Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Idrott
Kulturpolitik
Massmedia
Etik och religion
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
394 artiklar om Kultur
 
Statligt stöd till kulturskolan återinförs
Beskedet innebär att det statliga stödet till kulturskolorna nästa år återställs till den nivå det hade tidigare.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020

Förslag: 85 miljoner i utökat mediestöd
Pengarna ska förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och lokal journalistik i hela landet.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020

politiken.se - erbjudande!
Redaktionen har återupptagi utgivningen av politiken.se (och forskningen.se) med samma inriktning som tidigare - dvs med en oberoende och reklamfri nyhetsjournalistik på nätet. Men vi vet inte om vi kan få ihop tillräckligt många betalande prenumranter för finansiera verksamheten. En prenumeration koster 530 kr/år.
ÖPPEN23 maj 19 – Prislista för bibliotek, Prislista för skolor, Teckna prenumeration här!

Pop rimmar med politik
Musik kan vara politisk men är all musik politik? Nej, det menar nog inte journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarsson. Men den mesta musik kan vara en spegelbild av sin tid, av en idé, en strömning eller ett fenomen. Det illustrerar Gunnarsson på ett förtjänstfullt sätt i knappt fyrtio korta kapitel där musik från de senaste årtiondena kopplas samman med en berättelse om samhället i övrigt. Jorun Koca Jakobsson recenserar boken,
ÖPPEN31 mar 19 – Gunnarsson, Anna-Charlotta: Popmusik rimmar på politik

politiken.se på banan
Politiken.se har haft både ekonomiska och tekniska problem på senare tid. Men nu ska e-tidningen och databasen förhoppningsvis fungera igen, och den journalistiska bevakningen återupptas.
ÖPPEN21 feb 19

Mediernas skeva Sverigebild
Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund är underrepresenterade i nyhetsflödet. Rättviseförmedlingens nya rapport, delfinansierad av Vinnova, beskriver mediernas snedvridna persongalleri.
5 nov 15 – Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren!

Medieutredning öppnar för kvalitetskrav
Mediernas demokratiska funktion är hotad. Det fastslår den statliga medieutredningen som i en delrapport öppnar för att ett framtida mediestöd kan utgå från innehållets kvalitet.
5 nov 15 – SOU 2015:94

Litteraturpriset går till Svetlana Aleksijevitj
Årets Nobelpristagare i litteratur går till den vitryska författaren Svetlanda Aleksijevitj med motiveringen "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Hon skriver i en rysk litterär tradition, men med en dokumentär arbetsmetod. Hon slog igenom med “Bön för Tjernobyl”, hennes stora verk “Kriget har inget kvinnligt ansikte” handlar om andra världskriget.
8 okt 15 – SR: Kulturradions “Nobelsänding”, Svenska akademiens biobibliografiska notis

Klassisk dagstidning kan återuppstå
Planer finns på att åter ge ut Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har köpt utgivningsbeviset av tidningens siste chefredaktör, rapporterar gt.se.
3 sep 15

Regeringen slopar DAB-radion
Regeringen lägger ner planerna på att gå över till digitalradio.
24 jun 15 – SvD 25/6-15

MP säger nej till digitalradio
Miljöpartiets kongress beslöt i helgen att det svenska FM-nätet inte ska släckas ner och ersättas med digital DAB-radio, som en utredning föreslagit.
15 jun 15

Delvis nytt presstöd klubbat
Riksdagen ändrar reglerna för det statliga presstödet för att det ska vara mer i takt med tiden och den tekniska utvecklingen. Och regeringen uppmanas, i tillkännagivanden, att stegvis börja avveckla reklamskatten för dagspressen samt att inleda försök där post och dagstidningar delas ut samtidigt.
20 maj 15 – Riksdagsdebatt

Bred enighet i KU om nytt presstöd
Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har nått en bred enighet om regeringens förslag om förändrat presstöd, skriver företrädare för samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
17 maj 15 – SvD 18/5-15, KU 2014/2015:KU12

Fler sanktioner mot kampsportsvåld
I Sverige krävs det tillstånd för att få organisera boxning och en del andra kampsportsmatcher där det förekommer våld mot deltagarnas huvuden. Nu införs fler sätt att straffa organisatörer som brutit mot villkoren.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:62

Presstödet modifieras
Regeringen föreslår att presstödsreglerna ändras på några punkter. Bland annat ska stödet inte bli så hårt knutet till storleken på den tryckta upplagan. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver kulturministern Alice Bah Kunke att man framförallt vill ge lokalpressens ett bättre stöd. Men några stora belopp skjuts inte till.
ÖPPEN19 mar 15 – Dn Debatt 19/3-15

Novak tar pulsen på pressad press
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har sjösatt sin första utredning — "En mediepolitik för framtiden". Journalisten Anette Novak har utsetts till särskild utredare och ska lägga fram förslag till nya mediepolitiska verktyg som håller på lång sikt.
12 mar 15

Regeringen utreder mediekrisen
Sjunkande upplagor och nedlagda redaktioner. Tidningskrisen är i förlängningen ett demokratiproblem, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp), som nu tillsätter en mediepolitisk utredning.
5 mar 15 – Dir 2015:26

Tidningsdöden kryper allt närmare
Tidningsjournalistiken klickas och delas som aldrig förr. Men allt färre betalar för den, redaktionerna krymper och tidningar har börjat läggas ner.
4 mar 15

Digitalradio om två år
Digital marksänd radio kan starta om två år, enligt en plan som läggs fram för regeringen i dag. I planen ingår att FM-bandet släcks ner 2022. Dumt och dyrt, svarar kritiker.
1 dec 14 – SOU 2014:77

Juholt: "Suhonen tar sig friheter"
Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt är kritisk mot det egna partiet — och sin förra rådgivare, som skrivit boken "Partiledaren som klev in i kylan".
30 okt 14 – Debatt om Daniel Suhonen bok “Partiledaren som klev in i kylan”

Sju av tio använder sociala medier
Nätet tar allt större plats i vårt umgänge med andra människor. Fler än sju av tio svenskar använder sociala medier, visar ny statistik.
23 okt 14

Svårt vinna mark för e-boken
Svensken ratar plattan för pappret. Försäljningen av e-boken bromsar in och av den boom som spåddes till 2015 syns få tecken.
25 sep 14

Huliganregister på plats nästa säsong
Något senare än planerat går regeringen fram med förslaget om ett huliganregister: polisen ska få föra en lista med personuppgifter och foton på personer som har portats från idrottsarrangemang. Även arrangörerna ska få ta del av listan.
11 sep 14 – Prop 2013/2014:254

Filmbranschen kan bestämma själv
Idag är det Statens medieråd som sätter åldersgränser för nya filmer på bio. Men systemet haltar, inte minst eftersom barn och unga konsumerar mer film via nätet än på bio. En särskilt utredning föreslår att filmbranschen ska ta över ansvaret.
9 sep 14 – SOU 2014:64

Få förstår ordet jobbskatteavdrag
Fyra av tio vet inte vad ordet jobbskatteavdrag betyder, enligt en undersökning Novus gjort åt radioprogrammet Språket i Sveriges Radio.
2 sep 14

Om Kurt Salomonson
Idag är det tyst om de svenska arbetarförfattarna. Men inte helt tyst. Litteraturvetarna skriver nämligen avhandlingar. Kurt Salomonson gruvarbetare på femtiotalet, senare en viktig intellektuell arbetarförfattare, skildrade i sina romaner fabrikslivet, förtrycket och det alienerade industriarbetet och han riktade också skarp kritik mot arbetarrörelsens byråkratiska överbyggnad. Han var syndikalist och illa omtyckt av dåtidens sossepampar. Långt senare har han fått upprättelse. Ivar Lo hjälpte till. Nu är Salomonson aktuell som föremål för en litteraturhistorisk avhandling, som Jan-Ewert Strömbäck har läst med stort intresse.
ÖPPEN28 aug 14 – Carl-Eric Johansson: Brutal social demaskering

Politikerna och litteraturen
Litteraturprofessorerna Forslind och Ohlsson har studerat vad några politiker använder litteraturen till. Statsminister Reinfeldts bekännelse att han läste Läckbergdeckare på semestern är utgångspunkten för deras resonemang.
ÖPPEN21 aug 14 – Forslind, Tribjörn och Ohlson, Anders: Statsministerns sommarläsning - om politik, litteratur och bildning

Utgivningsbevis för webbplatser utreds
En parlamentarisk kommitté ska se över de grundlagar som reglerar tryck- och yttrandefriheten. En knäckfråga gäller skyddet för webbplatser med utgivningsbevis - till exempel omstridda Lexbase.
13 aug 14 – Dir 2014:97

Museerna bör få avbilda konst
För att de allmänna museerna ska kunna avbilda konstverk i sina digitala kataloger bör de få göra undantag från regler i upphovsrätten, föreslår en utredning.
12 jun 14

Ner med allt
Åren kring 1968 har ofta behandlats styvmoderligt av litteraturhistorien och tagits för trångsynt plakatpolitik. I Johan Svedjedals nya essäsamling med titeln “Ner med allt?” återupplivas bortglömda författarskap från perioden och välkända ikoner beskrivs utifrån nya vinklar. Här varvas pricksäkra iakttagelser med det rent studentikosa. Ragni Svensson recenserar.
ÖPPEN21 maj 14 – Svedjedal, Johan: “Ner med allt?”

Arkiv öppnas för biblioteken
Folkbibliotek, skolor och universitet ska framgent ha gratis tillgång till den digitala tjänsten "Svensk arkivinformation" (SVAR) vid Riksarkivet.
6 maj 14 – Pressmeddelande

Riksdag & Departement går i graven
Drygt fyra månader före riksdagsvalet går tidningen Riksdag & Departement i graven. Politiker vill helt enkelt bli mindre granskade, menar KU-ordföranden Peter Eriksson.
29 apr 14

Skribenter får ansvara för näthat
Ansvariga utgivare ska inte kunna straffas för hatiska kommentarer som utomstående skriver på nätsidor, har en oenig högsta domstol beslutat. Beskedet får blandat mottagande.
19 mar 14 – Högsta Domstolens beslut

Centrum för lättläst läggs ned
Regeringen föreslår att Centrum för lättläst läggs ned. Myndigheten för tillgängliga medier övertar flera av dess uppgifter.
18 mar 14 – Prop 2013/2014:134

Är nya medier moderna?
Lennart Weibull, mkv-professor från Göteborg, ifrågasätter att vi befinner oss mitt i en medierevolution. Medielandskapet har visserligen utvidgats. Men fortfarande är tidningsläsningen på papper vanligare än på nätet, och vi använder oftare tv- och radioapparater än datorn. Vad som har hänt är faktiskt att teve har blivit det dominerande mediet. Och de sociala medierna är knappast några massmedier. Snarare ersätter de brev, telefon och mänskliga möten, menar nestorn inom svensk masskommunikationsforskning.
ÖPPEN13 mar 14 – MedieSverige 2014 - Statistik och analys

Journalisten Nils Horner dödad
Stockholm Sveriges Radio-journalisten Nils Horner är död. Han sköts ihjäl i morse i Afghanistans huvudstad Kabul, bekräftar Ekot.
11 mar 14 – Sveriges Radios korrespondent Nils Horner dödad

Målstyrning av museer
Det ska utarbetas nya kulturpolitiska mål specifikt för de statliga museerna. De stora institutionernas arbete och organisation ska läggas under utredares lupp.
5 feb 14 – Dir 2014:8

Dagspressen och digitaliseringen
Enligt Tidningsutgivarna (TU) har nu alla stora tidningskoncerner i Sverige infört, eller planerar att införa, någon form av betalvägg, rapporterar Sveriges Radio.
5 feb 14

Moralism och skräpkultur
Nya massmedier har alltid skapat oro hos delar av befolkningen, särskilt eftersom det ofta är ungdomar som först tar till sig av det nya. Tommy Gustafsson och Klara Arnberg, analyserar i boken Moralpanik och lågkultur hur moralismen tagit sig uttryck i massmedierna under nittionhundratalet. Jorun Koca Jakombsson recenserar.
26 dec 13 – Tommy Gustafsson och Klara Arnberg : Moralpanik och lågkultur

Behövs alternativ kremeringsmetod?
Cirka 22 ton metall blir över efter kremeringar varje år - skrot efter kistbeslag och medicinska implantat som grävs ned på landets kyrkogårdar. Det här borde återvinnas i stället, föreslår en utredning.
18 dec 13 – SOU 2013:82

SKL för bibliotekens talan om e-böcker
Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör ett förhandlingsutspel, och tar på sig uppdraget att föra folkbibliotekens talan i förhandlingarna med förlag och distributörer om villkoren för e-boksutlåning.
16 dec 13 – PM angående SKLs utgångspunkter för e-böcker på folkbibliotek

Ledande SD-politiker är rasister och näthatare
I början av veckan avslöjade Expressen med hjälp av en researchgrupp att flera SD-politiker är flitiga kommentatorer på rasistiska nätsajter som Avpixlat. Bland annat har Marie Stensby, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, skrivit så här med anledning av ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade: "Hoppas de svälter sig till döds!".
10 dec 13 – Researchgruppen "Avpixla Avpixlat" , Expressen " Expressen avpixlar anonyma skribenter" , Stockholms fria tidning "Vilka är näthatarna”, Göteborgs Fria "Avpixlat – från liten hatsajt till politisk institution"

Gammelmedia dominerar
Det påstås ofta att internet är på väg att konkurrera ut gammelmedia - TV, radio och tidningar. Men 18 år efter att internet introducerades ägnar Medelsvensson fem gånger mer tid åt tradionella medier än åt medier på internet. Det framgår av den senaste undersökningen, ”Svenskarna och internet”, skriven av professor Olle Findahl.
ÖPPEN28 nov 13 – Svenskarna och internet, Olle Findahl

Stadsbibliotek vill ha billiga e-böcker
I ett debattinlägg i Dagens Nyheter pläderar Stockholms stadsbibliotek för en ny deal om e-böcker mellan förlagen och biblioteken. Det råder inget direkt motsatsförhållande mellan utlåning och försäljning, menar man.
29 okt 13 – DN debatt

Fler e-böcker i Libris
Kungliga Biblioteket får 2 miljoner i anslag för en försöksverksamhet som syftar till att fler e-böcker, inte minst föräldralösa verk, ska bli tillgängliga i sökkatalogen Libris.
24 okt 13 – Regeringsbeslut 2013-10-24

Nya bibliotekslagen antagen
På torsdagen godkände riksdagen förslaget till ny bibliotekslag. Den nya lagen innehåller inte några stora nyheter, men den fastslår att alla kommuner ska ha ett folkbibliotek och att det ska vara gratis att låna böcker.
24 okt 13 – Riksdagsdebatt

Digitalisering av kulturarvet
Ett EU-direktiv är på väga att genomföras i svensk rätt med sikte på så kallade föräldralösa verk - texter, ljud- och bildupptagningar med mera där upphovsmannen respektive rättighetsinnehavaren är okänd.
15 okt 13 – Ds :

Statens museer betalar dåligt
Statens museer och andra statliga institutioner betalar inte konstnärerna enligt det avtal som finns, rapporterar Sveriges Radio.
10 okt 13

