Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Regionalpolitik
Fiske
Företagande
Handel
Näringspolitik
Varor och tjänster
Jord- och skogsbruk
Regionalpolitik
Industri
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
447 artiklar om Näring
 
Saabs ägare Nevs satsar på elbilar
Bilbyggaren Nevs - som äger Saab - har tecknat ett avtal med kinesiska Panda New Energy om att leverera 150 000 elbilar de närmaste fem åren. Hundratals ska anställas i Trollhättan.
17 dec 15

Saab ska producera nya elbilar
Bilbolaget Nevs i Trollhättan ska satsa miljarder kronor på att utveckla flera elbilsmodeller. Bilarna ska lanseras 2017 — och kan få använda varumärket Saab.
10 dec 15

Tiggeriet är “frivilligt”
De allra flesta människor som reser till Sverige för att tigga gör det frivilligt, för att försörja sig. I den mån tiggandet är ”organiserat” handlar det om att familjer och vänner samordnar resor och boende.
3 dec 15 – Polismyndigheten Rapport 2015 ”Nationell lägesbild. Brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta”

Apoteksmarknaden ses över
Sedan statens monopol uppluckrades har 400 nya apotek sett dagens ljus. Men sammantaget har varken tillgängligheten eller tillgången till receptbelagd medicin förbättrats. Nu tillsätter regeringen en utredning.
26 nov 15 – Dir 2015:118

Bättre affärsvillkor för kooperativ
Regeringen vill underlätta för kooperativa företag. Man uppdaterar lagen om ekonomiska föreningar för första gången sedan åttiotalet.
22 okt 15 – Prop 2015/2016:4

Minst 30 VW-chefer involverade i bedrägeriet
Det rapporterar Spiegel Online, med hänvisning till källor i en koncernintern utredning om avgasfusket. Volkswagen bestrider uppgifterna och håller fast vid att det bara var en liten grupp människor som visste.
ÖPPEN15 okt 15 – Spiegel online 14/10-15

Nya jobb lovas på Gotland
Ojnareskogen på Gotland ska skyddas. Miljörörelsen är nöjd, men kritiker hävdar att många jobb riskerar att gå förlorade.
31 aug 15

Färre svenska mjölkbönder
Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att mildra det svåra läget för mjölkbönderna, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han avvisar inte helt ett Centerförslag om stödköp via EU.
13 aug 15

Saudi-svenska relationer tinas upp
Efter vinterns bistra diplomatiska kris har saudi-svenska relationer tinats upp igen. I dagarna är en svensk näringslivsdelegation på plats i Riyad, ledd av näringsministerns högra hand.
18 maj 15

Debatt om statliga jobb allt hetare
Sedan 2004 har drygt 4 000 statliga jobb tillkommit i Stockholms län. Samtidigt har antalet minskat, sammanlagt, med lika många i Södermanland, Värmland, Dalarna, Västernorrland och Jämtland och debatten om statens ansvar för jobb i hela landet blir allt hetare.
13 apr 15

Nytt stöd åt butiker i glesbygd
Glesbygdsutredningen räknar med en ny nedläggningsvåg, och föreslår ett nytt statligt stöd åt butiker i särskilt utsatta områden. Dit räknas även skärgårdsöar utan fast landförbindning.
ÖPPEN2 apr 15 – SOU 2015:35

Regeringen ritar om Sverigekartan
Dagens indelning i län och landsting skapades i hög grad på 1600-talet och är inte anpassad för det moderna samhällets utmaningar. Det anser regeringen som nu sjösätter arbetet med att slå ihop landsting till nya regioner.
23 mar 15

Mjölkbransch vill ha snabba åtgärder
Mjölkbönderna efterlyser snabba åtgärder för att rädda den svenska mjölkproduktionen. Men inga löften gavs av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) under torsdagens möte med representanter för branschen.
19 feb 15 – Kraftsamling för svenska mjölkbönder

Peter Wallenberg har avlidit
Wallenbergsfärens förre ledare Peter Wallenberg avled i helgen. Han blev 88 år. Nu hyllas han av såväl kungen som den socialdemokratiske statsministern.
19 jan 15

Ny Nuon-smäll för Vattenfall
Vattenfalls miljardblödning har tagit fart igen. Det är främst det omstridda Nuon-köpet som fortsätter plåga den statliga kraftkoncernen. Mycket pekar mot ännu en helårsförlust för 2014, slopad utdelning och sänkt kreditbetyg.
30 okt 14

Gruvdriften i Pajala stoppas
Verksamheten i järnmalmsgruvan utanför Pajala stoppas på obestämd tid. Northland har varslat samtliga anställda, runt 300 personer, om uppsägning.
8 okt 14

Skilda bud om "Lex Serafen"
Socialdemokraterna utlovar en ny lag som ska hindra att skolor, vårdcentraler och andra offentliga verksamheter säljs till underpris. Moderaterna menar att en "lex Serafen" är överflödig. Sveriges Radio har noga följt turerna.
14 aug 14

En andra chans för företagare
Det måste bli lättare för företagare som fortfarande driver verksamhet eller vill starta om på nytt att beviljas skuldsanering.
7 aug 14 – SOU 2014:44

Försäkringssäljare sätts i koppel
Den som kränger försäkringar ska genomgå lämplighetsprövning. Förmedlare ska dessutom inte längre kunna ta emot provision eller andra former av ersättningar från tredje part "om det påverkar kundens intressen negativt".
18 jun 14 – Ds 2014:22

Lägre energiskatt för IT-bolag
Regeringen låter utreda om internationellt konkurrensutsatta företag, som IT-bolag med sits i Sverige, kan omfattas av den lägre energiskatten som gäller för basindustrin.
11 jun 14 – Dir 2014:72

Pfizer fortsätter hoppas på Astra
Trots avvisandet från Astra Zenecas styrelse fortsätter Pfizer hoppas på ett samgående. Men många oroas av vad det skulle innebära för jobben. I Sverige har över 3 000 jobb redan försvunnit de senaste åren.
5 maj 14

Nästan ingen vill ha säljare i luren
De allra flesta har fått en telefonförsäljare i luren, men nästan ingen vill ha sådana samtal. Konsumentverkets krav på starkare skydd mot jobbiga påringningar tycks mer än befogade.
30 apr 14 – Konsumentrapporten2014 http://www.konsumentverket.s

Särskilda momsregler för appar
Den som säljer telekomtjänster, radio- och tv-sändningar eller andra slags e-tjänster ska framgent slå på den momssats som gäller i landet där kunden bor - och även betala till det landets skattemyndigheter.
30 apr 14 – Prop 2013/2014:224

”Jag visste inget om Nuon”
Statsminister Fredrik Reinfeldt hade inte en susning om att vice statsministern, Maud Olofsson, gav Vattenfall klartecken att köpa Nuon för nära hundra miljarder.
17 apr 14

Socialavgifterna ska utredas
En nytillsatt utredning ska se över inkomstskattesystemet och socialavgifterna. Det är ytterligare ett led i alliansens försök att främja nya företag och "entreprenörsskap".
10 apr 14 – Dir 2014:46

Dimma kring Nuonaffären
Vattenfalls förre styrelseordförande Lars Westerberg vet att han fick klartecken från näringsdepartementet att köpa Nuon för 89 miljarder netto. Men inte exakt av vem, hur eller när.
1 apr 14

"Miljardsatsning" på landsbygden?
Annie Lööf presenterade en förstärkning av det svenska landsbygdsprogrammet med 2,8 miljarder kronor. Därmed toppar regeringen Socialdemokraternas politik med råge, menade Centerledaren. Men det är en sanning med modifikation.
27 mar 14 – Webb-tv 27/3-14

Maud Olofsson vill inte till KU
I februari 2009 köpte statliga Vattenfall holländska Nuon för 89 miljarder netto, den hittills största kontantaffären i Sverige. Genom köpet fick Vattenfall tillgång till tre miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk samt vindkraft. Men sedan dess har värdet på Nuon skrivits ned kraftigt.
27 mar 14

Samlingar öppnas för vidarenyttjande
Även bibliotek och högskolebibliotek samt museér och arkiv ska underkastas lagen om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (PSI).
6 mar 14 – SOU 2014:10

Strängare regler för telefonförsäljning
Regeringen vill utreda villkoren för telefonförsäljning på nytt.
6 feb 14 – Dir 2014:11

Privat fusk med betal-tv straffas
Det blir bötesstraff även för privatpersoner som fuskar till sig betal-tv-kanalernas innehåll genom så kallade card-sharing-nätverk.
5 feb 14 – Lagrådsremiss: Olovlig hantering av avkodningsutrustning

Mobiloperatörsbyte ska bli enklare
Regeringen vill att det ska bli lättare att byta abonnemang för tele- och kommunikationstjänster och få mobilen upplåst efter bindningstid. Men flera teleoperatörer har redan anpassat sig.
30 jan 14

Telekomtjänster prisregleras
Post- och telestyrelsen ska kunna ålägga telekomoperatörer att sätta ett högsta respektive lägsta pris för att ge kunderna tillgång till de elektroniska kommunikationsnäten.
29 jan 14 – Prop 2013/2014:72

Pensionsrådgivare ska stoppas
Regeringen vill försvåra för oseriösa pensionsrådgivare. Enligt ett lagförslag ska det i framtiden inte vara tillåtet med muntliga avtal vid telefonförsäljning som gäller tjänster kopplade till premiepensionen.
12 dec 13 – Lagrådsremiss: Telefonförsäljning på premiepensionsoområdet

En väg till alla myndigheter
Regeringens utredare föreslår att en digital "Servicetjänst" för kommunikationen mellan företag och myndigheter inrättas.
5 dec 13 – SOU 2013:80

Privata slåss om offentliga kontrakt
Regeringen tillsätter en utredning med siktet inställt på att minska både antalet och längden på de rättsprocesser som tar vid när leverantörer överklagar myndigheters upphandlingsförfarande.
21 nov 13 – Dir 2013:105

Utökad info-plikt för kommunerna
Kommunernas ansvar för marknadskontrollen i Sverige ska lagfästas. Det handlar om skyldigheten att rapportera till högre instans när kommunen vill vidta åtgärder mot en viss produkt i samband med till exempel livsmedelskontroller.
21 nov 13 – Prop 2013/2014:49

Telefonförsäljning utreds på nytt
En utredning ska ta ställning till om det bör införas ett krav på skriftlig bekräftelse när varor och tjänster säljs via telefon. Frågan har varit uppe på tapeten vid flera tillfällen.
6 nov 13 – Dir 2013:95

Krav på kassaregister förtydligas
Regeringen kommer med ett ändringsförslag som tydliggör gränsen för vid vilken inkomst företag måste föra kassaregister.
24 okt 13 – Prop 2013/2014:22

Förhöjt europeiskt konsumentskydd
Sverige genomför EU:s nya direktiv till skydd för konsumenter. Det innebär bland annat att även köpeavtal som träffas på offentliga platser, som på ett torg eller en badstrand, kan omfattas av informationsskyldighet och ångerrätt.
8 okt 13 – Prop 2013/2014:15

En lucka stängs
Reglerna för i vilka situationer enskilda bönder och markägare kan få ersättning enligt växtskyddslagen preciseras och stramas åt.
3 okt 13 – Prop 2013/2014:18

Vattenfall gjorde vinst till förlust
Vattenfalls usla affärer i Tyskland och Holland har lett till förluster på 30 miljarder kronor. Det sänker de statliga företagens resultat för första halvåret i år till en förlust efter skatt på 4,6 miljarder kronor från en vinst på 28,9 miljarder kronor samma tid i fjol.
26 sep 13 – Finansdepartementet: Rapport för bolag med statligt ägande januari-juni 2013

Förenklingar för företag
Regeringen lägger ett antal förslag som ska göra livet lättare för företag och företagare. Det handlar bland annat om att göra det lättare att lämna uppgifter till myndigheter, bättre samordning när nya regler införs, tydligare information om ekonomisk redovisning och fortsatt satsning på att få myndigheter att förenkla för företag.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Utreder stöd till glesbygdsservice
Regeringen planerar att utreda förutsättningarna för ett särskilt stöd för kommersiell service i "sårbara och utsatta glesbygder". Staten bör ta ansvar för att medborgare och företag även i framtiden ska ha tillgång till grundläggande service, skriver regeringen.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Förhöjt europeiskt konsumentskydd
Sverige genomför EU:s nya direktiv till skydd för konsumenter. Det innebär bland annat att även köpeavtal som träffas på offentliga platser, som på ett torg eller en badstrand, kan omfattas av informationsskyldighet och ångerrätt.
11 sep 13 – Lagrådsremiss: Gemensamt konsumentskydd i EU

Bra sommar för kaféer
Det har spenderats mer pengar på svenska restauranger och framförallt kaféer i sommar jämfört med i fjol. Branschföreträdare bedömer att momssänkningen fortsätter att ge effekt.
5 sep 13

Matlandets huvudstad utses snart
Den 6 september avgörs vem som blir Matlandethuvudstad 2014. Det avgörs mellan sju finalister: Borgholm, Halmstad, Jokkmokk, Jönköping, Kristianstad, Malmö och Vara. Vinnaren utses av Matlandets Expertråd.
29 aug 13 – Pressmeddelande: Här är finalisterna till Matlandethuvudstad 2014

Jordbruksverket bemöter kritiken
Kritiken som landsbygdsprogrammet fått är felaktig och överdriven. Det menar Jordbruksverket som nu vill se mer resurser till utvärderingar.
8 aug 13

Regeringen stoppar muntliga avtal
Regeringen vill begränsa giltigheten för muntliga avtal inom den finansiella sektorn. En utredare föreslog nyligen att muntliga avtal inte ska kunna åberopas vid premiepensionsaffärer. Regeringen vill gå ännu längre.
8 aug 13

Jordbruksreform i hamn — i princip
Efter år och månader av långa förhandlingar är EU:s medlemsländer och EU-parlamentet överens om en ny jordbrukspolitik.
25 jun 13

Bolagsverket ska kunna utse revisor
Regeringen föreslår att det ska åligga Bolagsverket, inte länsstyrelsen, att utse revisor och kalla till stämma om aktiebolag eller ekonomiska föreningar undlåter att göra så.
29 maj 13 – Prop 2012/2013:166

Kassaregister även i torghandeln
Från och med 2014 ska även försäljare på torg och marknader omfattas av kravet på att föra kassaregister.
22 maj 13 – Prop 2012/2013:129

Stramare regler för telefonförsäljning
Regeringen vill införa krav på skriftlig bekräftelse när rådgivnings- och förvaltningsföretag kränger premiepensionstjänster på telefon. Förslaget skulle kunna utvidgas till fler försäljningsmoment.
22 maj 13 – Ds 2013:25

Urvattnad europeisk fiskereform
Det blir inget rejält förbud mot att kasta tillbaka fisk i havet. EU:s fiskeministrar har enats om en betydligt mildare reform än vad parlamentet ursprungligen krävt.
16 maj 13 – Sverige sade nej till fiskeöverenskommelse

Omstritt investeraravdrag införs
Regeringen har lagt fram en proposition om ett investeraravdrag. Förslaget innebär att fysiska personer som köper andelar i ett mindre företag, i samband med dess bildande eller vid en nyemission, får göra avdrag för hälften av betalningen.
11 apr 13 – Prop 2012/2013:134

Lättare att erbjuda e-legitimation
Svenska myndigheter ska kunna använda e-legitimationer från alla leverantörer som lever upp till E-legitimationsnämndens krav. Det är innebörden i ett nytt lagförslag.
2 apr 13 – Prop 2012/2013:123

Olagliga bidrag ska återbetalas
Genom en ny lag vill regeringen klargöra hur EU:s statsstödsregler ska tillämpas. Det ska tydliggöras att olovligt stöd ska återbetalas även om det finns ett civilrättsligt bindande avtal.
13 mar 13 – Prop 2012/2013:84

Förhöjt europeiskt konsumentskydd
Sverige genomför EU:s nya direktiv till skydd för konsumenter. Det innebär bland annat att även köpeavtal som träffas på offentliga platser, som på ett torg eller en badstrand, kan omfattas av informationsskyldighet och ångerrätt.
12 mar 13 – Ds 2013:15

Hårdare konkurrenstillsyn
Konkurrensverkets jobb borde underlättas. Dessutom borde ett så kallat "kölappsystem" för företag som anmäler sin egen medverkan i kartellbildning för att slippa sanktioner införas i Sverige.
12 mar 13 – SOU 2013:16

Glesbygdsstöd åt apotek
Fyra år efter öppningen av apoteksmarknaden behövs det ett särskilt statsbidrag åt apoteken på glesbygden.
12 mar 13 – Pressmeddelande

