutar mer åt vänster
Efter kongressen lutar Miljöpartiet lite åt vänster. Partiledningen fick bakläxa i en handfull uppmärksammade frågor: bland annat om den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar.
28 maj 13

Regeringsfrågan sattes i centrum
Jobben och vinster i välfärden fick det att hetta till när de åtta partiledarna drabbade samman. S-ledaren Stefan Löfven fick det hett om öronen när han krävdes på svar om vem han vill regera med.
6 maj 13 – SVT: partiledardebatt

Omar Mustafa ger sin bild
Efter Omar Mustafas tur- och returresa till Socialdemokraternas partistyrelse tar nu huvudpersonen själv bladet från munnen. På en presskonferens anklagar han partikamrater för att ha startat ett "internt drev".
23 apr 13 – Presskonferens: Omar Mustafa ger sin syn på drevet (ljudklipp på SR:s hemsida)

Omar Mustafa petades
Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa avgick från Socialdemokraternas partistyrelse efter hård kritik. I realiteten var det Veronica Palm ordförande i Stockholms arbetarekommun som petade honom. Han lämnade samtidigt alla andra poster inom partiet.
13 apr 13 – DN-debatt, Peter Weiderud försvarar Omar Mustafa, 13/4, Aftonbladet Debatt: Palm och Burells motiverar petningen av Omar Mustafa, 17/4 , SvD: 29 socialdemokrater kräver att partiledningen förklarar sitt förtroende för Omar Mustafa 15/4, Ekot: vju med Veronica Palm och Jens Orback, Ekot: vju med Ulf Bjereld och Olle Burell 18/4, DN Debatt: Nalin Pekul angiper Omar Mustafa, 18/4, Presskonferens: Omar Mustafa ger sin syn på drevet (ljudklipp på SR:s hemsida)

Löfven lovar feministisk agenda
Alla behandlas inte lika i dagens Sverige, sade Stefan Löfven och krävde "en feministisk agenda" i sitt första tal som kongressvald partiordförande. Rätt till heltid, ungdomsgaranti och skrotning av Fas 3 fanns också bland löftena.
4 apr 13

Efterspel med krav på ursäkt
”En marsch mot avgrunden” handlar om hur det gick till när Håkan Juholt valdes till socialdemokratisk partiledare. Boken har nu fått ett efterspel på DN:s kultursida. Pär Nuder skrev att boken var full av lögner och skvaller. Förattarparet Silberstein/Möller replikerade och sedan har även Nuder replikerat.
2 apr 13 – DN Kultur: Pär Nuder svarar, DN Kultur: Silberstein och Möller, DN Kultur 21/3-13

Fortsatt strid om idéprogrammet
Heta potatisar som månggifte och slopad skolplikt är borta ur det förslag till idéprogram som Centerns partistyrelse lade fram i dag. Men det är inte en enig styrelse.
18 feb 13 – Centern: Partistyrelsens förslag till idéprogram

Lööf till attack mot idéprogrammet
Centern kommer med ett nytt jobbpaket. Främsta syftet är att underlätta för småföretagare att anställa. I sitt tal på partiets kommundagar i Örebro tog Annie Lööf upp debatten om det kritiserade idéprogramförslaget.
1 feb 13 – Annie Lööfs inledningstal till centerns kommundagar 2013 (video)

Lööf avvisar mer i idéprogrammet
Centerledaren Annie Lööf avvisar nu fler tankegångar i förslaget till nytt idéprogram. Ökad federalism och lokala skattebaser och lagstiftning får tummen ned.
30 jan 13

Idéerna väcker internt motstånd
Debatten om Centerpartiets nya idéprogram, som lanserades i mitten av december, har inte klingat av ännu. Flera distrikt uppger att man avser att samordna kritik och synpunkter inför partistämman i slutet av mars. Det välkomnas av Per Ankersjö, som varit med om att ta fram det kontroversiella idéprogrammet.
8 jan 13 – Hela förslaget till centerns idéprogram

Erik Almqvist lämnar riksdagen
Erik Almqvist, Sverigedemokraternas (SD) förre ekonomisk-politiske talesperson som avgått från sin post, lämnar också riksdagen. Han avsäger sig även sitt medlemskap i partiet. Almqvist ska nu ägna sig åt medieverksamhet.
30 dec 12

Få unga ombud på s-kongressen
Socialdemokraterna, som nu också kallar sig Framtidspartiet, vill föryngra sig. Men när den framtida politiken formas på partikongressen i vår är bara 17 procent av ombuden under 35 år.
30 dec 12

Centern vill flytta ut makten
Makten ska ut till regionerna, enligt Centerpartiet, som på tisdagen visades upp sitt förslag till nytt idéprogram.
18 dec 12 – Centern: Enhållbar framtid. Ett förslag till nytt idéprogram

Lars Isoovara lämnar riksdagen
Trots - eller tackvare? - den senaste tidens skandaler får Sverigedemokraterna under november det hittills högsta uppnådda stödet i TV4/Novus opinionsmätningar. Under torsdagen meddelades att Lars Isoovara (SD) lämnar sin plats i riksdagen.
29 nov 12

Almqvist och Ekeroth filmade med järnrör
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist petas sedan tidningen Expressen offentligjort en film som visar hur han kallat en kvinna "hora" och en berusad man "blatte lover" vid ett bråk. Därefter beväpnade sig Almqvist, liksom partikollegorna Kent Ekeroth och Christian Westling, med järnrör och återvände till platsen.
15 nov 12 – Expressen: Videoreportage som visar Almqvist (SD) och Ekeroth (SD) i rasistbråk, Expressen: SD-toppar beväpnar sig med järnrör, video, Videoklipp på Youtube: Soran Ismail kommenterar hur Erik Almqvist (SD) gått på den berusade mannen, Videoklipp på Youtube: Erik Almqvist (SD) kommenterar Soran Ismails filmklipp, Presskonferens: Almqvist avsäger sig alla SD-uppdrag, video, Presskonferens: Åkesson (SD) meddelar Almqvists avgång, videoklipp

SD vill ej redovisa privata bidrag
Sverigedemokraterna säger nej till att med namn redovisa privatpersoner som ger över 20 000 kronor i bidrag, något som diskuteras mellan de övriga riksdagspartierna.
1 nov 12 – Ett upprop för ett öppnare Sverige

”Partiet har kastat ut solidariskt tänkande”
Är socialdemokratins kris en generationsfråga? Det är utgångspunkten för Eva Franchells bok Partiet. Hon, född på 50-talet, tillhörde den revolterande, individuella generation som inte lät sig passas in i det trygga socialdemokratiska folkhemmet. Och nu har den generationen tagit över i partiet och det kollektiva och solidariska tänkandet har kastats ut.
29 okt 12 – Eva Franchell: Partiet - En olycklig kärlekshistoria

Varsel, jobb och budgetpolitik
Strax innan höstens enda partiledardebatt i riksdagen drog igång meddelade Telia Sonera att 2000 anställda riskerar att få sparken. Det var det sista i en rad av varsel som satte sin prägel på debatten. Konkret diskuterades dock redan kända budgetförslag från partierna.
17 okt 12 – Snabbprotokoll 2012/2013:11, Partiledardebatt i riksdagen, video

Partiledardebatt visade skillnader
Jobb, ekonomi och vinster i välfärden gav heta strider när de åtta partiledarna möttes i höstens första debatt.
8 okt 12 – Partiledardebatt i SVT Agenda

Juholt: Det var en sammansvärjning
Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt var utsatt för en sammansvärjning mellan journalister och partikamrater som ville driva partiet högerut. Det hävdar han i en nyutkommen bok och i ekots lördagsintervju.
1 okt 12 – Ekots lördagsintervju, Tomas Ramberg intervjuar Håkan Juholt

Politiker utan politik
”Margot” är ingen biografi om Margot Wallström. Definitivt inte en politisk biografi. Den är ett längre, kåserande reportage om Wallströms arbete i FN mot sexuellt våld i militära konflikter. Det varvas med en släktkrönika där vi får möta en del av Margots släktingar i Skellefteåtrakten. Därmed vill Ohlsson förmodligen visa att Margot är en vanlig flicka från Kåge som nått toppen. Det är möjligt att detta upplägg påhejats av Wallström.
27 sep 12 – Ohlsson, Bengt: Margot

Partiledarnas sommartal 2012
Riksdagspartiernas partiledare har hållit sina sommartal: Jimmy Åkesson (SD) i Sölvesborg, Jan Björklund (FP) i Göteborg, Fredrik Renfeldt (M) i Gustafsberg, Jonas Sjöstedt (V) i Umeå och Åsa Romson (MP) i Göteborg. Stefan Löfven var sist ut i raden med sitt sommartal som hölls i Vasaparken i Stockholm. Här redovisar vi TT:s korta referat och länkar till talen i fulltext.
27 aug 12

Löfven: Avskaffa sjuklönevecka
Socialdemokraterna vill minska företagens sjuklöneansvar för sina anställda. I höstens budgetmotion kommer partiet att föreslå att den andra sjuklöneveckan i sjukförsäkringen avskaffas.
26 aug 12 – Löfvens sommartal

Romson: Bygg bostäder med AP-fonderna
Miljöpartiet vill att Sverige sätter som mål att den nationella byggtakten ska öka med 30 000 små och billiga hyresrätter till 2018.
22 aug 12 – Romsons sommartal

Sjöstedt: Riskkapitalbolag ska bort
Arbetsmarknad och arbetslivsvillkor står överst på agendan när Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt för första gången sommartalar i Umeå. Bland annat hårdare tag mot bemanningsföretag och löften om att riskkapitalbolgen ska bort ur välfärden.
19 aug 12 – Sjösteds sommartal

Reinfeldt: Sänk bolagsskatten
En kraftigt sänkt bolagsskatt, satsning på forskning och infrastruktur, bland annat utbyggd tunnelbana i Stockholm. Det är moderaternas prioriteringar inför höstens budget, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.
18 aug 12 – Reinfeldts sommartal

Björklund: Satsa på forskning
I vacker väder och till en fond av Tysklandsfärjor och Älvsborgsbron, inledde Folkpartiledaren sitt sommartal. Med talet i Göteborg bröt Jan Björklund partiets 20-åriga tradition av sommartal i Marstrand.
12 aug 12 – Björklunds sommartal

Åkesson: Nej till jämställdhetsbonus
Regeringen har gett upp när det gäller integrationspolitiken - och missmodet lyser igenom i statsministerns uttalanden. Det hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson som tror att hans närvaro i tv-soffor och debatter ger Sverigedemokraterna goda chanser i nästa val.
11 aug 12 – Åkessons sommartal

Löfven: Ingen risk för högmod
S-ledaren Stefan Löfven sade i en intervju i fredagens P 1 morgon att det är hans och partiets fokus på jobbpolitiken som har givit lyftet i opinionen. Han hävdade samtidigt att det inte är någon risk för högmod eller tro på att S kan hamna på 75 procents väljarstöd i valet.
6 jul 12

MP: Reparera i stället för köpa nytt
Det behövs inga utopiska förslag för att få bukt med klimatförändringarna.
2 jul 12

Ska Nordeuropa hjälpa Sydeuropa?
I partiledardebatten talade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om Europas kris, och menade att det inte är självklart att Nordeuropa ska hjälpa Sydeuropa. Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg betonade behovet av mer utbildning, Västerpartiets Jonas Sjöstedt kritiserade vinsterna i vården och miljöpartiets Åsa Romson angrep regeringens klimat- och forskningspolitik.
13 jun 12 – Partiledardebatt

Löfven och Reinfeldt öga mot öga
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en debatt. Löfven föklarade att socialdemokraterna står fast vid löftet om att höja taket i a-kassan till 910 kronor per dag. Detta är inget annat än bidragspolitik kontrade Reinfeldt .
7 maj 12 – Partiledardebatt i Agenda

Löfven behöll lugnet i debattdebuten
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en debatt. Löfven gick på offensiv om jobben, men pressades om energi, bidrag och skatter.
6 maj 12

Vänstern ska vara med!
"Ska det bli avgörande skillnad så behövs det inte bara en ny regering utan en regering där vänstern är med", det konstaterade Jonas Sjöstedt under sitt förstamaj-tal i Kungsträdgården i Stockholm.
2 maj 12

Tiotusentals jobb offrades
På första maj spred Socialdemokraternas toppar ut sig över landet. Partiledaren Stefan Löfven angrep, inför storpublik i Göteborg, regeringen för att ha misslyckats i kampen mot ungdomsarbetslösheten.
1 maj 12

Magdalena Andersson skuggar Borg
S-ledaren Stefan Löfven presenterade på torsdagen sitt nya lag, som han själv beskriver som en socialdemokratisk skuggregering. Mikael Damberg får ta riksdagsdebatterna mot Reinfeldt. Magdalena Andersson ska matcha Borg, men utan att sitta i riksdagen.
23 feb 12 – CV:n för nya ledande s-talesmän

