Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Brott
Internationell rätt
Domstolsväsen
Kriminalvård
Åklagarväsen
Straffrätt
Civilrätt
Offentlig rätt
Polisväsen
Nya lagar
Brottspåföljder
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
619 artiklar om Juridik
 
Skandiamannen utpekas som Palmes mördare
Olof Palme kan ha mördats av "Skandiamannen", enligt chefsåklagare Krister Petersson. Men det är svårt att helt koppla honom till brottet – bevisningen räcker för anhållan och häktning, bedömer åklagaren. Om Stig Engström fortfarande levt vill säga. Nu läggs i stället utredningen ned.
ÖPPEN10 jun 20 – SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen

“Teknisk bevisning kan lösa Palmemordet”
Sedvanligt utredningsarbete har lett fram till att åklagaren anser sig kunna lösa mordet på Olof Palme. Utredarna utgick från vad som hände på mordplatsen. Förmodligen handlar det om den sk Skandiamannen. Åklagaren Krister Petersson antyder att ny teknisk bevisning kan lösa mordet.
ÖPPEN21 feb 20 – SR, P1-morgon (ljudfil 11 minuter), SR, P1, Nordegren och Epstein, vju med Thomas Pettersson, ljudfil (3.34 minuter in i programmet), Filter, Tema-sida om Palmemordet, flera intressanta reportage och analyser om Skandiamannen., SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen

Nya lagar vid årskiftet
En mängd nya lagar och lagändringar träder i kraft i Sverige vid årskiftet. Regeringskansliet har listat de viktigaste. Det handlar bland annat om barnkonventionen, att banker blir skyldiga att tillhandahålla bankomater, mer samhällsorientering för invandrare och mer kamerabevakning. Här följer de viktigaste.
1 jan 20 – Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2019/2020, pdf-fil

Inget åtal mot Julian Assange
Våldtäktsutredningen mot Julian Assange läggs ned, meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson vid en presskonferens på tisdagen. Julian Asange svenske advokat Samuelson är starkt kritisk mot hur förundersökningen mot hans klient har skötts.
19 nov 19 – SR. Ekot. Assangeutredningen läggs ner av överåklagaren, SR. Sven-Erik Alhem: Assange-ärendet måste granskas

Assange häktas inte
Efter att ha hört såväl åklagare som försvarsadvokat drog rätten sig tillbaka för en flera timmar lång överläggning. Beslutet blev att inte häkta Julian Assange.
3 jun 19

EU-myglet, den glömda valfrågan
Flera politiker i Tjeckien, Rumänien och Ungern anklagas för att ha förskingrat pengar från EU:s regionalfonder. Samtidigt som samma politiker riktar hård kritik mot EU:s institutioner berikar de sig själva eller vänner och släktingar med hjälp av EU:s stöd till fattiga regioner. Och det är inte bara politiker från de EU-fientliga högernationalisterna utan också socialdemokrater, liberaler och kristdemokrater.
ÖPPEN20 maj 19 – Le Monde 18/5-19

Assange-utredning återupptagen
Den svenska förundersökningen riktad mot wikileaksgrundaren Julian Assange som inleddes 2010 lades ner för två år sedan. Assange hade då tillbringat fem år i asyl på Ecuadors ambassad i London. Nu har överåklagaren återupptagit utredningen.
13 maj 19 – SR, Ekot, nyhetsrapportering om återupptagen förundersökning ang Julian Assange

Bengtzboe ska dels plikta, dels lämna uppdrag
Moderaternas riksdagsledamot Erik Bengtzboe lämnar uppdraget som partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, efter avslöjandena om hans bidrag för dubbla boenden. Det uppgav Moderaterna i ett sms till Ekot under påskhelgen.
16 apr 19 – Aftonbladet, artikel och videoklipp

Strid om Assange i Storbritannien
I Storbritannien har behandlingen av Wikileaksgrundaren Julian Assange nu lett till en inrikespolitisk strid. Oppositionspartiet Labour kräver att Julian Assange inte lämnas ut till USA.
12 apr 19 – Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar, SR, Ekot, Staffan Sonning, om politisk strid kring Assange

USA begär att Assange utlämnas
Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis under torsdagen. Han åtalas i London och bara efter någon timme hade USA inkommit med en ansökan om att få honom utlämnad. Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kallar gripandet av Assange för en mörk stund för pressfriheten.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot, Assange, Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar

Växande intresse för IS-tribunal
Tribunalfrågan stod inte på dagordningen vid EU-ländernas inrikesministermöte i Bryssel på torsdagen. Ändå var det fullt av samtal i korridorerna om någon form av gemensam internationell insats för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i krigen i Syrien och Irak.
7 mar 19

Vallöften ska bli lag
Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 100-talet propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.
ÖPPEN20 feb 19 – Propositionsförteckning 2019

Gripen misstänks ha kört lastbilen
Polisen misstänker att den anhållne mannen körde lastbilen som användes för att meja ner folk på Drottninggatan. - Ja, så är det, säger polisens presstalesperson Lars Byström till TT.
8 apr 17

Man gripen för inblandning i lastbilsdådet
Fyra människor har dödats och ytterligare 15 skadats av en kapad lastbil som körde över människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. En man har gripits, misstänkt för inblandning i dådet.
7 apr 17

Brett stöd för mer polisresurser
Partierna är överens om att fler poliser behövs i de utsatta områdena. Men även kontroversiella åtgärder fördes fram i riksdagens trygghetsdebatt.
17 mar 17

Fastighetsverket skakas av korruptionshärva
Toppen på Statens fastighetsverk är på väg att rämna. Generaldirektör Björn Anderson och en fastighetsdirektör sitter anhållna misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. Ytterligare två personer är anhållna i härvan som skakar regeringen.
26 jan 17

Lång lista mot terror
Kriminalisering av terrorresor, skärpta krav kring pass och åtgärder mot finansiering av terrorism. Det är några av de 13 punkter mot terrorism som regeringen och Allianspartierna enats om. Men delar av förslagen får skarp kritik av Advokatsamfundet.
10 dec 15 – Överenskommelse kring åtgärder mot terrorism

När räcker en domare i tingsrätt?
Det ska framgent rätten själv bestämma, utan att parterna kan motsätta sig beslutet. Syftet med ändringen är att fler mål ska avgöras snabbare. Men Svenska Advokatsamfundet är kritiskt.
3 dec 15 – Prop 2015/2016:56

Mer kameraövervakning
Regeringen vill underlätta kameraövervakning vid tidningsredaktioner och asylboenden och tillsätter en utredning.
3 dec 15 – Dir 2015:125

Omorganisering av domstolar
När frågor om immaterialrätt, marknadsföringsrätt och konkurrensrätt tas upp i domstol idag är instanskedjan lång och splittrad. Regeringen har lagt fram en proposition som innebär att Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen försvinner.
3 dec 15 – Prop 2015/2016:57

Misstänkte terroristen gripen
Den misstänkte 22-årige terroristen har gripits, uppger Säpo för TT. Gripandet gjordes i Boliden. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags misstänkt för förberedelse till terroristbrott, greps på torsdagskvällen.
19 nov 15

Motivet var rasistiskt
Den 21-årige mannen skrev ett självmordsbrev, som gav besked om hans rasistiska motiv, innan han åkte till Kronan i Trollhättan och angrep lärare och elever med ett svärd. Övervakningsbilder visar att mannen inte attackerade dem med ljus hy på skolan.
24 okt 15

SD:are misstänkt för grova brott
Sverigedemokraten Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Kinnunen riskerar fängelse om han döms. Men han nekar till brott och har partiledningens förtroende.
1 okt 15 – Kinnunen (sd) misstänkt för skattebrott

Många hatbrott, men få anmäls
Anmälda hatbrott ökade rejält i Sverige i fjol. Ändå är det bara en droppe i det hav av hatbrott som experter tror begås varje år.
6 aug 15

Onödiga polisanmälningar ska utredas
Alldeles för mycket av polisens tid går till meningslösa anmälningar. Det anser regeringen som nu startar en utredning av polismyndighetens hantering av anmälningar.
30 jul 15

Bråk om Assange-förhör fortsätter
Preskriptionstiden för flera av brotten som Julian Assange anklagas för går ut i augusti men trots det har han ännu inte förhörts. Det är Sveriges fel, enligt Ecuadors utrikesminister.
24 jul 15

Svenskar gripna för terrormord
Två män i Göteborgstrakten misstänks för terroristbrott genom mord i Syrien. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. De gripna nekar till brott.
23 jul 15

Inga åtal efter barnäktenskapslag
Lagen mot barnäktenskap har funnits i ett år. Trots att ett stort antal anmälningar har nått polisen har inte ett enda fall gått till åtal.
16 jul 15

Fängelse föreslås för terrorresor
Den som reser till ett annat land för att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år.
17 jun 15 – DN Debatt 17/6-15

Rättssäkerheten behöver skärpas
Nuvarande tillsyn över Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Kriminalvården är otillräcklig. Det anser polisorganisationskommittén som föreslår en fristående tillsynsmyndighet för att stärka rättssäkerheten.
11 jun 15 – SOU 2015:57

Telia mutade även presidentfamiljen i Azerbajdzjan
Efter avslöjandet om Telia Soneras misstänkta rekordmuta i Azerbajdzjan ökar kravet på företaget att släppa vad man vet om alla suspekta affärer i regionen. Men Telia tycker att man är så öppen som det går.
27 maj 15

Inställda rättegångar trots ny lag
Nästan var fjärde tingsrättsförhandling ställdes in under årets första tre månader, trots att domstolarna sedan i somras kan använda tvångsmedel och sanktioner för att tvinga kallade att komma till rättegången.
18 maj 15

Regering och allians talar straff
Efter en drös tillkännagivanden från riksdagen om skärpta straff blir det nu samtal mellan regeringen och allianspartierna för att komma överens. Regeringen har inte så mycket att välja på.
14 maj 15

”Övervakad” hemma istället för häktad utomlands
En person som gripits misstänkt för brott i Sverige ska kunna sättas under polisiär övervakning i sitt hemland, i stället för att sitta häktad i Sverige. Och vice versa: en svensk medborgare ska kunna vara frihetsberövad här hemma, även om hen anklagas för brott i ett annat EU-land.
29 apr 15 – Prop 2014/2015:16

Polisen undersöker SDU-dataintrång
Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt dataintrång mot Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU). Misstankar finns att personal på SD:s riksdagskansli har tagit sig in i SDU-ledningens mejlkonton, skriver Dagens Nyheter.
23 apr 15

Rätten till tolk stärks
Sverige är på väg att införa EU:s brottsofferdirektiv. För att uppfylla unionsreglerna krävs smärre ändringar. Det gäller bland annat rätten till tolk åt målsägande som inte behärskar svenska.
ÖPPEN18 mar 15 – Prop 2014/2015:77

Nya nämndemän ännu äldre
Nämndemännens medålder har stigit ytterligare, trots att Domstolsverket fått i uppdrag av regeringen att verka för att sänkt ålder.
14 mar 15

Polisen ska få söka i EU:s register
EU:s viseringsregister VIS är på väg att utvecklas till ett av världens mest omfattande personuppgiftsregister. Från och med sommaren kommer svenska brottsbekämpande myndigheter att ha tillgång till detta.
ÖPPEN11 mar 15 – Prop 2014/2015:82

Ska integritetsskyddet centraliseras?
Justitiekansler Anna Skarhed får i uppdrag att föreslå hur tillsynen över hur personuppgiftsbehandling i olika sammanhang kan centraliseras.
ÖPPEN11 mar 15 – Dir 2014:164

Polisen ska prioritera hatbrottsutredningar
Rikspolischef Dan Eliasson aviserar att polisen ska satsa stort på att utreda hatbrott. Mer resurser och nya enheter, bland annat ett nationellt centrum för att samla och sprida kompetens kring IT-brott, utlovas. Polisförbundet välkomnar ambitionshöjningen men ställer sig frågande till vart pengarna ska tas ifrån.
4 mar 15

Polisen får kritik för Vilks-insats
Vittnen riktar nu stark kritik mot polisinsatsen i samband med mötet på ett kulturhus i Köpenhamn där en man dödades.
24 feb 15

Polisen ska inte omhänderta djur
Det är kontentan i ett nytt utredningsförslag. Ansvaret för att till exempel ta hand om vanvårdade djur ska föras över till länsstyrelserna.
19 feb 15 – SOU 2015:3

Gärningsmannen blev allt mer radikal
Vad det var som fick den misstänkta tjugotvååringen att sig ut i centrala Köpenhamn utrustad med skjutvapen är ännu höljt i dunkel. Men bilden som växer fram visar en ung man med kriminellt förflutet som uttryckte allt radikalare åsikter.
16 feb 15

"Ensamvargar” är svåra att spåra
Mycket pekar på att helgens attacker i Danmark är de senaste i raden dåd utförda av "ensamvargar". Denna typ av gärningsmän, som agerar på egen hand eller i mycket små grupper, är särskilt svår att upptäcka.
16 feb 15

Mördaren skjuten
Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn var skyldig till dödsskjutningarna vid mötet med Lars Vilks i går och vid en synagoga i natt, tror polisen. Stärkt bevakning vid synagogan kan ha förhindrat ett blodbad. Mannen var känd av dansk säkerhetspolis.
15 feb 15

Ska sexköp utomlands kunna straffas hemma?
Regeringen låter en sittande utredning se över frågan på nytt. Det skulle i praktiken kräva att principen om dubbel straffbarhet åsidosätts för alla slags köp av sexuella tjänster, även mellan vuxna individer.
4 feb 15 – Dir 2015:6

Högre straff för ”synnerligen grov våldtäkt”?
Den parlamentariska sexualbrottskommitté som tillsattes i fjol får nya uppdrag. Politikerna ska överväga skärpta straff för de mest allvarliga sexualbrotten.
4 feb 15 – Dir 2015:5

Regeringen försvarar kritiserad sexköpslag
Justitieminister Morgan Johansson försvarar sexköpslagen, vars positiva effekter beskrivits som kraftigt överdrivna. RFSU menar bland annat att lagen har ökat utanförskapet för prostituerade.
3 feb 15

Nytt dåd mot moské i Uppsala
Det nya året inleddes med ett nytt dåd mot en moské — nu i Uppsala. Det är tredje moskéattacken på kort tid i landet. "Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna", säger statsminister Stefan Löfven om dåden.
1 jan 15

Moskébrand kan ha inspirerat fler
Polisen misstänker att moskébranden i Eslöv är anlagd och utesluter inte att det rör sig om ett hatbrott. Branden kan vara inspirerad av moskébranden i Eskilstuna, eller orsakad av hat mot Islamiska staten som spiller över på svenska muslimer, anser en islamolog.
30 dec 14

"Ett angrepp mot religionsfriheten"
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp.
25 dec 14

Dan Eliasson ny rikspolischef
Under torsdagen presenterade inrikesminister Anders Ygeman (s) den nye rikspolischefen Dan Eliasson, i botten jurist med chefserfarenhet från olika myndigheter.
20 nov 14 – Presskonferens, video

Samordnad jakt på papperslösa
Nästa vecka - den 13 oktober - startar en insats i hela Europa som syftar till att gripa papperslösa personer. Svenska polisen deltar. Kritikerna talar om ett gigantiskt Reva. Det är inte grundlöst - men riskerar att sprida ett gammalt missförstånd om Reva vidare.
ÖPPEN9 okt 14 – Rådsbeslut om operationen "Mos Maiorum" , Statewatch pressmeddelande, Dagens Etcetera om det svenska deltagandet , Sveriges Radio Kaliber "Historien om Reva"

Nya grepp mot kriminella gäng
Att planera och förbereda brott som grov utpressning och grovt vapenbrott bör bli kriminellt, anser regeringens utredare.
10 sep 14 – SOU 2014:63

Fängelse kan ersätta böter
Idag kan personer som köper sex av tonåringar komma undan med böter. En särskild utredare ska överväga om straffskalan borde höjas.
9 sep 14 – Dir 2014:128

Kapten klänning
Att en hög polis begår sexuella övergrepp är givetvis både avskyvärt och anmärkningsmärkt. När polisen i fråga gjort sig känd för ett omfattande jämställdhetsarbete läggs dessutom en sorts hyckleriets skimmer över hemskheterna som begåtts. Jonas Trolles bok ”Jakten på kapten klänning” beskriver polisarbetet som ledde till gripandet av Lindberg.
7 aug 14 – Trolle, Jonas: Jakten på Kapten klänning

