Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Djur
Naturvård
Energi
Ekologi
Miljöpolitik
Klimat
Klimat
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
540 artiklar om Miljö
 
“Hur vågar ni?”
Sittande framför världsledarna i FN underströk Greta Thunberg att forskningen varit kristallklar i 30 år och ifrågasatte att de ens vågar titta bort.
23 sep 19 – Greta Thunberg talar om klimathotet i FN.s generalförsamling

Massbilismen bör tyglas
Per Kågeson noterar i en ESO-rapport, och på DN-debatt, att regering och riksdag inte har tagit nödvändiga politiska beslut för att nå de klimatmålen inom trafiksektorn som riksdagen själv har lagt fast. Målsättningarna har varit helt orealistiska.
ÖPPEN17 jun 19 – DN-debatt: artikel av Per Kågesson , ”Klimatmål på villovägar?

Moderaterna vill behålla kärnkraften
Moderaterna har bullrat om kärnkraften och energiöverenskommelsen de senaste veckorna. Ulf Kristersson har först i Dagens industri, sedan i Dagens Nyheter, flaggat för att Moderaterna vill behålla och eventuellt bygga ut kärnkraften. Subventionering ska kunna komma ifråga, vilket skulle kräva att energiöverenskommelsen från 2016 rivs upp. Men på onsdagen stod det klart att moderaterna inte gör allvar av sitt hot (löfte) om att hoppa av.
24 apr 19 – SR, ekot, kommentar/analys, DN, partiledarintervju (m), DI, moderat debattartikel

FN:s klimatavtal antaget i Paris
Världens miljöministrar firar efter att ha antagit det första riktigt globala klimatavtalet. Inget av de 195 länderna blockerade beslutet på FN:s klimatmöte i Paris.
13 dec 15 – FN:s klimatavtal antaget i Paris 2015-12-12 (eng)

Siktet är inställt på 1,5 grader
Med mindre än ett dygn kvar innan ett globalt klimatavtal ska antas i Paris lades ett nytt avtalsutkast fram. Siktet är inställt på max 1,5 grads temperaturhöjning. Jag tror vi klarar det, sa mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius på torsdagkvällen.
10 dec 15 – DRAFT TEXT on COP 21 agenda item 4 (b), Version 2 of 10 December 2015 at 21:00, Naturskyddsföreningen om det senaste förslaget på nytt klimatavtal (torsdag kväll)

Politiker lovar möta klimathotet
Världens ledare lovar att handla för att avvärja klimathotet. Men konflikterna är tydliga inför förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal. TT har gjort en sammanställning med “klimatfakta”.
30 nov 15

Vem ska betala för klimatanpassningen?
Värmeböljor och kraftiga skyfall – Sveriges klimat har redan förändrats. Man utgår från att det är billigare att exempelvis anpassa infrastruktur och bostäder till översvämningsrisken redan nu. Men ansvarsfördelningen mellan stat, kommun och landsting är bitvis oklar.
ÖPPEN19 nov 15 – Dir 2015:115

Så mycket växthusgaser släpper vi ut
Hur många ton växthusgaser släpper svensken ut? Frågan är aktuell inför klimatmötet i Paris — men svaren varierar kraftigt, från 11 ton per person och år till nästan inga utsläpp alls. Detta kan tyckas märkligt. Vet vi verkligen inte hur mycket vi släpper ut?
16 nov 15

År 2015 slås värmerekord
I år har jordens temperaturer och koncentrationen av växthusgaser slagit historiska rekord.
ÖPPEN12 nov 15 – Le Monde 9/11-15

Oro för vek EU-linje om klimatavtal
Inom några veckor ska världen enas om ett nytt globalt klimatavtal vid ett FN-toppmöte i Paris. Nu ska EU:s linje på mötet slås fast — en linje som troligen inte blir så tuff som Sverige skulle vilja.
17 sep 15

Ringhals 1 och 2 stängs i förtid
Alla nya och påbörjade investeringar i Ringhals reaktorer 1 och 2 stoppas från 2017. Därmed måste reaktorerna stängas senast 2020, enligt Ringhals vd. Men minoritetsägaren Eon håller inte med.
4 sep 15

Mycket återstår inför klimattoppmöte
Inom 15 år, runt 2030, behöver världen ha minskat sina växthusgasutsläpp med drygt tio procent — annars stiger temperaturerna till farliga nivåer.
31 aug 15

Ojnareskogen viktig för miljöpartister
Beslutet om att skydda Ojnareskogen på Gotland handlar inte bara om miljön. För miljöminister Åsa Romson (MP) handlar det också om trovärdighet och att lugna partiets gräsrötter.
31 aug 15

Oljeindustrin i djup kris
En översvämmad oljemarknad och stora producentländer som trots prisras vägrar ge vika skakar oljeindustrin. Utvecklingen anses öka risken för geopolitiska konflikter och att stater ska haverera.
24 aug 15

Förnybart drabbas av lågt prisläge
I skuggan av oljeprisets ras pressas även kol- och elpriser. Detta gör det svårare att få lönsamhet i investeringar i förnybara energikällor.
24 aug 15

Försvagat strandskydd
Många känsliga strandområden i Sverige har fått sämre skydd de senaste åren, enligt nya siffror från Naturvårdsverket.
8 aug 15

Kärnkraftsprotester i Finland
Flera miljöorganisationer demonstrerade på torsdagen i Helsingfors mot det kontroversiella kärnkraftverket i Pyhäjoki i norra Finland.
6 aug 15

Kärnkraftverk stängs
Elbolaget Eon föreslår att reaktor 2 vid Oskarshamns kärnkraftverk tas ur drift tidigare än planerat.
24 jun 15

Vattenfall bubblare på MP-kongress
Nästa helg har Miljöpartiet kongress — den första i regeringsställning. Krav på tuffare klimatpolitik och konflikt om bostadsbyggande är att vänta. Och Vattenfalls brunkol i Tyskland är en bubblare bland heta kongressfrågor.
7 jun 15

Vattenfall vill stänga två reaktorer
Pressen ökar på politikerna att enas om energiförsörjning efter Vattenfalls besked om en snabbare stängning än planerat av två reaktorer i Ringhals.
28 apr 15

Vattenfall säljer brunkolet
Vattenfall planerar att sälja brunkolskraftverken och -gruvorna i Tyskland - för att minska bolagets utsläpp och snygga till miljöprofilen. Men utsläppen fortsätter ju även med en ny ägare. Dessutom är risken att man gör en dålig affär om man avyttrar kolkraften så snart det går, kritiserar Riksrevisonen.
ÖPPEN23 apr 15 – RiR 2015:16 Vattenfall – konkurrenskraftigt och ledande i energiomställningen?

CO2-utsläppen ökade inte i fjol
Trots ekonomisk tillväxt ligger människans utsläpp av koldioxid kvar på samma nivå. Det uppger Internationella energiorganet (IEA) i en preliminär årssammanställning. Det är första gången på fyra decennier som utsläppen inte ökar, bortsett från år med ekonomisk nedgång.
15 mar 15 – IEA: Global energy-related emissions of carbon dioxide stalled in 2014

Energikommission tillsatt
Regeringen har tillsatt en energikommission som får två år på sig att komma överens om en framtida energipolitik över blockgränsen. Energiminister Ibrahim Baylan (S) leder arbetet.
12 mar 15 – Dir

Miljöpolitik för moderater
När den nyliberalen Mattias Svensson går loss i en bok med titeln Miljöpolitik för moderater, (Fores) är förstås mycket liberalism att vänta. Och, jo, den finns där. Men inte bara. Carl-Axel Fall recenserar boken.
ÖPPEN19 feb 15 – Svensson, Mattias: Miljöpolitik för moderater

Kärnkraft kvar i många år
Inget parti vill ha en snabbavveckling av kärnkraften, hävdar energiminister Ibrahim Baylan (S). Han ser goda möjligheter att nå en bred politisk överenskommelse om Sveriges framtida energiförsörjning.
3 feb 15

Wetterstrand leder Miljömålsråd
Den rödgröna regeringen kan inte investera lika mycket i miljöarbetet som den hade velat i år. Men man försöker styra myndigheternas arbete i en önskad riktning.
15 jan 15 – Pressmeddelande

Wetterstrand och Wijkman är tillbaka
Maria Wetterstrand och Anders Wijkman är tillbaka i rampljuset inom miljöpolitiken.
8 jan 15

USA-olja under 50 dollar
Priset på amerikansk råolja var nere strax under 50 dollar per fat under måndagens handel, innan det vände uppåt lite igen. Så lågt har oljepriset inte varit sedan april 2009, rapporterar Reuters. Priset föll med 5 procent jämfört med i fredags och var nere på 49:95 dollar.
5 jan 15

Naomi Klein om klimathotet
Naomi Klein skriver att det pågår en episk match - kapitalismen mot klimatet. Med sin senaste bok "This changes everything" tar sig Klein in i miljödebatten, ett nytt område för denna samhällskritiska fix-stjärna. Vi känner igen hennes kritik av kapitalismen från tidigare böcker – ”No Logo” och "Chockdoktrinen".
5 jan 15 – Naomi Klein : "This changes everything"

Nej till vindkraftpark
Det blev ett nej till den omdiskuterade vindkraftparken i Hake fjord utanför Göteborg. Det finns flera domskäl bakom onsdagens nej i mark- och miljödomstolen till de 15 vindkraftverken i inloppet till Göteborgs hamn.
17 dec 14

Romson hoppfull inför klimatmöte
Hoppet växer om ett nytt globalt klimatavtal när förhandlingarna nu går in i sitt slutskede. Miljöminister Åsa Romson tycker att världens länder, inklusive Kina och USA, har gett oväntat positiva signaler på sistone.
26 nov 14

Tysk vädjan till Löfven om kolkraft
Den tyska regeringen är orolig för att Vattenfall inte vill satsa på sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Den tyske vicekanslern Sigmar Gabriel, har i ett brev bett statsminister Stefan Löfven om hjälp att rädda tyska jobb.
25 nov 14

Vändning i EU-röstning om GMO
Traditionellt brukar svenska regeringar följa råden från EU:s vetenskapliga experter när det kommer till frågan om genetiskt modifierade produkter (GMO) — men nu går regeringen emot råden.
22 nov 14

Alliansen villkorar energisamtal
Allianspartierna kräver att deras energiöverenskommelse är grunden i kommande energisamtal med regeringen. Den innebär bland annat att gammal kärnkraft ska kunna ersättas med ny.
7 nov 14

Romson hoppfull om nytt klimatavtal
Inom loppet av ett år ska världens länder sy ihop ett nytt globalt klimatavtal vid ett toppmöte i Paris. Miljöminister Åsa Romson ser fram emot mötet med viss tillförsikt. - Jag har förhoppningar, säger hon till TT.
3 nov 14

Kärnkraftsreklam för statliga pengar
Strålsäkerhetsmyndigheten har sedan 2008 betalat ut sammanlagt 34 miljoner kronor till kärnkraftsbranschens organisation Svenskt kärnkraftcentrum (SKC). Pengarna skulle gå till forskning, men SKC har i stället spenderat åtta miljoner kronor på reklam och lobbyverksamhet för ny kärnkraft, uppger SVT som hänvisar till en rapport från miljöorganisationen Greenpeace.
31 okt 14

Klimatuppgörelse nådd i EU
EU-ledarna har enats om gemensamma klimat- och energimål till år 2030, uppger unionens permanente ordförande Herman Van Rompuy på sitt Twitterkonto.
23 okt 14

Löfven accepterar "låga" klimatmål
Nya klimat- och energimål står högst på agendan när statsminister Stefan Löfven (S) deltar i sitt första EU-toppmöte i Bryssel.
22 okt 14

Löfvens linje stoppad inför toppmöte
Statsminister Stefan Löfven åker på sitt första EU-toppmöte med ett nederlag i ryggen. Men han får inte stöd för regeringens klimatpolitik i riksdagen, utan måste driva Allianspartiernas klimatlinje i Bryssel.
22 okt 14

Romson kan acceptera lägre klimatmål
Regeringspartierna skruvar ned sina klimatmål inför nästa veckas EU-toppmöte. Sverige ska inte driva krav som hotar en uppgörelse.
16 okt 14 – Uttalande från klimat- och miljöminister Åsa Romson angående regeringens position inför beslut om EU:s klimat- och energiramverk till 2030

Regeringshopp om klimatet i EU
Det brinner i knutarna för att få till gemensamma klimatmål i EU. Men hoppet lever i alla fall, konstaterar den nya regeringens miljö- och energiansvariga efter att ha rivstartat i Milano.
6 okt 14

Ny kompromiss om svensk kärnkraft
Löfvens regering kommer inte fatta beslut om att stänga några kärnkraftsreaktorer. Men Åsa Romson lovar att flera kraftverk stängs ändå - på grund av högre avgifter och strängare säkerhetskrav.
ÖPPEN1 okt 14 – Kärnkraftsuppgörelsen (s,mp)

Kärnkraft nej tack!
Trodde du att striden om kärnkraften var över? Den har knappt börjat. Med katastrofen i Fukushima i färskt minne, och med en generation av reaktorer som börjar knaka i fogarna, är frågan om kärnkraften akut. Och en politisk knäckfråga! Särskilt när kärnkraftskramaren Stefan Löfven ska bilda regering med miljöpartistiska motståndare. Journalisten och debattören Åsa Moberg har i en faktaspäckad bok slagit hål på de myter som under mer än 60 år dominerat samtalet om världens farligaste energiproduktion.
ÖPPEN25 sep 14 – Moberg, Åsa: Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten - en bok om kärnkraft

Vill bygga svensk forskningsreaktor
Forskare vill bygga en försöksanläggning med en så kallad snabbreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk för att utveckla nästa generation kärnenergi. Men regeringen är splittrad i frågan.
14 aug 14

Centern lovar jobb och gröna städer
Världens grönaste städer, är ett av vallöftena när Centerpartiet i dag presenterade sitt valmanifest.
8 aug 14

Svensk miljöpolitik har brister
Sverige är bra på att minska koldioxidutsläpp, men sämre på att skydda biologisk mångfald.
11 jun 14

Den bästa av elmarknader
Mediernas bild av en oligolpolmarknad där energijättar som Vattenfall sörjer för höga priser stämmer inte, menar nationalekonomen Lars Bergman.
11 jun 14 – SOU 2014:37, Svenska Dagbladet 11/6-14

Klimathotet kan avvärjas
Klimathotet kan avvärjas och temperaturökningen dämpas — utan att världsekonomin tar skada. Den slutsatsen drar FN:s klimatpanel (IPCC) i sin senaste delrapport.
14 apr 14 – FN:s klimatpanel (IPCC), delrapport 13 april 2014.

IPCC varnar: Klimathotet förvärras
De allvarliga effekterna av klimatförändringen blir allt tydligare. Samhällen och ekosystem kommer att drabbas av fler extrema väderhändelser, torka och översvämningar.
31 mar 14

Hur exponeras vi för Bisfenol A
En särskild utredare ska kartlägga hur vi exponeras för det hormonstörande ämnet bisfenol A - som bland annat förekommer i livsmedel och förpackningar.
27 feb 14 – Dir 2014:23

Ny arbetsgrupp om avfallsinsamling
Miljöminister Lena Ek har kritiserats för att inte lägga fram ett lagförslag om vem som ska ansvara för avfallsinsamlingen.
22 jan 14

Ambitionsnivån är för låg
Själva är de nöjda och från FN:s klimatchef kommer tummen upp. Men något svenskt jubel blir det inte för EU-ledningens förslag till nya klimatmål. Såväl svenska regeringen som miljörörelsen anser att det inte duger.
22 jan 14 – Romson och Löfven kritiserar regeringens passiva ståd till EU-klimatpolitik på DN debatt

Vattenfall i samråd om ny kärnkraft
Vattenfall tar ett nytt steg på den långa resan mot att eventuellt bygga nya kärnreaktorer i Ringhals. Nu presenteras ett underlag för samråd med myndigheter, närboende och andra intresserade.
16 jan 14

Oljekartan ritas om
Suget efter olja ökar kraftigt i Kina och andra tillväxtländer, samtidigt som det är oroligt i många viktiga oljeproducerande länder.
7 jan 14

Gruvfrågan är både het och sval
Intresset för svenska gruvor har både blivit mindre och växt under 2013. Färre bolag har satsat på prospektering — samtidigt har pågående projekt väckt protester av sällan skådat slag.
26 dec 13

Utredare tror på trafik utan utsläpp
Koldioxidutsläppen från vägtrafiken kan minskas med 80 procent fram till 2030; hävdar en statlig utredning.
18 dec 13 – SOU 2013:84

Regeringens klimatarbete kritiseras
Regeringens arbete med att minska utsläppen av växthusgaser kritiseras på punkt efter punkt av Riksrevisionen. Åtgärderna riskerar att bli onödigt dyra och inte räcka till.
5 dec 13

Miljövännerna tågade ut i protest
Under den näst sista förhandlingsdagen lämnade flera tunga naturskydds- och biståndsaktörer klimatmötet i Warszawa. På en extrainsatt presskonferens bar de skyltar med texten #COP19 polluters talk – we walk" på bröstet.
21 nov 13 – Die Zeit och The Guardian 21/11-13

Miljömyndigheter utreds
Elva myndigheter som lyder under miljödepartementet ska utredas - deras relevans och inbördes förhållande ska klargöras.
21 nov 13 – Pressmeddelande

Tidelag förbjuds på nytt
Att ha sex med djur förbjuds från och med den 1 april nästa år. Det tidigare förbudet mot tidelag upphävdes 1944.
12 nov 13 – Prop 2013/2014:41

Tunna frågesvar
Frågorna är intressanta, men svaren uteblir i boken ”Energimarknaden, ägandet och klimatet” (SNS Förlag 2013). Den är skriven av nationalekonomerna Tommy Lundgren, Jesper Stage och Thomas Tangerås under medverkan av fil dr Björn Carlén, från Väg- och trafikforskningsinstitutet. Kajsa Olsson har läst boken.
31 okt 13 – Tommy Lundgren, Jesper Stage, Thomas Tangerås och Björn Carlén: Energimarknaden, ägandet och klimatet

Undersök hälsoeffekterna!
De är mindre än vad vi kan föreställa oss och finns i datorer och mobiltelefoner, men även i kosmetika, medicin och mat, med mera. Nu varnar en utredning för att vi nästan inte vet någonting om nanomaterialens effekter på människor och miljö.
10 okt 13 – SOU 2013:70

Behövs en viltmyndighet?
Naturvårdsverket lägger för mycket fokus på naturvård och för lite på jakt, enligt markägare och jägare. Regeringens utredare föreslår att mer jakt ska tillåtas och att en helt ny "Viltmyndighet" inrättas.
8 okt 13 – SOU 2013:71

Enklare bygga i bullriga miljöer
Regeringens bullerutredare Anders Lillienau föreslår regler för hur flygbuller ska hanteras när nya bostäder planeras och flygplatser miljöprövas.
3 okt 13 – SOU 2013:67

Människan bakom uppvärmningen
Det är extremt troligt att människan ligger bakom uppvärmningen av jorden sedan mitten av 1900-talet, säger FN:s klimatpanel IPCC i sin nya rapport.
27 sep 13

Satsning på "grön" investeringsfond
Regeringen tänker inrätta en ny "grön" investeringsfond som ska underlätta tillgången till riskkapital för små och nystartade miljöteknikföretag. Regeringen föreslår också skattelättnader för dem som producerar el i mycket liten skala från förnybara energikällor. Dessutom avsätter regeringen 140 miljoner årligen till kommunal rådgivning om hållbar energiteknik till hushåll och företag.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Hav och sjöar prioriteras
Miljödepartementets budget förändras inte nämnvärt jämfört med tidigare men när det gäller havs- och vattenmiljön innehåller budgeten ett antal satsningar. För att stödja lokala åtgärder mot övergödningen — som är ett av de största miljöproblemen — avsätter regeringen 75 miljoner kronor per år från och med nästa år.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Fauna och flora i egen proposition
Det går fortsatt utför för den biologiska mångfalden i Sverige, enligt regeringens bedömning. Förlusterna av arter och livsmiljöer har inte hejdats, och det kommer att ta tid innan alla styrmedel är på plats och tillräckliga resurser avsatts för att utvecklingen ska kunna vändas. Under våren 2014 ska detta behandlas i en särskild proposition. Där ska den fortsatta politiska inriktningen för arbetet med biologisk mångfald läggas fast.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Pengar till Ekoparken
Ekoparken, nationalstadspark i centrala Stockholm, ska rustas och snyggas upp för 100 miljoner kronor. Regeringen avsätter pengarna som en kompensation för de grävarbeten som tilläts i samband med byggandet av Norra länken. "Äntligen", kommenterar Förbundet för Ekoparken.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Regeringens rovdjursförslag kritiseras
Regeringen föreslår att riksdagen ska besluta om intervallvärden för hur många björnar, lodjur, järvar, kungsörnspar och vargar som minst ska leva i Sverige. Förslaget öppnar i praktiken för en omfattande jakt på varg - vilket kritiseras av miljörörelsen.
12 sep 13 – Prop 2012/2013:191

