Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Brott
Internationell rätt
Domstolsväsen
Kriminalvård
Åklagarväsen
Straffrätt
Civilrätt
Offentlig rätt
Polisväsen
Nya lagar
Brottspåföljder
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
176 artiklar om Brott
 
Skandiamannen utpekas som Palmes mördare
Olof Palme kan ha mördats av "Skandiamannen", enligt chefsåklagare Krister Petersson. Men det är svårt att helt koppla honom till brottet – bevisningen räcker för anhållan och häktning, bedömer åklagaren. Om Stig Engström fortfarande levt vill säga. Nu läggs i stället utredningen ned.
ÖPPEN10 jun 20 – SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen

“Teknisk bevisning kan lösa Palmemordet”
Sedvanligt utredningsarbete har lett fram till att åklagaren anser sig kunna lösa mordet på Olof Palme. Utredarna utgick från vad som hände på mordplatsen. Förmodligen handlar det om den sk Skandiamannen. Åklagaren Krister Petersson antyder att ny teknisk bevisning kan lösa mordet.
ÖPPEN21 feb 20 – SR, P1-morgon (ljudfil 11 minuter), SR, P1, Nordegren och Epstein, vju med Thomas Pettersson, ljudfil (3.34 minuter in i programmet), Filter, Tema-sida om Palmemordet, flera intressanta reportage och analyser om Skandiamannen., SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen

Assange häktas inte
Efter att ha hört såväl åklagare som försvarsadvokat drog rätten sig tillbaka för en flera timmar lång överläggning. Beslutet blev att inte häkta Julian Assange.
3 jun 19

EU-myglet, den glömda valfrågan
Flera politiker i Tjeckien, Rumänien och Ungern anklagas för att ha förskingrat pengar från EU:s regionalfonder. Samtidigt som samma politiker riktar hård kritik mot EU:s institutioner berikar de sig själva eller vänner och släktingar med hjälp av EU:s stöd till fattiga regioner. Och det är inte bara politiker från de EU-fientliga högernationalisterna utan också socialdemokrater, liberaler och kristdemokrater.
ÖPPEN20 maj 19 – Le Monde 18/5-19

Assange-utredning återupptagen
Den svenska förundersökningen riktad mot wikileaksgrundaren Julian Assange som inleddes 2010 lades ner för två år sedan. Assange hade då tillbringat fem år i asyl på Ecuadors ambassad i London. Nu har överåklagaren återupptagit utredningen.
13 maj 19 – SR, Ekot, nyhetsrapportering om återupptagen förundersökning ang Julian Assange

Bengtzboe ska dels plikta, dels lämna uppdrag
Moderaternas riksdagsledamot Erik Bengtzboe lämnar uppdraget som partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, efter avslöjandena om hans bidrag för dubbla boenden. Det uppgav Moderaterna i ett sms till Ekot under påskhelgen.
16 apr 19 – Aftonbladet, artikel och videoklipp

USA begär att Assange utlämnas
Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis under torsdagen. Han åtalas i London och bara efter någon timme hade USA inkommit med en ansökan om att få honom utlämnad. Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kallar gripandet av Assange för en mörk stund för pressfriheten.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot, Assange, Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar

Gripen misstänks ha kört lastbilen
Polisen misstänker att den anhållne mannen körde lastbilen som användes för att meja ner folk på Drottninggatan. - Ja, så är det, säger polisens presstalesperson Lars Byström till TT.
8 apr 17

Man gripen för inblandning i lastbilsdådet
Fyra människor har dödats och ytterligare 15 skadats av en kapad lastbil som körde över människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. En man har gripits, misstänkt för inblandning i dådet.
7 apr 17

Fastighetsverket skakas av korruptionshärva
Toppen på Statens fastighetsverk är på väg att rämna. Generaldirektör Björn Anderson och en fastighetsdirektör sitter anhållna misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. Ytterligare två personer är anhållna i härvan som skakar regeringen.
26 jan 17

Misstänkte terroristen gripen
Den misstänkte 22-årige terroristen har gripits, uppger Säpo för TT. Gripandet gjordes i Boliden. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags misstänkt för förberedelse till terroristbrott, greps på torsdagskvällen.
19 nov 15

Motivet var rasistiskt
Den 21-årige mannen skrev ett självmordsbrev, som gav besked om hans rasistiska motiv, innan han åkte till Kronan i Trollhättan och angrep lärare och elever med ett svärd. Övervakningsbilder visar att mannen inte attackerade dem med ljus hy på skolan.
24 okt 15

SD:are misstänkt för grova brott
Sverigedemokraten Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Kinnunen riskerar fängelse om han döms. Men han nekar till brott och har partiledningens förtroende.
1 okt 15 – Kinnunen (sd) misstänkt för skattebrott

Många hatbrott, men få anmäls
Anmälda hatbrott ökade rejält i Sverige i fjol. Ändå är det bara en droppe i det hav av hatbrott som experter tror begås varje år.
6 aug 15

Onödiga polisanmälningar ska utredas
Alldeles för mycket av polisens tid går till meningslösa anmälningar. Det anser regeringen som nu startar en utredning av polismyndighetens hantering av anmälningar.
30 jul 15

Svenskar gripna för terrormord
Två män i Göteborgstrakten misstänks för terroristbrott genom mord i Syrien. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. De gripna nekar till brott.
23 jul 15

Fängelse föreslås för terrorresor
Den som reser till ett annat land för att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år.
17 jun 15 – DN Debatt 17/6-15

Telia mutade även presidentfamiljen i Azerbajdzjan
Efter avslöjandet om Telia Soneras misstänkta rekordmuta i Azerbajdzjan ökar kravet på företaget att släppa vad man vet om alla suspekta affärer i regionen. Men Telia tycker att man är så öppen som det går.
27 maj 15

Polisen undersöker SDU-dataintrång
Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt dataintrång mot Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU). Misstankar finns att personal på SD:s riksdagskansli har tagit sig in i SDU-ledningens mejlkonton, skriver Dagens Nyheter.
23 apr 15

Gärningsmannen blev allt mer radikal
Vad det var som fick den misstänkta tjugotvååringen att sig ut i centrala Köpenhamn utrustad med skjutvapen är ännu höljt i dunkel. Men bilden som växer fram visar en ung man med kriminellt förflutet som uttryckte allt radikalare åsikter.
16 feb 15

"Ensamvargar” är svåra att spåra
Mycket pekar på att helgens attacker i Danmark är de senaste i raden dåd utförda av "ensamvargar". Denna typ av gärningsmän, som agerar på egen hand eller i mycket små grupper, är särskilt svår att upptäcka.
16 feb 15