Lindström utreder välfärdsföretagen
Eva lindström, f.d. riksrevisor har utsetts till utredare av vilka krav som ska ställas på ägare och företagsledningar i välfärdssektorn. Eftersom välfärdssektorn finansieras av skattemedel är det viktigt att de som äger och driver företag i välfärdssektorn och därmed utför grundläggande tjänster för samhället, anser regeringen att de ska ha ett långsiktigt och seriöst engagemang och bedriva en högkvalitativ verksamhet.
6 mar 13 – Pressmeddelande

Urvattnat förbud mot utkast av fisk
EU:s jordbruksministrar har enats om en mer restriktiv fiskeripolitik. Men Sverige röstade nej - överenskommelsen var för lam i jämförelse med det ursprungliga reformförslaget.
28 feb 13 – Pressmeddelande

Omstritt investeraravdrag på G
Regeringen är fast besluten att driva igenom sitt vallöfte om ett investeraravdrag för privatpersoner, trots hård kritik från remissinstanserna.
27 feb 13 – Lagrådsremiss: Investeraravdrag

Vattenfall gjorde dåliga affärer
Miljöpartiets finanspolitiske talesman Per Bolund har KU-anmält förra näringsministern Maud Olofsson (C). Bolund vill att KU granskar hur hon hanterade Vattenfalls köp av det nederländska energibolaget Nuon 2009. Vattenfall betalade 97 miljarder kronor för bolaget. Priset var minst 15 miljarder för högt. Det tycks nu som Olofsson utses till syndabock för Vattenfalls dåliga affärer.
14 feb 13 – KU-anmälan mot dåvarande näringsministerns hantering av Vattenfall AB:s förvärv av Nuon., Artiklar i Svenska Dagbladet och Dagens Industri - På temat Vattenfall:s dåliga affärer

Ökad omsättning på krogen
Sänkningen av krogmomsen har inte påverkat priserna på krogen, men omsättningen i restaurangbranschen har ökat kraftigt. Det framgår av SCB:s Restaurangindex för december 2012.
7 feb 13 – SCB: Restaurangindex, december 2012

Snabbare comeback efter konkurs
Regeringen vill underlätta för företagare vars aktiebolag gått i konkurs eller likviderats att starta nya verksamheter. Därför tidsbegränsar man deras personliga betalningsansvar.
7 feb 13 – Prop 2012/2013:65

Radikal fiskereform
EU-parlamentet har röstat ja till skärpta regler för fiske - bland annat ett förbud mot att kasta tillbaka död fisk i havet. Reformen syftar till att återställa fiskebestånden.
7 feb 13 – EU, om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om den gemensamma fiskeripolitiken

Telias ledning byts ut
Telia Soneras vd Lars Nyberg avgår sedan företagets egen utredare givit ledningen svidande kritik för affärerna i Uzbekistan. Nu väntar en omstuvning även i styrelsen. Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger säger att Nyberg inte fick sparken.
1 feb 13 – Björn Rieses rapport och Peter Norrmans kommentar

Nej till regionala priser på medicin
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) slår Region Skåne på fingrarna för en prisöverenskommelse med läkemedelsbolaget UCB Pharma angående läkemedlet Cimzia för reumatiker.
23 jan 13 – Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket pressmeddelande

Offentliga handlingar kan kommersialiseras
Både statliga och kommunala myndigheter har mängder av information som kan vara av stort värde för företag, slår regeringen fast. En särskild utredare ska föreslå hur tillgången till data ur den offentliga förvaltningen kan underlättas. Det kan få betydelse för national- och forskningsbibliotekens strävanden att digitalisera sina samlingar.
23 jan 13 – Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen

Nej till köttskatt
Att Jordbruksverket diskuterar en extra skatt på kött av klimatskäl har väckt starka reaktioner. Men något skarpt förslag är det inte fråga om, trots att mycket talar för en sådan.
23 jan 13 – Jorbruksverket "Hållbar köttkonsumtion. Vad är det? Hur når vi dit?"

Vassare lag om näringsförbud
En utredning föreslår en ny lag om näringsförbud, som bland annat ger Kronofogden utökade kontrollbefogenheter. Det ska också tydliggöras att ledare för ideella föreningar och stiftelser kan dömas till näringsförbud.
20 dec 12 – SOU 2012:84

Nya EU-regler hotar snuset
Enligt utkastet till ett nytt tobaksdirektiv ska tobaksprodukter innehålla minst 85 procent tobak. Olika smaksättningar av snus förbjuds. Om bestämmelserna drivs igenom är General, Göteborgs Rapé och andra svenska favoriter hotade.
5 dec 12

Ny avgift för obetalda fakturor
Försenade betalningar är ett besvär särskilt för små och medelstora företag. Nu föreslås bland annat att en leverantör ska ha automatisk rätt till en ny form av förseningsavgift på 450 kronor om en faktura inte betalas i tid.
28 nov 12 – Prop 2012/2013:36

Tvätterier ska ha personalliggare
Tvätteribranschen ska omfattas av samma krav på att föra personalliggare som gäller för restauranger och frisörer. Syftet är att minska förekomsten av svartarbete.
8 nov 12 – Prop 2012/2013:34

Möjligt behålla samma medicin
Särskilt utsatta patienter ska slippa byta medicin till det för tillfället billigaste läkemedlet och kraven på apotekens lagerhållning skärps. Det är några av förslagen i ett delbetänkande från Läkemedels- och apoteksutredningen.
7 nov 12 – SOU 2012:75

Storföretagen är på korrupta marknader
Telia är långt ifrån ensamt. Alla svenska storföretag gör affärer i korrupta länder. Exempelvis Ericsson har kontor i vart tredje land som finns på Transparency Internationals lista över de värsta länderna.
28 okt 12 – Transparency International

Småpengar till småföretag
En statlig utredning som haft i uppgift att försöka uppmuntra IT-användningen bland Sveriges småföretag har lagt fram sitt slutbetänkande. Bland annat föreslås ett särskilt statligt stöd på sammanlagt 90 miljoner till småföretagare som vill utveckla sin affärsverksamhet med hjälp av IT.
11 okt 12 – SOU 2012:63

Expropriering ska ge skälig ersättning
En särskild utredning har haft i uppdrag att föreslå en ordning för för vinstfördelning när företag nyttjar mark som tillhör en annan ägare. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är kritiska till att endast master och inte järnvägar samt el- och teleledningar ska omfattas av det nyformulerade kravet.
11 okt 12 – SOU 2012:61

Ny patentlag utreds
EU är på väg att införa ett nytt patentskydd som ska gälla automatiskt i de 25 medlemsstater som ingår i samarbetet. En särskild utredare ska se över vilka förändringar i de svenska författningarna som kan bli nödvändiga. Utredningen ska dessutom lägga förslag på en ny och mer lättläst patentlag.
10 okt 12 – Dir 2012:99

Löfven kritiseras för sin "affärsplan"
S-ledaren Stefan Löfven presenterade sina politiska prioriteringar i höstbudgetmotionen som en affärsplan för Sverige. Ordvalet får nu intern kritik.
27 sep 12 – En ny affärsplan för Sverige

Konsumenten behöver bättre skydd
Vad gäller när ungarna har lånat din smarta telefon och köpt dyra "appar" eller andra digitala tjänster, som du upptäcker först när en saftig faktura kommer? Och är det verkligen okej att vissa mobiloperatörer förlänger ditt avtal automatiskt om du glömmer bort att säga upp det 3 månader innan utgångsdatum?
13 sep 12 – Ds 2012:31

Bokföringsknep gav stora momspengar
Tillväxtverket har lagt mer än 16 miljoner på interna seminarier, konferenser och representation sedan 2010.
30 jul 12

Konsumentvägledningen borde centraliseras
En central webbplats och ett rikstäckande telefonnummer för den som söker upplysning om sina rättigheter som konsument - det föreslår den särskilda utredare som haft i uppdrag att förbättra det befintliga konsumentstödet.
26 jun 12 – SOU 2012:43

Bekräftat: Nevs köper Saab
Nu har Saabs konkursbo till slut fått en köpare. Konkursförvaltarna bekräftar i dag att det är National Electric Vehicle Sweden (Nevs) som köper Saabs konkursbo. Det kinesiska företaget planerar för elbilsproduktion.
13 jun 12

Alkoholreklamen ökar
Reklam för alkohol omsätter allt större summor. På internet både marknadsförs och säljs alkohol som de ansvariga myndigheterna inte har möjlighet att granska. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska kartlägga alkoholreklam i alla medier - samt hur ungdomar exponeras för densamma.
16 maj 12 – Dir 2012:43

Minskat regelkrångel
Regeringen har tillsatt ännu en utredning som ska minska regelkrånglet. Den här gången ska man lätta på företagens plikt att lämna information till myndigheterna.
10 maj 12 – Dir 2012:35

Hårdare konkurrenstillsyn
En särskild utredare ska se över olika sätt att underlätta Konkurrensverkets tillsynsuppdrag. Utredningen ska även analysera och ta ställning till ett så kallat "kölappsystem" för företag som anmäler sin egen medverkan i kartellbildning för att slippa sanktioner.
10 maj 12 – Dir 2012:37

Skuldsanering utreds på nytt
En ny enmansutredning har fått i uppdrag att föreslå hur möjligheten att få skuldsanering kan förbättras. Frågan har redan utretts, men regeringen vill inte utan vidare genomföra de förslag som lades 2008.
12 apr 12 – Dir 2012:30

Snabbare cash 2013
Försenade betalningar är ett besvär särskilt små och medelstora företag. En statlig utredning föreslår att en leverantör ska ha automatisk rätt till en ny form av förseningsavgift på 450 kronor om en faktura inte betalas i tid.
11 apr 12 – SOU 2012:11

Nytt pricksystem i svenska vatten
När EU:s pricksystem införs i svensk rätt kommer det att krävas minst tre brott mot fiskelagen för att fartyg ska stoppas från fortsatt fiske. Det är paradoxalt nog en mildring jämfört med dagens svenska regler.
10 apr 12 – Prop 2011/2012:137

Invest Sweden läggs ned
Regeringen föreslår att den statligt ägda myndigheten för utländska investeringar i Sverige, Invest Sweden, avvecklas. Dess huvuduppgift - att främja investeringar i svensk industri - ska föras över till Exportrådet, som ägs av stat och näringsliv tillsammans.
22 mar 12 – Prop 2011/2012:92

Undantag i LOU får ny definition
Regeringen vill införa ett permanent ”in house-undantag” från lagen om offentlig upphandling när stat, kommun eller landsting köper tjänster från företag som de själva äger. Det nya undantaget blir mer generellt än vad statens utredare föreslagit.
22 mar 12 – Prop 2011/2012:106

Saabs konkurs är ett faktum
Vänersborgs tingsrätt har beviljat Saab Automobiles begäran om konkurs. I eftermiddag mötte en uppgiven Victor Muller medierna. Han sade att han inte ångrar något och säger att det här inte nödvändigtvis innebär slutet för Saab.
19 dec 11

Snabbare avbetalningsköp online
Enligt gällande rätt ska den som säljer en vara på avbetalning upprätta ett fysiskt kontrakt med köparen. Båda parterna måste skriva under; annars kan försäljaren inte ta tillbaka sin vara om betalningen uteblir.
24 nov 11 – Prop 2011/2012:28

Upphandling i blindo
Stat, kommuner och landsting handlar upp varor och tjänster för cirka 500 miljarder kronor om året. Det är en rejäl bit av Sveriges sammanlagda BNP-kaka. Men affärerna följs inte upp. Det öppnar upp för skandaler av det slag som det privata vårdbolaget Carema Care stått för under de gångna veckorna, menar statens utredare.
23 nov 11 – SOU 2011:73

Barnevik går vidare
”Gör vad fan som helst, bara du gör någonting”. Så tyckte Percy Barneviks medarbetare att Barneviks motto löd. Men han uttryckte sig något mindre drastiskt när det gällde att delegera uppgifter neråt i hierarkin: Det är bäst att ta initiativ och göra rätt. Näst bäst är att ta initiativ men göra fel. Och helt förkastligt är att göra ingenting.
17 nov 11 – Percy Barnevik: Jag vill förändra världen

Ja till Saab - men 500 tvingas sluta
Tingsrätten sade i på måndagen ja till rekonstruktionsplanen för Saab. Målet är 200 000 sålda bilar årligen och att bolaget ska gå med vinst 2014. Samtidigt riskerar 500 anställda att förlora sina jobb.
31 okt 11

Gotland vill vara en ”region”
Från och med årsskiftet ska Gotlands kommun få använda beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse, föreslår regeringen.
19 okt 11 – Prop 2011/2012:21

Transfetter ska begränsas
Livsmedelsverket ska se över hur de farliga transfetterna ska kunna begränsas i livsmedel. Andra länders erfarenheter av lagstiftning och andra åtgärder för att begränsa transfetter i livsmedel ska kartläggas.
6 okt 11 – Pressmeddelande, Landsbygdsdepartementet

Hovrätten gav Saab ny chans
Hovrätten säger ja till Saab Automobiles rekonstruktion. Nu kan konkursansökningarna förklaras vilande och de anställda få betalt från den statliga lönegarantin. Beskedet ledde till glädjeskrik i korridorerna på fabriken i Trollhättan.
21 sep 11 – Pressmeddelande: Företagsrekonstruktion för Saab Automobile AB

Saab-löner på väg till anställda
Saab Automobile kunde i på onsdagen betala ut de anställdas löner, efter att ha fått ett lån på 25 miljoner euro hos fonden Gemini.
29 jun 11

"Steg i rätt riktning" för Saab
Ett konsortium lett av Hemfosa Fastigheter köper hälften av aktierna i Saabs fastighetsbolag för 255 miljoner kronor. Slutligt godkännande behövs dock från EIB, Riksgälden och den svenska regeringen.
28 jun 11

Saab närmare kk
Den internationella fordonskomponent-tillverkaren IAC, International Automotive Components, kräver Saab Automobile på drygt 44 miljoner kronor. En konkurs rycker allt närmare. Samtidigt förhandlar Muller med kineser.
27 jun 11

Satsning på forskning ger för lite
Sverige får för litet ekonomiskt utbyte av sina stora satsningar på forskning och utveckling. Det menar näringsminister Maud Olofsson. Hon får stöd av siffror i en färsk rapport om Sveriges internationella konkurrenskraft.
19 maj 11 – Ds 2011:17

Avtal med Hawtai sprack
Saabs avtal med det kinesiska bilföretaget Hawtai skrotas. Enligt Spyker Cars, beror det på att alla ägargrupper bakom Hawtai inte accepterat affären. Detta betyder att produktionen av bilar i Saabs fabrik i Trollhättan inte kommer igång inom en nära framtid.
12 maj 11

Saab får miljarder från Kina
Saab har träffat en överenskommelse med kinesiska Hawtai Motor Group om ett samarbete som ger den skuldsatta biltillverkaren ett tillskott på 150 miljoner euro. Beskedet gläder de anställda och fick Spykeraktien att rusa på Amsterdambörsen.
3 maj 11

"Vi kände inte till miljonavtalet"
En regeringstalesman hävdar att regeringen och näringsminister Maud Olofsson (C) inte hade någon kunskap om miljonfallskärmen som ledde till att Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg fick sparken.
26 mar 11

Tydligare patenträtt på läkemedel
Regeringen vill ändra i patentlagen. Det ska bli tydligare att nyhetskravet inte hindrar patent på redan kända ämnen, och blandningar av ämnen, som används på nya sätt inom läkemedelområdet.
22 mar 11

Färre regler för utländska leverantörer
Vid förra årsskiftet lättade regeringen på bestämmelserna i filiallagstiftningen, med hänvisning till den fria rörlighetsprincipen. Nu väntar ytterligare EU-anpassningar. Bland annat ska kraven på utländska näringsidkare att ha en behörig person på plats i Sverige slopas helt. Det uppskattas inte av facket, som menar att det i praktiken blir svårare att träffa kollektivavtal.
17 mar 11 – Prop 2010/2011:87

Fiskeriavtal i strid med folkrätten
EU:s fiskeriavtal med Marocko strider mot internationell folkrätt - ändå fick kommissionen just tillstånd att förhandla om en förlängning. Det hjälpte inte att Sverige, Danmark och Storbritannien röstade nej.
23 feb 11

Ny leksakslag
Sverige får en ny leksakslag, som en följd av ånyo ett EU-direktiv, som reglerar säkerhetsstandarden för dockor, nallar, byggklossar och så vidare. Men Naturskyddsföreningen anser att man måste vara strängare med vilka kemikalier som får ingå i prylarna.
15 feb 11 – Prop 2010/2011:65