Östros lämnar politiken
Socialdemokraten Thomas Östros lämnar politiken till hösten. "Jag är glad och lättad över att ha tagit det här beslutet", säger riksdagsmannen och exministern till Aftonbladet. Han har funderat på beslutet en tid.
7 feb 12

Förtroendet för Ove Tove slut
Ove Tove satte stopp för KD-ledaren och socialministern Göran Hägglunds tidigare stabschef Henrik Ehrenbergs tid på sin post. Ehrenberg får gå från departementet, enligt Hägglund.
26 jan 12

Juholt avgick som partiledare
Efter bara tio månader avslutades Håkan Juholts tid som S-ledare. Håkan Juholt satte själv punkt för sin rekordkorta tid som partiledare med en presskonferens i Oskarshamn. Men beslutet föregicks av ett två dagar långt krismöte med socialdemokratiska partiets verkställande utskott, VU.
21 jan 12 – Håkan Juholt lämnar

VU tror och litar på Juholt
Enligt uppgift till TT har Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, under fredagen ställt sig bakom Juholts version av hur partiets omdiskuterade budgetmotionen hanterades. När ledamöterna lämnade Socialdemokraternas partihögkvarter sade flera av dem att VU har förtroende för partiledaren Håkan Juholt.
19 jan 12 – TT

Både Hägglund och Odell skulle gå
Flera kristdemokrater har jobbat med en hemlig plan för att få slut på striden mellan partiledaren Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell. Båda skulle bort och partisekreteraren Acko Ankarberg föreslås som ny ledare.
11 jan 12

Höga förväntningar på Sjöstedt
Förväntningarna är höga på den nyvalde Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Hans mål är att partiet ska ingå i en ny regering efter valet 2014. Men han är inte intresserad av att bilda en rödgrön allians, likt den 2010.
6 jan 12 – Jonas Sjöstedts första tal som nyvald partiordförande

Många vill ha dubbel V-bas
Mer än vartannat partidistrikt vill ge Vänsterpartiet dubbelkommando, visar en rundringning till de 24 distrikten.
3 jan 12

Ingen hejd på kritiken av Juholt
Det är dags att sätta punkt för kritiken mot Håkan Juholt. Det säger flera socialdemokrater efter ex-ministern Ylva Johanssons senaste känga mot S-ledaren.
2 jan 12 – SR P1-morgon (vju med Juholt, Sahlin mfl)

KD:are vill att Odell drar sig ur
Mats Odell säger att det är av omtanke om partiet som han inte ger upp inför rikstinget den 28 januari. Flera ledande kristdemokrater anser att han borde dra tillbaka sin kandidatur till partiledarposten. De tycker att partiledarfrågan står i vägen för politiken.
17 dec 11

Mats Odell kan bli petad
Mats Odell får sluta som andre vice ordförande och ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse, erfar TV4:s Nyheterna. Beskedet uppges kunna komma under fredagen.
15 dec 11

Jonas Sjöstedt föreslås bli partiledare
Vänsterpartiets valberedning föreslår att Jonas Sjöstedt blir ny vänsterledare efter Lars Ohly. "Jag blev väldigt glad och rörd, säger Sjöstedt. Men Rossana Dinamarca ger inte upp, och det kan bli strid om posten på kongressen
10 dec 11 – Presentation av Jonas Sjöstedt på riksdagens hemsida

S-raset fortsätter
Socialdemokraterna får bara knappt 28 procent av väljarstödet i SCB:s partisympatiundersökning och slår därmed sitt eget bottenrekord från i fjol. Moderaterna och Miljöpartiet är vinnare. Kristdemokraterna ligger under strecket.
7 dec 11 – Partisympatiundersökningen (PSU) november 2011

Arkelsten: M har lyssnat på kritiken
Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten bekräftar att partiet svängt i frågan om att lagstifta om bidrag till politiska partier. "Vi har lyssnat på den kritik som funnits", skriver hon.
30 nov 11 – Lagstiftning om partibidrag för att värna öppenheten

Åkesson vill vara socialkonservativ
Sverigedemokraternas partikongress har antagit ett nytt principprogram. Den ideologiska beteckningen lyder numera "socialkonservativ" och inte "demokratiskt nationalistiskt".
29 nov 11

Hägglund i ledartröjan
Göran Hägglund har fortfarande övertaget mot utmanaren Mats Odell, visar lokalavdelningarnas nomineringar. Men Hägglund-kritikerna menar att misstron är för utbredd för att ignoreras.
29 nov 11

Nej till lag om partibidrag
Socialdemokraterna backade från kravet på en lagstiftning om att partierna måste redovisa sina finansiella bidrag. Moderaterna, som från början varit emot detta, vann därmed kampen i konstitutionsutsottet. Nu måste partisekreterarna på nytt försöka lösa den infekterade frågan.
23 nov 11

Inget delat ledarskap
Vänsterpartiets styrelse sade på lördagen nej till delat ledarskap. Dagens organisation anses fungera bra. Det är nu upp till partikongressen i januari att besluta om en eller två personer ska efterträda nuvarande partiledaren Lars Ohly och vilka det blir.
7 nov 11

Nya Moderater fram med gamla begrepp
Med ett nytt idéprogram, garnerat med traditionella S-begrepp, siktar Moderaterna på en tredje valseger 2014. Och det är Reinfeldt och Borg som lägger ut kursen.
27 okt 11 – Moderat idéprogram: Ansvar för hela Sverige, Moderat utrikespolitiskt program: Frihet och utveckling i världen

Majoritet vill öppna Stasiarkiv
Socialdemokraterna vill öppna Säpos hemliga Stasiarkiv, skriver Svd.se.
27 okt 11

Reinfeldt vill fortsätta vinna val
Moderaterna har för avsikt att vinna inte bara 2014 års val utan även det 2018, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han öppnade partiets stämma i Örebro.
20 okt 11

Hägglund drar ifrån Odell
Göran Hägglund har fått ännu mer vind i seglen från KD-distrikten. Nu stöder över hälften honom som partiledare i kampen mot Mats Odell.
20 okt 11

Mats Odell utmanar Göran Hägglund
Kristdemokraterna upplever sin värsta kris någonsin, säger gruppledaren Mats Odell. Därför vill han ta ansvar för partiet och utmanar Göran Hägglund om partiledarposten.
3 okt 11

V-uppslutning bakom Sjöstedt
Allt fler Vänsterpartidistrikt sluter upp bakom Jonas Sjöstedt inför partiledarvalet. Bohuslän, Dalarna, Älvsborg, Uppsala och Örebro förordar honom, men flera distrikt vill ha ett delat ledarskap.
27 sep 11

Grönare och varmare profil
Centerpartiet ska ta upp kampen om att vara Sveriges grönaste parti och bry sig mer om de sämst ställda. Det lovade Centerledaren Annie Lööf i sitt första partiledartal.
24 sep 11

Per Unckel död
Per Unckel, landshövding i Stockholms län, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Per Unckel blev 63 år.
21 sep 11

Politikerpensioner för miljoner
Under första halvåret 2011 fick fler än 450 kommun- och landstingspolitiker dela på mer än 42 miljoner kronor i politikerpension. Det visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort.
21 sep 11 – Sveriges Radios granskning av politikerpensioner

Annie Lööf blir ny Centerledare
Centerpartiets valberedning föreslår Annie Lööf som ny partiordförande. "Jag är oerhört stolt", säger hon. Men Lööfs nyliberala hållning kan leda till ökade spänningar inom alliansen, anser statsvetare.
31 aug 11 – Centerpartiet: valberedningens presskonferens

Sommestad ordförande för S-kvinnor
Lena Sommestad blir ny förbundsordförande för S-kvinnor efter Nalin Pekgul. På förbundsmötet i Luleå vann hon med 64 röster mot 34 röster för Pekgul.
27 aug 11 – Sommestads tacktal vid kongressen

Wetterstrand och Valtersson slutar
Miljöpartiet har inom loppet av ett dygn tappat två tunga namn. Både före detta språkröret Maria Wetterstrand och gruppledaren Mikaela Valtersson lämnar riksdagen.
27 aug 11 – Artiklar i DN resp. Kuriren

Dinamarca kandiderar också
Rossanna Dinamarca ger nu besked. Hon vill också leda Vänsterpartiet efter Lars Ohly. Därmed har partiet fyra ledarkandidater: Dinamarca, 37 år, Jonas Sjöstedt, 46, Hans Linde, 32, och Ulla Andersson, 48.
17 aug 11 – Dinamarca på DN Debatt

Ohly avgår som partiledare
Lars Ohly har meddelat att han inte kandiderar som partiledare vid Vänsterpartiets kongress 2012. Jonas Sjöstedt, Hans Linde och Ulla Andersson gör det i stället.
10 aug 11 – Lars Ohly avgår på kongressen i januari

Politikerveckan i Visby
Håkan Juholt (s) vann kampen om uppmärksamheten under politikerveckan i Visby. Juholt lockade störst publik och hans parti syntes mest i media. Men det var inte många substansiella nyheter i Almedalen i år.
10 jul 11

Politikerveckan i Visby 2011
Politikerveckan i Visby har en kärna; nämligen partiledarnas tal i Almedalen. Här sammanfattar vi huvudpunkterna från respektive partiledartal sommarn 2011. De relaterade länkarna (nedan) leder till ljudfiler med talen.
10 jul 11

Söndag: Sverigedemokraterna
Säkerheten hade höjts när Sverigedemokraternas partiledare talade i Almedalen på Gotland. Det fanns gott om poliser och säkerhetsvakter i publiken på gräsmattan. Men de enstaka röster som försökte störa talet drunknade i högtalaranläggningen och Jimmie Åkesson trivdes bra på Almedalens scen.
10 jul 11 – Jimmy Åkesson, ljudfil

Tvinga föräldrar till rättegång!
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är näst sist ut bland partiledarna i Almedalen, där många redan åkt hem. KD vill att samhället ska reagera hårdare mot unga som begår brott.
9 jul 11

Lördag: Kristdemokraterna
På lördagskvällen var det Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglunds tur att tala från scenen i Almedalen i Visby. Talet präglades av villkoren för barn och unga, ett tema som Kristdemokraterna ska fokusera på fram till valet 2014. "Det behövs en politik för uppväxt"Hägglund med fokus på unga och rättsväsende. “Det räcker inte med en tillväxtpolitik, det behövs en politik för uppväxt, sa Göran Hägglund i sitt tal.” Hägglund talade om den ensamhet och utsatthet många unga upplever idag, trots att de flesta har det bra materiellt.
9 jul 11 – Göran Hägglund ljudfil

Fredag: Socialdemokraterna
Vi ska bygga ut vägar, järnvägar, bostäder. Vi ska bygga om våra miljonprogramområden så att det blir socialt bra miljöer. Lägenheter med ny uppvärmningsteknik som kan hålla för flera årtionden framåt. Så vi ska göra ett stort investeringsprogram för att bygga Sverige starkt för framtiden. Det tycker vi är bättre och mer offensivt än bara skattesänkningar och det kommer att skapa jobb, tillväxt och välfärd för morgondagen. “Det kommer att skapa otroligt många jobb men framförallt så är det en förändring av politiken”, sa Juholt i sitt första Almedalstal.
8 jul 11 – Juholts Almedalstal, mp3-fil

Juholt utlovar 21 besked
Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt utlovar 21 konkreta besked med fokus på jobb och arbetsliv i sitt Almedalstal.
8 jul 11

Sahlin och Juholt lösa i konturerna
En politiskt erfaren, känd kvinna och en okänd humorist med mustasch, båda sakpolitiska med klart olika hjärtefrågor men med det gemensamt att de brast i tydlighet, tyngd och substans. Så framställdes Mona Sahlin och Håkan Juholt i medierna första tiden efter det att de tillträtt som partiledare för Socialdemokraterna, enligt en undersökning som medieanalysföretaget Retriever har gjort för TT:s räkning.
7 jul 11

Tårfyllt farväl av Olofsson
Avgående Centerledaren Maud Olofsson pekade ut partiets viktigaste utmaningar under partiets dag i Almedalen. Hon uppmanade sin efterträdare att värna den borgerliga alliansen.
7 jul 11 – Maud Olofssons tal, mp3-fil

Torsdag: Centerpartiet
Maud Olofsson (c) blickade tillbaka när hon höll sitt sista Almedalstal. Hon berättade att det var i Almedalen som de första trevande stegen togs till Alliansen. Två år senare träffades partiledarna i Högfors för att diskutera hur man skulle kunna få till stånd ett maktskifte. Olofsson sätter Alliansbygget främst när hon värderar sin egen politiska gärning, men hon säger också vara stolt över att ha gjort om centern till ett grönt nyliberalt parti.
7 jul 11 – Maud Olofssons tal, mp3-fil