Grova knarkbrott straffas hårdare
Regeringens utredare föreslår en ny uppdelning av straffskalan för grovt narkotikabrott och smuggling. Mycket stora fall ska ge längre fängelsestraff än med dagens praxis.
6 aug 14 – SOU 2014:43

Avtalsförlängningar ett växande problem
Oavsett om det gäller mobilabonnemanget, gymkortet eller internetdejtingen - automatiskt förlängda avtal blir allt vanligare. Och stör allt fler. Nu föreslår regeringen en viss uppgiftsskyldighet för företagen.
6 aug 14 – Prop 2013/2014:242

Tidsbegränsade tvångsmedel permanentas
I en proposition föreslår regeringen att de tidsbegränsade lagarna om hemliga tvångsmedel, bl.a. hemlig rumsavlyssning och hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation ska permanentas.
28 maj 14 – Prop 2013/2014:237

SD-politiker värst drabbade
Var femte förtroendevald i riksdag och kommunfullmäktige utsattes under 2012 för ”hot, trakasserier och våld” rapporterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ). I praktiken handlar det ofta om nätmobbing. Kvinnliga politiker är mer utsatta än män i motsvarande positioner. Men värst är det att vara SD-politiker.
15 maj 14 – Brå rapport Politikernas Trygghetsundersökning

Gamla och sjuka ska kunna avsäga sig ansvar
Regeringen har låtit damma av ett förslag från 2004 om fullmakter med framtida verkan. De ska kunna träda i kraft om och när fullmaktsgivaren insjuknar så svårt att hon "varaktigt" förlorar förmågan att fatta beslut.
14 maj 14 – Ds 2014:60

Olofsson blamerar sig
Hon vägrade komma till KU:s utfrågning. Men samma dag som KU-kritiken offentliggjordes uppträdde före detta näringsministern Maud Olofsson i SVT:s Aktuellt - bara för att tiga i sak.
ÖPPEN14 maj 14

Snokas det för mycket?
Regeringen tillsätter en ny kommitté med ledamöter från samtliga riksdagspartier som ska kartlägga risker för intrång i medborgarnas personliga integritet och ta ställning till om en ny myndighet bör inrättas.
13 maj 14 – Dir 2014:65

Mer makt åt civila inom polisen
Av "såväl kvalitets- som effektivitetsskäl" finns det anledning att låta civila utföra polisiära uppgifter, menar regeringen. Det smått kontroversiella förslaget går nu på remiss till lagrådet.
6 maj 14 – Lagrådsremiss: Utökade befogenheter för civilanställda inom Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten

Så ska Af-fusket stävjas
En särskilt utredare har haft i uppdrag att se över bidragsfusk inom ramen för den verksamhet som Arbetsförmedlingen köper av privata företagare. Givet temats sprängkraft framstår åtgärdsförslagen som lama. Af ska bli en strängare upphandlare.
10 apr 14 – SOU 2014:16

Omstridd datalag förklarad ogiltig
Mobil- och bredbandsbolag kommer inte längre att behöva spara och lämna ut trafikuppgifter om sina kunder till Säpo eller andra myndigheter. Det kan bli konsekvensen av ett beslut i EU-domstolen.
8 apr 14

Vi försvarade oss
Åter avhandlades nazistattacken i Kärrtorp i rätten, nu ur en annan vinkel. En vänsterextremist anklagas för mordförsök, men ser själv knivhuggen i ryggen på en angripare som försvar.
8 apr 14

Högre minimistraff för våldsbrott
Efter 2010 års straffmätningsreform bör nu minimistraffen för vissa grövre våldsbrott, som grov misshandel, höjas. Det föreslår en utredning som letts av riksåklagare Anders Perklev.
2 apr 14 – SOU 2014:18

Polisen syr in fler samhällsfarliga
De svenska myndigheterna har blivit bättre på att identifiera personer som klassas som samhällsfarliga.
2 apr 14

Upphovsrätten EU-anpassas
En särskild utredare ska föreslå hur EU:s nya direktiv om kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättens område kan införas i Sverige.
26 mar 14

Fler domar ska avkunnas i frånvaro
Regeringen vill snabbt driva igenom några av utredaren Stefan Strömbergs förslag om hur brottmål kan behandlas mer effektivt i det svenska rättsväsendet.
18 mar 14 – Prop 2013/2014:170

Polisväsendet centraliseras
Precis som på andra håll i Europa genomgår det svenska polisväsendet en stark centralisering. Nu är den proposition lagd som banar vägen för att dagens 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen ombildas till en myndighet från och med 2015.
18 mar 14 – Prop 2013/2014:110

Striktare regler vid kvarskrivning
Det ska uttryckligen framgå av folkbokföringslagen att polisen och kommunernas socialnämnder måste bistå Skatteverket när myndigheten avgör om en person kan beviljas sekretessmarkering eller kvarskrivning.
13 mar 14 – Prop 2013/2014:178

Nämndemannasystemet orubbat
I fjol lade en utredning flera omdiskuterade förslag på förändringar av nämndemannasystemet. I regeringens aktuella proposition är stötestenarna nedslipade eller helt borttagna.
12 mar 14 – Prop 2013/2014:169

Något lättare att få svenskt pass
Regeringen lättar något på reglerna kring svenskt medborgarskap - men medger inte att barn som fötts i Sverige till utländska föräldrar automatiskt ska ha rätt till det svenska passet.
12 mar 14 – Prop 2013/2014:143

Protester efter våldsdåd
Fyra personer skadades allvarligt vid ett våldsamt bråk i Malmö med nazistiska Svenskarnas parti inblandat. Tre män har anhållits, misstänkta för mordförsök. Under söndagen hölls flera manifestationer mot det politiska våldet.
10 mar 14

Sverige ligger topptre
Sverige hamnar på tredje plats när organisationen World Justice Project rankar rättssäkerheten i 99 länder världen över. Etta på årets lista är Danmark och tvåa Norge.
7 mar 14

Var tredje har varit utsatt för våld
Lagom till åttonde mars släpper EU:s rättighetsbyrå resultaten från en studie där 42 000 kvinnor har intervjuats personligen. Var tredje uppger sig har varit utsatt för våld och/eller sexuella övergrepp.
6 mar 14 – "Violence against women: an EU-wide survey. Main results."

Hårda straff för grovt dataintrång
Regeringen vill införa en hårdare straffskala för dataintrång som av olika skäl som kan klassas som grova: fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
20 feb 14

Hårdare tag mot bluffakturor
Problemet med bluffakturor tycks växa i omfattning. Inte sällan betalar den som drabbats av rädsla för att till exempel åka på en betalningsanmärking. Det privaträttsliga skyddet måste stärkas.
11 feb 14 – Dir 2014:12

Skärpt lag ger fler livstidsstraff
Regeringen föreslår i en remiss till lagrådet att straffet för mord ska vara fängelse på livstid "om omständigheterna är försvårande".
30 jan 14

Lexbase stängt av säkerhetsskäl
Tre dagar efter lanseringen hackades Lexbase och tusentals personuppgifter ska ha läckt ut på nätet. Bahnhof, som hyrt ut serverplats till Lexbase, har nu stängt ner databasen på grund av säkerhetsproblem.
29 jan 14

Dyrare gå till domstol
Regeringen aviserade i budgetpropositionen att de allmäna domstolsavgifterna höjs. För att undvika fusk ska även en ny avgift införas när Kronofogden överlämnar ärenden till tingsrätten.
29 jan 14 – Prop 2013/2014:77

Polisen är välrustad inför valen
Polisen är väl rustad för att möta och förebygga hot och våld i valrörelsen, enligt justitieminister Beatrice Ask (M).
20 jan 14 – Uppdrag att kartlägga och analysera domstolarnas bedömning av straffvärdet för brott som rör hot eller våld mot förtroendevalda

Hårdare straff för dataintrång
En skärpning av straffet för dataintrång föreslås börja gälla från 1 juli i sommar.
16 jan 14 – Lagrådsremiss: Skärpt straff för dataintrång

Säpo vill ha enhetligt system
Säpochefen Anders Thornberg anser att det måste till ett system som gör att alla teleoperatörer lämnar ut uppgifter som polisen har rätt till på ett snabbt och likartat sätt.
20 dec 13

Hårda straff för id-kapare
Nya lagar och hårdare straff ska stoppa störtfloden av bluffakturor och id-kapningar.
18 dec 13 – SOU 2013:85

Naivt att likställa alla extremister
Regeringens utredare föreslår att en särskild enhet inom Brottsförebyggande rådet (Brå) inrättas som ska motarbeta ”våldsbejakande extremism”. Under de senaste åren har såväl alliansregeringen som Sveriges kommuner och Landsting buntat ihop vit makt-miljöer med den autonoma vänstern och radikaliserade islamister – en ansats som väcker kritik.
18 dec 13 – SOU 2013:81, DN Debatt 15/12-13

Hårdare straff för vapenbrott
Regeringen vill höja både straffminimum och staffmaximum för grovt vapenbrott, till fängelse i minst ett år och som mest sex år.
10 dec 13 – Dir 2013:112

Nytt huliganregister
Rikspolisstyrelsen ska få föra ett register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, föreslår regeringens utredare Olof Egerstedt.
10 dec 13 – Promemoria: Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang

Meddelarskydd i privata företag
Anställda i privatdriven vård, skola och omsorg ska kunna läcka till medier om missförhållanden med ett liknande lagskydd som gäller för offentligt anställd personal, föreslår en utredning.
4 dec 13

Statlig utredning om Quick
Regeringen har tillsatt en utredning som ska granska både vården och rättsväsendets behandling av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Samtidigt rasar en kritikstorm mot dåvarande justitiekansler Göran Lambertz för hans offentliga uttalande om fallet.
28 nov 13 – Dir 2013:107

Nytt straff för spioner
Regeringen vill införa en ny straffbestämmelse i brottsbalken med sikte på underättelseverksamhet som i förlängningen bedöms kunna äventyra svenska intressen - även innan så har skett.
26 nov 13 – Prop 2013/2014:51

Polisen är för passiv
Lagom till FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor presenterades en rapport som visar att polisen är dålig på att klara upp anmälningar om våld i nära relationer.
26 nov 13 – Stiftelsen Tryggare Sverige pressmeddelande

Polisen friad på central punkt
Skånepolisen har satt integritetsskyddet ur spel, konstaterar Säkerhets- och Integritetsskydssnämnden, men friar samtidigt polisen från den allvarligaste anklagelsen: att ha registrerat romska individer enbart på grund av deras etnicitet.
21 nov 13 – Säkerhets- och Integritetsskydssnämndens uttalande

Säpo vill kunna kontrollera alla
Säpo förhandlar med företag och teleoperatörer om automatisk åtkomst till de uppgifter som lagras om privatpersoners surfvanor, mejl och telefonsamtal. Det avslöjade Sveriges Radio under tisdagen.
20 nov 13

Poliser i förhör om romregister
Riksenheten för polismål kommer att delge två poliser misstanke om brott i utredningen om Skånepolisens registrering av romer.
14 nov 13

Politiskt fördömande av Skånepolisen
Med anledning av DN:s avslöjande om Skånepolisens registrering av romer har Konstitutionsutskottet haft en offentlig utfrågning. Den ena efter den andra fördömde Skånepolisens arbetsmetoder.
24 okt 13 – Offentlig utfrågning

Registerkontroll mot sexövergrepp
Personer som arbetar med barn ska på arbetsgivarens begäran visa upp utdrag ur belastningsregistret. Det gäller även idrottsledare och annan personal inom den ideella sektorn - inklusive föräldrar.
26 sep 13 – Prop 2012/2013:194

4000 romer i polisens register
Över 4 000 romer finns samlade i ett register hos polisen, avslöjade Dagens Nyheter på måndagen. Många av de personer som finns i registret är ostraffade och mer än 1 000 av dem är barn och några är avlidna.
25 sep 13

Polisen utreder registren
Vi har hanterat det här på ett felaktigt vis, säger länspolismästare Klas Johansson om Skånepolisens registrering av romer. Det här är allvarligt och jag är naturligtvis djupt bekymrad.
25 sep 13

Chockad och förbannad
Kritiken mot Skånepolisens registrering av 4000 personer med romsk bakgrund är kraftig. Justitieminister Beatrice Ask är chockad, medan rikspolischefen Bengt Svenson är "förbannad".
25 sep 13

Kritik mot Rikspolischefen
Rikspolischefen Bengt Svenson har propagerat för att vi ska arbeta på det sätt som Skånepolisen gjort i de avslöjade registren med romer. Det är ett vanligt underrättelsearbete för att bekämpa brott, säger Peter Springare, chef för grova brottsroteln i Örebro län.
25 sep 13

21 miljarder till polisen
Polisen får drygt en halv miljard i ökade anslag 2014, totalt 21 miljarder kronor. Där ingår att anslaget tillfälligt ökas med 100 miljoner kronor, på grund av underskott. Dessa pengar tas från Kriminalvården, enligt budgeten.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Second hand under luppen
Handel med begagnade varor är reglerad i lag för att motverka att den blir en marknad för häleri och stöldgods. En särskild utredare ska se över reglerna, som har fjorton år på nacken.
5 sep 13 – Dir 2013:82

Mord bör ge livstidstraff
Justitieminister Beatrice Ask (M) anser att livstid ska utgöra normalstraffet för mord. Efter att straffskalan refomerades 2009 har antalet som döms till livstids fängelse sjunkit mer än vad som avsågs.
3 sep 13 – Ds 2013:55

Quicks status omöjlig att bedöma
Det går inte att bedöma Sture Bergwalls (fd Thomas Quick) återfallsrisk. Därför måste vården fortsätta, tycker rättsliga rådets experter. Indirekt uppmanar de ändå sjukhuset: Förbered en öppnare vård.
22 aug 13

Identitetsstöld svårlöst problem
Öppenhet och offentlighet är ett svenskt signum, men blir också ett verktyg för bedragarna. Identitetsstölder är ett ökande problem, som är svårt att lösa och svårt för polisen att utreda.
29 jul 13

Breddad rekrytering av nämndemän
Alla som vill bli nämndemän ska kunna ansöka till nämndemannauppdraget hos kommuner och landsting. Det ska även gå att nominera andra för uppdraget, föreslår regeringens nämndemannautredning som presenteras i dag.
25 jun 13 – SOU 2013:49

Färre brott ska straffas
En uppsjö brott som i dag är straffbelagda med böter borde avkriminaliseras. Sanktioner i form av avgifter, vitesförelägganden eller återkallade tillstånd är bättre, menar statens utredare.
13 jun 13 – SOU 2013:38

Tidelag förbjuds på nytt
Att ha sex med djur förbjuds. Regeringen har till slut lagt ett förslag om förbud mot tidelag, vilket välkomnas från flera håll.
13 jun 13 – Pressmeddelande: Regeringen föreslår förbud mot tidelag

Nytt tillsynsorgan för polisen
När polisen omorganiseras och blir en enda myndighet 2015 skapas också en extern tillsynsmyndighet som ska se över att gällande lagar och regler för verksamheten följs.
13 jun 13 – SOU 2013:42

Kortare väntan för unga brottsoffer
I mål där ungdomar är brottsoffer måste rättegången börja inom fyra veckor från åtal, enligt ett utredningsförslag.
4 jun 13 – Ds 2013:30

Nya regler om utevarodomar
Som en följd av det rättsliga samarbetet inom EU kan svenska myndigheter verkställa domar och beslut som andra länders myndigheter utfärdat och vice versa. Det finns dock ett antal grunder för myndigheterna att vägra och de ändras nu.
29 maj 13 – Prop 2012/2013:156

Vill inte kriminalisera eftersupning
Skälen för att kriminalisera eftersupning - till exempel när berusade bilister hävdar att de druckit efter att själva olyckan ägt rum - är inte tillräckligt starka, menar regeringens utredare.
14 maj 13 – Ds 2013:28

Licensavtal om upphovsrätt
Regeringen har lagt fram en proposition som utvidgar möjligheten att ingå licensavtal om upphovsrättsskyddade verk. Det här ger bland annat bibliotek och arkiv en legal grund för att digitalisera de egna samlingarna och ställa materialet till förfogande på nätet.
25 apr 13 – Prop 2012/2013:141