Upp och ner i industrisektorn
Statistiska centralbyråns siffror för december månad 2010 visar en lätt uppgång i orderingången för industrisektorn. Samtidigt som produktionen slog av något på takten. I stort visar dock industrin på en återhämtning sedan konjunkturen föll.
10 feb 11 – Ökad industriproduktion i december månad

Även fönster ska ekodesignas
Regeringen föreslår smärre ändringar i lagen om ekodesign. Denna ska framgent omfatta även "energirelaterade" produkter - till exempel fönster, som ju påverkar hur pass energisnålt ett husbygge är, trots att de inte slukar vare sig el eller fossila bränslen.
2 feb 11 – Prop 2010/2011:61

Dödfött förslag om gårdsförsäljning
Svenska gårdsbutiker föreslås få sälja inte bara egenproducerad alkohol, utan även alkohol av samma slag från utländska tillverkare. Men bara i begränsade mängder. Regeringspartierna är djupt oeniga i denna fråga och utredningen hamnar troligen direkt i papperskorgen.
16 dec 10 – SOU 2010:98

Slopa revisionsplikten
Små och mellanstora ekonomiska föreningar borde inte vara tvingade att ha en revisor. Revisionsplikten bör enbart gälla större föreningar, föreslår statlig utredning.
15 dec 10 – SOU 2010:90

Positiv syn på gårdsförsäljning
På senare år har intresset och förutsättningarna för att sälja egenproducerat vin vuxit runtom i landet. Klimatet har blivit bättre - läs varmare - och dessutom har vinstockar som klarar våra nordliga breddgrader tagits fram.
18 nov 10

Saab rullar än
Den nyss avgångne statssekreteraren (c) i Näringsdepartementet Jöran Hägglund har skrivit en bok om SAAB-affären och man undrar varför?!
11 nov 10 – Jöran Hägglund : SAAB-affären inifrån

Stärk upphandlande myndigheter
Inom ramen för Lagen om offentlig upphandling gör svenska myndigheter affärer för cirka 500 miljarder kronor varje år. Men regelverket är krångligt och det är svårt för upphandlarna att ta sociala och etiska hänsyn. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare som ska se över den EU-anpassade lagstiftningen.
16 sep 10 – Dir 2010:86

Gruvbrytningen ökar starkt
Svensk industri växer. I juli i år var produktionen 14 procent större än juli 2009. Bland annat har gruvdriften skjutit i höjden: utvinningen av mineraler har ökat med 121 procent.
15 sep 10 – Industriproduktionsindex (IPI), juli 2010

FI: Oacceptabel väntan på ersättning
Det är oacceptabelt att människor som skadats i trafiken får vänta i åratal på ersättning från försäkringsbolag. Det anser Finansinspektionen.
9 sep 10

Lagstifta fram innovationskraft
Öppna nya möjligheter för företag att sälja varor och tjänster till offentlig sektor - det föreslår en särskild utredning. Sverige riskerar att hamna efter på innovationsupphandlingens område. Det är dåligt inte bara för näringslivet, men även för myndigheter, kommuner och landsting.
2 sep 10 – SOU 2010:56

Vad är nyttan med bredband?
Bredbandsforum, en diskussionsgrupp under infrastrukturminister Åsa Torstensson har beslutat att tillsätta två nya arbetsgrupper. Den ena ska ta reda på vilken nytta samhället, företag enskilda människor egentligen har av bredband.
24 aug 10

Enklare redovisning föreslås
Regeringen vill sänka företagens administrativa kostnader genom förändringar i regelverket för redovisning. Sammanlagt 860 miljoner kronor ska företagen spara på det förslag till enklare regler som regeringen nu lägger fram.
21 jun 10 – Prop 2009/2010:235

KD vill sälja fler statliga bolag
Kristdemokraterna vill fortsätta utförsäljningen av statligt ägda bolag. På statsrådet Mats Odells lista finns bland andra SAS, Telia-Sonera, Nordea och Vattenfall.
10 jun 10

Små och medelstora företag dominerar
Företag med färre än 250 anställda utgör 99,9 procent av alla företag i Sverige. Företag med färre än 10 anställda utgör 96 procent av alla företag i landet. Det visar färsk statistik från SCB. Siffrorna rör 2008.
3 jun 10 – SCB om företagens ekonomi: Små och medelstora företag dominerar näringslivet

Nya regler för försäkringsbolag
Regeringen föreslår nya regler på försäkringsmarknaden. Samma regler ska gälla för försäkringsföreningar som idag gäller för försäkringsbolag. Försäkringsföreningarnas verksamhetsområden utvidgas dock.
2 jun 10

Matpriserna ska utredas
Matpriserna stiger, men bönderna får mindre betalt. Det är något som förbryllar jordbruksminister Eskil Erlandsson. Därför har nu regeringen beslutat att utreda prisutvecklingen i livsmedelssektorn.
20 maj 10 – Pressmeddelande om matpriser

Enklare redovisning för företag
Företagens administrativa kostnader kan sänkas med 860 miljoner kronor om regeringens förslag om förenklad redovisning i företagen genomförs. Det säger i varje fall regeringen själv.
18 maj 10 – Lagrådsremiss: Enklare redovisning

Små bolag slipper revisor
250 000 små aktiebolag befrias från revisionsplikt enligt ett förslag som regeringen nu lägger fram. Propositionen innebär kostnadsbesparingar på maximalt nära 3 miljarder kronor för små företag och statskassan förlorar över en miljard på reformen.
21 apr 10 – Prop 2009/2010:204

Nya regler för offentlig upphandling
Det ska bli enklare regler för offentlig upphandling men samtidigt strängare straff för den som bryter mot reglerna. I Sverige sker offentlig upphandling för cirka 500 miljarder kronor om året.
14 apr 10 – Prop 2009/2010:180

Egenavgifterna reduceras
Regeringen föreslår nu i en proposition att enskilda näringsidkares egenavgifter ska minskas med upp till 10 000 kronor per år. Det innebär att regeringen återinför denna ”avgiftsrabatt” för egenföretagare, som den avskaffade som en av sina första åtgärder efter tillträdet 2006.
30 mar 10 – Prop 2009/2010:178

Regeringen lockar brasilianska investerare
Regeringen satsar 1,6 miljoner kronor för att förmå brasilianska företag att investera i Sverige. Pengarna går till Invest in Sweden Agency (ISA) som ska starta ett kontor i Sao Paolo. Därifrån ska Sverige marknadsföras som ett attraktivt investeringsland.
25 mar 10 – Pressmeddelande: 1,6 miljoner för att stärka investeringar och handel med Brasilien

Små bolag slipper revisorer
Små aktiebolag och små handelsbolag slipper anlita revisorer. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
25 mar 10 – Pressmeddelande: En frivillig revision

Undantag från upphandlingskrav
Regeringen föreslår i en proposition en temporär lagstiftning som ger kommunerna ett undantag från Lagen om offentlig upphandling, när de köper varor eller tjänster från ett företag som de äger eller kontrollerar fullständigt.
17 mar 10 – Prop 2009/2010:134

Små företag ska använda IT mer
Regeringen har gett KTH (Kungliga Tekniska högskolan) i Stockholm i uppdrag att ta fram ett program som ska stimulera småföretag att använda IT i ökad utsträckning.
11 mar 10 – Pressmeddelande: Stimulans av småföretagens IT-användning

Enklare regler för avverkning
Det ska bli enklare att avverka sin skog, föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Det ska inte längre krävas tillstånd för avverkning av skog. Tillståndskravet ersätts med en anmälningsskyldighet. En stor del av det som kallas skyddsskog idag ska avverkas för att öka den bilogiska mångfalden föreslås i lagrådsremissen.
11 mar 10 – Pressmeddelande: Lagrådsremiss om olovlig tobaksförsäljning

Ny informationsmarknad skapas
Regeringen vill skapa en marknad för information från den offentliga förvaltningen. Lagen ska reglera hur till exempel offentlig statistik, meteorologiska data och kartor ska få vidareanvändas på en marknad.
25 feb 10 – Lagrådsremiss: Lag om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen

Eskil tuggar vidare
Jordbruksminister Eskil Erlandsson har utsett Matlandetambassadörer. En för varje landskap, 26 stycken. De ska bland annat framhäva regionens mat- och naturupplevelser.
24 feb 10 – Pressmeddelande: Jordbruksminister Eskil Erlandsson utser Matlandetambassadörer

Tjänsteproduktionen sjönk
Tjänsteproduktionen minskade i december i fjol med 1,4 procent jämfört med december året innan. Mest sjönk produktionen datakonsultverksamheten.
10 feb 10 – Nedgång för tjänsteproduktionen i december

Svag tendens uppåt i produktionen
Industriproduktionen ökade med 1,8 procent från november till december i fjol. Men det är inte fråga om en kraftfull vändning i industriproduktionen. Flera branscher visar vikande siffror.
10 feb 10 – Ökad industriproduktion i december månad

USA-fond nära ta över Saab
Med fallande kurs på Saabköparen Spykers aktier kan det amerikanska fondbolaget GEM blir största ägare till holländska bilföretaget - i slutändan kan fonden stå som ensam ägare till företaget och då även ta över Saab.
3 feb 10

Svenskheten Saabs styrka
Det var två optimistiska herrar, Jan-Åke Jonsson, Saabs VD och Saabs nye huvudägare Spykers styrelseordförande Victor Muller som mötte pressen och talade om de goda framtidsutsikterna för Saab.
26 jan 10

Saab vår högsta prioritet
- Jag hade indikatorer att det skulle gå vägen, men först klockan 19 i kväll var jag säker. Så kommenterade näringsminister Maud Olofsson på tisdagskvällen uppgörelsen mellan Spyker Cars och GM.
26 jan 10 – Presskonferens: Maud Olofsson och Jöran Hägglund om Spyker-Saab

Spyker köper Saab
Förhandlingarna mellan GM och Spyker Cars om ett övertagande av Saab drog ut på tiden. Men klockan halv sex på tisdagseftermiddagen kom beskedet att Spyker köper Saab. Strax efter klockan 7 bekräftade General Motors att man beslutat att sälja Saab till Spyker.
26 jan 10

Miljoner till affärsänglar
Regeringen satsar 100 miljoner för att stärka kvinnligt företagande. Pengarna går bland annat till ”affärsänglar” en satsning på att få kvinnor att ta över befintliga företag.
26 jan 10

Hägglund till Kina för bilsamtal
Nu reser Näringsdepartementets statssekreterare Jöran Hägglund i österled för att diskutera svensk bilindustris eventuella framtid. På tisdagen reste Hägglund till Kina för samtal med kinesiska fordonsföretag som har intressen i Sverige. Syftet är att skapa goda förutsättningar för jobb och utveckling i svensk fordonsindustri.
19 jan 10 – Pressmeddelande: Regeringen besöker Kina för bilsamtal

Saab läggs ned
Biltillverkaren Saab kommer att läggas ned. “Vi har egentligen inte bestämt något annat än att vi stänger ner Saab. Om någon kommer med mycket pengar riktigt snabbt så säljer vi”, säger Ed Whitacre.
11 jan 10

GM stänger Saab
General Motors påbörjar nedläggningen av Saab Automobile. Enligt GM kan försäljningen inte avslutas.
18 dec 09

Undantag för kommunal upphandling
Sverige har strängare regler om statlig och kommunal upphandling än EG kräver. Regeringsrättens tolkning går längre än vad som föreskrivs i ett EG-direktiv.
17 dec 09

Vindkraftsvänlig Olofsson KU-anmäls
Har Maud Olofsson personliga intressen i utbyggnaden av vindkraft? Det blir en fråga som KU får reda ut sedan Helen Pettersson (S) anmält näringsministern till Konstitutionsutskottet.
8 dec 09

Storsatsning på elbilar
Regeringen ska tillsammans med både Saab och Volvo göra en stor satsning på elbilar. Det avslöjade näringsminister Maud Olofsson när hon tillsammans med arbetsmarkandsminister Sven Otto Littorin besökte Trollhättan på tisdagen.
8 dec 09

Nordisk jobbpendling ökar
40 000 svenskar gränspendlar till jobb i Danmark och Norge. Det motsvarar hela den förvärvsarbetande befolkningen i Eskilstuna. I gränskommunerna Eda Årjäng och Strömstad arbetar mer än 10 procent av den förvärvsarbetande befolkningen i Norge.
2 dec 09 – SCB: Statistik, pendling

Saab fick en månads respit
Saab får en månads respit. I slutet av december ska en ny ägare ha godkänts av GM:s styrelse. Annars läggs biltillverkningen i Trollhättan ned. Det kan tyckas kort tid men flera parter är positiva till beslutet i GM:s styrelse.
2 dec 09

Vad händer med Fiskeriverket?
Vad ska hända med de delar av Fiskeriverket som inte ska ingå i den nya Havs- och vattenmiljömyndigheten? I februari 2010 ska en utredare ha sitt svar klart.
10 nov 09 – Dir 2009:100

Riskkapitalbolag köper apotek
Samtliga apotek som ingått i statens planerade försäljning är sålda. Det totala försäljningspriset uppgår till 5,9 miljarder kronor.
9 nov 09 – Information vilka apotek som säljs

Hemlighetsmakeri om Apoteket
De som vill köpa delar av Apoteket AB får ta del av de hemliga ägardirektiven till bolaget. Men de riksdagsmän som ska kontrollera hur regeringen sköter Apoteket AB och försäljningen av det förvägras insyn.
4 nov 09 – Granskning av regeringens styrning av Apoteket AB

Sverige lanseras som det nya matlandet
Regeringen har gett Visit Sweden, Exportrådet och Jordbruksverket i uppdrag att lansera Sverige som Det nya matlandet. Svensk mat och svenska måltidsupplevelser ska marknadsföras internationellt.
29 okt 09 – Pressmeddelande: Marknadsföring av Sverige - det nya matlandet ska locka fler turister och skapa fler jobb

Höjda energiskatter för jordbruket
Regeringen föreslår flera energiskattehöjningar som drabbar jord- och skogsbruket. Till exempel höjs dieselskatten i två steg med 40 öre till år 2013. För den energislukande industrin tas dock koldioxidskatten bort.
28 okt 09 – Prop 2009/2010:41

Saab får låna fyra miljarder från EIB
Europeiska Investeringsbankens (EIB) styrelse sade på onsdagen ja till Saab Automobiles begärda utvecklingslån på 400 miljoner euro, drygt 4,1 miljarder kronor. Därmed tas ett steg på vägen, men Saab-affären är långt ifrån i hamn.
21 okt 09 – Pressmeddelande: Statssekreterare Jöran Hägglund kommenterar besked från EIB

Tullen hittade ingenting
Tullen röntgar postförsändelser från utlandet för sin punktskattekontroll för att hitta brev och paket med cigarretter och sprit. År 2007 gjordes stora beslag, drygt 1,2 miljoner cigaretter och nära 1000 liter starksprit. Nära 300 försändelser öppnades.
14 okt 09 – Skriv 2009/2010:8

MP och V stöds av företagarna
Miljöpartiet är bäst, sedan Vänsterpartiet. Företagare har fått rangordna vilka partier som har det mest småföretagarvänliga förslaget. Mp-förslaget att sänka arbetsgivaravgiften är populärast i Företagarnas undersökning.
14 okt 09

Etiska krav på kött underkänns
Flera kommuner kräver att kött som köps in till skolor och äldreboenden ska ha producerats enligt svensk djurskyddslagstiftning. Men kravet underkänns av Konkurrensverket, som anser att agerandet bryter mot EU:s regler.
3 okt 09

Ojuste konkurrens ska stoppas
Kommuner och landsting ska inte längre få konkurrera med ojuste metoder med privata företag när det gäller försäljning av varor och tjänster. Det föreslås i en proposition om konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet, som inom kort läggs fram för riksdagen.
20 aug 09

Försenat bokslut inte straffbart
Utredningen om enklare redovisning föreslår att det inte längre ska vara straffbart för ett företag att inte upprätta ett årsbokslut inom föreskriven tid.
11 jun 09 – SOU 2009:46

Staten förhandlar med Saab
Regeringen har gett Riksgälden i uppdrag att förbereda förhandlingar med Saab om statliga kreditgarantier för lån i Europeiska utvecklingsbanken (EIB). Regeringen har tidigare sagt att först när det finns en ny ägare för Saab kan man börja förhandla om de kreditgarantier som regeringen utlovade redan i höstas.
11 jun 09

