Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Idrott
Kulturpolitik
Massmedia
Etik och religion
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
21 artiklar om Idrott
 
Fler sanktioner mot kampsportsvåld
I Sverige krävs det tillstånd för att få organisera boxning och en del andra kampsportsmatcher där det förekommer våld mot deltagarnas huvuden. Nu införs fler sätt att straffa organisatörer som brutit mot villkoren.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:62

Huliganregister på plats nästa säsong
Något senare än planerat går regeringen fram med förslaget om ett huliganregister: polisen ska få föra en lista med personuppgifter och foton på personer som har portats från idrottsarrangemang. Även arrangörerna ska få ta del av listan.
11 sep 14 – Prop 2013/2014:254

Halverad polisnota för idrottsbolag
Poliskostnaderna för aktiebolag som arrangerar till exempel idrottsevenemang bör halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson i en utredning som överlämnades till justitieminister Beatrice Ask i dag.
7 maj 13 – Ds 2013:24

Kvinnor lyft för supporterkulturen
Kvinnors ökade intresse för idrott främjar en positiv supporterkultur och måste uppmuntras, anser regeringens utredare Björn Eriksson. I sitt slutbetänkande sätter han bland annat fingret på hur storstadsklubbar infiltreras av kriminalitet.
21 mar 13 – SOU 2013:19

Hur motverkar Föreningssverige sexövergrepp?
När höjdhopparen och världsstjärnan Patrik Sjöberg offentliggjorde att hans före detta tränare missbrukat honom som barn tog en debatt fart om sexuella övergrepp inom Idrottssverige. Nu ska Ungdomstyrelsen kartlägga hur föreningslivet arbetar med att förebygga övergrepp.
28 jan 13 – Regeringsbeslut

Kontroll av fotbolls- och scoutledare
Alla arbetsgivare som anställer personal för att arbeta direkt och regelbundet med barn - även inom frivilligsektorn - ska ha rätt att begära utdrag ur belastningsregistret från den som anställs.
15 nov 12 – SOU 2012:72

Ett huliganregister behövs
Kampen mot huliganism är meningslös om inte våldsverkarna kan hållas borta från arenorna, menar utredaren Björn Eriksson. Han föreslår att dömda huliganer ska kunna registreras - samt att tillträdesförbudet till matcherna ska utvidgas.
11 apr 12 – SOU 2012:23

Fotboll är stort!
Fotboll är så mycket mer än matcher, mål, utsökt underhållning, huliganer och bråk. Fotboll spelar en stor roll i många städers och orters identitet. Fotbollsklubbar stöds och utnyttjas i kommuners och företags strategier. Fotboll spelar på många strängar, lokalpatriotism och ekonomi, social sammanhållning och motsättningar. Åke Svidén har läst historikern Torbjörn Andersson mastodontverk, ”Spela fotboll bondjävlar”, i vilket fotbollens plats i samhället analyseras.
22 jun 11 – Andersson, Torbjörn: ”Spela fotboll bondjävlar” - del 1

Antidopning Sverige AB
I likhet med Danmark och Norge ska även Sverige få en fristående organisation som ska arbeta mot dopning. Det föreslår regeringens utredare.
15 feb 11 – SOU 2011:10

Fotboll, pengar och politik
Om det finns någon som fortfarande hävdar att idrott och politik inte hör ihop så bör den personen läsa ”Disamore”. Efteråt går det inte att hävda att fotbollen inte har en central roll i samhället. Den italienska fotbollen erbjuder inte bara en arena för underhållning, hopp och förtvivlan för fansen, utan en arena för politik, affärer, korruption och andra brott. Åke Svidén recenserar.
4 nov 10

S vill se Borg bjuda in föreningar
Det är dags att finansminister Anders Borg bjuder in idrotten och Föreningssverige till en dialog om planerna på ändrade moms- och skatteregler, anser Socialdemokraterna.
25 mar 10

135 miljoner till elitidrott
Regeringen godkänner Riksidrottsförbundets elitsatsning över flera år. 135 miljoner satsas. Satsningen ska ske i samarbete mellan RF och SOK.
19 jan 09

Gamla OS-ideal på plats i Peking
Inför OS i Kina i sommar kommer Sverker Lindströms anklagelseskrift, Det stora sveket, mot diktaturens Kina och Internationella Olympiska Kommittén mycket vältajmat. Han jämför sommarens OS i Peking med OS i Berlin 1936.
24 apr 08 – Lindström, Sverker: Idrott i diktaturens tjänst

Nej till våldsamma kampsporter
Kampsporter som tillåter slag och sparkar mot huvudet förbjuds för arrangörer som inte beviljats särskilda tillstånd. Förbudet ska ersätta den nuvarande lagen om förbud mot proffsboxning, enligt regeringens proposition.
27 mar 06 – Prop 2005/2006:147

Våldsamma kampsporter förbjuds
Alla kampsporter som tillåter slag och sparkar mot huvudet förbjuds från och med den första oktober nästa år. Det föreslår regeringen i en ny departementsskrivelse.
18 okt 05 – Ds 2005:46

Pojkfotbollens bög- och kärringsnack
I Sverige spelar nästan varannan pojke fotboll. Familjer planerar sin tid efter träningar, matcher och turneringar i förvissning om att barnen ägnar sig åt något meningsfullt, kul och nyttigt. Men vad är det som egentligen utspelas på planen, i omklädningsrum och på turneringar?
10 jun 03 – Fundberg, Jesper: Kom igen gubbar!

Idrottsrörelsen ska bli självständigare
Idrottsrörelsen kan räkna med bättre ekonomiska villkor de närmaste åren. Statsbidragen ska visserligen inte öka men inkomsterna från spel och lotterier beräknas öka kraftigt.
3 dec 99 – KrU 1999/2000:3

Kommissionen granskar villkor för spelaragenter
EU-kommissionen ska granska om Internationella fotbollsförbundets, Fifa, regler om spelaragenter verkligen är i linje med EU:s regler.
29 okt 99 – EU-kommissionen

TV-lista bara en formalitet
Rätten att upprätta en TV-lista, som ger allmänheten tillgång till stora sportsliga evenemang på teve blir bara en formalitet.
30 apr 99 – KU 1998/1999:23

Nya mål för statens stöd till idrotten
Ett ökat stöd till elitidrotten och mer idrott för högstadielever, det är några av idrottsutredningens förslag.
31 jul 98 – SOU 1998:76

Kultur, medier, trossamfund och fritid
Världsmästerskapen i friidrott 1995 i Göteborg blev ett ekonomiskt fiasko för friidrottsförbundet, som var värd för evenemanget. Förbundet hamnade på obestånd och konkursen hotade. För att rädda friidrottsförbundet föreslår regeringen att staten ska skjuta till 11,3 miljoner kronor. Det ska räcka för att göra fordringsägarna nöjda.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se