Mördaren skjuten
Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn var skyldig till dödsskjutningarna vid mötet med Lars Vilks i går och vid en synagoga i natt, tror polisen. Stärkt bevakning vid synagogan kan ha förhindrat ett blodbad. Mannen var känd av dansk säkerhetspolis.
15 feb 15

Ska sexköp utomlands kunna straffas hemma?
Regeringen låter en sittande utredning se över frågan på nytt. Det skulle i praktiken kräva att principen om dubbel straffbarhet åsidosätts för alla slags köp av sexuella tjänster, även mellan vuxna individer.
4 feb 15 – Dir 2015:6

Regeringen försvarar kritiserad sexköpslag
Justitieminister Morgan Johansson försvarar sexköpslagen, vars positiva effekter beskrivits som kraftigt överdrivna. RFSU menar bland annat att lagen har ökat utanförskapet för prostituerade.
3 feb 15

Nytt dåd mot moské i Uppsala
Det nya året inleddes med ett nytt dåd mot en moské — nu i Uppsala. Det är tredje moskéattacken på kort tid i landet. "Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna", säger statsminister Stefan Löfven om dåden.
1 jan 15

Moskébrand kan ha inspirerat fler
Polisen misstänker att moskébranden i Eslöv är anlagd och utesluter inte att det rör sig om ett hatbrott. Branden kan vara inspirerad av moskébranden i Eskilstuna, eller orsakad av hat mot Islamiska staten som spiller över på svenska muslimer, anser en islamolog.
30 dec 14

"Ett angrepp mot religionsfriheten"
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp.
25 dec 14

Kapten klänning
Att en hög polis begår sexuella övergrepp är givetvis både avskyvärt och anmärkningsmärkt. När polisen i fråga gjort sig känd för ett omfattande jämställdhetsarbete läggs dessutom en sorts hyckleriets skimmer över hemskheterna som begåtts. Jonas Trolles bok ”Jakten på kapten klänning” beskriver polisarbetet som ledde till gripandet av Lindberg.
7 aug 14 – Trolle, Jonas: Jakten på Kapten klänning

SD-politiker värst drabbade
Var femte förtroendevald i riksdag och kommunfullmäktige utsattes under 2012 för ”hot, trakasserier och våld” rapporterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ). I praktiken handlar det ofta om nätmobbing. Kvinnliga politiker är mer utsatta än män i motsvarande positioner. Men värst är det att vara SD-politiker.
15 maj 14 – Brå rapport Politikernas Trygghetsundersökning

Så ska Af-fusket stävjas
En särskilt utredare har haft i uppdrag att se över bidragsfusk inom ramen för den verksamhet som Arbetsförmedlingen köper av privata företagare. Givet temats sprängkraft framstår åtgärdsförslagen som lama. Af ska bli en strängare upphandlare.
10 apr 14 – SOU 2014:16

Vi försvarade oss
Åter avhandlades nazistattacken i Kärrtorp i rätten, nu ur en annan vinkel. En vänsterextremist anklagas för mordförsök, men ser själv knivhuggen i ryggen på en angripare som försvar.
8 apr 14

Protester efter våldsdåd
Fyra personer skadades allvarligt vid ett våldsamt bråk i Malmö med nazistiska Svenskarnas parti inblandat. Tre män har anhållits, misstänkta för mordförsök. Under söndagen hölls flera manifestationer mot det politiska våldet.
10 mar 14

Var tredje har varit utsatt för våld
Lagom till åttonde mars släpper EU:s rättighetsbyrå resultaten från en studie där 42 000 kvinnor har intervjuats personligen. Var tredje uppger sig har varit utsatt för våld och/eller sexuella övergrepp.
6 mar 14 – "Violence against women: an EU-wide survey. Main results."

Hårdare tag mot bluffakturor
Problemet med bluffakturor tycks växa i omfattning. Inte sällan betalar den som drabbats av rädsla för att till exempel åka på en betalningsanmärking. Det privaträttsliga skyddet måste stärkas.
11 feb 14 – Dir 2014:12

Lexbase stängt av säkerhetsskäl
Tre dagar efter lanseringen hackades Lexbase och tusentals personuppgifter ska ha läckt ut på nätet. Bahnhof, som hyrt ut serverplats till Lexbase, har nu stängt ner databasen på grund av säkerhetsproblem.
29 jan 14

Polisen är välrustad inför valen
Polisen är väl rustad för att möta och förebygga hot och våld i valrörelsen, enligt justitieminister Beatrice Ask (M).
20 jan 14 – Uppdrag att kartlägga och analysera domstolarnas bedömning av straffvärdet för brott som rör hot eller våld mot förtroendevalda

Hårda straff för id-kapare
Nya lagar och hårdare straff ska stoppa störtfloden av bluffakturor och id-kapningar.
18 dec 13 – SOU 2013:85

Naivt att likställa alla extremister
Regeringens utredare föreslår att en särskild enhet inom Brottsförebyggande rådet (Brå) inrättas som ska motarbeta ”våldsbejakande extremism”. Under de senaste åren har såväl alliansregeringen som Sveriges kommuner och Landsting buntat ihop vit makt-miljöer med den autonoma vänstern och radikaliserade islamister – en ansats som väcker kritik.
18 dec 13 – SOU 2013:81, DN Debatt 15/12-13

Nytt huliganregister
Rikspolisstyrelsen ska få föra ett register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, föreslår regeringens utredare Olof Egerstedt.
10 dec 13 – Promemoria: Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang

Nytt straff för spioner
Regeringen vill införa en ny straffbestämmelse i brottsbalken med sikte på underättelseverksamhet som i förlängningen bedöms kunna äventyra svenska intressen - även innan så har skett.
26 nov 13 – Prop 2013/2014:51

Polisen är för passiv
Lagom till FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor presenterades en rapport som visar att polisen är dålig på att klara upp anmälningar om våld i nära relationer.
26 nov 13 – Stiftelsen Tryggare Sverige pressmeddelande

Registerkontroll mot sexövergrepp
Personer som arbetar med barn ska på arbetsgivarens begäran visa upp utdrag ur belastningsregistret. Det gäller även idrottsledare och annan personal inom den ideella sektorn - inklusive föräldrar.
26 sep 13 – Prop 2012/2013:194

Second hand under luppen
Handel med begagnade varor är reglerad i lag för att motverka att den blir en marknad för häleri och stöldgods. En särskild utredare ska se över reglerna, som har fjorton år på nacken.
5 sep 13 – Dir 2013:82

Identitetsstöld svårlöst problem
Öppenhet och offentlighet är ett svenskt signum, men blir också ett verktyg för bedragarna. Identitetsstölder är ett ökande problem, som är svårt att lösa och svårt för polisen att utreda.
29 jul 13