Alice Munro får Nobelpriset
"Den samtida novellkonstens mästare", så motiverade Svenska Akademin årets Nopepristagare i litteratur Alice Munro. Kort och koncist - precis som Munros litteratur med andra ord.
10 okt 13 – SR: Nobelspecial: Alice Munro, ljudfil

Hur effektiv är jämställdhetspolitiken?
Myndigheten för kulturanalys ska utvärdera om de miljoner som regeringen har lagt på enskilda jämställdhetssatsningar inom kulturområdet har gett resultat.
8 okt 13 – Uppdrag till Myndigheten för kulturanalys

Nationella läsmål
Regeringen vill ha nationella mål för litteratur- och läsfrämjande. Alla i Sverige ska oavsett bakgrund och utifrån sina förutsättningar utveckla en god läsförmåga och ha tillgång till litteratur av hög kvalitet. Detta tror sig regeringen nå med relativt små pengar.
26 sep 13 – Prop 2013/2014:3

Borgerligt tapp i kyrkovalet
De borgerliga partigrupperna tappade rejält i kyrkovalet, där SD ryckte framåt. Men ledarna för de borgerliga riksdagspartierna är inte oroade för att resultatet ska vara en föraning om hur det blir i riksdagsvalet.
16 sep 13

Presstödet ska bibehållas
Den parlamentariskt sammansatta Presstödskommittén vill behålla presstödet men justera bidragsnivåerna för enskilda tidningar. Kommitténs opolitiske ordförande, juristen Hans-Gunnar Axberger dömer ut kommitténs förslag. I en reservation skriver han att dagens presstöd har tjänat ut – vad som behövs är ett stöd till kvalitetsjournalistik inte stöd till enskilda olönsamma tidningar.
11 sep 13 – SOU 2013:66

Stiftelsen Lättläst läggs ned
Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur ska avvecklas och dess verksamhet flyttas över till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det föreslås i utredningen Lättläst som överlämnats till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
29 aug 13 – SOU 2013:58

Läromedel om romer tas fram
Skolverket har fått regeringens uppdrag att ta fram läromedel för grundskolan om romsk kultur, språk, religion och historia. Skolverket har konstaterat att det saknas läromedel om romernas kultur och historia. Det har inneburit att skolan inte kunnat fullgöra sin uppgift att undervisa elever om de nationella minoriteterna.
29 aug 13 – Pressmeddelande: Läromedel om romsk kultur, språk, religion och historia tas fram

Radion blir digital
En särskild utredare, branschsamordnare, ska tillsammans med Myndigheten för radio och tv ta fram förslag till hur övergången från analog till digital radio ska ske.
29 aug 13 – Dir 2013:76

Utredning om åldersgränser för film
Regeringen vill att ett branschorgan ska ta över uppgiften fastställa åldersgränser för biograffilm. Statens medieråd som sedan 2011 har den uppgiften ska ersätts med ett branschorgan där medierådet ingår, liksom representanter för branschen och föräldrar.
29 aug 13 – Dir 2013:77

Oklar efterfrågan på dab-radio
Regeringen vill släcka det vanliga radionätet och ersätta det med ett nät för digital marksänd radio. Men kritiker dömer ut tekniken som föreslås och ifrågasätter om lyssnarna verkligen vill ha en förändring.
11 aug 13

Statliga åldersgränser är föråldrade
Regeringen låter utreda om statens förhandsgranskning av biofilmer som ska visas för barn och ungdomar kan slopas och att branschen själv tar ansvar för åldersklassificeringen.
6 aug 13 – Dir 2013:77

Radio- och tv-avgiften består
En särskild utredning ska analysera olika avgiftsmodeller för framtidens public service i tv och radio - men dagens avgiftssystem behålls till minst år 2020.
19 jun 13 – Prop 2012/2013:164

Omfattande trafik på högerextrema webbsajter
De öppet våldsbejakande högerextrema webbsajterna har drygt 144 000 enskilda besök varje dag, visar en ny kartläggning.
19 jun 13 – Våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet

Halverad polisnota för idrottsbolag
Poliskostnaderna för aktiebolag som arrangerar till exempel idrottsevenemang bör halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson i en utredning som överlämnades till justitieminister Beatrice Ask i dag.
7 maj 13 – Ds 2013:24

Biblioteket ska stärka demokratin
Bibliotek i varje kommun. Avgiftsfria lån av litteratur oavsett teknikform. Dessa grundläggande regler för biblioteken ligger fast i regeringens förslag till ny bibliotekslag.
23 apr 13 – Prop 2012/2013:147, Behövs politisk info på biblioteken? Bibliotekarier besvarar enkät, Behövs facklitteratur, forskningstidskrifter och databaser på socialkontoret? SSR-medlemmar besvarar en enkät.

Fornminne före 1850
Regeringen föreslår nya målsättningar för kulturmiljöarbetet - och plockar upp ett utredningsförslag om att datera fornlämningsskyddet.
2 apr 13 – Prop 2012/2013:96

Kvinnor lyft för supporterkulturen
Kvinnors ökade intresse för idrott främjar en positiv supporterkultur och måste uppmuntras, anser regeringens utredare Björn Eriksson. I sitt slutbetänkande sätter han bland annat fingret på hur storstadsklubbar infiltreras av kriminalitet.
21 mar 13 – SOU 2013:19

Nedåt för folkbiblioteken
Kungliga biblioteket, som har sammanställt preliminär statistik från i fjol, varnar för att fler och fler folkbibliotek stänger och att antalet låntagare sjunker.
20 mar 13 – Kungliga biblioteket, pressmeddelande med preliminär statistik för 2012

Egardt styrelseordförande för Thielska
Regeringen tillsatte på torsdagen ny ordförande för styrelsen för Stiftelsen Thielska Galleriet. Det blir landhövdingen i Uppsala Peter Egardt som tar över den vakanta platsen efter Claës Wachtmeister som avsattes av regeringen för en tid sedan.
7 mar 13 – Pressmeddelande

Biblioteket ska stärka demokratin
Bibliotek i varje kommun. Avgiftsfria lån av litteratur oavsett teknikform. Dessa grundläggande regler för biblioteken ligger fast i det förslag till ny bibliotekslag som regeringen lade fram i en lagrådsremiss på torsdagen. I lagförslaget betonas bibliotekens betydelse för demokratins utveckling.
7 mar 13 – Lagrådsremiss: Ny bibliotekslag

Arkitekturmuseum byter namn
Arkitekturmuseum i Stockholm byter namn till Statens centrum för arkitektur och design enligt ett regeringsbeslut. Museet ska var mötesplats för såväl arkitektur som form och design.
28 feb 13 – Pressmeddelande

Vem står för näthatet?
Är näthatets ”skrivbordskrigare” en armé eller ett gäng knäppisar? Svaret på frågan är avgörande för hur vi andra hanterar problemet. Lisa Bjurwalds bok om näthatet, ”Skrivbordskrigarna”, har kritiserats för att vara ostrukturerad. Men frågan om vem som ligger bakom hatet och hoten på nätet är inte lätt att besvara. Här finns nämligen allt från extrema ideologier till total brist på vanlig mänsklig hänsyn. Christian Andersson recenserar.
14 feb 13 – Lisa Bjurwald: Skrivbordskrigarna , Expressen, Jenny Madestam

Regler om talböcker lättas upp
Regeringen ska inte längre behöva ge tillstånd åt biblioteken att de förse funktionshindrade låntagare med talböcker, föreslår en utredning. I stället ska biblioteken anmäla inläsning och utlåning till Patent- och registreringsverket.
13 feb 13 – SOU :

Evenemangslista utreds
Regeringen ger Myndigheten för radio och tv i uppdrag att utreda en evenemangslista, dvs. en lista över framför allt stora idrottsevenemang som ska sändas i tv och nås av ”en väsentlig del av allmänheten”.
7 feb 13 – Uppdrag till Myndigheten för radio och tv om evenemangslista

Hur motverkar Föreningssverige sexövergrepp?
När höjdhopparen och världsstjärnan Patrik Sjöberg offentliggjorde att hans före detta tränare missbrukat honom som barn tog en debatt fart om sexuella övergrepp inom Idrottssverige. Nu ska Ungdomstyrelsen kartlägga hur föreningslivet arbetar med att förebygga övergrepp.
28 jan 13 – Regeringsbeslut

Tv-avgift för datorer och plattor
Snart börjar SVT köra samtliga sändningar fritt via nätet. Samtidigt kommer Radiotjänst börja ta ut tv-avgift för datorer och surfplattor, enligt tidningen Computer Sweden.
23 jan 13

Tårtgate nytt ord i svenskan 2012
Tårtgate, zlatanera, nomofob, memil och spårtjuv är bara några exempel på nya ord som det svenska språket har berikats med under 2012. I Språkrådets lista ligger tonvikten på nya IT-ord.
27 dec 12

Kontroll av fotbolls- och scoutledare
Alla arbetsgivare som anställer personal för att arbeta direkt och regelbundet med barn - även inom frivilligsektorn - ska ha rätt att begära utdrag ur belastningsregistret från den som anställs.
15 nov 12 – SOU 2012:72

Kapitalismens logik har blivit vår
Vi lever i en verklighet där människor blivit varor och mänskliga handlingar tjänster. Ekonomiska logiker styr inte bara vårt samhälle utan också vår syn på varandra, och det är vår egen acceptans som gjort detta möjligt. Så argumenterar Nina Björk i sin senaste bok, som innehåller såväl skarp samhällsanalys som en del trötta klyschor. Ragni Svensson recenserar.
8 nov 12 – Björk, Nina: Lyckliga i alla sina dagar

Statens insatser till “lättläst” utreds
En särskild utredare ska se över statens insatser på området ”lättläst”. Om man läser direktiven ser det ut som att regeringen överväger att skära ned på stödet till Centrum för lättläst.
25 okt 12 – Dir 2012:109

Blå tåget
Blå tåget var aldrig musikjournalisternas band. Publiktillströmningen var skiftande, och bandets texter var ambivalenta i förhållande till tidens politiska rörelser. Dessutom börjar Blå tåget som en iscensättning av ett band snarare än ett faktiskt turnerande band – något som förklarar det något absurda påståendet att få i bandet faktiskt kunde spela sina instrument. Trots det utgör Blå tågets historia en viktig pusselbit i den svenska kulturpolitiska historien. Hur kommer det sig? Morris Wikström recenserar.
4 okt 12 – Berger, Tore och Nylén: Tidens rififi

”Lyft” ska höja läsförmågan
Lagom till bokmässan i Göteborg presenterade Litteraturutredningen sitt slutbetänkande. Flera förslag - exempelvis ett om pedagogiska "läsombudsmän" i förskolan - har udden riktad mot den sjunkande läsförmågan bland skolbarn. Utredningen uttalar sig även i kulturpolitiska stridsfrågor, som biblioteksersättningen till författare och tillgången på e-böcker hos folkbiblioteken.
27 sep 12 – SOU 2012:65

Mildare presstödsregler för minspråk
Presstödskommittén har lämnat flera förslag som underlättar för tidningar som helt eller delvis är skrivna på samiska eller meänkieli att kvalificera sig för statligt presstöd.
18 sep 12 – SOU 2012:58

TV-skatt i stället för licens
TV-licensen bör ersättas med en individuell radio- och tv-skatt för alla över 18 år, att betalas efter inkomstens storlek. Det skulle råda bot på det systematiska avgiftsfusket och vore mer rättvist, anser utredarna. Men cheferna för Sveriges Radio och Sveriges Television är rädda för att deras oberoende gentemot staten ska äventyras.
12 sep 12 – SOU 2012:59

Fornlämningsskyddet dateras
Det allmäna skyddet för fornlämningar bör kopplas till en tidspunkt - år 1750 - menar Kulturmiljöutredningen. Nyare lämningar än så ska prövas av länsstyrelsen innan de förklaras vara skyddsvärda.
7 jun 12 – SOU 2012:37

Reklamsnuttar mitt i matchen
TV4 får regeringens tillstånd att visa mycket korta reklaminslag under direktsända fotbollsmatcher och andra sportevenemang.
5 jun 12 – Prop 2011/2012:151

Folkhemmet i ruin
Tysta städer, nedlagda industrier och stängda bibliotek. Det är en dyster miljö Dan Jönsson tecknar i essäsamlingen ”Ingemansland”. I följebrevet till recensionsexemplaret beskrivs det som en resa genom Reinfeldts Sverige, men frågan är om boken inte lika stor utsträckning är en resa genom folkhemmets borttynande rester, ruinerna av ett annat ideologiskt antagande. Eller annorlunda uttryckt: av en annan ekonomisk politik.
31 maj 12 – Jönsson, Dan: Ingenmansland

Ny teknikneutral bibliotekslag
I förslaget till ny bibliotekslag utesluter regeringen uttryckligen att biblioteken finansierar sina egna kostnader för e-böcker med avgifter. Däremot är det okej att biblioteken begränsar utlåningen av just e-böcker. Det slås fast i en Ds från Kulturdepartementet.
15 maj 12 – Ds 2012:13

Dyr e-utlåning internationellt dilemma
Nyligen beslutade Kulturrådet att e-böcker skulle få förlagsstöd och försäljningen går kontinuerligt uppåt. De största köparna är biblioteken. Men frågan om hur deras utlåning av e-böcker ska bekostas är fortfarande olöst - och en öm punkt mellan förläggare och bibliotek.
8 maj 12 – Kulturnytt: Danska bibliotek oroar sig för e-bokskostnader, Kulturnytt: Partnersamtal om e-böcker avbryts

Ett huliganregister behövs
Kampen mot huliganism är meningslös om inte våldsverkarna kan hållas borta från arenorna, menar utredaren Björn Eriksson. Han föreslår att dömda huliganer ska kunna registreras - samt att tillträdesförbudet till matcherna ska utvidgas.
11 apr 12 – SOU 2012:23

Även nättidningar ska sparas hos KB
Regeringen vill att rapporter, artiklar och annat som bara publiceras elektroniskt ska sparas i Kungliga biblioteket. Hittills har skyldigheten att lämna in material för arkivering endast gällt fysiska föremål som tidningar, böcker och videoband.
29 mar 12 – Prop 2011/2012:121

Hopp om nåd för journalister
Etiopiens premiärminister Meles Zenawi öppnar för att benåda politiker och journalister som dömts för terrorbrott. Vi överväger också benådning, om förövarna erkänner sin skuld och sina misstag, sade Zenawi.
9 feb 12

Närradiotillstånd är statligt stöd
Ett tillstånd att sända närradio i mer än en kommun ska betraktas som ett statligt stöd. Därför måste Myndigheten för radio och tv som avgör frågan om större sändningsområde för närradio, ta hänsyn till EU:s regler om statsstöd som kan snedvrida konkurrensen.
8 feb 12 – Promemoria: Förslag till bestämmelse om tillämpning av statsstödsregler i vissa fall av beslut om sändningsområde för närradio

Allt fler bibliotek försvinner
Svensken lånar allt färre böcker och de senaste femton åren har vart femte bibliotek försvunnit, visar statistik från Kungliga biblioteket.
2 jan 12

Presstödet ska utredas
Nu är det dags: en parlamentarisk kommitté ska syna det statliga stödet till dagspressen "utifrån en bred genomlysning av konkurrensförhållandena på mediemarknaden", som regeringen skriver i direktiven.
15 dec 11 – Dir 2011:112