Uppehållstillstånd för dömda
Regeringen ska inte längre vara sista instans för personer som dömts till att utvisas ur Sverige efter att de begått brott. I stället ska den dömde kunna ansöka om uppehållstillstånd, respektive om att utvisningsbeslutet upphävs, hos Migrationsverket.
23 apr 13 – Prop 2012/2013:151

Få länder med hårdare traffickinglag
På bara några år har antalet offer för trafficking i EU ökat kraftigt. Men få medlemsländer har infört den strängare lagstiftningen. Det är skamligt, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.
15 apr 13

Fler ska avtjäna straff i hemlandet
Fler av de utländska medborgare som döms till fängelse i Sverige föreslås i framtiden kunna avtjäna straffet i sitt hemland.
9 apr 13 – SOU 2013:21

Åtalad som uteblir ska kunna dömas
Fler brottmål ska kunna avgöras även om den åtalade inte kommer till rätten, föreslår regeringens utredare. Dessutom ska straffyrkande finnas med redan i åtalet.
4 apr 13 – SOU 2013:17

Misstänkt ska ha rätt till tolk
Personer som står anklagade för brott i Sverige men inte behärskar svenska är i akut behov av tolk och översättarservice. Att förstå vad man anklagas för och att kunna kommunicera med sin försvarare är en minimirättighet enligt Europakonventionen. Regeringen vill göra denna rätt starkare.
27 mar 13 – Prop 2012/2013:132

Långtgående kameraövervakning ok
Regeringen föreslår en ny kameraövervakningslag. Den gör det möjligt att spela in bildmaterial från butikslokaler, i tunnelbanan och i parkeringshus utan särskild tillståndsprövning. En anmälan till länsstyrelsen ska räcka.
21 mar 13 – Prop 2012/2013:115

Hårdare straff för fridskränkning
Brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning utvidgas till att omfatta exempelvis en situation där förövaren brutit mot ett kontaktförbud. Straffminimum höjs till fängelse i nio månader.
13 mar 13 – Prop 2012/2013:108

Var går gränsen för våldtäkt?
Det ska tydliggöras i sexbrottslagen att det är fråga om våldtäkt även om offret är paralyserat av rädsla eller för berusad för att värja sig. Däremot vill regeringen inte införa några bestämmelser om samtycke.
13 mar 13 – Prop 2012/2013:111

Nytt nummer för krisinformation
Sverige har ett nytt telefonnummer för krisinformation - 113 13.
13 mar 13 – Pressmeddelande

Hårdare straff för fridskränkning
Brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning utvidgas till att omfatta exempelvis en situation där förövaren brutit mot ett kontaktförbud. Straffminimum höjs till fängelse i nio månader.
8 mar 13 – Prop 2012/2013:108

Vi vill ha bättre poliser
Socialdemokraterna lägger fram ett kriminalpolitiskt program i 100 punkter. I programmet betonas att kriminalpolitiken både ska bekämpa brottens orsaker och bekämpa brott. Men då behövs en effektivare polis. Socialdemokraternas målsättning är att Sverige ska ha Europas bästa polis år 2020.
28 feb 13 – Ett tryggare Sverige, Bekämpa brotten och brottens orsaker. Kriminalpolitiskt program för socialdemokraterna 2013

Gå direkt i fängelse
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att avskaffa det automatiska uppskovet med fängelsestraff när en dömd söker nåd. Fängelsestraff påbörjas idag i regel när en dom vunnit laga kraft. Men om den dömde ansöker om nåd ska verkställigheten av straffet skjutas upp till dess nådeansökan avgjorts. Nu ska den möjligheten till uppskov tas bort.
28 feb 13 – Pressmeddelande

Ny lag ska skydda personuppgifter
En ny lag ska skydda personuppgifter som skickas över gränserna vid polisiärt och straffrättsligt samarbete inom EU.
28 feb 13 – Prop 2012/2013:73

E-urkunder införs i straffrätten
Regeringen föreslår att straffbestämmelserna om urkundsförfalskning ska göras teknikneutrala.
27 feb 13

Nya åtgärder mot kriminella gäng
Regeringen har tillsatt ytterligare en utredning som syftar till öka polisens befogenheter gentemot den organiserade brottsligheten.
26 feb 13 – Dir 2013:19

Våldtäkt ändrades till olaga tvång
Så sent som i förra veckan lanserade regeringen förtydliganden i sexualbrottslagstiftningen. Nu har Svea hovrätt ändrat brottsrubriceringen i ett mål där en man som med tvång fört in sina fingrar i flickvännens underliv. Domen blev olaga tvång istället för våldtäkt. I ett snarlikt fall drar Göta hovrätt drar motsatt slutsats.
21 feb 13 – SR, Studio ett, nyhetsrapportering och kommentarer till två domar

Skydd för whistleblowers utreds
Regeringen låter utreda om arbetstagare som slår larm om missförhållanden eller brott kan ges ett starkare skydd i lagen.
20 feb 13 – Dir 2013:16

Förverkan av brottsbyten utvärderas
2008 blev det lättare för staten att beslagta egendom som någon kommit över via brottslighet, samt att kräva ersättning i grova brottsmål. Reformen ska utvärderas.
14 feb 13 – Dir 2013:14

Dyrt med offentliga försvarare
Statens utgifter för rättsliga biträden ska utredas - regeringen vill dra helst ner på kostnaderna.
13 feb 13 – Dir 2013:12

"Kränkande" foto kriminaliseras
Efter flera omdebatterade utkast kommer nu den proposition som jämnar vägen för att kriminalisera "kränkande" fotografering.
13 feb 13 – Prop 2012/2013:69

E-urkunder införs i straffrätten
Regeringen föreslår att straffbestämmelserna om urkundsförfalskning ska göras teknikneutrala.
7 feb 13 – Lagrådsremiss: Förfalsknings- och sanningsbrotten

Var går gränsen för våldtäkt?
Det ska tydliggöras i sexbrottslagen att det är fråga om våldtäkt även om offret är paralyserat av rädsla eller för berusad för att värja sig. Däremot vill regeringen inte införa några bestämmelser om samtycke. Lamt, tycker Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
7 feb 13 – Lagrådsremiss: En skärpt sexualbrottslagstiftning

Skärpta vapenlagar
Straffmaximum för tunga vapenbrott bör höjas till 6 år och straffskalan delas upp i "grovt" och "synnerligen grovt". Gäller det synnerligen grova vapenbrott bör polisen få använda hemlig telefonavlyssning.
31 jan 13 – SOU 2013:7

Hårdare straff för fridskränkning
Brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning utvidgas till att omfatta exempelvis en situation där förövaren brutit mot ett kontaktförbud. Straffminimum höjs till fängelse i nio månader.
28 jan 13 – Lagrådsremiss: Förstärkt straffrättsligt skydd vid grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning

Inspelade förhör ersätter vittnesmål
När det stod klart att den massiva Södertäljerättegången skulle tas om i sin helhet i tingsrätten på grund av jäv, beslutade rätten att alla vittnen måste höras på nytt. Nu slår regeringens utredare fast att inspelningar av redan gjorda förhör hade varit tillräckliga.
24 jan 13 – SOU 2012:93

Nya trösklar för små partier
En parlamentarisk kommitté som arbetat sedan vintern 2011 föreslår flera ändringar i valsystemet. Bland annat ett fördelningssystem med utjämningsmandat även i valet till landets kommunfullmäktige, liksom en småpartispärr på 2 respektive 3 procent i lokalvalet. Sverigedemokraterna har invändningar.
10 jan 13 – SOU 2012:94

Försenad bokföring ej straffbart
Efter en dom i Högsta domstolen för nio år sedan blev det straffbart för bolag att lämna in sin årsredovisning för sent. Intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv har varit mycket kritiska och nu vill regeringen se mildare regler.
8 jan 13 – Prop :

Gatuvåldet dyrt för samhället
Gatuvåldet kostar en förmögenhet medan det som satsas på förebyggande arbete är blygsamt.
3 jan 13

Kriminalvården vilseleder regeringen
Kriminalvården har vilselett regeringen i budgetunderlagen och använt gängkriminalitet som en bricka i spelet om pengar.
27 dec 12

Tillräckligt med hemlig avlyssning
Utredaren Sten Heckscher motsätter sig att hemlig avlyssning av telefonsamtal, e-post och sms ska få tillämpas i polisutredningar om grova vapenbrott.
19 dec 12 – SOU 2012:85

Ska civila få göra polisens jobb?
Justiteminister Beatrice Ask vill se över möjligheten att låta civilanställda utföra polisens jobb, till exempel att leda förundersökningar eller göra en husrannsakan.
13 dec 12 – Pressmeddelande

Sverigedemokrater trakasserades mest
Det är vanligt att våld, hot eller trakasserier riktas mot politiker. Brottsförebyggande rådet (Brå) har kartlagt problemet; och 16 procent av de förtroendevalda uppger att de någon gång under 2011 var utsatta. För Sverigedemokraterna var det värst – så mycket som var annan SD-ledamot uppger sig ha råkat ut för hot, våld eller trakasserier.
10 dec 12 – Brå: Politikernas trygghetsundersökning 2012 - Förtroendevaldas utsatthet och oro för hot, våld och trakasserier

Avskaffa hyresnämnderna
Idén har varit uppe på tapeten förr, men förkastats i slutändan: att avskaffa både hyres- och arrendenämnderna och istället flytta över verksamheten till det allmäna domstolsväsendet.
5 dec 12 – SOU 2012:82

Allians mot nätpedofiler
Sverige och 46 andra länder bildar allians mot pedofilnätverken. Gruppen möts i Bryssel för att lägga grunden till samarbetet. Det meddelar EU-kommissionären Cecilia Malmström och USA:s justitieminister Eric Holder på DN:s debattsida.
4 dec 12

Säpo kan brytas ut ur polisen
Säkerhetspolisen föreslås bli en självständig myndighet med ett eget insynsråd. Enligt den parlamentariska kommitté som utrett omorgansieringen av polisen vore det här en logisk förändring till gagn inte bara för Säpos verksamhet, utan även för medborgarna. Men det är oklart hur eventuella konflikter mellan Säkerhetspolisen och den öppna polisen ska lösas i framtiden.
29 nov 12 – SOU 2012:77

Fri lejd för olaga vapen
Regeringen avser att genomföra en tredje, tidsbegränsad vapenamnesti. Under sammantaget tre månader nästa år, förmodligen mellan mars och maj månad, kommer man att kunna lämna in vapen och ammunition till polisen utan att behöva uppge sin identitet - och utan att bestraffas för olaga innehav.
7 nov 12 – Prop 2012/2013:38

Rattfyllerister kan förlora bilen
Polisen ska beslagta och behålla - "förverka" på juristsvenska - fler bilar än vad som är fallet idag. Om kostnaderna för att förvara en beslagtagen bil överstiger fordonets värde, ska polisen ha rätt att sälja eller skrota den redan innan målet är avgjort.
7 nov 12 – Ds 2012:42

Ungdomsbrott ska minskas
Samarbete i sociala insatsgrupper mellan bland annat skola, socialtjänst och polis ska leda till att unga brottslingar fångas upp tidigare än i dag.
1 nov 12 – Pressmeddelande: Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen redovisade pilotprojekt som ska motverka att unga riskerar bli kriminella

Kriminolog kritisk till vapensiffror
Beslagen av vapen minskar - trots att polisen bedömer att efterfrågan ökat. Kriminologen Jerzy Sarnecki undrar om det inte snarare handlar om att polisens aktivitet har minskat.
30 okt 12 – Pressmeddelande: Återrapportering av regeringsuppdraget till Tullverket och Rikspolisstyrelsen att minska införseln av illegala vapen

EU-anpassning av insiderregler
En särskild utredare ska bana vägen för att de svenska reglerna som rör insiderhandel och så kallad otillbörlig marknadspåverkan på finansmarknaden är kompatibla med EU-rätten.
25 okt 12 – Dir 2012:108

Fallet Quick
Fallet Quick har varit föremål för diskussion i många år. Men med Hannes Råstams TV-dokumentärer 2008 och hans nu utkomna bok har rättskandalen blivit uppenbar för de flesta. Men inte för alla. Därtill är fallet Quick en vårdskandal.
18 okt 12 – Hannes Råstam: Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare, Debatt på publicistklubben: Cirkus Quick, video, Ekots lördagsintervju: Tomas Ramberg intervjuar Göran Lambertz, DN kultur: Claes Borgström skriver om Quickdebatten, Intervju med Thomas Quick där han tar tillbaka alla morderkännanden 2008, videoklipp

Teliapartners kontofrysning godkänns
Frysningen av Telia Soneras mutmisstänkta partner Takilants konto i Nordea godkänns av Stockholms tingsrätt.
15 okt 12

Landstinget polisanmäler SSU
Landstinget i Norrbotten polisanmäler SSU i länet och kräver tillbaka 1,2 miljoner kronor i stöd för påhittade kurser.
15 okt 12

Stora p-böter? Då tar fogden bilen.
Regeringen filar på förslag om att staten ska få beslagta personfordon tills dess att alla skulder som är kopplade till bilen ifråga är betalda. Det kan handla om parkeringsböter och fordonsskatt. I sista hand ska bilen kunna säljas.
11 okt 12 – Ds 2012:7

Utpressning blir allt vanligare
Det är oftast byggföretag och restauranger som blir utsatta för utpressning, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. I nästan 60 procent av fallen har gärningsmannen anknytning till organiserad brottslighet.
26 sep 12 – Brottsförebyggande rådets rapport 2012:12 "Otillåten påverkan mot företag"

Polisen får anlita FRA igen
Trots kritik från tunga instanser får Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen på nytt rätt att beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt (FRA), med verkan från och med 1 januari 2013.
18 sep 12 – Prop 2011/2012:179

Försök till äreräddning
Sällan har väl ett storslaget journalistiskt grepp blivit en sådan flopp som när DN fick tillstånd att placera reportern Ann-Marie Åsheden i länspolismästare Hans Holmérs knä för dagliga intervjuer om jakten på Olof Palmes mördare. Det som skulle bli ett journalistiskt scoop; DN skulle berätta om den framgångsrika mördarjakten inifrån blev ett dubbelt misslyckande.
6 sep 12 – Åsheden, Ann-Marie: Förbannelsen

Göran Lambertz opponerar sig
Ledamöterna i yttrandefrihetskommittén sätter unisont ned foten och säger nej till att skapa en ny, teknikneutral grundlag på tryck- och yttrandefrihetsområdet. Man ska inte laga något som inte är trasigt, menar parlamentarikerna. Men kommitténs ordförande, justitierådet Göran Lambertz, håller inte med.
23 aug 12 – SOU 2012:44

Liten effekt av Ipredlagen
När Ipredlagen infördes 2009 trodde regeringen att det skulle leda till mellan 400 och 800 fall per år. En utvärdering av den omstridda lagen visar nu att det endast varit elva ärenden fram till i juni i år.
16 aug 12 – SOU 2012:51

Rätt till tolk i rätten
Misstänkta och tilltalade personer som inte behärskar svenska språket har rätt till tolk och översättning. En EU-anpassning innebär att dagens "kan-få-regler" blir till "ska-ha-regler".
14 aug 12 – SOU 2012:49

Utredning om utvidgad avlyssning
Tre svenska lagar som reglerar hemliga tvångsmedel, som exempelvis olika former av avlyssning, är tidsbegränsade. Hur lagarna ska se ut i framtiden är oklart, men i dag presenterar Sten Heckscher en statlig utredning i ämnet och överlämnar resultatet till justitieminister Beatrice Ask.
28 jun 12

Stärkt meddelarskydd utreds
Regeringen tillsätter i dag en utredning som ska se över hur meddelarskyddet för privatanställda inom skattefinansierad verksamhet som vård, skola och omsorg ska kunna stärkas, skriver justitieminister Beatrice Ask på Svenska Dagbladets debattsida.
28 jun 12

Sverige ska sekretesstämpla mer
En ny sekretessbestämmelse ska förhindra att uppgifter ur utländska databaser som svenska myndigheter har tillgång till, men inte själva får bearbeta, måste lämnas ut med hänvisning till offentlighetsprincipen. Svenska Journalistförbundet är kritiskt.
7 jun 12 – Prop 2011/2012:157