Tidelag förbjuds på nytt
Att ha sex med djur förbjuds. Regeringen har till slut lagt ett förslag om förbud mot tidelag, vilket välkomnas från flera håll.
13 jun 13 – Pressmeddelande: Regeringen föreslår förbud mot tidelag

Få länder med hårdare traffickinglag
På bara några år har antalet offer för trafficking i EU ökat kraftigt. Men få medlemsländer har infört den strängare lagstiftningen. Det är skamligt, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.
15 apr 13

Var går gränsen för våldtäkt?
Det ska tydliggöras i sexbrottslagen att det är fråga om våldtäkt även om offret är paralyserat av rädsla eller för berusad för att värja sig. Däremot vill regeringen inte införa några bestämmelser om samtycke. Lamt, tycker Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
7 feb 13 – Lagrådsremiss: En skärpt sexualbrottslagstiftning

Gatuvåldet dyrt för samhället
Gatuvåldet kostar en förmögenhet medan det som satsas på förebyggande arbete är blygsamt.
3 jan 13

Kriminalvården vilseleder regeringen
Kriminalvården har vilselett regeringen i budgetunderlagen och använt gängkriminalitet som en bricka i spelet om pengar.
27 dec 12

Sverigedemokrater trakasserades mest
Det är vanligt att våld, hot eller trakasserier riktas mot politiker. Brottsförebyggande rådet (Brå) har kartlagt problemet; och 16 procent av de förtroendevalda uppger att de någon gång under 2011 var utsatta. För Sverigedemokraterna var det värst – så mycket som var annan SD-ledamot uppger sig ha råkat ut för hot, våld eller trakasserier.
10 dec 12 – Brå: Politikernas trygghetsundersökning 2012 - Förtroendevaldas utsatthet och oro för hot, våld och trakasserier

Ungdomsbrott ska minskas
Samarbete i sociala insatsgrupper mellan bland annat skola, socialtjänst och polis ska leda till att unga brottslingar fångas upp tidigare än i dag.
1 nov 12 – Pressmeddelande: Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen redovisade pilotprojekt som ska motverka att unga riskerar bli kriminella

Kriminolog kritisk till vapensiffror
Beslagen av vapen minskar - trots att polisen bedömer att efterfrågan ökat. Kriminologen Jerzy Sarnecki undrar om det inte snarare handlar om att polisens aktivitet har minskat.
30 okt 12 – Pressmeddelande: Återrapportering av regeringsuppdraget till Tullverket och Rikspolisstyrelsen att minska införseln av illegala vapen

EU-anpassning av insiderregler
En särskild utredare ska bana vägen för att de svenska reglerna som rör insiderhandel och så kallad otillbörlig marknadspåverkan på finansmarknaden är kompatibla med EU-rätten.
25 okt 12 – Dir 2012:108

Fallet Quick
Fallet Quick har varit föremål för diskussion i många år. Men med Hannes Råstams TV-dokumentärer 2008 och hans nu utkomna bok har rättskandalen blivit uppenbar för de flesta. Men inte för alla. Därtill är fallet Quick en vårdskandal.
18 okt 12 – Hannes Råstam: Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare, Debatt på publicistklubben: Cirkus Quick, video, Ekots lördagsintervju: Tomas Ramberg intervjuar Göran Lambertz, DN kultur: Claes Borgström skriver om Quickdebatten, Intervju med Thomas Quick där han tar tillbaka alla morderkännanden 2008, videoklipp

Teliapartners kontofrysning godkänns
Frysningen av Telia Soneras mutmisstänkta partner Takilants konto i Nordea godkänns av Stockholms tingsrätt.
15 okt 12

Landstinget polisanmäler SSU
Landstinget i Norrbotten polisanmäler SSU i länet och kräver tillbaka 1,2 miljoner kronor i stöd för påhittade kurser.
15 okt 12

Utpressning blir allt vanligare
Det är oftast byggföretag och restauranger som blir utsatta för utpressning, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. I nästan 60 procent av fallen har gärningsmannen anknytning till organiserad brottslighet.
26 sep 12 – Brottsförebyggande rådets rapport 2012:12 "Otillåten påverkan mot företag"

Smärre ändringar av kritiserad lag
Staten betalar i vissa fall ut ersättning till brottsoffer som inte får ut skadestånd av förövaren, eller sitt eget försäkringsbolag. Både själva brottsskadelagen och hur brottsoffermyndigheten tillämpar denna har kritiserats. Men den särskilde utredare som analyserat regelverket föreslår bara smärre ändringar.
3 maj 12 – SOU 2012:26

Brå ska studera storstadsbrott
Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att kartlägga situationen i landets tre storstäder avseende "brottslighet och trygghet".
28 mar 12 – Regeringsbeslut

Oförändrad straffskala för vapenbrott
Från halvårsskiftet 2012 ska fler kunna dömas för grovt vapenbrott. Men dagens straffskalor lämnar regeringen orörda - och tillsätter en ny utredning istället.
22 mar 12 – Prop 2011/2012:109

Polis och tull får vidgade befogenheter
Kritik har riktats mot de begränsningar som finns i svensk rätt när det gäller att ingripa mot penningtvätt även från andra håll. Bland annat Ekobrottsmyndigheten har länge drivit frågan om en hårdare lagstiftning.
15 mar 12 – SOU 2012:12

Smygfotografering förbjuds
Regeringen avser att införa ett nytt brott i brottsbalken: olovlig, integritetskränkande fotografering. Det man vill åt är exempelvis dumpade pojkvänner som lägger ut sexuellt betonade bilder tagna i smyg på ex-flickvännen på internet.
5 mar 12

Unga vuxna mer utsatta för brott
Färre personer än för fem år sedan uppger att de har blivit utsatta för brott. Men bland unga vuxna är utsattheten högre, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå).
10 nov 11 – Nationella trygghetsundersökningen (Brå)

Tystnad kring terroristbrott
I helgen greps fyra män i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Men när tre av dem senare häktades gällde anklagelserna förberedelse till mord. Det ryckiga informationsflödet har utlöst en debatt om svensk terrorlagstiftning och transparens.
13 sep 11 – Skriv 2010/2011:39

Nu läggs Breiviks offer i jorden
I två veckor har Norge försökt förstå vad som hände, varför Anders Behring Breivik gick till anfall mot försvarslösa barn. I dag hölls 18 begravningar för offren för terrordåden, de flesta för barn och ungdomar.
4 aug 11

Norge i sorg efter terrordåden
En kraftfull bomb i centrala Oslo. En massaker på det socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger. Norge är i chock efter attentaten - de allvarligaste händelser som inträffat i landet sedan andra världskriget.
23 jul 11