E-boksuccé smäll för biblioteken
Det starkt ökande e-bokläsandet har blivit en ekonomisk chock för biblioteken. För varje e-bok som lånas ut betalar biblioteken 20 kronor till e-boksdistributören Elib.
7 dec 11

Hälften av svenskarna facebookar
Internet kryper allt längre ner i åldrarna. Hälften av treåringarna är numera ute och surfar. Och halva svenska folket facebookar. Killar spelar mera spel och tjejer läser oftare bloggar.
16 nov 11

SVT:s täckningskrav ses över
I framtiden kan andra distributionsvägar komma att komplettera Sveriges Televisions AB:s marksändningar, för att se till att tv-sändningarna når alla i befolkningen.
9 nov 11

Avlidna ska begravas snabbare
Den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och begravning respektive kremering bör halveras, från dagens två månader till en månad.
9 nov 11 – Lagrådsremiss: Några begravningsfrågor

Småbidrag till litteraturen
En miljon för att utveckla samarbetet mellan folkbiblioteken och det lokala civilsamhället. En miljon till välsorterade bokhandlar som vill ordna evenemang för att lyfta fram kvalitetslitteratur. Samt en miljon till förlag som vill ge ut sina backlist-titlar som e-böcker.
3 nov 11 – Promemoria Ku2011:04/2011/19

Kultur till äldre för 30 miljoner
Ett statligt bidrag på 30 miljoner kronor ska ge äldre personer ökad delaktighet i kulturlivet genom såväl kulturupplevelser som eget skapande.
6 okt 11

15 miljoner till digital bio
Regeringen har beslutat om hur statsbidraget till digitalisering av biografer ska fördelas. Tidigare har man beslutat om ett stöd på 15 miljoner till digitaliseringen för åren 2011 - 2014.
6 okt 11

Äntligen, Tranströmer!
Äntligen, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth när Svenska Akademien beslöt att ge årets Nobelpris i litteratur till Tomas Tranströmer.
6 okt 11

SNS vd avgår
Anders Vredin, vd för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), avgår efter kritiken mot att han försökt tysta forskningschefen Laura Hartman.
26 sep 11

Är tidningen död 2027?
Amerikanska och australiensiska framtidsforskare påstår att den tryckta pressen i Sverige ska försvinna år 2025. Exakt så blir det naturligtvis inte. Men trenden är tydlig, såväl morgontidningar som kvällstidningar tappar läsare. Upplagorna faller allt snabbare och tappet är störst bland de yngre.
8 sep 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Även nättidningar ska sparas hos KB
Regeringen vill att rapporter, artiklar och annat som bara publiceras elektroniskt ska sparas i Kungliga biblioteket. Hittills har skyldigheten att lämna in material för arkivering endast gällt fysiska föremål som tidningar, böcker och videoband.
30 aug 11 – Lagrådsremiss: Leveransplikt för elektroniskt material

Tidningar stänger nätkommentarer
Expressen stänger möjligheten att kommentera artiklar i realtid i diskussionsforum på nätet. I stället ska inläggen förhandsmodereras och inte som i dagsläget tas bort i efterhand.
29 aug 11

Partipropaganda på nyhetsplats!
En överväldigande majoritet av tidningsläsarna anser att deras morgontidning visar sina politiska åsikter på nyhetsplats. Endast sju procent anser att tidningarna är opartiska. Läsarna betraktar alltså den opartiska nyhetsjournalistiken som en myt, framgår det av sommarens SOM-rapport.
25 aug 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Bibliotek i kris
Folkbiblioteken får färre besökare och utlåningen av böcker minskar. Den negativa utvecklingen tog sin början för tio år sedan och inget trendbrott är i sikte. Den negativa trenden förklaras av billigare böcker och internet.
15 jul 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Författare ska lättare kunna få asyl
Författare som är förföljda och hotade i sitt hemland ska lättare kunna få stanna i Sverige.
29 jun 11

Fotboll är stort!
Fotboll är så mycket mer än matcher, mål, utsökt underhållning, huliganer och bråk. Fotboll spelar en stor roll i många städers och orters identitet. Fotbollsklubbar stöds och utnyttjas i kommuners och företags strategier. Fotboll spelar på många strängar, lokalpatriotism och ekonomi, social sammanhållning och motsättningar. Åke Svidén har läst historikern Torbjörn Andersson mastodontverk, ”Spela fotboll bondjävlar”, i vilket fotbollens plats i samhället analyseras.
22 jun 11 – Andersson, Torbjörn: ”Spela fotboll bondjävlar” - del 1

Ny chef för Nationalmuseum
Regeringen har utsett Berndt Arell som chef för Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde. Arell är idag direktör för Svenska kulturfonden i Finland och har tidigare bland annat varit chef för Kiasma vid Statens Konstmuseum i Helsingfors och chef för Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn.
16 jun 11 – Kulturdepartementets pressmeddelande

Stulna kulturföremål ska återlämnas
Regeringen har beslutat att Sverige ska ansluta sig till Unidroit-konventionen från 1995. Den gör det möjligt för andra länder att kräva återlämnande av kulturföremål som stulits eller förts ut ur det egna landet till Sverige.
16 jun 11 – Pressmeddelande: Sverige ansluter sig till Unidroit-konventionen, KrU 2010/2011:10

Ett öre mer för boken
Regeringen höjer biblioteksersättningen med 1 öre i år. Ersättningen för varje boklån på biblioteken blir därmed 1,33 kronor. Sammanlagt innebär det ökning med 1,4 miljoner kronor till 127,9 kronor.
16 jun 11 – Kulturdepartementet: Regeringen höjer biblioteksersättningen för 2011, Sveriges Författarförbunds hemsida

Programutbudet kan begränsas
Public service ska vara ett alternativ till de kommersiella aktörerna inom radio och TV. Det skriver kulturministern i direktiven till den utredning som ska föreslå villkoren för SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion i framtiden.
16 jun 11 – Dir 2011:51

Internet och kapitalet
Internet har ingått ett oheligt äktenskap med kapitalismen, skriver Foster och McChesney i Monthly Reviews marsnummer. De noterar att de stora bolagen stärker sitt grepp inom medieindustrin och att makten över ordet koncentreras. Offentliga tillgångar privatiseras. Vi lever i en värld full av reklam och propaganda. Nya järntrianglar etableras. Men samtidigt har internet inneburit att allt fler kan kommunicera fritt. Tekniken kan vara en revolutionär kraft och och de nya medierna har i vissa lägen visat sig stärka social omvandling. Det är en paradox.
9 jun 11 – The Internet’s Unholy Marriage to Capitalism (Monthly Review, March 2011)

Valbevakning i balans - med undantag
Lika mycket höger som vänster. Och rejält ökat utrymme för Sverigedemokraterna. Så såg det ut i nyhetsmedierna inför höstens val, enligt en rapport från Göteborgs universitet signerad medieprofessor Kent Asp.
21 maj 11

Gamla normer i ny språkdräkt
Upphovsrättslagen ska moderniseras. De gamla normerna behålls, men de delas upp mer överskådligt, de kortas, rubriksätts och får en ny språkdräkt – allt för att underlätta för rättstillämpningen.
19 apr 11 – SOU 2011:32

Innan vi blev olyckliga
Det är synd om människorna, tyckte August Strindberg. Åtminstone sedan vi lämnade allas vårt urhem Afrika för sådär sextio tusen år sen, är man benägen att tillägga efter att ha läst Lasse Bergs nyutkomna bok Skymningssång i Kalahari, med undertiteln Hur människan bytte tillvaro. I denna bok får vi nämligen, bland mycket annat, lära oss att vi människor rent genetiskt är helt anpassade för ett liv som kringströvande allätande samlare i Afrika.
14 apr 11 – Berg, Lasse: Skymningssång i Kalahari

Litteraturens villkor analyseras
I tider när e-books och online-erbjudanden konkurrerar med det tryckta ordet sjunker läsförståelsen hos svenska skolbarn. En kommitté ska föreslå hur litteraturens roll ska stärkas.
24 mar 11 – Dir 2011:24

Regeringsuppdrag: kulturanalys
Från och med den första april i år kommer Sverige att ha en myndighet för "kulturanalys"- och det är inte ett aprilskämt. Dess uppgift blir att utvärdera, analysera och redovisa effekter av statliga förslag och åtgärder inom kulturområdet. Myndigheten ska även bistå regeringen med underlag för nya beslut och rekommendera omprövingar av de redan fattade - vem som får pengar och inte, med andra ord.
15 feb 11

Antidopning Sverige AB
I likhet med Danmark och Norge ska även Sverige få en fristående organisation som ska arbeta mot dopning. Det föreslår regeringens utredare.
15 feb 11 – SOU 2011:10

Kulturarvet digitaliseras
Riksarkivet har fått i uppdrag att samordna digitaliseringen, det digitala förvarandet och det digitala förmedlandet av vårt kulturarv.
11 feb 11

Slopad filmcensur öppnar för åtal
Filmcensuren avskaffades vid årsskiftet. Liberalt kan tyckas. Men fler filmer och dataspel än tidigare riskerar nu att bli fällda i domstol därför att de innehåller grovt våld. Den lag mot våldsskildringar i film som kom till i början av 80-talet, vars syfte var att reglera den då helt nya hemvideomarknaden, har i praktiken gjorts verkningslös av biografbyråns allt liberalare bedömningar. När nu ingen förhandsgranskning längre görs kan gränserna för hur denna lag ska tillämpas komma att ritas om, skriver Karl Camnert som tittat närmare på den nya lagstiftningens oförutsedda konsekvenser.
3 feb 11 – KrU 2010/2011:2

Mer repriser och gammal skåpmat?
Det ska bli lättare för SVT och Radion att sända repriser och att återanvända program i andra kanaler och på webben. Det föreslår regeringen i en propositionen till riksdagen.
16 nov 10 – Prop :

Fotboll, pengar och politik
Om det finns någon som fortfarande hävdar att idrott och politik inte hör ihop så bör den personen läsa ”Disamore”. Efteråt går det inte att hävda att fotbollen inte har en central roll i samhället. Den italienska fotbollen erbjuder inte bara en arena för underhållning, hopp och förtvivlan för fansen, utan en arena för politik, affärer, korruption och andra brott. Åke Svidén recenserar.
4 nov 10

Sänkta avgifter för kommersiell radio
I augusti i år så fick Sverige en ny, EU-anpassad radio och tv-lag. Det innebär bland annat att kraven på de kommersiella radiostationerna att sända egenproducerat material och program med lokal anknytning, försvann helt. Nu vill regeringen dessutom sänka sändningsavgifterna för kommersiell radio.
8 sep 10 – Pressmeddelande

Surströmmingens tid är ute
Årets surströmming lär vara den bästa på länge, säger experterna. Men hur länge till får vi äta denna delikatess i Sverige? Sverige har en dispens från EU:s regelverk som tillåter tillverkning av den norrländska delikatessen bara ett år till.
24 aug 10

Piratpartiet sköter Wikileak-servrar
Piratpartiet kommer att sköta driften och säkerheten av Wikileaks nya servrar, uppger partiet i ett pressmeddelande.
17 aug 10

Negativ attityd till burka i skolan
Nästan 90 procent av svenska folket tycker inte att det är okej att bära slöjor som täcker ansiktet i skolan eller på jobbet. Däremot visar årets upplaga av Mångfaldsbarometern att ungefär 60 procent anser att det är okej att bära slöjorna hijab och shayla, som inte täcker ansiktet, på arbetsplatsen.
5 aug 10

Folkpartiet vill strama upp slöjregler
Folkpartiets partiledare Jan Björklund vill ändra högskolelagen och skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja, rapporterar Ekot. Men Socialdemokraterna tycker att Björklund överdriver behovet.
4 aug 10

EU godkänner presstödet
EU-kommissionen godkände på tisdagen reglerna för det svenska presstödet. Det innebär att maxstödet till storstadstidningar sänks från 64 miljoner kronor till 45 miljoner kronor.
20 jul 10

Hultsfredsfestivalen ställer in
Hultsfredsfestivalen skulle ha firat sitt 25:e jubileum i år. I stället ställs den in. Med två veckor kvar till festivalen har bara drygt 5 000 biljetter sålts.
29 jun 10

Ny mediemyndighet inrättas
Regeringen har tidigare lagt fram ett förslag om att filmcensuren ska avskaffas och att Statens biografbyrå avvecklas. Vissa uppgifter som biografbyrån utförde behövs även i fortsättningen, och därför ska en ny myndighet – Statens medieråd - inrättas.
15 jun 10 – Dir 2010:64

Filmcensuren avskaffas
Filmcensuren avskaffas. Nu kommer regeringens proposition som slutgiltigt ska avskaffa filmcensuren för vuxna. Kvar blir systemet med åldersgränser för barn och ungdomar.
10 jun 10 – Prop 2009/2010:228

Blågula perspektiv
Mera svenskt är en samling med nio fristående essäer av Karl-Olov Arnstberg vilka var och en har det gemensamt att de behandlar Sverige. Dagens, gårdagens och framtidens svenska nation sätts i fokus utifrån olika, och ofta flytande perspektiv.
2 jun 10 – Arnstberg, Karl-Olov: Mera svenskt

Kulturministern på turné
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inledde på tisdagen en turné runt landet där hon möter representanter för ideella organisationer, kommuner och landsting för att diskutera kulturfrågor. Det är ett av förslagen från kulturpropositionen som nu genomförs.
25 maj 10

Riksutställningar byter inriktning
Riksutställningar blir kvar men får ett ändrat uppdrag. Man ska dra ner den egna produktionen av utställningen för att i stället bistå andra utställningsproducenter. Dessutom ska det nya Riksutställningar främja en samordning inom musei- och utställningssektorn.
11 maj 10 – SOU 2010:34

Birnbaum chef för Moderna Museet
Daniel Birnbaum blir ny chef för Moderna Museet i Stockholm. Han efterträder Lars Nittve som varit chef för museet sedan 2001.
6 maj 10 – Pressmeddelande

Ny radio- tv-myndighet bildas
En utredare ska förbereda och genomföra bildandet av den nya Myndigheten för radio och tv, som ska efterträda Granskningsnämnden för radio och TV och Radio- och TV-verket, vilka avvecklas. Den nya myndigheten ska ta över verksamheten som dessa verk bedriver idag samt de nya uppdrag som finns i den nyligen föreslagna radio- och tv-lagen.
20 apr 10 – Dir 2010:42, Dir 2010:41

Upphovsrätten ska skyddas
I Upphovsrättsutredningens delbetänkande läggs en rad förslag som syftar till att ta tillvara upphovsmännens rättigheter på en växande marknad. Den särskilde utredaren Jan Rosén vill slå vakt om upphovsmannens rättigheter.
8 apr 10 – SOU 2010:24

Konsten att släppa loss
Människan har, sedan urminnes tider, träffats i grupper för att dansa, dricka och larma för att uppnå en gemensam upplevelse av glädje. Fram till 1700-talet var festande en viktig komponent i snart sagt alla kända samhällen. I Karnevalsyra berättar Barbara Ehrenreich den melankoliska historien om hur människan glömt bort konsten att släppa loss.
31 mar 10 – Barbara Ehrenreich: Karnevalsyra – den kollektiva glädjens historia

S vill se Borg bjuda in föreningar
Det är dags att finansminister Anders Borg bjuder in idrotten och Föreningssverige till en dialog om planerna på ändrade moms- och skatteregler, anser Socialdemokraterna.
25 mar 10