Nämndemännen ifrågasatta
Regeringen låter en särskild utredare se över systemet med politiskt tillsatta nämndemän. Det kan komma på fråga att plocka bort nämndemännen i högre instanser men behålla dem i tingsrätterna.
5 jun 12 – Dir 2012:51

Unga brottslingar kan få fotboja
I stället för att låta tonåringar som döms för till exempel rån eller misshandel spendera en kort period inom den slutna ungdomsvården, ska myndigheterna ha rätt att övervaka dem - om tjänstemännen anser att det behövs med hjälp av elektroniska fotbojor.
4 jun 12 – SOU 2012:34

Korta fängelsestraff avskaffas
Påföljden "villkorligt fängelse" borde införas i Sverige, kombinerat med olika slags sanktioner. Det skulle innebära att straffet för en rad lagöverträdelser - från rattfylleri till vissa sexualbrott - inte längre avtjänas i anstalt.
31 maj 12 – SOU 2012:34

Något enklare resning i brottmål
Det ska bli lättare att återuppta en förundersökning i syfte att få till stånd resning i brottmål. Regeringen realiserar därmed förslag som lades fram av Förundersökningsutredningen för två år sedan.
31 maj 12 – Prop 2011/2012:156

Satsning på kvinnliga fångar
Regeringen vill förbättra förutsättningarna för kvinnliga fångar att få arbete när de avtjänat sina straff.
31 maj 12 – Regeringsbeslut 2012-05-31

Krogar får ha 23-årsgräns
Skyddet mot diskriminering på grund av ålder ska förstärkas. Regeringen tar fasta på ett utredningsförslag och utvidgar dagens förbud till att omfatta många fler samhällsområden. Men krogar kommer fortfarande att få sätta högre inrädesgränser än 18 år.
15 maj 12 – Lagrådsremiss: Ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering

Smärre ändringar av kritiserad lag
Staten betalar i vissa fall ut ersättning till brottsoffer som inte får ut skadestånd av förövaren, eller sitt eget försäkringsbolag. Både själva brottsskadelagen och hur brottsoffermyndigheten tillämpar denna har kritiserats. Men den särskilde utredare som analyserat regelverket föreslår bara smärre ändringar.
3 maj 12 – SOU 2012:26

En polismyndighet räcker
Polisorganisationskommittén föreslår att Rikspolisstyrelsen slås ihop med de 21 länspolismyndigheterna och Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Det nya namnet blir Polismyndigheten.
4 apr 12 – SOU 2012:13

Åtal på mejlen
Åklagare i Sverige kan redan idag mejla över stämningsansökningar och förundersökningsprotokoll i PDF-format till domstolarna. Men dokumenten ska också lämnas in i pappersform.
4 apr 12 – Prop 2011/2012:126

Psykvård avskaffas som straffpåföljd
Rättspsykiatrisk vård ska avskaffas som straffpåföljd. Det är ett av förslagen i Psykiatrilagsutredningens slutbetänkande. Den som döms till fängelse och är psykiskt sjuk ska istället få psykvård inom ramen för kriminalvården.
4 apr 12 – SOU 2012:17

Brå ska studera storstadsbrott
Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att kartlägga situationen i landets tre storstäder avseende "brottslighet och trygghet".
28 mar 12 – Regeringsbeslut

Oförändrad straffskala för vapenbrott
Från halvårsskiftet 2012 ska fler kunna dömas för grovt vapenbrott. Men dagens straffskalor lämnar regeringen orörda - och tillsätter en ny utredning istället.
22 mar 12 – Prop 2011/2012:109

Polis och tull får vidgade befogenheter
Kritik har riktats mot de begränsningar som finns i svensk rätt när det gäller att ingripa mot penningtvätt även från andra håll. Bland annat Ekobrottsmyndigheten har länge drivit frågan om en hårdare lagstiftning.
15 mar 12 – SOU 2012:12

Offentliga biträden inte alltid så bra
Det har länge funnits kritik mot de offentliga biträden som Migrationsverket tillförordnar asylsökande personer. Nu får statskontoret i uppdrag att utvärdera myndighetens ärendehantering.
15 mar 12 – Regeringsuppdrag till Migrationsverket att göra en översyn av Lifos , Regeringsuppdrag till Migrationsverket att göra en översyn av Lifos

Snabbare puckar i patentmål
Patentbesvärsrätten ska bli snabbare. Regeringen vill slopa kravet på att domstolen som prövar patentärenden ska vara uppdelad i avdelningar. Dessutom menar man att Patentbesvärsrätten i vissa fall borde kunna döma med bara en närvarande ledamot, i stället för tre.
13 mar 12 – Prop 2011/2012:88

Åtal på mejlen
Åklagare i Sverige kan redan idag mejla över stämningsansökningar och förundersökningsprotokoll i PDF-format till domstolarna. Men dokumenten ska också lämnas in i pappersform.
6 mar 12 – Lagrådsremiss: Elektronisk stämningsansökan i brottmål

Smygfotografering förbjuds
Regeringen avser att införa ett nytt brott i brottsbalken: olovlig, integritetskränkande fotografering. Det man vill åt är exempelvis dumpade pojkvänner som lägger ut sexuellt betonade bilder tagna i smyg på ex-flickvännen på internet.
5 mar 12

Självständigare Säpo utreds
Under sommaren 2010 gav regeringen en parlamentarisk kommitté i uppdrag att se över den svenska polisens organisation. På egen begäran får utredningen nu i tilläggsuppdrag att se över om Säkerhetspolisen kan göras om till en egen myndighet.
28 feb 12 – Dir 2012:13

Hemliga tvångsmedel utreds på nytt
Samtidigt som regeringen lägger fram en proposition som ger underrättelsetjänsten utökade befogenheter att övervaka olika former av elektronisk kommunikation, låter man utreda om möjligheterna inte bör utvidgas ytterligare.
15 feb 12 – Dir 2012:9

Säpo får mer befogenheter
De brottsbekämpande myndigheterna får utökade befogenheter att övervaka elektronisk kommunikation i hemlighet. Till exempel blir det tillåtet att lokalisera mobiltelefoner även i förundersökningar där det saknas en skäligen misstänkt.
15 feb 12 – Prop 2011/2012:55

Vitbok om Stasi och Säpo
Regeringen har överlämnat en ”vitbok” till riksdagen om Säkerhetspolisens arbete med misstänkt samröre med Stasi, den före detta östtyska spionorganisationen.
9 feb 12 – Skriv 2011/2012:67

Säkerhetskontroller i domstolar
Säkerhetskontrollerna i domstolarna ska öka. Det föreslår regeringen i en proposition. Det sker mot bakgrund av hot och incidenter i domstolarna, och det anses väsentligt för rättssäkerheten att domstolarnas arbete kan genomföras utan hot om våld.
9 feb 12 – Prop 2011/2012:63

Kvinnofridslagstiftning skärps ej
Män som vid upprepade tillfällen hotar, förföljer och slår sina fruar, sambos eller flickvänner kan dömas för grov kvinnofridskränkning. Syftet med fridskränkningsbestämmelserna är att ta hänsyn till offer för upprepade handlingar som var och en för sig inte anses väga tungt i rätten – och det är uppfyllt, anser statens utredare.
25 jan 12 – SOU 2011:85

Nämndemän kan försvinna
Systemet med politiskt tillsatta nämndemän kan vara på väg att försvinna. Justitieminister Beatrice Ask (M) är beredd att se över systemet sedan en undersökning visat att många domare vill få bort de politiskt tillsatta nämndemännen.
28 dec 11

Maktpartierna överens om FRA
Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att Säpo och Rikskriminalpolisen får använda sig av FRA:a omstridda signalspaning. Piratpartiet protesterar mot vad de kallar "massavlyssning" av folket.
15 dec 11

Nya regler för rikets säkerhet
Före detta Rikspolischefen Sten Heckscher har fått i uppdrag att göra en översyn av säkerhetsskydds-lagstiftningen. Den nuvarande lagen från 1996 behöver uppdateras för att Säpo och andra aktörer ska kunna avvärja hot mot rikets säkerhet, menar regeringen.
14 dec 11 – Dir 2011:94

"Fullt godtagbart"
Telefonövervakningen har ökat konstaterar regeringen i en särskild skrivelse till riksdagen. I våras stod det klart att polisen beviljats över 2 500 avlyssningstillstånd under 2010 - en ökning med över 50 procent mot året innan. Även själva avlyssningstiden har ökat kraftigt.
14 dec 11 – Skriv 2011/2012:39

Ring för hårda myndigheter
De myndigheter som samarbetar för att bekämpa organiserad brottslighet - däribland Försäkringskassan och Migrationsverket - ska i princip helt fritt kunna utbyta information om enskilda personer. I gengäld ska en absolut sekretess upprättas kring den "ring" av myndigheter som samverkar i enskilda ärenden.
8 dec 11 – SOU 2011:80

Säpo kan få signalspana
Även Säpo och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till signalspaning från FRA, föreslår justitiedepartementet. Justitieministern kallar förslaget "minimalistiskt", med kraftiga begränsningar.
8 dec 11 – SOM-institutets undersökning om EU-opinionen

Säpo kan få signalspana
Även Säpo och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till signalspaning från FRA, föreslår justitiedepartementet. Justitieministern kallar förslaget "minimalistiskt", med kraftiga begränsningar.
8 dec 11 – Ds 2011:44

Även svenskar kan lämnas ut
Utlämning av personer från Sverige till rättsväsendet i länder utanför EU är en känslig politisk angelägenhet som idag vilar på regeringen; även om Högsta domstolen kan säga nej. Utredaren föreslår att den här typen av ärenden ska flyttas över till det allmänna domstolsväsendet, och att svenska medborgare ska kunna utvisas.
16 nov 11 – SOU 2011:71

Unga vuxna mer utsatta för brott
Färre personer än för fem år sedan uppger att de har blivit utsatta för brott. Men bland unga vuxna är utsattheten högre, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå).
10 nov 11 – Nationella trygghetsundersökningen (Brå)

Polisen får större befogenheter
Regeringen vill ge polisen mer ansvar i förundersökningsarbetet, med förhoppningen att detta ska gå snabbare. Bland annat vill man ge poliser som leder förundersökningar rätt att lägga ner dessa. Idag vilar det ansvaret på åklagare.
9 nov 11 – Prop 2011/2012:10

E-förvaltning på gränsen mellan offentlighetsprincip och personskydd
En särskild utredare har fått i uppdrag att se över bland annat dataskyddslagstiftningen och offentlighets- och sekretesslagen. Syftet är att förenkla myndigheternas e-förvaltning.
13 okt 11 – Dir 2011:86

Tystnad kring terroristbrott
I helgen greps fyra män i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Men när tre av dem senare häktades gällde anklagelserna förberedelse till mord. Det ryckiga informationsflödet har utlöst en debatt om svensk terrorlagstiftning och transparens.
13 sep 11 – Skriv 2010/2011:39

Riskfri rättegång för konsumenter
Staten ska ta över rättegångskostnaderna för konsumenter i principellt viktiga tvister med företag - även ersättningen till företaget om konsumenten förlorar målet.
1 sep 11 – Prop 2010/2011:164

Nu läggs Breiviks offer i jorden
I två veckor har Norge försökt förstå vad som hände, varför Anders Behring Breivik gick till anfall mot försvarslösa barn. I dag hölls 18 begravningar för offren för terrordåden, de flesta för barn och ungdomar.
4 aug 11

Norge i sorg efter terrordåden
En kraftfull bomb i centrala Oslo. En massaker på det socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger. Norge är i chock efter attentaten - de allvarligaste händelser som inträffat i landet sedan andra världskriget.
23 jul 11

Polisen gjorde fel
Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot polismyndigheten i Stockholm för avvisningen av 26 rumänska romer förra året.
28 jun 11

42 miljoner till Brottsoffermyndigheten
Regeringen ger 42 miljoner kronor till Brottsoffermyndigheten för att öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor, sexuellt våld och andra sexuella övergrepp.
16 jun 11 – Pressmeddelande: Kunskapen om mäns våld mot kvinnor ska öka

Våld mot invandrade kvinnor utreds
En särskild utredare har fått i uppdrag att kartlägga och analysera omfattningen av det våld som drabbar utländska kvinnor efter att de gift sig med i Sverige bofasta män.
7 jun 11 – Dir 2011:44

Korruptionsbrott ska hanteras av RPS
Regeringen har beslutat att ge Rikspolisstyrelsen ett nationellt ansvar för korruptionsbrott. En specialenhet, som ska vara igång redan i september i år, ska inrättas vid Rikskriminalpolisen. Inledningsvis kommer 30 personer att anställas, som ska syssla med spaning mot och utredning av mutbrott och bestickning, samt brott som står i direkt samband med dylika. Tanken är att den nya specialenheten ska bestå av både poliser och civila specialister inom olika områden.
26 maj 11

Ekobrottsmyndigheten bör växa
Ekobrottsmyndigheten bör ta över bekämpningen av ekonomisk brottslighet i hela Sverige. Om myndigheten ges ett rikstäckande ansvar skulle effektiviteten i utredningarna stiga. Den slutsatsen drar Stefan Strömberg, tidigare rikspolischef, i ett färskt slutbetänkande.
26 maj 11 – SOU 2011:47

Krav på objektiva förundersökningar
Kvaliteten på brottsutredningar måste höjas. Det kan ske genom att kraven på objektivitet i förundersökningar skärps. Åklagare och polis måste ta fram fakta som talar såväl för som emot den misstänktes skuld.
19 maj 11 – SOU 2011:45

Utbyte av DNA-profiler inom EU
Nu ska de sista delarna av EU:s så kallade Prümrådsbeslut införas i svensk lag. Det handlar om möjligheten för polisen i medlemsländerna att få tillgång till varandras register över DNA-profiler, fingeravtryck och fordonsregister.
12 maj 11 – Prop 2010/2011:129

Ny gemensam domstolslag
En särskild utredning föreslår att dagens bestämmelser om hur svenska domstolar får organiseras förs in i ny lag, som ska omfatta alla typer av domstolar och domare. Några större förändringar för rättsskipningsprocessen är inte att vänta.
11 maj 11 – SOU 2011:42

Färre ärenden till domstol
Regeringen vill flytta handläggningen av cirka 26000 ärenden om året, från tingsrätterna till olika förvaltningsmyndigheter. Exempelvis ska makar som vill registrera sitt äktenskapsförord och personer som vill kräva ut sitt arv framöver vända sig till Skatteverket.
28 apr 11 – Prop 2010/2011:119

Datalagringen är riskfylld
Att EU-länderna masslagrar så kallad trafikdata från allas våra mobiltelefoner och datorer innebär risker för den personliga integriteten. Det beskedet kommer från EU-kommissionen, som flaggar för ändringar i det omstridda datalagringsdirektivet.
19 apr 11

Tre års MR-satsningar utvärderade
Hans Ytterberg, före detta HoMo och senare generaldirektör vid regeringskansliet, har utvärderat regeringens nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter. Som styrdokument har den inte fungerat särskilt väl, konstaterar han.
14 apr 11

Utländsk polis på svenska gator
Med laddade tjänstevapen och befogenheter att göra ingripanden. Polisstyrkor med annan nationalitet än svensk är något som kan komma att bli en vanlig syn. En ny utredning föreslår hur polissamarbetet inom EU och Norden ska se ut i framtiden.
6 apr 11 – SOU 2011:25

Lättare att överföra fångar inom EU
EU vill att de EU-medborgare som döms för ett brott i ett annat medlemsland ska avtjäna sitt straff i hemlandet. Nu ska regeringen utreda hur de svenska reglerna ska ändras.
27 mar 11

Civilkurage kan inte lagstiftas fram
Det menar den utredare som haft i uppgift att skissa på en lag som binder oss alla att hjälpa personer i nöd. Men modet att ingripa låter sig inte regleras - och en dylik lag riskerar att få rakt motsatt effekt.
17 mar 11 – SOU 2011:16

Höjt straff för sexköp
I propositionen föreslås att straffmaximum för köp av sexuell tjänst ska höjas, från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Lagändringen förkunnades redan i januari av justititeministern Beatrice Ask (m) - se artikel nedan - och föreslås härmed träda i kraft den 1 juli 2011.
9 mar 11 – Prop 2010/2011:77