Regeringen varnades för Nuon-affären
En konsultfirma varnade i en rapport regeringen för att köpet av holländska Nuon kunde leda till att Vattenfall behövde kapitaltillskott från skattebetalarna eller delvis börsnoteras, uppger svt.se.
31 jul 13

Ryskt kärnbränsle till Ringhals
Statliga Vattenfall har gjort upp med TVEL, ett statligt ryskt bolag, om leveranser av kärnbränsle till Ringhals. Affären drar på sig kritik från oppositionen.
29 jul 13

Vattenfall styckas efter brakförlust
Statliga Vattenfall gör ännu en brakförlust. Nu styckas koncernen i två bolag och det kan bli aktuellt att ta in externa ägare.
23 jul 13

Miljömålsberedningens förslag kritiseras
En djupt oenig parlamentarisk beredning har just lagt fram ett betänkande om hållbar markanvändning; som bland annat berör förutsättningarna för skogsbruket. Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Socialdemokraternas representant reserverar sig.
19 jun 13 – SOU 2013:43

Förslag om ändringar i ellagen
Energimarknadsinspektionen föreslår förändringar i reglerna för hur elnätsföretagens intäktsramar bestäms. Syftet är bland annat minska variationer i nätavgifterna för kunderna.
30 apr 13 – Energimarknadsinspektionen: Förslag till ändrat regelverk för bedömning av elnätsföretagens intäktsramar

Liten klimateffekt av närodlad mat
Att handla närodlad mat har relativt liten klimateffekt. Vill vi göra en insats bör vi tänka mer på vad vi äter, snarare än på hur och var maten producerats, enligt en ny rapport. Och inte ta bilen till affären.
29 apr 13 – Svenska miljöinstitutet: Food consumption choices and climate change

EU-nej till frysta utsläppsrätter
EU-parlamentet säger nej till att tillfälligt frysa utsläppsrättigheterna för växthusgaser, efter starkt motstånd från högerblocket EPP. Miljörörelsen varnar för att beslutet kommer att innebära mer kolkraft i Europa.
16 apr 13

Nuets förbannelse
Politiken och framtidsforskningen har att brottas med “Nuets förbannelse”, som alltid gör den senaste nyheten, opinionsundersökningen, delårsbokslutet intressantare än äldre material, oberoende av det faktiska innehållet. Jesper Strömbäck analyserar ”fem förbannelser” som motverkar och försvårar en långsiktig politik. Kajsa Olsson har läst den antologi som Strömbäck har redigerat.
4 apr 13 – Jesper Strömbäck (red.): Framtidsutmaningar – Det nya Sverige.

Ny lag mot insiderhandel
Reglerna mot bland annat insiderhandel på energimarknaden ska skärpas. Regeringen vill se en ny lag som reglerar straffansvaret. Finansinspektionen är tveksam.
4 apr 13 – Prop 2012/2013:122

Skadeståndsansvar när fartyg läcker
Regeringen föreslår att Sverige ska tillträda en internationell konvention från år 2001 som reglerar skadeståndsansvaret när fartyg läcker ut bunkerolja.
13 mar 13 – Prop 2012/2013:81

Många frågetecken om slutförvar
Kärnavfallsrådet som granskar Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ansökan om slutförvar av utbränt reaktorbränsle från de svenska kärnkraftsverken kräver kompletterande information på ett 70-tal punkter. Man vill ha en redovisning av alternativa metoder.
7 mar 13 – SOU 2013:11

Gasavgifter ska sättas i förväg
Energimarknadsinspektionen (EI) ska på på förhand fastställa intäktsramar för naturgasföretagen. Idag sker tillsynen av gasavgifterna i efterhand. Dessutom vill regeringen öppna upp för att ett privat företag - Swedegas AB - tar över systembalansansvaret.
27 feb 13 – Prop 2012/2013:85

Enklare bygga starkströmsledningar
Regeringen vill lätta upp regelverket som omgärdar byggandet och användandet av starkströmsledningar. Bland annat vill man i vissa fall slopa kravet på miljökonsekvensbeskrivningar.
21 feb 13 – Prop 2012/2013:70

Ambitiösa mål - dags för åtgärder
Sverige får beröm av IEA (International Energy Agency) för sina ambitiösa mål inom energisektorn. Sverige ska enligt dessa mål ha en fordonsflotta år 2030 som inte är beroende av fossila bränslen. Och från 2050 ska man inte släppa ut några växthusgaser. IEA konstaterar dock att Sverige nu måste presentera åtgärder för hur man ska gå vidare för att nå dessa mål.
7 feb 13 – Pressmeddelande: IEA ger gott betyg åt svensk energipolitik, Pressmeddelande: IEA shows how Sweden can build on its impressive low-carbon successes

Lite trafikbuller får man tåla
Det råder skriande bostadsbrist i landets storstäder. Alliansregeringen försöker komma åt detta via förenklade byggregler. Nu ska en utredare se över miljöbalkens regler om bullerskydd. Möjligen ska fastighetsägare kunna avtala om undantag.
28 jan 13 – Dir 2013:3

Ny tillståndsgräns för biogas
Regeringens föreslår att gränsen för när småskalig biogasproduktion kräver tillstånd ska höjas.
28 jan 13 – SOU 2013:5

Minskade elprisskillnader
Om Svenska Kraftnät skulle garantera en viss kapacitetsnivå i elöverföringen från norr till söder, skulle prisskillnaden mellan de olika områdena försvinna. Det hävdar utredaren Björn Hagman i en rapport till näringsdepartementet.
9 jan 13 – Rapport " Analys av möjliga åtgärder för att minska prisområdesproblematiken i Sydsverige"

Så ska Sverige slippa utsläpp
Mindre utsläpp från transporter och industri, skärpta krav på bilar och fler naturreservat. Så kan Sverige nå utsläppsmålen, inga nettoutsläpp 2050, enligt Naturvårdsverkets underlag. Men miljöpartiet är kritiskt till hur uppdraget har formulerats.
11 dec 12 – Underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050

Klimatkonferens går i stå
FN:s artonde klimatkonferens har pågått sedan måndagen den 26:e november. Inför de politiska beslutsfattarnas i Doha uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon förhandlarna att sluta gräla och i stället ägna sig åt att få fram pengar och enas om ett sätt att tackla den globala uppvärmningen.
6 dec 12 – Regeringens informationssida om FN:s klimatmöte COP 18

Klimatchock hotar fattiga länder
Världsbanken varnar: Jordens klimat riskerar bli 4 grader varmare. Det är en dubbelt så stor temperaturhöjning som det mål som länderna enades om vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan. Effekterna på den mänskliga tillvaron vore katastrofala. Allra värst skulle det drabba fattiga länder och särkilt de stora kuststäderna.
22 nov 12 – Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must Be Avoided

Installatörer ska certifieras
Installatörer som sysslar med installation av värmeanläggningar som drivs med förnybara energislag, som solcellssystem eller värmepumpar, ska i framtiden kunna certifiera sin verksamhet. Certifikatet ska fungera som ett kvalitetsbevis och föregås av en utbildning.
8 nov 12 – Prop 2012/2013:32

Minskade skillnader i elpris utreds
Regeringen har gett en konsult i uppdrag att utreda hur skillnaderna i elpris i landet kan minskas.
1 nov 12 – Pressmeddelande: Uppdrag för att analysera åtgärder som kan minska prisskillnader mellan elområden

Beskattning av ”additiv”
Regeringen föreslår ändringar i energibeskattningsreglerna med hänvisning till EU-rätten. Tillsatserna ska beskattas i ett tidigare skede.
25 okt 12 – Prop 2012/2013:27

Flerfamiljshus får energibidrag
I sitt eget budgetförslag öronmärker Vänsterpartiet 3 miljarder kronor om året för ett särskilt upprustningsbidrag till boende i flerfamiljhus. Pengarna beräknas räcka till att totalrenovera och därmed energieffektivisera 60 000 hyreslägenheter i miljonprogrammet.
3 okt 12 – Pressmeddelande från vänsterpartiet

Klimatskatter på 50 miljarder
Miljöpartiet vill bland annat höja koldioxidskatten så att bensinen blir 70 öre dyrare per liter, införa en kilometerskatt på lastbilar och en särskild skatt på flygresor. Sammantaget skulle miljöskatterna öka med 50 miljarder under de kommande fyra åren ifall de gröna fick bestämma - 12,5 miljarder kronor redan 2013.
3 okt 12 – Förslag ur Miljöpartiets höstbudgetmotion

Att göra sin egen el
Elproduktion i Sverige har av tradition handlat om storskalighet. Tunga intressen inom industrin har styrt de politiska vägvalen. För att över huvud taget räknas ska en produktion vara storskalig. Annars ”ger den ingenting” - en vanlig svensk invändning mot alla energikällor utom kärnkraften och vattenkraften. Kajsa Olsson recenserar Johan Ehrenbergs “lilla elbok”.
13 sep 12 – Johan Ehrenberg: Johans lilla egen elbok

Kommunerna bör återfå ansvaret
"Avfallsutredaren" Lars Ekecrantz föreslår att landets kommuner ska ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar och tidningar, inte bara hushållsavfallet som idag. Förhoppningen är att sopsorteringen ska bli enklare och hamna närmare medborgarna.
30 aug 12 – SOU 2012:56

Vattenfall vill inte ta på sig ansvaret
Efter att ha ändrat bolagsform kommer svenska Vattenfall inte att kunna hållas ansvarigt om en olycka skulle inträffa vid något av koncernens kärnkraftsverk i Tyskland. Försöker energijätten huvudsakligen dra sig undan det annars lagstadgade betalningsansvaret?
28 aug 12

Ny miljökritik
Mark Lynas omfamnades av miljörörelsen efter böckerna ”Oväder” och ”Sex grader”, men när han svängde i synen på kärnkraft och GMO föll han i onåd. I den nya boken, “Guds utvalda art – hur planeten kan överleva oss”, ger han svar på tal mot forna miljövänner. Han tar ut svängarna ordentligt, som när han hyllar urbaniseringen och dömer ut gröna vågen i den rika världen.
5 jul 12 – Mark Lynas: Guds utvalda art – hur planeten kan överleva oss

Svenskarna positiva till vindkraft
En överväldigande majoritet av svenska folket vill satsa på vindkraft. Det visar statistik från SOM-institutet, som i dag presenterade sin nya bok I framtidens skugga. 70 procent vill satsa mer på vindkraft och 18 procent är nöjda med dagens satsningar.
28 jun 12

Mineraljakt pågår
Striden om jordens allt knappare naturresurser kommer att prägla världens affärer framöver. Konflikterna mellan storföretag och stater blir allt skarpare och ”hotar överlevnaden för djurarter, lokala samhällen, storföretag och hela nationer”. Det hävdar den amerikanske professorn Michael T. Klare i “The Race for What’s left – The Global Scramble for the World’s last Resources”.
16 maj 12 – Michael T. Klare: The Race for What’s left – The Global Scramble for the World’s last Resources

Nettodebitering av el utreds
En särskild utredare ska utvärdera ett system där privatpersoner eller företag som själva producerar förnybar energi ska kunna kvitta eventuella överskott mot sin egen elkonsumtion.
3 maj 12 – Dir 2012:39

Efter katastrofen?
Att ”ligga i framkant”, är en samtidsklyscha. Och framkanten är det som David Jonstad utforskar i sin bok ”Kollaps – Livet vid civilisationens slut” (Ordfront 2012). Hur går det till när civilisationen tippar över kanten, och vad händer sen?
3 maj 12 – David Jonstad: Kollaps

“Jag har en mardröm”
Kan kapitalismen själv lösa den klimatkris som hotar? Bara neoklassiskt skolade ekonomer tror det. Kan grön tillväxt och grön konsumtion vara en verksam medicin? De som vill hitta anständiga gångkläder åt kapitalismen hoppas det. Andra menar att det krävs mer grundläggande systemförändringar. Kajsa Olsson har läst antologin Cimate change and the crisis of capitalism.
19 apr 12 – Mark Pelling, David Manuel-Navarrete och Michael Redclift: Climate change and the crisis of capitalism – a chance to reclaim self, society and nature

EU:s djurskyddsregler införlivas här
En proposition som påverkar hur djurförsök får bedrivas respektive förvaltas har lagts fram. Men den känsliga definitionsfrågan lämnas därhän, med hänvisning till den utredning om djurskyddslagen som just nu bereds inom regeringskansliet.
10 apr 12 – Prop 2011/2012:112

Jägare sågar rovdjursutredningen
Regeringens utredare Lars-Erik Liljelund håller fast vid att den svenska vargstammen borde återställas till en nivå på ungefär 450 djur.
4 apr 12 – SOU 2012:22

För få energideklarationer
Det är egentligen lag på att byggnader i Sverige ska förses med en så kallad energideklaration - men detta följs inte. Nu föreslår regeringen att staten ska ta över ansvaret att kontrollera fastighetsägarna från kommunerna.
28 mar 12 – Prop 2011/2012:120

Elmätning per timme
Från den 1 oktober i år ska elkunder mer aktivt kunna påverka sina elkostnader. Men det krävs att man begär ett speciellt avtal om timvis mätning av elförbrukningen.
22 mar 12 – Prop 2011/2012:98

Tid för omställning
Det ges ut inte ut särskilt många böcker som handlar om hur vi kan ställa om våra liv för att tära mindre på jordens resurser. Man kan jämföra med mängden självhjälpslitteratur som vår livsstil faktiskt ger upphov till, på områden som kost, träning och välbefinnande. Från den synpunkten finns all anledning att välkomna Björn Forsbergs bok ”Omställningens tid – tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid” anser Kajsa Olsson i sin recension.
22 mar 12 – Forsberg, Björn : Omställningens tid

Nytt yrkesleg för utländska djurskötare
Inom EU gäller en princip om ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer. Det innebär att medlemsländerna är skyldiga att ge utländska arbetssökande rätt att utöva ett yrke på samma villkor som gäller för de egna medborgarna, förutsatt att sökanden har den utbildning som krävs.
13 mar 12 – Prop 2011/2012:87

Nej till energipolitiska samtal
Det blir inga blocköverskridande samtal om energipolitiken. S-ledaren Stefan Löfven har gjort flera inviter. Men regeringen säger nej och pekar på Socialdemokraternas dubbla hållning i fråga om kärnkraften.
23 feb 12

Elmätning per timme
Från den 1 oktober i år ska elkunder mer aktivt kunna påverka sina elkostnader. Men det krävs att man begär ett speciellt avtal om timvis mätning av elförbrukningen.
16 feb 12 – Lagrådsremiss: Timmätning för aktiva elkonsumenter

Ny naturgaslag
Naturgasföretag och företag som förbrukar naturgas, till exempel inom industrin, kan komma att bli skyldiga att upprätta krisplaner. Begreppet skyddade konsumenter, det vill säga den krets som har lagstadgad rätt att blir försörjda med naturgas även under de kalla vintermånaderna, vidgas dock inte.
15 feb 12 – Prop 2011/2012:68

Energipolitik ska vara långsiktig
Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är beredd att förhandla med regeringen om kärnkraften.
14 feb 12

Växthusgasutsläppen ökade kraftigt
Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade relativt kraftigt 2010, jämfört med året innan. Ökningen var nästan elva procent, från 59,7 miljoner ton till 66,2 miljoner ton, enligt färsk statistik från Naturvårdsverket.
19 dec 11

Sex med djur förbjuds
Sex med djur förbjuds uttryckligen i förslaget till en ny djurskyddslag. Utredaren Eva Eriksson vill också att alla katter ska registreras, samt att sjölejon och elefanter på cirkus förbjuds.
29 nov 11 – SOU 2011:75

Dyrare el i söder
Den första november delades Sverige in i fyra geografiska elområden. I södra delarna av landet, där efterfrågan på el är stor och produktionen liten, kommer priset att höjas.
2 nov 11

Nya miljöministern kan lösa frågan om vargjakten
Miljöminister Andreas Carlgren hamnade i konflikt med EU:s regelverk när det gällde licensjakten på varg. I mitten av augusti i år gjorde Carlgren en pudel och stoppade licensjakten för 2012 inför hotet av att fällas i EU-domstolen. Men också regeringens alternativ till licensjakt, så kallad ”utökad skyddsjakt”, riskerar att komma i konflikt med EU-rätten. Tillträdande miljöminister Lena Ek har däremot lång erfarenhet av EU-juridik från sina år i Europaparlamentet och hon flaggar för en lösning i enlighet med gällande EU-lagstiftning.
29 sep 11 – Jan Darpös analys av den svenska vargpolitiken

Kärnkraftsavvecklingen dyrare
Avvecklingen av kärnkraftverket i Barsebäck utanför Malmö, blir dyrare än vad man tidigare trott. Strålsäkerhetsmyndigheten, som tar in pengar till fonden som ska finansiera avvecklingen, vill nu höja avgiften kraftigt.
22 sep 11 – Strålsäkerhetsmyndighetens beräkningar av kärnavfallsavgifter och säkerhetsbelopp

Koldioxidutsläppen slår alla rekord
Koldioxidutsläppen i världen fortsätter att öka dramatiskt. I fjol sattes ett nytt rekord med 33 miljarder ton. Orsaken är den ofantliga ökningen i Kina: på tio år har de kinesiska utsläppen mer än fördubblats.
21 sep 11 – Long-Term Trend in Global CO2 Emissions

Höjda anslag till havsmiljön
Under de kommande fyra åren satsar regeringen drygt två miljarder kronor för att förbättra havsmiljön.
18 sep 11 – Prop 2011/2012:1

Ingen licensjakt på varg i vinter
Regeringen gör ett uppehåll i licensjakten, men utökar i gengäld möjligheterna till skyddsjakt på problemvargar, eller grupper av vargar. Dessutom tar regeringen tillfälligt bort taket på högst 210 vargar i Sverige.
18 aug 11 – Svar till EU om vargjakten

Sopsortering och återvinning ses över
I internationell jämförelse är svenskarna bra på att sopsortera. Men det betyder inte att avfallshanteringen här i landet fungerar optimalt. Med dagens parallella system har många aktörer olika ansvar för olika sopor. Tillsynen är krånglig och resurser, till exempel i form av matavfall som kan användas till biogas, utnyttjas inte till fullo.
11 aug 11 – Dir 2011:66

Oljans förbannelse
Att energitillgångar kan vara mer en förbannelse än en välsignelse visar det ryska exemplet: gasen och oljan produceras i en marknadsekonomins skuggvärld där politisk-ideologiska hänsyn tillåts spela den största rollen.
4 aug 11 – Larsson, Robert L: Rysk energimakt

Miljöintresset rasar
Intresset för miljön är det lägsta på fem år enligt den årliga SOM-rapporten från Göteborgs universitet. 14 procent i Sverige ansåg 2010 att miljöfrågorna är bland de viktigaste samhällsproblemen, skriver Svenska Dagbladet.
30 jun 11

Elnätsavgifterna utreds
Regeringen har gett Energimarknadsmyndigheten uppdrag att utreda vilka effekterna på elnätsavgifterna av riksdagens beslut om att utjämna elnätstarifferna mellan glesbygd och tätort.
16 jun 11 – Pressmeddelande: Elnätsavgifterna utreds

Nytt EU-register för utsläppsrätter
Ett nytt, EU-övergripande register över den omstridda handeln med utsläppsrätter är på väg att införas. Från och med 2012 ersätter det de nationella databaserna. Därtill föreslår regeringen smärre ändringar i den svenska lagen.
9 jun 11 – Prop 2010/2011:151

Privat ansvar för naturgas
Svenska Kraftnäts systemansvar för naturgas ska överlämnas till det privata företaget Swedegas AB. De myndighetsuppgifter som är förbunda med uppdraget ska däremot överföras till Energimarknadsinspektionen respektive Statens energimyndighet.
9 jun 11 – SOU 2011:46