Ny chef för världskulturen
Sanne Houby-Nielsen blir ny överintendent och chef för Statens museer för världskultur, dvs för Världskulturmuseet i Göteborg samt etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm.
25 mar 10 – Pressmeddelande: Sanne Houby-Nielsen ny överintendent för Statens museer för världskultur

Presstödet spikas inom kort
Inom kort lämnar regeringen sitt slutgiltiga förslag om presstödet till EU-kommissionen. Presstödet har förföljt alliansregeringen sedan den tillträdde.
25 mar 10 – Pressmeddelande: Sverige lämnar in slutligt förslag om presstödet till EU-kommissionen

Nya regler för kommersiell radio
Regeringen föreslår att kravet att de kommersiella radiostationerna ska sända egenproducerat material och program med lokal anknytning tas bort. Möjligheterna till sponsring ska öka. Tillstånden att sända radio ska fördelas genom slutna anbudsförfaranden och de ska gälla i åtta år.
24 mar 10 – Prop 2009/2010:115

Museer utreder sin framtid
Riksförbundet Sveriges museer och de centrala museerna har fått regeringens uppdrag att stärka samarbetet i museisektorn.
24 mar 10 – Pressmeddelande: Uppdrag till Riksförbundet Sveriges museer och de centrala museerna om förstärkt samarbete

Taikon och Rosengren får medalj
Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon och jazzmusikern Bernt Rosengren fick på torsdagen medaljen Illis quorum meruere labores i guld av åttonde storleken av regeringen.
18 mar 10 – Pressmeddelande: Bernt Rosengren mottager Illis quorum meruere labores

Inkomstgarantin för konstnärer avskaffas
Inkomstgarantin för konstnärer avskaffas. Nu är det definitivt att regeringen vill avveckla den livslånga inkomstgarantin för en rad framstående konstnärer.
18 mar 10 – Pressmeddelande: Regeringen föreslår att inkomstgarantin för konstnärer avvecklas

Agneta Dreber ny SR-ordförande
Agneta Dreber föreslås bli ny styrelseordförande i Sveriges Radio, enligt ett pressmeddelande från Public service-företagets förvaltningsstiftelse.
12 mar 10

Filmcensuren avskaffas
Regeringen lägger nu fram ett förslag om att filmcensuren för vuxna avskaffas från årsskiftet. Däremot blir de nuvarande åldersgränserna för film kvar.
11 mar 10 – Pressmeddelande: Regeringen föreslår att filmcensuren för vuxna avskaffas

Tysk övervakningslag stoppad
Vem har ringt, skickat sms och epost till vem, när och var? Sedan 2008 har den tyska staten lagrat information om sina medborgare i brottsbekämpningens namn. Kritikerna såg en orwellsk dystopi i lagen. Och nu har författningsdomstolen givit dem rätt. Men även i framtiden kommer EU-länderna – även Sverige – att kartlägga medborgarnas telekommunikationsvanor.
4 mar 10 – Malmströms blogg, Konkrete Ausgestaltung der Vorratsdatenspeicherung nicht verfassungsgemäß

Musikverket tar över
När statens stöd till Stiftelsen Rikskonserter upphör bör i stället inrättas ett Statens musikverk som tar över Statens musiksamlingars verksamhet och till det läggs en särskild enhet med ansvar för att främja levande musik.
23 feb 10 – SOU 2010:12

Kulturrådet slaktas inte
Statens Kulturråd får behålla sin en central roll i den nya regionala kulturpolitiken. Kulturrådet ska förhandla med de regionala instanserna om fördelning av statens anslag till kulturen i regioner och kommuner. Det är innehållet i den utredning som landshövding Chris Heister lade fram tidigare i veckan.
23 feb 10 – SOU 2010:11

Regeringens e-postadresser olagliga
Att regeringen enbart håller sig med e-postadresser på engelska är inte förenligt med språklagen, enligt justitieombudsmannen (JO). Däremot är det inte olagligt att döpa svenska flygplatser till airport, anser JO.
23 feb 10

Svensk spellagstiftning EU-godkänd
Den svenska spellagstiftningen strider inte mot EU:s lagar. Det anser en generaladvokat vid EU-domstolen i ett förslag till utlåtande i målet där två tidigare kvällstidningschefer åtalats.
23 feb 10

3 miljoner till minoritetsspråk
Regeringen satsar 3 miljoner kronor på att revitalisera minoritetsspråk. Pengarna ska användas till att stödja språkarbete för att stärka och återta de nationella minoritetsspråken.
3 feb 10

Journalistik som passion och plikt
Ryszard Kapuscinski var en legend redan medan han levde. I rollen som reporter bevittnade han med egna ögon mer än tjugo revolutioner och besökte världens alla hörn. De böcker som följde i resornas spår, bland andra om Haile Selassies autokratiska Etiopien och Shahens Iran, vidgade gränserna för vad som kallas journalistik.
28 jan 10 – Kapuscinski, Ryszard: Reporterns självporträtt

Sänkt stöd till storstadstidningar
Presstödet sänks för storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. Det är EU som dikterar villkoren och regeringen väljer att följa EU-kommissionens förslag. Alternativet är en utdragen och osäker process i EU-domstolen.
7 jan 10 – Ds 2009:68

Vårens böcker
Här är redovisas bokförlagens planerare utgivning av samhällslitteratur våren 2010.
28 dec 09

Lättnader för kommersiell radio
Lättnader för kommersiell radio, längre tillståndsperioder och slopade innehållskrav är ett par nyheter i den radio-och tv-lag som kulturministern lagt fram i en lagrådsremiss.
17 dec 09 – Pressmeddelande från kulturdepartementet

Savianos glöd är hans styrka
Skönhet och helvete är en samling artiklar skrivna av Roberto Saviano mellan 2004 och 2009. Det är artiklar i en lång rad områden, från fotboll och boxning, till kokainindustrins organisation i Europa. Således en relativt spretig bok, där författarens styrkor lyser bredvid mindre briljanta inlägg.
10 dec 09 – Roberto Saviano: könhet och Helvete – Om Maffia, Fotboll och Ordets Makt

Ny vd på rikskonserter
I väntan på att Rikskonserter ska avvecklas under 2011 blir Göran K. Johansson ny chef för Stiftelsen Svenska rikskonserter. Han efterträder den 1 februari 2010 Björn W Stålne. Men redan den 31 december 2010 slutar han det nya jobbet.
26 nov 09

Bang - Äntligen!
Det kan man verkligen utropa när det nu kommit en bok med texter i nytryck av Barbro Alving till hundraårsminnet av hennes födelse. Bangs bästa lyder titeln kort och gott för ett urval gjort av dottern Ruffa, dock ”Ett subjektivt urval” som hon skriver i förordet.
26 nov 09 – Barbro Alving: Bangs bästa

Birgitta Svendén operachef
Birgitta Svendén blir ny operachef på Kungliga Operan i Stockholm. Hon börjar sitt nya jobb den 1 april 2010 då hon efterträder Anders Franzén.
19 nov 09 – Pressmeddelande: Birgitta Svendén blir ny chef för Kungliga Operan

Utredning om romernas situation
Delegationen för romska frågor, som verkat sedan 2006, får delvis nya uppgifter och förlängd tid.
10 nov 09 – Dir 2009:99

Ny musikplattform utreds
Regeringen lägger ner Rikskonserter 2011. Nu ska en utredare, Eric Sjöström, chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm, lägga fram förslag till en ny statlig plattform för musiklivet.
29 okt 09 – Dir 2009:96

Chris Heister utreder kulturen
Chris Heister, landshövding i Västerbottens län, och tidigare moderat finanslandstingsråd i Stockholms län, ska utreda en ny modell för att fördela statliga bidrag till kulturverksamhet runt om i landet.
29 okt 09 – Pressmeddelande: Landshövding Chris Heister utreder ny modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet

Kyrkan säger ja till homovigsel
Homosexuella par ska kunna vigas i Svenska kyrkan från och med den 1 november i år. Det beslutade kyrkomötet på torsdagen.
22 okt 09 – Debatten på kyrkomötet, direktsändning och arkiv.

Meddelarskyddet stärks
Meddelarskyddet ska stärkas. I en lagrådsremiss föreslår regeringen att det uttryckligen ska vara förbjudet för en myndighet att straffa en medarbetare som lämnat uppgifter för publicering i media.
30 sep 09 – Lagrådsremiss: Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor

Filmcensuren utvidgas
I juni föreslog en statlig utredning att filmcensuren ska avskaffas. Nu föreslår i stället regeringen att filmcensuren utvidgas, så att den ska omfatta också digital bio.
30 sep 09 – Lagrådsremiss: Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor

Staten träder tillbaka
Regeringen föreslår ett nytt mål för kulturpolitiken - målet ska inte längre vara att motverka kommersialismens avigsidor. Anslag på kulturområdet ska fördelas enligt ”portföljmodellen”. Riksteatern, Riksutställningar och Rikskonserter läggs ner.
21 sep 09 – Prop 2009/2010:3

Åsiktsjournalistiken breder ut sig
Den politiska kommentaren börjar allt mer leva sitt liv utanför ledarsidorna. Dessa kommentatorer har blivit viktiga aktörer i valrörelsebevakningen i alla medier. Deras typ av tolkande journalistik har en stor demokratisk potential, men riskerar också att bli pseudojournalistik.
3 sep 09 – Nord, Lars och Stur, Elisabeth: I tyckandets tid

EU:s kulturarv digitaliseras
Den sittande upphovsrättsutredningen har fått i uppdrag att ta ställning till om upphovsrättslagen ska ändras så att det blir möjligt för bibliotek och arkiv att digitalisera och tillgängliggöra upphovsrättsligt skyddade verk.
13 aug 09 – Dir 2009:65

Ipredlagen utvärderas
Trots att den kontroversiella Ipredlagen bara varit i kraft sedan 1 april har regeringen nu tillsatt en särskild utredare som ska utvärdera lagen. Det blir kammarrättslagman Helena Jäderblom i Stockholm som får uppdraget.
23 jul 09 – Dir 2009:68

Oppositionen säger ja till sponsring
Oppositionen vill behålla nuvarande sponsringsrelger i SVT och motsätter sig skärpta regler. De rödgröna partierna (s, v och mp) vill tvärtom ha en mer generös inställning.
23 jun 09 – Motion (s) ang Radio och tevepolitiken

Filmcensuren avskaffas
Filmcensuren ska avskaffas. Det föreslår justitierådet Marianne Eliason i sin utredning som för tydlighetens skull heter Avskaffa filmcensuren för vuxna. Däremot ska åldersklassificeringen av filmer för barn bibehållas.
10 jun 09 – SOU 2009:51

Ökade anslag till public service
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion får drygt 6,7 miljarder kronor 2010. Det är en ökning med 200 miljoner kronor jämfört med i år.
4 jun 09 – Prop 2008/2009:195

Nya medlemmar i medierådet
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth nya ledamöter i Medierådet. Förordnandena gäller tills vidare, dock längst t.o.m. 31 december 2010. Medierådet är en kommitté inom Regeringskansliet. Dess arbete syftar till att minska riskerna för skadlig påverkan på barn och unga. Uppdraget gäller alla rörliga bildmedier.
4 jun 09

Kranier återlämnas
Regeringen har gett Statens museer för världskultur i uppdrag att återlämna mänskliga kvarlevor från Nya Zeeland till Museum of New Zeeland, Te Papa Tongarewa. En förutsättning är att Statens museer för världsarvet försäkrar sig om att det sörjs för materialets framtida vård. Idag förvaras materialet av Världskulturmuseet.
20 maj 09

Regeringen skjuter sönder ipred
Ipredlagen kommer att bli helt verkningslös när regeringen genomför sin nya datalagringslag till nyår. ”Regeringen har gjort en tavla. Ipred skjuts i sank”, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.
19 maj 09

Svenskt-finskt TV-utbyte på hög nivå
Också i framtiden ska man kunna se finsk TV i Sverige och svensk TV i Finland. Det deklarerade de båda ländernas kulturministrar Lena Adelsohn Liljeroth och Stefan Wallin på ett seminarium på Hanaholmen i Helsingfors på onsdagen.
16 apr 09

Stöd till psykiatriforskning
Regeringen beslöt på torsdagen att satsa 15 miljoner kronor för att utbilda fler psykoterapeuter. Dessutom satsar regeringen 12 miljoner kronor för att öka antalet forskningsplatser inom psykiatrin.
16 apr 09

Engqvist och Joanson sitter kvar
Lars Engqvist, får sitta kvar ett år till som ordförande i Sveriges Televisions styrelse. Det beslutade regeringen på torsdagen. Samtidigt förlängdes Ove Joansons förordnande som ordförande i Sveriges radios styrelse med ett år.
12 mar 09

Låg moms på ljudböcker
Sverige får fortsätta att ha en låg moms på ljudböcker. Det har EU:s finansministrar beslutat.
12 mar 09

Språklag, äntligen
Äntligen, utbrister landets språkvårdare. Svenska språket erkänns som huvudspråk i Sverige. Men samtidigt säger regeringen nej till Svenska Akademiens krav på att svenska ska användas i utbildningsväsendets samtliga stadier. Engelskan breder ut sig.
12 mar 09 – Prop 2008/2009:153

Fildelningen har kommit för att stanna
I skrivande stund pågår Pirate Bay-rättegången i Stockholms tingsrätt. Oavsett utgången kommer folk i allmänhet och unga människor i synnerhet att fortsätta ladda ner upphovsrättsskyddat material från nätet. För att de kan och för att det inte uppfattas som ett riktigt brott.
26 feb 09 – Rydell, Anders och Sundberg, Sam: Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood,

Meddelarskyddet stärks
Meddelarskyddet stärks för anställda i kommuner och kommunala bolag. Men de förslagna förändringarna påverkar inte anställda i företag som arbetar på entreprenad åt kommuner.
17 feb 09 – SOU 2009:14

Samordna museerna
Museernas verksamhet kan samordnas bättre. Idag finns varken samordning eller överblick och inga stödfunktioner, skriver Museikoordinatorsutredningen i sitt slutbetänkande.
16 feb 09

Kulturutredningen drog rekordpublik
Fullsatt. När Kulturutredningen efter ettochetthalvt års utredande presenterade nya mål och ny organisation för kulturpolitiken var det fullsatt på presskonferensen. Inte ens Anders Borgs krispaket lockar lika många åhörare.
12 feb 09 – SOU 2009:16

Bok-citat tar Freivalds till KU
Eva Franchells bok "Väninnan" ligger till grund för en KU-anmälan mot förra utrikesministern Laila Freivalds (S).
4 feb 09

135 miljoner till elitidrott
Regeringen godkänner Riksidrottsförbundets elitsatsning över flera år. 135 miljoner satsas. Satsningen ska ske i samarbete mellan RF och SOK.
19 jan 09

Horace Engdahl avgår
Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl avgår.
20 dec 08

Liberalare reklamregler i tv
Dagens krav på att minst 20 minuter måste förflyta mellan reklaminslag i tv bör avskaffas. Det föreslår radio- och tv-utredningen i sitt betänkande.
15 dec 08 – SOU 2008:116

Mats Svegfors ny radiochef
Mats Svegfors blir radiochef och vd för Sveriges Radio om SR:s styrelse får bestämma. På måndag ska journalistfacket på Sveriges Radio säga sitt om publicisten Svegfors.
8 dec 08