616 Apotek säljs
Två av tre apotek ska tas över av privata intressenter, det föreslår det bolag som har regeringens uppdrag att leda utförsäljningen av apoteken. Utförsäljningen påbörjas redan under maj månad.
7 maj 09 – Listan med apotek som ska säljas

Svag ökning av order i mars
En svag ökning i orderingången till industrin mellan februari och mars är den enda positiva siffran i den mängd statistik som SCB presenterade på torsdagen.
7 maj 09 – SCB. Orderingång till industrin

Halverad fordonsproduktion
Industriproduktionen fortsätter att minska. Värst är det i fordonsindustrin där produktionen i mars i år var mindre än hälften jämfört med mars 2008. Totalt har industriproduktionen minskat med 22,9 procent på ett år och med 2,8 procent mellan februari och mars i år.
7 maj 09 – SCB: SCB, industriproduktionen

Produktsäkerhet för offentliga tjänster
Produktsäkerhetslagen (PSL) bör utvidgas så att den omfattar även offentliga tjänster. I dag tillämpas lagen för varor och tjänster som säljs i näringsverksamhet och varor som tillhandahålls i offentlig verksamhet.
7 maj 09

Ökade lån till kvinnor och invandrare
Kvinnor och utrikes födda ska få lättare att få lån från det statliga Almi företagspartner. De nya ägardirektiven säger att kvinnliga och utrikes födda företagare ska vara överrepresenterade bland Almis kunder.
29 apr 09 – Pressmeddelande: Näringsdepartementet presenterar nya ägardirektiv för Almi

Ökad konkurrens bland veterinärer
Privatpraktiserande veterinärer ska kunna delta i upphandling av jour- och smittskyddsberedskap. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
23 apr 09 – Lagrådsremiss: En ny organisation för veterinär service och vid utbrott av smittsamma djursjukdomar

Så stals samernas land
Striden för samernas rättigheter i norra Sverige har under de senaste decennierna förts både politiskt och kulturellt, men kanske allra mest via domstolarna. I "Stulet land" berättar historikern Lennart Lundmark vad den juridiska striden handlat om, här finns också en bred exposé över samernas kamp. Lundmark är med rätta upprörd.
19 mar 09 – Lundmark, Lennart : Stulet land

Odla mera musslor och röding
Vattenbruket får en allt större betydelse för att försörja jordens befolkning med fisk och skaldjur. Snart är varannan matfisk som serveras en odlad fisk. Det är bara i Sverige som vattenbruket är dåligt utvecklat. Men enligt en utredning har det stora möjligheter.
12 mar 09 – SOU 2009:26

Ett av tre företag har svårt att få lån
Det har blivit något lättare för företagen att finansiera sin verksamhet. Färre företag uppger att de har svårt att finansiera sin verksamhet.
26 feb 09

Mackar i glesbygd får stöd
Regeringen satsar 30 miljoner kronor på förbättrad service på glesbygden. Det är larmen om nedläggning av bensinmackar i glesbygd som fått regeringen att reagera.
26 feb 09

4 livsmedelsmyndigheter blir 3
Fyra myndigheter inom livsmedelsområdet blir tre. Det föreslår en utredning som på torsdagen överlämnades till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
5 feb 09 – SOU 2009:8

Nej till mobiltullar
Sverige och Finland protesterar mot EU-kommissionens förslag till nya tullar på mobiltelefoner.
5 feb 09 – Sverige och Finland säger nej till mobiltelefontullar

Riksgälden förhandlar om Volvolån
Volvo har sökt om lån på fem miljarder kronor från Europeiska Investerngsbanken (EIB) för att utveckla mer miljövänliga bilar.
29 jan 09

Ministrar i möte om elbilar
Näringslivsminister Maud Olofsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson har mött representanter för de stora eldistributörerna i Sverige och diskuterat en framtida infrastruktur för elbilar.
29 jan 09

Lägre överskott i utrikeshandeln
Både exporten och importen av varor minskade i december 2008 jämfört med december 2007. Handelsnettot, överskottet i utrikeshandeln, har minskat med 25 procent sedan 2006. Det visar färska siffror från SCB.
26 jan 09 – SCB: Fortsatt nedgång i utrikeshandeln

Ras för tjänsteproduktionen
Också tjänsteproduktionen minskar kraftigt i den lågkonjunktur som nu slår till med full kraft. I november sjönk produktionen av tjänster med 5,9 procent jämfört med november 2007, enligt SCB:s färska statistik.
20 jan 09

Staten ska inte äga bilfabriker
”Vi ska inte äga bilfabriker utan skapa förutsättningar för en framtida svensk fordonsindustri”, sa finansminister Borg, när han presenterade regeringens bilpaket tillsammans med näringsminister Maud Olofsson.
11 dec 08 – Stärkta insatser för fordonsindustrin

Fler apotek när monopolet skrotas
Apotekets 30-åriga monopol skrotas. Nu blir det bättre tillgänglighet, tror både regeringen och Apotekets vd. Snarare dyrare läkemedel, menar socialdemokraterna.
9 dec 08 – Lagrådsremiss: Omreglering av apoteksmarknaden

Enklare succession för läkare
Regeringen öppnar dörren för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som vill överlåta sin verksamhet med bibehållet offentligt uppdrag. Idag är det inte möjligt därför att lagen om offentlig upphandling lägger hinder i vägen.
2 dec 08 – Prop 2008/2009:64

Får vi vårt dagliga bröd när oljan sinar?
Jordbruk drar till sig kapitalstarka investerares intresse. Och det finns gott om obrukad bördig jordbruksmark. Stigande livsmedelspriser ger hopp om god avkastning. När oljan ska ersättas av etanol, tillverkad av majs och sockerrör växer förhoppningarna om ekonomisk avkastning på jordbruket än mer.
25 nov 08 – Lindstedt, Gunnar: Svart jord

Behövs 1-kronasbolag?
Bara en krona i aktiekapital? Det förslaget skickar nu regeringen på remiss. Ursprunget kommer från EU-kommissionen som i ett förslag menar att det är aktieägarna själva som bäst kan avgöra hur stort aktiekapitalet ska vara.
12 nov 08 – Promemoria: Minsta tillåtna aktiekapital i privata aktiebolag - kompletterande underlag

Bolagsstyrelsen ska inte gömma sig bakom revisorn
Den ökade turbulensen på kapitalmarknaden tvingar fram lättnader i reglerna för revisorers ansvar. Revisorers skadeståndsansvar måste minska för att det ska finnas några revisionsfirmor kvar med kapacitet att granska de stora börsnoterade företagen.
18 sep 08 – SOU 2008:79

Sverige - ett gott matland
Jordbruks- och matminister Eskil Erlandsson lanserar stolta ambitioner om Sverige som det främsta matlandet i Europa. Sverige har förutsättningarna med en livsmedelsindustri som till stor del använder svenska råvaror.
14 aug 08 – Sverige - det nya matlandet

Uselt resultat för mobilt bredband
Folk köper mobilt bredband som aldrig förr men de hastigheter som utlovas uppnås mycket sällan.
8 aug 08

Ny byråkrati för enklare regler
Ett nytt rådgivande organ, Regelrådet, får till uppgift att granska nya lagförslag som berör företagens verksamhet. Regelrådet ska se till att nya regler och lagar inte krånglar till det i onödan för företagen.
22 maj 08 – Dir 2008:57

52 000 söker städavdrag
Almega jublar! Arbetsgivarorganisationen som drev på förslaget om skatteavdrag för hushållsnära tjänster räknar med att den skattesubventionerade städbranschen ska omsätta fem miljarder och ge över 9 000 jobb i år.
15 maj 08 – Hemservice Attityder och fakta kring hushållsnära tjänster, maj 2008

Starta aktiebolag för 50 000 kronor
Det ska bara behövas 50 000 kronor i startkapital för att bilda aktiebolag och hela summan ska inte behöva betalas in på en gång. Det är två förslag från Utredningen om ett enklare aktiebolag.
15 maj 08

Apotekens försäljning naggas i kanten
Steg för steg avskaffas apoteksmonopolet. Tidigare har regeringen föreslagit att statliga apotek ska säljas och att privata ska få etablera sig. Nu föreslås att receptfria läkemedel ska kunna säljas i vanliga butiker, på bensinmackar eller i pressbyråer.
1 apr 08 – SOU 2008:33

Hårdare tag mot tjuvfiske
Regeringen föreslår ett effektivare sanktionssystem mot fiskare som bryter mot reglerna för var och hur mycket man får fiska. Vid mindre allvarliga överträdelser av reglerna ska Fiskeriverket kunna besluta om administrativa avgifter på mellan 1000 och 30000 kronor.
13 mar 08 – Prop 2007/2008:107

Den hållbara staden går på export
Den som vill bygga en miljövänlig stadsdel eller göra en hel stad klimatsmart ska vända sig till svenska företag. Det var handelsminister Ewa Björlings budskap när hon inledde en internationell PR-kampanj.
6 mar 08 – Regeringsbeslut 2008-03-05, Kaliber: Svenska trottoarer görs i Kina

Hårdare tag mot karteller
En ny konkurrenslag ska slå hårdare mot karteller. VD och styrelseledamöter ska kunna dömas till näringsförbud.
21 feb 08 – Lagrådsremiss: Ny konkurrenslag m.m.

Sverige bäst på innovationer
Sverige hamnar i topp när förmågan till innovationer jämförts mellan EU-länderna och ytterligare några länder som USA, Japan, Australien och Israel.
21 feb 08 – EU, European Innovation Scoreboard 2007

Fler köper hushållsnära tjänster
Nästan 100 000 svenskar köper i dag hushållsnära tjänster och över 450 000 tänker göra det i år. Störst är intresset bland barnfamiljer, enligt en undersökning från Demoskop som Almega har beställt. Almega är arbetsgivarorganisation för hemserviceföretagen.
31 jan 08

EU kräver tydligare märkning av mat
EU-kommissionen vill göra märkningen av livsmedel tydligare. På framsidan av förpackningen ska energiinnehåll, fetter, kolhydrater, salt och socker anges. Även det rekommenderade dagsintaget av dessa ämnen ska framgå.
30 jan 08

Skrotpremie ska minska fiskeflottan
Snabba och direkta straff bör införas för fiskare som bryter mot reglerna för var och hur mycket man får fiska. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Böter och indragning av fiskelicens skall kunna göras direkt av ansvarig myndighet när en fiskare inte skött rapporteringen eller fiskat över den tilldelade kvoten. Dessa bestämmelser förslås träda i kraft 1 juli i år.
29 jan 08 – Lagrådsremiss: Administrativa sanktioner på yrkesfiskets område

Böter för aggressiva försäljare
Påträngande telefonförsäljare kan i framtiden tvingas bli mer återhållsamma. Annars riskerar de straffavgifter, enligt ett förslag till ny marknadsföringslag. Regeringen vill att lagen träder i kraft den 1 juli i år.
17 jan 08 – Lagrådsremiss: Marknadsföringslag som genomför direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder

Staten vill minska djurskyddskostnader
En särskild utredare ska se över lagstiftningen om djurskydd. En del i uppdraget är att se över skattefinansieringen. Regeringen vill ha en kostnadsfördelning som ger djurägarna incitament till att bedriva sin verksamhet så att risken för smittspridning minimeras.
16 jan 08 – Dir 2007:175

Litet vattenbruk bör växa
Det svenska vattenbruket, till exempel fiskodlingar, är litet i jämförelse med övriga Europas.
9 jan 08 – Dir 2007:170

Rovfisket tömmer haven
Fisken i haven håller på att ta slut och det beror inte på miljögifter utan på rovfiske. De som borde ha ett långsiktigt intresse av att behålla rikliga fiskebestånd, yrkesfiskarna, hålls ansvariga för utfiskningen i Isabella Lövins bok Tyst hav.
11 okt 07 – Lövin, Isabella: Tyst hav

Råd ska granska utförsäljning
Regeringen tar hjälp av höjdare inom näringslivet när statens bolag ska säljas ut. Ett nytt råd ska säkerställa att utförsäljningen blir en bra affär.
10 sep 07 – Regeringen: Nytt råd för minskat statligt företagsägande

Olofsson lovar minskad byråkrati
Det ska vara enklare, roligare och lönsammare att vara företagare i Sverige, lovar näringsminister Maud Olofsson. Målet är att minska företagens administrativa kostnader med 25 procent innan mandatperioden är över. På tisdagen presenterades en första handlingsplan.
5 jun 07 – Regeringen: Handlingsplan för regelförenklingsarbetet

Regeringen vill slopa jordbruksstöd
EU:s jordbrukspolitik bör på sikt vara fullt marknadsorienterad utan några generella stöd alls vid sidan av ren miljövård. Det föreslår den svenska regeringen i inlaga till EU-kommissionen.
29 maj 07

Fler kvinnor ska starta företag
För få kvinnor driver eget, anser regeringen. Nu ska Nutek dra i gång ett treårigt program för fler kvinnliga entreprenörer. Målet är att minst fyrtio procent av alla nystartade företag ska startas av kvinnor.
15 maj 07 – Regeringen: Satsning på kvinnors företagande

Ny satsning ska locka fler turister
Den svenska turistnäringen omsätter nästan 200 miljarder kronor varje år. Beloppet skulle kunna vara betydligt större om Sverige marknadsfördes bättre utomlands, fastslår en ny utredning. Men då behövs mer pengar.
8 maj 07 – SOU 2007:32

Göran Persson blir lobbyist
“Lobbyisterna arbetar inte för det nya. Lobbyisterna arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister. Det är gårdagens lösningar som har lobbyisterna.” Så sa Göran Persson i sitt avskedstal för bara två månader sedan. Nu byter han sida och börjar arbeta som rådgivare åt pr-företaget JKL.
8 maj 07 – JKL: Göran Persson till JKL

Halva priset för städhjälp
Den 1 juli halveras priset på hushållstjänster. Det omdiskuterade förslaget har nu överlämnats till riksdagen. Regeringens förhoppning är att svarta jobb ska bli vita när kostnaderna kapas.
4 apr 07 – Prop 2006/2007:94

Billigare städhjälp redan i år
Priset för hushållsnära tjänster halveras från och med den första juli. Varje enskild person ska kunna köpa rabatterad städning, barnpassning och matlagning för 50 000 kronor om året, enligt regeringens förslag.
1 mar 07 – Lagrådsremiss: Skattelättnader för hushåll

"Fel att sälja statliga bolag"
Regeringen begår ett stort misstag när man säljer ut statens bolag, hävdar socialdemokraterna. Bolagen drar in miljarder till statskassan varje år.
21 feb 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:64

Olofsson tar kommunerna i örat
Näringsminister Maud Olofsson tar kommunerna i örat och kräver att de ska hålla fingrarna borta från verksamheter som lika gärna kan utföras av privata företag. Kaféer och gym ska inte drivas av det offentliga, fastslår hon.
8 feb 07 – Centerpartiet: Förbättra konkurrensen

Guldregn över landsbygden
Landsbygden kan se fram emot ett rejält tillskott i kassakistorna. Totalt ska fem miljarder kronor om året delas ut under de närmsta sju åren. Pengarna ska bidra till ökad sysselsättning och mer förnybar energi.
25 jan 07 – Regeringen: Reviderat förslag till landsbygdsprogram för Sverige

Revisorn behövs inte
Regeringen kan tänka sig att avskaffa revisionsplikten för små företag. En utredare får till uppgift att ta ställning till hur små företagen ska vara för att slippa anlita auktoriserade revisorer.
4 jan 07 – Dir 2006:128

Billigare städhjälp nästa år
Från och med den 1 juli nästa år införs den utlovade skatterabatten på hushållstjänster. Det föreslår regeringen, som på torsdagen skickade ut förslaget på remiss. Förhoppningen är att svarta jobb ska bli vita när det blir billigare att köpa städhjälp i hemmet.
21 dec 06 – Promemoria: Skattelättnader för hushållsnära tjänster

Staten säljer Vin & Sprit
Nu är det definitivt klart vilka statliga bolag som ska säljas ut. Med på försäljningslistan finns bland andra Nordea, Vasakronan och Vin & Sprit. Intäkterna ska användas till att betala av på statsskulden.
14 dec 06 – Regeringen: Försäljning av företag med statligt ägande

Fler kvinnor ska starta eget
Det finns för få kvinnor som driver företag i Sverige, anser Maud Olofsson. Men nu ska det bli ändring, lovar näringsministern. Generösare regler och hundra friska miljoner ska bana väg för fler kvinnliga entreprenörer.
5 dec 06 – Regeringen: Kvinnors företagande