Tyskland avvecklar kärnkraften till 2022
Angela Merkels koalitionsregering har gjort en U-sväng i kärnkraftsfrågan efter Fukushima. Efter timslånga förhandlingar enades man om att samtliga 17 reaktorer ska vara tagna ur bruk senast år 2022. Det är ett radikalt beslut för en exportberoende industrination, och det måste ses mot bakgrunden av det starka kärnkraftsmotståndet i befolkningen.
1 jun 11

Begränsad handel med sälprodukter
Från och med i höst blir det förbjudet att handla med sälprodukter som inte stammar från skyddsjakt, eller från inuitsamhällenas traditionella jakt. Det är EU:s svar på den indignation som den bitvis grymma, kommersiella säljakten utlöste hos allmänheten.
26 maj 11 – Prop 2010/2011:144

Ytterligare granskning av kärnkraften
Strålskyddsmyndigheten, SSM, får i uppdrag att granska säkerheten vid de svenska kärnkraftsverken utifrån erfarenheterna från händelserna vid kärnkraftsverket Fukushima i Japan.
12 maj 11 – Pressmeddelande: SSM ges i uppdrag att redovisa svenska erfarenheter av kärnkraftsolyckan i Fukushima

Fjärrvärmebolag behöver konkurrens
De senaste årens kritik mot fjärrvärmeföretagens starka ställning i relation till sina kunder - läs höga prissättning - har inte avtagit. Nu föreslår en statlig utredning att nätägarnas naturliga monopol ska brytas, för att ge nya producenter plats på marknaden.
11 maj 11 – SOU 2011:44

Inget besked från Maud Olofsson
Vad ska vägas högst? Krav på djurskydd eller konkurrensfrihet för matgrossister? Åsa Romson (mp) ställde näringsminister Maud Olofsson (c) mot väggen under tisdagens interpellationsdebatt, med anledning av en rykande färsk dom i förvaltningsrätten mot Sigtuna kommun. Men näringsministern gav inte något besked i frågan.
5 maj 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:95

Det omoraliska köttet
Att sätta kött på matbordet är onekligen en vanlig sysselsättning i dessa tider. Pelle Strindlund har skrivit vad som bäst kan beskrivas som en stridsskrift där han argumenterar mot köttätande som omoraliskt, liksom i princip all form av djurhållning över huvud taget. Som utgångspunkt för sin argumentation gör författaren en historisk analys och finner paralleller mellan dagens köttindustri och dåtidens slavhandel.
28 apr 11 – Strindlund, Pelle : Jordens herrar

Studsvikslagen förlängs
Det innebär att kärnkraftsproducenterna måste fortsätta betala avgifter för varje kilowattimme till en särskild fond. Ur Studsviksfonden ska bland annat nedläggningen av gamla reaktorer finansieras. Men att beräkna framtida kostnader för att hantera kärnavfall är minst sagt problematiskt. Och politiskt laddat.
27 apr 11 – Prop 2010/2011:126

Rovdjursutredning vill se fler vargar
En särskild utredare har slagit fast att det behövs minst 450 vargar för att den svenska vargstammen ska vara livskraftig. Det är ungefär dubbelt så många djur som regeringen har angett som mål i debatten om vargjakten.
27 apr 11 – SOU 2011:37

Inte bara vitvaror
...ska framöver förses med en standardiserad energimärkning. Kraven på att upplysa konsumenterna om hur mycket energi som förbrukas breddas nu till att omfatta även energirelaterade produkter, som fönster och kranar.
7 apr 11 – Prop 2010/2011:106

Ny standard för energimärkning
En ny produktmärkning inom EU ska göra oss mer medvetna om energiförbrukning.
6 apr 11 – Prop 2010/2011:106

Svensk kärnkraftssäkerhet ses över
Säkerheten vid de svenska kärnkraftverken ska nu ses över med anledning av händelserna i Japan. Stresstester ska göras liksom analyser av vad som händer vid ett totalt bortfall av elförsörjningen. Det beslutades vid det årliga mötet mellan kärnkraftsindustrin och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
30 mar 11

Protester mot förslag om slutförvar
I dag lämnade den svenska kärnkraftsindustrin in en ansökan om slutförvaring av radioaktivt kärnavfall till Strålsäkerhetsmyndigheten och Miljödomstolen. Men det råder skilda meningar om huruvida förslaget är solitt.
17 mar 11

Studsvikslagen förlängs
Det innebär att kärnkraftsproducenterna måste fortsätta betala avgifter för varje kilowattimme till en särskild fond. Ur Studsviksfonden ska bland annat nedläggningen av gamla reaktorer finansieras. Men att beräkna framtida kostnader för att hantera kärnavfall är minst sagt problematiskt. Och politiskt laddat.
17 mar 11 – Lagrådsremiss: Avgift enligt Studsvikslagen

Stäng de äldsta kärnkraftverken!
Kärnkraftverken i Fukushima är av samma karaktär och ålder som de äldre svenska verken Ringhals 1 och Oskarshamn 1 och 2. Vilka slutsatser bör vi dra av nyhetsrapporteringen från Japan?
17 mar 11 – Per Kågesson anslyserar kärnkraftens problem på DN-debatt

”Det skrivs så mycket dumt”
Miljöminister Andreas Carlgren fick fortsätta försvara sig mot anklagelserna att Sveriges diplomatiska utbyte med USA inför Köpenhamnsmötet ska ha bidragit till havererade förhandlingar. ”Det skrivs så mycket dumt”, svarade Carlgren.
3 mar 11 – Frågestund med regeringen den 3 mars 2011, Svenska Dagbladet, den 21, 21 och 23 februari 2011, The Guardian: WikiLeaks cables reveal how US manipulated climate accord

Mer makt åt Strålskyddsmyndigheten
Det förordar Strålskyddsutredningen i sitt slutbetänkande. Det övergripande förslaget går ut på att bestämmelserna i kärntekniklagen och strålskyddslagen ska samordnas under miljöbalken. Men i den expertgrupp som följt utredarens arbete råder oenighet om förslaget - både vad gäller helheten och detaljerna.
3 mar 11 – SOU 2011:18

Nationalpark blir XXL
På initiativ av Naturvårdsverket föreslår regeringen att Hamra nationalpark, som var en av Sveriges och Europas första, utvidgas rejält.
1 mar 11 – Prop 2010/2011:69

Sluta skräpa ner!
Regeringen vill få bukt med folks tendenser att lämna tuggummirester, tomburkar och annat skräp efter sig på allmänna platser. En ny straffbestämmelse bör föras in i miljöbalken: nedskräpningsförseelse med böter som påföljd.
24 feb 11 – Lagrådsremiss: Nedskräpning

Fjärrvärmereform för bättre överblick
Enligt ett nytt lagförslag ska kunder till fjärrvärmebolagen kunna faktureras minst kvartalsvis. Man ska också få en rapport om hur mycket värme man förbrukar varje månad. Målet är att hjälpa kunderna att få överblick och underlätta för energisparande.
23 feb 11 – Prop 2010/2011:73

Vi är inlåsta i järnburen
Överflöd, slöseri och meningslös överkonsumtion gör oss inte lyckliga; och produktionen av onödiga varor och tjänster utgör ett hot mot vår livsmiljö. Det vet de flesta. Trots det är kritiken av prylsamhället, massbilismen och charterflyget förvånansvärt svag. Kajsa Olsson har läst en bok som pläderar för Välfärd utan tillväxt.
17 feb 11 – Jackson, Tim: Välfärd utan tillväxt

Långt kvar till slutförvar
I mars i år förväntas Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, lämna in en ansökan om slutförvar till riksdagen. Förslaget går ut på att deponera kärnavfallet i kopparkapslar inbäddade i bentonitlera, som sedan sänks ner i berggrunden. Men Kärnavfallsrådet vill se fler tester med både koppar och bentonitlera. Rådet anser dessutom att SKB måste presentera flera möjliga förvaringsalternativ.
15 feb 11 – SOU 2011:14

Vattenfall delar ut 6,5 miljarder
Vattenfall delar ut 6,5 miljarder kronor för 2010 till ägaren staten, trots att vinsten sjönk något under 2010. I Vattenfalls bokslutsrapport varnar VD Öystein Löseth för att de närmaste åren ser utmanande ut.
10 feb 11 – Vattenfalls bokslutskommuniké 2010

Miljöministern försvarar vargjakten
Vargdebatten i riksdagen inleddes med att miljöminister Andreas Carlgren försvarade licensjakten som införts av regeringen för att få in nya vargar och rädda vargstammen från inavel.
8 feb 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:55

Ny krisberedskap vid elbrist
Om efterfrågan på el vid någon tidpunkt är större än tillgången så riskerar eldistributionen att kollapsa. I värsta fall kan användare behöva kopplas bort från elnätet. Idag gäller en roterande turordning mellan olika regioner ifall krisen skulle slå till.
2 feb 11 – Prop 2010/2011:56

Vargjakten jobbig för miljöministern
Årets licensjakt på varg har utvecklats till ett politiskt debakel. Det var en synbart besvärad Anders Carlgren som försökte övertyga den församlade pressen om att regeringen värnar den biologiska mångfalden - men att rovdjurspolitiken ska formas i Sverige, inte i Bryssel. Bokstavligen talat samtidigt anmälde EU-kommissionen den svenska vargjakten som ett brott mot unionens miljölagstiftning.
27 jan 11

Smittskydd: Bönderna ska ta ansvaret
Staten ska inte längre gå in med ersättning till lantbrukare vars djur smittas med exempelvis salmonella. Det föreslår en omstridd utredning som nyligen överlämnades till landsbygdsministern Eskil Erlandsson.
20 jan 11 – SOU 2010:106

Ingen är nöjd med vargjakten
När vargjakten inleds den 15:e januari kommer ytterligare 20 av Sveriges drygt 200 vargar att få skjutas. För få, säger jägarna. För många, kritiserar EU-kommissionen, Naturvårdsverket och Miljöpartiet.
12 jan 11 – KU-anmälan 2011.01.04 Granskning av regeringens hantering för att bevara och stärka den svenska vargstammen, inklusive agerade för fortsättande av allmän licensjakt efter 2010

Risk för nytt klimatfiasko
Risken för ännu ett stort misslyckande i klimatfrågan är överhängande. När bara drygt en dag återstår av FN:s klimatmöte i Cancun är positionerna fortfarande fastlåsta.
10 dec 10

Havet ska planeras
Havsplanering är på modet, som ett sätt att skydda ekosystemen och förebygga konflikter. Även Sverige bör planera för hur nyttigheterna och utrymmet i Östersjön, Bottniska Viken och Västerhavet ska fördelas, anser statens särskilde utredare.
9 dec 10 – SOU 2010:91

Biodrivmedel inget tvång
Det blir fortsatta skattelättnader för fossila bränslen som blandas ut med miljövänligare drivmedel. Men regeringen vill inte lagstifta om en tvingande inblandningsnivå för alla företag, som bland andra Naturskyddsföreningen förespråkar.
10 nov 10 – Prop 2010/2011:32

Styrde Erlandsson i minkfrågan?
Miljöpartiet vill att konstitutionsutskottet (KU) granskar hur jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) har agerat i fallet med vanvård på minkfarmar.
14 sep 10

Folkpartiet och Centern oense om kärnkraften
Folkpartiledaren Jan Björklund vill satsa 600 statliga miljoner för att få fram nya kärnkraftsingenjörer, utbildningar samt forskning kring kärnkraft. Det förslaget sågar Centerns Maud Olofsson.
10 sep 10

Inför nettomätning av el
Under måndagen presenterade de rödgröna fyra klimatreformer i ett gemensamt utspel. Ett av förslagen går ut på att ge alla, det vill säga även småskaliga producenter, rätt att sälja el till nätet genom så kallad nettomätning.
23 aug 10 – Fyra rödgröna klimatreformer

Stora klimatinvesteringar behövs
Miljöpartiet vill att uppemot 70-80 miljarder ska satsas på en grön omställning under nästa mandatperiod. Det sade Maria Wetterstrand när hon presenterade de viktigaste frågorna för partiet i valrörelsen.
17 aug 10

Minkplågeriet måste stoppas
Vanvården måste stoppas, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson efter att ha sett Djurrättsalliansens makabra bilder från minkfarmer.
10 aug 10

Höjda miljöanslag bör övervägas
Havsmiljön, hotade arter och den biologiska mångfalden. Det är tre områden som Folkpartiet vid sidan om klimatet vill prioritera i sitt miljöarbete de närmaste åren.
5 aug 10

Kalfjällen växer igen
Kalfjällen kommer i framtiden inte att vara kala längre. Om 100-200 år kommer de att vara täckta av skog, lyder prognosen från biologer som inventerat fyra toppar från trädgränsen till stora Härjångsstöten i Jämtland.
4 aug 10

Nya miljöförslag från alliansen
Den borgerliga alliansen presenterade i dag sin miljöpolitik för nästa mandatperiod. Arbetsgruppen för klimat och miljö föreslår bland annat att Sverige 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.
21 jun 10

Ja till ny kärnkraft
Riksdagen sade med knapp majoritet ja i den historiska omröstningen om att nya kärnkraftverk får byggas. 174 ledamöter röstade ja och 172 röstade nej.
17 jun 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:139

Rovdjuren utreds
Miljöminister Andreas Carlgren tillsätter en utredning om hur stora stammar av de stora rovdjuren, varg, björn, järv och lo vi ska ha i Sverige, för att djuren ska överleva på lång sikt.
10 jun 10 – Pressmeddelande: De långsiktiga målen för björn, varg, järv och lodjur utreds

Klart för kärnkraftsförslag
Den sista pusselbiten för att regeringen ska få igenom sin kärnkraftspolitik föll på plats i dag. Sven Bergström (C) anser att riksdagsbeslutet "blir en vändpunkt för den förnybara energin".
8 jun 10

Havsmiljön prioriteras
Sverige tar den 1 juli över ordförandeskapet i Östersjösamarbetet Helcom. Enligt miljöminister Andreas Carlgren understryker det regeringens prioritering av havsmiljön.
20 maj 10

Regeringen skjuter på kärnkraftsbeslut
Allianspartierna skjuter på sin nya kärnkraftspolitik. Näringsutskott föreslår att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer tas bort först efter valet. "En rimlig kompromiss", säger statsminister Fredrik Reinfeldt till ekot.
19 maj 10

Miljösektorn växer snabbare
Miljösektorn i Sverige växer snabbare än ekonomin i sin helhet. Det visar statistik från SCB. Mellan 2003 och 2008 ökade miljösektorns export med 65 procent samtidigt som den totala exporten ökade med 55 procent.
18 maj 10 – SCB: Miljöföretag 2008

Oskarshamn ökar effekten
Regeringen har gett Oskarshamns Kraftgrupp tillstånd att höja effekten i reaktorn Oskarshamn 2. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har granskat OKG:s ansökan och tillstyrkt att effekten får höjas.
29 apr 10

Etanolpriset höjs inte
Det blir ingen höjd tull på importerad etanol. EU har idag sagt ja till en svensk begäran att slippa tullhöjningar för att inte de svenskar som använder etanol i tanken skulle drabbas av prishöjningar med upp till 60 öre per liter.
13 apr 10 – Pressmeddelande: Glädjande EU-besked i dag till 180 000 svenska bilägare

Fosfater förbjuds i diskmedel
Fosfater i maskindiskmedel förbjuds frön den 1 juli 2011. Maskindiskmedel som innehåller fosfor som tillverkats innan förbudet träder i kraft får dock söljas fram till den 31 december 2011.
31 mar 10

Vattenfall ska inte vara koldioxidfritt
Regeringen förtydligar målen för Vattenfalls verksamhet. Kraven på avkastning skärps och miljökraven breddas.
24 mar 10 – Prop 2009/2010:179

Lägre miljömål, lättare att nå
Miljöminister Andreas Carlgren har lagt fram miljömålen för de närmste fyra åren. Enligt miljöministern är de mer ambitiösa, men av propositionen framgår tvärtom att ambitionerna sänks, eller som det sägs blivit mer realistiskt formulerade.
23 mar 10 – Prop 2009/2010:155

Regeringen vill ha nya reaktorer
Regeringen föreslår att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas i Sverige. Beslutet fattades på torsdagen och propositionen presenteras nästa vecka.
18 mar 10

EU satsar på Kyoto-protokollet
EU byter taktik i klimatfrågan. Nu är det Kyoto-protokollet som gäller. Vid rådsmötet i Bryssel i måndags dammades det gamla Klimatavtalet av och nu ska EU försöka förnya det och få med de länder som står utanför det.
16 mar 10 – Pressmeddelande om Kyotoavtalet

EU förbereder utsläppsminskningar
EU-kommissionen ska analysera vilka åtgärder som behövs för att sänka utsläppen av koldioxid med 30 procent fram till 2020.
11 mar 10 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren om Kommissionens besked: - Bra att stegen till 30 procents minskning förbereds

Egendomlig miljöbok
Vad har en senior aktieanalytiker gemensamt med en ettrig sydfransk rap-artist och grundaren av Tällberg foundation? Mer än man kan ana. Till en del talar de om samma saker, fast med olika tonfall – Keny Arkana, Bo Ekman och László Szombatfalvy.
11 mar 10 – Szombatfalvy, Laszló: Vår tids största utmaningar

Vattenkvaliteten måste höjas
EU-kommissionen har ifrågasatt om Sverige har införlivat en paragraf i EU:s vattendirektiv i sin lagstiftning. Vattenprisutredningen tillbakavisar nu kommissionens kritik och säger att Sverige uppfyller direktivets krav.
10 mar 10 – SOU 2010:17

Ökad förnybar el-produktion
I en proposition föreslår nu regeringen att systemet med el-certifikat ska utökas till 25 TWh till år 2020.
10 mar 10 – Prop 2009/2010:133

En timme mörker, tack
Mörkret sänker sig över regeringskansliet i Stockholm. Den 27 mars släcks ljuset. Då deltar regeringskansliet på uppmaning av miljöminister Andreas Carlgren i ”Earth hour”.
9 mar 10 – Pressmeddelande: Regeringskansliet deltar i Earth Hour

Klartecken för Sveriges största vindkraftspark
Markbygden Vind AB får regeringens tillstånd att bygga och driva 1101 vindkraftverk i Markbygdenområdet i Piteå kommun i södra Norrbottens inland. Det är det största vindkraftsprojektet hittills i landet. Det har en kapacitet som motsvarar två kärnkraftsreaktorer.
4 mar 10 – Pressmeddelande: Klartecken för 1101 vindkraftverk som ger upp till 12 TWh förnybar el i Markbygden i Piteå

Carlgren satsar på 20 friska vargar
20 genetiskt friska vargar ska flyttas in i Sverige och bidra till den svenska vargstammens utveckling de kommande fem åren. Statens jordbruksverk, Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt får i uppdrag att förbereda inflyttning av varg till Sverige.
4 mar 10 – Pressmeddelande: Förberedelser för tillskott av 20 nya vargar till Sverige

Tre pudlar och en terrier
På tisdagen hade näringsminister Maud Olofsson kallat till sig företrädare för de tre stora kraftbolagen för att de skulle få förklara sig om de stora stoppen i kärnkraftsverken under den smällkalla vintern.
2 mar 10

Mindre utsläpp på väg
Koldioxidutsläppen från svenska bilar sjunker. Det konstaterar miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.
2 mar 10 – Pressmeddelande: Rekord för minskade utsläpp från nya bilar

Olofsson kräver svar av kraftbolagen
Näringsminister Maud Olofsson kräver en förklaring av kraftbolagen till varför de inte levererar kärnkraft i utlovad omfattning och när de ska komma upp i utlovad kapacitet.
24 feb 10

Elbilar ska få egna p-platser
Elbilar och laddhybridbilar ska få egna reserverade parkeringsplatser i tätorterna. Transportstyrelsen har fått regeringens uppdrag att föreslå nödvändiga författningsändringar för att kunna reservera parkringsplatserna.
18 feb 10

En svensk-amerikansk klimat-SAGA
Sverige och USA ska samarbeta för att finna verktyg för att möta klimathotet. Näringsminister Maud Olofsson och USA:s Stockholmsambassadör Matthew W. Barzun presenterade samarbetet som döpts till SAGA- Swedish American Green Alliance.
18 feb 10

Obegränsat skadestånd för kärnkraftsägare
Ägaren till en kärnkraftsreaktor får ett obegränsat skadeståndsansvar för de skador en eventuell kärnkraftsolycka medför. Idag är ägarens ansvar begränsat till 3 miljarder kronor.
18 feb 10 – Lagrådsremiss: Lagrådsremiss om ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte för kärnkraften.