Invandrare känner sig inte trygga
Svenskarna känner sig tryggare än tidigare - men det gäller inte alla, visar en ny undersökning från Brå: Var fjärde invandrare känner sig otrygg. Otryggheten är störst i Skåne.
10 feb 11 – Brottsförebyggande rådet: NTU 2010

Transporter måste effektiviseras
Kriminalvården ska även i fortsättningen ha huvudansvaret för transporten av frihetsberövade personer. Men kriminalvården ska kunna låta väktare från auktoriserade bevakningsföretag utföra transporter.
9 feb 11 – SOU 2011:7

Skärp sexköpslagen!
Regeringen tar fasta på utredaren Anna Skarsheds förslag och föreslår nu en skärpning av sexköpslagen. Maxstraffet bör höjas, från sex månader till ett år. Det meddelade justitieministern Beatrice Ask (m).
27 jan 11 – Lagrådsremiss: Skärpt straff för köp av sexuell tjänst

Straffbart med smygfoton
Att ta bilder av eller filma någon utan lov kan framöver komma att straffas med fängelse. Det framkommer ur ett PM från regeringen. Men att dra gränsen för när fotografering är att betrakta som "olovlig" kan bli svårt. Bland andra Journalistförbundet är mycket skeptiska till vilka effekter förslaget skulle kunna få.
27 jan 11 – Ds 2011:1

Nya lagar 2011
Grundlagen förändras vid årsskiftet: Det blir obligatoriskt med omröstning om statsministerposten efter val. Valdagen flyttas från tredje till andra söndagen i september. Det blir lättare att bli invald i riksdagen med personkryss, gränsen sänkt från 8 till 5 procent. Det svenska medlemskapet i EU utrycks tydligare i regeringsformen. Ytterligare ett sextiotal lagändringar har trätt i kraft vid årsskiftet.
13 jan 11 – Nya lagar och förordningar från 1 januari 2011

Självmordsbombaren tränades i Irak
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick träning i Irak tre månader före sprängdådet i Stockholm. Det berättar Zia Alkanani, chef för den myndighet som bekämpar terrorism i Irak.
7 jan 11

Medhjälpare kan ha spridit terrorhot
Meddelandet som Taimour Abdulwahab skickade till TT och Säpo strax innan han sprängde sig själv till döds fanns ocensurerat på Youtube ett dygn efter dådet, skriver Aftonbladet.
3 jan 11

Ökade kostnader för politikers skydd
Kostnaden för att skydda landets toppolitiker har skjutit i höjden och är nu en kvarts miljard kronor om året, visar TT:s kartläggning av prislapparna hos Säkerhetspolisen, regeringskansliet och riksdagen. Det är drygt 600 000 kronor per politiker, om man räknar in riksdagsledamöter, ministrar och ett antal statssekreterare.
30 dec 10

Terrorhot mot Jyllands-Posten
Fem män har gripits misstänkta för att ha planerat en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Männen skulle, beväpnade med automatvapen "döda så många som möjligt", men greps innan de satte planen i verket. Tre av de gripna är misstänkta för försök till terroristbrott och häkningsförhandlingar mot dem inleddes idag bakom lyckta dörrar i Köpenhamn.
30 dec 10

Välfärd mot islamistisk extremism
Säpo övervakar 200 personer i Sverige som de klassar som islamistiska extremister beredda att stödja eller själva ta till våld. Självmordsbombaren från i lördags ingick inte i denna skara. Trots det stod hans eftermäle ofrånkomligen i centrum när Säpo offentliggjorde sin rapport om våldsbejakande islamistisk terrorism.
16 dec 10 – Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige

Självmordsbombare sprängde sig själv
Mitt i julruschen i lördags eftermiddag sprängde sig en man till döds i centrala Stockholm. Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.
13 dec 10 – Myndigheternas gemensamma krisinfomration, webbplats

Skadestånd för MR-brott
Om staten eller kommunen har orsakat en människa ideella skador, i form av kränkning, maktlöshet och dylikt, kan hon söka upprättelse genom att åberopa Europakonventionen. I vissa fall kan det utgå skadestånd.
9 dec 10 – SOU 2010:87

Fyra år för stämpling till terror
Två svensksomalier dömdes i dag till fyra års fängelse vardera för stämpling till terroristbrott. Domen tros få betydelse för hur Säpo ska arbeta framöver. Göteborgs tingsrätt ger alltså männen ett år mer än åklagaren krävt.
8 dec 10

Tystnadsplikt för medlare
Justitiedepartementet vill göra det mer attraktivt att lösa privaträttsliga tvister med hjälp av en medlare.
1 dec 10 – Promemoria 2010:39 från Justititedepartementet

Ny grundlag antagen
Riksdagen antog på onsdagen en ny moderniserad grundlag med röstsiffrorna 308 mot 20. Bara Sverigedemokraternas 20 ledamöter röstade nej.
25 nov 10

Europadomstolen häver Irakstopp
Europadomstolen häver beslutet om att stoppa alla utvisningar till Irak. I stället ska ansökningar från utvisade irakier prövas från fall till fall.
25 nov 10

KU granskar ambassadövervakning
Konstitutionsutskottet kommer att granska vad nuvarande och tidigare ministrar - både i justitie- och i försvarsdepartementet - har känt till om den amerikanska ambassadens övervakning i Sverige.
25 nov 10 – KU-anmälningar 8:e november

Assange häktad för våldtäkt
Wikileaks grundare Julian Assange häktades på torsdagen i sin frånvaro. Han är bland annat misstänkt för våldtäkt på en kvinna i Enköping. Han kommer nu att efterlysas internationellt.
18 nov 10

Terrorutredning i Göteborg nedlagd
Förundersökningarna läggs ned mot männen som misstänktes för förberedelse till terrorbrott i Göteborg, bekräftar Säpo.
9 nov 10

Stärkta misstankar mot 38-åringen
Den 38-årige man som misstänks för beskjutningarna i Malmö häktades i dag bakom stängda dörrar på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Mannen nekar till brott.
9 nov 10

USA övervakar svenskar i Sverige
Den amerikanska ambassaden har bedrivit hemlig övervakning i Sverige. Varken Säpo eller regeringen kände till vad som pågick. Nu kräver Socialdemokraterna att all information kommer i dagen.
6 nov 10

Hur får krig bedrivas?
I ljuset av Afghanistandebatten och Wikileaks avslöjanden om Irakkriget vinner folkrättskommitténs fastställanden ytterligare skärpa. Juridiskt betraktat förs kriget mot terrorismen i Afghanistan parallellt med en väpnad konflikt. Det får inte rättfärdiga ett ”rättsligt vakuum”, där vissa personer görs skyddslösa, skriver justitierådet Dag Victor.
4 nov 10 – SOU 2010:72

Inget sex utan samtycke
Generellt har 2005 års sexualbrottsreform stärkt individens rätt till sexuellt självbestämmande. Men brottsrubriceringen våldtäkt är fortfarande för snäv. Framöver bör dels fler fall betecknas som våldtäkt, dels bör en ny brottsrubricering införas: sexuellt övergrepp. Det ska användas vid sex utan ömsesidigt samtycke.
28 okt 10 – SOU 2010:71

“Laserman” härjar i Malmö
Polisen tror sig nu ha ett motiv bakom det senaste årets oförklarliga skottlossningar mot 10-15 personer i Malmö: Någon riktar in sig på att i mörkret skjuta mot personer med invandrarbakgrund.
21 okt 10

MR-frågorna ska in i inrikespolitiken
Mänskliga rättigheter ska vara vägledande även i svensk inrikespolitik och det behövs en ny svensk myndighet - en MR-kommission. Den ska övervakar hur de mänskliga rättigheterna förverkligas på nationella och lokalnivå anser en statlig utredning.
21 okt 10 – SOU 2010:70

Polisen underkänner polisen
Bara fyra procent av poliserna anser att kåren arbetar tillräckligt hårt för att minska nyrekryteringen till kriminella nätverk. Det här framgår av en undersökning som Polisförbundet låtit genomföra.
15 sep 10 – Fokus på den organiserade brottsligheten

Skadeståndslag ses över
Den statliga brottsskadeersättningen träder i kraft när en dömd gärningsman inte har betalat – eller inte bedöms kunna betala – skadestånd till sitt brottsoffer. Lagen ger bland annat brottsoffermyndigheten långtgående befogenheter. Det är ett känsligt förhållande, eftersom "normala" försäkringstvister regleras i domstol.
14 sep 10 – Dir 2010:84

Hur bekämpar polisen narkotikan
Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska analysera hur svenska myndigheter bekämpar narkotikahanteringen internationellt.
1 sep 10 – Dir 2010:82

Skärpta regler mot åldersdiskriminering
Idag saknas ett heltäckande förbud mot åldersdiskriminering i Sveriges lagstiftning. Ett sådant bör införas, konstaterar en satatlig utredning. Men det betyder inte att alla åldersregler ska avskaffas.
30 aug 10 – SOU 2010:60

Mer makt åt åklagarna
Regeringen vill utöka åklagarnas befogenheter i brottsmålprocesser. Det ska gå snabbare att nå fram till ett avgörande - även när den tilltalade inte är närvarande.
24 aug 10 – Dir 2010:78

Folk kräver inte hårdare straff
När svenska folket får den allmänna frågan om straffen är för milda blir svaret ja. Men när de får titta närmare på konkreta verkliga rättsfall dömer de ofta betydligt mildare än domstolarna gjort.
17 aug 10 – DN-debattartikel: ”Krav på skärpta straff saknar stöd hos folket” av Kristina Jerre och Henrik Tham.

Bodström vill ha svenskt FBI
Socialdemokraterna vill skapa en ny stor polisenhet mot den grova brottsligheten som ska kallas Reko. Den kommer att bestå av flera tusen personer och ska kunna slå till över hela landet.
17 aug 10

Professor sågar polisens utredningar
En ny, fristående organisation för att utreda anmälningar mot poliser bör inrättas. Det föreslår professor Dennis Töllborg och sågar regeringens beslut att lägga internutredningar under Rikspolisstyrelsen.
16 aug 10

”Jag arbetade för fred”
Carl Bildt avvisar kraven på att han ska ta timeout från jobbet som utrikesminister med sin vanliga lätta arrogans. Under sin tid i styrelsen i Lundin Petroleum arbetade han hårt för fredsprocessen och mänskliga rättigheter i Sudan, kommenterar han anklagelserna.
21 jun 10 – Unpaid Debt

Carl Bildt borde ta ”timeout”
En svensk åklagare inleder en förundersökning mot Lundin Petroleum för folkrättsbrott i Sudan. I bolagets styrelse har tidigare utrikesminister Carl Bildt suttit. Oppositionen kräver att han tar ”timeout”, vilket statsminister Reinfeldt tillbakavisar.
21 jun 10 – Unpaid Debt, Pressmeddelande: Förundersökning om folkrättsbrott

Företag ska följa egen kod
Näringslivets egen etiska kod om vad som är mutor får stor betydelse i det förslag om ny lagstiftning om mutor som en utredning lade fram på tisdagen. Den som följer koden ska inte riskera straff.
8 jun 10 – SOU 2010:38

Sverige antar konvention mot människohandel
Sverige har ratificerat Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. Syftet med konventionen är bland annat att skapa ett regelverk till skydd till offren för människohandel.
3 jun 10 – Pressmeddelande: Sverige har ratificerat Europarådets konvention om bekämpande av människohandel

KD vill ha domstolsplikt
Kristdemokraterna vill att Sverige inför domstolsplikt som i USA. Partiet anser inte att dagens nämndemän speglar befolkningen.
3 jun 10

Nya regler i förvaltningsdomstolarna
Justitiedepartementet föreslår förändringar i rättegångsreglerna för förvaltningsdomstolarna. Flera mål ska flyttas ned till första instans, från kammarrätt till förvaltningsrätterna.
2 jun 10 – Ds 2010:17

Europadomstolen effektiviseras
Nu ska Europadomstolen bli effektivare. Antalet mål som inte avgjorts växer lavinartat. Den 1 juni i år träder ett ändringsprotokoll till Europakonventionen i kraft, som ska möjliggöra en förenklad handläggning.
2 jun 10 – Pressmeddelande: En effektivare Europadomstol

Snabbare brottsutredningar
Polis åklagare och domstolar måste snabba på utredningen av så kallade mängdbrott. På regeringens uppdrag har de utrett hur det ska gå till och lämnat en rad förslag om hur de ska samarbeta bättre.
27 maj 10

Grova fridskränkningar utreds
Regeringen tillsätter en utredare som ska utreda tillämpningen av brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning för att se om det har funnits några tolkningsproblem.
27 maj 10 – Dir 2010:56

"Skärpta lagar krävs mot kvinnovåld"
Kvinnor som utsätts för våld måste få bättre skydd. En studie visar att drygt 40 procent av de kvinnor som anmält partners eller expartners för övergrepp inom fyra år råkat ut för nytt våld från samme gärningsman.
17 maj 10

Spioneri mot Sverige utreds
Justitierådet Ella Nyström ska utreda spioneriet mot Sverige. Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på en utvidgning av spioneribegreppet. Säpo har klagat på att det nu gällande definitionen av en spion inte stämmer på hur spionerna arbetar idag.
11 maj 10 – Dir 2010:35

Staten stäms efter dom om slöja
Migrationsöverdomstolen har i en dom entledigat en kvinnlig jurist i slöja från uppdraget som asylbiträde på grund av att hon är muslim. Juristens arbetsgivare är mycket kritisk till beslutet.
7 maj 10

Regeringen: Så blir Sverige tryggare
Slumpvisa, frivilliga drogtest i skolan "vid behov", kortare handläggningstid i rättsväsendet med hjälp av nya rutiner, ett nytt straff - helgavskiljning. Snatteri blir ringa stöld och sexualbrott straffas hårdare.
28 apr 10

6,5 miljoner till larmpaket
Rikspolisstyrelsen får 6,5 miljoner kronor för att förstärka skyddet av personer om är förföljda och hotade. Pengarna ska användas till larmpaket.
27 apr 10 – Pressmeddelande

Häktet i Östersund läggs inte ned - än
Behovet av häkten i Norrland och var de ska placeras ska utredas. Kriminalvårdsstyrelsen, Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket har fått ett gemensamt utredningsuppdrag av justitieminister Ask.
14 apr 10

Skyddade vittnen kan få uppehållstillstånd
Personer från andra länder än EES-länderna kan få uppehållstillstånd i Sverige för att få personskydd för att de vittnat mot kriminella gäng, eller tipsat polisen i samband med utredningar av grov brottslighet i andra länder.
8 apr 10 – Prop 2009/2010:190

Effektivare ekobrottsbekämpning utreds
Blir bekämpandet av ekonomisk brottslighet effektivare och mer rättssäkert om allt ansvar för utredning av ekobrott samlas hos Ekobrottsmyndigheten? Idag är ansvaret delat mellan Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten och polisen.
8 apr 10 – Pressmeddelande: Direktiv om en samlad ekobrottshantering

Domare får söka jobb
Regeringen föreslår i en proposition en ny ordning för rekrytering av domare. Det nya är att alla tjänster som domare ska utannonseras och tillsättandet av domare ska förberedas av en statlig nämnd. Hittills har högre domare utsetts av regeringen, utan att enskilda domare haft möjlighet att söka tjänsterna. Regeringen kommer också i fortsättningen formellt att utse domarna.
31 mar 10

Unga gallras ur belastningsregistret
Uppgifter i belastningsregistret ska gallras efter fem år i stället för efter tio år som regeln är idag. Det föreslår regeringen i en proposition. Uppgifter om skyddstillsyn, missbruksvård och ungdomstjänst ska gallras ur registret om brottet begicks när personen var 18 år eller yngre.
31 mar 10 – Prop 2009/2010:191

Nya lagar mot människohandel
Regeringen föreslår att det straffrättsliga skyddet mot människohandel stärks. Förslaget innebär att en ändrad beskrivning av brottet människohandel införs i lagtexten. Kravet att gärningsmannen ska ta kontroll över offret tas bort.
24 mar 10 – Prop 2009/2010:152