Onsdag: Folkpartiet
Jan Björklund (fp) inledde sitt Almedalstal med konkreta och förskräckande detaljer från Syrien. Han berättade om förtrycket där. Sedan övergick han till att hylla ekonomisk liberalism, globlisering, liberal rättvisa och olika aktiviteter som ska löna sig, till exempel utbildning. Han häcklade den politiska vänstern, som enligt Björklund har haft fel, fel fel.
6 jul 11 – Jan Björklunds tal, mp3-fil

Folkpartiet vill ha fler invandrare
Folkpartiet vill locka fler flitiga och välutbildade människor till Sverige. Den som har en masterutbildning ska kunna komma till Sverige och söka jobb, utan att ha en anställning, föreslår folkpartiet.
6 jul 11

Tisdag: Vänsterpartiet
Samma dag som Lars Ohly (v) ska hålla sitt tal i Almedalen har partikamraten Jonas Sjöstedt klargjort att han kommer att utmanna Ohly som partiledare på nästa partikongress. Lars Ohlys turnerade detta faktum med att erkänna partiets tillkortakommanden: opinionssiffrorna ligger farligt nära fyraprocentsspärren. Sedan gick han över till en tradionell v-analys - den ekonomiska krisen i Europa drabbar arbetarklassen, de politiska och ekonomiska eliterna går fria. EMU är ett misslyckat projekt.
5 jul 11 – Lars Ohlys tal, mp3-fil

Jonas Sjöstedt utmanar Ohly
Jonas Sjöstedt kandiderar till partiledare vid Vänsterpartiets nästa kongress. Samtidigt vill över hälften av partidistriktens ordförande att Lars Ohly ska avgå.
5 jul 11

Måndag: Moderaterna
Statsminister Fredrik Reinfeldts (m) tal i Almedalen handlade inte alls om dagspolitiken. Istället talade han om befolkningsutveckling, ekonomisk tillväxt, demokrati och frihet. Han anlade ett globalt perspektiv och han blickade bakåt, och framåt, mot år 2030 och 2050. Talet anknöt till en artikel som regeringen låtit publicera på DN-debatt. Den svenska befolkningen blir äldre, och i framtiden måste vi arbeta längre, mendade han.
4 jul 11 – Fredrik Reinfeldts tal, mp3-fil, DN Debatt: ”Framtidskommission ska möta Sveriges utmaningar”

Sommestad föreslås leda s-kvinnor
Förra miljöministern Lena Sommestad föreslås av en enhällig valberedning till att efterträda Nalin Pekgul som ledare för Socialdemokraternas kvinnoförbund. Valberedningen har gjort tolkningen att S-kvinnorna behöver en nystart, skriver den i ett pressmeddelande.
4 jul 11

Söndag: Miljöpartiet
De nya språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin gjorde på söndagskvällen premiär i Almedalen. De talade om utbildningspolitik och föreslog att den som är mellan 20 och 24 år och arbetslös ska kunna få studiemedel, utan krav på att betala tillbaka, för att studera på komvux. Dessutom krävde de 5 000 nya platser på komvux och folkhögskolor.
3 jul 11 – Fridolin och Romsons tal, mp3-fil

KD:s partistyrelse nedröstad
Kristdemokraternas riksting beslutade i kväll att partistyrelsen ska arbeta för att små företags sjuklöneansvar avskaffas eller reduceras kraftigt. Partistyrelsen ville inte gå så långt, men röstades ned med siffrorna 128-131.
30 jun 11

De rödgröna går förbi alliansen
Den rödgröna oppositionen är nu större än det borgerliga blocket och Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Medan Moderaterna och Centern tappar så ökar sympatierna för Folkpartiet och Kristdemokraterra något, det visar SR Ekots/Novus senaste opinionsundersökning för juni.
26 jun 11

Centern har lämnat mitten
Olofsson har meddelat sin avgång. Vem som ska efterträda henne är en öppen fråga. Men att centern har förvandlats under Maud Olofssons ledning är obestridligt. Centern har vänt sin gamla värdegrund ryggen, jordbruk och landsbygd står inte längre i centrum, s-samarbetet är historia och kärnkraftsmotståndet är passé. I stället har partiet under Olofsson försökt profilera sig som ett storstadsalternativ med nyliberal framtoning – dock utan större framgång i opinionen.
18 jun 11 – Video: “Mauds presskonferens”, SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Fridolin & Romson nya språkrör
Miljöpartiets visade upp sig som ett modernt parti när kongressen valde det nygamla stjärnskottet Gustav Fridolin och miljörättsjuristen Åsa Romson till nya språkrör. De två valdes i öppen konkurrrens.
26 maj 11 – Miljöpartiets kongress 2011. Tal av Fridolin och Romson, CV för Gustav Fridolin (MP), CV för Åsa Romson (MP)

Bodström inside
Nej, det är ingen djupare analys av makten, myglet och politiken som Thomas Bodström ger i sin hårt lanserade bok. Den före detta justitieministern och riksdagsmannen skummar mest på ytan. Men lite inside-information bjuds läsarna: till exempel att Juholt slog Damberg med en rösts övervikt i valberedningen; en konkret beskrivning av hur det gick till i samband med den skandalösa utvisningen av de två egyptierna är också intressant. Bodström visar faktiskt också prov på viss självkritik. Åke Svidén recenserar.
26 maj 11 – Thomas Bodström: Inifrån. Makten, myglet, politiken

Bodström: Kupp fällde Sahlin
Det var en kupp från några av Mona Sahlins starkaste motståndare som fällde henne, skriver Thomas Bodström i sin bok Inifrån - Makten, myglet, politiken.
24 maj 11

Partibidrag ska redovisas
Moderaterna ska börja redovisa alla partibidrag över 20 000 kronor per år - men partiet vill inte, till skillnad från en majoritet av riksdagspartierna, ha någon lagstiftning på området.
28 apr 11

Nalin Pekgul vill bli omvald
S-kvinnors nuvarande ordförande Nalin Pekgul kandiderar för att leda förbundet i ytterligare fyra år. Det betyder att kampen om posten nu står mellan henne, Ylva Johansson och Lena Sommestad.
7 apr 11

Krav på centerledarens avgång
Diskussionen om när Centerpartiets ledare Maud Olofsson ska avgå har tagit fart, efter tio år på posten för Olofsson. Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani säger till SVT:s Aktuellt att det bör ske så snart som möjligt, så att en ny partiledare kan leda den förändringsprocess som pågår i partiet
7 apr 11

Tre kvinnor i (S)triden
S-kvinnors nuvarande ordförande Nalin Pekgul kandiderar för att leda förbundet i ytterligare fyra år. Det betyder att kampen om posten nu står mellan henne, Ylva Johansson och Lena Sommestad.
7 apr 11

Fridolin och Romson nya språkrör
Gustav Fridolin och Åsa Romson är de två kandidater valberedningen föreslår som nya språkrör för Miljöpartiet.
29 mar 11 – Gustav Fridolin (mp), plats 14, Åsa Romson (mp), plats 279

FI får tre nya talespersoner
En man och två kvinnor efterträder Gudrun Schyman och blir talespersoner för Feministiskt initiativ (FI). De valdes i dag vid partiets kongress i Malmö då Schyman hyllades för sina insatser för det parti som hon var med och startade 2005.
27 mar 11 – Feministiskt initiativ: Organisation och styrelse

Juholts linjetal möttes av jubel
Håkan Juholt vill bekämpa barnfattigdomen, förbättra pensionerna och se över misslyckade avregleringar på bland annat elmarknaden. Så lade Socialdemokraternas nya partiordförande ut kursen i sitt installationstal. Ett tal som möttes med jubel av kongressens ombud.
26 mar 11 – Juholts linjetal på SAP:s extrakongress (video)

Juholt vald till ny S-ledare
Håkan Juholt valdes till ny partiordförande för Socialdemokraterna vid partiets kongress i Stockholm under fredagen.
25 mar 11

Stort pådrag när ny partiledning väljs
3 000 personer har anmält sig till S-kongressen i Stockholm som pågår fredag, lördag och söndag. De 350 ombuden ska välja ny partiledning, men inte fatta politiska beslut. Håkan Juholt är nominerad som partiordförande och Carin Jämtin som partisekreterare. Verkställande utskottet föreslås få fyra nya medlemmar: Mikael Damberg, Leif Pagrotsky, Veronica Palm och Lena Micko.
25 mar 11

Valberedningen petar Östros
De nya S-toppjobben i verkställande utskottet föreslås gå till Leif Pagrotsky, Veronica Palm och Mikael Damberg. Thomas Östros och Ylva Johansson får lämna sina poster om valberedningen får igenom sitt förslag.
20 mar 11

Nu står alla bakom Juholt
Inom Socialdemokraterna och från fackligt håll applåderas valberedningens förslag att utse Håkan Juholt som ny partiledare och Carin Jämtin som ny partisekreterare.
10 mar 11

Håkan Juholt blir partiordförande
Efter en tid av intensiva spekulationer och rapporter om inre stridigheter i Socialdemokratiska partiet står det klart: Håkan Juholt blir ny partiledare för Socialdemokraterna, enligt valberedningens enhälliga förslag. Som partisekreterare föreslås Carin Jämtin.
10 mar 11 – Håkan Juholt (s), Kalmar län plats 151

Baylan avgår
Ibrahim Baylan avgår som partisekreterare för Socialdemokraterna.
6 mar 11

Lena Sommestad starkt kort
Socialdemokratiska kvinnoförbundet liksom studentförbundet lanserar Lena Sommestad som kandidat till partiledarposten. Även Broderskapsrörelsen har indirekt förordat Sommestad, genom att särskilt understryka att den nye partiledaren bör ha en hög utbildning (Sommestad är disputerad och professor). Flera partidistrikt nämner också hennes namn. Bland de manliga kandidaterna får Sven-Erik Österberg räknas som favorit.
24 feb 11

Massiv självkritik utan slut
Socialdemokraternas kriskommission överlämnade på tisdagen sin rapport till partisekreteraren Ibrahim Baylan. I och med detta måste det bli ett slut på självplågeriet inom partiet sade Baylan. Men även kriskommissionen har ägnat sig åt självspäkelse, både vid presskonferensen och i själva rapporten.
14 feb 11 – Kriskommissionens rapport (s)

Riksdagsstol inget krav för S-ledare
Socialdemokraternas nya ledare måste kunna samla hela partiet, vara tydligt förankrad i partiets värderingar och kunna bygga ett starkt lag, säger valberedningen. Men riksdagsplats är inget krav.
3 feb 11

- Vi kommer igen, var så säkra!
Den avgående S-ledaren Sahlin varnade både Folkpartiet och Centern för att ha släppt sina tidigare sociala ståndpunkter och förvandlats tills ansiktslösa alternativ i skuggan av Moderaterna. Och till statsministern Reinfeldt ställde hon den retoriska frågan om välfärdens kärna är säkrad nu, eftersom regeringen vill satsa på ytterligare skattesänkningar.
19 jan 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:42

Hård valanalys från S i Stockholm
Bara 13 procent av de väljare i Stockholms län som har ett jobb röstade på Socialdemokraterna i valet, påpekar partidistriktet i sin eftervalsanalys.
17 jan 11

Misstag säga nej till rut-avdrag
Stockholm Det var ett misstag att säga nej till rut-avdrag och gå till val på höjd landstingsskatt. Det konstaterar Socialdemokraterna i Stockholms län i sin valanalys. I rapporten som presenteras på måndagen föreslås bland annat att partidistriktet ska överväga ett kommunalt och regionalt stopp för skattehöjningar, skriver Svenska Dagbladet.
16 jan 11

Piratpartiet - inget missnöjesparti
I motsats till andra nya partier som når framgång är Piratpartiet inget missnöjesparti.
13 jan 11

Sjöstedt prins i Vänsterpartiet
Fler och fler ledande vänsterpartister kräver nu att Lars Ohly ger upp. En av toppfavoriterna Jonas Sjöstedt säger sig vara beredd att ta över.
13 jan 11

LO-basen Lundby-Wedin avgår 2012
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tackar för sig vid nästa kongress, våren 2012. Lundby-Wedin tillträdde som första kvinnliga ordförande för LO 2000.
13 jan 11

Partierna får fler medlemmar
Valframgångarna för Miljöpartiet och Sverigedemokraterna återspeglas i en snabb ökning av antalet medlemmar under 2010. Båda har vuxit med över 40 procent.
12 jan 11

SD-röster: 91 procent borgerligt
Sverigedemokraterna har hittills valt att oftast rösta med den borgerliga regeringen. Det visar en sammanställning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjort på uppdrag av Socialdemokraterna.
4 jan 11 – Riksdagens utredningstjänst – PM 2010-12-22

Piratpartiets ledare avgår
Piratpartiets Rick Falkvinge tycker att han stagnerat och avgår efter fem år som partiledare. 36-åriga Anna Troberg tar nu över.
1 jan 11