42 miljoner till Brottsoffermyndigheten
Regeringen ger 42 miljoner kronor till Brottsoffermyndigheten för att öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor, sexuellt våld och andra sexuella övergrepp.
16 jun 11 – Pressmeddelande: Kunskapen om mäns våld mot kvinnor ska öka

Våld mot invandrade kvinnor utreds
En särskild utredare har fått i uppdrag att kartlägga och analysera omfattningen av det våld som drabbar utländska kvinnor efter att de gift sig med i Sverige bofasta män.
7 jun 11 – Dir 2011:44

Datalagringen är riskfylld
Att EU-länderna masslagrar så kallad trafikdata från allas våra mobiltelefoner och datorer innebär risker för den personliga integriteten. Det beskedet kommer från EU-kommissionen, som flaggar för ändringar i det omstridda datalagringsdirektivet.
19 apr 11

Invandrare känner sig inte trygga
Svenskarna känner sig tryggare än tidigare - men det gäller inte alla, visar en ny undersökning från Brå: Var fjärde invandrare känner sig otrygg. Otryggheten är störst i Skåne.
10 feb 11 – Brottsförebyggande rådet: NTU 2010

Straffbart med smygfoton
Att ta bilder av eller filma någon utan lov kan framöver komma att straffas med fängelse. Det framkommer ur ett PM från regeringen. Men att dra gränsen för när fotografering är att betrakta som "olovlig" kan bli svårt. Bland andra Journalistförbundet är mycket skeptiska till vilka effekter förslaget skulle kunna få.
27 jan 11 – Ds 2011:1

Självmordsbombaren tränades i Irak
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick träning i Irak tre månader före sprängdådet i Stockholm. Det berättar Zia Alkanani, chef för den myndighet som bekämpar terrorism i Irak.
7 jan 11

Medhjälpare kan ha spridit terrorhot
Meddelandet som Taimour Abdulwahab skickade till TT och Säpo strax innan han sprängde sig själv till döds fanns ocensurerat på Youtube ett dygn efter dådet, skriver Aftonbladet.
3 jan 11

Terrorhot mot Jyllands-Posten
Fem män har gripits misstänkta för att ha planerat en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Männen skulle, beväpnade med automatvapen "döda så många som möjligt", men greps innan de satte planen i verket. Tre av de gripna är misstänkta för försök till terroristbrott och häkningsförhandlingar mot dem inleddes idag bakom lyckta dörrar i Köpenhamn.
30 dec 10

Välfärd mot islamistisk extremism
Säpo övervakar 200 personer i Sverige som de klassar som islamistiska extremister beredda att stödja eller själva ta till våld. Självmordsbombaren från i lördags ingick inte i denna skara. Trots det stod hans eftermäle ofrånkomligen i centrum när Säpo offentliggjorde sin rapport om våldsbejakande islamistisk terrorism.
16 dec 10 – Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige

Självmordsbombare sprängde sig själv
Mitt i julruschen i lördags eftermiddag sprängde sig en man till döds i centrala Stockholm. Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.
13 dec 10 – Myndigheternas gemensamma krisinfomration, webbplats

KU granskar ambassadövervakning
Konstitutionsutskottet kommer att granska vad nuvarande och tidigare ministrar - både i justitie- och i försvarsdepartementet - har känt till om den amerikanska ambassadens övervakning i Sverige.
25 nov 10 – KU-anmälningar 8:e november

Assange häktad för våldtäkt
Wikileaks grundare Julian Assange häktades på torsdagen i sin frånvaro. Han är bland annat misstänkt för våldtäkt på en kvinna i Enköping. Han kommer nu att efterlysas internationellt.
18 nov 10

Terrorutredning i Göteborg nedlagd
Förundersökningarna läggs ned mot männen som misstänktes för förberedelse till terrorbrott i Göteborg, bekräftar Säpo.
9 nov 10

Stärkta misstankar mot 38-åringen
Den 38-årige man som misstänks för beskjutningarna i Malmö häktades i dag bakom stängda dörrar på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Mannen nekar till brott.
9 nov 10

Inget sex utan samtycke
Generellt har 2005 års sexualbrottsreform stärkt individens rätt till sexuellt självbestämmande. Men brottsrubriceringen våldtäkt är fortfarande för snäv. Framöver bör dels fler fall betecknas som våldtäkt, dels bör en ny brottsrubricering införas: sexuellt övergrepp. Det ska användas vid sex utan ömsesidigt samtycke.
28 okt 10 – SOU 2010:71

“Laserman” härjar i Malmö
Polisen tror sig nu ha ett motiv bakom det senaste årets oförklarliga skottlossningar mot 10-15 personer i Malmö: Någon riktar in sig på att i mörkret skjuta mot personer med invandrarbakgrund.
21 okt 10

Hur bekämpar polisen narkotikan
Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska analysera hur svenska myndigheter bekämpar narkotikahanteringen internationellt.
1 sep 10 – Dir 2010:82

Sverige antar konvention mot människohandel
Sverige har ratificerat Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. Syftet med konventionen är bland annat att skapa ett regelverk till skydd till offren för människohandel.
3 jun 10 – Pressmeddelande: Sverige har ratificerat Europarådets konvention om bekämpande av människohandel

Snabbare brottsutredningar
Polis åklagare och domstolar måste snabba på utredningen av så kallade mängdbrott. På regeringens uppdrag har de utrett hur det ska gå till och lämnat en rad förslag om hur de ska samarbeta bättre.
27 maj 10

Grova fridskränkningar utreds
Regeringen tillsätter en utredare som ska utreda tillämpningen av brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning för att se om det har funnits några tolkningsproblem.
27 maj 10 – Dir 2010:56

"Skärpta lagar krävs mot kvinnovåld"
Kvinnor som utsätts för våld måste få bättre skydd. En studie visar att drygt 40 procent av de kvinnor som anmält partners eller expartners för övergrepp inom fyra år råkat ut för nytt våld från samme gärningsman.
17 maj 10

Spioneri mot Sverige utreds
Justitierådet Ella Nyström ska utreda spioneriet mot Sverige. Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på en utvidgning av spioneribegreppet. Säpo har klagat på att det nu gällande definitionen av en spion inte stämmer på hur spionerna arbetar idag.
11 maj 10 – Dir 2010:35

Regeringen: Så blir Sverige tryggare
Slumpvisa, frivilliga drogtest i skolan "vid behov", kortare handläggningstid i rättsväsendet med hjälp av nya rutiner, ett nytt straff - helgavskiljning. Snatteri blir ringa stöld och sexualbrott straffas hårdare.
28 apr 10