Ask tar tillbaka
Nu har justitieminister Beatrice Ask ändrat sig. Hon vill inte att rättsväsendet ska skicka gredelina kuvert till misstänkta för sexbrott. Justitieministern gör en liten pudel i ett pressmeddelande på onsdagen.
24 mar 10 – Pressmeddelande: Uttalande av justitieminister Beatrice Ask:

Ersättning höjs vid expropriation
Regeringen föreslår att ersättningen vid expropriation höjs med 25 procent av marknadsvärdet. Genomexpropriation kan en fastighet tas i anspråk av det allmänna för angelägna projekt.
24 mar 10 – Prop 2009/2010:162

Domare får söka jobb
Regeringen föreslår i en proposition en ny ordning för rekrytering av domare. Alla domartjänster ska i frotsättningen tillsättas av en statlig nämnd. Hittills har högre domare utsetts av regeringen.
23 mar 10 – Prop 2009/2010:181

Regeringen föreslår drogtester av barn
Barn under 15 år ska kunna drogtestas om de misstänks för att ha använt narkotika. Det föreslår regeringen i en proposition som kräver fler brottsutredningar av barn under 15 år. Det ska också bli möjligt med kroppsundersökningar för att ta DNA-prov på barn under 15 som misstänks för brott.
18 mar 10 – Prop 2009/2010:105

Buggning förlängs till 2012
Regeringen föreslår att lagen om hemlig rumsavlyssning, ”buggning” förlängs med två år, till och med utgången av 2012. Lagen infördes 1 januari 2008.
17 mar 10 – Prop 2009/2010:119

Strängare villkor i fängelse
Regeringen föreslår en ny fängelselag som ska ersätta 1974 års lag om kriminalvård i anstalt. Lagen innebär hårdare villkor i fängelset. Samtidigt säger sig regeringen eftersträva att humanitet förenas med högt ställda krav på säkerhet.
17 mar 10 – Prop 2009/2010:135

Bodström KU-anmäler Ask
Förre justitieministern Thomas Bodström begär nu att KU ska granska regeringens hantering av EU:s datalagringsdirektiv. Det skulle ha införlivats i svensk lagstiftning redan i fjol, men någon proposition väntas inte i vår.
17 mar 10 – Begäran om KU-granskning av regeringens hantering av EU direktivet om lagring av trafikuppgifter; Thomas Bodström (S)

Skadeståndsansvar för föräldrar
Regeringen lämnar nu propositionen till riksdagen om föräldrars skadeståndsansvar för sina barn. Föräldrarna blir ansvariga för högst 8 500 kronor – ett fjärdedels prisbasbelopp - om deras barn i samband med brott vållar skador på person eller sak samt skador som barn vållar genom kränkning.
16 mar 10 – Prop 2009/2010:142

Hårdare straff för grova våldsbrott
Regeringen föreslår att straffen för allvarliga våldsbrott skärps. Dagens straffsatser uppfattas inte i linje med den allmänna rättsuppfattningen.
16 mar 10 – Prop 2009/2010:147

Nya regler för kontokortsstöld
Konsumentskyddet i samband med kontokortsbedrägerier ska förbättras. Det föreslår regeringen i en proposition som innebär att ett EU-direktiv om betaltjänster genomförs.
10 mar 10 – Prop 2009/2010:122

Insyn i förundersökning ökar
Insynsutredningen föreslår ett antal klarlägganden om en brottsmisstänkt persons insyn i förundersökningen. Den misstänkte ska ovillkorligen ha rätt till insyn i allt material som har betydelse för åklagarens ställningstagande.
9 mar 10 – SOU 2010:14

Unga gallras ur belastningsregistret
Uppgifter om unga ska gallras tidigare ur belastningsregistret. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Redan efter fem år, idag gäller tio år, ska en uppgift tas bort ur registret som gäller bland annat skyddstillsyn, missbruksvård och ungdomstjänst.
25 feb 10

Nya regler för utnämning av domare
Regeringen föreslår en stor förändring när det gäller tillsättandet av domare. Alla tjänster som domare ska utlysas. Dagens särskilda förfarande för hur regeringen utnämner de högsta domarna ska avskaffas.
25 feb 10 – Lagrådsremiss: Utnämning av ordinarie domare

Lagfartskapning försvåras
Regeringen lägger fram förslag för att komma till rätta med så kallade lagfartskapningar. Det vill säga när en person med falska köpehandlingar som grund söker lagfart på en fastighet.
16 feb 10 – Åtgärder mot s.k. lagfartskapning

Högre ersättning vid expropriation
Regeringen föreslår nya regler vid expropriation som innebär högre ersättningar för fastighetsägare vars fastigheter tas i anspråk för angelägna samhällsprojekt. Ersättningen ökas med 25 procent av marknadsvärdet för en fastighet som ska exproprieras.
16 feb 10

Islamistiskt våld ska kartläggas
Säkerhetspolisen (Säpo) ska utreda om det förekommer våldsbejakande radikal islamism i Sverige. Integrationsminister Nyamko Sabuni vill ha en helhetsbild som bygger på fakta.
16 feb 10

Föräldrar skadeståndsskyldiga
Föräldrar ska bli skyldiga att betala skadestånd för skador som uppstår när deras barn begår brott. Det är innebörden av regeringens förslag till ändringar i skadeståndslagen som nu lämnas till lagrådet.
11 feb 10 – Pressmeddelande: Ett skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare

Kvinnor mest nöjda med rättsväsendet
Kvinnliga brottsoffer är mest nöjda med hur de bemöts av rättsväsendet. Även unga svenskfödda brottsoffer är positiva. Bland dem som känner sig sämst behandlade finns utrikes födda brottsoffer och äldre män. Det framgår av en rapport från Brottsförebyggande rådet.
8 feb 10 – Brottsförebyggande rådet: Brottsoffers kontakter med rättsväsendet

Skärpt kamp mot människohandel
Regeringen skärper kampen mot människohandel. Brottet får en tydligare beskrivning genom att kravet att en gärningsman ska ha tagit kontroll över sitt offer tas bort.
4 feb 10 – Lagrådsremiss: Förstärkt straffrättsligt skydd mot människohandel

Ingen skyldighet lämna ut handlingar elektroniskt
Det blir ingen skyldighet för myndigheter att lämna ut allmänna handlingar i elektronisk form. I varje fall inte ännu. Det är innebörden i en utredning som överlämnades till justitieminister Ask på torsdagen.
4 feb 10 – SOU 2010:4

EU-dom mot Sverige om datalagring
Sverige fälls som väntat i EU:s domstol för att inte ha infört direktivet som ålägger EU-länderna att masslagra data om medborgarnas mobil- och internettrafik. Uppgifterna ska hjälpa polisen i brottsutredningar.
4 feb 10 – Fördragsbrott – Direktiv 2006/24/EG – Elektronisk kommunikation – Lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av elektroniska kommunikationstjänster – Underlåtenhet att införliva inom den föreskrivna fristen

Ny domare i HD
Agneta Bäcklund, rättschef i Justitiedepartementet blir justitieråd, domare i Högsta Domstolen. Hon har sedan 1994 arbetat i Justitiedepartementet och sedan 2005 som rättschef. Hon tillträder sin nya tjänst 12 april i år.
28 jan 10

Hårdare villkor i fängelser
Regeringen föreslår en ny fängelselag som ska ersätta 1974 års lag om kriminalvård i anstalt. Syftet sägs vara att förena humanitet med högt ställda krav på säkerhet och effektivitet. Förslaget innebär en rad hårdare villkor för de intagna.
28 jan 10 – Lagrådsremiss: Lagrådsremiss. En ny fängelse- och häkteslagstiftning

Regeringen kräver straffskärpning
Straffen för grova våldsbrott ska skärpas. Regeringen är inte nöjd med den nuvarande rättstillämpningen, utan kräver hårdare straff för våldsbrott. Idag hamnar 98 procent av straffen för grova våldsbrott i den nedersta fjärdedelen av straffskalan.
28 jan 10 – Lagrådsremiss: Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m.

Ökad frihet att välja namn utreds
Namnlagen ska ses över. Den är 25 år gammal och har utsatts för kritik för att den i alltför hög grad begränsar rätten att fritt välja namn. Dessutom har olika myndigheters rättstillämpning lett till olika bedömning i namnfrågor.
21 jan 10 – Dir 2009:129

Första kvinnliga ordföranden i HD
Justitierådet Marianne Lundius blir ny ordförande i Högsta Domstolen och därmed HD:s första kvinnliga ordförande. Hon har varit justitieråd, domare i HD sedan 1998.
14 jan 10

Rekordmånga brott anmäldes i fjol
I fjol ökade antalet anmälda brott till 1,4 miljoner brott. Det är den högsta siffran sedan 1950, då statistiken började föras. Mest ökade våldsbrotten. Under 00-talet har de ökat med nästan 50 procent.
14 jan 10 – Pressmeddelande Brå Brottsförebyggande rådet 2010-01-14

Lättare att få hjälp med resning i brottmål
Det ska bli lättare att återuppta en förundersökning med syftet att få till stånd resning i ett fall. En dömd person ska kunna få offentlig försvarare för att få hjälp med att söka resning.
13 jan 10 – SOU 2009:98

36 miljoner mot hedersvåld fördelade
Regeringen har beslutat att fördela 36 miljoner kronor till länsstyrelserna för insatser som ska motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
7 jan 10

Utebliven ratificering - ett fall för KU
Justitieminister Beatrice Ask anmäls till Riksdagens konstitutionsutskott, (KU) för att Sverige inte har ratificerat Europarådets konvention mot människohandel, som Sverige undertecknade redan 2005.
7 jan 10 – KU anmälan mot Beatrice Ask

Omröstning om statsministern
Regeringen föreslår flera ändringar av Regeringsformen (RF). Efter varje val ska riksdagen rösta om förtroendet för statsministern. Spärren för personval sänks från 8 till 5 procent. Men regeringen säger nej till ökade möjligheter till rådgivande folkomröstningar.
16 dec 09 – Prop 2009/2010:80

Värdedepåer skyddsklassas
Värdedepåer, där kontanter förvaras för distribution till banker, ska kunna klassas som skyddsobjekt. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
8 dec 09

KD: Inför brottsnämnd för barn
För att förhindra unga att begår nya brott föreslår Kristdemokraterna att brottslingar under 15 år ställs inför en särskild nämnd. Partiet vill också av livs- och rättskunskap införs som ämne redan i förskolan.
6 dec 09

Narkotika ska analyseras kemiskt
EU:s medlemsländer ska förbättra samarbetet i jakten på narkotikabrottslingar. EU:s råd för sociala och rättsliga frågor föreslår att ett system med “forensisk” profilering av beslagtagen narkotika inrättas. Den ska med en sorts kemisk analys möjliggöra att flera olika beslag av narkotika kan kopplas till varandra.
3 dec 09

Hårdare regler mot människohandel
EU:s justitieministrar har enats om hårdare regler för att bekämpa människohandel. Begreppet människohandel vidgas och ska täcka fler fall än idag. Straffen ska höjas.
2 dec 09 – EU om människohandel

Polisen måste bli effektivare
Regeringen har genom justitieminister Beatrice Ask gett polisen i uppdrag att bli effektivare. Rikspolisstyrelsen (Rps) ska därför se till att polismyndigheterna är ändamålsenligt organiserade.
26 nov 09

Transporter tar längre tid att utreda
Utredningen om transporter av frihetsberövade personer får ytterligare uppgifter. Det handlar om vilken information som en myndighet som begär hjälp med transport ska lämna till den myndighet som ska verkställa transporten.
24 nov 09 – Dir 2009:105

Domstolar och domare utreds
Domares anställningsformer och karriärvägar ska utredas. Bestämmelser om domstolarna ska samlas i en lag. I den lagen ska också den lag om utnämning av ordinarie domare som regeringen lägger fram i vår ingå.
24 nov 09 – Dir 2009:106

Norge med i EU mot terrorism
På torsdag ansluter sig Norge till EU:s gränsöverskridande samarbete för bekämpning av terrorism och gränsöverskridande brottslighet. (Prümrådsbeslutet).
24 nov 09 – Pressmeddelande: Förstärkt polissamarbete mellan EU och Norge

Utvisade egyptier inte välkomna
Regeringen har beslutat att inte bevilja de båda egyptier Mohammed Alzary och Ahmed Agiza uppehållstillstånd i Sverige. De båda utvisades till Egypten 2001 trots att de riskerade att torteras där. Sverige har kritiserats av bland andra FN:s tortyrkommitté för utvisningen.
19 nov 09 – Pressmeddelande: Agiza och Alzery beviljas inte uppehållstillstånd

Godsen de ärvde
I ett gräv-där-du-nästan-står-reportage berättar Björn af Kleen om hur den jordägande adeln lyckats hålla ihop sina egendomar. Boken handlar till stor del om några kvarvarande fideikommiss, där äldste sonen ärver godset - i strid med dagens krav på jämställdhet och lika arvsrätt.
18 nov 09 – Björn af Kleen: Jorden de ärvde

Europadomstolen effektiviseras
Europadomstolen behöver bli effektivare. Över 115 000 mål väntar på sitt avgörande. På de senaste fem åren har antalet mål som inte avgjorts ökat med 50 procent.
10 nov 09 – Prop 2009/2010:52

Preskription avskaffas för mord
Möjligheten att mordet på Olof Palme klaras upp ökar när regeringen nu föreslår en lag som avskaffar preskriptionen för mord och andra grova brott.
5 nov 09 – Prop 2009/2010:50

Kameraövervakning blir enklare
Det blir lättare för butiker att få sätta upp övervakningskameror. De ska nu bara behöva göra en anmälan till länsstyrelsen. Men kameror vid butiksentréer kräver tillstånd också i fortsättningen. Det är ett förslag som 2008 års Kameraövervakningsutredning lade fram på onsdagen.
4 nov 09 – SOU 2009:87

Bodström KU-anmäler Bildt
Förre justitieministern Thomas Bodström KU-anmäler utrikesminister Carl Bildt för jäv i samband med regeringens beslut att frige Biljana Plavsic den 22 oktober i år.
29 okt 09 – Granskning av utrikesminister Carl Bildts jäv i samband med regeringsbeslut

Ska svenska medborgare utlämnas?
Ska svenska medborgare utlämnas till länder där de misstänks för brott? Ska Sverige utlämna personer som misstänks för politiska brott i andra länder? Utlämningslagen ses över och detta är två frågor som står i fokus.
28 okt 09 – Dir 2009:88

Plavsic lämnar Sverige
Efter det att krigsförbrytaren Biljana Plavsic frigivits på tisdagen kommer hon att lämna Sverige, men vart och hur är oklart.
26 okt 09

FRA-lag rivs upp vid maktskifte
De sista ändringarna i den omstridda lagen om signalspaning har klubbats i riksdagen. Men oppositionen river upp lagen vid ett maktskifte efter valet 2010.
14 okt 09

Anna Skarhed ny justitiekansler
Regeringen utsåg i dag justitierådet Anna Skarhed till ny justitiekansler. Samtidigt utsågs Göran Lambertz formellt till justitieråd i HD.
8 okt 09 – Pressmeddelande: Regeringen utnämner ny justitiekansler

Grova brott ska inte preskriberas
Regeringen föreslår att preskriptionstiden avskaffas för mord och andra brott som kan ge livstids fängelse. Det ska gälla även folkmord, folkrättsbrott och grova terroristbrott.
8 okt 09 – Lagrådsremiss: Avskaffande av preskription för vissa allvarliga brott

Föräldrar ska betala för barns brott
Föräldrar ska bli ansvariga att betala för skador som uppkommit om deras barn begår brott, föreslår regeringen. Föräldrar kan bli skyldiga att betala upp till cirka 8 000 kronor, en femtedel av prisbasbeloppet.
5 okt 09 – Ds 2009:42

Ökad (o)säkerhet i domstolar
Det ska bli möjligt att genomföra fasta säkerhetskontroller i domstolar. Hovrättslagman Krister Thelin som utrett säkerheten vid domstolar anser att det idag är för höga krav för att en domstol ska få införa säkerhetskontroller.
29 sep 09 – SOU 2009:78

Mer pengar till rättsväsendet
Rättsväsendet får nästa år över två och en halv miljard kronor mer i regeringens budgetförslag, totalt över 35,8 miljarder. Pengarna ska användas bland annat till att anställa flera poliser.
21 sep 09