Centern under fyra procent
Centerpartiet hamnar strax under riksdagsspärren i Skops senaste väljarbarometer. Samtidigt ligger allianskollegan Kristdemokraterna fortsatt på knappt 3 procent.
27 dec 10

Ung Vänsters ordförande avgår
Ida Gabrielsson avgår efter fem och ett halvt år som ordförande för Ung Vänster.
27 dec 10

Ylva Johansson kandiderar
Kampen om vem som ska styra Socialdemokraterna efter Mona Sahlin tar fart. – Jag vill vara med och leda partiet, gör tidigare ministern Ylva Johansson klart.
26 dec 10

“Ett räddhågset parti”
Vi rödgröna hade kunnat vinna valet om vi hade vågat stå upp för vår politik, men socialdemokraterna ville invänta Alliansens plattform så att vi kunde anpassa oss efter den, skrev Lars Ohly på DN debatt i söndags.
20 dec 10 – Ohly på DN Debatt: ”Socialdemokraterna har blivit ett räddhågset parti”

Valtersson vill bli språkrör
Stockholm Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson vill bli partiets kvinnliga språkrör. Hon har bestämt sig efter att ha tänkt igenom det noga, säger hon till Sveriges Radios Ekot.
9 dec 10

Djup klyfta i problemanalysen
Socialdemokraterna gjorde flera tabbar under valrörelsen konstaterar partiets valanalysgrupp: förslagen om ny fastighetsskatt och höjd bensinskatt var impopulära; det dyraste vallöftet, slopad pensionärsskatt, gick inte hem ens bland pensionärerna. Men det var rätt att driva välfärdsfrågorna, och samarbetet med vänsterpartiet döms inte ut av partiets analysgrupp, som drar helt andra slutsatser än vad Mona Sahlin gjorde i sitt stora tal.
8 dec 10 – Kriskommissionen rapport ”Valanalys 2010” (s), Mona Sahlins anförande vid förtroenderådet den 4 december 2010

Var tredje varslas hos Socialdemokraterna
Var tredje anställd hos Socialdemokraterna på partihögkvarteret och i riksdagen varslas om uppsägning som en följd av valförlusten.
7 dec 10

Sahlin sågar partiets egen politik
– Fler jobb går före ersättningar, sade avgående Mona Sahlin i sitt tal till partiets förtroenderåd på lördagen. Hon var kritisk till att Vänsterpartiet blev en del av valsamarbetet. Men inte nog med det, hon dömde ut stora delar av den politik hon själv torgfört de senaste fyra åren.
6 dec 10 – Mona Sahlins anförande vid förtroenderådet den 4 december 2010, Kriskommissionen rapport ”Valanalys 2010” (s)

Det rödgröna samarbetet blev ett fiasko
De rödgröna partiernas uppgörelse om den ekonomiska politiken blev avgörande för valutgången. Enligt SVT:s Rapport är det slutsatsen i en självkritisk valanalys som Socialdemokraternas kriskommission lägger fram för partistyrelsen på fredagen.
3 dec 10

Berit Andnor leder valberedningen
Förra KU-ordföranden Berit Andnor föreslås som väntat att leda Socialdemokraternas valberedning. Men förslaget får omedelbart kritik. Och Broderskapsrörelsen saknade nytänkande när partisekreteraren Ibrahim Baylan presenterade namnen i dag.
1 dec 10 – Socialdemokraternas förtroenderåd, möte 4 december

Fp-väljarna är notoriskt otrogna
Riksdagsvalet blev ett blockval, ett mittenval och ett dåligt fp-val. Att folkpartiet lyckades behålla 7 procent i av rösterna berodde på skolfrågan, en vinnarfråga. Välfärden och sjukvården var defensivfrågor. Det skriver folkpartiet i sin eftervalsanalys.
25 nov 10 – Folkpartiets valanalys

Intern KD-kritik mot Hägglund
Av de 19 kristdemokratiska ledamöterna i riksdagen ifrågasätter 7 partiledaren Göran Hägglunds ledarskap, enligt en rundringning som Ekot har gjort.
25 nov 10

LO har veto i S-ledarfrågan
Nya S-ledaren måste få godkänt av LO. Men än så länge har LO:s inflytande aldrig gett facket partiledarposten. Nu höjs kraven på en facklig ledare i s-toppen för att vinna tillbaka arbetarnas röster.
25 nov 10

Tre vill bli MP-språkrör
Åsa Romson, Bodil Ceballos och Gunvor G Ericson har båda gått med på att nomineras till språkrörsposterna i Miljöpartiet.
25 nov 10

Arthursson ny partisekreterare (c)
Michael Arthursson har utsetts till Centerpartiets nye partisekreterare efter Anders Flanking som avgick efter valet. Arthursson var Centerpartiets kampanjledare i valrörelsen och har tidigare också varit kommunpolitiskt aktiv för Centern i Stockholm.
18 nov 10

Är partiledaren viktig?
Den statsvetenskapliga forskningen säger att partiledarens betydelse överdrivs i medierna och i den allmänpolitiska debatten. När väljarna går till val röstar de först och främst på parti. Detta är, eller har i vart fall varit, särskilt tydligt i de nordiska länderna. I några tabeller redovisar vi väljarnas åsikter om partiledarnasa betydelse för valutgången, vilket stöd partierna fick i olka grupper och vilka frågor som väljarna bedömde som viktiga. I två tabeller särredovisar vi vilket stöd socialdemokratin har i olika sociala grupper, och hur socialdemokratiska väljare rankar olika frågor.
17 nov 10

S-tungviktare har dörren på glänt
S-tungviktarna Sven-Erik Österberg och Thomas Östros ställer partiledardörren på glänt. Men de håller inne med sitt besked om de kan tänka sig att efterträda Mona Sahlin.
16 nov 10 – Sven-Erik Österberg, sagt och gjort, Thomas Östros, sagt och gjort, SVT:s Valundersökning 2010

Mona Sahlin avgår
Mona Sahlin ger upp. Hon meddelade på söndagen, efter Socialdemokraternas krismöte, att hon inte ställer upp för omval som partiledare. Det är dags för andra att ta vid, sade hon.
15 nov 10 – Mona Sahlin, uttalande, tillbakablick, etc, SVT:s Valundersökning 2010

Sahlin öppnar för strid om makten
Socialdemokraternas Mona Sahlin öppnade för strid om partiledarposten när hon i tisdags sa att alla i partiledningen bör ställa sina platser till förfogande. Men någon självklar utmanare om partiordförandeposten är svår att hitta.
11 nov 10 – Sossarnas eftervalsdebatt, flera källor, SVT:s Valundersökning 2010,

Ni sviker väljarna!
Lars Ohly anklagade Mona Sahlin för att ha svikit de rödgröna väljare som räknade med ett svenskt tillbakadragande ur Afghanistan. Genom överenskommelsen med de borgerliga har Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt "stanna-alternativet" i ett orättfärdigt krig menade Ohly, och förkunnade att Vänsterpartiet kommer att lägga fram den tidigare rödgröna överenskommelsen som motion.
3 nov 10 – Snabbprotokoll 2010/2011:9

Paus i rödgrönt samarbete
Timeout för rödgrönt samarbete. Mona Sahlin uppger på tisdagen att det rödgröna samarbetet i den form det hade fram till valet tar en paus.
27 okt 10

Vinnarna byter partisekreterare
Alla fyra partier på den vinnande sidan i valet byter partisekreterare. En av de gamla har blivit minister, en blir PR-chef åt regeringen, en ska ägna sig åt riksdagsarbetet och en avgår efter lång och trogen tjänst. En av de nya läser Fantomen…
14 okt 10 – Ombyte på partissekreterarposter

Ni saknar jobbpolitik!
Anders Borg lägger fram en budget som visar på fyra år av högkonjunktur och som ändå slutar i massarbetslöshet 2014. Det konstaterade Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomiske talesperson.
13 okt 10 – Snabbprotokoll 2010/2011:4, Prop 2010/2011:1

Alla ville ta debatten
Alla partier ville debattera med den påtagligt nervöse debutanten och Sverigedemokraten Jonny Skalin. Så uppenbarades luckor och motsägelser i Sverigedemokraternas finanspolitik. Men det gav samtidigt partiet oproportioneligt stort utrymme i budgetdebatten.
13 okt 10 – Snabbprotokoll 2010/2011:4, Prop 2010/2011:1

Det blir en rödgrön skuggbudget i höst
Miljöpartiet har bestämt sig - och säger ja till att lägga fram en skuggbudget tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det rödgröna budgetförslaget kommer att gälla under 2011. I övrigt annonserar Miljöpartiet att de kommer att driva sin egen politik.
7 okt 10

Åkesson lämnade kyrkan i protest
Varje år inför riksmötets öppnande hålls en gudstjänst i storkyrkan. I år valde biskop Eva Brunne att ägna en del av sin predikan år rasism och främlingsfientlighet. Det provocerade Sverigedemokraterna så till den grad att de reste sig och lämnade kyrkan i protest.
5 okt 10

SD-genombrott i riksmedierna
Sverigedemokraterna (SD) lyckades med ett genombrott i riksmedierna i årets valrörelse. Och ju närmare valdagen desto större uppmärksamhet fick partiet, uppger Sverige Radios Ekot.
30 sep 10

Samarbetet fortsätter i opposition
De rödgröna partiledarna träffades på onsdagen på S-ledaren Mona Sahlins kontor för att diskutera det rödgröna samarbetet. Asyl- och flyktingpolitiken, Afghanistanpolitiken, skolbetygen och en eventuell gemensam budgetmotion diskuterades.
29 sep 10

Ohly avfärdar krav på extrakongress
Jens Holm, tidigare EU-parlamentariker och nu ny riksdagsledamot för V, vill att partiet ska hålla en extrakongress nästa år för att "vända på alla stenar".
28 sep 10

Samarbete endast i vissa sakfrågor
Miljöpartiet hade under måndagen ett möte med statsminister Fredrik Reinfeldt, men det har inte förhandlats och det finns ingen uppgörelse med alliansen att presentera. Men en överenskommelse om asyl- och flyktingpolitiken är fullt möjlig, sa Peter Eriksson.
27 sep 10

Monas möjligheter
Sverige är möjligheternas land, men bara med en rödgrön regering. I möjligheternas land styr politiken, inte marknaden. Så kortfattat kan man sammanfatta Mona Sahlins bok.
9 sep 10 – Sahlin, Mona: Möjligheternas land

Vem behöver vem?
Tio dagar innan valet förs på nytt diskussioner om vad som skulle hända om Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen, och vem som kan tänka sig att samarbeta med vem i de båda blocken.
9 sep 10

Snurrigt om partiet (s)
Christer Isaksson, en författare med nära kontakter i den socialdemokratiska partiledningen, spekulerar om vad som händer med Socialdemokraterna efter en valseger i höstens val. Vem får vara med i regeringen och vilka hamnar utanför?
3 sep 10 – Isaksson, Christer: Den nya Vän(s)tern

Ett högerparti blir inte vågmästare
Sverigedemokraterna profilerar sig med invandringsfientlig och nationalistisk politik, spetsad med folkhemsretorik. I sitt valmanifest vurmar partiet för ”svenska” pensionärer och skolbarn. Partiet placerar sig klart till höger i alla viktiga sakfrågor och skulle därför inte få någon vågmästarroll om det kommer in i riksdagen.
2 sep 10 – Sverigedemokraternas valmanifest

Sahlin spelade upp en scen
Att stänga ute Vänsterpartiet i oktober 2008 var ett medvetet och högt spel av S-ledaren Mona Sahlin för att knäcka partiet. Den teorin lanserar Christer Isaksson i boken Den nya vän(s)tern.
12 aug 10

Riksdagsledamöter vill blockera SD
Av 166 tillfrågade riksdagsledamöter från båda blocken är 66 procent redo att samarbeta blocköverskridande för att motarbeta Sverigedemokraterna om partiet skulle ta sig in i riksdagen.
4 aug 10

Anna och rättvisan
Anna Sjödin är den före detta SSU-ordföranden som blev rikskändis efter ett bråk på krogen Crazy Horse vid Stureplan i Stockholm 2006. Efter den uppmärksammade rättegången har det dock varit relativt tyst om den stridbare socialdemokraten som nu, tillsammans med Thomas Hartman utkommer med ”Vem bryr sig” som pekar på brister i det nutida samhället och inom socialdemokratin.
2 jul 10 – Anna Sjödin och Thomas Hartman : Vem Bryr Sig – En Bok Om Sverige

Vårdlöften ska rädda partiet
Kristdemokraterna har under våren blanserat farligt när fyra procent i opinionsmätningarna. När Göran Hägglund inledningstalade på kristdemokraternas riksting vände han sig till pensionärer, rojalister och människor med konservativa värderingar.
1 jul 10 – Göran Hägglunds tal till rikstinget