Effektivare ekobrottsbekämpning utreds
Blir bekämpandet av ekonomisk brottslighet effektivare och mer rättssäkert om allt ansvar för utredning av ekobrott samlas hos Ekobrottsmyndigheten? Idag är ansvaret delat mellan Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten och polisen.
8 apr 10 – Pressmeddelande: Direktiv om en samlad ekobrottshantering

Regeringen föreslår drogtester av barn
Barn under 15 år ska kunna drogtestas om de misstänks för att ha använt narkotika. Det föreslår regeringen i en proposition som kräver fler brottsutredningar av barn under 15 år. Det ska också bli möjligt med kroppsundersökningar för att ta DNA-prov på barn under 15 som misstänks för brott.
18 mar 10 – Prop 2009/2010:105

Nya regler för kontokortsstöld
Konsumentskyddet i samband med kontokortsbedrägerier ska förbättras. Det föreslår regeringen i en proposition som innebär att ett EU-direktiv om betaltjänster genomförs.
10 mar 10 – Prop 2009/2010:122

Lagfartskapning försvåras
Regeringen lägger fram förslag för att komma till rätta med så kallade lagfartskapningar. Det vill säga när en person med falska köpehandlingar som grund söker lagfart på en fastighet.
16 feb 10 – Åtgärder mot s.k. lagfartskapning

Islamistiskt våld ska kartläggas
Säkerhetspolisen (Säpo) ska utreda om det förekommer våldsbejakande radikal islamism i Sverige. Integrationsminister Nyamko Sabuni vill ha en helhetsbild som bygger på fakta.
16 feb 10

Föräldrar skadeståndsskyldiga
Föräldrar ska bli skyldiga att betala skadestånd för skador som uppstår när deras barn begår brott. Det är innebörden av regeringens förslag till ändringar i skadeståndslagen som nu lämnas till lagrådet.
11 feb 10 – Pressmeddelande: Ett skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare

Skärpt kamp mot människohandel
Regeringen skärper kampen mot människohandel. Brottet får en tydligare beskrivning genom att kravet att en gärningsman ska ha tagit kontroll över sitt offer tas bort.
4 feb 10 – Lagrådsremiss: Förstärkt straffrättsligt skydd mot människohandel

Rekordmånga brott anmäldes i fjol
I fjol ökade antalet anmälda brott till 1,4 miljoner brott. Det är den högsta siffran sedan 1950, då statistiken började föras. Mest ökade våldsbrotten. Under 00-talet har de ökat med nästan 50 procent.
14 jan 10 – Pressmeddelande Brå Brottsförebyggande rådet 2010-01-14

36 miljoner mot hedersvåld fördelade
Regeringen har beslutat att fördela 36 miljoner kronor till länsstyrelserna för insatser som ska motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
7 jan 10

Ska svenska medborgare utlämnas?
Ska svenska medborgare utlämnas till länder där de misstänks för brott? Ska Sverige utlämna personer som misstänks för politiska brott i andra länder? Utlämningslagen ses över och detta är två frågor som står i fokus.
28 okt 09 – Dir 2009:88

Grova brott ska inte preskriberas
Regeringen föreslår att preskriptionstiden avskaffas för mord och andra brott som kan ge livstids fängelse. Det ska gälla även folkmord, folkrättsbrott och grova terroristbrott.
8 okt 09 – Lagrådsremiss: Avskaffande av preskription för vissa allvarliga brott

Moralfrågor ska utredas
Vilket ansvar har enskilda för att varna för och hjälpa till vid olyckor och för att anmäla grövre brott som mord och rån? Sådana frågor av moralisk natur ska nu utredas.
16 sep 09 – Dir 2009:82

Bilderna behövde inte offentliggöras
Det kan ifrågasättas om det var lämpligt att offentliggöra bilderna av de mördade barnen i Arboga. Domstolen kunde ha låtit bli att publicera bilderna utan att bryta mot kravet på att förundersökningar ska offentliggöras när åtal väcks.
1 sep 09 – SOU 2009:72

FP vill ha ungdomsbrottskommission
Folkpartiet vill ha en statlig kommission som ser över vad som kan göras i kampen mot ungdomsbrottsligheten. Kommissionen kan bestå av personal från Rikspolisstyrelsen, socialtjänsten, Socialstyrelsen, Maria ungdom.
2 jul 09

Skärpt vapenlag utreds
Justitieminister Beatrice Ask tillsätter en utredning som ska se över vapenlagstiftningen. Dels handlar det om att uppfylla vissa regler i FN:s vapenprotokoll och ett EG-direktiv. Dels ska skärpta straff för vapenbrott övervägas.
19 mar 09 – Promemoria: Uppdrag att utreda vissa frågor rörande vapenlagstiftningen

Åtgärder mot gängkriminalitet utreds
Det ska bli lättare att lämna det kriminella livet. Regeringen tillsätter en utredning i frågan. Den ska ledas av Stockholms länspolismästare Carin Götblad. Enligt henne vill många kriminella lämna brottets bana.
5 feb 09 – Pressmeddelande: Åtgärder för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället

Buggning utvärderas
Den 1 januari 2008 tilläts buggning i Sverige i förundersökningar om allvarliga brott. Nu ska regeringen låta utreda om buggningen haft avsedd effekt.
15 jan 09 – Dir 2008:145

Småskalig fildelning i lagförslag
Det nya regeringsförslaget till "Ipred-lag" gör att det i prakitken räcker med att ladda ner en upphovsrättsskyddad film eller annan skyddad datafil för att den som äger upphovsrätten ska ha rätt att få ut namnet bakom en IP-adress.
4 dec 08 – Prop 2008/2009:67

Skärpta regler mot penningtvätt
Skärpta regler ska förhindra att pengar från brottslig verksamhet förs in i det ekonomiska systemet och blandas med lagliga pengar.
26 nov 08 – Prop 2008/2009:70

Färre återfall till brottslighet
Färre har återfallit till brott tack vare Kriminalvårdens satsning på behandling av intagna med narkotikaproblem, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).
1 sep 08

Nätpirater ger sig på tidningsmagasin
Nätpiraterna har nu gett sig på magasinvärlden vilket fått tidningsförlagen att gå i taket.
21 aug 08

Sexualbrottslagen utvärderas
Den sexualbrottslagstiftning som infördes 2005 ska utvärderas i en ny utredning. I centrum för granskningen står hur bestämmelserna om våldtäkt och straffbestämmelserna om sexualbrott mot barn fungerat.
14 aug 08 – Dir 2008:94