Enklare regler för småföretagen
Det ska bli lättare att vara företagare i Sverige, lovar näringsminister Maud Olofsson. Regeringens mål är att minska regelkrånglet med 25 procent under mandatperioden.
4 dec 06 – Regeringen: Regelförenklingar ska ge företagen mer tid för jobb

Guldregn över statens företag
Statens företag går lysande. Vinsterna ökade med 29 procent under årets första nio månader. Men några av de mest lönsamma bolagen finns med på regeringens säljlista.
27 nov 06 – Regeringen: Företag med statligt ägande januari-september 2006

Dyrt med billig mat
Den frysta laxen som säljs på Ica har odlats i Norge, därefter skickas den till Findus fabrik i Bangkok för att fileas, för att sedan transporteras tillbaka till de svenska butikernas kyldiskar. Detta är ett av många exempel på den enorma centralisering och globalisering som skett av matvaruproduktionen.
11 okt 06 – Brulin, Gunnar: Billig mat - en dyr affär

Vänstern vill riva upp privatiseringar
De borgerliga lovar fler privata alternativ inom vården, skolan och omsorgen. Vänsterpartiet gör det motsatta. Välfärdstjänster ska inte bedrivas i privat regi och infrastrukturen behöver statliga regleringar, fastslår partiet.
4 sep 06 – Vänsterpartiet: Folk vill ha en riktig post

Mp hoppas på småföretagen
Det går en avgrundsdjup spricka i synen på det privata företagandet mellan regeringens två samarbetspartier. Medan vänsterpartiet vill förstatliga flera verksamheter och satsa på 200 000 nya offentliga jobb lanserar miljöpartiet ett nytt program för fler småföretagare.
29 aug 06 – Miljöpartiet: 21 åtgärder för småföretagande

En extra miljard till landsbygden
Regeringen och samarbetspartierna är överens om att satsa en miljard kronor extra på landsbygden mellan 2007-2013. Förhoppningen är att pengarna ska ge fler gröna jobb.
13 jun 06 – Regeringen: Nationell strategi för landsbygdsutveckling

Telefonförsäljning kan förbjudas
Många är missnöjda med de senaste årens kraftigt ökade telefonförsäljning. En utredning ska därför fundera på om all försäljning per telefon – som inte uttryckligen har godkänts av konsumenten – ska förbjudas.
9 jun 06 – Dir 2006:69

Hälften kvinnor i bolagens styrelser
Bolag som inte släpper fram kvinnor i styrelserna bör straffas med böter. Det anser regeringens utredare Catarina af Sandeberg, som tror att kravet på jämställdhet kommer att höja nivån i styrelsearbetet.
8 jun 06 – Ds 2006:11

Globaliseringen ger nya jobb
Många svenskar tror att globaliseringen ger fler jobb i Sverige och att den ökade internationella handeln gör det lättare att upprätthålla en god välfärd, visar en färsk undersökning.
7 jun 06 – Centerpartiet: En värld av möjligheter

LO räds inte konkurrens från öst
Kinas intåg på den globala marknaden oroar inte LO. Skeptikerna sprider skrämselpropaganda i syfte att försämra för de svenska löntagarna, anser Landsorganisationen.
25 maj 06 – LO: Internationalisering och teknik

Krögare ska ange biffens ursprung
Nötkött som serveras på restauranger och i skolbespisningar ska ursprungsmärkas. Det fastslår regeringen i ett nytt utredningsdirektiv.
11 maj 06 – Dir

Krav på bättre konsumentskydd
Konsumentskyddet brister i var tredje kommun. Nu kräver konsumentminister Ann-Christin Nykvist en uppryckning. Annars väntar ny lagstiftning.
10 maj 06 – Dir

Tillfällig skatterabatt för nyanställda
Enmansföretagare som nyanställer ska endast behöva betala tio procent i arbetsgivaravgift. Men rabatten blir tillfällig och ska inte beviljas i mer än ett år, enligt regeringens proposition.
27 mar 06 – Prop 2005/2006:164

Bättre konsumentskydd för tjänster
I regeringens konsumentpolitiska proposition aviseras tre nya utredningar på konsumentområdet. En av dem syftar till att stärka konsumentskyddet vid köp av tjänster.
20 mar 06 – Prop 2005/2006:105

Statens företag ger miljardvinster
Den svenska ekonomin går på högvarv. Riksgäldskontoret har skrivit upp prognoserna och räknar numera med ett rejält överskott i statsfinanserna. På tisdagen kom ännu ett guldregn, när de statliga företagen redovisade sitt bokslut för 2005.
15 mar 06 – Regeringen: Rapport för företag med statligt ägande januari-december 2005

Borgerligt löfte sälja statliga bolag
Den borgerliga alliansen har nu preciserat vilka statliga bolag man vill sälja ut. Med på listan finns bland annat Telia Sonera och Vin & Sprit. Vattenfall och LKAB ska stanna i statlig ägo.
7 mar 06 – Allians för Sverige: Förnyelsepolitik för hela Sverige

Hårdare tag mot svarttaxi
Regeringen trappar upp kampen mot svarttaxin. Svartåkare som grips på bar gärning ska åtalas och straffas med böter, föreslår regeringen i en ny proposition.
6 mar 06 – Prop 2005/2006:109,

Omstridd LO-rapport i ny tappning
Nu har LO dammat av den omstridda rapport som fick utredaren Jan Edling att lämna sitt uppdrag förra året. Kravet på ökad regionalisering upprepas liksom sambandet mellan arbetslöshet och ohälsa.
17 feb 06 – LO: Vägar till nya jobb

Färre företagare i Sverige
De senaste tio åren har antalet företagare ökat med nio procent i de gamla EU-länderna. Men i Sverige går utvecklingen i rakt motsatt riktning. Allt färre vill driva eget, visar Företagarnas sammanställning.
14 feb 06 – Företagarna: Företag utan företagare

Alliansen överens om jobbsatsning
Kampen om väljarna liknar allt mer en kamp om arbetslinjen. De borgerliga går till val med löftet att sätta Sverige i arbete. I ett nytt program presenteras riktlinjerna för den gemensamma sysselsättningspolitiken.
14 feb 06 – Allians för Sverige: En rivstart för Sverige

Sänkta skatter för småföretagen
Kampen mot arbetslösheten är den viktigaste frågan för regeringen inför valet nästa år. Genom att sänka arbetsgivaravgiften för enmansföretag som anställer hoppas man få fart på sysselsättningen.
21 nov 05 – Ds 2005:52

Felaktig matmärkning granskas
Svenska konsumenter luras att köpa utländskt kött genom att producenterna förser förpackningarna med svenska flaggor och stämplar. Nu ska Livsmedelsverket granska märkningen.
18 nov 05 – Stopp för missvisande märkning av livsmedel

Ekonomiskt stöd till stormdrabbade
De skogsägare som drabbades av stormen Gudrun i vintras får ekonomisk hjälp med att omhänderta och forsla ut det stormfällda virket. Stödet ska uppgå till 50 kronor per kubikmeter, enligt regeringens lagförslag.
7 nov 05 – Prop 2005/2006:44

EU-miljoner i stormstöd till Sverige
EU-kommissionen vill ge Sverige 768 miljoner kronor i stöd för de skador som uppstod i samband med att stormen Gudrun drog fram i vintras. Pengarna ska tas ur EU:s solidaritetsfond.
23 aug 05 – EU-stöd efter stormen Gudrun

Kasinospelens effekter utreds
Sveriges första kasino slog upp dörrarna i Sundsvall 2001. Sedan dess har kasinon etablerats även i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu ska spelens skadliga verkan utredas.
18 jun 05 – Dir 2005:69

Stöd till stormdrabbade skogsägare
De skogsägare som drabbades av stormen Gudrun i södra Sverige i januari ska få göra avdrag för omhändertaget stormfällt virke. Skattereduktionen ska uppgå till 50 kronor per kubikmeter, föreslår regeringen i en ny lagrådsremiss.
17 maj 05 – Lagrådsremiss: Skattereduktion för virke från stormfälld skog vid 2006-2008 års taxeringar

Fiskeutredningen får mer tid
Den utredning som ser över hur fiskevården ska finansieras får sin utredningstid förlängd till den 1 oktober 2005.
23 mar 05 – Dir 2005:27

Fyrklövern lovar satsa på turism
Med hjälp av den forne slalomstjärnan Stig Strand som dragplåster presenterade den borgerliga fyrklövern riktlinjerna för en alternativ svensk turistpolitik. Tio nya miljoner till marknadsföring av Sverige och ytterligare satsningar på infrastruktur och kommunikationer är några av löftena.
16 mar 05 – Allians för Sverige: Turist - Javisst

Mer tid för patentutredning
I april förra året tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över de ekonomiska aspekterna av patenteringen för företagens tillväxt i Sverige och Europa. Utredningen skulle enligt ursprungsdirektivet redovisas den 31 januari 2005. Nytt slutdatum är satt till den 31 augusti 2005.
11 feb 05 – Dir 2005:9

Bättre patentskydd för forskningen
I takt med de tekniska framstegen har antalet patentansökningar på det biotekniska området ökat drastiskt de senaste åren. En kommitté ska nu granska utvecklingen på området för att se över hur goda innovationer bäst kan tas tillvara för såväl industrin som forskningen.
2 feb 05 – Dir 2005:2

Krångliga regler drabbar företagen
Det svenska näringslivet präglas av krångliga regler och onödig byråkrati. Om regelbördan minskade med 25 procent skulle staten tjäna 30 miljarder kronor varje år samtidigt som företagen kunde anställa fler, hävdar den borgerliga oppositionen i en ny rapport.
28 jan 05 – Allians för Sverige: Ta bort regelkrånglet

Nytt centrum för Östersjösatsningar
Med omkring 80 miljoner kronor och 15 anställda i ett nytt Östersjöcentrum vill statens utredare Ulf Dinkelspiel stärka banden till Polen, Ryssland, Vitryssland, Ukraina och de baltiska staterna.
19 jan 05 – SOU 2004:124

Avregleringar gjorde elen dyrare
Avregleringarna av post-, el-, och telemarknaderna har lett till ökad effektivitet och minskade statliga utgifter. Men för konsumenterna blir det allt dyrare, visar en ny utredning.
17 jan 05 – SOU 2005:4

Krångel-Sverige har onödigt många blanketter
Myndigheterna och departementen brukar beskrivas som ansvariga för krångel-Sverige. Näringsminister Thomas Östros vänder på perspektivet och beskriver myndigheterna och departementen som aktiva när det gäller att minska administrationen för företagen.
7 dec 04 – Skriv 2004/2005:48

Mer tid för fiskeriutredning
I april i år tillsatte regeringen en utredning i syfte att utvärdera den svenska fiskerikontrollen. Uppdraget skulle enligt ursprungsdirketivet redovisas senast den sista december i år. Nytt slutdatum är satt till den 7 mars 2005.
29 nov 04 – Dir 2004:158

Kroken ska rädda fisken
Avgift på spön, krokar och andra fiskeredskap kan finansiera fiskevården och därmed rädda den svenska insjöfisken.
18 nov 04 – Dir 2004:133

Mer tid för renskötselutredning
I januari 2002 tillsatte regeringen en särskild kommission i syfte att se över omfattnignen av mark som används för renskötsel. Uppdraget skulle enligt ursprungsdirektivet redovisas den sista december i år. Regeringen har nu beslutat att förlänga utredningstiden med ett år.
18 nov 04 – Dir 2004:141

Krav på hårdare tag mot svarttaxi
Den illegala taxiverksamheten omsätter cirka fyra miljarder kronor varje år. Nu kräver regeringens utredare Anders Engdahl hårdare tag mot svarttaxiförarna. Både taxinäringen och de berörda myndigheterna välkomnar initiativet.
11 nov 04 – SOU 2004:102

Mer tid för PBL-kommittén
I juni 2002 tillsatte regeringen den så kallade PBL-kommittén, som har till uppgift att se över plan- och byggnadslagstfitningen. Kommittén har lämnat två delbetänkanden och har nu beviljats mer tid för att ta fram ett slutbetänkande. Det nya slutdatumet är satt till den 30 juni 2005.
4 nov 04 – Dir 2004:150

Skogsutredningen ska lämna delbetänkande
Den 19 maj 2004 tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över den svenska skogspolitiken. Utredningen ska redovisas senast den 31 december 2005. Regeringen skriver i ett tillägsdirektiv att man har intresse av att en del av utredningen görs mer skyndsamt.
26 okt 04 – Dir 2004:139

Effektivare konkurrensregler
Den svenska konkurrenslagstiftningen är snårig och i viss mån omodern. Regeringen har därför tillsatt en utredning i syfte att se över regelverket i grunden. Målet är att ta fram tydligare och effektivare konkurrensregler.
20 okt 04 – Dir 2004:128

EU-pengar bakom östsatsningar
De närmaste två åren kommer EU att pumpa in 150 miljarder kronor i Baltikum och Polen. Genom upprättandet av ett nytt Östersjöcentrum hoppas regeringen att svenskt näringsliv ska stärka sin konkurrenskraft och därmed kunna ta del av kakan.
16 sep 04 – Dir 2004:81

Personadressregister kan slås samman
Staten är i dag huvudman för två befolkningsregister för personuppgifter – folkbokföringsdatabasen som drivs av Skatteverket samt SPAR som drivs i Statens personadressregisternämnds regi. En utredare har nu tillsatts i syfte att se över om de två registrena kan slås samman.
4 jun 04 – Dir 2004:53

Storvinster ska rädda spelmonopol
Sedan spelbolagen etablerat sig på internet har den internationella konkurrensen ökat dramatiskt. Statliga monopol blir allt svårare att upprätthålla. Ett sätt att rädda de svenska spelbolagens ställning kan vara att locka med högre vinster.
4 jun 04 – Dir 2004:76

Skogspolitiken under lupp
Det finns två övergripande mål för den svenska skogspolitiken – den ska vara ekonomiskt lönsam och ekologiskt hållbar. Ett stort ansvar vilar på skogsägarna. En nytillsatt utredare ska nu se över hur väl verkligheten stämmer överens med de uppsatta målen.
4 jun 04 – Dir 2004:70

EU-kritik mot svensk fiskerikontroll
Den svenska fiskerikontrollen brister på flera punkter. Det visar EU-kommissionens granskning. Bland annat måste samordningen mellan olika myndigheter och kontrollerna av fångstuppgifter förbättras, skriver kommissionen.
24 maj 04 – Dir 2004:45

Fler patent ska hjälpa småföretag
I takt med att den internationella konkurrensen inom näringslivet hårdnar blir det allt viktigare för företagen att skydda sina innovationer, bedömer regeringen. Men patenteringen minskar i Sverige, samtidigt som den ökar i andra länder i Europa och USA.
24 maj 04 – Dir 2004:55

Mer tid för utredning om lokal utveckling
Förra året fick en utredare i uppdrag att se över de lokala utvecklingsavtalen. I arbetet ingår att lämna förslag på ett långsiktigt nationellt utvärderingsprogram. Arbetet skulle ursprungligt ha redovisats den 31 mars i år. Nytt slutdatum är satt till den 15 juli 2004.
24 maj 04 – Dir 2004:40

Ökad rörlighet ska ge fler jobb
Samtidigt som arbetslösheten är hög på vissa orter är många företag i behov av arbetskraft. Med generösare stöd för dubbelt boende hoppas regeringen att fler ska flytta dit jobben finns.
14 maj 04 – Dir 2004:57

Hårdare tag mot svarthandeln
Svarthandeln beräknas omsätta mellan tre och fyra och en halv procent av den totala bruttonationalprodukten varje år, enligt regeringens siffror. Förlusten i skatteintäkter uppskattas till cirka 20 till 40 miljarder kronor årligen.
27 apr 04 – Dir 2004:26

Jordbruksstöd ska delas broderligt
Vid årsskiftet sänks skatterna på diesel för jordbruksmaskiner. Samtidigt införs ett nytt system för jordbruksstödet som innebär att de svenska bönderna tvingas dela broderligt på bidragen, enligt en överenskommelse mellan regeringen och stödpartierna om EU-bidragen.
23 apr 04 – Skriv 2003/2004:137

Exportsatsning på miljöteknik
I höst får Sverige ett nationellt centrum för miljöteknik. Målet är att stärka den svenska konkurrenskraften och därmed bana väg för en ökad export. Regeringen har tillsatt en utredning som ska dra upp riktlinjerna för verksamheten.
15 apr 04 – Dir 2004:25

Insättningsgarantisystemet ses över
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över insättningsgarantisystemet och investerarskyddet. Målet med utredningen är att få fram underlag till utformningen av ett nytt förbättrat system i framtiden. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2005.
31 mar 04 – Dir 2004:19