Sahlin-förtal spårat till moderat
Förtalskampanjen mot S-ledaren Mona Sahlin tilltar i styrka. Socialdemokraterna har nu spårat en avsändare - en moderat kommunpolitiker - och kräver nu att M-ledningen agerar.
30 jun 10

Jakten på "fult folk"
Vi ser nu en intensiv jakt på "det fula folket", Sverigedemokraternas sympatisörer. Vilka är dom? Hur tänker dom? Och framför allt, varför i all världen gillar dom ett flummigt högerradikalt parti med rasistiska rötter? Men analysen av SD-väljarna fungerar också som slagträ i debatten mellan höger och vänster om välfärdspolitik och klassamhället. Att minska klassklyftorna är det bästa sättet att minska grogrunden för Sverigedemokraterna menar Linnea Nilsson och Emil Schön i sin nya bok "Fult folk". Christian Andersson analyserar.
17 jun 10 – Linnea Nilsson & Emil Schön: Fult folk. Samtal med sverigedemokratiska väljare

Vad har kvinnorna gjort för ont?
När statsminister Fredrik Reinfeldt (m) öppnade mandatperiodens sista partiledardebatt gjorde han ett nytt försök att placera sig själv och moderaterna i den svenska politikens mittpunkt. Han hävdade att de rödgröna vill straffbeskatta kvinnorna. Oppositionen svarade med att beskriva Reinfeldt som ett högerspöke.
16 jun 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:138

MP vill tredela föräldraförsäkring
Miljöpartiet vill att dagens föräldraförsäkring ska delas i tre lika stora delar, även om den inte förlängs, och tänker driva det som en av sina viktigaste frågor.
11 maj 10 – Ett mer jämställt samhälle

Kärvare mellan Sahlin och Reinfeldt
Tonen mellan de rödgrönas ledare Mona Sahlin (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skärptes. Men båda var överens om att Sverige ska bidra för att stötta euroländerna i direktsända valdebatten i SVT.
9 maj 10 – Debatt i Agenda: Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt

V-krav på sex timmars arbetsdag
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, Sverige ut ur Afghanistan och en rättvis miljöpolitik. På tre områden skärpte Vänsterpartiets kongress kraven som ska föras fram i valrörelsen.
8 maj 10 – Vänsterpartiet: Valplattform

V-krav: Sverige ut ur Afghanistan
Partiledningen förlorade kongressomröstningen och i Vänsterpartiets valplattform ställs nu krav på att svensk trupp snarast dras tillbaka från Afghanistan.
7 maj 10 – Vänsterpartiet: Internationellt uttalande

De är tillbaka
Sextio år efter nazismens sammanbrott vinner högerextrema krafter på nytt parlamentarisk makt. De sitter i tyska delstatsparlament, i Bryssel och även i några svenska kommunfullmäktigeförsamlingar. Journalisten Christoph Andersson har följt deras väg från gatan in mot politikens centrum, där de medvetet söker vågmästarrollen.
28 apr 10

Bevakningen av SD - ett journalistiskt dilemma
I januari 2010 sitter Sydsvenskans politiske reporter Niklas Orrenius på tåget till Stockholm och stönar över alla dessa paneldebatter om hur medierna bör hantera Sverigedemokraterna. Han är på väg till ännu en. Tar det aldrig slut? Varför litar inte kollegerna på det vanliga journalistiska omdömet? Varför litar de inte på de dagliga diskussionerna runt nyhetsdeskarna, de som brukar fungera i alla andra sammanhang?
28 apr 10 – Orrenius, Niklas: Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. En bok om Sverigedemokraterna.

Fridolin gör comeback i MP-ledning
Gustaf Fridolin, tidigare riksdagsledamot och språkrör för Grön Ungdom, föreslås göra comeback i Miljöpartiets partistyrelse.
22 mar 10 – Pressmeddelande: Gustav Fridolin föreslås till Miljöpartiets partistyrelse

Flera avhopp efter fiffel
Ytterligare två Stockholmsmoderater hoppade på fredagen av efter granskningen av det misstänkta provvalsfifflandet. Misstankarna handlar om att politiker har betalat för att värva medlemmar som kan tänkas rösta på dem.
19 feb 10

Sju moderater blev petade
Sammanlagt sju moderater har nu petats och hoppat av uppdrag och kandidaturer efter anklagelser om fiffel i partiets provval. De som nu petas från kommunlistan är Birgitta Wahlman och Fozi Siid, skriver Politikerbloggen
19 feb 10

Moderaterna anlitar extern utredare
Moderaterna anlitar en extern utredare för att undersöka anklagelserna om fusk och regelbrott i provvalet i Stockholm. Alla som blev medlemmar i fjol ska nu ringas upp för att se om de betalat medlemsavgiften själva.
15 feb 10

Partiledare debatterade jobb
Jobben var en viktig fråga i debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i Sveriges Radio. Reinfeldt kommenterade också alliansens underläge i opinionen. Han sade att det finns mycket att göra fram till valet.
27 jan 10 – Debatt i Studio Ett: Mona Sahlin mot Fredrik Reinfeldt

M satsar på jämställdhet
Hårdare tag mot lönediskriminering, jämställdhetsmärkning av skolor och förskolor och rätt till heltidsarbete är några punkter i moderaternas nya jämställdhetspolitik.
25 jan 10

Sahlin och Reinfeldt i het tv-duell
Det hettade till när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Mona Sahlin möttes i årets första tv-duell inför valet. Det var tydligt att pensionärernas villkor och reglerna i sjukförsäkringen blir stora ämnen i kampen om väljarna.
24 jan 10 – Debatt i Agenda: Fredrik Reinfeldt mot Mona Sahlin

Brända broar inför årets valrörelse
Den första stora debatten inför valet i september, riksdagens partiledardebatt blev en mätare på vilka frågor partiledarna tycker är de viktigaste och hur de tänker sig gå fram i valet. Debatten drog upp skarpa skiljelinjer mellan blocken. Från båda sidor tycktes man vara överens om att här skulle alla broar brännas redan från början. Åtminstone skulle det se ut så. Om den här debatten angav tonen så blir det en ful valrörelse.
21 jan 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:59

Skarpa skillnader mellan blocken
Riksdagens partiledardebatt gav få konkreta besked inför valet. Däremot betonade alla parter att det var stora skillnader mellan blocken och tonen var stundtals hård.
20 jan 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:59

Tre dueller mellan Sahlin och Reinfeldt
Onsdagen den 20 januari inleds valrörelsen. Då är det partiledardebatt i riksdagen. Det blir första också mötet mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin i en intensiv debattvecka mellan de båda, med tre debatter på tio dagar.
13 jan 10

Lång väg till enighet för rödgröna
Skatter, familjepolitik, försvar, tandvård, studiemedel, inställning till privat kontra offentlig verksamhet. Listan är lång på frågor, i stort och smått, där de tre rödgröna oppositionspartierna fortfarande ligger långt från varandra.
3 jan 10

Nej till obligatorisk medborgarkurs
Folkpartiets landsmöte sade nej till förslaget om att invandrare som vill bli svenska medborgare måste genomgå en medborgarkurs.
23 nov 09 – Folkpartiets landsmöte 2009

Förnyelse i S-ledningen
Två före detta finansministrar lämnade socialdemokraternas VU i samband med partikongressen. Partiledningen förnyades. Inte mindre än 11 ledamöter av 26 i den nyvalda partistyrelsen är nya namn.
3 nov 09

Stöd till partiernas kvinnoorganisationer
Regeringen föreslår en lag som ska ge riksdagspartiernas kvinnoorganisationer rätt till statligt ekonomiskt stöd.
29 okt 09 – Ds 2009:50

Arbete åt alla!
När socialdemokraternas kongress i Stockholm inleddes på onsdagen sattes jobben och arbetslöshetsbekämpningen i förgrunden. Partiledaren Mona Sahlin satte i sitt inledningstal målet för partikongressen.
28 okt 09 – Mona Sahlins invigningtal på s-kongressen

Reinfeldt vill inte ha SD:s stöd
- Jag tänker inte regera vidare med ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna, om partiet skulle komma in i riksdagen vid nästa val, deklarerade statsminister Fredrik Reinfeldt på fredagen. De fyra borgerliga partiledarna är ense om denna hållning.
23 okt 09

Svårfångad populism
Populism är ett svårfångat begrepp. I boken Populism konstaterar Christian Andersson att det är fel att bara kalla partierna i politikens utkant för populistiska. Alla partier är det när det passar. Utmärkande för populismen är att den frodas i kristider.
15 okt 09 – Christian Andersson: Populism

S vill ha lag mot utförsäljning
Socialdemokraterna vill lagstifta mot att skattefinansierad verksamhet säljs till underpris. Däremot vill partiet inte ha någon lag mot att vinst plockas ut ur privata vårdbolag eller friskolor.
14 sep 09

Inga privatiseringar med de rödgröna
Vänsterledaren Lars Ohly var självkritisk vid partiets kommundagar i Borås och underströk samarbetet med S och MP. Men han lovade att inte medverka till privatiseringar samt att verka för höjda kvinnolöner.
12 sep 09

Reinfeldt vill fortsätta förnya
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill tinga platsen som landsfader och göra M till statsbärande parti i Föregångslandet Sverige. Fortsatt, verklig förnyelse av partiet ska göra det möjligt.
30 aug 09

M ställde sig bakom svenska modellen
Moderaterna erkänner att arbetsrätten är ett problem för unga och utrikes födda. Men ansvaret att göra något åt det är parternas - facken och arbetsgivarna. Partistämman ställde sig bakom den svenska modellen.
29 aug 09

V vill lagstifta om rätt till heltid
Vänsterpartiet vill slopa flera av den borgerliga regeringens reformer i en ny rapport. Vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus och pigavdrag ska avskaffas. Partiet kan också tänka sig att lagstifta om rätt till heltid.
29 aug 09

M siktar på lång regeringsmakt
Moderaterna ska höja ambitionen och sikta på långvarig regeringsmakt. Målet är att skapa "Föregångslandet Sverige". Förnyelsen av Moderaterna fortsätter med breddad politik för sjukvård och klimat.
27 aug 09

Piratpartiet ställer upp i kommunval
Piratpartiet ska ställa upp i kommun- och landstingsvalet nästa år tillkännagav partiledaren Rick Falkvinge på Dagens Nyheters debattsida på torsdagen.
13 aug 09 – Rick Falkvinge på DN Debatt: ”Piratpartiet behövs även i den lokala politiken”

SSU-ledningen omvald
Sittande SSU-ledningen fick förnyat förtroende. Förbundsordförande Jytte Guteland och förbundssekreterare Mattias Vepsä omvaldes i dag till en ny tvåårsperiod på SSU-kongressen i Uppsala.
5 aug 09

Rödgröna på spåret igen
Den rödgröna oppositionen är på spåret igen. Den här gången är också Vänsterledaren Lars Ohly med på resan.
24 jun 09 – Vi investerar för framtiden (s, v och mp)

Investeringar bättre än skattesänkningar
Riksdagens partiledardebatt gick på samma spara-eller-slösa-tema som tidigare partiledardebatter. Oppostionen vill bygga Sverige ut ur krisen, regeringen vill vara återhållsam med utgifterna.
17 jun 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:134

Klagobrev till socialdemokratin
Unga sossar vill ha fler statliga utredningar och färre opinionsmätningar, fler gräsrötter och färre proffspolitiker, mer ideologi och färre biografier. De vill ha mer av en social rörelse - men sätter ändå sin tro till partiet.
28 maj 09 – Lundberg, Jens (red.) & Suhonen, Daniel (red.): Snart går vi utan er. Brev till Socialdemokraterna.