Fler studier av kärnavfallet krävs
Kärnavfallsrådet kräver i sin årliga rapport till miljöministern att SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) gör fler studier av hur kopparkorrosion påverkar säkerheten i slutförvaret av utbränt kärnavfall.
11 feb 10 – SOU 2010:6

Ny havsmyndighet ska bildas
En ny myndighet ska ta över flertalet av Fiskeriverkets uppgifter och Naturvårdsverkets verksamheter som rör hav och vatten. Den ska också till uppgift att samordna länsstyrelsernas regionala vattenförvaltning.
4 feb 10 – SOU 2010:8

Kan ransonering rädda klimatet?
För rättvisan och klimatet behöver vi införa koldioxidransonering. Det är huvudbudskapet i David Jonstads debattbok ”Vår beskärda del – en lösning på klimatkrisen”. Författaren är frilansjournalist, knuten till Arbetaren skrivit mycket om klimathotet och rättvisefrågor. Kajsa Olsson, som läst boken, tycker dock inte att författaren erbjuder någon rimlig lösning på klimatfrågan.
4 feb 10 – Jonstad, David: Vår beskärda del

Ökad effekt i Forsmark
Forsmarks Kraftgrupp AB får tillstånd av regeringen att höja effekten i reaktorerna 1-3 i Forsmark.
28 jan 10

Expertgrupp: Etanolen ökar utsläppen
Det svenska etanolprogrammet har ökat utsläppen av koldioxid med 20 miljoner ton sedan millennieskiftet jämfört med om motsvarande transporter gjorts på bensin. Kalkylen presenteras av Expertgruppen för miljöstudier och baseras på nya forskningsrapporter.
19 jan 10 – Expertgruppen för miljöstudier: Etanolens koldioxideffekter

Fiaskot i Köpenhamn
Klimatmötet i Köpenhamn slutade i fiasko. Inga bindande beslut om utsläppsminskningar nåddes. Inga garantier för ekonomiskt stöd till utvecklingsländernas klimatarbete ställdes ut. Här summeras och analyseras utfallet av FN-konferensen.
13 jan 10 – Slutdokument från COP15 och artklar ur The Guardian, The Nation mfl tidningar

Hoten haglar efter vargjakten
Vargjakten är i stort sett över. Men kritiken mot jakten - och jägarna - fortsätter växa. Bland annat har bild och namn lagts ut på internet på jägare som har deltagit i vargjakten.
3 jan 10

Stort misslyckande för klimatmötet
Det globala klimatmötet slutade i ett stort misslyckande. Överenskommelsen som till slut kom når inte upp till målet att begränsa jordens uppvärmning till högst två grader.
19 dec 09

Klimatmöte på katastrofkurs
FN:s klimatmöte i Köpenhamn riskerar att bli ett fiasko. Allt färre tror nu på en lyckad utgång. Vi måste lägga in högsta växeln. Annars kommer vi att färdas mot en katastrof, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy på torsdagkvällen.
17 dec 09

Sverige minskar utsläppen
Sveriges totala utsläpp av växthusgaser har minskat med 12 procent sedan 1990. Under 2008 minskade utsläppen med 2,2 miljoner ton.
15 dec 09

Stöd till energieffektiva kommuner
Regeringen ger 99 miljoner kronor om året i fem år i stöd till kommuner och landsting för energieffektivisering i den egna verksamheten. Stödet ingår i ett energieffektiviseringsprogram som ska gälla 2010 - 2014.
14 dec 09

Afrikanska länder protesterar
Plenarsessionen vid klimatkonferensen i Köpenhamn fick tillfälligt avbrytas sedan en rad utvecklingsländer med de afrikanska i spetsen marscherat ut från de arbetsgrupper de deltog i. De anklagar de rika länderna i världen för att försöka skrota Kyotoprotokollet och dess utsläppsgränser.
14 dec 09

Renare vatten år 2027
En vattensamordnare tillsätts med ansvar för att genomföra EU:s ramdirektiv från 2000 om renare vatten. Håkan Larsson f. d. centerpartistisk riksdagsman och journalist får uppdraget. Hans uppgift blir att i dialog med berörda myndigheter, företag och kommuner underlätta de åtgärder som behövs för att uppfylla ramdirektivet.
9 dec 09

Danska läckan vållar ilska
Ett läckt utkast till slutdokument ledde till hårda protester från de fattigaste länderna och Kina och Indien redan på Köpenhamnsmötets andra dag. Dokumentet har lett till hård kritik mot ordförandelandet Danmark.
9 dec 09 – “Danska läckan” - Adoption of The Copenhagen Agreement Under the United Nations Framework Convention an Climate Change + The Guardian-artikeln

FN:s klimatmöte har startat
Världens länder har nu samlats i Köpenhamn på FN:s klimatkonferens. Målet är att bli ense om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen.
7 dec 09

Regeringen klimatkompenserar
Regeringen ska klimatkompensera sina flygresor. Energimyndigheten har fått ett uppdrag att köpa utsläppsreduktioner som motsvarar utsläppen av regeringens och regeringstjänstemännens flygresor.
3 dec 09

Bättre skydd mot katastrofer
Det svenska ordförandeskapet i EU har tagit initiativ till en strategi för att öka effektiviteten i insatser mot kriser och katastrofer.
2 dec 09

Givarkonferens gav 900 miljoner
En givarkonferens i Stockholm på torsdagen gav 90 miljoner euro, eller 900 miljoner kronor till effektiviseringar i energisektorn i Ukraina.
26 nov 09

Krismöte med grisuppfödare
Jordbruksminister Eskil Erlandsson reagerar på avslöjanden om rent svinaktiga förhållanden i grisbranschen i Sverige. Djurrättsaktivister har tagit sig in hos grisuppfödare och filmat grisar som äter på döda grisar och svårt sjuka grisar som inte får vård samt ohygieniska förhållanden i grisstallarna.
26 nov 09

Carlgren kräver resultat i Köpenhamn
Snabba insatser mot skövlingen av regnskog. Det förväntar sig Sveriges miljöminister Andreas Carlgren av Köpenhamnsmötet om klimatet. Carlgren slog fast dessa krav vid en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.
25 nov 09

Havet ska utredas
Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad ska utreda hur planeringen av svenska havsområden ska kunna gå till. Två mål ska förenas. Miljön ska klaras samtidigt som havsbaserade verksamheter utvecklas.
19 nov 09 – Pressmeddelande: Planeringen av våra hav utreds, Dir 2009:109

KI klagar på utredning
Konjunkturinstitutet (KI) känner sig överkört av Utredningen om miljömålssystemet ”miljömålen i nya perspektiv” (SOU 2009:83). KI protesterar mot att utredningen ifrågasatt KI:s oberoende.
19 nov 09 – Betänkande av Utredningen om miljömålssystemet ”Miljömålen i nya perspektiv” (SOU 2009:83) samt bilagan till betänkandet

Vattenfalls kris, och ministerns
Turerna kring Vattenfall har nu resulterat i en ny vd, norrmannen Öystein Löseth, som tillträder nästa sommar. Kalabaliken runt Vattenfall har också inneburit ett rejält förtroendetapp för näringsministern som antingen har ljugit om vad hon visste eller inte förstått den information hon fått från Vattenfall.
17 nov 09 – SOU 2009:88

Vattenfall ville sälja elnätet
I tisdags hävdade TV 4 Nyheterna att Vattenfall hade planer på att sälja sitt distributionsnät för el i Sverige. Avsikten var att få loss pengar – försäljningen beräknas ge 50 miljarder kronor – för att köpa brittisk kärnkraft.
11 nov 09

Bolagets varumärke skadat
Näringsminister Maud Olofsson är starkt kritisk till Vattenfalls ledning. Efter den senaste affären, då Vattenfalls planer att sälja det svenska elnätet avslöjats, vägrar hon uttala förtroende för vd Lars G Josefsson, medan hon har fullt förtroende för bolagets styrelse.
11 nov 09

Regeringen säger ja till Nord Stream
Regeringen säger ja till Nord Streams gasledning genom Östersjön, som ska försörja Europa med rysk naturgas. Den har varit starkt ifrågasatt av miljöskäl, men nu ser regeringen inga hinder för ledningen längre.
5 nov 09 – Promemoria: Tillståndsprövning av Nord Streams gasledning i Östersjön, Regeringens prövning av gasledning i Östersjön, Gemensamt uttalande av S, V och MP

Ökat ansvar vid kärnkraftsolyckor
Kärnkraftsproducenterna måste ta ett större ekonomiskt ansvar för en eventuell olycka vid ett kärnkraftsverk. Sverige ska i framtiden bara ha högst tio kärnkraftsreaktorer i drift. För att få starta en ny, måste en gammal stängas.
4 nov 09 – SOU 2009:88

Stopp för illegal export av avfall
Regeringen vill stoppa illegala avfallstransporter. Gamla kylskåp och datorer, bilvrak, kemikalieavfall och mobiltelefoner förs illegalt ut ur landet dit där möjligheterna att ta hand om avfallet på ett miljövänligt sätt är begränsade.
29 okt 09 – Pressmeddelande: Förslag för att bättre motverka illegala avfallstransporter

EU-strategi för Östersjön
På ett EU-toppmöte denna vecka antas Östersjöstrategin. Den innebär en lång lista på konkreta åtgärder som EU:s miljöministrar vill verka för.
28 okt 09 – Pressmeddelande: Östersjöns miljö vinnare i ny strategi

Etanolansökan dras tillbaka
Regeringen tar tillbaka sin begäran att få slippa att belägga importerad etanol med den högsta tullsatsen. Det beror på att prisutvecklingen gjort etanol mer konkurrenskraftig jämfört med bensin.
28 okt 09 – Pressmeddelande: Sveriges ansökan om slopat etanolvillkor dras tillbaka

Eko-effektivitet i Barentrådet
Under det svenska ordförandeskapet i Barentsrådet 2009 -2011 ska frågor som rör en eko-effektiv ekonomi prioriteras.
22 okt 09

Ökat skydd för värdefull skog
Skyddet för värdefull skog ska öka. Regeringen ger Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket två gemensamma uppdrag att tillvarata markägarnas intressen i skogsskyddet.
22 okt 09 – Pressmeddelande: Ökat samarbete för mer skydd av värdefull natur

Miljözoner utreds
Regeringen har beslutat att ge Transportstyrelsen i uppdrag att analysera möjligheten för kommuner att införa miljözoner för att minska luftföreoreningar från fordon.
22 okt 09 – Pressmeddelande: Uppdrag om miljözoner

EU:s miljöministrar enas om klimatkrav
EU:s miljöministrar har enats om insatser mot klimatförändringarna. De är mer långtgående än EU:s tidigare målsättningar i klimatarbetet.
22 okt 09 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren om enigt miljöministerråd: - Tydlig signal till världen om EU:s fortsatta ledarskap

Danskt ja till rysk gasledning
Den danska Energistyrelsen har beslutat att säga ja till den ryska gasledningen i Östersjön. Det ökar trycket på Sverige att säga ja till ledningen som ska dras nära Gotland.
22 okt 09 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren om det danska beslutet

Översvämningsrisker kartläggs
EU:s översvämningsdirektiv ska införlivas i den svenska lagstiftningen. Det innebär att riskerna för översvämningar ska kartläggas planer för att möta riskerna tas fram.
8 okt 09

150 miljoner kronor till biogas
Regeringen satsar 50 miljoner kronor per år på biogas under åren 2009-2011. Stödet syftar till att sprida befintlig teknik som ännu inte är konkurrenskraftig på marknaden. Det ska gå till projekt som bidrar till ökad produktion, distribution och användning av biogas och andra förnybara gaser. Det krävs också att ett projekt är gynnsamt ur klimatsynpunkt och är energieffektivt.
1 okt 09

Nya regler för utsläppshandeln
Från och med 2013 ska handeln med utsläppsrätter också omfatta lustgas och perfluorkolväten. Hittills har utsläppsrätterna bara omfattat utsläpp av koldioxid.
1 okt 09

Kärnkraft ska minska Indiens utsläpp
En massiv utbyggnad av indisk kärnkraft ska minska det snabbväxande landets utsläpp av växthusgaser, lovar premiärminister Manmohan Singh.
29 sep 09

Klimatarbetet går i stå
Meningarna går isär efter klimattoppmötet i New York. Sveriges miljöminister Andreas Carlgren är försiktigt optimistisk, liksom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Men statsminister Fredrik Reinfeldt är besviken framför allt på USA och Kina.
23 sep 09 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren kommenterar läget i förhandlingarna efter klimattoppmötet i New York

Ansvar för kärnkraftsolyckor utreds
Frågan om ägarnas ansvar för olyckor vid kärnkraftsverk ska utredas. I utredningsuppdraget ingår att analysera om ägarna av kärnkraftsreaktorer ska åläggas ett obegränsat ansvar för ekonomisk ersättning till dem som drabbas vid en kärnkraftsolycka.
3 sep 09 – Dir 2009:74

Carlgren satsar på biologisk mångfald
Biologisk mångfald är inte längre i första hand en fråga om att rädda vackra blommor och sällsynta fåglar. Nu är det en fråga av stor ekonomisk betydelse och med avgörande påverkan på möjligheten att undvika en klimatkatastrof.
3 sep 09 – TEEB Newsletter Volume 1 - Issue 1 - September 2009

EU-kritik mot Barrosos klimatutspel
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso får skarp kritik av bland andra chefen för EU:s egen miljöbyrå. Hon menar att Barroso försökt skapa intryck av att G8-ländernas klimatmål vilar på vetenskaplig grund.
23 jul 09 – EU:s klimatpolitik är ovetenskaplig och farlig

G8-ledare ense om klimatmål för 2050
Statsminister Fredrik Reinfeldt rapporterar framsteg vid miljösamtalen på G8-mötet i Italien. Men FN-chefen Ban Ki-Moon är inte nöjd, och när mötet nu fortsätter blir förhandlingarna svårare.
9 jul 09

Reinfeldt talade klimat i Almedalen
Statsminister Fredrik Reinfeldt hade inga inrikespolitiska löften med sig till Moderaternas dag i Almedalen. I stället tog han på sig statsmannahatten, talade om klimat-, finanskris och EU-ordförandeskapet.
9 jul 09

Centern vill se klimatkonto
Centerpartiets ledare Maud Olofsson klargjorde under Almedalsveckan i dag att hennes parti vill införa ett slags klimatkonto där små och medelstora företag kan låna pengar till låg ränta under de finansiellt svåra tiderna.
30 jun 09

Hantering av Vattenfall KU-anmäls
Det finns en konflikt i kraven på att Vattenfall ska vara både affärsmässigt och ledande i omställningen till en ekologiskt uthållig svensk energiproduktion. Med utgångspunkt i den konflikten begär Alf Eriksson (s) att KU granskar regeringens styrning av Vattenfall.
15 jun 09 – Anmälan till konstitutionsutskottet

Värdefull skog skyddas
Regeringen vill skydda 126 000 hektar värdefull skogsmark på Statens fastighetsverks och Fortifikationsverkets marker. Det framgår av en proposition, som också föreslår höjda ersättningar till naturreservatsbildning.
4 jun 09

Djurskyddet ska utredas
Regeringen tillsätter en utredning som ska resultera i en modernare djurskyddslagstiftning. Den gällande är från 1988 och sedan dess har mycket hänt inom forskningen om djur.
4 jun 09

Kärnavfallet ska förvaras i Forsmark
Det blir i Forsmark i Östhammars kommun som Sveriges utbrända kärnbränsle ska förvaras. Det beslutade SKB (Svensk Kärnbränslehantering) på onsdagen. På 500 meters djup ska det radioaktiva avfallet förvaras på ett säkert sätt i 100 000 år.
4 jun 09 – SKB väljer Forsmark för slutförvaret för använt kärnbränsle

"Flyktklausul" ska rädda klimatavtal
Det ska bli möjligt för länder att köpa sig fria från det klimatavtal som ska förhandlas fram i Köpenhamn i höst. Det är ett av förslagen i regeringens expertgrupps rapport. Där föreslås också att avtalet bara bör innehålla bindande förslag för de utvecklade länderna.
1 jun 09 – Suggestions for the Road to Copenhagen

110 miljoner till vattenvård
Musselodlingar och restaurering av våtmarker. Det är två områden som kan få stöd når regeringen satsar 110 miljoner kronor på stöd till lokala vattenvårdsprojekt i Östersjön och västerhavet.
14 maj 09 – Pressmeddelande: Stöd till lokala vattenvårdssatsningar inrättas från 1 augusti

Enklare regler för elnät
Utredningen Koncessioner för el- och gasnät föreslår i sitt slutbetänkande förenklade regler för att få nätkoncession för elledning. Kravet på miljökonsekvensbeskrivning slopas i vissa fall.
14 maj 09 – SOU 2009:48

Östersjön långsamt friskare
Det har skett ett trendbrott i Östersjön som långsamt kan börja friskna till. Utsläppen avgödningsämnen minskar för första gången tack vare bättre gödselhantering och nya reningsverk, säger forskaren Fredrik Wolf.
12 maj 09

M tror på klimatskatter
Enligt Moderaterna ska bilar få släppa ut maximalt 95 gram koldioxid per kilometer när vi är framme vid 2020. Det kravet bör sättas inom EU, föreslår partistyrelsen i den klimatproposition som ska stämmobehandlas i augusti.
11 maj 09

Nya direktiv till Kärnvfallsrådet
Kärnavfallsrådet får nya direktiv för sin verksamhet. Det ska bedöma de delar av Svensk Kärnbränslehanterings forsknings, – utvecklings- och demonstrationsprogram som har relevans för slutförvaringen av kärnavfall.
22 apr 09 – Dir 2009:31

Förslag om kärnkraft i september
Reglerna för Sveriges framtida kärnkraft ska utredas av den sittande utredningen om hur regleringen av kärnteknik och strålskydd ska kunna samordnas.
22 apr 09 – Dir 2009:32

Klas Eklund skriver om vårt klimat
Det är handeln, närmare bestämt den globala utsläppshandeln, som kan rädda världen. Det mest kostnadseffektiva sättet att minska koldioxidutsläppen är att sätta ett högt pris på dem. Så resonerar nationalekonomen.
16 apr 09 – Eklund, Klas: Vårt klimat

Växthusgaser bör minska mer
Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 45 procent jämfört med 1990 års utsläppsnivåer. Det föreslår oppositionen i en gemensam motion om klimat- och energipolitiken. Det kan jämföras med regeringens 40 procent.
2 apr 09 – En rödgrön klimat- och energipolitik. Mona Sahlin mfl (s, v och mp)

Förstärkt klimatberedskap
Regeringen har anslagit 253 miljoner kronor på tre år för att förstärka beredskapen hos ett antal myndigheter inför klimatförändringarna.
19 mar 09

Förenklad vindkraftsutbyggnad
I sina ambitioner att öka satsningen på vindkraft föreslår nu regeringen förenklade regler för utbyggnaden av vindkraft. Det ska bland annat bli svårare att överklaga.
18 mar 09 – Prop 2008/2009:146

Utsläppshandel för flyget
Från och med 2012 ska flygets utsläpp av växthusgaser regleras av handeln med utsläppsrätter. Men redan 2010 ska övervakningen av flygets utsläpp inledas.
18 mar 09 – Prop 2008/2009:147

Carlgren förhoppningsfull om USA
Under sitt USA-besök har miljöminister Andreas Carlgren (C) blivit mer förhoppningsfull om att få med nyckellandet USA i en uppgörelse vid det stora klimatmötet i Köpenhamn i december
16 mar 09

Toalettutsläpp till sjöss förbjuds
Transportstyrelsen, Naturvårdsverket och Sjöfartsverket har fått den delikata uppgiften att utreda ett förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar.
12 mar 09

Intäktstak för elnätsbolag
Avgifterna för att överföra el i elnäten ska prövas i förhand. En intäktsram ska fastställas för nätföretagen. Det blir den svenska tillämpningen av ett EU-direktiv.
12 mar 09 – Prop 2008/2009:141

Kärnkraften ska lösa klimatproblemen
Hälften av Sveriges energianvändning ska komma från förnybara energikällor år 2020. Tio år senare ska bilarna inte längre drivas av bensin eller diesel. År 2050 ska Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. Kärnkraften får en nyckelroll för att klara de ambitiösa målen.
11 mar 09 – Promemoria: Klimat- och energipolitik för en hållbar framtid

