Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Regionalpolitik
Fiske
Företagande
Handel
Näringspolitik
Varor och tjänster
Jord- och skogsbruk
Regionalpolitik
Industri
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
21 artiklar om Industri
 
Saabs ägare Nevs satsar på elbilar
Bilbyggaren Nevs - som äger Saab - har tecknat ett avtal med kinesiska Panda New Energy om att leverera 150 000 elbilar de närmaste fem åren. Hundratals ska anställas i Trollhättan.
17 dec 15

Saab ska producera nya elbilar
Bilbolaget Nevs i Trollhättan ska satsa miljarder kronor på att utveckla flera elbilsmodeller. Bilarna ska lanseras 2017 — och kan få använda varumärket Saab.
10 dec 15

Minst 30 VW-chefer involverade i bedrägeriet
Det rapporterar Spiegel Online, med hänvisning till källor i en koncernintern utredning om avgasfusket. Volkswagen bestrider uppgifterna och håller fast vid att det bara var en liten grupp människor som visste.
ÖPPEN15 okt 15 – Spiegel online 14/10-15

Nya jobb lovas på Gotland
Ojnareskogen på Gotland ska skyddas. Miljörörelsen är nöjd, men kritiker hävdar att många jobb riskerar att gå förlorade.
31 aug 15

Peter Wallenberg har avlidit
Wallenbergsfärens förre ledare Peter Wallenberg avled i helgen. Han blev 88 år. Nu hyllas han av såväl kungen som den socialdemokratiske statsministern.
19 jan 15

Gruvdriften i Pajala stoppas
Verksamheten i järnmalmsgruvan utanför Pajala stoppas på obestämd tid. Northland har varslat samtliga anställda, runt 300 personer, om uppsägning.
8 okt 14

Lägre energiskatt för IT-bolag
Regeringen låter utreda om internationellt konkurrensutsatta företag, som IT-bolag med sits i Sverige, kan omfattas av den lägre energiskatten som gäller för basindustrin.
11 jun 14 – Dir 2014:72

Pfizer fortsätter hoppas på Astra
Trots avvisandet från Astra Zenecas styrelse fortsätter Pfizer hoppas på ett samgående. Men många oroas av vad det skulle innebära för jobben. I Sverige har över 3 000 jobb redan försvunnit de senaste åren.
5 maj 14

Bekräftat: Nevs köper Saab
Nu har Saabs konkursbo till slut fått en köpare. Konkursförvaltarna bekräftar i dag att det är National Electric Vehicle Sweden (Nevs) som köper Saabs konkursbo. Det kinesiska företaget planerar för elbilsproduktion.
13 jun 12

Saabs konkurs är ett faktum
Vänersborgs tingsrätt har beviljat Saab Automobiles begäran om konkurs. I eftermiddag mötte en uppgiven Victor Muller medierna. Han sade att han inte ångrar något och säger att det här inte nödvändigtvis innebär slutet för Saab.
19 dec 11

Barnevik går vidare
”Gör vad fan som helst, bara du gör någonting”. Så tyckte Percy Barneviks medarbetare att Barneviks motto löd. Men han uttryckte sig något mindre drastiskt när det gällde att delegera uppgifter neråt i hierarkin: Det är bäst att ta initiativ och göra rätt. Näst bäst är att ta initiativ men göra fel. Och helt förkastligt är att göra ingenting.
17 nov 11 – Percy Barnevik: Jag vill förändra världen

Ja till Saab - men 500 tvingas sluta
Tingsrätten sade i på måndagen ja till rekonstruktionsplanen för Saab. Målet är 200 000 sålda bilar årligen och att bolaget ska gå med vinst 2014. Samtidigt riskerar 500 anställda att förlora sina jobb.
31 okt 11

Hovrätten gav Saab ny chans
Hovrätten säger ja till Saab Automobiles rekonstruktion. Nu kan konkursansökningarna förklaras vilande och de anställda få betalt från den statliga lönegarantin. Beskedet ledde till glädjeskrik i korridorerna på fabriken i Trollhättan.
21 sep 11 – Pressmeddelande: Företagsrekonstruktion för Saab Automobile AB

Saab-löner på väg till anställda
Saab Automobile kunde i på onsdagen betala ut de anställdas löner, efter att ha fått ett lån på 25 miljoner euro hos fonden Gemini.
29 jun 11

"Steg i rätt riktning" för Saab
Ett konsortium lett av Hemfosa Fastigheter köper hälften av aktierna i Saabs fastighetsbolag för 255 miljoner kronor. Slutligt godkännande behövs dock från EIB, Riksgälden och den svenska regeringen.
28 jun 11

Saab närmare kk
Den internationella fordonskomponent-tillverkaren IAC, International Automotive Components, kräver Saab Automobile på drygt 44 miljoner kronor. En konkurs rycker allt närmare. Samtidigt förhandlar Muller med kineser.
27 jun 11

Saab får miljarder från Kina
Saab har träffat en överenskommelse med kinesiska Hawtai Motor Group om ett samarbete som ger den skuldsatta biltillverkaren ett tillskott på 150 miljoner euro. Beskedet gläder de anställda och fick Spykeraktien att rusa på Amsterdambörsen.
3 maj 11

Upp och ner i industrisektorn
Statistiska centralbyråns siffror för december månad 2010 visar en lätt uppgång i orderingången för industrisektorn. Samtidigt som produktionen slog av något på takten. I stort visar dock industrin på en återhämtning sedan konjunkturen föll.
10 feb 11 – Ökad industriproduktion i december månad

Saab rullar än
Den nyss avgångne statssekreteraren (c) i Näringsdepartementet Jöran Hägglund har skrivit en bok om SAAB-affären och man undrar varför?!
11 nov 10 – Jöran Hägglund : SAAB-affären inifrån

Gruvbrytningen ökar starkt
Svensk industri växer. I juli i år var produktionen 14 procent större än juli 2009. Bland annat har gruvdriften skjutit i höjden: utvinningen av mineraler har ökat med 121 procent.
15 sep 10 – Industriproduktionsindex (IPI), juli 2010

USA-fond nära ta över Saab
Med fallande kurs på Saabköparen Spykers aktier kan det amerikanska fondbolaget GEM blir största ägare till holländska bilföretaget - i slutändan kan fonden stå som ensam ägare till företaget och då även ta över Saab.
3 feb 10

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se