Mer tid för översyn av insiderlagen
Den 10 juli 2003 tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över insiderlagstiftningen. Enligt det ursprungliga direktivet skulle utredaren redovisa sitt uppdrag senast den 1 mars 2004. Regeringen har nu beslutat att förlänga utredningstiden till och med den 1 juni 2004.
31 mar 04 – Dir 2004:27

Konsumentverkets ställning stärks
Produktsäkerhetslagen från 1988 ska moderniseras och anpassas till ett EU-direktiv från 2001. Den nya produktsäkerhetslagen blir lite tydligare än den gamla, den säger uttryckligen att näringsidkaren att bara får sälja varor som är "säkra".
22 mar 04 – Prop 2003/2004:121

Lyckad sänkning av bokmomsen
Bokhandlarna har i stort sett infriat sina löften om att sänkt bokmoms skulle leda till sänkta priser. Det skriver Bokpriskommissionen i sin fjärde delrapport, som belyser prisutvecklingen under hösten 2003.
6 feb 04 – SOU 2004:9

E-postreklam utan samtycke förbjuds
De internetanvändare som fått sina e-postbrevlådor översvämmade av reklam kan glädjas åt regeringens nya lagförslag om elektronisk marknadsföring. Enligt det nya förslaget förbjuds all e-postreklam om inte kunden på förhand gett sitt samtycke.
20 jan 04 – Prop 2003/2004:43

Avregleringspolitiken ska utredas
Sverige är ett av de länder inom EU som gått längst i att avreglera och privatisera statliga verksamheter. Men flera studier pekar på brister inom de konkurrensutsatta marknaderna. Nu ska konsekvenserna utvärderas.
16 jan 04 – Dir 2003:151

Kläderna som signalerade politisk färg
Politik som mode. Mode som tecken för en tid. En tid av uppror. Salka Hallström Bornold har med boken om Mah-Jongs uppgång och fall också skrivit en del av vänsterrörelsens historia.
31 dec 03 – Hallström Bornold, Salka: Det är rätt att göra uppror

Glesbygdsverket ska inordna sig
Glesbygdsverket som ligger i Östersund driver sin egen glesbygdspolitik och ägnar sig åt kampanjer och lobbyverksamhet. Det sker inte utan framgång, men det är inte riktigt vad som förväntas av ett statligt verk.
4 apr 03 – SOU 2003:29

Förlängd tid för hundutredning
Den utredning som har till uppgift att utreda frågor om problem med hundar i samhället får sin utredningstid förlängd till den 1 juni 2003.
20 mar 03 – Dir 2003:25

Förlängd tid för patentutredning
Den utredning som har till uppgift att utreda hur Sverige ska ställa sig till några patenträttsliga konventioner får sin utredningstid förlängd till den 1 juli 2003.
20 mar 03 – Dir 2003:15

Livet efter dot.com-döden
Den nya ekonomin är inte död, om någon nu trodde det. För trots att dot.com-bubblan har spruckit är vi bara i början av den stora ekonomiska och samhälleliga omformning som Internet kan komma innebära.
24 feb 03 – Litan, Robert E och Alice M Rivlin: Bortom dot.com-företagen

Pälsdjursutredningen ska vara klar 1 oktober
Pälsdjursutredningen får förlängd utredningstid och ska vara klar den 1 oktober 2003.
27 jan 03 – Dir 2002:154

Konkurrensrådet får fortsätta
Rådet för konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor får fortsätta sitt arbete fram till den sista juni 2003 därför att det enligt regeringen fortfarande fyller en viktig uppgift.
27 jan 03 – Dir 2002:15

Sveaskog tar över Skogsplantor AB
Det statliga företaget Skogsplantor AB som odlar skogsplantor har de senaste åren fått ekonomiska problem, vilket bland annat beror på minskad efterfrågan på skogsplant. Sedan 1998 gör företaget förluster.
9 jan 03 – Prop 2002/2003:24

Rapport om småföretagens krångel
De senaste åren har regeringen haft ambitionen göra livet enklare för de små företagen. Inom regeringskansliet har en arbetsgrupp - SimpLex - ägnat sig åt att analysera vilka regler som kan göras enklare. Hur detta förenklingsarbete fortskrider beskrivs i en skrivelse till riksdagen.
1 nov 02 – Skriv 2002/2003:8

Den svenska landsbygden blir allt mörkare
Landsbygden håller på att dö. Jobben försvinner, folk flyttar och husen står tomma. Samtidigt ökar trycket på storstäderna. Där finns pengar och jobb - men bostadsbrist. Alla vill att hela Sverige ska leva, men dagens politik leder till att tystnaden och mörkret sprider sig.
6 sep 02 – Edman, Sefan och Lindvall, Jan: Siste man släcker ljuset

Slopade monopol gav ökad effektivitet
Nedmonteringen av de naturliga monopolen började på åttiotalet men tog fart på nittiotalet med tele- och elverken, posten och SJ. Avregleringarna ledde förmodligen till högre effektivitet, lägre kostnader och lägre priser - men helt säker kan man inte vara.
6 sep 02 – Ds 2002:21

Skogsägarnas slarv hotar återväxten
Samtidigt som miljöhänsynen i svenskt skogsbruk skärpts, har skötseln av skogen försämrats avsevärt. Tillväxten försämras, med ekonomiska konsekvenser i framtiden.
3 maj 02 – Skogsstyrelsen: Rapport från skogsstyrelsen och naturvårdsverket (Sus 2001)

Norrlands inland får sin egen delegation
Norrlands inland har problem med arbetslöshet, utflyttning, åldrande befolkning och svag ekonomisk utveckling. En delegation med uppgift att stärka utvecklingen i inlandet tillsätts nu av regeringen.
15 apr 02 – Dir 2002:15

SimpLex
Krångliga regler anses vara ett stort bekymmer för små företag och regeringen har därför inlett ett så kallat regelförenklingsarbete.
16 jun 00 – Skriv 1999/2000:148

fiasko@for.se
När svenska företag skapar hemsidor på Internet väljer en majoritet att inte använda sig av den svenska toppdomänen .se. Företagen väljer oftare adresser som slutar på till exempel .com eller .nu.
19 maj 00 – SOU 2000:30

Förmögenhetsexplosion på börsen
Den förmögenhetsexplosionen som nu äger rum på börsen har ingen historisk motsvarighet. Resurser omfördelas och makt förskjuts.
7 apr 00

Politiken har drivit upp aktiepriserna
Aktiepriserna på Stockholms fondbörs har stigit på ett häpnadsväckande sätt de senaste åren. Orsakerna står bara delvis att finna i företagsvärlden och på börsen. Politiken är minst lika viktig.
31 mar 00

Facklig blockad mot enmansföretag stoppas
De borgerliga partierna och miljöpartiet har satt stopp för fackets möjlighet att sätta enmans- och familjeföretag i blockad.
24 mar 00 – AU 1999/2000:5

Informera bättre om de stora riskprojekten
Staten har ställt ut garantier för 275 miljarder kronor till banker, bostadsföretag, exportföretag och olika väg- och brobyggen. Av detta belopp beräknas 23 miljarder kronor, brutto, gå förlorat.
10 mar 00 – Förslag 1999/2000:RR8

Företagskoncentration får EU-definition
Den svenska konkurrenslagens regler om företagsförvärv ändras så att den står i harmoni med de regler som gäller inom Europeiska unionen. Detta enligt ett riksdagsbeslut om att godkänna regeringens förslag.
25 feb 00 – NU 1999/2000:8

Celsiusaktierna säljs ut
Staten avser att sälja alla sina aktier i Celsius. I dag äger staten 14 procent av bolagets A-aktier och 11 procent av B-aktierna. Staten kontrollerar 62 procent av rösterna i bolaget.
25 feb 00 – NU 1999/2000:9

Inget förbud mot e-postreklam
Regeringen förslår att det ska bli förbjudet med obeställd faxreklam. Obeställd e-postreklam stoppas dock inte men man ska kunna säga nej tack.
4 feb 00 – Prop 1999/2000:40

Bekämpningsmedel får ny definition
EU har antagit två direktiv på miljöområdet som ska gälla i Sverige från och med maj månad. De svenska miljöreglerna är i praktiken redan EU-anpassade men några lagändringar behöver ändå göras. Lagändringarna berör definitionerna av kemiska bekämpningsmedel och begreppet innesluten användning samt kriteriet för när en produkt är att anse som utsläppt på marknaden.
4 feb 00 – Prop 1999/2000:53

Färre napp i EU-vatten
Fångstkvoterna för EU:s fiskare minskar nästa år, enligt ett beslut i ministerrådet. För de svenska yrkesfiskarna innebär beslutet bland annat att kvoten för räkor i Skagerack och Kattegatt minskar.
31 dec 99 – EU:s ministerråd

Enklare liv för småföretag
Reglerna kring småföretag ska bli enklare. Det är ett av regeringens mål för näringslivet som riksdagsmajoriteten nu godkänt.
31 dec 99 – NU 1999/2000:1

Inget syfte med statliga företag
Den borgerliga oppositionen vill att regeringens årliga redogörelse för företag med statligt ägande även ska innehålla en redovisning av syftet med det statliga ägandet. Då skulle riksdagen med jämna mellanrum kunna pröva de skäl som ligger till grund för bildande eller övertagande av enskilda bolag.
31 dec 99 – NU 1999/2000:7

Ny myndighet för EU-pengar
Sverige får under de kommande sju åren 6,1 miljarder kronor ur Europeiska socialfonden, en av EU:s strukturfonder. Pengarna ska användas till åtgärder mot arbetslöshet, programmet kallas Mål 3.
17 dec 99 – Dir 1999:92

Lördagsöppet på systemet
Riksdagen har godkänt att systembolaget har lördagsöppet och kvällsöppet nästa år, men bara på försök och på vissa orter.
26 nov 99 – SoU 1999/2000:4

Sveriges beredskap är god
Sverige är väl förberett för de dataproblem som kan uppstå vid millennieskiftet. Det konstaterade riksdagen när regeringens lägesrapport om år 2000-anpassningen behandlades.
12 nov 99 – TU 1999/2000:3

Fiskebeslut väntas i november
EU:s fiskeministrar har ännu inte enats om ett nytt regelverk för fiskemarknaden. Frågan har lämnats över till EU-ambassadörerna i Coreper som till mötet den 22 november ska hitta en lösning som kan falla alla länder på läppen.
5 nov 99 – EU:s ministerråd

En fet fråga på väg att lösas
Det ska vara tillåtet att kalla choklad för choklad även om den innehåller annat fett än rent kakaosmör.
5 nov 99 – EU:s ministerråd

Konsumentskydd på Internet
Handeln via Internet ökar, och frågan är vilken information kunden kan få om de varor som köps via nätet.
22 okt 99 – Dir 1999:77

Regionalpolitik som gynnar män
Våren 1998 beslutade riksdagen att regionalpolitiken skulle utformas i samarbete mellan centrala, regionala och lokala aktörer (myndigheter och företag). Förslag till regionala tillväxtavtal har sedan dess utarbetats på länsnivå och i våras presenterade regeringen en lägesrapport som beskriver avtalens innehåll och olika förslag som ska göra det enklare för företagen starta och att expandera.
22 okt 99 – NU 1999/2000:5

Nio karat guld ska räcka i smycken
Riksdagen har godkänt en ny lag om handel med ädelmetaller. Den nya lagen som träder i kraft den 1 januari år 2000 är en anpassning till EU:s regler om fri rörlighet för varor.
22 okt 99 – NU 1999/2000:6

Det går bra... men inte för alla
Det går bra för Sverige. Men inte för alla svenskar, inte för alla delar av landet, inte för nyföretagandet, sa de borgerliga partiledarna i riksdagens partiledardebatt.
15 okt 99 – Riksdagsdebatt

Elektricitet ska prismärkas
Lagen om prisinformation ska utvidgas till att gälla inte bara varor och tjänster utan alla former av produkter, som exempelvis elektricitet, föreslås i en promemoria från finansdepartementet. Det innebär bland annat att de som säljer el till konsumenter måste ange pris och jämförpris tydligt.
27 aug 99 – Ds 1999:40

Regler för köp av fastighet utvärderas
I jordförvärvslagen och fastighetsbildningslagen har det tidigare funnits paragrafer som innebär att endast den som avser att driva jord- eller skogsbruk och/eller bor på orten har rätt att bilda och köpa fastighet.
13 aug 99 – Dir 1999:40

Kompensationen dålig vid utflytt
När flyttlassen går från glesbygden till storstäderna uppstår ekonomiska problem för kommunerna. I utflyttningskommunerna blir det dyrare att upprätthålla vård och service. I glesbygden liksom i storstäderna är hälsoproblemen större än på andra orter.
13 aug 99 – Dir 1999:57

Skatteutjämningen är för krånglig
Dagens kommunala skatteutjämningssystem är för krångligt, anser regeringen. Systemet som infördes 1996 ska jämna ut kostnader och inkomster mellan kommuner och landsting.
13 aug 99 – Dir 1999:58

Fler blir bokföringsskyldiga
Regeringen har lagt fram ett förslag till ny bokföringslag. Enligt den nya lagen utvidgas kretsen av bokföringsskyldiga till i princip alla juridiska personer oavsett om de bedriver verksamhet eller ej.
13 aug 99 – Prop 1998/1999:130

Nya regler mot företagskoncentration
Regeringen föreslår att den svenska konkurrenslagens regler om företagsförvärv ändras så att den står i harmoni med de regler som gäller inom Europeiska unionen.
13 aug 99 – Prop 1998/1999:144

The Man in Black
Sprit- och tobakssmugglare utnyttjar att den svenska skattelagstiftningen. gör skillnad på varor som importeras i kommersiellt syfte och varor som förs in i landet för personligt bruk.
21 maj 99 – SOU 1999:26

Offentliga sektorn krymper
Sverige blir än mer utlandsberoende. Samtidigt fortsätter den offentliga sektorn att krympa. Den offentliga sektorns andel av BNP minskar från 26 till 24 procent.
23 apr 99 – Prop 1998/1999:100

Sparbanken ska ha vanlig revisor
Sparbanker och medlemsbanker måste ha minst en auktoriserad eller godkänd revisor från och med 1 januari år 2000. Idag är detta inte något tvång. Förslaget presenteras i en departementspromemoria och syftet är att utjämna vissa skillnader mellan å ena sidan bankaktiebolag och å andra sidan medlemsbanker och sparbanker.
16 apr 99 – Ds 1999:8

Nytt patentskydd
EU-parlamentet har givit sitt första godkännande av gemensamma EU-regler om så kallat bruksmodellskydd för uppfinningar. Detta är en form av patent som kan erhållas snabbare och billigare än vanliga patentskydd. Skyddet kan i första hand användas av enskilda uppfinnare och småföretagare som vill få ett rättsligt skydd för sina innovationer.
19 mar 99 – EU-parlamentet

Bankerna klarade inte avregleringen
I september 1990 ställde finansbolaget Nyckeln in betalningarna. Det var första tecknet på den omfattande kris som startade i den övervärderade fastighetsmarknaden och sedan stegvis fortplantade sig till det övriga näringslivet och hela samhällsekonomin.
19 feb 99 – SOU 1998:169

Nya regler ska förebygga bankkris
Regelverket för bankerna har blivit överspelat av utvecklingen på finansmarknaden. För att gardera sig mot nya bankkriser måste lagarna inriktas tydligare på de intressen som samhället vill skydda, anser banklagskommittén.
19 feb 99 – SOU 1998:169

Bolag kan ta över fordringar
Det ska bli lättare att bilda företag som tjänar pengar på att förvalta fordringar, enligt en promemoria från finansdepartementet.
5 feb 99 – Ds 1998:71

Hårdare tag mot smällare
Regeringen vill att reglerna för smällare och raketer ses över. De skador och problem som dessa produkter vållar för människor och djur ska kartläggas.
29 jan 99 – Dir 1998:88

Naturvården går före
Riksdagen tycker att riktlinjerna till det delvis statliga skogsbolaget Assi Domän är dåliga och att de bör ändras.
30 dec 98 – NU 1998/1999:1

Regionalpolitik
Nästa år avsätts 2,7 miljarder kronor för olika regionalpolitiska stöd till företag, enligt riksdagens beslut.
30 dec 98 – NU 1998/1999:2

Tuffare tag mot ekonomiska målvakter
Det ska bli svårare att undgå näringsförbud genom att anlita målvakter, det vill säga att som verkställande direktör lämna sin post strax före en konkurs och sätta en annan person i sitt ställe.
30 dec 98 – Prop 1998/1999:44