Moralfrågor ska utredas
Vilket ansvar har enskilda för att varna för och hjälpa till vid olyckor och för att anmäla grövre brott som mord och rån? Sådana frågor av moralisk natur ska nu utredas.
16 sep 09 – Dir 2009:82

Bilderna behövde inte offentliggöras
Det kan ifrågasättas om det var lämpligt att offentliggöra bilderna av de mördade barnen i Arboga. Domstolen kunde ha låtit bli att publicera bilderna utan att bryta mot kravet på att förundersökningar ska offentliggöras när åtal väcks.
1 sep 09 – SOU 2009:72

Åldersdiskriminering ska förbjudas
Regeringen tillsätter en utredning om åldersdiskriminering. Den diskrimineringslag som trädde i kraft 1 januari i år innehåller ett begränsat skydd mot åldersdiskriminering.
13 aug 09

Lag om masslagring av data i vår
Regeringen siktar på att Sverige till nästa vår ska ha genomfört det omstridda EU-direktivet om masslagring av uppgifter om telefonsamtal, sms och internettrafik.
17 jul 09

FP vill ha ungdomsbrottskommission
Folkpartiet vill ha en statlig kommission som ser över vad som kan göras i kampen mot ungdomsbrottsligheten. Kommissionen kan bestå av personal från Rikspolisstyrelsen, socialtjänsten, Socialstyrelsen, Maria ungdom.
2 jul 09

Utredning om polismetoder fördröjs
Först dröjer det omstridda Datalagringsdirektivet på jusititedepartementet. Nu skjuter regeringen också på en annan känslig utredning, tänkt att ge poliser med hemliga identiteter rätt att begå brott.
1 jul 09

Dyrare pass i utlandet
Regeringen har beslutat att höja avgiften för pass och vissa andra dokument som utfärdas av svenska myndigheter i utlandet. Avgiften för pass som den svenska polisen utfärdas berörs inte.
4 jun 09

Krafttag mot målvakter
Nu vill Transportstyrelsen och Kronofogden ta krafttag mot systemet med "målvakter" som aldrig betalar p-böter, bilskatt eller trängselavgifter. Fordon med stora p-böter ska kunna flyttas och ägaren får inte tillbaka den förrän alla skulder betalats.
28 maj 09 – Pressmeddelande: Förslag till krafttag mot fordonsmålvakter

Utländsk polis ska få hjälpa svensk
Svensk polis ska kunna ta hjälp av kollegor från EU. En utredning ska se över hur det ska kunna gå till och för vilka brott det ska vara möjligt. Justitieminister Beatrice Ask låter nu utreda detta.
14 maj 09 – Dir 2009:36

Snabbare skadestånd utreds
Man ska inte behöva vända sig till Europadomstolen, och vänta länge, för att få skadestånd om en myndighet brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
7 maj 09

Östbergs flytt KU-anmäls
Annika Östbergs flytt från USA till Sverige blir en fråga för KU. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar begär att KU granskar regeringens roll i överflyttningen av Östberg.
23 apr 09 – Granskning av regeringens hantering av överföringen av fången Annika Östberg till svenskt fängelse

Bilder av offer kan stoppas
Insynsutredningen får i uppdrag av justitieminister Beatrice Ask att överväga om det ska vara möjligt att sekretessbelägga bilder av brottsoffer som ingår i en brottsutredning.
22 apr 09 – Dir 2009:29

Extrapengar till polisen
150 miljoner till polisen, 800 miljoner till läkemedelsförmåner, 600 miljoner till försäkringskassan och 210 miljoner till FN. Det är några utgiftsökningar i tilläggsbudgeten för 2009.
16 apr 09 – Prop 2008/2009:99

Skärpt vapenlag utreds
Justitieminister Beatrice Ask tillsätter en utredning som ska se över vapenlagstiftningen. Dels handlar det om att uppfylla vissa regler i FN:s vapenprotokoll och ett EG-direktiv. Dels ska skärpta straff för vapenbrott övervägas.
19 mar 09 – Promemoria: Uppdrag att utreda vissa frågor rörande vapenlagstiftningen

Länsrätterna halveras och byter namn
Regeringen föreslår en total förändring av länsrätternas organisation. Dagens totalt 23 länsrätter bantas genom sammanslagningar till 12.
18 mar 09 – Prop 2008/2009:165

Kriminalvårdens transporter utreds
Varje år transporteras 45 000 personer inom kriminalvården. Någon lag som reglerar denna verksamhet finns inte. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska analysera behovet av en lagstiftning.
12 mar 09

Skärpta straff för mord
Straffet för mord skärps. Det blir lägst 10 och högst 18 år eller livstids fängelse. Idag är det längsta tidsbestämda straffet 10 års fängelse eller 18 år för upprepade brott.
19 feb 09 – Prop 2008/2009:118

Trångt och slitet i fängelserna
Det är trångt i fängelser och häkten. Det behövs ytterligare upp till 2000 platser i fängelse och 200 i häkten. Det är en 40 procentig ökning av anstaltsplatserna. Trots att Kriminalvården fått extra pengar under flera år har man inte lyckats bygga bort problemen.
19 feb 09 – SOU 2009:13

Fingeravtryck i pass
Regeringen föreslår att svenska pass ska innehålla fingeravtryck Det innebär att svenska pass anpassas till en EU-förordning.
11 feb 09

Skånepolisen ska externutredas
Efter avslöjanden om att Skånepolisen kallat Rosengårdsungdomar för "blattajävlar" och använt namn som Neger Niggersson i sin internutbildning tillsätts en extern utredare, säger rikspolischefen Bengt Svenson till TT.
7 feb 09

Åtgärder mot gängkriminalitet utreds
Det ska bli lättare att lämna det kriminella livet. Regeringen tillsätter en utredning i frågan. Den ska ledas av Stockholms länspolismästare Carin Götblad. Enligt henne vill många kriminella lämna brottets bana.
5 feb 09 – Pressmeddelande: Åtgärder för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället

Nya regler om kontroll av telefoner
Det blir nya regler för polisens möjligheter att få uppgift om vem som pratat med vem i telefon och varifrån, så kallad hemlig teleövervakning. De nya reglerna gäller också för sms, telefax och e-post.
26 jan 09 – SOU 2009:1

Tre KU-anmälningar mot Persson och Bodström
Inte mindre än tre KU-anmälningar har gjorts mot Göran Persson och Thomas Bodström i fallet med de båda utvisade egyptierna Ahmed Agiza och Mohamed El Zari.
20 jan 09 – KU-anmälningar

Buggning utvärderas
Den 1 januari 2008 tilläts buggning i Sverige i förundersökningar om allvarliga brott. Nu ska regeringen låta utreda om buggningen haft avsedd effekt.
15 jan 09 – Dir 2008:145

Svårt att vara rymmare
Alla kan vi nog fascineras av rymmaren. Vi känner igen honom från film och böcker, den djärve mannen som är på flykt från en ofta orättvis fängelsedom för att söka upprättelse. För docenten i socialt arbete Bengt Svensson har fascination tagit honom ett steg längre.
23 dec 08 – Svensson, Bengt: Rymmare

Småskalig fildelning i lagförslag
Det nya regeringsförslaget till "Ipred-lag" gör att det i prakitken räcker med att ladda ner en upphovsrättsskyddad film eller annan skyddad datafil för att den som äger upphovsrätten ska ha rätt att få ut namnet bakom en IP-adress.
4 dec 08 – Prop 2008/2009:67

Domstolen förmedlar skadeståndet
Flera problem kan uppstå för en gärningsman som har dömts att betala skadestånd till den målsägande i ett brottmål. Därför vill regeringen att en särskild utredare ska undersöka om en betalningsförmedlande funktion kan skapas för att underlätta att skadeståndet betalas ut.
26 nov 08 – Dir 2008:138

Skärpta regler mot penningtvätt
Skärpta regler ska förhindra att pengar från brottslig verksamhet förs in i det ekonomiska systemet och blandas med lagliga pengar.
26 nov 08 – Prop 2008/2009:70

Alla lagar blir digitala
Alla lagar och förordningar i Sverige ska i framtiden bara publiceras på Internet. Bara ett enda exemplar ska finnas på papper.
16 okt 08 – SOU 2008:88

Ny utredning om signalspaning
Eftersom Försvarets radioanstalt (FRA) endast ska bedriva signalspaning för försvaret måste Säkerhetspolisens och Rikskriminalpolisens behov av spaning om utländska förhållanden kartläggas.
16 okt 08 – Dir 2008:120

Al-Barakaat fick rätt
Det blev en fullkomlig men senkommen upprättelse för de tre svensksomalierna och Al-Barakaat, som EG-domstolen tidigare terroriststämplat. Nu har domstolen i Luxemburg ogiltigförklarat förstainstansrättens dom från 2005 mot det informella somaliska banknätverket al-Barakaat i Spånga.
3 sep 08 – EG-domstolen

Färre återfall till brottslighet
Färre har återfallit till brott tack vare Kriminalvårdens satsning på behandling av intagna med narkotikaproblem, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).
1 sep 08

Nätpirater ger sig på tidningsmagasin
Nätpiraterna har nu gett sig på magasinvärlden vilket fått tidningsförlagen att gå i taket.
21 aug 08

Sexualbrottslagen utvärderas
Den sexualbrottslagstiftning som infördes 2005 ska utvärderas i en ny utredning. I centrum för granskningen står hur bestämmelserna om våldtäkt och straffbestämmelserna om sexualbrott mot barn fungerat.
14 aug 08 – Dir 2008:94

Allt fler svenskar emot FRA-lagen
Motståndet mot FRA-lagen ökar. Enligt en ny Sifo-undersökning svarar 51 procent av svenskarna att de är emot signalspaningslagen.
8 aug 08

Homo stämmer landsting
Bara den ena kvinnan i ett lesbiskt par får lov att inseminera sig enligt landstingens regler. Diskriminering – anser ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo).
25 jul 08

Stärkt skydd för företagshemligheter
Skärp straffet för den som avslöjar företagshemligheter. Regeringens utredare motiverar förslaget med att alltfler företag bygger sin verksamhet på kunskap och forskning. Men utredningens egna experter ser risker: att kunskap låses in, att brott och missförhållanden inte kommer ut och att anställda tystnar.
12 jun 08 – SOU 2008:63

Krafttag mot organiserad brottslighet
Säkerhetspolisen får en nyckelroll när justitieminister Beatrice Ask tar i med hårdhandskarna mot den organiserade brottsligheten.
15 maj 08 – Ds 2008:38

Lättare förverka stöldgods
Regeringen skärper möjligheterna att förverka det som brottslingar kommit över i sin kriminella verksamhet. Regeringen uppfyller därmed med ett års försening ett rambeslut från EU.
13 mar 08 – Prop 2007/2008:68

Fördomar hotar rättssäkerheten
Personer med utländsk bakgrund diskrimineras i rättsväsendet. Fördomar och brist på kunniga tolkar äventyrar rättsäkerheten. Det skriver Brå i en rapport.
28 feb 08 – Diskriminering i rättsprocessen

Regler för kameraövervakning utreds
Användningen av övervakningskameror ska ses över sedan tekniken har förändrats. Utredningen gäller både allmänna platser och mindre offentliga utrymmen som tvättstugor.
21 feb 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:69

Sverige inget mål för terrorister
Sedan lagen om särskild utlänningskontroll infördes 1991 har den tillämpats 36 gånger. Men oftast har det bara rört sig omprövning av tidigare fall.
14 feb 08 – Skriv 2007/2008:42

Fängelseförbud upphävs
Regeringen vill upphäva förbudet att döma psykiskt störda personer till fängelse. I vissa fall ska den som lider av en allvarlig psykisk störning och begått ett allvarligt brott, kunna dömas till fängelse.
14 feb 08

Bodström KU-anmäld för styrning av polisen
Förre justitieministern Thomas Bodström KU-anmäls för ministerstyre. Han har i en artikel i Aftonbladet sagt att han fick ägna halva sin tid som minister åt att styra polisen.
7 feb 08

En ombudsman mot all diskriminering
JämO, HO, HomO samt Handikappombudsmannen och Ombudsmannen mot etnisk diskriminering försvinner och ersätts av Diskrimineringsombudsmannen. Det föreslår integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
29 jan 08 – Lagrådsremiss: Ett starkare skydd mot diskriminering

Förbjudet att fotografera i smyg
För att skydda den personliga integriteten blir det förbjudet att fotografera personer i smyg på platser som inte är offentliga. Men det blir inte förbjudet att publicera bilderna. Det föreslår en enig integritetskydsskommitté.
24 jan 08 – SOU 2008:3

Förslag: Förbjud smygfotografering
Fotografering i privata miljöer utan samtycke bör förbjudas i lag. Det föreslår den parlamentariska integritetsskyddskommittén i sitt slutbetänkande.
23 jan 08 – SOU 2008:3

Al Barakaat föreslås få rätt mot EU
När EU satte upp Al Barakaat i Spånga på terrorlistan och frös tillgångarna stred det mot grundläggande rättigheter, anser en generaladvokat vid EU:s domstol. En styggelse för ett rättssamhälle, enligt utlåtandet.
23 jan 08

Brottsprovokation utreds
Brottsprovokation och infiltration av kriminella grupper av poliser ska utredas. Eftersom brottsprovokation i andra länder anses som en effektiv metod att komma till rätta med allvarlig brottslighet bör det övervägas även i Sverige. Rättsläget för dessa kontroversiella metoder är oklart i dag, heter det i utredningsdirektiven.
16 jan 08 – Dir 2007:185

Politiskt våld som metod
Hur tycker och tänker de människor som använder sig av våld som politisk metod, och hur bemöts de av polis, åklagare och domstolar. I boken Extremister har journalisten Magnus Sandelin intervjuat människor både på vänster- och högerkanten. Författaren tar avstamp i tre rättsfall under 2000-talet.
29 nov 07 – Sandelin, Magnus: Extremister

Nu måste polisen gallra i register
Före den 14 december ska Rikspolisen redovisa hur man tänker sig att följa de regler för fingeravtrycksregistret som det nu bryts friskt mot.
27 nov 07

Särskild överåklagare mot brottsgäng
En särskild överåklagare ska utses att leda arbetet mot organiserad brottslighet. Samtidigt riskerar åklagarmyndigheten att bli en flaskhals i rättsväsendet på grund av besparingskrav.
22 nov 07

Ska riksdagen lämna ifrån sig makt?
I skymundan diskuteras nu ändringar i regeringsformen, vår viktigaste grundlag. Det finns förslag om att riksdagen, som idag har hela lagstiftningsmakten, ska dela med sig av denna makt till regeringen.
22 nov 07 – Justitiedepartementet: Rapport från Grundlagsutrednignens expertgrupp om normgivningsmakten

Nej till författningsdomstol
Grundlagsutredningen publicerar nu den ena expertrapporten efter den andra. En rapport som lämnades till utredningen i våras har nu utkommit i SOU-serien. I rapporten diskuteras olika former av normkontroll, det vill säga hur riksdagens lagstiftningsarbete, ska kontrolleras.
22 nov 07 – SOU 2007:85

Skärpt skydd för integritet
Skyddet för den personliga integriteten ska utvidgas och stadfästs i grundlagen och det blir förbjudet att filma och fotografera i smyg på privat område. Det har Integritetsskyddskommittén enats om, erfar TT.
21 nov 07

Kriminella mc-gäng är svårstoppade
Dirty Dräggels, MC Sweden och Hells Angels - you name it. Ett stort antal banditgäng med amerikanska namn har växt fram i Sverige de senaste femton åren. Medlemmarna ägnar sig åt grov kriminalitet och klubbarna ligger i ständig fejd med varandra.
20 nov 07 – Wierup, Lasse och Larson, M: Svensk maffia

Datainspektionen sågar lagförslag
Hafsigt, godtyckligt och ökar risken för brott mot den personliga integriteten. Datainspektionen sågar lagförslaget om ökad samkörning av olika myndigheters datauppgifter i jakten på bidragsfuskare.
23 okt 07

Operatör kan tvingas jaga fildelare
Internetleverantörerna kan tvingas ta större ansvar för otillåten fildelning i framtiden. I en ny utredning som överlämnades till justitieminister Beatrice Ask på måndagen, lägger utredaren ett stort ansvar på internetleverantörerna.
4 sep 07 – Ds 2007:29