Miljardsatsning på havet
En ny statlig myndighet får ansvar för havs- och vattenmiljöfrågor. Övergödningen i Östersjön måste minska skriver regeringen i en kommande proposition, där en rad åtgärder föreslås.
5 mar 09 – Pressträff angående Havspropositonen

Nödvändig klimatpolitik blir dyr
Växthuseffekten måste stanna vid en tvågradig temperaturhöjning för att undvika en katastrof. EU:s miljöministrar föreslår en klimatpolitik som kostar 175 miljarder euro per år.
5 mar 09 – EU:s ministerråd

Minskat fiske ska rädda ålen
Regeringen satsar 16 miljoner kronor på att få tillbaka ålen. Ålbeståndet har minskat med 95 procent på 30 år. Ingen vet säkert vad orsaken är.
5 mar 09

Regeringen bryter energiförhandlingar
Regeringen avbryter förhandlingarna med oppositionen om klimat- och energipolitiken. På torsdagen förklarade näringsminister Maud Olofsson att hon tröttnat på att inte få klara besked från oppositionen.
26 feb 09

Nytt strandskydd föreslås
Nu lägger regeringen fram propositionen om nytt strandskydd. Det ska bli lättare att få lov att bygga på stränder på landsbygden. Samtidigt ska det bli svårare att exploatera stränder där trycket är hårt.
19 feb 09 – Prop 2008/2009:119

Enklare bygga ut vindkraft
Utbyggnaden av vindkraft måste ske snabbt. Som ett led i detta föreslår regeringen att rätten att överklaga byggandet av nya vindkraftsverk begränsas.
12 feb 09 – Lagrådsremiss: Prövning av vindkraft

Sahlin säger nej till fortsatt kärnkraft
En historisk uppgörelse och unik för världen. I så blygsamma ordalag presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt uppgörelsen om energi- och klimatpolitiken. Ett illa dolt syfte är att splittra oppositionen, som dock är enig om i sin kritik till förslaget.
5 feb 09

Ingen avveckling av kärnkraften
Kärnkraften blir kvar. Dagens tio reaktorer får ersättas av nya, när deras tekniska och ekonomiska livslängd är slut. Det är en av hörnstenarna i regeringens överenskommelse om energi- och klimatpolitiken.
5 feb 09 – En hållbar energi- och klimatpolitik för miljö, konkurrenskraft och trygghet

Nya miljödomstolar tar över
Det blir en helt ny organisation av tillståndsgivning för miljöfarlig verksamhet i Sverige. Fem koncessionsnämnder och fem miljödomstolar tar över och ersätter dagens system med cirka 70 olika rättsinstanser.
4 feb 09 – SOU 2009:10

Ny utredning om fjärrvärme
Regeringen vill ännu en gång utreda om att öppna fjärrvärmenäten för flera aktörer. Flera spillvärmeleverantörer skulle då kunna sälja värme direkt till kunder via befintliga nät, som ägs av en annan leverantör.
4 feb 09 – Dir 2009:5

EU höjer klimatribban
EU ökar nu pressen på övriga världen i klimatfrågan. Även u-länderna måste begränsa sina utsläpp, enligt EU-kommissionen. Den globala kostnaden för att bekämpa klimathotet beräknas till hisnande 175 miljarder euro per år.
28 jan 09

Hård kritik av EU:s klimatpolitik
I en rapport om internationell handel och miljöpåverkan till Regeringens Globaliseringsråd kritiserar professorn vid Harvard, Jeffrey Frankel, EU-kommissionens beslut att dela ut gratis utsläppsrätter till några av de industrier i Europa som släpper ut mest växthusgaser.
23 jan 09 – Environmental Effects of International Trade

Kvicksilver förbjuds i Sverige
Regeringen införde på torsdagen ett generellt förbud mot kvicksilver från 1 juni i år. Det innebär stopp för tandfyllningar med amalgam och att varor som innehåller kvicksilver inte längre får säljas.
19 jan 09

Stureplanscentern för mer kärnkraft
Centerpartiet är fortsatt kluvet i kärnkraftsfrågan. Efter partiledaren Maud Olofssons kommentar om att "sluta tjafsa i kärnkraftsfrågan" vädrar nu centerpartister som vill ha mer kärnkraft morgonluft.
26 dec 08

Många kryphål i nya klimatpolitiken
När EU:s stats- och regeringschefer enades om en kompromiss i klimatfrågan gjordes många undantag från den inslagna vägen med handel med utsläppsrätter, dvs rätten att släppa ut koldioxid och andra växthusgaser. På onsdagen godkändes klimatpolitiken även av EU-parlamentet.
18 dec 08 – EU, Ordförandeskapets slutsatser från toppmötet den 12 december 2008 (17271/08), EU, Europeiska rådet (17215/08)

Minskade utsläpp av växthusgaser
Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar. Sedan 1990 är minskningen 9 procent. Mellan 2006 och 2007 är den 2 procentenheter.
10 dec 08

Torskfiskestopp i Kattegatt
Trots beslut om låga fångstkvoter har torskbeståndet i Kattegatt minskat med hela 85 procent över en 30-årsperiod. Men nu krävs det ett temporärt stopp för torskfisket.
2 dec 08

Miljöhot i fokus på FN-möte
"Världssamfundet blir alltmer medvetet om att mänskligheten har nått gränsen för vad planeten Jordens slutna system klarar av." Med den varningen öppnade Polens miljöminister Maciej Nowicki FN:s miljömöte i Poznan.
1 dec 08

Enklare beslut om kärnavfall
Nu ska samtliga tillståndsprövningar för en anläggning som förvarar använt kärnbränsle prövas av en och samma miljödomstol som även är belägen i samma område som kärnavfallsanläggningen.
27 nov 08 – Prop 2008/2009:76

Ny skatt på växthusgaser
Fluorgaser som förenas med andra ämnen påskyndar växthuseffekten och nu vill regeringen undersöka om en särskild skatt ska införas för att minska utsläppen av fluorerande gaser i Sverige. Ett förslag till en sådan skatt har lagts fram av Klimatberedningen.
26 nov 08 – Dir 2008:134

Fördubbla energisparandet
De statliga insatserna för en effektivare energianvändning behöver förstärkas. Och de mål som riksdagen antagit behöver skärpas. Energibesparingarna måste fördubblas. Den slutsatsen dras i en statlig utredning.
20 nov 08 – SOU 2008:110

EU ger klimatbonus för etanolbilar
Svenska etanolbilar får rabatt när EU inför tuffare regler för hur mycket koldioxid en bil får släppa ut. Det har EU-parlamentet och EU-ländernas regeringar nu enats om.
18 nov 08

Vilhelminanej till Vattenfall
Vilhelminaborna avvisade Vattenfalls omdebatterade planer på att leda om Vojmån. I söndagens folkomröstning vann nej-sidan över ja-sidan med 2 186 röster mot 1 942.
16 nov 08

Enighet om klimatuppgörelse
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att EU-ledarna har enats om att stå fast vid beslutet att nå en klimatuppgörelse senast i december, rapporterat Reuters.
16 okt 08

Tuffa utsläppskrav mot bilindustrin
EU-parlamentet har gett stöd till tuffare regler och hot om höga böter för bilindustrin från 2012 i syfte att minska utsläppen. Volvo tycker att kraven är för hårda.
25 sep 08

Miljömålsrådets chef avgår i protest
Miljömålsrådets ordförande, förre statsrådet Bengt K Å Johansson avgår från sin post i protest mot regeringen.Han är starkt kritisk till att rådets förslag skjuts åt sidan och att miljömålssystemet nu ska utredas.
15 sep 08

Biståndspengar till klimatåtgärder
Regeringen ska i sin kommande budget föreslå åtgärder på klimat- och energiområdena till en kostnad av tre miljarder kronor.
9 sep 08 – PM: Klimat- och energisatsningar i budgetpropositionen 2009

Miljöpengar till Östersjön
Regeringen avsätter en miljard kronor under mandatperioden till att förbättra Östersjöns miljö.
4 sep 08

Liten miljöeffekt av åker i träda
EU:s krav att en del av den svenska jordbruksmarken ska sättas i träda har haft liten effekt på miljön, visar en ny studie.
21 aug 08

Importerat glas skapar miljöproblem
Återvinningen av glas och papper fungerar inte. Det är den privatimporterade alkoholen som ställer till problemen. Kommunerna och Svensk Glasåtervinning AB är oense om vem som ska hand om tomglasen.
21 aug 08 – Dir 2008:97

Miljöarbetet måste förenklas
Sverige har mycket ambitiösa mål för sitt miljöarbete. Men arbetet att nå dem är inte effektivt och målen är svåra att överblicka. Därför låter nu regeringen utreda en förenkling av miljöarbetets struktur. Samtidigt ska näringslivets roll i miljöarbetet tas tillvara bättre.
21 aug 08 – Dir 2008:95

Sahlins sommartalade om klimatet
Angrepp på regeringen och en ny klimatpolitik.
9 aug 08

Dra ner på köttet och spara miljön
Ekologiskt odlad mat är inte alltid mer klimatsmart än konventionellt framtagna livsmedel, konstaterar Livsmedelsverket i en jämförelse. Den som vill motverka växthuseffekten bör äta mindre kött och tugga mera grönt.
29 jul 08

Klimatmål kan bli kostsamt
EU:s klimatmål blir svårare att nå än vad de flesta trott. Stor risk finns för att Europas konkurrenskraft och ekonomi skadas, enligt en ny rapport. För att lyckas krävs att politikerna tar beslut om stora satsningar på ny teknik.
30 maj 08

Svensk kärnkraftspolitik kritiseras
Sveriges energipolitik får högt betyg av International Energy Agency (IEA). De senaste fyra årens utveckling är "outstanding", förklarade IEA:s generaldirektör Nobuo Tanaka på onsdagen. Men Sverige får kritik också.
28 maj 08

Nya insatser för Östersjön krävs
Havsmiljöutredningen kräver stora insatser för att rädda Östersjön. Regeringscheferna i länderna runt Östersjön måste driva frågan som måste upp på EU:s dagordning.
15 maj 08 – SOU 2008:48

Utsläppshandeln börjar ge resultat
Handeln med utsläppsrätter börjar ge resultat i Sverige. Enligt en ny rapport har utsläppen av koldioxid minskat något sedan 2005 tack vare handeln – trots att utdelningen av rätter varit för frikostig.
15 maj 08

Remiss-ja till oljeborrning
En majoritet av remissinstanserna vill att regeringen säger ja till företaget Oljeprospektering AB:s (Opab) ansökan om att få provborra efter olja i Östersjön söder om Gotland.
28 apr 08

EU:s fiskepolitik "ett misslyckande"
EU har ignorerat vetenskapliga varningar och drivit torsk och tonfisk till utrotningens gräns. En påskyndad fiskereform förbereds nu - men kommer unionen att lära av sina misstag?
10 apr 08 – Hearing om framtiden för EU:s fiskeripolitik

Nord Stream bygger ingen plattform
Nord Stream drar tillbaka sin ansökan hos regeringen om att få bygga en plattform i den svenska ekonomiska zonen utanför Gotland.
8 apr 08

Miljön på undantag i ny skogspolitik
Skogsbruket i Sverige bör intensifieras för att öka uttaget av skogsråvara. Hänsynen till natur- och kulturvärden ska begränsas i vissa områden. Så ser regeringens vision ut för skogspolitiken i framtiden.
12 mar 08

Sverige kan spara mer energi
Företag och hushåll vinner på att spara energi. Det anser Energieffektiviseringsutredningen. Mer information, höjd bensinskatt, lägre hastigheter och energikrav på byggnader är steg på vägen mot ett energismartare Sverige.
11 mar 08 – SOU 2008:25

Klimatberedningen politiskt splittrad
Klimatberedningen vill att Sverige minskar utsläppen av koldioxid med 30 procent till 2020. Men beredningen är splittrad. Oppositionen vill ha ytterligare utsläppsminskning och kräver 40 procents reduktion.
6 mar 08 – SOU 2008:24

Låga kvoter hindrar satsning på grön el
Produktionen av förnybar el är redo att växa kraftigt - men bromsas av dagens låga mål. Det är slutsatsen i en statlig utredning.
27 feb 08 – SOU 2008:13

Förlängt miljösamarbete med FN
Sverige fortsätter att arbeta med globala miljömål under FN:s paraply. Ett nytecknat avtal visar vilka frågor som ska drivas under de närmaste två åren.
21 feb 08 – Miljödepartementet: Svensk UNEP-strategi perioden 2008-2010

Oenighet om klimatmål
Klimatberedningen kunde inte enas om hur mycket koldioxidutsläppen ska minska fram till 2020. Men det råder enighet om många konkreta åtgärder och om de långsiktiga målen.
19 feb 08

Ingen ny kärnkraft - före 2010
Det blir inga fler kärnkraftverk. Åtminstone inte under den innevarande mandatperioden. Det svaret gav näringsminister Maud Olofsson på en fråga från socialdemokraten Alf Eriksson i riksdagen.
14 feb 08 – Riksdagsdebatt

Borgerlig splittring om klimatmål
Klimatberedningen diskuterar ett utsläppsminskningsmål på 40 procent för Sverige. Regeringspartierna har dock inte lyckats enas om en gemensam linje.
14 feb 08 – Dir 2007:59, Dir 2007:179

Regeringen sågar rysk ansökan om gasledning
Kremlstyrda Nord Streams ansökan om att lägga ner gasledningar i Östersjön var så dålig att regeringen skickade tillbaka den med vändande post.
12 feb 08 – Den ryska gasledningen

Politiker vill ha tuffare klimatmål
Sverige bör minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till år 2020 – tio procent mer än vad EU har beslutat om. Det föreslår Anders Wijkman och Maria Wetterstrand.
6 feb 08

EU-projekt ska halvera flygutsläppen
Europaflygets utsläpp ska nästan halveras fram till 2020. EU-kommissionen och flygindustrin satsar 15 miljarder kronor i ett gemensamt program, som också omfattar Saab och Volvo Aero.
5 feb 08

Sverige minskar CO2-utsläpp mest
Sveriges ska minska koldioxidutsläppen med 17 procent. Sverige åläggs de tuffaste besparingarna inom EU, trots att Sverige redan nått längre i reduktion av koldioxidutsläppen i jämförelse med andra EU-länder.
24 jan 08 – EU-kommissionen

FN: Klimatförslagen räcker inte
EU-kommissionens klimatförslag lever inte upp till förväntningarna, enligt ordföranden för FN:s klimatpanel. Näringslivet i Europa oroar sig för konkurrenskraften.
23 jan 08

Utsläppsmålet nås med nya skatter
EU:s nya klimatpaket kommer troligen att medföra höjda skatter på bensin och fordon i Sverige. Orsaken är att det är främst inom trafiksektorn som Sverige kan minska utsläppen ytterligare.
23 jan 08

Sverige toppar miljörankning
Sverige toppar efter Schweiz en rankningslista över 149 av världens länder när det gäller miljöhänsyn och statliga åtgärder för miljön. Även i den förra rapporten, som kom 2006, låg Sverige tvåa, men då efter Nya Zeeland.
23 jan 08

Hälften vill ha nya kärnkraftverk
Nästan varannan svensk, 48 procent, vill att det byggs nya kärnkraftverk enligt en ny opinionsmätning. Bara 39 procent är emot. Stödet är starkare bland män än bland kvinnor.
21 jan 08

Kon en klimatbov – nu mäts pruttarna
Idisslare som kor avger mest växthusgaser i jordbruket. Nu har SLU fått 3,8 miljoner kronor för att mäta hur mycket gas korna rapar och fiser ut. Det är ett led i en analys för att se hur utsläppen ska minskas.
20 jan 08

Tyngre energibörda läggs på Sverige
EU-kommissionen väntas på onsdag föreslå en tyngre klimatbörda för Sverige fram till 2020. Andelen förnyelsebar energi ska öka från 40 till 50 procent – vilket svenska regeringen tycker är orimligt.
20 jan 08

Oppositionen enig om utsläppsmål
S, v och mp är eniga om att de svenska klimatutsläppen ska minska med 40 procent till 2020 inför att klimatberedningen ska försöka enas nästa vecka.
19 jan 08

Regeringen beskattar flygbränsle
Regeringen föreslår att en speciell skatt på flygbränsle införs från 1 juli i år. För att förhindra att flygbolagen hamstrar flygbränsle inför lagändringen införs även en särskild lagerskatt.
16 jan 08 – Promemoria: Beskattning av flygbränsle

Fler transporter av kärnavfall
Ytterligare en eller två transporter av kärnavfall från Sverige till utlandet kommer att bli nödvändiga. Men mängden avfall är liten, enligt en ny redovisning.
15 jan 08

Islossningen i Antarktis ökar
Nu kommer nya larm om växthuseffekten. Islossningen från Antarktis istäcke har ökat med 75 procent på tio år, visar en ny studie. Isen i Antarktis beräknas innehålla mer än två tredjedelar av världens färskvatten.
13 jan 08

Kvinnor mer miljömedvetna än män
Kvinnor är bäst i miljöklassen enligt en studie från Naturvårdsverket.
12 jan 08

Försenad klimatutredning
Översynen av klimatpolitiken blir ytterligare försenad. Den parlamentariska beredningen som först skulle vara klar i mitten av december och sedan i mitten av januari har nu fått förlängd utredningstid till den sista februari 2008.
9 jan 08 – Dir 2007:179

Klimatpolitiken tränger ut annat
Björn Lomborg vänder uppochner på debatten om den globala uppvärmningen. Han anser att Kyotoprotokollet är ineffektivt och avvisar de mest skrämmande larmrapporterna.
9 jan 08 – Lomborg, Björn: Cool it

Experter kritiska till bioenergin
Bioenergin kan bara ersätta en mindre del av oljan i Sverige. Produktionen kan ökas med ytterligare 40 procent – men sedan är det stopp. Det hävdar Kungliga vetenskapsakademien i en kritisk rapport.
28 nov 07

Klimatkris drabbar fattiga värst
Det är världens fattiga som tvingas ta konsekvenserna av klimatförändringarna. Torka, översvämningar, cykloner och stormar förvärras. Och 98 procent av de drabbade är fattiga.
27 nov 07 – UNDP Human development report 2007/2008

Oppositionsnej till gasledning
Regeringen bör ta avstånd från den planerade gasledningen genom Östersjön och samarbeta med baltstaterna och Polen. En alternativ sträckning på land bör utredas och hårdare krav ställas på det rysk-tyska gaskonsortiet Nord Stream, anser oppositionen.
26 nov 07

EU-miljard till svenska transporter
Citytunneln i Malmö och Norra länken i Stockholm finns med på EU-kommissionens långa lista över projekt som kommissionen vill bidra till fram till 2013.
21 nov 07

FN:s klimatpanel ökar trycket på politikerna
FN:s klimatpanel IPCC presenterade på lördagen sin sammanfattande rapport om klimatförändringarna. Den "stakar ut vägen för ett riktigt genombrott" i de kommande klimatförhandlingarna, sade FN-chefen Ban Ki-Moon.
19 nov 07 – FN:s klimatpanel, IPCC, rapport

Carlgren: Visa alternativ gasledning
Regeringen kräver nu en annan sträckning av gasledningen genom Östersjön än den som planeras.
1 nov 07

Koldioxidhalt ökar fortare än väntat
Tillväxten av koldioxidhalten i atmosfären har ökat snabbare än väntat sedan år 2000, enligt en ny studie. Det innebär sannolikt att det blir ännu svårare att avvärja klimathotet än vad som hittills antagits.
23 okt 07

”Klimatmiljarden är en bluff”
Regeringens klimatsatsning är en bluff, hävdar miljöpartiet. Enligt de grönas beräkningar kommer regeringen att minska anslagen till klimatet.
27 sep 07 – Miljöpartiet: Analys av klimatmiljarden

S vill höja regeringens klimatmål
Socialdemokraterna höjer budet och säger sig nu vilja minska utsläppen av växthusgaser mer än regeringen. Men formuleringar som "bör utredas" och "övervägas" gör det svårt att bedöma hur långt partiet är redo att gå.
26 sep 07 – Socialdemokraterna: En sammanhållen energi- och klimatpolitik