Fritt fram att ladda film till april
Regeringen mildrar den nya fildelningslagen, uppger Ekot. Lagen ska träda i kraft i april och det nya är att film- och skivbolagen inte ska få veta vem som laddat ner vad före det datumet.
21 nov 08

bin Ladins mardröm
Hon marknadsförs som bin Ladens värsta mardröm och uppmanar till en liberal islamisk revolution. Självklart provocerar Irshad Manji när hon som feminist, lesbisk och praktiserande muslim kritiserar och nytolkar islam.
20 nov 08 – Irshad, Manji: Det muslimska problemet

Den kommersiella radion gynnas
Den kommersiella lokalradion som sänder populärmusik och reklam gynnas av kraftigt sänkta avgifter. I framtiden ska staten inte ställa några som helst krav på innehållet i sändningarna. Dagens villkor med egenproducerade program slopas, föreslår utredare.
12 nov 08 – SOU 2008:96

Homoäktenskap avgörs i riksdagen
Kristdemokraterna vägrar att vika sig i frågan om könsneutrala äktenskap. Därför blir det inget regeringsförslag. I stället kommer frågan upp i riksdagen när oppositionens motion ska behandlas.
5 nov 08 – Motion 2008/2009:C454

En kvinnolinje
Det har funnits en kvinnolinje i svensk journalistik och den var empatisk och engagerad. Wendela Hebbe var först, i hennes efterföljd kom Gerda Marcus, Elin Wägner, Else Kleen, Ester Blenda Nordström, Barbro Alving och andra. Idag är det svårare att definera vad som kan tänkas vara typisk kvinnlig journalistik. Däremot kan kvinnliga journalister säga mycket om yrkets inneboende dilemman - till exempel om avsaknaden på socialt engegemang.
4 sep 08 – Lönnroth, Ami (red.): Empati och engagemang - en kvinnolinje i svensk journatistik

Kulturminister omprövar inte OS-resa
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer inte att ompröva beslutet att vara med vid OS-invigningen i Peking trots Amnestys senaste rapport.
31 jul 08

Filmcensuren utreds
Utvecklingen av nya medier har sprungit ifrån lagstiftningen som ska skydda barn och unga mot skadligt medieinnehåll. Det anser regeringen som tillsätter en utredning som också ska se över om filmcensuren är relevant längre.
22 maj 08 – Dir 2008:62

Marknaden hotar journalistiken
Marknaden hotar den oberoende journalistrollen. Den ekonomiska styrningen av arbetet på redaktioner urholkar journalisternas möjlighet att fullgöra uppgiften att vara "den tredje statsmakten", skriver Gunnar Nygren som granskat utvecklingen i medierna.
15 maj 08 – Nygren, Gunnar: Yrke på glid

Yttrandefrihet i nya medier utreds
Tryckfriheten ska utredas igen. Nu är det frågor om hur Internet och nya elektroniska medier ska få samma skydd som traditionella medier som står i centrum. Om inte dessa frågor klaras ut riskerar förtroendet för grundlagsskyddet av yttrandefrihet att urholkas, varnar regeringen i direktiven.
24 apr 08 – Dir 2008:42

Gamla OS-ideal på plats i Peking
Inför OS i Kina i sommar kommer Sverker Lindströms anklagelseskrift, Det stora sveket, mot diktaturens Kina och Internationella Olympiska Kommittén mycket vältajmat. Han jämför sommarens OS i Peking med OS i Berlin 1936.
24 apr 08 – Lindström, Sverker: Idrott i diktaturens tjänst

EU vill diktera villkor för press, hyror och jobb
EU-rätten ser ut att diktera villkoren i svensk politik. Den senaste veckan har regeringen och dess utredare kommit med EU-anpassade förslag som rör bostadspolitiken, arbetsrätten och mediepolitiken. EU-rättsprofessorn Ulf Bernitz är kritisk.
24 apr 08 – Ulf Bernitz på Brännpunkt, Ds 2008:25

Har medierna ansvar?
Ska nyhetsmedierna uppträda som samhällsbärare och ta socialt ansvar? Eller? Ska medierna enbart vara trogna sanningen, utan att snegla på vad rapporteringen får för konsekvenser? Frågorna är centrala i Lasse Sandströms och Behrang Kianzads bok, som handlar om hur medierna skildrar invandrarna.
17 apr 08 – Kianzad, Behrang och Sandström, Lasse: Sanningens många nyanser

SvD och Skånskan tappar presstöd
Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet tappar större delen av sitt presstöd. Stödet trappas ner under en femårsperiod till samma nivå som för andra flerdagarstidningar.
4 apr 08 – Ds 2008:25

Människor är ganska lika
Vad händer om man låter högskolestudenter från olika länder samtala kring familjen, språk, kultur och minnen med utgångspunkt i den egna kulturen?
25 mar 08 – Josefson, Ingela och Palm, Göran: Det är Sverige som avviker

Domänförluster hotar svenskan
Det svenska språkets ställning stärks i det förslag som utredningen Värna språken lagt fram. Svenskan anses hotad när delar av den avancerade forskningen sker på engelska. Dessutom håller engelska på att bli Sveriges EU-språk, en utveckling som utredningen vill stoppa.
18 mar 08 – SOU 2008:26

Massmedieutredning efter röstmiss
Riksdagen beslutade på onsdagen att kräva en utredning om massmediakoncentrationen. Men beslutet var ett misstag. Fyra borgerliga ledamöter röstade fel, eller snarare inte alls.
13 mar 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:77

Islam kan moderniseras
Kärnan i islam är rättvisa och värnandet av människan. Det måste skiljas ut från inflytandet från 600-talets arabiska klansamhällen. Det är huvudtesen i Mohammad Fazlhashemis bok Vems islam, som också är en engagerad polemik mot den danska islamofobin.
13 mar 08 – Fazlhashemi, Mohammad: Vems islam

Vilken väg väljer folkbiblioteken?
Ska biblioteken vara värmestugor eller platser där man kan hittar viktiga böcker? Ska biblioteken ägna sig åt musik på cd och film på dvd? Och varför tar inte biblioteken in den smala litteraturen? frågar Christer Hermansson.
28 feb 08 – Hermansson, Christer: Varför har inte fler bibliotekarier Läderbyxor?

Regeringen godtar EU:s presstödnivå
Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ser ut att förlora nära 50 miljoner kronor om året i presstöd. Regeringen försöker nu få EU-kommissionen att gå med på en avvecklingsperiod på fem år.
25 feb 08

Irak tar emot avvisade flyktingar
Sverige och Irak har undertecknat ett återtagandeavtal. Det innebär att Irak tar emot irakiska medborgare som fått avslag på sin asylansökan i Sverige.
21 feb 08 – Sverige sluter återtagandeavtal med Irak

Att ljuga med statistik
Boken "Förbannade lögner" av ekonomijournalisten Peeter-Jaan Kask är underhållande läsning och rykande aktuell. Hans exempel från medier och företag visar hur statistik kan bli både missvisande och fel. Den läsare som inte är tillräckligt uppmärksam på siffrorna kan lätt bli lurad.
21 feb 08 – Peeter-Jaan Kask: Förbannade lögner

Pagrotsky KU-anmäls
Förre socialdemokratiske kulturministern Leif Pagrotsky KU-anmäls för sitt agerande när det gäller TV-bolagens tillstånd att sända i det digitala marknätet.
7 feb 08

Storstadstidningar mister miljonstöd
Det särskilda presstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ska avskaffas efter krav från EU. Det meddelade allianspartierna i dag, när regeringen genom kulturdepartementets statssekreterare Ingrid Eiken informerade riksdagens konstitutionsutskott om samtalen med EU-kommissionen.
31 jan 08

EU-domstolen passar om fildelning
EU:s domstol tar inte ställning i den aktuella tvisten om fildelning. Man överlåter åt de enskilda medlemsländerna att tolka direktiven om integritet och elektronisk kommunikation och det nya civilrättsliga direktivet om skydd för upphovsrätten. Sverige lutar åt att ge skiv- och filmbolag rätt att jaga fildelare.
30 jan 08

Radioutredning försenas
Utredningen om villkoren för den kommersiella radion, som skulle ha lämnat ett delbetänkande om sponsring vid årsskiftet, får nu arbeta vidare till sista september 2008 med sina förslag.
9 jan 08 – Dir 2007:174

Minister vill se över författarstöd
Författare som inte längre är aktiva kan få 200 000 kronor om året livet ut. “Det är rimligt att systemet ses över”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) till tidningen Punkt SE.
16 okt 07 – Regeringen: Kulturdepartementet

"Löjligt", sa Lessing
"Det är ju löjligt! Har de verkligen sagt så?" undrar Doris Lessing, årets mottagare av Nobelpriset i litteratur, när hon får höra juryns motivering. Hon har inte bestämt om hon ska komma till prisceremonin i Stockholm.
11 okt 07 – Nobelpriset 2007

Satsning på skolkultur i budgeten
Mer pengar får kulturen, framför allt kulturen i skolan men också scenkonsten och vården av kulturarvet. Men skådespelarna tolkar regeringens budgetförslag som en tragedi.
20 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Arbetarnas kulturkamp
Arbetarrörelsen har haft ett problematiskt förhållande till kulturen. Det framgår av Per Sundgrens avhandling Kulturen och arbetarrörelsen.
29 jun 07 – Sundgren, Per: Kulturen och arbetarrörelsen

Marknadsliberal kulturpolitik à la m
Fler privata aktörer, minskade statliga bidrag, mer reklam och sponsring, sänkta skatter, mer marknad och mindre politik. I den riktningen vill moderaterna i riksdagens kulturutskott förändra kulturpolitiken, enligt en debattskrift som innehåller 83 förslag.
8 mar 07 – Kulturen 2.0 - Ett inlägg i den kulturpolitiska debatten (m)

Bättre samverkan mellan museer
Det finns i dagsläget ingen myndighet som har ett övergripande ansvar över museiverksamheten i Sverige. Därför har nu regeringen tillsatt en museikoordinator som ska utvärdera verksamheten och komma med förslag på förbättringar.
5 mar 07 – Dir 2007:22

Mer reklam i TV4
Enligt ett förslag från kulturdepartementet bör de svenska reglerna om reklamtid i radio och TV ändras. Det beror på att man vill anpassa sig efter EU:s TV-direktiv. Det skulle i så fall betyda att TV4 får samma reklamutrymme som konkurrenterna TV3 och kanal 5, som redan följer EU:s TV-direktiv.
2 mar 07 – Ds 2007:3

Språklag ska värna svenskan
Den 8 februari tog regeringen beslut om att utreda ett förslag till språklag. Arbetet med att stärka det svenska språkets ställning fortsätter.
19 feb 07 – Dir 2007:17

Dubbla budskap om presstödet
Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) kräver att presstödet avskaffas. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) anser tvärtom att stödet behövs för mångfalden. I varsin debattartikel ger de helt motstridiga uppgifter om regeringens politik.
23 jan 07 – Folkpartiet: Mediepolitiskt program

Staten ska inte styra medier
Nils Funcke drar en skarp rågång mellan statsmakterna och medierna. Så liten statlig inblandning i mediernas värld som möjligt garanterar största möjliga yttrandefrihet är hans tes. Han kritiserar den svenska eftergivenheten gentemot Tyskland 1940 liksom Freivalds roll i stängningen av Sverigedemokraternas webbsida 2006.
16 jan 07 – Funcke, Nils: Tryckfriheten

Rekordår för gratismuseer
Slopad fri entré kommer att leda till färre besökare, befarar flera museer. Men för de museer som tog betalt blev förra året ett rekordår.
3 jan 07

Fryst presstöd KU-anmält
Regeringens beslut att frysa höjningen av presstödet har fått oppositionen att ilskna till. Två socialdemokrater har nu anmält ärendet till konstitutionsutskottet.
12 dec 06 – Riksdagen: Begäran om granskning av regeringens handläggning av presstödet

Presstödsreform försenas, men stoppas inte
Regeringen har bekänt färg i presstödsfrågan. I tisdagens riksdagsdebatt klargjorde kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) att det är centerns och kristdemokraternas presstödsvänliga politik som gäller, inte folkpartiets och moderaternas mer marknadsorienterade.
22 nov 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:24

Kommersiella medier är förljugna
Som medborgare behöver vi tidningar, radio- och teveprogram som ger oss en sann och relevant bild av världen. Men hur ser medierna ut? De är fulla med halvsanningar och lögner, skriver mediekritikern Anders R. Olsson.
21 nov 06 – Olsson, Anders R: Lögn, förbannad lögn och journalistik

Sportbarer ska betala till SVT
SVT ska få rätt att ta betalt av krögare som vill visa sportsändningar på krogen. Det föreslår regeringen i en ny proposition. Det räcker inte med att krögaren och restaurangbesökarna redan betalat tv-licensen.
7 nov 06 – Prop 2006/2007:16

Nobelpriset till Orhan Pamuk
Nobelpriset i litteratur går i år till den turkiske författaren Orhan Pamuk. Pamuk, ”som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning”.
12 okt 06 – Svenska akademien: Nobelpriset i litteratur 2006

Fri fildelning och pengar till kulturen
Med fem dagar kvar till valet återupprepar miljöpartiet sitt krav om att legalisera fildelning på nätet och sänka straffen för upphovsrättsbrott. Samtidigt utlovar de gröna fyra friska miljarder till landets kulturarbetare.
12 sep 06 – Miljöpartiet: Släpp filerna fria!