Storstaden
Riksdagen har med några smärre justeringar godkänt regeringens storstadspolitik. Det innebär att politikens mål och inriktning har lagts fast och att en storstadsdelegation inrättas.
4 dec 98 – AU 1998/1999:2

Segregation och fattigdom
Arbetslösheten är rekordhög i sextio- och sjuttiotalens betongförorter. I Rinkeby i Stockholm, i Rosengård i Malmö och i Hjällbo i Göteborg arbetar bara 30 procent av de vuxna. Mer än halva befolkningen lever på bidrag - förtidspension, sjukbidrag, sjukpenning eller socialbidrag.
4 dec 98 – AU 1998/1999:2

Stoppa skogens klippare
Skogspolitikens mål uppfylls inte. Det avverkas för mycket och återväxten är dålig. Rovdrift förekommer.
4 dec 98 – MJU 1998/1999:3

Kreditförslag dras tillbaka
I förra årets budgetproposition föreslog regeringen att riksdagen i förväg skulle godkänna en obegränsad kreditgaranti på IT-området. Tanken var att Sverige skulle kunna erbjuda etableringsstöd till eventuella utländska etableringar på halvledarområdet. Men riksdagen ville inte köpa en sådan gris i säcken, utan sköt upp behandlingen av förslaget i väntan på mer information från regeringen. Regeringen har nu formellt dragit tillbaka sitt ursprungliga förslag.
20 nov 98 – Skriv 1998/1999:31

Mjölkbönder får mindre bidrag
Regeringen vill gå längre än EG-kommissionen när det gäller avreglering av mjölksektorn.
20 nov 98 – Riksdagsdebatt

Stopp för utländska lotterier
Spelombud som säljer lotter eller tar emot insatser för utländska lotterier eller spelbolag ska kunna dömas till böter anser regeringen.
13 nov 98 – Prop 1998/1999:29

Bättre villkor om framtiden ska bli jordbrukets
Regeringen har beskrivit jordbruket som en framtidsnäring. Men det är långt mellan ord och praktisk handling.
6 nov 98 – Miljö, jordbruk

Försörjningsbalansen
Försörjningsbalansen visar bruttonationalproduktens storlek och sammansättning 1997. Av försörjningsbalansentabellen framgår också hur regeringen ser på framtiden.
23 okt 98 – Prop 1998/1999:1

Försäkringsbolag får dela ut vinst
Finansdepartementet vill slopa den så kallade skälighetsregeln som anger att försäkringsbolag ska ha skäliga premier och försäkringsvillkor. Ett annat förslag är att livförsäkringsbolag, som bland annat har hand om det privata pensionssparandet, ska kunna dela ut vinst till ägarna.
16 okt 98 – Ds 1998:45

EU:s nya strukturstöd utreds
Regeringen ska utreda hur delar av EU:s reformerade strukturstöd ska hanteras i Sverige.
9 okt 98 – Dir 1998:76

Svårt hantera EU:s strukturstöd rätt
Dubbla administrativa system för svenskt regionalstöd och EU-stöd, otydliga ansvarsförhållanden och misstankar om jäv vid beslut om EU:s strukturfondspengar – det är bara några av problemen som Sverige har haft när EU:s strukturstöd ska fördelas, enligt riksrevisionsverket, RRV.
9 okt 98 – Sveriges administration av EGs strukturfonder – behov av förändringar inför åren 2000–2006: Rapport från RRV1998:54

Riskfritt med nya bankägare
Sedan den 1 juli 1996 är det fritt fram för industriföretag, handelsbolag och andra icke-finansiella företag att äga banker. Det har fungerat bra, tycker regeringen.
9 okt 98 – Skriv 1997/1998:161

Konsumentens rättigheter i IT-samhället utreds
En särskild utredare ska kartlägga vilka särskilda problem av främst marknadsrättslig natur som konsumenten kan ställas inför i samband med IT-användning. Resultatet av denna kartläggning ska följas av en analys om konsumentens skydd behöver stärkas på detta område och, i så fall, hur detta kan göras. I första hand ska behovet av att stärka konsumenternas ställning när det gäller marknadsföring och reklam övervägas.
14 aug 98 – Dir 1998:64

Så kan småföretagen öka sin kompetens
Möjligheten att skaffa sig utbildning och kompetens är mindre på småföretagen än på stora företag. Det anser Småföretagsdelegationen och presenterar ett flertal förslag för att ändra på detta.
14 aug 98 – SOU 1998:77

Lågprisimport kan stoppas
Parallellimport av Dieseljeans, Ray Ban-glasögon och andra märkesvaror är inte tillåten utan varumärkesinnehavarens tillstånd.
31 jul 98 – EG-domstolen

Regeringen vill avskaffa bankaktiebolagslagen
Aktiebolagslagen ska utgöra den associationsrättsliga grunden för bankaktiebolag, anser regeringen och föreslår att bankaktiebolagslagen avskaffas.
26 jun 98 – Prop 1997/1998:166

Ingen privatisering av Telia
Det blir ingen privatisering av Telia under den här mandatperioden heller. Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna ville privatisera Telia men riksdagen sa nej.
12 jun 98 – NU 1997/1998:14

Fiskerätten för EU-medborgare vidgas
En EU-medborgare får fiska i Sverige om han eller hon beviljas yrkesfiskarlicens, enligt ett riksdagsbeslut.
5 jun 98 – JoU 1997/1998:24

Livsmedelskontrollen får godkänt
Den svenska livmedelskontrollen fungerar ganska bra och det finns därför inte någon anledning att göra några större ändringar i livsmedelslagen eller att ändra inriktningen på tillsynen.
29 maj 98 – SOU 1998:61

EU Sverigeanpassas
Sverige kan behålla sina regler om klassificering och märkning av bekämpningsmedel. Det svenska undantaget på området gäller till slutet av 1998, men nu har rådet beslutat om ett direktiv om farliga ämnen, som även innefattar bekämpningsmedel. Direktivet innebär även hårdare krav på innehållsdeklaration av allergiframkallande ämnen i beredningar samt krav på klassificering av miljöfarlighet.
22 maj 98 – EU:s ministerråd

Lika god som en annan
Ska svensk choklad få kallas choklad, eller ska svenska tillverkare i fortsättningen tvingas sälja sina varor under beteckningar som ”chokladliknande” eller ”med chokladsmak”?
22 maj 98 – EU:s ministerråd

Filial tillåts
Försäkringsbolag från länder utanför EES-området ska kunna etablera sig i Sverige som filial, anser riksdagen. Tidigare kunde försäkringsgivarna bara etablera sig i Sverige genom en generalagent.
22 maj 98 – FiU 1997/1998:22

Varvsstöd avskaffas
Senast i december 2000 ska EU-länderna ha slopat allt driftstöd till varvsindustrin.
15 maj 98 – EU:s ministerråd

Alkohollagen måste granskas
Det behövs en ordentlig genomgång av alkohollagen. Lagen tillkom under tidspress och var till stora delar en anpassning till EU, anser regeringen.
15 maj 98 – Dir 1998:19

Tusen företag ska blomma – men systematiskt
Svenska företag slickar sig om munnen över de orörda marknader som väntar på andra sidan Östersjön. En riskkapitalfond och bidrag till marknadsundersökningar ska hjälpa företagen att erövra nya andelar.
24 apr 98 – Ds 1998:12

Anders Sahlen om företagsläget i Baltikum: Lavinen är i rullning
– Det är som en lavin. Det går så fort. Anders Sahlén häpnar över Baltikums snabba förvandling, och som ansvarig för regeringens Östersjömiljard, tycker han att han har ett tacksamt jobb.
24 apr 98 – Intervju med Anders Sahlén

Moderater vill satsa på lagstiftning
– Det är oacceptabelt att riksdagen inte får möjlighet att påverka vad Östersjömiljarderna ska användas till, säger moderaten Chris Heister, som vill att regeringen satsar mer resurser på att påverka lagstiftningen i östländerna.
24 apr 98 – Intervju med Chris Heister (m)

Företagare tackar nej till Östersjömiljard
Vd:n för Företagarnas Riksorganisation, Åke Fagelberg, välkomnar en ny Östersjömiljard som inriktas på näringslivet. Men han hade hellre sett att pengarna gått till de institutioner som redan har ett organisatoriskt ansvar för små och medelstora företag.
24 apr 98 – Intervju med Åke Fagelberg, vd för Företagarna

Utredning vill avskaffa sotningsmonopol
Avskaffa sotningsmonopolet. Låt fastighetsägaren ansvara för att sotningen utförs. Det är huvudförslagen i sotningsutredningen.
24 apr 98 – SOU 1998:45

Mindre pengar i EU:s regionalpolitik
EU:s strukturfondsstöd ska bli enklare och mer decentraliserat. Det blir färre mål, men också mindre pengar.
17 apr 98 – EU-kommissionen

Digitala färdskrivare ett måste i nya fordon
Från och med år 2000 ska alla nya fordon för yrkestrafik ha digitala färdskrivare installerade.
17 apr 98 – EU-parlamentet

Nya stöd till småföretag
På Europaparlamentets initiativ har kommissionen föreslagit tre nya stöd till små och medelstora företag: En riskkapitalfond, bidrag till gränsöverskridande samriskföretag och lånegarantier.
17 apr 98 – EU-parlamentet

Beslut om slopad taxfree står fast
EG-kommissionen kommer inte att göra någon undersökning om effekterna av att den skattefria försäljningen avskaffas vid resor inom EU nästa sommar.
17 apr 98 – EU-parlamentet

Digitala färdskrivare ett måste i nya fordon
Från och med år 2000 ska alla nya fordon för yrkestrafik ha digitala färdskrivare installerade.
17 apr 98 – EU-parlamentet

Telia ska expandera – i öst
Telia måste få vidga sitt arbetsfält. Sverige räcker inte till. Norden och Östersjöområdet föreslås bli en ny och större hemmamarknad.
3 apr 98 – Prop 1997/1998:121

Revisorer vill ha gemensamma riktlinjer för statliga bolag
Riksdagens revisorer har tidigare granskat hur staten utövar sin roll som ägare av majoritetsägda bolag (rapport 1997/98:2), och kommer nu med flera förslag till förändringar.
3 apr 98 – Förslag 1997/1998:RR9

Försäkringsregler EU-anpassas
Försäkringsregler EU-anpassas. Riksdagen har beslutat om några justeringar i reglerna för försäkringsbolag, delvis som en anpassning till EG:s direktiv på området.
27 mar 98 – FiU 1997/1998:12

Mineralletare får leta längre
Prospekteringsföretag ska kunna få ensamrätt i upp till 15 år att undersöka ett område, mot nuvarande 10 år.
27 mar 98 – NU 1997/1998:7

Turisterna ska bidra till tillväxten
EG-kommissionen har inrättat en arbetsgrupp som ska undersöka hur turismsektorn ska kunna bidra till tillväxt och sysselsättning i EU-länderna. Gruppen ska lämna sina förslag till kommissionen i oktober i år.
20 mar 98 – EU-kommissionen

Rädslan för varg måste tas på allvar
Rädslan för varg i många glesbygder måste tas på allvar. Men man måste också sträva efter lösningar som innebär någon typ av samexistens mellan vargar och människor.
20 mar 98 – EU-kommissionen

Brittiskt undantag undanröjs
kommissionen har lagt förslag om att två gällande direktiv om könsdiskriminering respektive deltidsarbete även ska omfatta Storbritannien. Förslagen är en följd av att den nya brittiska regeringen deklarerat att den vill slopa det nuvarande brittiska undantaget från EU:s sociala protokoll och att protokollet därmed kunnat läggas in i Amsterdamfördraget.
20 mar 98 – EU-kommissionen

Marknadsföring över gränserna
Olika former av marknadsföring sysselsätter cirka en miljon människor i EU-länderna, men potentialen för fler jobb i branschen är mycket stor, anser kommissionen. I ett policydokument (COM(98)121) redogör kommissionen för insatser som planeras. Bland annat ska kommissionen införa en tydlig metod för att bedöma om medlemsländernas restriktioner mot gränsöverskridande tjänstehandel på detta område kan anses ”proportionerliga”. En expertgrupp ska tillsättas för att etablera ett samarbete mellan inblandade parter och en web-plats för information ska öppnas.
20 mar 98 – EU-kommissionen

Fiskerätten vidgas
En EU-medborgare ska få rätt att fiska i Sverige om han eller hon beviljas yrkesfiskarlicens, föreslår regeringen.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:139

Säkrare inre marknad för konsumenter
Europaparlamentet är positivt till att oberoende offentliga organ eller konsumentorganisationer ska kunna agera gränsöverskridande mot dem som bryter mot EU:s konsumentdirektiv.
13 mar 98 – EU-parlamentet

Nytt miljöprogram för jordbruket
Ett nytt miljöprogram för det svenska jordbruket. Det vill regeringen att en utredare ska arbeta fram.
13 mar 98 – Dir 1998:11

Enklare redovisning för mindre företag
Enskilda firmor som inte har en så stor omsättning bör kunna använda sig av en enklare redovisning, anser regeringen.
13 mar 98 – Dir 1998:4

Regionalpolitik: Höjda avgifter inom stödområdet
Regeringen vill inte satsa på den traditionella regionalpolitiken. Flera riktade stöd ska minskas. Istället förlitar sig regeringen på sin vanliga politik.
13 mar 98 – Prop 1997/1998:62

Optimistisk syn på näringslivet
Antalet företagskonkurser har halverats i Sverige sedan 1992, då över 20 000 företag gick i konkurs. Samtidigt ligger nyföretagandet på en fortsatt hög nivå. Det är en mycket positv bild av landets näringsliv som beskrivs i en ny rapport.
6 mar 98 – Ett starkare svenskt näringsliv: Rapport från näringsdepartementet, feb 1998

Begränsning av stöd till bilindustrin
Efter en tvist med EG-kommissionen under hösten har Sverige godkänt nya EU-regler som ska begränsa statligt stöd till bilindustrin.
2 mar 98 – EU, Kommissionen

Nya regler vid riskspridning
Regeringen vill justera 1995 års lagstiftning om genomförande av EG:s försäkringsdirektiv. Bland annat föreslår regeringen att ett svenskt försäkringsbolag, som tänker ägna sig åt gränsöverskridande samförsäkringar som avser stora risker i ett annat EES-land, inte behöver underrätta finansinspektionen i annat fall än när bolaget är den ledande försäkringsgivaren i avtalet.
2 mar 98 – Prop 1997/1998:54

Lättare låna för småföretagen
Det ska bli lättare för små företag att få tillgång till riskvilligt kapital. Det sade näringsminister Anders Sundström när riksdagen debatterade jobb i förra veckan.
2 mar 98 – Riksdagsdebatt

Avtal ska skydda skogen
Regeringen har tillsatt en utredare som ska se till att målen för den svenska skogspolitiken kan förverkligas. Målen innebär bland annat att den biologiska mångfalden ska bevaras, vilket kräver att stora skogsarealer skyddas från avverkning. Enligt miljövårdsberedningen, som har utrett frågan, bör totalt 900 000 hektar skyddas.
27 feb 98 – Dir 1998:9

Ännu ingen förändring av beskattningen på hushållstjänster
Varför motsätter sig regeringen skattesänkningar inom den privata tjänstesektorn?
27 feb 98 – Riksdagsdebatt

Milleniumskiftet hotar inte nytt studiemedelssystem
Utbildningsminister Carl Tham kunde glädja åtminstone två av riksdagsledamöterna under förra veckans frågestund.
27 feb 98 – Riksdagsdebatt

Ökad kunskap om sexuella övergrepp mot barn
Socialminister Margot Wallström kan tänka sig att tillsätta en utredning med syfte att öka kunskapen varför sexuella övergrepp mot barn förekommer.
27 feb 98 – Riksdagsdebatt

Rädslan för varg måste tas på allvar
Rädslan för varg i många glesbygder måste tas på allvar. Men man måste också sträva efter lösningar som innebär någon typ av samexistens mellan vargar och människor.
27 feb 98 – Riksdagsdebatt

Säkrare elektronisk handel
Cyber-cash, First Virtual, Millicent och Proton – det är några av de nya betalningssystemen där man använder elektroniska pengar, e-pengar. För att säkra allmänhetens förtroende för e-pengarna bör några minimikrav på systemen slås fast i lag, anser en utredare.
27 feb 98 – SOU 1998:14