Nytt avtal för billigare etanol
Regeringen tecknade på tisdagen ett nytt samarbetsavtal med Brasilien. Samarbetet omfattar bland annat forskning och utveckling av förnybar energi. I Sverige ska skatten på importerad etanol sänkas.
13 sep 07 – Regeringen: Avtal om bioenergi och biodrivmedel

Miljardsatsning på klimatet
Nya pilotanläggningar för biodrivmedel, klimatinvesteringar i fattiga länder samt ett nytt centrum för vindkraft. Det är några av ingredienserna i regeringens nya klimatsatsning på totalt en miljard kronor under mandatperioden.
11 sep 07 – Regeringen: En klimatmiljard

Satsning på småskalig mat
Stockholm Små slakterier och ekologisk livsmedelsproduktion ska stärkas med pengar från regeringen. Totalt 40 miljoner kronor har avsatts i budgeten på en samlad livsmedelsstrategi och för att underlätta för småskalig slakt.
6 sep 07 – Regeringen: Satsning på samlad livsmedelsstrategi i budgeten

”Utsläppen måste minska”
Jordens klimat har blivit varmare och det är människan som bär skulden. Det fastslår regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor, som nu kräver kraftfulla åtgärder för att hejda uppvärmningen.
4 sep 07 – Vetenskapliga rådet: Vetenskapligt underlag för klimatpolitiken

Sex grader från massdöden
Större delen av planeten, kanske hela, blir obeboelig för människan i slutet av detta sekel. Den tesen driver Mark Lynas i den nyutkomna ”Sex grader”.
10 aug 07 – Lynas, Mark: Sex grader

Miljoner drabbas när isarna smälter
Isarna smälter och havsnivåerna stiger snabbare än forskarna tidigare trott. Följderna kan bli riktigt otäcka, skriver FN i en ny rapport. Risken är att jorden dras in i en nedåtgående spiral.
8 jun 07 – UNEP: Global outlook for ice & snow

V kräver höjda miljöskatter
Ändra skatterna så att det blir dyrare att skita ner och billigare att göra det som är bra för miljön, föreslår vänsterpartiet i en ny rapport. Höjda köttpriser, gratis kollektivtrafik och klimatskatt på flyg är några av förslagen. All kol och olja ska vara borta om 20-30 år.
7 jun 07 – Vänsterpartiet: 100 punkter för miljlön

Moderaterna vill ha mer kärnkraft
Moderaterna gör som folkpartiet och förespråkar en utbyggnad av den svenska kärnkraften. Sverige bör lära av Finland och bygga flera nya reaktorer, anser partiets gruppledare i riksdagen Lars Lindblad.
5 jun 07 – Moderaterna: Ny kärnkraft - ett led i utvecklingen mot ett koldioxidneutralt samhälle

Skarp kritik mot Forsmak
Statens kärnkraftinspektion (SKI) kritiserar Forsmarks kärnkraftverk för stora brister när det gäller företagets kompetens kring relationen mellan människor och teknik, vilket har stor betydelse bland annat för hur man utformar kontrollrum och säkerhetssystem. Företaget har inga egna sådana experter.
4 jun 07 – SKI: Rapporter

Östersjön ska bli ett "pilotområde"
Regeringen vill ha en fördjupad havsmiljöutredning. Utredningen, som tillsattes förra sommaren, får i uppdrag att även undersöka hur Östersjön kan göras till ett föredöme när det gäller havsmiljöpolitiken.
30 maj 07 – Dir 2007:67

"Mer kärnkraft bäst för Sverige"
Alla tillgängliga verktyg måste tas tillvara i kampen mot växthuseffekten. Det bästa för Sverige är att bygga ut kärnkraften, anser folkpartiet. Ett alternativ kan vara att importera kärnkraftsel från Finland. Att ställa allt hopp till förnybar energi duger inte, anser partiet.
30 maj 07 – Folkpartiet: Ro med två åror!

Mp kräver kraftigt minskade utsläpp
Miljöpartiet kräver att de svenska utsläppen av växthusgaser ska minska med 80 procent till 2050. Höjda miljöskatter, mer förnyelsebar energi och en utbyggd kollektivtrafik ska stoppa uppvärmningen. Men många miljöpartister vill gå längre.
20 maj 07 – Miljöpartiet: Kongress 2007

Jordbruket dålig energikälla
En stor satsning på etanol ger bara ett litet extra bidrag till den svenska energiförsörjningen. Det är inte vidare smart att odla vete som blir till etanol som sedan används som bränsle i bilar. Inte heller raps eller Salix kan bidra med stora energimängder.
10 maj 07 – SOU 2007:36

Två myndigheter blir en
Statens strålskyddsinstitut slås ihop med Statens kärnkraftsinspektion. Sammanslagningen kommer att ge betydande samordningsvinster, enligt en promemoria från miljödepartementet.
7 maj 07 – Ds 2007:16

FN kräver halverade utsläpp
Utsläppen av växthusgaser måste minska med 50-85 procent till 2050. Och en kraftig utsläppsminskning är möjlig till relativt låga kostnader, fastslår FN:s klimatpanel, IPCC. Det är den politiska viljan - och inte pengarna - som avgör.
4 maj 07 – IPCC: Climate change 2007

Förbud mot fosfater i tvättmedel
Regeringen vill förbjuda fosfater i tvättmedel. Beskedet levererades samtidigt som representanter från Östersjöländernas miljö- och jordbruksdepartement träffades i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Förhoppningen är att fler länder ska följa efter.
24 apr 07 – Regeringen: Gemensamt uttalande från CBSS-medlemsstater

Klimatkamp över blockgränsen
Regeringen bjuder in oppositionen till en ny parlamentarisk klimatberedning. Ambitionen är att utveckla nya mål för klimatpolitiken. Nästa år ska regeringen överlämna en klimatpolitisk proposition till riksdagen.
19 apr 07 – Dir 2007:59

En halv miljard till havsmiljön
Regeringen satsar 450 miljoner kronor på att förbättra havsmiljön i Östersjön och infriar dessutom vallöftet om en ny miljöbilspremie. Samtidigt minskar stödet till biologisk mångfald i värdefulla skogar.
17 apr 07 – Prop 2006/2007:100

Mp vill storsatsa på klimatet
Miljöpartiet vill satsa 17 miljarder kronor på klimatförbättrande åtgärder. Energisnålare boende och grönare transporter står högst upp på dagordningen.
12 apr 07 – Miljöpartiet: Klimatvän i vardagen

Ny larmrapport om uppvärmningen
FN:s klimatexperter har presenterat den skarpaste varningen hittills för växthuseffekten. Den hotar att ge oss krympande skördar, svält, djur- och växtarters utrotning och stigande havsnivåer - och det är världens fattiga som får bära den tyngsta bördan.
10 apr 07 – IPCC: Climate Change 2007

Frän debatt om klimatet
Regeringen lovar minskade utsläpp och slår sig för bröstet efter framgångarna vid helgens EU-toppmöte. Problemet är att de borgerliga inte har någon strategi för att möta klimathotet, hävdar oppositionen.
15 mar 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:74

Gore varnar för en katastrof
Den globala uppvärmningen utgör en tickande bomb. Om vi inte gör någonting för att stoppa klimatförändringen väntar katastrofala följder, skriver den förre amerikanske vicepresidenten Al Gore i en ny bok.
15 mar 07 – Gore, Al: En obekväm sanning

"Ett mediokert framsteg"
EU-kritiska miljöpartiet har svårt att glädjas åt unionens nya klimatmål. "Ett mediokert framsteg" sa Max Andersson när frågan diskuterades i riksdagen.
14 mar 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:73

Moderaterna tillsätter miljögrupp
Fredrik Reinfeldt har tagit över stafettpinnen efter Göran Persson och talar allt mer om miljön. Vid moderaternas kommunkonferens i Örebro i helgen lanserades en ny arbetsgrupp för klimatfrågor. Dessutom vill moderatledaren införa en ny bränsleskatt.
12 mar 07 – Moderaterna: Kommunal rikskonferens

Volvochefen med i ny klimatgrupp
Volvochefen Leif Johansson tar plats i Fredrik Reinfeldts klimatkommission. Det blev klart på onsdagen då kommissionens ledamöter offentliggjordes.
7 mar 07 – Regeringen: Klimatkommissionen

Global uppvärmning är människans verk
Det är vi människor som bär ansvaret för den globala uppvärmningen. FN:s klimatpanel (IPCC) levererade den hittills skarpaste varningen när den över 3000 sidor tjocka rapporten om klimatförändringarna presenterades.
9 feb 07 – Intergovernmental Panel on Climate Change: Fourth Assessment Report

EU lindrar avgaskrav
Nytillverkade bilar måste släppa ut mindre växthusgaser. Det föreslår EU-kommissionen som dock backar från sina ursprungliga krav efter påtryckningar från bilindustrin.
8 feb 07 – EU-kommissionen

Svenskar mest positiva till kärnkraft
Svenskarna är mest kärnkraftsvänliga i hela EU. Drygt 40 procent är för kärnkraften och 20 procent mot. I resten av unionen är siffrorna de omvända.
10 jan 07 – EU: Eurobarometer om energin

Mer tid för bioenergiutredare
Den utredare som har som uppdrag att analysera det svenska jordbrukets förutsättningar som producent av bioergi får sin utredningstid förlängd från den 28 februari till den 30 april 2007.
5 jan 07 – Dir 2006:131

Älgutredaren får extra tid
Den utredare som i december skulle ha varit klar med sin analys av den nuvarande älgförvaltningen får mer tid på sig. utredningen ska vara klar den 31 augusti 2007.
5 jan 07 – Dir 2006:132

Reinfeldt ska leda klimatkommission
Regeringens nya klimatsatsning går vidare. På torsdagen meddelade Fredrik Reinfeldt att han kommer att tillsätta en ny klimatkommission. Ordförande blir statsministern själv.
21 dec 06 – Regeringen: Kommission för hållbar utveckling

Näringslivet sågar nya miljömål
Naturskyddsföreningen jublar men Svenskt Näringsliv gör tummen ned. Regeringens beslut att kraftigt minska koldioxidutsläppen rör om i grytan.
19 dec 06 – Regeringen: Minskade utsläpp inom EU

Löfte om minskade utsläpp
Regeringen uppgraderar miljömålen och ställer sig nu bakom Tysklands krav på att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 30 procent till 2020. Det skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Andreas Carlgren i ett gemensamt utspel.
18 dec 06 – Regeringen: Minskade utsläpp inom EU

Temperaturen stiger på planeten
För seriösa forskare har det länge stått klart att jordens temperatur stiger och att koldioxidutsläppen – växthuseffekten – utgör orsaken. Det handlar inte om naturliga temperaturvariationer. Nu har detta också gått upp för medierna.
29 nov 06 – Bernes, Claes och Holmgren, Pär: Meteorologernas väderbok

Dubbla budskap om klimathotet
Regeringen säger en sak och gör en annan, hävdar miljöpartiet. Samtidigt som Andreas Carlgren pratar om hållbar utveckling vill regeringen lägga ned Citybanan i Stockholm och bygga en ny motorväg runt huvudstaden. Miljöministern slår tillbaka.
22 nov 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:25

Mp vill nödstoppa torskfisket
Miljöpartiet sätter press på jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och kräver ett omedelbart stopp för torskfiske i östra Östersjön.
7 sep 06 – Miljöpartiet: Nödstoppa fisket i Östersjön

Centern önskar billigare el
Centerpartiet lägger fram ett niopunktersprogram med förslag som både vill strypa och stimulera elförbrukningen. Syftet är att sänka energikostnaderna.
7 sep 06 – Centerpartiet: Sänk energikostnaderna för hushållen

Blå kvartett satsar grönt
I alliansens valmanifest utlovas miljösatsningar för 3,5 miljarder kronor. Skatterabatter för miljöbilar, en miljard till klimatforskningen och en ny Östersjöstrategi är några av ingredienserna.
24 aug 06 – Allians för Sverige: Valmanifest 2006

Oljeberoendet ska brytas
Sveriges oljeberoende ska brytas. Men att helt bli kvitt oljan före 2020 kommer inte att gå. Den slutsatsen drar statsminister Göran Perssons oljekommission i sin slutrapport.
15 jul 06 – Kommissionen mot oljeberoende: På väg mot ett oljefritt Sverige

Borgerlig enighet om kärnkraften
De borgerliga partierna är nu överens om energipolitiken. Det ska varken bli fler eller färre kärnkraftverk under nästa mandatperiod. En av alliansens största knäckfrågor är därmed ur världen.
16 jun 06 – Allians för Sverige: Energipolitik för jobb, välfärd och miljö

Miljön allt viktigare inför höstens val
Allt fler svenskar pekar ut miljön som en av de viktigaste frågorna inför höstens riksdagsval. Klimatförändringen oroar, enligt en ny undersökning.
13 jun 06 – Sifo: Klimat- och miljöundersökning

Centern tror på svensk miljöexport
I takt med att oljan sinar hårdnar kampen om världens energiresurser. Satsningar på miljöteknik kan göra Sverige till en global vinnare, skriver centerpartiet i en ny rapport.
7 jun 06 – Centerpartiet: En värld av möjligheter

Storsatsning på gröna jobb
Satsningar på vindkraft, återvinning och energisnålt byggande kan ge 185 000 nya jobb till 2020, bedömer miljöpartiet i en ny rapport.
29 maj 06 – Miljöpartiet: Miljö ger jobb

Centerpartiet satsar grönt
Regeringens miljöpolitik innehåller för mycket piska och för få morötter. Det anser centerpartiet, som vill göra det mer lönsamt för företagen att satsa grönt. Partiet ställer sig också bakom försöket med trängselavgifter i Stockholm.
26 maj 06 – Centerpartiet: 100-punktsprogram för en grön politik

Aktionsplan för mer ekomat
Före 2010 ska 20 procent av den svenska jordbruksmarken ha ekologiskt certifierad odling. Den offentliga ekokonsumtionen ska öka till minst 25 procent, enligt regeringens målsättning. Nu ska en aktionsplan tas fram för att nå de djärvt satta målen.
17 maj 06 – Dir

Kd kräver grönare allians
Miljöproblemen går inte längre att blunda för. Det är dags för alliansen att lämna skyttegraven och erkänna marknadens begränsningar, anser kristdemokraterna.
16 maj 06 – Kristdemokraterna: Skärp miljöpolitiken!

Miljöpartiet vill snåla med energin
Förnybara drivmedel och effektivare energiframställning räcker inte för att helt bli av med oljeberoendet. Vi måste hushålla bättre med våra resurser, skriver miljöpartiet i ett nytt program för oljeavveckling.
4 maj 06 – Miljöpartiet: 30 punkter för oljeavveckling

Farlig fågelinfluensa kommer
Sedan 1997 har det kommit regelbundna larm om fågelinfluensan. Hittills har utbrotten varit begränsade. Forskarvärlden tycks övertygad om att det kommer en pandemi, en svår influensaepidemi som sprider sig över jorden och skördar många offer.
12 apr 06 – Davis, Mike: Ett monster vid vår dörr

Enklare att byta el-bolag
Det ska bli lättare att byta ellevererantör. Och det ska gå snabbare. Dessutom ska information om elpriser och leveransvillkor till konsumenterna förbättras, föreslår regeringen.
3 apr 06 – Prop 2005/2006:158

Rovdjur får skjutas inom eget hägn
Från och med den 1 mars är det fritt fram att skjuta rovdjur som tagit sig in i ett hägn, enligt regeringens beslut. Samtidigt ska en utredare se över den svenska rovdjurspolitiken.
26 jan 06 – Dir 2006:7

Ny jaktutredning ratar jägarna
Samebyarna och markägarna ska gemensamt bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden. Jägarna bör lämnas utanför de beslutande organen, anser regeringens utredare Sören Ekström.
24 jan 06 – SOU 2005:116

Svensk älgjakt under lupp
Det är inte bara vargen och björnen som retar de svenska skogsägarna. Även älgen ställer till med stora skador på skog och mark, menar de. Reglerna för älgjakten ska därför utredas.
30 dec 05 – Dir 2005:142

Mindre olja ska ge grönare värme
Det svenska oljeberoendet ska brytas till 2020. Så lyder regeringens mål för energipolitiken. En del i satsningen är att ge ekonomiskt stöd till dem som vill byta uppvärmningssystem i sina bostäder, från olja till biobränsle eller fjärrvärme.
20 okt 05 – Prop 2005/2006:32

Förnybart bränsle vid större mackar
Från och med den första februari nästa år måste alla större bensinstationer sälja minst ett förnybart drivmedel. Det föreslår regeringen i en ny proposition som tagits fram tillsammans med miljöpartiet.
18 okt 05 – Prop 2005/2006:16

Ny lag ska förhindra elavbrott
Den som drabbas av elavbrott i mer än 12 timmar ska ha rätt till ersättning av det ansvariga elbolaget. Inget avbrott får vara längre än 24 timmar, enligt regeringens nya lagförslag.
10 okt 05 – Prop 2005/2006:27

Kulturer som rubbar ekosystemet straffas
Den amerikanske miljöhistoriken Donald Hughes har besökt ett trettiotal platser - storstäder, nationalparker och turistmål - på olika kontinenter. Genom att berätta om miljöerna och kulturerna i ett historiskt perspektiv menar han sig ha skrivit en "världens miljöhistoria". Men det är en ytlig och fragmentariskt berättad historia.
30 sep 05 – Hughes, Donald J: Världens miljöhistoria

Nytt lagförslag för färre djurförsök
Regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag som syftar till att begränsa antalet djurförsök. Bland annat vill man införa ett tillägg i djurskyddslagen som anger att så få djur som möjligt ska utsättas för djurförsök.
15 sep 05 – Prop 2004/2005:177

Kärnavfallets svåra farligheter
Kanske kommer man aldrig att riva Barsebäcks reaktorer – det framstår som billigare att bara spärra av området och sedan vänta, skriver Tomas Kåberger som läst en forskarantologi om kärnkraftsavfallets politiska utmaningar.
9 sep 05 – Andrén, Mats och Strandberg, Urban (red.): Kärnavfallets politiska utmaningar

Krav på fler tjänstehundar
Det råder stor brist på tjänstehundar i Sverige just nu. Staten kommer att behöva 200 nya hundar om året för att täcka framtida behov. Det skriver regeringens utredare Bertil Norbelie en ny utredning.
8 sep 05 – SOU 2005:75

Mer bioenergi från jordbruket
All svensk energitillförsel ska baseras på förnybar energi. Det är regeringens långsiktiga mål. Närmst vill man undersöka jordbrukets potential som producent av bioenergi.
6 sep 05 – Dir 2005:85

Tuffa krav på minkuppfödarna
Alla minkar ska ha rätt att leva ett naturligt liv. Det betyder att de ska kunna klättra, jaga och simma. För de uppfödare som inte tillgodoser kraven är det bara att lägga ned, skriver regeringen i en ny utredning.
23 aug 05 – Ds 2005:32

Utredning om tjänstehundar förlängs
Den utredning som på regeringens uppdrag ser över uppfödningen av tjänstehundar har beviljats mer tid för sitt uppdrag. Nytt slutdatum är satt till den 1 september 2005.
1 jun 05 – Dir 2005:60

Utvidgat uppdrag för fjärrvärmeutredning
Den pågående fjärrvärmeutredningen har fått sitt uppdrag utvidgat. Utredning ska utöver tidigare uppgifter även se över hur skyddet för fjärrvärmekunder ska kunna stärkas i händelse av konkurser.
25 apr 05 – Dir 2005:41

Vem ska avgöra veterinärens kompetens?
Veterinärer kan liksom läkare kalla sig specialister när de har den kompetens som krävs. En enskild veterinär har dock klagat på hur det går till när veterinärernas specialistkompetens delas ut - det är en privat organisation inte en myndighet som gör det.
23 mar 05 – Dir 2005:17

Ny avgift för bönder
Kontrollen av djurfoder ska i framtiden ske ute på bondgårdarna och inte bara hos stora företag som producerar och distribuerar foder.
23 mar 05 – Dir 2005:25

Sverige skriver på miljökonvention
Regeringen vill att Sverige ska skriva under den så kallade Århuskonventionen, som bland annat syftar till att underlätta för vanliga medborgare att delta i beslut som rör olika miljöfrågor.
2 feb 05 – Prop 2004/2005:65

Nya verktyg för stärkt miljöskydd
EU:s miljödirektiv syftar till att garantera att bland annat luft och vatten håller en acceptabel kvalité. Eventuella brister som uppstår måste rättas till omgående. Men frågan är om dagens så kallade åtgärdsprogram är tillräckliga.
5 jan 05 – Dir 2004:170