Nio år gräns för språkrör
Både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand måste avgå efter nästa riksdagsval. Förslag att låta språkrör sitta tolv år i sträck avslogs av Miljöpartiets kongress.
17 maj 09

Miljöpartiet närmar sig Sossarna
Friår och krav på kortare arbetstid finns kvar. Men medborgarlön är ett minne blott. Nu är det rätt till arbete och egen försörjning som utgör grunden för Miljöpartiet.
17 maj 09

Centern gör upp med arbetsrätten
Inför partiets stämma i Örebro 7-10 maj har Centerns partistyrelse presenterat ett antal förslag om arbetsrätten. Partiet vill avskaffa stora delar av Lagen om Anställningsskydd (LAS) och bara behålla en kärna, en så kallad "Mini-LAS".
7 maj 09 – Partistyrelsens yttrande, Centerns riksstämma 2009

Tidiga vallöften av Sahlin
Mona Sahlin inledde valrörelsen på Första maj, drygt ett år före valet. I Malmö talade hon inför 3-4000 entusiastiska partikamrater i Folkets park och delade ut vallöften till pensionärer och arbetslösa.
7 maj 09

En tidningskrönika om 1 maj
Både den socialdemokratiska politiken och förstamajtalarna får - icke förvånande - godkänt av ledarna i den egna pressen. Men tuffare tag efterlyses. På motsatt sida är omdömena betydligt hårdare.
5 maj 09

Mona Sahlins a-lag
Mona Sahlin har presenterat tio socialdemorkater som ska vara partiets främsta företrädare. De börjar sina uppdrag med att vara föredragande under den socialdemokratiska partikongressen, jobbkongressen, som äger rum i Stockholm den 28 oktober - 1 november 2009.
29 apr 09 – Socialdemokraterna: Föredragande inför partikongressen

Kommunister från Masthugget
Att skriva politisk historia görs alltför ofta ovanifrån. Förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt (v) gör tvärt om i sin intervjubok Masthugget Moskva Madrid. Som ung medlem i Vpk i Göteborg på 1980-talet mötte han Bengt och Greta Segerson. Två veteraner som gärna lyssnade på ungdomarna och delade med sig av sina erfarenheter.
29 apr 09 – Sjöstedt, Jonas: Masthugget, Madrid och Moskva

Den dubble Palme
När Kjell Östberg nu ger ut andra delen av sin biografi om Olof Palme fullbordas ett viktigt dokument om svensk 1900-talshistoria. Man får en nyanserad bild av en politiker med ett stort internationellt anseende, med en enorm räcka inrikespolitiska reformer bakom sig, men också bilden av en omstridd politiker, som såg till att bli älskad och hatad.
23 apr 09 – Östberg, Kjell: När vinden vände

Lundby-Wedin sitter kvar
Det behövdes ett sju timmar långt sammanträde i LO:s styrelse innan man kom fram till at LO:s hårt kritiserade ordförande Wanja Lundby-Wedin kan sitta kvar.
7 apr 09

En bitternuder
När Pär Nuder avgick som ekonomisk-politisk talesman för den socialdemokratiska oppositionen satte han sig att skriva en bok. En bitter och stridslysten skrift. Det är en bra utgångspunkt att vara lidelsefullt engagerad för den sak man vill skriva om: Sin egen och partiets förträfflighet.
20 dec 08 – Nuder, Pär: Stolt men inte nöjd

En svårfångad ensamvarg
Journalisten Anita Kratz försöker fånga in politikern Fredrik Reinfeldt. Det är inte lätt. Han har kallats “tvålen” av politiska motståndare och han glider hela tiden ur hennes grepp, tycks det. Eller får hon kanske tag på honom till slut?
11 dec 08 – Kratz, Anita: Reinfeldt - ensamvargen

Tre partier ingår nu i den röd-gröna koalitionen
På söndagen framträdde partiledarna och språkrören på den röd-gröna kanten och tillkännagav att de nu fördjupar samarbetet och bildar fem arbetsgrupper med sikte på en gemensam politiskt plattform före valet 2010. Målet är en koalitionsregering med tre partier efter valet.
8 dec 08 – Pressträff (s, mp och v), videoutsändning

Reinfeldt hoppas på tuffa tag mot sd
Fredrik Reinfeldt tror att fortsatt höga opinionssiffror för Sverigedemokraterna leder till att partiet granskas hårdare när det blir valrörelse. Statsministern fick frågor om sd under MUF-stämman.
22 nov 08

Sahlin: Besked om samarbete före jul
Innan året är slut ska oppositionen veta om det blir ett valsamarbete eller inte, enligt socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
19 nov 08

Sahlin har hopp om Ohly
Om två veckor ska det stå klart om det blir ett trepartisamarbete inom oppositionen. – Jag har gott hopp, säger s-ledaren Mona Sahlin, trots att v-ledaren Lars Ohly slagit larm om att förhandlingarna kört fast.
31 okt 08

Vänsterpartiet vill vara med
En enig vänsterpartistyrelse har beslutat att verka för ett samarbete med socialdemokraterna och miljöparitet, och att partiet inte ska ställa några ultimativa krav i förhandlingarna med de andra.
19 okt 08

Vad vill Mona Sahlin?
Vem är egentligen Socialdemokraternas nya partiledare Mona Sahlin? Står hon till höger eller till vänster i partiet? Frågetecknen som Christer Isaksson försöker räta ut i sin politiska biografi över en ung veteran är många. Det blir dessvärre få raka svar. I varje fall inga nya och överraskande.
8 okt 08 – Isaksson, Christer: I väntan på Mona Sahlin

Målet är en röd-grön koalition
Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsar på att bilda en koalitionsregering efter valet 2010. De inleder nu ett fördjupat samarbete som ska sträcka sig åtminstone till 2020. Vänsterpartiet deltar inte i samarbetet.
8 okt 08

Röd-grönt block bildat
Socialdemokraterna och miljöpartiet fortsätter att fördjupa samarbetet. Målet är att bilda en gemensam regering 2010. Vänsterpartiet ställs permanent utanför.
8 okt 08

Kraftig höjning av partistödet
Stödet till partierna har höjts med mer än 40 procent på sju år. Förra året bidrog skattebetalarna med över en miljard kronor.
23 jun 08

Moderater syns mest i medier
Tack vare försäljningen av statliga Vin & Sprit har finansmarknadsminister Mats Odell (kd) klättrat snabbt på Politikerbarometern. Men moderaterna dominerar i medierna.
23 jun 08

Partiledardebatt mitt mellan valen
Onsdagens partiledardebatt i riksdagen ägde rum i halvlek. Två år har gått sedan Fredrik Reinfeldt (m) tog över regeringsansvaret. I debatten sa han att alliansens politik är långsiktig, att trendbrott nu har skett att han själv är “bäst” på att styra skutan när det blåser. Det är två år kvar till nästa val och han räknar med att opinionen ska svänga. Men idag är det Mona Sahlin som har opinionsvinden i ryggen.
12 jun 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:126

Tillåt fildelning!
Vänsterpartiet har bytt inställning i fildelningsfrågan. Det ska vara tillåtet för enskilt bruk, beslutade kongressen på söndagen.
9 jun 08

Nej till gemensam valplattform
Vänsterpartiets kongressen sade nej till en gemensam valplattform med socialdemokraterna och miljöpartiet. Kongressen vill också hålla fast vid kravet på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön behålls.
7 jun 08

Ohly mot sex timmars arbetsdag
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly försvarade förslaget att slopa kravet på sex timmars arbetsdag när han öppnade partiets kongress på fredagen.
6 jun 08

Sören Wibe kan ta över Junilistan
Den tidigare socialdemokraten Sören Wibe föreslås tillsammans med Annika Eriksson, ex-folkpartist, bli nya ledare för Junilistan, enligt valberedningens förslag.
26 maj 08

Medlemsomröstning om EU
Maria Wetterstrand: "Allt färre väljare uppfattar oss som flummiga" Miljöpartiets kongress blev en framgång för språkrören. Det blir medlemsomröstning om huruvida partiet ska behålla kravet på utträde ur EU i programmet.
25 maj 08

Vänsterallians inte otänkbart
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att socialdemokraterna kommer att bilda regering med miljöpartiet och vänsterpartiet om oppositionen vinner valet 2010.
24 maj 08

Kristina Axén Olin avgår
Stockholms moderata finansborgarråd Kristina Axén Olin avgår. Priset för uppdraget har varit för högt, anger hon som ett av skälen till att hon hoppar av.
16 apr 08

Sören Wibe lämnar socialdemokraterna
Den EU-kritiske socialdemokraten Sören Wibe lämnar partiet. Han förklarar det med att han vägrar spela med i partiledningens "hyckleri".
16 apr 08 – Debattartikel

Vänsterpartiet vill tillåta nedladdning
Vänsterpartiets partistyrelse vill tillåta nedladdning av upphovsrättsskyddad film och musik för personligt bruk. Det nuvarande förbudet kräver ett alltför stor övervaknings- och kontrollsystem, skriver partistyrelsen i ett svar på en motion till partikongressen.
8 apr 08

Språkrör ändrar sig om EU-utträde
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand vill slopa partiets krav på att Sverige ska lämna EU. Hon får medhåll av kollegan Peter Eriksson, som tycker att det är dags att ompröva partiets hållning till EU.
27 feb 08

S tar röster från samarbetspartier
Socialdemokraterna tar sympatisörer från alla andra partier. Mest förlorar i förhållande till sin storlek samarbetspartierna v och mp. Sedan förra valet har nästan var femte bytt parti.
25 feb 08

Mp-styrelse föreslår statlig a-kassa
Miljöpartiets styrelse vill omvandla a-kassan till en statlig arbetslöshetsförsäkring och slå ihop den med sjukförsäkringen. - Vi vill ersätta avgifterna med en skatt och införa en statlig, sammanhållen försäkring, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson
25 feb 08

Ohly avvisar röd-grön valplattform
Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly säger nej till en röd-grön valplattform. I stället vill han att partiet ska möta väljarna som "ett tydligt vänsteralternativ".
12 feb 08

Östros tar över efter Nuder
Thomas Östros valdes till ny ekonomisk-politisk talesman för socialdemokraterna när partiets riksdagsgrupp sammanträdde på tisdagen.
30 jan 08

FI ställer upp i nästa riksdagsval
Feministiskt initiativ, FI, vill ställa upp i både EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010. Styrelsen vill även att partiet ställer upp i kommun- och landstingsvalen. Det meddelade FI:s talesperson Gudrun Schyman vid en presskonferens i Stockholm på måndagen.
29 jan 08

Sahlin missnöjd, Nuder går
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Per Nuder lämnar sitt uppdrag, sedan det framkommit att partiledaren Mona Sahlin vill byta ut Nuder och fler ledande partiföreträdare.
24 jan 08

Sahlin tvingar bort Nuder
En strid mellan höger och vänster rasar inom socialdemokraterna. Partiledaren Mona Sahlin uppges sparka ledande partiföreträdare – däribland ekonomiske talesmannen Pär Nuder. "En fullständig nyhet för mig" säger han.
24 jan 08

M-politiker trotsar partiledningen
Moderaterna i Karlskrona trotsar sin partiledning och inleder ett samarbete med Sverigedemokraterna (SD). Centralt har m slagit fast att moderata politiker inte ska samarbeta, förhandla eller göra sig beroende av SD.
21 nov 07

Moderater vill sälja Svenska Spel
Moderatstämman körde över partistyrelsen och finansminister Anders Borg om det svenska spelmonopolet. Moderaterna vill sälja statliga Svenska Spel.
29 okt 07 – Moderaterna: Partistämman 2007

“Sverige ett skatteparadis”
Statsminister Fredrik Reinfeldts vision är att Sverige ska bli ett skatteparadis – för de människor som tjänar minst. Det sade han när moderatstämman avslutades i Gävle på söndagen.
29 okt 07 – Moderaterna: Partistämman 2007

M säger ja till homoäktenskap
Moderatstämman sade på lördagen ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Beslutet fattades med stor majoritet.
29 okt 07 – Moderaterna: Partistämman 2007

M säger nej till svensk uranbrytning
Med bara en rösts marginal sade moderatstämman på fredagskvällen nej till att se positivt på svensk uranbrytning. Förslaget om ett sådant tillägg hade väckts av Edward Riedl, ombud från Västerbotten.
29 okt 07 – Moderaterna: Partistämman 2007

Borg vill satsa på välfärd
Moderaterna är ett skattesänkarparti men också ett regeringsparti. Finansminister Anders Borg uppmanade därför partikamraterna att ta ansvar.
26 okt 07 – Moderaterna: Partistämman 2007

"Förnyelsen av m måste fortsätta"
Förnyelsen av moderaterna måste fortsätta, fastslog Fredrik Reinfeldt när partiets stämma inleddes i Gävle på torsdagen. Nu är det välfärdens tur, sa statsministern och konstaterade att satsningar på vård, skola och omsorg måste gå före slopad värnskatt.
25 okt 07 – Moderaterna: Fredrik Reinfeldts inledningstal

Centern startar ny tankesmedja
Centerpartiet startar en ny liberal, grön tankesmedja med tyngdpunkt på entreprenörskap. Chef blir Martin Ådahl, som bland annat var med och grundade samhällsmagasinet Fokus.
8 okt 07 – Centerpartiet: Martin Ådahl chef för ny grön, liberal tankesmedja

V föreslår höjda pensioner
Vänsterpartiet vill höja garantipensionen med 300 kronor i månaden nästa år. Samtidigt föreslås höjd tilläggspension för de tidigare ATP-pensionärerna samt höjda bostadstillägg. Notan beräknas till drygt 3,5 miljarder kronor.
26 sep 07 – Vänsterpartiet: Höj pensionerna!