Bättre svenska utanför Sverige
Svenska språkets ställning ska stärkas utomlands. Det fastslår regeringen som nu tillsatt en utredning i syfte att analysera svenskans ställning utanför landets gränser. Som utredare har regeringen utsett generaldirektör Erland Ringborg.
10 maj 06 – Dir

Nytt presstöd beslutas före valet
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill ändra presstödet så att ett femtontal andratidningar i landsorten gynnas på Svenska Dagbladets (m) och Skånska dagbladets (c) bekostnad. I strid med sin egen praxis fattar riksdagen beslut före sommaren – det vill säga före valet.
5 maj 06 – Prop 2005/2006:201

Nej till våldsamma kampsporter
Kampsporter som tillåter slag och sparkar mot huvudet förbjuds för arrangörer som inte beviljats särskilda tillstånd. Förbudet ska ersätta den nuvarande lagen om förbud mot proffsboxning, enligt regeringens proposition.
27 mar 06 – Prop 2005/2006:147

Restriktiva sponsringsregler i SVT
Restriktiva regler för sponsring, höjd tv-avgift och fler textade program. Det är några av riktlinjerna för public service-företagen de närmaste sex åren.
27 mar 06 – Prop 2005/2006:112

Hotat minoritetsspråk ska räddas
Det samiska språket är hotat och vissa lokala variationer riskerar att helt dö ut. Regeringens utredare Paavo Vallius lanserar därför ett åtgärdsprogram i syfte att rädda samiskan.
27 feb 06 – SOU 2006:19

Utökat presstöd till fler tidningar
Öka presstödet med 50 miljoner kronor och gör det lättare för mindre tidningar ta del av det attraktiva stödet. Det föreslår den statliga Presskommittén i sitt slutbetänkande.
25 jan 06 – SOU 2006:8

Moderna klassiker ges ut på nytt
Bokserien Alla tiders klassiker ska ges ut på nytt. Det beslutade regeringen på torsdagen. Satsningen riktar sig främst till grund- och gymnasieskolor och målet är att ge ut 50 nya titlar under de kommande fem åren.
30 dec 05 – Regeringen: Satsning på skolbiblioteken

Konst, sanning & politik
Pinter höll sin Nobelföreläsning hemma i England, gå grund av sjukdom, men den direktsändes över länk till börshuset i Stockholm. Föreläsningen tar sin början i konsten och sanningssökandet. Sedan utvecklas den till ett mycket hårt angrepp på USA:s utrikespolitik. Nobelföreläsningen publiceras i sin helhet här:
8 dec 05 – Nobelföreläsning

Folkrörelsepolitiken under lupp
Den statliga folkrörelsepolitiken ska utredas. En särskild utredare ska undersöka hur den nuvarande inriktningen av politiken fungerar och vad som krävs för att göra den bättre.
8 nov 05 – Dir 2005:117

Scenkonsten ska berika kulturarvet
Dokumentationen av landets teater- och dansföreställningar är bristfällig. Många verk riskerar att falla i glömska. Regeringen har därför tillsatt en utredare som ska undersöka vilka insatser som behövs för att ytterligare berika framtidens kulturarv.
8 nov 05 – Dir 2005:111

Våldsamma kampsporter förbjuds
Alla kampsporter som tillåter slag och sparkar mot huvudet förbjuds från och med den första oktober nästa år. Det föreslår regeringen i en ny departementsskrivelse.
18 okt 05 – Ds 2005:46

Varannan damernas i nytt filmavtal
Svensk film ska bli mer jämställd. I det nya filmavtalet för 2006-2010 har en särskild genusparagraf skrivits in. Paragrafen anger att det statliga stödet för svensk filmproduktion ska fördelas jämnt mellan män och kvinnor.
13 okt 05 – Prop 2005/2006:3

Dubbla mål för språkpolitiken
Regeringen formulerar en dubbel målsättning för den svenska språkpolitiken. Dels ska det svenska språkets ställning stärkas, framför allt gentemot engelskan, dels ska framtidens svenskar tala fler främmande språk.
11 okt 05 – Prop 2005/2006:2

Publiken är med och skapar dum-tv
Medieforskaren Anna Edin har publicerat en resonerande undersökning av så kallad reality-tv, med fokus på hur kvinnliga tittare förhåller sig till programmen. Publiken är inte bara konsument av vår tids fördumnings-tv, den är också medproducent.
7 okt 05 – Edin, Anna: Verklig underhållning

Höstens böcker
De svenska förlagen planerar att ge ut ungefär 120 samhällsvetenskapliga böcker under hösten. Det blir en bok om dagen. Här redovisas böckerna, sorterade efter förlag.
29 jul 05

Uselt förtroende för kvällspressen
Förtroendet för kvällspressen sjunker och är nu nere på en bottennivå. Inte ens de egna läsarna litar till fullo på vad som skrivs i kvällstidningarna. Ändå ökar upplagorna, visar SOM-institutets undersökning.
30 jun 05 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red): Lyckan kommer, lyckan går

Arbetarklassens mörka sida
Arbetarklassen är moralkonservativ i USA, England, Tyskland och Sverige. Detta utnyttjas av den politiska högern. Samtidigt har den politiska vänstern gjort en "kulturell vändning" och sätter fokus på feminism och minoriteters rättigheter istället för fördelningspolitiska frågor. Vänstern är i otakt med sin bas, menar Stefan Svallfors.
20 maj 05 – Svallfors, Stefan: Klassamhällets kollektiva medvetande 

Mer tid för utredning om uppdragsarkeologi
Förra året tillsatte regeringen en ny utredning i syfte att se över vissa frågor inom det uppdragsarkeologiska området. Utredaren har beviljats mer tid och ska slutredovisa sitt arbete senast den 31 augusti 2005.
5 apr 05 – Dir 2005:33

Rätten att använda sydsamiska språket
Det sydsamiska språket som talas i delar av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna är hotat. Om samerna får rätt att tala sydsamiska i sina kontakter med myndigheterna skulle språket kunna räddas, resonerar regeringen som vill ha frågan utredd.
23 mar 05 – Dir 2005:23

Sänkt bokmoms gav billigare böcker
Priset på böcker och tidskrifter har sjunkit till följd av 2002 års bokmomssänkning. Men inte i den omfattning som reformen avsåg. Framför allt har studenterna anledning att vara besvikna, konstaterar Bokpriskommissionen i sin slutrapport.
2 mar 05 – SOU 2005:12

2006 ska bli mångkulturens år
Det svenska kulturlivet avspeglar endast en bråkdel av den kulturella mångfald som finns i landet i dag. Genom att utnämna 2006 till ett mångkulturår hoppas regeringen locka fler invandrare till landets kulturscener.
5 jan 05 – Dir 2004:169

Biblioteksplaner blir obligatoriska
Riksdagen har på regeringens förslag godkänt två mindre justeringar i bibliotekslagen. Dels sägs det uttryckligen att bibliotek och bibliotekshuvudmän ska samverka. Dels blir kommuner och landsting skyldiga att anta planer för biblioteksverksamheten.
25 nov 04 – KrU 2004/2005:1

Annonsmarknaden styr tidningarna
Mångfalden på tidningsmarknaden utgör en grundsten i det demokratiska statsskicket. Men de senaste åren har antalet tidningar minskat i takt med att ägarkoncentrationen ökar. Regeringen har därför tillsatt en ny pressutredning, i syfte att vända utvecklingen.
20 okt 04 – Dir 2004:137

Aktionsgrupp för bättre barnkultur
Regeringen har tillsatt en aktionsgrupp för att stärka den svenska barnkulturen. Gruppen ska lyfta fram och ta tillvara positiva erfarenheter från framgångsrika kommuner, skolor och bibliotek.
4 okt 04 – Dir 2004:117

Sveriges orkestrar ska nå ut till alla
Landets musiker spelar en nyckelroll inom den svenska scenkonsten. Regeringen vill därför se över deras arbetsvillkor, så att de även fortsättningsvis ska kunna hålla en hög kvalité och nå ut med sin repertoar över hela landet.
4 okt 04 – Dir 2004:116

Bibliotek ska samverka
Regeringen föreslår några mindre justeringar i bibliotekslagen, som understryker betydelsen av samverkan inom bibliotekssektorn och att kommunerna upprättar biblioteksplaner.
24 sep 04 – Prop 2004/2005:1

Bokbranschen la beslag på skattesänkningen
För snart tre år sedan sänktes bokmomsen. Motivet var att priserna på böcker och tidskrifter skulle sjunka och att bokläsandet skulle öka. Nu konstaterar bokpriskommissionen att skattesänkningen bara delvis har kommit konsumenterna till del och att läsningen inte ökat.
1 sep 04 – SOU 2004:90

Höstens böcker
Bokförlagen planerar att ge ut ungefär 150 samhällsvetenskapliga böcker under hösten. Det blir en bok om dagen. Här redovisas böckerna, sorterade efter förlag.
9 jul 04

Utökat uppdrag för TV-utredning
Förra året tillsatte kulturdepartementet en utredning om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst. Utredaren har efter beslut av regeringen fått sitt uppdrag utvidgat så att det från och med nu även innefattar att se över reglerna kring betalningsskyldighet av TV-avgift vid dödsfall.
4 jun 04 – Dir 2004:68

Radio- och TV-utredning förlängs
Förra året tillsatte kulturdepartementet en utredning i syfte att utifrån en bred omvärldsanalys se över villkoren och formerna för en fungerande radio och TV i allmänhetens tjänst. Utredaren har av regeringen tilldelats mer tid för uppdraget. Utredningen ska redovisas före utgången av januari 2005.
4 jun 04 – Dir 2004:67

Mer tid för utredning om stulen konst
Strax före årsskiftet 2003/ 04 tillsatte kulturdepartementet en utredning som syftar till att förbereda ett svenskt anslutande till den så kallade unidroitkonventionen, om återlämnande av stulna och olagligt exporterade konstföremål. Utredningstiden har efter beslut av regeringen förlängts till och med den 14 januari 2005.
4 jun 04 – Dir 2004:71

Ändrat uppdrag för radio- och TV-lagsutredning
Sedan år 2000 har en utredning arbetat med att se över radio- och TVlagen. Utredningen har antagit namnet radio- och TVlagsutredningen. I uppdraget ingick ursprungligen att utreda reglerna för betalningsansvar för TV-avgift vid dödsfall. Denna del av uppdraget har efter beslut från regeringen överlämnats till en annan utredning, och stryks därför från det ursprungliga uppdraget.
4 jun 04 – Dir 2004:69

Vem sätter dagordningen?
Vem sätter medias politiska dagordning i valrörelserna? Har strukturförändringarna i mediabranschen förändrat innehållet i media? Det är två frågor som mediaforskaren Jesper Strömbäck försöker besvara.
2 jun 04 – Strömbäck, Jesper: Den medialiserade demokratin

Få kvinnliga kulturchefer
Regeringens mål är att de svenska kultur-scenerna ska präglas av jämställdhet. Men verkligheten ser annorlunda ut. Allt som oftast är det männen som lägger beslag på de högre posterna vid landets kulturinstitutioner. Nu föreslås åtgärder.
15 apr 04 – Dir 2004:39

Svensk form i fokus för nytt råd
Som ett led i den tidigare antagna handlings-planen Framtidsformer för god arkitektur har regeringen beslutat att upprätta ett råd för arkitektur och design. Under parollen 'design för alla' ska intresset för svensk form spridas.
15 apr 04 – Dir 2004:24

Arkeologisk kvalitet ska säkerställas
För att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten på det arkeologiska området har regeringen beslutat att göra en rejäl översyn av verksamheten. I fokus för utredaren står uppdragsarkeologin. Såväl myndigheternas sakkompetens som beställarkompetens kommer att granskas. Vidare ingår i uppdraget att se över myndigheternas samverkan med forskarsamhället. Även kostnaderna ska ses över.
15 apr 04 – Dir 2004:22

Välfärden till sjöss utreds
Enligt svensk lagstiftning ska sjömän ha samma rätt som andra medborgare att ta del av välfärdstjänster som kultur- och fritidsaktiviteter. Tjänsterna är i dag statligt finansierade, men nu varslar regeringen om att införa avgifter.
27 feb 04 – Dir 2004:5

Dyr digitalradio får fortsätta
Försökssändningarna med digital radio, så kallad DAB-radio, ska få fortsätta trots att det kostar många miljoner och trots att det nästan inte finns några lyssnare. Utbyggnaden av sändningarna ska ske försiktigt och etappvis.
20 feb 04 – SOU 2004:16

Vem talade i rapportböckerna?
På 1960-talet slog rapportboken igenom. Jan Myrdals Rapport från kinesisk by kom 1963 och blev en internationell succé, om än inte en omedelbar svensk.
15 feb 04 – Olsson, Annika: Att ge den andra sidan röst

TV4 får gynnsammare reklamvillkor
TV4 vill öka mängden reklam på bästa sändningstid. För ett år sedan fick bolaget rätt att avbryta program för att sända reklam. Nu ska bolaget även kunna sända mer reklam åt gången, men vara undantagsvis.
12 feb 04 – Prop 2003/2004:66

Stulen konst ska återlämnas
Den olagliga handeln med kulturföremål har ökat de senaste årtiondena. Nu vill regeringen ansluta Sverige till den så kallade Unidroitkonventionen om återlämnande av stulna och olagligt exporterade kulturföremål.
22 jan 04 – Dir 2003:178

Dold kamera avslöjar inte sanningen
När tv använder dold kamera är det egenintresset - säljande journalistik - snarare än allmänintresset som talar. Valstugereportage av den typ som SVT sände förra året hotar demokratin och det offentliga samtalet, menar medieforskaren Kari Andén-Papadopoulos.
6 nov 03 – Andén-Papadopoulos, Kari: Dold kamera

Radio- och teve-utredning får ny inriktning
Riksdagen godkände inte hela regeringens digitalproposition i våras. På några punkter blev det avslag och krav på fördjupad diskussion, och krav på utredning. Utredningsuppdraget är nu utdelat.
7 okt 03 – Dir 2003:100

Bokpriserna på väg upp
För ett och halvt år sedan sänktes bokmomsen från 25 procent till 6 procent. När man har tagit hänsyn till inflationen borde böckerna idag vara 11 procent billigare, men de är bara 8,3 procent billigare.
1 sep 03

Pojkfotbollens bög- och kärringsnack
I Sverige spelar nästan varannan pojke fotboll. Familjer planerar sin tid efter träningar, matcher och turneringar i förvissning om att barnen ägnar sig åt något meningsfullt, kul och nyttigt. Men vad är det som egentligen utspelas på planen, i omklädningsrum och på turneringar?
10 jun 03 – Fundberg, Jesper: Kom igen gubbar!

Digital radioutredning får mer tid
Digitalradion har inte blivit någon succé. Försöksverksamheten har blivit mycket dyr och någon publik att tala om finns inte - det finns bara några hundra mottagare i landet.
29 apr 03 – Dir 2003:48

Kan reklamen hjälpa homosexuella?
Kan kommersiella krafter, med reklam som tydligt exempel, gynna frigörelsen av homosexuella i samhället?
9 apr 03 – Jens Liljestrand: Made in Pride

Förlängd tid för teveavgiftsutredningen
Den utredning som har till uppgift att föreslå lagändringar som berör koncessionsavgiften för teve och radio får sin utredningstid förlängd till den 30 april 2003.
20 mar 03 – Dir 2003:20

Digital-teve införs i oktober 2007
Digital teve till alla, det är regeringens linje. Det betyder fler kanaler, mer reklam i de svenska hemmen och viss kontroll av sändningarna. Dagens analoga sändningar ska upphöra i oktober 2007. Då måste alla ha skaffat sig ny utrustning – annars blir det svart i rutan.
20 mar 03 – Prop 2002/2003:72

Bokpriserna sjönk med 12,7 procent
Nästan hela skattesänkningen på böcker kom bokköparna till godo under 2002. Den 1 januari förra året sänktes bokmomsen från 25 till 6 procent och under året var inflationen 2 procent. Bokpriserna borde därmed sjunka med 13,5 procent - de sjönk i genomsnitt med 12,7 procent.
8 mar 03 – SOU 2003:8

Så la Stenbeck ner Finanstidningen
Tidningar läggs vanligtvis ner av ekonomiska skäl - men inte alltid. Det händer också att tidningar läggs ner därför att ägaren får en nyck eller är missnöjd med en uppstudsig redaktion. Börge Nilsson berättar i boken Mediemogulens affärer hur det gick till när Stenbeck la ner finanstidningen.
9 jan 03 – Nilsson, Börge: Mediemogulens affärer

Hiphop - gemenskap i utanförskapet
De ser sig som förortens krigare med mikrofonen som vapen. Ove Sernhede har studerat hiphopgängen i Angered och ser både en romantiskt rebellisk identifikation med en outlawkultur och en uttalad kritik av samhällsutvecklingen.
10 dec 02 – Sernhede, Ove: Alienation is my nation

”Ökad trivsel - ökad lönsamhet”
I boken Arbetets musik berättas vardagsmusikens historia. Om musiken hos fäbodkullor och rallare, i arbetarrörelsen och på fabriken. Men också om musiken som används för att styra våra beteenden - bakgrundsmusiken.
10 dec 02 – Ljunggren, Petter, Bohman, Stefan & Karlsson, Henrik: Arbetets musik

Bokpriserna sjönk med 13 procent
Vid årsskiftet sänktes bokmomsen från 25 procent till 6 procent. Därmed borde bokpriserna ha minskat med 15,2 procent. Men fullt så mycket föll inte priserna på böcker och tidskrifter.
1 nov 02 – SOU 2002:66

Dyr digitalradio saknar lyssnare
300 miljoner kronor och endast 2 000 lyssnare. Så kan de sju år som Sveriges Radio sänt digital radio sammanfattas.
29 aug 02 – SOU 2002:38

Idag är kommunen stolt över Hultfredfestivalen
Ung kreativitet och oförstående vuxna i kommunen. Stefan Malmqvist har skrivit boken om Hultsfredsfestivalens historia.
26 jul 02 – Malmqvist, Stefan: Rockparty!