Nya gemensamma EU-miljökrav
I våras antog EU-parlamentet och EU:s ministerråd ett direktiv om miljöansvar för myndigheter och företag i syfte att förebygga och avhjälpa miljöskador. Direktivet omfattar tre typer av miljöskador - skador på skyddade arter och skyddade naturliga livsmiljöer, skador på vatten samt markskador.
26 nov 04 – Dir 2004:159

Låt kärnkraftsägarna betala skador
Ta bort kostnadstaket och låt kärnkraftsägarna själva stå för samtliga skadeståndskostnader i samband med en eventuell olycka. Det föreslår regeringen i ett nytt utredningsdirektiv.
24 nov 04 – Dir 2004:160

Mer tid för avfallsutredning
I augusti 2003 tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över hur en ny ordning med en särskild skatt på avfall som förbränns skulle kunna utformas. Utredningen skulle enligt ursprungsdirektivet vara avslutad i december 2004. Uppdraget har nu förlängts till och med den sista juni 2005.
24 nov 04 – Dir 2004:153

Utökat uppdrag för energiutredning
Förra året tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över hur EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda ska kunna genomföras i Sverige. Regeringen har nu givit utredaren ytterligare ett uppdrag som består i att undersöka hur energideklarationer för olika byggnader ska utformas.
2 nov 04 – Dir 2004:151

Svavelhalten i bensin regleras
EU har bestämt att medlemsstaterna ska införa strängare miljökrav på bensin och diesel. Redan från årsskiftet måste det renare bränslet finnas på bensinmackarna som valmöjlighet för kunden. Från och med 1 januari 2009 kommer endast lågsvavelhaltigt bränsle finnas tillgängligt på marknaden. Ambitionen är att EU ska få en renare luft.
27 okt 04 – Prop 2004/2005:9

Barsebäck 2 ska stängas
Kärnkraftsföretagen vill inte medverka i en avveckling av kärnkraften och omställningsförhandlingarna har nu spruckit. Omedelbart efter att förhandlingarna bröt samman deklarerade regeringen att Barsebäck 2 ska stängas under 2005.
4 okt 04 – Den fortsatta omställningen av energisystemet , Strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraft

Mer tid för utredning om miljöteknik
I februari tillsatte näringsdepartementet en utredning i syfte att ta fram ett förslag på organisation för ett nationellt centrum för miljödriven näringslivsutveckling och miljöteknikexport. Uppdraget skulle enligt ursprungsdirektivet ha redovisats den 10 maj 2004. Regeringen har nu förlängt uppdraget till och med den 15 september 2004.
3 sep 04 – Dir 2004:97

Brist på tjänstehundar utreds
Ska staten åter ta ansvar för finansiering och uppfödning av tjänstehundar? Den frågan ska en statlig utredning ta ställning till.
15 jul 04 – Dir 2004:80

Mer tid för miljöteknikutredning
I februari tillsatte regeringen en ny utredning som syftar till att föreslå en lämplig organisation för ett nationellt centrum för miljödriven näringslivsutveckling och miljöteknikexport. Uppdraget skulle har redovisats den 10 maj 2004, men har förlängts till och med den 30 juni 2004.
2 jul 04 – Dir 2004:75

Mer tid för kärnbränsleutredning
I april förra året tillkallade miljödepartementet en särskild utredare i syfte att se över systemet för finansiering av framtida utgifter för använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall. På begäran av utredaren har uppdraget förlängts till och med den 31 december 2004.
4 jun 04 – Dir 2004:63

Mer tid för fjärrvärmeutredning
I december 2002 tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över konkurrenssituationen på fjärrvärmemarknaden. Till uppdraget hör numera också att undersöka hur EU:s kraftvärmedirektiv bäst ska genomföras i Sverige. Utredningen ska vara avslutad i sin helhet senast den 31 mars 2005.
14 maj 04 – Dir 2004:58

Nytt system för minskade utsläpp
År 2005 införs ett system med handelsrätter för koldioxidutsläpp inom EU. Varje land tilldelas en särskild utsläppskvot, som sedan fördelas mellan olika företag och myndigheter. Målet är att utsläppen ska ha minskat med åtta procent 2012 jämfört med 1990.
30 apr 04 – Prop 2003/2004:132, Näringsdepartementet: Den nationella handlingsplanen för utsläppsrätter

Miljöarbete lämnas på konsumenter
En ny utredning ska ta fram en handlingsplan för hållbar utveckling. Men utredaren har få verktyg att arbeta med. Förslagen får inte inskränka frihandeln, inte gå ut över jobben, inte missgynna företagen och inte kosta några pengar. Jobbet ska göras av konsumenterna.
7 apr 04 – Dir 2004:37

Långsammare avveckling av försöksdjursnämnden
Regeringen har beslutat att förlänga handläggningstiden för utredningen om avvecklandet av Centrala försöksdjursnämnden, med anledning av att en ny djurskyddsmyndighet ska inrättas.
20 feb 04 – Dir 2004:1

Ny administration av vattenpolitiken
Regeringen vill dela in landet i fem olika distrikt med ansvar att sörja för kvaliteten på grund- och kustvattnet. De fem distrikten är Bottenviken, Bottenhavet, Norra Östersjön, Södra Östersjön och Västerhavet.
9 feb 04 – Prop 2003/2004:57

Kritik mot ny energilag
Regeringen vill stifta en lag som gör att torv i framtiden blir ett certifikatberättigande bränsle när den används för elproduktion i kraftvärmeverk. Men Naturvårdsverket och Svenska naturskyddsföreningen är kritiska.
20 jan 04 – Prop 2003/2004:42

Dricksvatten bara till den som betalar
Är det livsavgörande vattnet en mänsklig rättighet? Eller är det en handelsvara vilken som helst? Och vem ska bestämma över tillgången på vatten?
23 okt 03 – Sjölander Holland, Ann-Christin: Vatten

Försöksdjursnämnden läggs ner
Regeringen har tillsatt en utredare vars uppgift blir att lägga ner försöksdjursnämnden den 1 januari 2004, då den nya djurskyddsnämnden bildas.
22 aug 03 – Dir 2003:73

Djurskyddet får egen myndighet
En ny djurskyddsmyndighet bildas den 1 januari 2004. Den nya myndigheten ska överta det ansvar som idag ligger på jordbruksverket och centrala försöksdjursnämnden. En särskild utredare har fått regeringens uppdrag att förbereda bildandet av myndigheten.
22 aug 03 – Dir 2003:72

USA:s olja sinar
USA:s krig mot Irak började med att Saddam skulle avväpnas. Så skiftade perspektivet och Saddam skulle störtas. Nu är målet att demokrati i Irak och hela mellanöstern ska upprättas. Oljan har aldrig varit något uttalat motiv.
29 apr 03 – Framtider nr 1/2003, BP statistical review of world energy 2002 – workbook

Sol, vind och vatten ska kvoteras
Sedan sjuttiotalet har det varit ett politiskt mål att öka produktionen av förnyelsebar energi - men inte mycket har hänt. Nu försöker regeringen skapa en marknad för grön el: kvotplikter, pliktavgifter och elcertifikat ska öka efterfrågan på grön el.
8 mar 03 – Prop 2002/2003:40

Mul- och klövsjuka djur måste stämplas ut
Vid ett utbrott av mul- och klövsjukan är avlivning av smittade djur mest lönsamt. Staten bör inte subventionera bönderna vid en epidemi. Det skriver Ewa Rabinowicz, Eva Kaspersson och Bo Norell i en analys från ESO.
26 nov 02 – Ds 2002:31

11 september var en väckarklocka för USA
Efter attacken den 11 september tog det bara några dagar innan USA insåg det lämpliga i att betala åtminstone en fjärdedel av de 2 330 miljoner dollar man var skyldig FN. Enligt många bedömare en cynisk realpolitik för att få världssamfundets stöd när det behövs.
1 okt 02 – Hermele, Kenneth: Vad kostar framtiden?

Inget fel på vattendomarna
De senaste årens kraftiga översvämningar i Norrland vållade en intensiv debatt och vem som bar ansvaret. Nu har miljöbalkskommittén sagt sitt.
13 aug 02 – SOU 2002:50

Ska minkuppfödningen förbjudas?
Opinionen mot pälsdjursuppfödningen har nu nått ända in i regeringen, som kan tänka sig ett förbud mot pälsfarmar, alternativt att djurskyddet stärks.
27 maj 02 – Dir 2002:61

Vattenutredare får förlängd tid
EU har antagit ett ramdirektiv för vattenvård. Miljöbalkskommittén, som ska föreslå hur direktivet ska genomföras, får förlängd tid för detta uppdrag till den 30 november 2002.
3 maj 02 – Dir 2002:37

Grön el kvoteras och avvecklingen avregleras
I Energipropositionen, som utarbetats i samråd med Centerpartiet och Vänsterpartiet, går vägen till ett hållbart energisystem via förhandlingar med industrin och via styrmedel som anpassas till marknadens mekanismer. Barsebäcks andra reaktor planeras stängas 2003, men slutgiltigt beslut ska föregås av ännu en prövning.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:143

Nya tider kräver ny syn på reaktorsäkerhet
Säkerheten kring kärnkraften måste i framtiden klaras trots att högskolorna satsar allt mindre på utbildning och forskning i ämnet och trots att avregleringen pressar kärnkraftsindustrin till rationaliseringar, som kan påverka tillsynsmyndigheternas insyn.
15 apr 02 – Dir 2002:33

Farliga hundar ett växande problem
Det har blivit vanligare med farliga hundar. Kamphundarna har blivit fler och angreppen på människor och djur har ökat. Vad kan göras åt problemet?
15 apr 02 – Dir 2002:18

Håll ett öga på elmarknaden
När elmarknaden avreglerades 1996, fanns sammantaget 270 olika elleverantörer i landet. Men efter sammanslagningar och försäljningar är antalet nu nere i 130, och många är dessutom så hårt knutna till varandra att hela 70 procent av marknaden domineras av tre stora grupperingar – Vattenfallsfären, Birka/Fortumsfären och Sydkraftsfären.
20 feb 02 – SOU 2002:7

4-procentsmål för minskade utsläpp
Utsläppen av växthusgaser i Sverige ska minska med 4 procent mellan 1990 och 2010. Minskningen ska ske enbart genom inhemska åtgärder. Sverige ska ratificera Kyotoprotokollet. Det är huvudpunkterna i regeringens klimatproposition.
15 jan 02 – Prop 2001/2002:55

Miljöskrivelse godkänd
Riksdagen har godkänt regeringens miljöskivelse som handlar om vilka åtgärder som är genomförda och vilka aktiviteter som pågår för att uppfylla miljömålen.
25 feb 00 – MJU 1999/2000:6

Ellagen belyses på nytt
När elmarknaden avreglerades 1995 var tanken att elpriserna skulle bli lägre genom ökad konkurrens. Regeringen har nu gett en utredare i uppgift att analysera ellagens konkurrensregler. Utredaren ska undersöka om det behövs hårdare regler för att undvika korssubventionering på elmarknaden - det vill säga att avgiften för överföring av el används för att dumpa priserna på elproduktion - vilket snedvrider konkurrensen på marknaden.
28 jan 00 – Dir 1999:81

Djurförsök på etisk grund
De nämnder som avgör om djurförsök är etiskt acceptabla behöver fastare grund för sina bedömningar. Därför ska en utredare granska de nuvarande bedömningsgrunderna. Utredaren ska särskilt belysa de etiska frågor som kan uppstå när man använder genetiskt modifierade djur, och som en jämförelse kartlägga hur man etiskt hanterar sådana frågor i andra länder.
21 jan 00 – Dir 1999:103

Anslag för Barsebäck får överskridas
Riksdagen har gett regeringen möjlighet att under nästa år överskrida det tidigare beslutade anslaget för ersättning till Sydkraft AB i samband med avveckling av en reaktor i Barsebäck. Det blev klart då riksdagen sade ja till regeringens budget för energiområdet.
31 dec 99 – NU 1999/2000:3

Sverige vill stoppa bromerade flamskyddsmedel
Miljöminister Kjell Larsson kräver tillsammans med sin danska kollega Svend Auken att EU ska förbjuda flera bromerade flamskyddsmedel.
17 dec 99 – EU:s ministerråd

Långa elavtal ger förluster
Det finns förlorare på den avreglerade elmarknaden. En sådan grupp är de företag som blev leveranskoncessionärer när staten öppnade för konkurrens i handeln med el.
17 dec 99 – Dir 1999:89

Mer pengar till kalkning
Nästa år höjs anslagen till kalkning, miljöforskning och sanering av förorenad mark.
17 dec 99 – MJU 1999/2000:1

Miljöprojekt går inte i mål
Regeringen fördelar nästan 7 miljarder kronor i bidrag till kommunala miljöinvesteringar under perioden 1998-2002.
19 nov 99 – Förslag 1999/2000:RR3

Bilar ska bränslemärkas
Bättre och tydligare information ska förmå konsumenterna att köpa bränslesnålare bilar. På sikt ska detta skapa ett tryck på bilindustrin att utveckla mer miljövänliga fordon.
12 nov 99 – EU-parlamentet

Två miljökonventioner godkända
Riksdagen har godkänt två internationella miljökonventioner, som syftar till att begränsa spridningen av tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen i naturen. Regeringens förslag godkändes av riksdagen utan att något parti kom med invändningar.
12 nov 99 – MJU 1999/2000:3

Gasmonopol ska avskaffas
De svenska naturgasmonopolen ska brytas. Konkurrens ska införas enligt samma principer som på el- och telemarknaden. Den som äger nätet är tvungen att ge plats för konkurrenterna.
12 nov 99 – SOU 1999:115

Kreosot
Sverige får behålla sina stränga regler för användningen av kreosot. Det slår EU-kommissionen fast.
5 nov 99 – EU-kommissionen

Svenska fåglar flyger farligt
EU-kommissionen är inte nöjd med hur Sverige skyddar sina vilda fåglar. Sverige riskerar nu att ställas inför skranket i EG-domstolen.
5 nov 99 – EU-kommissionen

Faktaruta
Miljövårdsberedningen presenterade de första gröna nyckeltalen i slutet av förra året. I finansplanen i årets vårbudget redogjorde regeringen för första gången för utvecklingen på fem områden: energianvändning, försurning, växthuseffekt, luftkvalitet i tätort och övergödning.
5 nov 99 – SOU 1999:127

Nu får alla välja elföretag
Alla ska ha rätt att köpa el av vilket företag som helst. Valfriheten ska inte bara gälla storförbrukare och konsumenter som har speciella elmätare.
22 okt 99 – NU 1999/2000:4

Skärpta miljökrav för räls och väg
Riksdagens revisorer vill att regeringen ger Banverket och Vägverket tydligare riktlinjer för hur de ska hantera miljöfrågor. En rapport från revisorerna tidigare i år visar att verken inte har ordentliga rutiner för att följa upp miljöeffekterna efter att en investering har tagits i drift. Inte heller håller deras miljökonsekvensbeskrivningar tillräckligt hög klass.
22 okt 99 – Förslag 1999/2000:RR2

Särskild taxering av elproduktion
Riksdagen har godkänt regeringens förslag om ändrade bestämmelser inför fastighetstaxeringen år 2000. Bland annat ska elproduktionsanläggningar brytas ut från industrienheterna och taxeras särskilt. Vattenkraftverk kommer dessutom att värderas utifrån produktionen under ett normalår i stället för att som nu baseras på den installerade effekten.
25 jun 99 – SkU 1998/1999:22

Strategi för nya Östersjömiljarden
Regeringen tillsätter en beredning som ska föreslå riktlinjer för det statliga stödet till näringslivsutveckling i Östersjöområdet.
29 jan 99 – Dir 1998:97

Djur kan skadas av alternativ medicin
Det finns risker med homeopati, kiropraktik, massagebehandling och andra alternativmedicinska behandlingar av djur, anser regeringen.
22 jan 99 – Dir 1998:104

Strängare miljöregler när EU fick nya medlemmar
Det höga miljöskyddet i Sverige, Finland och Österrike har drivit fram skärpta regler i EU sedan de tre länderna gick med i unionen 1995.
30 dec 98 – EU-kommissionen

Tillskott i värdefull skog
Skyddet av värdefull skog får ett tillskott på 150 miljoner kronor nästa år. Det har riksdagen beslutat.
30 dec 98 – MJU 1998/1999:2

Kommissionen anmäler miljöbrott
EG-kommissionen har anmält flera fall av brott mot miljöregler till EG-domstolen. De värsta syndarna är Belgien, Italien och Portugal.
18 dec 98 – EU-kommissionen

Sverige får behålla kadmiumgräns
Det är nu mer eller mindre klart att Sverige får behålla sitt gränsvärde för kadmium i handelsgödsel i tre år till.
11 dec 98 – EU-parlamentet

Kadaverfoder förbjuds
Riksdagen har nu godkänt en ändring i foderlagen som innebär att det är föbjudet att använda självdöda djur som djurfoder. Fodermjöl får alltså inte uppblandas med kadaverrester.
11 dec 98 – MJU 1998/1999:5

Rätt att byta el-bolag
Även små el-konsumenter ska kunna dra nytta av el-marknadsreformen. De ska till exempel kunna byta till en billigare leverantör, anser riksdagen. Idag är det bara storkonsumenter av el som kan byta leverantör. Riksdagen förslår att den pågående utredningen om leveranskoncessionssystemet ska lägga fram ett förslag som stärker de små kundernas rätt. Utredningen bör bland annat föreslå att timmätarreglerna ändras.
11 dec 98 – NU 1998/1999:4

Osäkerhet om riskerna med kärnkraftsavfallet
Varar riskerna med det svenska kärnkraftsavfallet i 100 000 år eller 10 miljoner år? Och vad händer om någon av de cirka 5 000 avfallskapslarna är defekt?
11 dec 98 – SOU 1998:130

Slutbullrat i skogen
Riksdagen antog den nya lag som ska begränsa avgaser och buller från skogsmaskiner, grävskopor och andra mobila maskiner. Ansvaret för att de nya hårdare miljöreglerna efterlevs delas mellan återförsäljare och användare. Den som efter årsskiftet medvetet säljer eller använder en maskin som inte uppfyller kraven kan dömas till fängelse i upp till sex månader. Lagen gäller inte fordon som släppts ut på marknaden före årskiftet.
4 dec 98 – MJU 1998/1999:4

Nytt program ska förebygga skador
EU:s hälsoministrar har enats om ett femårigt program för att förebygga personskador i hemmen och på fritiden. Målet ska nås bland annat genom informationskampanjer och förbättrad rapportering och registrering av skador. Innan programmet kan sjösättas ska det först godkännas av Europaparlamentet, och slutligen antas vid ett senare möte i ministerrådet.
20 nov 98 – EU:s ministerråd

Energiprogram under ett tak
EU:s olika program för energisektorn ska samlas i ett ramprogram, enligt ett beslut i ministerrådet.
20 nov 98 – EU:s ministerråd

BSE stoppar köttexport från Portugal
67 fall av galna ko-sjukan, BSE, har upptäckts i Portugal sedan årsskiftet och nu vill EG-kommissionen förbjuda export av alla slags nötköttsprodukter från Portugal.
6 nov 98 – EU-kommissionen

Jordbruksstödet hot mot biologisk mångfald
EU:s gemensamma jordbrukspolitik har ofta en direkt negativ effekt på den biologiska mångfalden i EU-länderna, enligt Europaparlamentet.
23 okt 98 – EU-parlamentet

Baltic 21 får ett eget kansli
Regeringen vill inrätta ett kansli åt deltagarna i Baltic 21, ett internationellt miljösamarbete runt Östersjön. Sekretariatet ska inleda sitt arbete den 1 oktober 1998 och arbeta fram till den 30 september år 2000, skriver regeringen i ett tilläggsdirektiv till utredningen En Agenda 21 för Östersjöområdet.
16 okt 98 – Dir 1998:83

Biogas som fordonsbränsle
En utredare ska granska villkoren för, och lämna förslag på, ett projekt som ska främja en kostnadseffektiv utveckling av produktion, distribution och användning av biogas för fordonsdrift.
28 aug 98 – Dir 1998:33

Färre djurförsök ska skona djuren
Användandet av djurförsök ska begränsas. Det anser en utredning, som dock nöjer sig med motåtgärder av administrativ karaktär.
28 aug 98 – SOU 1998:75