Hedrad Björklund leder folkpartiet
Nu har Jan Björklund tagit över som ny folkpartiledare efter Lars Leijonborg. "Jag är hedrad, stolt och glad för det stora förtroende ni har visat mig", sa han till sina partikollegor vid landsmötet i Västerås.
10 sep 07 – Folkpartiet: Jan Björklund vald till folkpartiets ledare

Leijonborg stannar kvar i regeringen
Lars Leijonborg har inga planer på att lämna regeringen. Den avgående folkpartiledaren kommer att stanna på utbildningsdepartementet med den nya titeln högskole- och forskningsminister. Ny chef på departementet blir efterträdaren Jan Björklund.
29 aug 07 – Regeringen: Leijonborg kvar i regeringen

Rikstinget gick ledningens väg
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund omvaldes i dag av partiets riksting och möttes av applåder och jubel.
30 jun 07

Hägglund talade klarspråk om aborter
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund satte ner foten i abortfrågan när han inledningstalade vid partiets riksting i Sundsvall på torsdagen. Enda sättet att få ner antalet aborter är att satsa på det förebyggande arbetet, slog han fast.
29 jun 07

Fp föreslår ”stödpeng” för psyksjuka
Folkpartiets ledning vill införa en särskild stöd- och servicepeng, liknande skolpengen, för att ge psykiskt sjuka ökat inflytande över sin vardag. Partistyrelsen har fattat beslut om att för partiets landsmöte i september lägga fram flera förslag gällande psykiatrin.
28 jun 07

Reinfeldt hoppas på sänkta skatter
De svenska skatterna bör på sikt sänkas till Europanivå, anser moderaterna. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se nya skattesänkningar redan i höstbudgeten. Men den omstridda värnskatten blir kvar.
18 jun 07 – Moderaterna: Vår tids arbetarparti, Moderaterna: Ett Sverige som växer underifrån

Björklund redo att ta över
Jan Björklund har enhälligt nominerats till ny partiledare för folkpartiet, uppger partiets valberedning. Han ska väljas på partiets landsmöte den 6-9 september. Och skolministern har bestämt sig för att tacka ja.
18 jun 07 – Folkpartiet: Björklund kommenterar nomineringen

Mycket stort stöd för Björklund
En mycket klar majoritet av folkpartiets länsförbund vill se Jan Björklund som ny partiledare. Skolministern är den givna favoriten som efterträdare till Lars Leijonborg som avgår vid landsmötet i höst.
25 maj 07

Schyman inte längre emot EU
Förra vänsterledaren Gudrun Schyman står inte bakom vänsterpartiets krav på att Sverige ska lämna EU. Kravet är inte realistiskt, anser hon. Att ha parollen Sverige ut ur EU är lika ointelligent som att kräva stopp för Öresundsbron.
25 maj 07

Fp vill riva upp sjukuppgörelse
Folkpartiet går på tvärs mot regeringen och vill riva upp överenskommelsen om sänkt tak i sjukförsäkringen. Målet är att 90 procent av alla sjukskrivna ska få 80 procent i sjukpenning redan under mandatperioden.
23 maj 07 – Folkpartiet: Från sjuk försäkring till sjukförsäkring

Miljöpartiet vill ha nya storregioner
De grönas partistyrelse vill skrota landstingen och införa ett nytt system med större regionparlament. Folkvalda politiker ska ta över makten från landshövdingar och generaldirektörer är det tänkt.
10 maj 07 – Miljöpartiet: Kongress 2007

Vänsterspricka i Göteborg
Vänsterpartiet drar sig ur samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet i Göteborg. Partiet accepterar inte kravet på sänkt kommunalskatt. Istället föreslås ökade satsningar på välfärden.
9 maj 07 – Socialdemokraterna och miljöpartiet: Förslag till budget för 2008

Jan Björklund allt hetare kandidat
Jan Björklund flyttar fram sina positioner. Nu har även folkpartiet i Malmö slutit upp bakom skolministern. Flera partidistrikt vill att Jan Björklund ska ta över som partiledare efter Lars Leijonborg.
8 maj 07 – Folkpartiet Malmö: Nominering av Jan Björklund

Ax:son Johnson nominerad fp-bas
Företagsledaren Antonia Ax:son Johnson förs nu fram som en tänkbar efterträdare till folkpartiets avgående partiledare Lars Leijonborg. - Det är smickrande och jättekul. Jag är sann liberal sedan länge och mitt hjärta klappar för de liberala idéerna, säger hon till Expressen.
4 maj 07 – Folkpartiet: Mia Franzén

Självkritisk Sahlin vill förnya s
Det var en självkritisk Mona Sahlin som höll sitt första förstamajtal som partiordförande för socialdemokraterna. - Vi behöver förnya och modernisera oss utan att tappa traditionerna och värderingar som är våra, sade hon inför flera tusen åhörare på Larmtorget i Kalmar.
2 maj 07 – Socialdemokraterna: Mona Sahlin på första maj

Tre fällda i dataintrånghärva
Tre av de åtalade i härvan kring folkpartiets dataintrång i socialdemokraternas intranät – Per Jodenius, Niklas Svensson och Niklas Sörman – fälls av Stockholms tingsrätt. Folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson och partiets presschef Niki Westerberg frikänns i dataintrångsmålet, liksom Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande för LUF Väst.
27 apr 07 – Folkpartiet: Erik Ullenhag kommenterar domen

Sahlin vill ha ny skolpolitik
Redan i höst vill Mona Sahlin kunna presentera en helt ny socialdemokratisk skolpolitik. Med förtur vill hon därför dra igång ett snabbt rådslag i partiet. Beslutet ska tas av partistyrelsen på fredag.
24 apr 07 – Socialdemokraterna: Stort behov förändra skolpolitiken

Vab-förslag från folkpartiet sågas
Mammor och pappor ska vara hemma lika ofta när barnen är sjuka. Det föreslår en arbetsgrupp i folkpartiet. Arbetsgruppen vill förbättra kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Men förslaget stöter på patrull.
24 apr 07

Bittert nederlag för Leijonborg
Efter tio års slit nådde han makten i Rosenbad. Men nu kan han tvingas lämna posten som utbildningsminister. Gräsrötternas revolt är ett bittert nederlag för Lars Leijonborg.
24 apr 07 – Folkpartiet: Lars Leijonborg avgår

Beprövade metoder mot mobbning
Skolor ska vara skyldiga att använda beprövade metoder mot mobbning. De metoder som av forskningen anses verksamma ska listas i skollagen. Det uppgav skolminister Jan Björklund på folkpartiets riksmöte i Örebro på söndagen.
23 apr 07 – Folkpartiet: Kommunalt riksmöte i Örebro

Leijonborg skämtade om problemen
Den kritiserade folkpartiledaren Lars Leijonborg försökte få partiet på gott humör i sitt tal på riksmötet i Örebro. Med sig hade han nyheten att speciallärarutbildningen återinförs 2008.
23 apr 07 – Folkpartiet: Kommunalt riksmöte i Örebro

Lars Leijonborg avgår i höst
Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg avgår vid partiets landsmöte i september. Han har meddelat partiets valberedning att han inte kandiderar till omval.
23 apr 07 – Folkpartiet: Lars Leijonborg avgår

Persson kvar i rampljuset
Göran Persson har lämnat över ledarskapet till Mona Sahlin. Men han behåller platsen i rampljuset. Erik Fichtelius dokumentär Ordförande Persson skapade stora rubriker när den förre statsministern öppet kritiserade sina partikamrater. Nu publiceras intervjuerna i bokform. I extramaterialet säger Göran Persson bland annat att s-kvinnorna gjorde ett stort misstag som släppte kravet på sex timmars arbetsdag.
4 apr 07 – Fichtelius, Erik: Aldrig ensam, alltid ensam

Gamla ministrar ska förnya s
Mona Sahlin har gett flera gamla ministrar i uppdrag att leda förnyelsen av socialdemokraterna. Det är personer som är redo att tänka nytt och tänka om, hävdar den nyvalda partiledaren.
2 apr 07 – Socialdemokraterna: Välkommen till framtidsarbetet

“Arbetslösheten bakom s-förlust”
Socialdemokraterna misslyckades i sin egen paradgren. Bristen på jobb låg bakom höstens valförlust, fastslår partiets valanalysgrupp. Väljarna trodde inte på Göran Persson när han sa att jobben kommer.
29 mar 07 – Socialdemokraterna: Valanalys

Centern vässar EU-politiken
Smalare men vassare. Det är parollen för centerns nya arbetsgrupp som ska utveckla partiets EU-politik. Utgångspunkten är att EU ska syssla med färre och tydligt gränsöverskridande frågor.
28 mar 07 – Centerpartiet: Arbetsgrupp för EU-frågor

Stolt Persson tackade för sig
Att ligga lågt har aldrig varit Göran Perssons melodi. Det gjorde han inte heller i sitt avslutningstal vid den socialdemokratiska partikongressen i helgen. Snarare var det en stolt, nöjd och på gränsen till självgod före detta statsminister som summerade sina tio år vid makten.
20 mar 07 – Socialdemokraterna: Göran Perssons avskedstal

Sahlin tar strid för kvinnorna
Mona Sahlin lovar att ta strid för kvinnorna. De ska ha halva makten och hela lönen, sa hon när hon valdes in som socialdemokraternas första kvinnliga partiledare någonsin.
20 mar 07 – Socialdemokraterna: Mona Sahlins linjetal

Öppet bråk mellan fp och c
Centerns nyliberala utveckling hotar alliansens trovärdighet, anser folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Löjligt, svarar centerns partisekreterare Anders Flanking.
12 mar 07 – Folkpartiet: Centerns nyliberalism fara för alliansen

Tuff match väntar moderaterna
Moderaterna gjorde en lysande valrörelse förra året. Men det blir inte lika lätt nästa gång, fastslår partiets valanalysgrupp. Reinfeldt-effekten har lagt sig och socialdemokraterna har fått en ny partiledare. Nu gäller det att ta fram ett nytt segervapen.
1 mar 07 – Moderaterna: Eftervalsanalys

M vill sänka skatten till EU-nivå
Moderaterna vill sänka skatten till samma nivå som jämförbara EU-länder. Det framgår av det förslag till nytt handlingsprogram som skickades ut på remiss i dag. Programmet har fått titeln "Vår tids arbetarparti" och lyfter bland annat fram miljöpolitik och jämställdhet.
23 feb 07 – Moderaterna: Vår tids arbetarparti

Per Gahrton tackar för sig
Per Gahrton tackar för sig och lämnar sina uppdrag i miljöpartiet. Efter 26 år har det blivit dags att dra sig tillbaka, anser han.
8 feb 07 – Miljöpartiet: Per Gahrton

Medlemmarna flyr SSU
Det socialdemokratiska ungdomsförbundet är nu mindre än någonsin. Av de drygt 29 000 medlemmar som registrerades i maj 2004 återstår endast 4 300. Marita Ulvskog hoppas på en Sahlin-effekt.
18 jan 07

Sahlin ska leda (s)egertåget
Nu är det klart. Det blir Mona Sahlin som tar över efter Göran Persson. I mitten av mars kröns hon som socialdemokraternas första kvinnliga partiledare någonsin. I ryggen har hon en enig partiledning.
18 jan 07 – Socialdemokraterna: Presskonferens (webb-tv)

LO-basen backar upp Mona Sahlin
Mona Sahlin lyfts fram som en allt hetare kandidat i jakten på en ny socialdemokratisk partiledare. Nu får hon uppbackning av LO-basen Wanja Lundby-Wedin. - Jag ser henne som en väldigt god kandidat, säger hon till LO-tidningen.
9 jan 07

Centerpolitiker sätts vid skolbänken
Centerpartiets mål är att fördubbla sitt väljarstöd nästa val. Nu ska partiets förtroendevalda sättas vid skolbänken. Totalt satsar centern 25 miljoner kronor fram till och med 2010.
9 jan 07 – Centerpartiet: Ny utbildningssatsning

Ansiktslyft ska locka väljare till kd
Moderaternas "extreme makeover" blev en succé. Nu står kristdemokraterna på tur. Bilden av partiet som gammaldags och bakåtsträvande måste förändras om valet 2010 ska bli en framgång, fastslår partiets valanalysgrupp.
8 jan 07 – Kristdemokraterna: Sverige behöver moderna kristdemokrater

Anna Sjödin överklagar till HD
Förra SSU-ordföranden Anna Sjödin överklagade på torsdagen sin dom till Högsta domstolen (HD) och begärde att HD skulle bevilja en ny prövning.
4 jan 07

Messing nobbar partiledarskap
Ulrica Messing tackar nej till att bli partiledare för socialdemokraterna. Därmed talar allt mer för att en kvinnlig kandidat återstår: Mona Sahlin.
3 jan 07

Troedsson lämnar moderaterna
Politiska veteranen Ingegerd Troedsson har lämnat moderaterna. Hon känner inte längre igen sig i partiet och är missnöjd med skattepolitiken. Troedsson betonar att det inte finns någon dramatik kring hennes beslut.
29 dec 06