Unga ger sin syn på filmvåldet
Det finns inget enkelt facit. När unga på gymnasiet skriver om våld på film och hur det påverkar tittaren handlar det om mediekonsumtion i en tid som inte längre är svartvit.
10 jun 02 – Våldsskildningsrådet: Popcorn. Unga tankar om film och filmvåld, rapport nr 28, 2002, från Våldsskildningsrådet

Svensken konsumerar mer kultur
Kulturen når allt fler och har en omfattning som aldrig tidigare, säger regeringen i en skrivelse till riksdagen. Konstaterandet baseras på statistik rörande svenska folkets kulturvanor från 1976 och framåt.
10 jun 02 – Skriv 2001/2002:176

Vi ägnar massmedierna sex timmar om dagen
Vi fotograferar inte så mycket som förr. Och färre går på studiecirklar. Men till bibliotek, teater och konserter tar vi oss oftare. För att inte tala om restauranger, kaféer och barer, där har våra besök ökat starkt.
10 jun 02 – Kulturrådet: Rapport från Statens kulturråd Den kulturella välfärden. Elitens privilegium eller möjlighet för alla? Svenska folkets kulturvanor 1976-1999

Vuxenmedverkan på bio kompletterar åldersgräns
Vem ska ansvara för vilka filmer barn får se på bio? Och vem är bäst att bedöma vad barnen klarar av? Är det myndigheter, filmexperter, jurister eller föräldrar? Nya frågor väcks efter en uppföljning av regeln om vuxenmedverkan.
10 jun 02 – Våldsskildningsrådet: Tillsammans. Erfarenheter av regeln om vuxenmedverkan på biograf. Rapport nr 27 från Våldsskildningsrådet

Analys av arkivfrågor får vänta
Arkivutredningen som skulle vara klar med sitt betänkande den 31 maj har begärt och fått förlängd utredningstid till den 30 september 2002.
27 maj 02 – Dir 2002:65

Teveavgiften höjs till 1740 kronor
Regeringen anser att den statliga teven ska behålla sina två självständiga nyhetsredaktioner - Aktuellt och Rapport. Åsikten motiveras med att allmänheten värdesätter den mångfald i nyhetsurval och perspektiv som två nyhetsredaktioner ger.
6 apr 01 – Prop 2000/2001:94

Kulturskatt värd skydd
Kyrkstäder bör ges ett skydd som är lika starkt som skyddt för de kyrkliga kulturminnena. Riksdagen anser att kyrkstäderna är en omistlig del av den kyrkliga kulturmiljön och att det därför är konsekvent att ändra kulturmiljölagen.
5 maj 00 – KrU 1999/2000:7

Politikens medialisering
Politikens medialisering är ett kärt ämne för medieforskarna och ett bekymmer för politikerna.
18 feb 00 – SOU 1999:126

Mediemakten på allt färre händer
Makten över medierna koncentreras och publiken splittras upp i mindre och mindre fragment. Så ser två av medietrenderna ut.
11 feb 00 – SOU 1999:126

Form och design på turné
En ny institution för form och design ska skapas. Enligt utredningsförslaget ska den nya institution dock inte ha några egna samlingar eller något eget museum. I stället ska den nya institutionen samverka med redan befintliga museer, arkiv, institutioner och organisationer.
28 jan 00 – SOU 1999:123

Idrottsrörelsen ska bli självständigare
Idrottsrörelsen kan räkna med bättre ekonomiska villkor de närmaste åren. Statsbidragen ska visserligen inte öka men inkomsterna från spel och lotterier beräknas öka kraftigt.
3 dec 99 – KrU 1999/2000:3

Ny svensk filmpolitik
Riksdagen godkände i förra veckan regeringens förslag om ett samlat svenskt filmavtal.
5 nov 99 – KrU 1999/2000:5

Kommissionen granskar villkor för spelaragenter
EU-kommissionen ska granska om Internationella fotbollsförbundets, Fifa, regler om spelaragenter verkligen är i linje med EU:s regler.
29 okt 99 – EU-kommissionen

Missnöje med partilojala ledarsidor
Lars Nord, som är massmedieforskare, har undersökt hur politiker, journalister och medborgare läser ledarsidorna och vad de vill ha. Undersökningen visar att det finns ett massivt missnöje med den typ av ledarkommentarer som är utpräglat partilojala. Missnöjet är störst bland medborgare och journalister men även politikerna ogillar partilojala ledarstick.
3 sep 99 – Den svala demokratin: Rapport från demokratiinstitutet

Mer tid till forum för världskultur
Försöksverksamheten med Forum för världskultur ska pågå även år 2000. Regeringen har därför gett kommittén mer tid på sig - en delrapport ska avlämnas senast den 1 mars och en slutrapport senast den 31 december år 2000.
13 aug 99 – Dir 1999:55

Kampanj om kulturarvet
Under åren 1999-2000 ska industrisamhällets kulturarv uppmärksammas på olika sätt. Regeringen har nu tillsatt en delegation som ska bidra till att intresset för industrins kulturarv växer. Delegationen ska samarbeta med berörda svenska myndigheter och institutioner och med Europarådet som genomför en kampanj. Dessutom ska delegationen ansvara för aktiviteter och manifestationer i samband med millennieskiftet.
13 aug 99 – Dir 1999:60

TV-lista bara en formalitet
Rätten att upprätta en TV-lista, som ger allmänheten tillgång till stora sportsliga evenemang på teve blir bara en formalitet.
30 apr 99 – KU 1998/1999:23

Mediekoncentration
Sverige behöver en starkare lagstiftning mot ägarkoncentration i massmedierna. Det anser mediekoncentrationsutredningen som lägger ett förslag som kräver grundlagsändring.
26 mar 99 – SOU 1997:30

Frågor utan svar
Regering och riksdag har anslagit 24,5 miljoner kronor för en särskild satsning på det industrihistoriska kulturarvet under åren 1999-2001. Professor Erik Hoffrén fick i uppdrag att föreslå hur satsningen skulle utformas. Av direktiven till utredningen framgår att regeringen bland annat ville ha förslag på aktiviteter och manifestationer i samband med millennieskiftet. En fanfar.
26 mar 99 – SOU 1999:18

Kosherslakt och Halalslakt i Sverige
Hur långt sträcker sig religionsfriheten i det svenska samhället? Varför är det kriminellt att slakta ett djur i enlighet med judisk eller muslimsk tradition i Sverige? Hur ska judar eller muslimer uppfatta den svenska grundlagens stadganden om religionsfrihet?
5 mar 99 – SOU 1999:9

Medierna och Politiken
Medierna och demokratin diskuterades på ett seminarium i Karlstad i förra veckan. Håkan Hvitfeldt inledde med att varna för kommersialiseringens negativa effekter för den politiska journalistiken. Staffan Sundin redovisade hur ägarkoncentrationen fortskrider på mediemarknaden. Christina Jutterström framförde hypotesen att det folkliga missnöje som idag riktas mot medierna sammanhänger med att medierna har blivit en maktfaktor. Kent Asp höll en kort akademisk föreläsning om mediemaktens osynliga ansikte och om begreppet medielogik. Maria Carlshamre analyserade ”Estoniaolyckans” efterspel i medierna och politiken. Petter Beckman berättade om det amerikanska begreppet public journalism. Björn Elmbrant slog ett slag för en journalistik som understödjer folkstyret. Här följer ett referat.
26 feb 99

Inga fler radio-auktioner
Dagens kommersiella lokalradiostationer får behålla sina sändningstillstånd till år 2008 men sändningarna bör i framtiden ges en viss lokal karaktär.
19 feb 99 – SOU 1999:14

Stöd till allmän-TV ifrågasätts
EG-kommissionen kräver att få detaljerad information av regeringarna i Frankrike, Spanien och Italien om det statliga stödet till ländernas public service-TV. Enligt klagomål från kommersiella kanaler strider stödet mot EU:s konkurrensregler.
12 feb 99 – EU-kommissionen

Statens musiksamlingar tar över Svenskt visarkiv
En särskild utredare ska förbereda och genomföra flytten av Svenskt visarkiv till Statens musiksamlingar. Förutsättningen är att riksdagen godkänner regeringens förslag. Senast den 15 februari 1999 ska utredaren lämna förslag till hur pengarna ska fördelas mellan de två myndigheterna. Senast den 15 april ska utredaren lämna förslag till riktlinjer för visarkivets ställning inom Statens musiksamlingar och senast den 30 juni ska hela uppdraget redovisas.
22 jan 99 – Dir 1998:102

Teve
Det blir ingen så kallad tevelista nu. Vilka idrottstävlingar som ska sändas i allmän-teve kommer att avgöras av riksdagen i vår.
30 dec 98 – KU 1998/1999:13

Stopplagen förlängs
Riksdagen har godkänt att den så kallade stopplagen förlängs med ett år, det vill säga till och med utgången av 1999. Stopplagen är en tillfällig lag som innebär att det inte ska ges några nya tillstånd att sända lokalradio.
30 dec 98 – KU 1998/1999:14

Utländska lotterier stoppas
Riksdagen har beslutat att spelombud som säljer lotter eller tar emot insatser för utländska lotterier eller spelbolag ska kunna dömas till böter.
4 dec 98 – KrU 1998/1999:2

Svenska kyrkan frigörs från staten
Banden mellan Svenska kyrkan och staten, knutna vid kyrkomötet i Uppsala 1593, ska lösas upp den 1 januari 2000. Men skilsmässan blir inte definitiv.
27 nov 98 – KU 1998/1999:5

Dialog hjälper avhoppare
Samhället behöver bygga upp kunskaper för att kunna hjälpa människor som hamnar i kris i samband med att de lämnar auktoritära religiösa rörelser. Någon krisjour liknande de som finns för brottsoffer och misshandlade kvinnor behövs dock inte, anser utredaren Margó Ingvardsson.
6 nov 98 – SOU 1998:113

Staten satsar på det industrihistoriska kulturarvet
Regeringen har tillkallat en särskild utredare som ska utreda och lämna förslag om formerna för, och inriktningen på, regeringens satsning på det industrihistoriska kulturarvet. Utredaren ska, tillsammans med myndigheter och institutioner som arbetar med kulturarvsfrågor, lämna förslag på hur en sådan satsning skulle kunna se ut, bland annat hur den ska organiseras, följas upp och utvärderas. Satsningen ska främst inriktas på tiden från industrialismens genombrott i Sverige. Syftet är att ”främja medborgarförankringen och uppslutningen kring det industrihistoriska arvet samt att bevara och utveckla viktiga kulturhistoriska värden”.
31 jul 98 – Dir 1998:43

Nya mål för statens stöd till idrotten
Ett ökat stöd till elitidrotten och mer idrott för högstadielever, det är några av idrottsutredningens förslag.
31 jul 98 – SOU 1998:76

Staten behåller inflytande över Svenska kyrkan
Svenska kyrkans verksamhet kommer att regleras i en särskild lag och i regeringsformen trots att staten och Svenska kyrkans gemensamma historia slutar år 2000.
12 jun 98 – KU 1997/1998:20

Förändrade villkor för konstnärer
Nu ska villkoren för professionella konstnärer förbättras, hoppas riksdagen efter att ha godkänt regeringens förslag om konstnärernas villkor.
12 jun 98 – KrU 1997/1998:13

Öppen inbjudan till ledigt frekvensutrymme
Först till kvarn får inte nödvändigtvis mala först när det gäller tillstånd att använda lediga radiofrekvenser. I stället ska den ansvariga myndigheten bjuda in till allmän ansökan när det finns ledigt utrymme i etern, föreslår regeringen.
29 maj 98 – Prop 1997/1998:167

Det hjälper inte med vackra ord
När riksdagen i förra veckan godkände regeringens handlingsprogram för arkitektur, formgivning och design hade såväl höger- som vänsteroppositionen invändningar.
22 maj 98 – KrU 1997/1998:14

Nytt bidrag ska öka barns läslust
Stödet till böcker och tidskrifter ökar med 30 miljoner kronor nästa år.
22 maj 98 – KrU 1997/1998:15

Svensk film
Regeringen har tillsatt en filmutredare (Per Olof Engquist) som ska kartlägga och analysera den svenska filmens villkor och lägga fram förslag om hur filmstödet ska utformas i framtiden.
15 maj 98 – Dir 1998:36

Två öre per minut till upphovsmännen
Det är visserligen tillåtet att kopiera musik och videofilmer för eget bruk, men regeringen vill att upphovsmännen ska kompenseras med en kassettersättning.
15 maj 98 – Prop 1997/1998:156

Starkare skydd mot olovlig kopiering
En undersökning ska få göras hos den som misstänks för olovlig kopiering av exempelvis datorprogram och skivor, föreslår justitiedepartementet i en promemoria.
8 maj 98 – Ds 1998:24

Aktiviteter inför tusenårsskiftet
År 2000, ett magiskt årtal? Det tycker i alla fall regeringen som har tillsatt en kommitté med uppgift att planera och genomföra aktiviteter inför det kommande tusenårsskiftet.
8 maj 98 – Dir 1998:26

Framtida fotbollsfeber tryggas -
Sommaren 1994, när landslaget i fotboll grävde brons i USA, fick tusentals svenskar fotbollsfeber framför TV-apparaterna. Just sådana evenemang, som inträffar högst en gång om året och intresserar en bred allmänhet, ska alla kunna följa framför TV-n utan att betala något extra.
27 mar 98 – Ds 1998:21

Museiledning flyttar till Karlskrona
Statens sjöhistoriska museer med ledning och kansli ska flyttas från Stockholm till Karlskrona, slår riksdagen fast.
27 mar 98 – KrU 1997/1998:7

Nya lagar ska hålla reda på kyrkan när den skiljs från staten
Kyrkans och statens nära relation upphör år 2000 och prästernas tjänster ska inte längre vara statligt reglerade. Men regeringen vill ändå införa en särskild lag för Svenska kyrkans organisation.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:116

Sverige ska byggas med skönhetsparagrafer
Estetiska värden ska alltid kunna hävdas när hus, vägar och järnvägar byggs i fortsättningen.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:117

Fler böcker åt folket
Det statliga stödet till utgivning av böcker utökas. Regeringen satsar 30 miljoner för att tillgången på, och intresset för, litteratur ska bli större.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:86

Mer pengar till konstnärer
Regeringen ska skapa fler jobb åt skådespelare, musiker och bildkonstnärer. Men arbetsmarknadsåtgärder för oetablerade konstnärer ska begränsas.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:87