Stärkt skydd för företagshemligheter
Skärp straffet för den som avslöjar företagshemligheter. Regeringens utredare motiverar förslaget med att alltfler företag bygger sin verksamhet på kunskap och forskning. Men utredningens egna experter ser risker: att kunskap låses in, att brott och missförhållanden inte kommer ut och att anställda tystnar.
12 jun 08 – SOU 2008:63

Regler för kameraövervakning utreds
Användningen av övervakningskameror ska ses över sedan tekniken har förändrats. Utredningen gäller både allmänna platser och mindre offentliga utrymmen som tvättstugor.
21 feb 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:69

Sverige inget mål för terrorister
Sedan lagen om särskild utlänningskontroll infördes 1991 har den tillämpats 36 gånger. Men oftast har det bara rört sig omprövning av tidigare fall.
14 feb 08 – Skriv 2007/2008:42

Förbjudet att fotografera i smyg
För att skydda den personliga integriteten blir det förbjudet att fotografera personer i smyg på platser som inte är offentliga. Men det blir inte förbjudet att publicera bilderna. Det föreslår en enig integritetskydsskommitté.
24 jan 08 – SOU 2008:3

Förslag: Förbjud smygfotografering
Fotografering i privata miljöer utan samtycke bör förbjudas i lag. Det föreslår den parlamentariska integritetsskyddskommittén i sitt slutbetänkande.
23 jan 08 – SOU 2008:3

Politiskt våld som metod
Hur tycker och tänker de människor som använder sig av våld som politisk metod, och hur bemöts de av polis, åklagare och domstolar. I boken Extremister har journalisten Magnus Sandelin intervjuat människor både på vänster- och högerkanten. Författaren tar avstamp i tre rättsfall under 2000-talet.
29 nov 07 – Sandelin, Magnus: Extremister

Särskild överåklagare mot brottsgäng
En särskild överåklagare ska utses att leda arbetet mot organiserad brottslighet. Samtidigt riskerar åklagarmyndigheten att bli en flaskhals i rättsväsendet på grund av besparingskrav.
22 nov 07

Kriminella mc-gäng är svårstoppade
Dirty Dräggels, MC Sweden och Hells Angels - you name it. Ett stort antal banditgäng med amerikanska namn har växt fram i Sverige de senaste femton åren. Medlemmarna ägnar sig åt grov kriminalitet och klubbarna ligger i ständig fejd med varandra.
20 nov 07 – Wierup, Lasse och Larson, M: Svensk maffia

Persson fälls för arbetsmiljöbrott
Förre statsministern Göran Persson medger oaktsamhet i samband med bygget av gården i Sörmland. Därigenom slipper han åtal och klarar sig undan med ett strafföreläggande.
25 maj 07

Hedersvåldet ska kartläggas
Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga förekomsten av hedersvåld och förtryck av barn och ungdomar. Undersökningen riktar sig till lärare från årskurs sex och uppåt.
9 maj 07 – Regeringen: Lärares kunskap om hedersförtryck kartläggs

Vänstern kritiserar Säpo
Kalle Larsson (v) är kritisk till Säpos behandling av flyktingspionage. Det framkom under en riksdagsdebatt förra veckan. Justitieminister Beatrice Ask angav den tidigare bristen på pengar som främsta orsak till problemet, något som folkpartiets Fredrik Malm inte höll med om.
27 feb 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:63

Ekobrottsmyndigheten läggs ned
Lägg ned Ekobrottsmyndigheten och flytta över ansvaret för ekobrottsbekämpning till Åklagarmyndigheten och Polisen. Det föreslår regeringens utredare Barbro Thorblad, som på onsdagen överlämnade sitt slutbetänkande till justitieminister Beatrice Ask.
31 jan 07 – SOU 2007:8

Mord ska aldrig preskriberas
Krigsförbrytelser, mord, dråp och terroristbrott bör aldrig preskriberas. Det anser hovrättsrådet Petra Lundh som utrett frågan. Modern teknik gör det lättare att lösa gamla brott och då ska de skyldiga kunna ställas till svars och dömas, menar hon.
30 jan 07 – Ds 2007:1

Minister vill stänga ute snattare
Affärer bör få rätt att portförbjuda personer som begått stölder där, anser justitieminister Beatrice Ask (m). Beskedet välkomnas av Svensk Handel som länge jobbat för den möjligheten.
29 dec 06

Domen mot Anna Sjödin står fast
Domen mot SSU-basen Anna Sjödin står fast. Det meddelade Svea hovrätt på tisdagen. Frågan är nu om Sjödin kan sitta kvar som SSU-ordförande.
12 dec 06 – SSU: Anna Sjödin

Vapenamnesti nästa år
Regeringens förslag om att införa en vapenamnesti nästa år har nu överlämnats till riksdagen. Förhoppningen är att kriminella och andra ska överlämna sina vapen till polisen.
27 nov 06 – Prop 2006/2007:20

Regeringen utlyser vapenamnesti
Justitieminister Beatrice Ask utlyser en tre månader lång vapenamnesti nästa år. Förhoppningen är att kriminella och andra ska lämna in sina illegala vapen till polisen.
2 nov 06 – Lagrådsremiss: En ny vapenamnesti

Anna Sjödin tar time out
SSU:s ordförande Anna Sjödin, dömd i Stockholms tingsrätt, tar paus från politiken fram till dess prövningstillstånd för hennes överklagan till hovrätten behandlats. Marita Ulvskog, socialdemokraternas partisekreterare, stödjer beslutet.
16 okt 06 – SSU: Anna Sjödin

Anna Sjödin vägrar avgå
Anna Sjödin fälldes på samtliga åtalspunkter och döms att betala 5 500 kronor i skadestånd till den vakt som hon enligt tingsrätten kallade för "svartskalle". Men SSU-basen har inga planer på att avgå.
13 okt 06 – SSU: Anna Sjödin

Fp kräver fotboja på män som slår
Folkpartiet kräver krafttag mot kvinnovåldet. Dömda våldsmän som bryter mot besöksförbudet ska förses med fotboja. Utsatta kvinnor ska erbjudas livvaktsskydd och få licens för pepparsprej.
30 aug 06 – Folkpartiet: Abu Ghraib i folkhemmet

"Tvångsvårda våldsmän efter frigång"
Folkpartiet kräver hårdare tag mot våldtäktsmän. De bör kunna dömas till vård i upp till tio år - efter avtjänat straff, föreslår partiet i ett nytt program.
8 jun 06 – Folkpartiet: Handlingsplan mot våldtäkter och andra sexualbrott

Ny promillegräns för sjöfylleri
Sänkt gräns för sjöfylleri till 0,2 promille och rutinmässiga poliskontroller utanför populära sjökrogar. Så vill regeringens utredare Göran Persson få stopp på supandet i våra svenska skärgårdar.
30 jan 06 – SOU 2006:12