Lagstiftning ses över
En särskild utredare ska se över lagstiftningen som reglerar handel, transporter och distribution av naturgas och annan rörbunden energi.
14 aug 98 – Dir 1998:41

Program ska begränsa växthuseffekten
Regeringen vill att en parlamentariskt sammansatt kommitté ska lägga fram förslag till en samlad svensk strategi för att begränsa och reducera utsläppen av koldioxid och övriga växthusgaser som täcks av det så kallade Kyotoavtalet. Avtalet omfattar bland annat växthusgaserna koldioxid, metan och dikväve (lustgas).
31 jul 98 – Dir 1998:40

Regeringens miljömål utvärderas
Regeringen har tillkallat en parlamentarisk beredning som ska utvärdera de miljökvalitetsmål som regeringen satt upp.. Beredningen ska också kunna föreslå nya delmål vid behov.
31 jul 98 – Dir 1998:45

Nya positioner i kärnkraftsfrågan
Riksdagsdebatten om kärnkraften handlade till stor del om vilka partier som har bytt ståndpunkt i avvecklingsfrågan.
29 maj 98 – Riksdagsdebatt

Hallandsåsen - ett hotat ekologiskt system
En betydande sänkning av grundvattennivån, vattendrag som torkar ut och brunnar som sinar oftare. Det kan bli konsekvenserna av en färdigbyggd tunnel genom Hallandsåsen, konstaterar SGU, Sveriges Geologiska undersökningar, i sin rapport till Tunnelkommissionen.
29 maj 98 – SOU 1998:60

Konsumenterna och miljön
Konsumenterna och miljön är ämnet för en regeringsskrivelse som riksdagen nu har lagt till handlingarna. Skrivelsen innehåller en handlingsplan och regeringen betonar bland annat att konsumenternas val av transportmedel är mycket viktigt för miljön.
22 maj 98 – LU 1997/1998:21

Samordning av Agenda 21
Det lokala Agenda 21-arbetet ska samordnas, anser regeringen.
15 maj 98 – Dir 1998:25

Ökad användning av biomassa för elproduktion
Nära hälften av Sveriges energibehov skulle kunna täckas genom att använda biomassa.
17 apr 98 – Biomassa – en nyckelresurs: Rapport från Kretsloppsdelegationens 1998:20

Omodern gränsöverenskommelse
Gränsälvsöverenskommelsen mellan Sverige och Finland är orationell och omodern, skriver gränsälvsutredningen.
17 apr 98 – SOU 1998:39

Riksdagen väntar på miljöpropp
Riksdagen anser, liksom riksdagens revisorer, att Sveriges trovärdighet i internationella sammanhang lider skada om inte landet bedriver ett seriöst miljöarbete.
3 apr 98 – JoU 1997/1998:18

Dyrare el på vintern
Regeringen vill minska elkonsumtionen vintertid och föreslår därför att skatten höjs på den el som används i fjärrvärmeverkens elpannor. Regeringen föreslår också att förbudet mot att använda finsk röd dieselolja i lastbilar och bussar slopas. Innehållet i regeringens proposition är detsamma som i lagrådsremissen.
3 apr 98 – Prop 1997/1998:140

Höjd energisskatt på stora elpannor
Energiskatten på elen i elpannor inom fjärrvärmesektorn ska höjas under perioden 1 oktober till den 31 mars, föreslår regeringen.
27 mar 98 – Lagrådsremiss: Beskattning av elpannor och vissa andra punktskattefrågor

Kommuner betalar företags miljöförstöring
Kommuner kan i dag tvingas sanera industritomter efter företag som gått i konkurs. Nu måste regeringen undersöka om lagstiftningen bör skärpas, enligt ett riksdagsbeslut.
27 mar 98 – LU 1997/1998:14

Framtidens gröna jobb
Det bör bli lättare att söka bidrag för att skapa ”gröna jobb”, konstaterar miljödepartementet i en rapport. Tidsramarna för bidragssökning och projektgenomförande bör bli generösare och bidragen större.
20 mar 98 – Ds 1998:13

Skärpt foderlag av rädsla för sjukdomar
Efter larm om risk för spridning av olika sjukdomar skärps foderlagen. Dessutom utökas straffskalan; de som bryter mot lagen ska kunna dömas till fängelse i högst ett år.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:92

Lågfrekvent buller bör utredas
Det har blivit allt vanligare med lågfrekvent buller från biltrafiken men också från apparater som värmepumpar, fläkt- och ventilationsanläggningar och köksmaskiner som är vanliga i hemmen eller på arbetsplatserna. Den absoluta tystnaden får närmast betraktas som en bristvara i dagens moderna samhälle, konstaterar riksdagen. Det normala är istället att vi ständigt omges av en mer eller mindre störande ljudmatta.
27 feb 98 – BoU 1997/1998:4

Ge samerna ensamrätt till jakt och fiske i fjällen
Rennäringen är så olönsam att den inte ensam kan upprätthålla den samiska kulturen. Inkomster från kommersiell jakt och fiske, kanske till och med rovdjursjakt, skulle på sikt kunna ge samerna en ny ekonomisk bas.
27 feb 98 – Ds 1998:8

Parlamentet tar strid för miljön
Blyad bensin förbjuds i EU år 2000. Också i övrigt skärps miljökraven på bränslen och bilavgaser.
27 feb 98 – EU-parlamentet

Djurskydd även för vilda djur
Riksdagen har beslutat att djurskyddslagen ska gälla för vilda djur även när dessa inte hålls i fångenskap. Det blir alltså förbjudet att fånga in ett vilt djur, utsätta det för försök, och sedan släppa djuret fritt om det inte är vid god hälsa och har goda möjligheter att bete sig naturligt.
27 feb 98 – JoU 1997/1998:12

Jakt på björn, varg, järv och lo
Antalet rovdjur ökar numera. De stora rovdjuren, det vill säga björn, varg, järv och lo, sprider sig också över större ytor. Det finns nu lika många rovdjur i landet som det gjorde för 70 år sedan. Men antalet är ändå inte tillräckligt stort för myndigheterna ska tillåta rovdjursjakt. Rovdjurstammarna bör bli något större för att arternas långsiktiga överlevnad ska anses vara säkrad i Sverige. Att de fyra rovdjuren och örnarna ska skyddas är inte bara en svensk målsättning, det är också en svensk förpliktelse enligt Bernkonventionen att rovdjuren ska skyddas.
27 feb 98 – Dir 1998:6

Export av miljökunnande ger fler arbeten
Sverige måste bli bättre på att exportera sitt miljökunnande, anser regeringen.
20 feb 98 – Dir 1998:3

Rapport om kärnavfall
En rapport från ett seminarium om beslutsprocessen i samband med lokaliseringen av ett slutförvar för använt kärnbränsle finns nu tillgänglig för den som är intresserad. Bakom seminariet, som hölls i april 1997, låg KASAM, statens råd för kärnavfallsfrågor. KASAM består av vetenskapsmän från Sverige och Finland som tillför oberoende sakkunskap inom olika områden som har betydelse för slutförvaringen av radioaktivt avfall.
20 feb 98 – SOU 1997:180

Sverige ska bli ekologiskt föregångsland
Riksdagen godkänner regeringens arbete med att nå målet om ett ekologiskt hållbart samhälle. Alla partier är dock långt ifrån nöjda.
13 feb 98 – JoU 1997/1998:11

Sjösala vals
Regeringen anser att miljön i de svenska skärgårdarna bör skyddas på olika sätt. Miljövårdsberedningen har tidigare lagt fram en rad förslag om sjöfart, fritidsbåtar, fiske, naturvård, etcetera.
6 feb 98 – Dir 1997:153

Producentansvar för alla varor
Alla varor ska avgiftas och göras material- och energisnåla, långlivade och uppgraderbara, återanvändnings- och återvinningsbara. Det föreslår kretsloppsdelegationen i sin senaste rapport.
23 jan 98 – Producentansvar för varor: Rapport från kretsloppsdelegationen 1997:19

Särskilt godkännande för avgaser försvinner
Kravet på det särskilda avgasgodkännandet för bilar ska tas bort, enligt ett riksdagsbeslut. För att få ett godkännande i dag krävs att tillverkaren lämnar vissa uppgifter samt ger vissa garantier till den enskilde bilägaren. Enligt riksdagsbeslutet ska det i stället framgå redan i bilavgaslagen vilka krav som ska uppfyllas och vilket ansvar som ska gälla för tillverkaren.
19 dec 97 – JoU 1997/1998:10

Regeringen får rätt att stänga kärnkraftverk
Näringsutskottet har godkänt ett lagförslag som ger regeringen rätt att stänga kärnkraftverk, men kräver samtidigt att riksdagen ska få besluta även om stängningar utöver Barsebäck 1.
19 dec 97 – NU 1997/1998:5

Skärpta krav för att använda försöksdjur
Innan djur utsätts för försöksverksamhet måste en försöksetisk nämnd kopplas in, föreslår regeringen.
12 dec 97 – Prop 1997/1998:28

Kretsloppet utvidgas
- Uttjänta datorer och andra elektriska och elektroniska apparater ska demonteras – inte slängas på soptippen.;- Kraven skärps på miljömässig hantering av rivningsavfall från byggen.;- Inom åtta år förbjuds deponering av brännbart och organiskt avfall.
5 dec 97 – JoU 1997/1998:7

Företag ska redovisa miljöpåverkan
Företag som bedriver miljökänslig verksamhet ska ge en särskild miljöredovisning i årsredovisningen.
5 dec 97 – JoU 1997/1998:8

Sverige påverkar EU:s miljöarbete
Den svenska miljöpolitiken har haft framgång inom EU, enligt en promemoria från miljödepartementet.
28 nov 97 – Ds 1997:68

Sveriges miljövårdsarbete inte trovärdigt
Sveriges arbete med att minska utsläppen av kväveoxider och ammoniak har inte varit särskilt framgångsrikt.
28 nov 97 – Förslag 1997/1998:RR2

Penicillin i djurfoder är inte bra
Med hjälp av vetenskapliga rapporter strider nu den svenska regeringen för att få behålla förbudet mot antibiotika i djurfoder.
28 nov 97 – SOU 1997:132, SOU 1997:133

Avgift på utsläpp av förorenat vatten
Den som släpper ut förorenat vatten i naturen bör betala en avgift, föreslår ensamutredaren Eva Eriksson.
28 nov 97 – SOU 1997:155

Energislösande kylskåp stoppas
Kylskåp och frysboxar som förbrukar för mycket energi ska stoppas på marknaden genom en ny lag.
14 nov 97 – NU 1997/1998:4

Ansvarsfrågorna begränsas för kommissionen om Hallandsåsen
Den kommission som ska utreda miljöskandalen i Hallandsåsen ska inte uttala sig om de frågor om ansvar och ersättning som faller under domstolsprövning.
7 nov 97 – Dir 1997:124

Bättre skydd för elkonsumenter
Från årsskiftet blir det lättare för elabonnenter att få ersättning för skador vid elavbrott – och svårare för elbolagen att stänga av strömmen hos en kund.
7 nov 97 – NU 1997/1998:3

Riskstämpla inte Bjärehalvön
Låt inte hela Bjärehalvön drabbas av en riskstämpel. Den åsikten framfördes av många talare under riksdagens debatt om tunnelbygget genom Hallandsåsen.
31 okt 97 – Riksdagsdebatt

Hallandsåsen miljöprövas på nytt
Det blir en ny miljöprövning av tunnelbygget genom Hallandsås. Bygget får bara fortsätta om det kan ske miljösäkert.
24 okt 97 – Riksdagsdebatt

Lagrådet vägrar granska lag på nytt
Det finns inget lagligt utrymme för lagrådet att göra en ny granskning av lagen om kärnkraftens avveckling, säger Stig von Bahr, ordförade i lagrådet.
24 okt 97

Obegränsat ansvar för kärnkraftsägare
Ägare till kärnkraftverk ska ha ett obegränsat skadeståndsansvar för skador vid en kärnkraftsolycka.
3 okt 97 – Ds 1997:55

Lag ger regeringen rätt att stänga kärnreaktorer
Regeringen vill få rätt att själv bestämma när ett kärnkraftverk ska läggas ner. Ett lagförslag banar väg för den trepartiuppgörelse som socialdemokraterna, centern och vänsterpartiet enades om i vintras.
3 okt 97 – Prop 1996/1997:176

93 punkter för ett ekologiskt Sverige
Hur tillgodoser vi våra behov i dag utan att äventyra kommande generationers behovstillfredsställelse? Regeringen sammanställer sitt ekologiska program i 93 punkter.
3 okt 97 – Skriv 1997/1998:13

Tredubblad energibudget
Energipolitiken får sin anslag tredubblade för 1998.
26 sep 97 – Prop 1997/1998:1

Exploatörer ska gottgöra ingrepp i miljön
Den som fått tillstånd att exploatera ett värdefullt naturområde ska kompensera ingreppet genom att bekosta miljöförbättringar i naturen, på samma plats eller någon annanstans.
12 sep 97 – Ds 1997:52

Nytt avtal om Torne älv
Den svensk-finska överenskommelsen om fiske, vattenrätt och miljöskydd i gränsälvarna ska skrivas om och moderniseras.
12 sep 97 – Dir 1997:79

Kretslopp
Trasiga datorer, telefoner och andra apparater, liksom farligt rivningsavfall och uttjänt kontorspapper ska inte få kastas på soptippen.
12 sep 97 – Prop 1996/1997:172

Farligt gods
Räddningsverket bör vara ansvarig myndighet när det gäller transport av farligt gods, föreslår ensamutredaren Ulf Bjällås.
12 sep 97 – SOU 1997:109

Djur och växter behöver vild skog
I syfte att bevara den biologiska mångfalden bör cirka en miljon hektar skog miljöskyddas, anser miljövårdsberedningen.
12 sep 97 – SOU 1997:97

Skogsskyddet ska stärkas i norr
Dagens skogsskydd är koncentrerat till Norrlands inland. Drygt 800 000 hektar är skyddade i reservat, nationalparker och domänreservat. Det är främst fjällen och de fjällnära skogarna som är skyddade.
12 sep 97 – SOU 1997:97

Vattenavrinning
Älvar och vattendrag rinner som de själva vill och de följer varken kommun- eller länsindelningar. När myndigheterna ska vaka över vattenkvaliteten och ställa krav på bättre vattenmiljö bör vattenadministrationen vara anpassad till hur vattnet rinner.
12 sep 97 – SOU 1997:99

Sverige klarar inte miljömål
Sverige kommer inte att klara FNs mål om begränsning av utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser.
15 aug 97 – Ds 1997:26

Stopp för energislösande kylskåp
Regeringen vill sätta en gräns för hur mycket energi en kyl eller frysbox får sluka. Kylskåp som förbrukar mer får inte släppas ut på marknaden.
15 aug 97 – Prop 1996/1997:174

Lättare att jaga mink och sjöfågel
Fler personer vill jaga än det finns jakttillfällen. Det konstaterar en utredning som vill öka möjligheterna till jakt och beskära Jägarförbundets makt.
1 aug 97 – SOU 1997:91

Kärnkraftsavveckling utan slutår
Med en marginell ändring godkände riksdagen regeringens förslag till ny energipolitik. Därmed upphävde riksdagen också sitt tidigare beslut om att avveckla kärnkraften senast år 2010.
13 jun 97 – NU 1996/1997:12

Lättare få skadestånd av elbolag
Regeringen vill ge elbolagen ett större skadeståndsansvar mot kunderna vid elavbrott. Nya lagregler ska också skydda konsumenterna mot avstängning av elen.
13 jun 97 – Prop 1996/1997:136

Billigare elmätare för villaägare
Husägare och andra små elkonsumenter ska inte behöva betala mer än 2 500 kronor för köp och installation av en timregistrerande mätare av elförbrukningen.
6 jun 97 – NU 1996/1997:11

Försök med transplantation från djur till människa regleras
I Sverige finns 10–15 forskargrupper som arbetar med överföring av organ, vävnad eller celler från djur till människa. Nu ska en kommitté föreslå en lagreglering av försöken.
30 maj 97 – Dir 1997:44

Beredskap för ny galna kosjuka
Regeringen får bestämma hur djurkadaver hanteras.
2 maj 97 – JoU 1996/1997:8

Energi
Uppgörelsen om energin sätter spår redan i årets budget. Från den 1 juli 1997 lämnas understöd till satsningar på vindkraft, vattenkraft och kraftvärme. Staten bidrar med 15 procent av kostnaderna för investeringar vindkraft eller småskalig vattenkraft. Företag som satsar på kraftvärmeproduktion baserad på biobränsle får 3 000 kronor i bidrag per installerad kWh i elproduktionskapacitet, dock med högst 25 procent av investeringen. Satsningen på förnyelsebara energikällor utgör ett helt nytt ramanslag i budgeten. Ramen för 1997 föreslås bli 80 miljoner kronor.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

Allmän miljö- och naturvård
Regeringens föreslår att pengar avsätts för det nya ersättningssystemet för rovdjursrivna renar. Systemet förutsätter en återkommande inventering av rovdjursstammen. För detta ändamål behövs 5 miljoner kronor 1997.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

Ny myndighet ansvarar för energin
Regeringen föreslår att en ny energimyndighet inrättas den 1 januari 1998.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Information spar energi
Information, utbildning, provning, kommunal energirådgivning, märkning och certifiering av energikrävande utrustning ska få oss att bättre hushålla med energin.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Vatten värmer villorna
Elenergi ska bytas mot varmvatten. Det ska ske genom att småhus ansluts till de befintliga fjärrvärmenäten.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Effektivitet, sparande och ny energi ersätter kärnkraften
En effektivare användning av energin, en ökad användning av fjärrvärme och nya miljövänligare energikällor. Så tänker sig näringsminister Anders Sundström ersätta det energitomrum som två avställda Barsebäckreaktorer lämnar efter sig.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Mer pengar till kärnkraftsmyndigheter
Statens kärnkraftinspektion (SKI) och Statens strålskyddsinstitut (SSI) får ökade resurser.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Hjärnkraft ersätter kärnkraft 5,6 miljarder till energiforskningen
5,6 miljarder kronor satsas på ny energiforskning de kommande sju åren. För att kärnkraften ska kunna avvecklas måste forskningen resultera i ny teknik, slår regeringen fast.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Sundström satsar på sund ström
Stöd lämnas till investeringar i vindkraftverk, småskaliga vattenkraftverk och anläggningar för kraftvärmeproduktion.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Koldioxiden bekämpas internationellt
350 miljoner kronor satsar regeringen på internationellt klimatsamarbete under en sjuårsperiod.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

Pristak på elmätare
Det ska bli lättare att välja vem du vill handla el av. Regeringen sätter tak på priset för elmätarutrustning.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:85

Höjs Sveriges koldioxidtak?
Efter kärnkraftsuppgörelsen har en del riksdagsmän oroats över att koldioxidutsläppen kommer att öka.
14 feb 97 – Riksdagsdebatt

Båda reaktorerna i Barsebäck stängs
Den första kärnkraftsreaktorn ska stängas senast den 1 juli 1998. Den andra innan 1 juli 2001. Det är innebörden i trepartiuppgörelsen mellan socialdemokraterna, centern och vänsterpartiet.
7 feb 97

Företag måste redovisa miljöfarliga aktiviteter
Endast miljöfarliga företag ska behöva redovisa sin påverkan på den yttre miljön, enligt redovisningskommitténs slutbetänkande.
29 nov 96 – SOU 1996:157

Sverige minskar koldioxidutsläpp mest
Sveriges ska minska koldioxidutsläppen med 17 procent. Sverige åläggs de tuffaste besparingarna inom EU, trots att Sverige redan nått längre i reduktion av koldioxidutsläppen i jämförelse med andra EU-länder.

Tunnel blir en miljard billigare
För att förenkla och förbilliga byggandet av Norra länken i Stockholm har regeringen föreslagit en lag som tillåter tillfälliga intrång i nationalstadsparken. Samtidigt åläggs Vägverket att återställa parken efteråt.

Den miljöpolitiska hösten: Förbifarten, vargarna och bensinskatten är knepiga utmaningar
Regeringen hann inte sjösätta särskilt många nya miljöpolitiska förslag under hösten. Ett tungt beslut som hann in i systemet var en rejäl satsning på utökat skydd av värdefull skog och marina områden. Havsmyndigheten och Artdatabanken, bland andra, fick förstärkta anslag.

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se