Schlingmanns nota över 21 000
Fjorton års licensskolk och en tv-nota på drygt 21 000 kronor. Så lyder facit för moderaternas partisekreterare Per Schlingmann som nu betalat för sig.
29 dec 06

Anna Sjödin kastar in handduken
Trycket blev till slut för stort. På lördagen meddelade Anna Sjödin att hon lämnar sin post som SSU-ordförande. Men hon vägrar att erkänna några misstag. Jag är felaktigt dömd, skriver hon i sitt avskedsbrev.
18 dec 06 – SSU: Anna Sjödin avgår

Folkpartiet lovar bättring
Partistyrelsen har fortsatt förtroende för Lars Leijonborg men tar samtidigt till sig av etikkommissionens kritik. Nu kommer en rad åtgärder att vidtas, meddelar folkpartiets styrelse.
13 dec 06 – Folkpartiet: Åtgärder för att något som dataintrånget inte ska ske igen

Leijonborg ville dölja sanningen
Folkpartiet är ett toppstyrt parti med bristande interndemokrati. Och partiledaren Lars Leijonborg var "oaktsam med sanningen" när dataintrångsaffären briserade i höstas. Det fastslår partiets egen etikkommission.
11 dec 06 – Folkpartiet: Slutrapport från folkpartiet liberalernas etikkommission

Folkpartiet vill ta över arbetslinjen
Folkpartiet spinner vidare på Fredrik Reinfeldts vinnande koncept och kräver att det ska bli mer lönsamt att arbeta. Men det kommer att ta tid. Fyra år räcker inte för att göra upp med det långa socialdemokratiska maktinnehavet.
7 dec 06 – Folkpartiet: Vision Sverige 2014

Persson får skulden för valförlust
Flera ledande socialdemokrater pekar ut Göran Persson som ansvarig för höstens valförlust. Han drev inte jobbfrågan tillräckligt hårt anser de, enligt en enkätundersökning som Aktuellt har gjort.
5 dec 06 – SVT: Enketundersökning

Moderaternas lyft sänkte folkpartiet
Dataintrångsaffären skadade folkpartiet. Men den kanske viktigaste förklaringen till partiets tillbakagång stavas moderaterna. Den slutsatsen drar partiets valanalysgrupp.
28 nov 06 – Folkpartiet: Valanalys 2006

Folkpartiet får ny utrikesröst
Birgitta Ohlsson får utökat förtroende och ska från och med nu föra folkpartiets talan i utrikesfrågor, meddelade partiet på onsdagen.
22 nov 06 – Folkpartiet: Birgitta Ohlsson

Centern ska bli dubbelt så stort
Centerpartiet siktar på att fördubbla sina riksdagsmandat inför nästa val. Bilden av ett modernt, öppet, grönt socialliberalt parti ska stärka varumärket centern, är det tänkt.
20 nov 06 – Centerpartiet: Uppdrag 2010

Ny partisekreterare i centern
Anders Flanking tar över som ny partisekreterare i centerpartiet. Flanking sitter i riksbanksfullmäktige och valdes in i kommunfullmäktige i valet i höstas.
10 nov 06 – Centerpartiet: Anders Flanking ny partisekreterare

S-veteran ska ta fram ny ledare
Ta fram en ny ledare efter Göran Persson som kan hålla ihop partiet och ta över regeringsmakten om fyra år. Det uppdraget tilldelades i helgen s-veteranen Lena Hjelm-Wallén.
23 okt 06 – Socialdemokraterna: Förtroenderådet utsåg valberedning

Ullenhag ny partisekreterare i fp
Erik Ullenhag tar över som partisekreterare i folkpartiet. Den 34-årige juristen från Uppsala har tidigare suttit i riksdagen och varit folkpartiets talesman i vårdfrågor. I årets val förlorade han dock sin plats i riksdagen.
10 okt 06 – Folkpartiet: Erik Ullenhag

Sjögren kd:s nya partisekreterare
Kristdemokraterna gör som moderaterna och möblerar om i partitoppen. Ut går partisekreterare Urban Svensson och in kommer Lennart Sjögren. Bytet uppskattas av partiledaren.
4 okt 06 – Kristdemokraterna: Urban Svensson avgår som partisekreterare

Åström ny gruppledare för vänstern
Alice Åström valdes på måndagen till ny gruppledare för vänsterpartiets riksdagsgrupp. Till vice gruppledare valdes Elina Linna.
3 okt 06 – Vänsterpartiet: Alice Åström ny ledare för riksdagsgruppen

Alliansen river upp las-regler
Det blir ingen skärpning av lagen om anställningsskydd, las, som riksdagen klubbade igenom i våras. Den borgerliga alliansen är överens om att riva upp beslutet.
28 sep 06 – Allians för Sverige: En rivstart för Sverige

Självkritisk Ulvskog ångrar uttalande
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tar på sig ett stort ansvar för partiets misslyckande i valet. Hon säger sig också ångra att hon liknat Lars Leijonborg vid en våldtäktsman som skyller på offret.
28 sep 06 – Ekots lördagsintervju: Marita Ulvskog

Centerpartister kräver biltullar
Tre tillträdande riksdagsledamöter i centerpartiet lovar att rösta emot sin egen regering om den inte går med på att införa trängselskatter i Stockholm. Vi kan inte köra över det kommunala självstyret, menar de.
28 sep 06 – DN Debatt: “Vi röstar ja till att införa trängselskatt i Stockholm”

Persson sågar alliansen
Göran Persson flaggar för ett socialdemokratiskt maktövertagande redan före nästa val 2010. Alliansen är illa förberedd och får svårt att hålla ihop mandatperioden ut, säger den avgående statsministern.
28 sep 06 – Socialdemokraterna: Riksdagsledamöter 2006-2010

Moderaterna byter partisekreterare
En av huvudarkitekterna bakom de nya moderaterna, Per Schlingmann, tar över som ny partisekreterare efter Sven Otto Littorin. Vad som händer med Littorin är oklart. Eventuellt väntar en plats i regeringen.
28 sep 06 – Moderaterna: Per Schlingmann

Olofsson tog hjälp av Fälldin
Förra veckan kastade folkpartiet in Marit Paulsen i valrörelsen. På måndagen gav sig även den gamla centerledaren Thorbjörn Fälldin in i den politiska hetluften.
11 sep 06 – Centerpartiet: Sänk energikostnaderna

”Samma gamla moderater”
Ordfront har i valrörelsens slutspurt gett ut en liten bok – en valpamflett – som driver tesen att det är djupgående skillnader mellan blocken.
11 sep 06 – Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen: Åtta år med Reinfeldt

Majoritet vill ha vårdnadsbidrag
De borgerligas förslag om ett nytt vårdnadsbidrag går hem hos de unga. Drygt tre fjärdedelar av 15-29-åringarna anser att bidraget vore mycket eller ganska bra, enligt en färsk undersökning. Kritikerna varnar för en ny kvinnofälla.
11 sep 06 – GP/Sifo: Attityder till vårdnadsbidraget

Spionskandalen i högsta fp-toppen
Med mindre än två veckor kvar till valet har folkpartiet dragits in i en av vår tids största politiska skandaler. Dataspioneriet mot socialdemokraterna går rakt upp i partiets toppskikt. Tre personer har delgivits misstanke om brott. Partisekreteraren har sparkats.
7 sep 06 – Folkpartiet: Uttalande av Johan Jakobsson

Självmål kan fälla alliansen
Över hälften av folkpartiets sympatisörer beskrivs som lättrörliga. Många har sitt andrahandsval till vänster. En stor väljarflykt från folkpartiet kan innebära spiken i kistan för den borgerliga alliansen.
7 sep 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Krisen skakar folkpartiet
Flera ledande folkpartister som Politiken.se talat med är märkbart skakade över den senaste tidens händelser. Samtidigt riktas skarp kritik mot socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Det måste finnas någon hejd på krokodiltårarna, säger Birgitta Ohlsson.
6 sep 06 – Folkpartiet: Uttalande av Johan Jakobsson

"Bryt samarbetet med v och mp"
Jan Nygren, en gång utpekad som Ingvar Carlssons efterträdare, kräver att regeringen bryter samarbetet med vänstern och miljöpartiet. Socialdemokraterna måste gå mot mitten, skriver han i en ny bok.
1 sep 06 – Ögren, Mats (red): Sanningen om Sverige

Borgerligt löfte att skapa fler nya jobb
De borgerliga går till val på att skapa fler nya jobb. I alliansens valmanifest som presenterades på onsdagen utlovas satsningar för 27 miljarder kronor. Flera av förslagen är hämtade direkt från socialdemokraterna.
23 aug 06 – Allians för Sverige: Valmanifest 2006

Vänsterkritik mot regeringen
Vänsterpartiet sågar regeringens valmanifest. Det saknas ett program för att bryta arbetslösheten, anser partiledaren Lars Ohly. Samtidigt noterar vänsterpartiet sina sämsta opinionssiffror på över tio år.
22 aug 06 – Vänsterpartiet: Kraftfulla jobbsatsningar saknas

Miljöpartiet satsar på ungdomarna
Tusen kronor mer till studenterna, grönt ljus för fildelning på nätet och gratis kollektivtrafik ska få fler unga att rösta på miljöpartiet. De gröna ger sig också in i debatten om fastighetsskatten och kräver sänkt skatt under nästa mandatperiod.
22 aug 06 – Miljöpartiet: Sänkt fastighetsskatt

Socialdemokratiska manifestet
Det socialdemokratiska valmanifestet påminner om den senaste regeringsförklaringen. Inledningsvis de allmänna målen: arbete åt alla, rättvisa och trygghet. Sedan några konkreta förslag som definieras i kronor, till exempel fri tandvård upp till 24 års ålder, att dagistaxan ska sänkas med 300 kronor och att taket i a-kassan ska höjas med 200 kronor.
21 aug 06 – Socialdemokraternas valmanifest 2006

Centern tror på flexibel trygghet
Flexibilitet är ett av ledorden i centerpartiets valmanifest. Generösa försäkringar ska kombineras med ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Individuella val ska prägla vården och omsorgen.
8 aug 06 – Centerpartiet: Valmanifest 2006

Kd hoppas på familjerna och de äldre
När alliansen gjorde upp om fastighetsskatten förlorade kristdemokraterna en viktig dragkrok i valrörelsen. Ett nytt vårdnadsbidrag till barnfamiljerna, en värdighetsgaranti för de äldre samt löften om billigare bensin ska hålla partiet kvar i riksdagen.
7 aug 06 – Valmanifest 2006

Centern vill in i storstan
Centerns kräftgång i storstäderna ska brytas. I ett nytt program försöker partiet tvätta bort sin landsbygdsprofil. Vi måste överge tanken på att tillväxten alltid kan smetas ut jämnt över landet, skriver det gamla bondepartiet.
22 jun 06 – Centerpartiet: C hjärtar storstan

Junilistan hoppas på vågmästarroll
Missnöjda väljare från både höger och vänster ska ta junilistan över fyraprocentsspärren. Det block som sedan bjuder bäst kan räkna med EU-kritikernas stöd. Men bakom den neutrala fasaden finns en tydlig högerprofil.
20 jun 06 – Junilistan: Kongress 2006

Svårsmälta krav från miljöpartiet
Miljöpartiet ökar trycket på Göran Persson och utesluter inte ett samarbete med huvudfienden moderaterna. Samtidigt lanserar de gröna en rad nya förslag som kraftigt försvårar ett framtida regeringssamarbete. Inte minst kravet att lämna EU.
29 maj 06 – Miljöpartiet: Kongress 2006

Alliansen demonstrerar enighet
De borgerliga partierna är mer enade än någonsin, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt när alliansen samlades till framtidskonferens på fredagen. Men några nyheter bjöd alliansen inte på.
19 maj 06 – Allians för Sverige: Nytt hopp för Sverige

Återtågets framsteg
Fredrik Reinfeldts omstöpning av den moderata politiken är en mindre revolution gentemot partiets tidigare värderingar. Samtidigt innebär kursändringen en återgång till konservativa positioner innan den nyliberala eran.
5 maj 06 – Wiklund, Mats: En av oss?

Gröna krav i nytt valmanifest
Sänkt moms på ekologisk mat, höjda studiebidrag, 35 timmars arbetsvecka, 40 000 nya jobb inom offentlig sektor, halverat försvar och storsatsningar på sol- och vindkraft. Det är några av ingredienserna i miljöpartiets nya valmanifest.
21 apr 06 – Miljöpartiet: Valmanifest

dublett
Även om partiet ökade under själva valrörelsen blev valresultatet på 28,3 procent ändå det sämsta på 100 år. Valanalysgruppen konstaterar att S framförallt tappade stöd bland unga väljare och arbetarväljare, främst LO-medlemmar.

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se