Detta är e-pengar:
Ett exempel på e-pengar är Mondex, ett system för kort som utvecklats av Mondex International. Användaren ”laddar” ett kort, till exempel via en uttagsautomat, en specialutrustad telefon eller en dator med kortläsare. Sedan kan mondexenheterna användas för betalning i en affär eller, genom en kortläsare, på Internet. Men enheterna kan även vandra vidare från kort till kort – exempelvis kan en mottagande handlare betala någon annan med mondexenheterna i stället för att lösa in dem.
27 feb 98 – SOU 1998:14

Kommuner övervakar tillfälliga försäljare
Kommunerna ska få rätt att ta ut avgifter av torghandlare och marknadsförsäljare som struntar i att upplysa om namn och adress, föreslår inrikesdepartementet i en promemoria.
20 feb 98 – Ds 1998:6

Kasinon till Sverige
Rouletthjulen ska snurra och kulorna rulla in i statens kassakista. Så ser finansminister Erik Åsbrinks fantasi ut. En fantasi som väntas bli verklighet i form av en lagrådsremiss nästa vecka.
13 feb 98 – Förslag om införande av kasinospel av internationellt slag i Sverige: Rapport från finansdepartementet 19 dec 1997

Storstadspolitik kan sätta punkt för utredningarna, och problemen
Regeringen måste utforma en nationell storstadspolitik, anser storstadskommittén. Situationen i storstädernas förorter är så allvarlig att problemen inte kan lösas på kanske 10 till 15 år.
13 feb 98 – SOU 1998:25

Utbildning livsavgörande för människorna i förorten
I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö finns det förorter som blöder. Och trots att utredning efter utredning har deklarerat att staten måste göra en kraftinsats för att bekämpa segregationen, arbetslösheten, fattigdomen och maktlösheten i områdena har nästan ingenting hänt.
13 feb 98 – SOU 1998:25

Magra kunskaper om euron bland småföretagare
De flesta småföretagare anser att deras företag kommer att beröras av EU:s valutaunion, men få känner till när den ska genomföras. Ännu färre har börjat förbereda sig.
6 feb 98 – EU, Enkät om småföretagares sub på euron

Leksaker ska säkerhetsmärkas
Regeringen föreslår att den svenska lagstiftningen anpassas till reglerna inom EU när det gäller CE-märkning av skyddsutrustning och leksakers säkerhet. Försäljning av varor som är felaktigt märkta ska kunna stoppas eller återkallas av myndigheterna.
6 feb 98 – Prop 1997/1998:61

Lägg alla konsthögskolor på en plats
Lokalisera de sex konsthögskolorna till Konstfacksområdet på Valhallavägen i Stockholm.
6 feb 98 – SOU 1998:10

Apoteksmonopolet upphör
Apoteksmonopolet bör slopas och fri prissättning på läkemedel införas, enligt en utredning. Men någon försäljning av magnecyl på Ica blir det inte -– åtminstone inte ännu.De två huvudförslagen i utredningen bör leda till pressade priser och förbättrad service för kunderna, anser den särskilde utredaren, generaldirektör Lars Jeding,
6 feb 98 – SOU 1998:28

Fiskefartyg satellitövervakas
EU-medlemmarnas havsfiske ska börja övervakas via satellit. Kontrollsystemet, som ska vara i gång senast den 1 juli 1998, ska säkerställa fiskefartygens senaste position.
23 jan 98 – Ds 1998:2

Dumpad norsk lax straffas
Norska laxodlare har sålt 2 000 ton lax alltför billigt.
23 jan 98 – EU, Europeiska unionen

Märkning av varor vilseleder konsumenten
Djungeln av märkningssymboler på varor växer. Med den ökar också risken för att konsumenterna vilseleds, befarar regeringen.
23 jan 98 – Dir 1997:151

Företag får redovisa i euro
Svenska företag får ha sin finansiella redovisning i euro, även om Sverige väljer att stå utanför EMU.
23 jan 98 – SOU 1997:181

Fiskerinäringen sågas av utredare
Skattefusk, resursslöseri och tjänstemannavälde. Ordet kris räcker inte till i beskrivningen av svensk fiskerinäring, visar en rapport till ESO, expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.
16 jan 98 – Ds 1997:81

Fiskets konkurrenssituations utreds
Regeringen vill kartlägga yrkesfiskets långsiktiga förutsättningar att konkurrera efter Sveriges inträde i den Europeiska unionen.
16 jan 98 – Dir 1997:141

Lagändring ska ge mer malm
Malmreserven i Sverige ska utnyttjas bättre. Ändringar i minerallagen ska underlätta för gruvnäringen att göra markundersökningar.
16 jan 98 – Prop 1997/1998:47

Nya regler för företagsstöd
Reglerna för de regionalpolitiska företagsstöden ändras nästa år. Bland annat ska sysselsättningsstödet behovsprövas i fortsättningen.
19 dec 97 – AU 1997/1998:2

Ledigt för att starta eget
Den som är anställd men drömmer om att starta eget företag får nu chansen. Från årsskiftet får alla anställda rätt till tjänstledigt i sex månader för att öppna eget.
19 dec 97 – AU 1997/1998:4

Miljötänkande blir standard
Miljöhänsyn ska bli en självklarhet i allt standardiseringsarbete. Den förhoppningen har utredaren Hans Andersson.
19 dec 97 – SOU 1997:173

Respit för höjt aktiekapital
Småföretag ska få ytterligare ett år på sig att höja sitt aktiekapital, från 50 000 kronor till 100 000 kronor. Höjningen ska vara genomförd den 1 januari 1999.
12 dec 97 – LU 1997/1998:6

Lättare få F-skattsedel
Skattemyndigheterna ska bli mer generösa i tolkningen av vem som kan anses vara egen företagare och därmed ha rätt till F-skattsedel.
12 dec 97 – SkU 1997/1998:9

Regionala skillnader kan öka
Universitetsstäder och orter med kunskapsföretag kan utnyttja det ökade handelsutbyte som blir följden av att EU öppnas för Öst- och Centraleuropa. Men svenska bruksorter och områden med äldre, arbetsintensiv industri möter ny konkurrens.
5 dec 97 – SOU 1997:160

Ny minerallag ger nya fyndigheter
För att ge gruvnäringen ny skjuts föreslår regeringen nya regler för markundersökningar.
28 nov 97 – Lagrådsremiss: Ändring i minerallagen

Lättare att övervaka med kamera
Banker, postkontor och butiker ska i fortsättningen inte behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror, föreslår regeringen i en remiss till lagrådet.
21 nov 97 – Lagrådsremiss: Lag om allmän kameraövervakning

Sverige inför investerarskydd
IT-kommissionen arrangerade i juni 1997 en hearing med representanter för medie- och programvaruindustrin. Ett femtontal personer diskuterade aktuella trender, kompetensförsörjning, företagsutveckling samt den internationella marknadens utveckling. Vad som sades på hearingen finns nu dokumenterat i skrift.
21 nov 97 – SOU 1997:124

Handeln i Östersjöregionen ska förbättras
Det måste bli lättare att investera och bedriva handel i Östersjöregionen, anser regeringen.
14 nov 97 – Dir 1997:114

Varumärkesrätten måste moderniseras
Varumärkenas funktion har genomgått betydande förändringar de senaste åren. Därför behövs modernare regler för varumärkesrätten, anser regeringen.
14 nov 97 – Dir 1997:118

EU-projekt dominerar regionalt stöd
För att få del av EU:s strukturfonder måste Sverige vara med och finansiera de projekt EU godkänner. På länsstyrelserna tar EU-projekten en allt större del av de regionalpolitiska anslagen.
7 nov 97 – Länsstyrelsernas medfinansiering av EUs strukturfondsprogram: Rapport från RRV 1997:44

Lättare att få F-skattsedel
Bara 1,2 procent av alla som ansöker om F-skattsedel får avslag för att de inte anses bedriva näringsverksamhet. Det är ändå för många, anser regeringen.
31 okt 97 – Prop 1997/1998:33

Regeringen vill ha en ny rennäringspolitik
Regeringen vill att en kommitté ska se över rennäringspolitiken i Sverige.
17 okt 97 – Dir 1997:102

Ny tidsfrist för inlåningsföretag
Regeringen föreslår att sparkassor som ägnar sig åt tillståndsfri inlåning, till exempel HSB, ska få fortsätta med det, dock längst till den 31 december 1999. Tidigare skulle övergångstiden sluta den 31 december 1997. Övergångstiden gäller företag som bedrev inlåning när den nya definitionen av bankrörelser trädde i kraft den 1 januari 1996. Bakgrunden till den förlängda övergångstiden är bland annat att regeringen vill avvakta Banklagskommitténs förslag innan man fattar några vidare beslut i frågan.
3 okt 97 – Prop 1997/1998:24

Hur raggas utländskt kapital
Den 1 juli 1995 inrättades en myndighet som har till enda uppgift att främja utlandsinvesteringar i Sverige. Myndighetens två första verksamhetsår ska nu utvärderas av en särskild utredare.
12 sep 97 – Dir 1997:85

Guldkantade obligationer
Obligationssparande uppfattas som en säker sparform. Trots det föreslår finansinspektionens förre generaldirektör Anders Sahlén i en utredning att en extra säker obligationsform ska inrättas.
12 sep 97 – SOU 1997:110

Konkursförvaltare granskas
En utredare ska se över statens tillsyn av konkursförvaltare.
29 aug 97 – Dir 1997:74

Vasakronan in på börsen
Det statliga fastighetsbolaget Vasakronan bör introduceras på börsen. Men först bör Vasakronan överlåta en del av sitt fastighetsbestånd till andra statliga fastighetsförvaltare.
15 aug 97 – SOU 1997:96

Exportstöd ses över
Marknaden för företag som exporterar kapitalvaror och genomför projekt i utlandet har förändrats. Regeringen har därför tillsatt en snabbutredning om statens exportkrediter och kreditgarantier.
13 jun 97 – Dir 1997:64

Stärkta kooperativ
Kooperativa företag är missgynnade. Regeringen vill stärka företagen genom att lagstifta om bättre möjligheter till organisation och kapitalförsörjning.
13 jun 97 – Prop 1996/1997:163

Brottsupplysningsföretag
Riksdagen har godkänt att kreditupplysningslagen ändras på några punkter. Från den 1 juli ska kreditupplysningslagen tillämpas på alla som ägnar sig åt förmedling av kreditupplysningar, även banker och finansbolag som i dag är undantagna.
6 jun 97 – FiU 1996/1997:23

Växtproducenter får starkare skydd
Riksdagen har infört en ny växtförädlarlag som stärker ensamrätten för nya växtsorter.
6 jun 97 – LU 1996/1997:20

KO får hjälpa konsumenter i domstol
Konsumentombudsmannen, KO, ska på försök få medverka på konsumentens sida i principiellt viktiga domstolstvister. Syftet är att få fram fler vägledande domar om konsumentens rätt i förhållande till banker, försäkringsbolag och andra finansiella institut.
6 jun 97 – LU 1996/1997:21

Stopp för stoppregler
En särskild utredare ser över stoppreglerna för fåmansföretag.
23 maj 97 – Dir 1997:70

Telia får själv sätta teletaxan
Riksdagen har godkänt regeringens förslag om preciseringar i telelagen. I den reformerade telelagen sägs att priserna ska vara rimliga och att teletjänster ska ges på likvärdiga villkor. I och med att prisregleringen upphör den 1 juli blir det fritt fram för Telia att höja priserna. Telia kan också höja priserna olika mycket i olika delar av landet, bara det sker inom rimliga gränser.
23 maj 97 – TU 1996/1997:5

JK friar myndigheter i Arbogaaffären
Försvarets materielverk handlade korrekt och affärsmässigt när underhållet av Viggenmotorer flyttades från Arboga till Trollhättan. Försvarsdepartementet var informerat och regeringen hade godkänt avtalet med Volvo Aero.
16 maj 97 – Justitiekanslerns yttrande: Granskning av avtalet den 20 december 1996 mellan Försvarets materielverk och Volvo Aero Corporation AB rörande hanteringen av vissa kostnader till följd av minskat underhållsbehov av Motor RM 8: Rapport, maj 1997

Tretton röster om IT
I en rapport från IT-kommissionen intervjuas 13 personer om det ”epokskifte” som den nya informationstekniken sägs orsaka. De intervjuade är med några få undantag mycket entusiastiska inför den teknikutveckling som äger rum, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att flertalet befinner sig i, eller i närheten av, IT-branschen.
16 maj 97 – SOU 1997:31

IT-hallelulja
I en utvecklingsoptimistisk rapport från IT-kommissionen beskrivs det ”nyindustriella kunskapssamhället”. I rapportens två inledande kapitel sägs att vi befinner oss i en brytningstid, att vi står inför ett epokskifte, att den digitala dimensionen och IT-verktyget kan flytta berg, etcetera. Två negativa aspekter – arbetslösheten och kunskapsklyftorna – omnämns men lyfts inte fram i texten.
16 maj 97 – SOU 1997:63

Ansvaret för gränsfisket avgjort
Riksdagen har gett regeringen rätt att besluta om gränsfisket i Torne älv.
2 maj 97 – JoU 1996/1997:21

U-länderna förlorar mest på EUs jordbrukspolitik
EU-bonden får hälften av sina inkomster från unionens jordbruksstöd. Om EU slopar subventionerna gynnas bönder i u-länderna.
2 maj 97 – SOU 1997:26

Regional utjämning och utveckling
Ytterligare 9 miljoner kronor behövs för Nuteks program för regional utjämning och utveckling.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

Utländska bankfilialer
Riksdagen har godkänt en EU-anpassning av reglerna för utländska bankers möjlighet att etablera filialkontor i Sverige. Idag får bankfilial öppnas två månader efter det att finansinspektionen har gett sitt godkännande. Med de nya reglerna ska det kunna gå snabbare att etablera en bankfilial. Riksdagen godkände samtidigt vissa smärre förändringar i den skå kallade insättningsgarantin.
4 apr 97 – FiU 1996/1997:22

Tillsynen av livsmedel organiseras om
Livsmedelsbranschens hantering av vår dagliga mat ska kontrolleras av ett flertal kommunala, regionala och statliga myndigheter. En utredningskommitté ska se över fördelningen av ansvaret för tillsynen.
21 mar 97 – Dir 1997:25

Transportstödet kan utvidgas
Regeringen vill pröva om transportstödet kan utvidgas till att gälla även sjöfart, flyg, persontransporter och datakommunikation.
21 mar 97 – Dir 1997:40

Starkare skydd åt växtproducenterna
Ensamrätten till nya växtsorter stärks i regeringens förslag till ny växtförädlarlag.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:128

2000-skiftet överraskar databranschen
Nyårsdagen år 2000 kan många företag och myndigheter räkna med datorproblem. Äldre datorprogram och datorsystem är nämligen inte konstruerade med tanke på att datum, personnummer och andra sifferserier ska börja med siffrorna 00.
7 mar 97 – SOU 1997:12

Inget tillstånd krävs för banker inom EES
Svenska banker, kreditföretag och värdepappersbolag ska fritt kunna etablera filialer i andra EU- och Efta-länder, det så kallade EES-området.
21 feb 97 – Prop 1996/1997:72

Nya regler för ägande av revisionsbolag
Indirekt ägande av revisionsbolag kan leda till att förtroendet för revisorernas opartiskhet och självständighet minskar och att samhällets tillsyn försvåras, anser regeringen.
7 feb 97 – Dir 1996:106

Vanmakt ska bytas mot egenmakt
Människor – särskilt de som bor i storstadsområden – känner sig maktlösa och frustrerade. Det menar storstadskommittén, som tar fasta på ordet egenmakt som bästa medicinen mot vanmakten.
31 jan 97 – SOU 1996:177

Inskränkt uppdrag för lekmannarevisorer
Enligt EG-rätten måste alla revisorer i aktiebolag vara godkända eller auktoriserade. Det betyder att de förtroendevalda revisorerna i kommunala bolag inte längre får underteckna revisionsberättelsen.
24 jan 97 – Ds 1996:65

Uppsala datacentral säljer affärsverksamhet
Uppsala universitet ska avveckla den affärsdrivande delen vid sin datacentral UDAC. En särskild utredare ska ge förslag om hur avvecklingen ska ske.
10 jan 97 – Dir 1996:95

Avgiftsrabatt till företagen
Från och med 1 januari 1997 sänks de sociala avgifterna, ett beslut som är tänkt att stimulera småföretagen till nyanställningar.
29 nov 96 – FiU 1996/1997:1

Enklare skatteregler för småföretag
Det ska bli enklare att sköta bokföringen, deklarera inkomstskatt och redovisa moms för de allra minsta företagen.
29 nov 96 – Dir 1996:78

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se