Invandrare oftare brottsmisstänkta
De flesta brott begås av infödda svenskar, men utlandsfödda är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Klass, ålder och kön är dock mer avgörande än ursprung, enligt rapporten.
14 dec 05 – Brottsförebyggande rådet: Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet

Jämo vill få fler att anmäla sexbrott
Sexuella övergrepp hör till de mest kränkande brott en människa kan utsättas för. Ändå är det få drabbade som anmäler brotten. Många är för rädda och har skuld- och skamkänslor, menar Jämo Claes Borgström.
9 nov 05 – Justitiedepartementet: Anmälan och utredning av sexualbrott

Maskerade demonstranter förbjuds
Personer som försöker dölja sin identitet i samband med demonstrationer ska kunna straffas med sex månaders fängelse. Det föreslår regeringen i en proposition om maskeringsförbud, som nu överlämnats till riksdagen.
7 okt 05 – Prop 2005/2006:11

Skärpt lagstiftning mot barnporr
Barnpornografiska bilder sprids i dag i en rasande takt över internet. I polisens referensbibliotek finns beslagtagna bilder och filmer på över 10 000 barn. Drygt 100 har identifierats som svenska. Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen.
12 sep 05 – Dir 2005:89

Hårdare tag mot unga brottslingar
Under 2003 dömdes över 23 000 ungdomar mellan 15 och 20 år för någon typ av brott. Men makthavarna står handfallna, hävdar de borgerliga, som nu efterlyser hårdare tag mot de unga lagöverträdarna.
16 aug 05 – Allians för Sverige: Tidigare, tydligare, tuffare

Upphovsmännens ställning stärks
Regeringen och vänsterpartiet vill förbjuda nedladdning av musik för privat bruk från internet utan upphovsmannens tillstånd. Men på förslag från oppositionen ska det bli svårt att döma ut straff för denna typ av brott.
16 maj 05 – Prop 2004/2005:110

”Portförbjud snattare från butikerna”
Regeringen har tidigare presenterat ett lagförslag som syftar till att kasta ut huliganerna från fotbollsarenorna. På samma sätt vill nu den borgerliga alliansen portförbjuda dömda snattare att vistas i särskilda butiker.
9 maj 05 – Allians för Sverige: Portförbjud snattare genom ny lag

Utländska giftermål kontrolleras
Svenskar som vill gifta sig med utländska kvinnor ska kontrolleras mot polisens belastningsregister innan kvinnorna tilldelas uppehållstillstånd, föreslår regeringens utredare Per Lilja. Syftet är att skydda utsatta kvinnor från Thailand och Filippinerna.
8 apr 05 – SOU 2005:14

Grova våldsbrott ökar inte
Tvärt emot den bild som ofta förmedlas i medierna har antalet grova våldsbrott i Sverige inte ökat de senaste 30 åren. Det hävdar forskaren Felipe Estrada, som istället för att titta på brottsanmälningar har undersökt sjukhusens patientregister.
1 apr 05 – Institutet för framtidsstudier: Våldsutvecklingen i Sverige

Färre brott anmäls – fler klaras upp
Antalet anmälda brott minskade förra året jämfört med 2003 och fler brott klaras upp nu än tidigare. Men de anmälda våldsbrotten ökar, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
1 apr 05 – Brottsförebyggande rådet: Anmälda brott, uppklarade brott och misstänkta personer

Huliganer slängs ut från arenorna
Kända huliganer som misstänks begå brott ska kunna portas från landets idrottsarenor. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag. Förhoppningen är att få slut på de uppmärksammade bråken, främst i samband med olika fotbollsmatcher.
3 feb 05 – Prop 2004/2005:77

Bättre hjälp till unga brottsoffer
Barn som tvingas bevittna våld i hemmet borde betraktas som brottsoffer och därmed berättigas ekonomiskt stöd från samhällets sida. Det föreslår en ny utredning från justitiedepartementet.
10 jan 05 – Ds 2004:56

Maffian behöver både profit och acceptans
Maffian uppfostar sina egna gangsters. Men vilka krafter formar maffian? Profitjakten är viktig, men statens och samhällets acceptans har också varit viktig.
7 maj 04 – Cottino, Amedeo : Familjeliv

BRÅ byter namn till BRI
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har med åren fått allt fler uppgifter. Nu är det dags att renodla. Organisationen ska inte längre vara ett stabsorgan åt regeringen, istället ska den kriminalpolitiska forskningen stå i centrum.
1 mar 04 – SOU 2004:18

Ny lag mot barnpornografi
Regeringen föreslår att riksdagen säger i princip ja till skärpt lagstiftning när det gäller sexuellt utnyttjande av barn och barnpornografi. Hur lagen ska skärpas är dock inte närmare angivet, eftersom det i dagsläget bara handlar om ett EU-rambeslut.
23 okt 03 – Prop 2003/2004:12

Poliser och jurister förblindas av könsfördomar
Det finns alldeles för många poliser och jurister som inte gjort upp med sin kvinnosyn, skriver Katarina Wennstam i sin bok "Flickan och skulden" där hon granskat våldtäkter som blivit rättsfall.
12 sep 02 – Wennstam, Katarina: Flickan och skulden

Sexövergrepp ska stoppas med kontroll
Den som blivit dömd för sexualbrott, mord, dråp, grov misshandel, grovt rån eller barnpornografibrott bör inte anställas inom skolan eller barnomsorgen.
23 jun 00 – Prop 1999/2000:123

Det ska straffa sig att kränka poliser
Poliser ska inte ostraffat bli bespottade i tjänsten. Den som först kränker en person och sedan mördar denne ska inte slippa undan skadestånd. Den som är helt oskyldig och grips av polisen ska ha rätt till ersättning.
11 feb 00 – LU 1999/2000:6

Mutor får inte behållas
Förverkandeutredningen har fått i extra uppdrag att föreslå lagändringar som ökar möjligheterna att förverka vinster från mutbrott och bestickning, så att Sverige kan uppfylla OECD:s konvention om bekämpande av korruption i internationella affärsförbindelser. Samtidigt ska utredningen komma med förslag som anpassar svensk lag till Europarådets förverkandekonvention.
27 aug 99 – Dir 1999:48

Alarmerande siffror om barnmisshandel
Under senare år har flera rapporter varnat för att misshandeln av barn tycks öka. Nu tillsätter regeringen en parlamentarisk utredning som ska söka förklaringar till utvecklingen och hitta strategier för att förebygga och förhindra barnmisshandel.
5 feb 99 – Dir 1998:105