Fler får tid i etern
Regeringen lägger i en proposition fram förslag som ska mildra regelverket kring närradion. Förutom ändrade regler om vilka som får rätt att sända innehåller propositionen förslag om avgifter, fördelning av sändningstider och innehåll i närradion. Även föreningar som enbart bildats med syfte att sända närradio ska få rätt att göra det. Propositionens förslag överensstämmer helt med innehållet i den remiss som regeringen skickade till lagrådet i februari.
13 mar 98 – Prop 1997/1998:77

Staten stöder världskulturen
Teater, musik, dans och konst från länder vars kulturutbud vi vanligtvis inte ser mycket av i Sverige ska ges större utrymme på kulturinstitutionerna.
6 mar 98 – Dir 1998:14

Sammanställning av remissvar
Justitiedepartementet har sammanställt remissvaren i två olika betänkanden. Det gäller Mediekommitténs betänkande Grundlagsskydd för nya medier och Barnpornografiutredningens betänkande Barnpornografifrågan.
2 mar 98 – Ds 1997:85

Ams-politiken knäcker konstnärerna
Antalet konstnärer måste begränsas. Arbetsmarknadspolitiken leder till att konstnärerna fastnar i en rundgång mellan arbete och arbetslöshet, anser Konstnärliga arbetsmarknadsutredningen.
2 mar 98 – SOU 1997:183

Konstnärer ska koncentrera sig på konsten
Konstnärers ekonomiska situation ska förbättras. Ett paket fyllt med åtgärder för att öka efterfrågan på konstnärers arbete är lösningen, enligt ett utredningsförslag.
2 mar 98 – SOU 1997:184

Konstnärer saknar kosing
Konstnärer har i genomsnitt klart lägre inkomster än befolkningen i övrigt. Det framgår av tre undersökningar som gjorts för att kartlägga konstnärernas verksamhet och ekonomiska villkor. Syftet har varit att få fram ett underlag som kan användas för att utforma ett eventuellt ekonomiskt stöd till konstnärer. Och ett sådant verkar behövas enligt undersökningarna.
2 mar 98 – SOU 1997:190

Fler får sända närradio
Regelverket kring närradion mildras så att fler får rätt att sända, föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
13 feb 98 – Lagrådsremiss: Närradio

Högre estetiska värden
Arkitektur, formgivning och design måste ges en starkare ställning i samhället. Fulhet och slit-och-släng-kulturen måste motverkas.
6 feb 98 – Ds 1997:86

Sändningstillstånd kräver samverkan
Samverkan med andra programföretag kring tekniska frågor kan snart bli ett villkor för att få sändningstillstånd inom digital-TV-området, visar en promemoria från kulturdepartementet.
6 feb 98 – Ds 1998:57

Fritt fram för bredbilds-TV
Riksdagen har, utan debatt, godkänt en lag som reglerar standardiseringen för de avancerade TV-tjänsterna bredbilds-TV, högupplösnings-TV och digital-TV.
6 feb 98 – KU 1997/1998:12

Oklarheter kring digital TV
Det är ännu oklart om Teracom eller någon annan nätoperatör ska samordna kanalerna, fläta samman program och fördela ledigt sändningsutrymme när Sverige tar klivet in i den digitala TV-åldern. Det framgår av Digital TV-utredningens slutbetänkande.
6 feb 98 – SOU 1998:17

Staten behåller inflytande över Svenska kyrkan
Svenska kyrkan ska fortfarande kunna förvara allmänna handlingar trots att dess intima relation med staten upphör år 2000, föreslår regeringen.
23 jan 98 – Prop 1997/1998:49

Ingen religionsfrihet i kungahuset
Reglerna om kungens bekännelse bör för närvarande inte ändras, anser regeringen. I regeringsformens (RF) övergångsbestämmelse föreskrivs att kungens religionstillhörighet alltid ska vara ”av den rena evangeliska läran sådan som den uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen”.
23 jan 98 – Prop 1997/1998:49

Besparingar i länsmusiken
Statsbidraget till länsmusiken sänks med sammanlagt 50 miljoner kronor under 1998 och 1999. Det står klart sedan riksdagen godkänt fördelningen av de 7,3 miljarder kronor som tilldelats kulturen och idrotten under budgetåret 1998.
19 dec 97 – KrU 1997/1998:1

Pengar från bostadsområden går till tidning
Riksdagen har tidigare beslutat att invandrartidningen ska få statsbidrag även under 1998. Riksdagen har nu bestämt att pengarna ska plockas från särskilda insatser i utsatta bostadsområden. Det extra statsbidraget till invandrartidningen blir 10,2 miljoner kronor.
19 dec 97 – SfU 1997/1998:2

Öppning för bättre presstöd till tidningar i kris
Riksdagen har signalerat att flera justeringar av presstödet är önskvärda.
12 dec 97 – KU 1997/1998:1

Fond ska ge fler och bättre dokumentärer
Kortfilmer och dokumentärer. Det ska pengarna i en statlig TV-fond gå till om utredaren Leif Furhammar får som han vill.
5 dec 97 – SOU 1997:172

Dags för marksänd digital-TV
Den första utbyggnadsetappen av marksänd digital-TV ska utvärderas. När det finns tillräckliga erfarenheter ska regeringen ta ställning till om verksamheten ska fortsätta.
28 nov 97 – Dir 1997:134

Utredning om mediekoncentration kan leda till grundlagsändring
En parlamentarisk utredning ska undersöka om konkurrenslagen kan utnyttjas för att stoppa ägarkoncentration inom massmedierna. I annat fall kan den grundlagsfästa etableringsfriheten för massmedier komma att ändras.
28 nov 97 – Dir 1997:136

Miljonregn över Sveriges Television
För att stärka mångfalden delar regeringen ut 507,5 miljoner kronor under en treårsperiod till Sveriges Television och Sveriges Radio.
21 nov 97 – Regeringsbeslut

Bioteknik på gott och ont
En parlamentarisk kommitté har fått i uppdrag att analysera bioteknikens möjligheter och risker.
14 nov 97 – Dir 1997:120

Lagstiftning ska motverka TV-standardkrig
EU vill främja utvecklingen av avancerade TV-tjänster, sänka priserna på utrustningen och undvika ett standardkrig. Därför ska en ny gemensam standard för sändningar av TV-signaler införas inom EU.
14 nov 97 – Prop 1997/1998:34

Konstnärsfond
Genom att införa en femprocentig skatt på vidareförsäljning av äldre konstverk kan en konstnärsfond finansieras.
14 nov 97 – SOU 1997:106

Artister kompenseras för utlånade skivor
Kompositörer, textförfattare och musiker ska få ersättning när cd-skivor och band lånas ut på biblioteken, enligt ett utredningsförslag.
14 nov 97 – SOU 1997:140

TV- och radiokanaler för utbildning
Dela upp utbildningsradion, UR, i ett sändningsföretag och ett produktionsbolag, föreslår Lars Engqvist i en utredning. Då kan en särskild utbildningskanal öppnas för alla producenter av utbildningsprogram.
14 nov 97 – SOU 1997:148

Beredskapsplan för radio och TV
Kommersiella radio- och TV-företag ska kunna få råd av styrelsen för psykologiskt försvar, SPF, vid beredskapsplanering.
7 nov 97 – KU 1997/1998:3

Stärkt skydd för upphovsrätten
Det blir förbjudet att kopiera databaser utan upphovsmannens tillstånd. Förbudet gäller även kopiering för eget bruk.
7 nov 97 – LU 1997/1998:2

Klart för extra kyrkomöte
Regeringen får rätt att tillkalla ett extra kyrkomöte vid vilken tidpunkt som helst under året. Det har riksdagen bestämt. Beslutet gör det möjligt att genomföra principbeslutet om ändrade relationer mellan staten och Svenska kyrkan. Kyrkomötet måste ha ett extra sammanträde under senhösten 1997 innan regeringen lägger fram en proposition om grundlagsändringar.
31 okt 97 – KU 1997/1998:8

Nobelcenter i Stockholms city
Bygg ett Nobelcenter vid Tegelbacken i centrala Stockholm, föreslår tidigare kulturministern Bengt Göransson i en utredning. Centret kan stå klart år 2005.
24 okt 97 – SOU 1997:117

Böcker söker läsare
Bokutredningen betonar distributionens roll för att hjälpa den goda litteraturen att finna sina läsare.
24 okt 97 – SOU 1997:141

Nya informationstjänster ger lagstiftningen problem
Regeringen vill utreda om lagstiftningen kring radio, TV och televerksamhet behöver samordnas och utvecklas för att klara de nya, framväxande elektroniska informationstjänsterna.
3 okt 97 – Dir 1997:95

Regeringen får rätt att tillkalla extra kyrkomöte
Den högtidliga traditionen att kyrkomötet bara får hållas en gång per år, i högst 15 dagar med början den tredje tisdagen i augusti, är snart ett minne blott. Regeringen vill få rätt att tillkalla ett extra ordinarie kyrkomöte vid vilken tidpunkt som helst under året.
3 okt 97 – Prop 1997/1998:8

Regeringen inrättar teaterakut
Institutioner i kris räddas med en teaterakut när löner och lokalhyror slukar en alltför stor del av anslagen.
26 sep 97 – Prop 1997/1998:1

Det fria ordet i privat ägo
Vem äger det som sägs? Rådet för mångfald inom massmedierna har gjort en översikt över ägarkoncentrationen i svenska massmedier.
12 sep 97 – SOU 1997:92

Södra Teatern kvar i riksteaterns regi
Södra Teatern i Stockholm är bäst lämpad för teater. Den bör därför inte helt göras om till världskulturhus, som regeringen tidigare har föreslagit.
29 aug 97 – SOU 1997:95

Digital TV provsänds från fem orter
Digital TV ska provsändas från Stockholm, Göteborg, Skåne, Kiruna och Linköping/Norrköping. Det föreslår en utredning.
15 aug 97 – SOU 1997:103

Snabbare utveckling av avancerad TV-teknik
Kulturdepartementet har lagt fram ett lagförslag om att införliva EGs direktiv om tillämpning av europeisk standard för avancerade TV-tjänster i svensk lagstiftning.
1 aug 97 – Ds 1997:21

Ace of Base större än Göran Persson
Bilden av välfärdslandet Sverige tonar bort i utländska medier. I stället framträder landet som beslutsamt sanerar de offentliga finanserna. Men mest uppmärksamhet får förstås Ace of Base.
1 aug 97 – Sverige i utländska medier: Rapport från Utrikesdepartementet

Upphovsrätten ej möjlig att förhandla bort
Artister ska inte kunna förhandla bort sin upphovsrätt. Det beslutade riksdagen och införlivade ett direktiv från EUs ministerråd.
6 jun 97 – LU 1996/1997:22

Museer ställer ut rasismen
Historiska museet i Stockholm ska tillsammans med andra museer och kulturinstitutioner göra en utställning över hela landet om rasism och främlingsfientlighet.
23 maj 97 – Ds 1996:74

Mer reklam i TV 4
Det blir mer reklam på bästa sändningstid i TV 4 och de regionala sändningarna behålls. Det är resultatet av en uppgörelse mellan regeringen och TV-bolaget som träffades i februari.
23 maj 97 – KU 1996/1997:19

Nej till nya lokalradiostationer
Konstitutionsutskottet har på eget initiativ föreslagit att det inte ska ges några nya lokalradiotillstånd under 1997 och 1998. Riksdagsbeslutet innebär att den så kallade stopplagen, som anger att några nya sändningstillstånd inte ska ges, förlängs till utgången av 1998.
23 maj 97 – KU 1996/1997:27

Begravningsavgift för alla utanför Svenska kyrkan
De som står utanför Svenska kyrkan ska betala en begravningsavgift till ett pastorat inom Svenska kyrkan eller till kommunen. För medlemmar i Svenska kyrkan ska avgiften ingå i kyrkoavgiften.
16 maj 97 – SOU 1997:42

Kyrkans trotjänare blir inte längre statens
När stat och kyrka går skilda vägar år 2000 innebär det förändrade villkor för alla som är anställda inom kyrkan.
16 maj 97 – SOU 1997:44

Kyrkan får behålla egendomar
Staten bör avstå från alla anspråk på de egendomar som Svenska kyrkan förvaltar. Kyrkans äganderätt slås fast genom lagstiftning.
16 maj 97 – SOU 1997:47

Kultur, medier, trossamfund och fritid
Världsmästerskapen i friidrott 1995 i Göteborg blev ett ekonomiskt fiasko för friidrottsförbundet, som var värd för evenemanget. Förbundet hamnade på obestånd och konkursen hotade. För att rädda friidrottsförbundet föreslår regeringen att staten ska skjuta till 11,3 miljoner kronor. Det ska räcka för att göra fordringsägarna nöjda.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

Inga pengar för Pippi
När Pippi Långstrump går i repris på TV får Inger Nilsson som spelade Pippi inte en krona i ersättning. Men regeringen föreslår nu att sådana avtal ska vara ogiltiga.
4 apr 97 – Prop 1996/1997:129

Regeringen önskar bättre TV-program
Regeringen har tröttnat på de svenska TV-programmen. Kvaliteten måste bli bättre, säger den och tillsätter en utredning.
21 mar 97 – Dir 1997:28

Fler annonser på bästa sändningstid i TV4
TV4 ska få sända mer TV-reklam på bästa sändningstid. Det är innebörden av en promemoria från kulturdepartementet.
7 feb 97 – Vissa ändringar i annonsbestämmelserna i radio och TV-lagen: Rapport från kulturdepartementet

Världskulturmuseet prepareras
En organisationskommitté har fått i uppdrag att förbereda och genomföra etableringen av ett världskulturmuseum i Göteborg.
24 jan 97 – Dir 1996:110

Södra teatern – värd för världen
Ett världskulturhus flyttar in på Södra teatern i Stockholm. Men hur det ska gå till ska först utredas.
24 jan 97 – Dir 1996:123

Europaår mot rasism
En samordnad kampanj mot rasism och främlingsfientlighet startade inom EU vid årsskiftet. Regeringen har givit direktiv till en kommitté som ska leda ”Europaåret mot rasism” i Sverige.
10 jan 97 – Dir 1996:98

Lokalradion
Den kommersiella lokalradion är misslyckad. Den ökar inte mångfalden, den är inte lokalt förankrad och den stärker inte demokratin - vilket den borde.
10 jan 97 – SOU 1996:176

Leveransplikt för elektroniska dokument
Lagen om pliktexemplar ska utvidgas till att gälla fler elektroniska dokument än i dag.
20 dec 96 – Dir 1996:92

Kultur, utbildning och idrott momsbeläggs
Det blir moms på kultur, utbildning och idrott. Det har riksdagen beslutat som ett led i EU-anpassningen.
13 dec 96 – SkU 1996/1997:6

En dryg krona per kassettimme till konstnärerna
Det är tillåtet att kopiera musik och videofilmer för eget bruk. Men en kassettersättning ska kompensera upphovsmännen.
6 dec 96 – Ds 1996:61

Posten tvingad till enhetliga priser
Posten måste hålla samma priser såväl i storstad som på landsbygd. Det beskedet från konkurrensverket oroar riksdagen.
15 nov 96 – TU 1996/1997:3, TU 1996/1997:6

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se