Många projekt för att förebygga brott
Kommittén för brottsförebyggande arbete har lagt fram en rapport som egentligen är en samling berättelser som handlar om vad som görs i olika svenska städer för att förebygga brott. I rapporten redogörs för ett flertal projekt och lokala samverkansformer som bedrivs runt om i landet.
28 aug 98 – SOU 1998:90

Otillräcklig statistik över rasistiska brott
Statistiken över rasistisk och främlingsfientlig brottslighet är för dålig. Dokumentation av eventuella rasistiska motiv bakom brott saknas ofta inom rättsväsendet, enligt en rapport.
14 aug 98 – Ds 1998:35

Det blir förbjudet att köpa sex
Köp av sexuella tjänster blir straffbart. Alla förslag i regeringens proposition om kvinnofrid godkändes av riksdagen.
5 jun 98 – JuU 1997/1998:13

Rätt att ta utlänningars bilar
Utlänningar som begår trafikbrott i Sverige riskerar inte att få sin bil beslagtagen och förverkad om de struntar i att betala böter. Riksdagen anser att denna särbehandling är omotiverad och menar att trafiksäkerhetskäl talar för att även utländska fordonsförare ska kunna träffas av ett effektivt påföljdssystem. Regeringen uppmanas att utreda frågan.
22 maj 98 – JuU 1997/1998:24

Register avslöjar bulvanen
Ekonomiska brottslingar som försöker dölja sig bakom bulvaner, målvakter eller fiktiva styrelser får det svårare i framtiden. Ett register ska avslöja vem som äger vad. Det blir olagligt att anlita målvakter.
8 maj 98 – SOU 1998:47

Lättare få tillstånd till razzia mot mc-klubbar
Mindre stränga regler ska göra det lättare för polisen att slå till mot mc-klubbar.
24 apr 98

Information och stödperson till brottsoffer
Brottsoffer känner sig extra kränkta när de blir dåligt behandlade av myndigheter. Det vill utredaren Karin Bishop råda bot på med information och stödpersoner.Brottsoffer klagar mest på att de inte får veta tillräckligt mycket när deras ärenden går igenom rättsmaskineriet.
3 apr 98 – SOU 1998:40

EKO-brott i stiftelser förhindras
Det är alltför lätt att använda sig av stiftelser som redskap i ekonomisk brottslighet, anser regeringen.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:98

Brottsliga meddelanden ska tas bort
Riksdagen anser liksom regeringen att den som driver en elektronisk anslagstavla ska vara skyldig att ta bort meddelanden som står i strid med brottsbalken och upphovsrättslagen.
13 mar 98 – JuU 1997/1998:11

Rapport om ekobrott
Riksdagen har tagit del av och godkänt regeringens årliga skrivelse om den ekonomiska brottsligheten. Skrivelsen beskriver kampen mot ekobrotsligheten som prioriterad. I skrivelsen behandlas bland annat införandet av en ny myndighetsstruktur med Ekorådet, Ekobrottsmyndigheten samt de särskilda skattebrottsenheter inom skatteförvaltningen.
27 feb 98 – JuU 1997/1998:8

Hårdare tag mot kvinnomisshandlare
Ett nytt brott införs i brottsbalken. Brottet kvinnofrid. Så ska de män som upprepade gånger misshandlar sina fruar kommas åt.
20 feb 98 – Prop 1997/1998:55

Terrorn fortsätter ute i världen
Sverige är förskonat från terrordåd. Mellan den 1 juli 1996 och den 30 juni 1997 behövde inte lagen om särskild utlänningskontroll tillämpas vid ett enda tillfälle, visar regeringens årliga skrivelse om den så kallade terroristlagen till riksdagen.
23 jan 98 – Skriv 1997/1998:53

Misshandel av invandrade kvinnor
Utländska kvinnor som kommer till Sverige och gifter sig här blir oftare än andra kvinnor utsatta för misshandel.
28 nov 97 – SOU 1997:152

Medvetet fusk med EU-pengar ovanligt i Sverige
Förra året rapporterade Sverige 58 upptäckta fall av missbruk av EG:s jordbruksstöd. Även om det i de flesta fall kan ha handlat om omedvetna misstag behövs tydligare regler för kontroll och sanktioner, anser riksrevisionsverket, RRV.
21 nov 97 – Regelverken m.m. för att skydda EGs medel i Sverige: Rapport från RRV 1997:52

Stopp för rasistik ungdomsmusik
Det ska bli straffbart att sprida rasistisk musik till barn och ungdom.
14 nov 97 – Lagrådsremiss: Tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens tillämpningsområden – barnpornografifrågan m. m.

Brottsbekämpningen har börjat ge eko
Bolagsplundring och avancerade skalbolagsaffärer blir allt vanligare. Och det fuskas med momsen på en hög nivå. Dessutom smugglas det in stora mängder obeskattad sprit till Sverige.
14 nov 97 – Skriv 1997/1998:38

Brottsliga meddelanden ska tas bort
Den som driver en elektronisk anslagstavla ska vara skyldig att hålla uppsikt och ta bort meddelanden som står i strid med brottsbalken och upphovsrättslagen, föreslår regeringen.
31 okt 97 – Prop 1997/1998:15

Företag straffas med böter
Om en anställd i ett företag bryter mot bestämmelser i exempelvis livsmedelslagen ska företaget kunna straffas för detta, enligt ett utredningsförslag.
31 okt 97 – SOU 1997:127

Skatteförvaltning får utreda brott
Skattemyndigheterna ska inrätta särskilda skattebrottsenheter, föreslår regeringen. Enheterna ska biträda åklagarna vid förundersökningar, men kan också få utföra förenklade brottsutredningar på egen hand.
24 okt 97 – Prop 1997/1998:10

Internationella brott
Den framtida brottsligheten förväntas bli mer internationell, mer datoriserad och bättre organiserad.
12 sep 97 – Ds 1997:51

Upp till sex års fängelse för penningtvätt
Lagen om penningtvätt utvidgas till att gälla även skatte- och tullbrott. En transaktion kan frysas om det går att misstänka penningtvätt. Det föreslår den särskilde utredaren Per Anclow.
11 apr 97 – SOU 1997:36

Register öppnas för skattekriminal
Den tilltänkta skattekriminalen behöver ha tillgång till andra myndigheters dataregister och även inrätta egna, nya register.
29 nov 96 – Dir 1996:89

Ny lag mot penningtvätt
En ny lag ska hindra att växlingsföretag utnyttjas för penningtvätt. Samtidigt avskaffas kravet på tillstånd för att bedriva valutahandel.
1 nov 96 – NU 1996/1997:5

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se