Persson fälls för arbetsmiljöbrott
Förre statsministern Göran Persson medger oaktsamhet i samband med bygget av gården i Sörmland. Därigenom slipper han åtal och klarar sig undan med ett strafföreläggande.
25 maj 07

Hedersvåldet ska kartläggas
Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga förekomsten av hedersvåld och förtryck av barn och ungdomar. Undersökningen riktar sig till lärare från årskurs sex och uppåt.
9 maj 07 – Regeringen: Lärares kunskap om hedersförtryck kartläggs

"Politiskt företagsspioneri"
På onsdagen avslutades rättegången om dataintrångsskandalen. Åklagaren krävde villkorliga fängelsedomar för folkpartiets presschef Niki Westerberg och den tidigare pressekreteraren i LUF, Per Jodenius. Åklagaren kallade deras agerande för politiskt företagsspioneri.
12 apr 07

Ett äktenskap för alla
Skrota partnerskapslagen och låt homosexuella gifta sig på samma villkor som heterosexuella, föreslår en ny utredning. Frågan river upp starka känslor.
21 mar 07 – SOU 2007:17

Regeringen ändrar avvisningsbeslut
Regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot Mohammad Alzery, en av de båda egyptier som under uppmärksammade former avvisades till Egypten.
1 mar 07 – Regeringen: JK får i uppdrag att nå överenskommelse om skadestånd

Vänstern kritiserar Säpo
Kalle Larsson (v) är kritisk till Säpos behandling av flyktingspionage. Det framkom under en riksdagsdebatt förra veckan. Justitieminister Beatrice Ask angav den tidigare bristen på pengar som främsta orsak till problemet, något som folkpartiets Fredrik Malm inte höll med om.
27 feb 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:63

Kustbevakningen effektiviseras
Kustbevakningen ska bli mer effektiv. Det framgår av en utredning som regeringen nyligen tillsatt. Effektiviseringen ska uppnås bland annat genom att se över Kustbevakningens befogenheter och ansvarsområden.
21 feb 07 – Dir 2007:5

Ekobrottsmyndigheten läggs ned
Lägg ned Ekobrottsmyndigheten och flytta över ansvaret för ekobrottsbekämpning till Åklagarmyndigheten och Polisen. Det föreslår regeringens utredare Barbro Thorblad, som på onsdagen överlämnade sitt slutbetänkande till justitieminister Beatrice Ask.
31 jan 07 – SOU 2007:8

Mord ska aldrig preskriberas
Krigsförbrytelser, mord, dråp och terroristbrott bör aldrig preskriberas. Det anser hovrättsrådet Petra Lundh som utrett frågan. Modern teknik gör det lättare att lösa gamla brott och då ska de skyldiga kunna ställas till svars och dömas, menar hon.
30 jan 07 – Ds 2007:1

Ny utbildning ska ge bättre poliser
Rekryteringen till polisutbildningen måste bli bättre, anser regeringen. Fler kvinnor och invandrare behövs, liksom bättre garantier för att olämpliga personer stängs ute från polisyrket.
15 jan 07 – Dir 2006:139

Beatrice Ask har förtroende för JK
Justitieminister Beatrice Ask (m) säger sig ha fullt förtroende för justitiekanslern (JK) Göran Lambertz. Men företrädaren Thomas Bodström (s) kräver att hon agerar för att lösa en "hopplös" och "fullkomligt unik" situation där JK är i konflikt med stora delar av rättsväsendet.
29 dec 06

Minister vill stänga ute snattare
Affärer bör få rätt att portförbjuda personer som begått stölder där, anser justitieminister Beatrice Ask (m). Beskedet välkomnas av Svensk Handel som länge jobbat för den möjligheten.
29 dec 06

Domen mot Anna Sjödin står fast
Domen mot SSU-basen Anna Sjödin står fast. Det meddelade Svea hovrätt på tisdagen. Frågan är nu om Sjödin kan sitta kvar som SSU-ordförande.
12 dec 06 – SSU: Anna Sjödin

Storebror ser dig - allt oftare
Allt fler svenskar övervakas av polisen. På tio år har antalet hemliga telefonavlyssningar mer än fördubblats, visar färska siffror från regeringen.
30 nov 06 – Skriv 2006/2007:28

Vapenamnesti nästa år
Regeringens förslag om att införa en vapenamnesti nästa år har nu överlämnats till riksdagen. Förhoppningen är att kriminella och andra ska överlämna sina vapen till polisen.
27 nov 06 – Prop 2006/2007:20

Borgerlig enighet om buggning
Centerpartiet och kristdemokraterna var med och stoppade den förra regeringens förslag om att tillåta buggning. Men nu har partierna svängt och ger klartecken för ett nytt buggningsförslag.
16 nov 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:20

Regeringen utlyser vapenamnesti
Justitieminister Beatrice Ask utlyser en tre månader lång vapenamnesti nästa år. Förhoppningen är att kriminella och andra ska lämna in sina illegala vapen till polisen.
2 nov 06 – Lagrådsremiss: En ny vapenamnesti

Anna Sjödin tar time out
SSU:s ordförande Anna Sjödin, dömd i Stockholms tingsrätt, tar paus från politiken fram till dess prövningstillstånd för hennes överklagan till hovrätten behandlats. Marita Ulvskog, socialdemokraternas partisekreterare, stödjer beslutet.
16 okt 06 – SSU: Anna Sjödin

Anna Sjödin vägrar avgå
Anna Sjödin fälldes på samtliga åtalspunkter och döms att betala 5 500 kronor i skadestånd till den vakt som hon enligt tingsrätten kallade för "svartskalle". Men SSU-basen har inga planer på att avgå.
13 okt 06 – SSU: Anna Sjödin

Fp kräver fotboja på män som slår
Folkpartiet kräver krafttag mot kvinnovåldet. Dömda våldsmän som bryter mot besöksförbudet ska förses med fotboja. Utsatta kvinnor ska erbjudas livvaktsskydd och få licens för pepparsprej.
30 aug 06 – Folkpartiet: Abu Ghraib i folkhemmet

"Tvångsvårda våldsmän efter frigång"
Folkpartiet kräver hårdare tag mot våldtäktsmän. De bör kunna dömas till vård i upp till tio år - efter avtjänat straff, föreslår partiet i ett nytt program.
8 jun 06 – Folkpartiet: Handlingsplan mot våldtäkter och andra sexualbrott

Ny plan ska stoppa kriminella ligor
De grovt kriminella ligorna ska knäckas. Regeringen lovar nu obegränsade resurser till kampen mot den organiserade brottsligheten. Bättre samordning ska göra arbetet effektivare.
12 apr 06 – Regeringen: Webbutsänd presskonferens

Fängelse en skola i brott
Ingen blir bättre av att sitta i fängelse, menar Mattias Hagberg och knyter an till 60- och 70-talens slagord om att riva fängelserna.
9 mar 06 – Hagberg, Mattias : Släpp fångarna loss

Kortare straff för skötsamma fångar
De interner som sköter sig bra på anstalterna kan räkna med snabbare frigivning. De som bryter mot reglerna får däremot stanna bakom lås och bom, enligt regeringens förslag till ny kriminalvårdslag.
7 mar 06 – Prop 2005/2006:123

Alliansen lovar fler poliser
3 000 nya poliser före 2010, hårdare tag mot kriminella ungdomar och stärkta rättigheter för brottsoffer. Det är några av förslagen som den borgerliga alliansens rättspolitiska arbetsgrupp för fram i sin slutrapport.
24 feb 06 – Allians för Sverige: Ett tryggare Sverige

Få invandrare inom polisen
Det finns för få kvinnor och invandrare inom den svenska poliskåren. Genom att göra om polisutbildningen hoppas regeringen få bukt med snedrekryteringen.
3 feb 06 – Dir 2006:10

Ny promillegräns för sjöfylleri
Sänkt gräns för sjöfylleri till 0,2 promille och rutinmässiga poliskontroller utanför populära sjökrogar. Så vill regeringens utredare Göran Persson få stopp på supandet i våra svenska skärgårdar.
30 jan 06 – SOU 2006:12

Polisbrottsutredning förlängs
Den utredare som på regeringens uppdrag arbetar med att se över regleringen, organisationen och handläggningsrutinerna för brottsanmälningar mot anställda inom polisen och mot åklagare har fått mer tid för sitt uppdrag.
3 jan 06 – Dir 2005:146

Hemlig avlyssning ökar kraftigt
Antalet personer som i hemlighet övervakas av polisen ökar. Förra året teleavlyssnades över 700 personer runt om i landet, de flesta misstänkta för narkotikabrott.
30 dec 05 – Skriv 2005/2006:53

Borgerligt löfte om 3000 nya poliser
Det finns för få poliser i Sverige, anser den borgerliga alliansen. Vid ett regeringsskifte kommer 3 000 nya poliser att tillsättas före 2010, lovar nu de borgerliga.
22 dec 05 – Allians för Sverige: Framtidens polis

Invandrare oftare brottsmisstänkta
De flesta brott begås av infödda svenskar, men utlandsfödda är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Klass, ålder och kön är dock mer avgörande än ursprung, enligt rapporten.
14 dec 05 – Brottsförebyggande rådet: Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet

Ny nämnd ska granska avlyssning
Inrätta en ny nämnd med uppgift att granska polisens användning av hemlig avlyssning och övervakning. Det föreslår regeringens utredare Carl-Anton Spak i en ny utredning.
18 nov 05 – Ds 2005:53

Jämo vill få fler att anmäla sexbrott
Sexuella övergrepp hör till de mest kränkande brott en människa kan utsättas för. Ändå är det få drabbade som anmäler brotten. Många är för rädda och har skuld- och skamkänslor, menar Jämo Claes Borgström.
9 nov 05 – Justitiedepartementet: Anmälan och utredning av sexualbrott

Hemlig avlyssning vid grova brott
Ge polisen möjlighet att använda sig av buggning för att komma åt grova brottslingar. Det föreslår regeringen i en ny promemoria. Den hemliga avlyssningen ska tillåtas på försök under flera år.
31 okt 05 – Promemoria: Hemlig rumsavlyssning

Fler brottsdömda i DNA-registret
Polisen ska från och med den 1 januari nästa år kunna tvinga alla brottsmisstänkta som riskerar ett fängelsestraff att ta ett DNA-prov. Vid fällande dom ska uppgifterna lagras i polisens DNA-register, enligt regeringens förslag.
26 okt 05 – Prop 2005/2006:29

Tidsbestämda livstidsstraff nästa år
Fångar som är dömda till livstids fängelse ska från och med den första november nästa år kunna få sina straff tidsbestämda. Men brottsoffren ska inte kunna påverka straffens längd, enligt regeringens proposition.
20 okt 05 – Prop 2005/2006:35

Ökad rättsmedicinsk samverkan
En sammanslagning av Rättsmedicinalverket och Statens kriminaltekniska laboratorium skulle kunna ge betydande samordningsvinster, menar regeringen, som nu tillsatt en utredning.
10 okt 05 – Dir 2005:104

Maskerade demonstranter förbjuds
Personer som försöker dölja sin identitet i samband med demonstrationer ska kunna straffas med sex månaders fängelse. Det föreslår regeringen i en proposition om maskeringsförbud, som nu överlämnats till riksdagen.
7 okt 05 – Prop 2005/2006:11

Skärpt lagstiftning mot barnporr
Barnpornografiska bilder sprids i dag i en rasande takt över internet. I polisens referensbibliotek finns beslagtagna bilder och filmer på över 10 000 barn. Drygt 100 har identifierats som svenska. Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen.
12 sep 05 – Dir 2005:89

Effektivare jakt på ekobrottslingar
Antalet ärenden som hamnar hos Ekobrottsmyndigheten har stadigt ökat de senaste åren. Allt fler ekobrott kan dessutom kopplas till den organiserade, gränsöverskridande brottsligheten. Nu ska myndighetsarbetet effektiviseras.
12 sep 05 – Dir 2005:92

Hårdare tag mot unga brottslingar
Under 2003 dömdes över 23 000 ungdomar mellan 15 och 20 år för någon typ av brott. Men makthavarna står handfallna, hävdar de borgerliga, som nu efterlyser hårdare tag mot de unga lagöverträdarna.
16 aug 05 – Allians för Sverige: Tidigare, tydligare, tuffare

Nya lagar
Den första juli ändrades innehållet i ett femtiotal lagar. Innehållet i de nya eller ändrade lagarna har som vanligt sammanfattats av Justitiedepartement.
5 aug 05

Skötsamma fångar snabbare fria
Ge varje fånge en individuell verkställighetsplan och låt sedan de som sköter sig slippa ut ur fängelset efter halva tiden. Det föreslår kriminalvårdskommittén i sitt förslag till ny kriminalvårdslag.
10 jun 05 – SOU 2005:54

"Stoppa knarket på anstalterna"
Fyra av tio fängelsedömda faller tillbaka i kriminalitet efter frigivningen. Ännu fler brottas med drogmissbruk. Den borgerliga alliansen kräver nu att kriminalvården slår in på en ny kurs samt att knarket sopas bort från anstalterna.
9 jun 05 – Allians för Sverige: Kriminalvården - vändpunkt inte ändpunkt

Finska språkets ställning stärks
Låt alla sverigefinnar i Stockholm och Mälardalsregionen sköta sina myndighetskontakter på finska. Ge dem också rätt till förskola och äldreomsorg helt eller delvis på finska. Det föreslår regeringens utredare Paavo Vallius i ett nytt betänkande.
25 maj 05 – SOU 2005:40

Utredning om barnskydd förlängs
Den pågående utredningen om Sveriges anslutning till 1996 års Haagkonvention om föräldraansvar och skydd för barn har beviljats mer tid. Enligt regeringens nya direktiv ska uppdraget redovisas senast den 12 december 2005.
24 maj 05 – Dir 2005:55

Upphovsmännens ställning stärks
Regeringen och vänsterpartiet vill förbjuda nedladdning av musik för privat bruk från internet utan upphovsmannens tillstånd. Men på förslag från oppositionen ska det bli svårt att döma ut straff för denna typ av brott.
16 maj 05 – Prop 2004/2005:110

”Portförbjud snattare från butikerna”
Regeringen har tidigare presenterat ett lagförslag som syftar till att kasta ut huliganerna från fotbollsarenorna. På samma sätt vill nu den borgerliga alliansen portförbjuda dömda snattare att vistas i särskilda butiker.
9 maj 05 – Allians för Sverige: Portförbjud snattare genom ny lag

Internationella organisationers status i Sverige utreds
Den rättsliga statusen kring internationella mellanstatliga organisationer med säte i Sverige omgärdas av en rad frågetecken. En utredare ska nu se över organisationernas ställning.
25 apr 05 – Dir 2005:43

Mer tid för upphandlingsutredning
Den pågående utredningen om hur två stycken EG-direktiv om offentlig upphandling ska kunna införas i svensk rätt har beviljats mer tid. Utredningen ska utöver tidigare anvisningar bland annat se över möjligheten att ställa miljökrav och sociala krav vid olika upphandlingar.
25 apr 05 – Dir 2005:39

Internationellt anpassad sanktionslag
En särskild utredare har fått i uppdrag av regeringen att se över sanktionslagen om internationella sanktioner. Huvudsyftet är att bättre anpassa lagen till det internationella regelverket på området. Utredaren ska också föreslå föenklingar av det svenska regelverket.
25 apr 05 – Dir 2005:34

Utländska giftermål kontrolleras
Svenskar som vill gifta sig med utländska kvinnor ska kontrolleras mot polisens belastningsregister innan kvinnorna tilldelas uppehållstillstånd, föreslår regeringens utredare Per Lilja. Syftet är att skydda utsatta kvinnor från Thailand och Filippinerna.
8 apr 05 – SOU 2005:14

Grova våldsbrott ökar inte
Tvärt emot den bild som ofta förmedlas i medierna har antalet grova våldsbrott i Sverige inte ökat de senaste 30 åren. Det hävdar forskaren Felipe Estrada, som istället för att titta på brottsanmälningar har undersökt sjukhusens patientregister.
1 apr 05 – Institutet för framtidsstudier: Våldsutvecklingen i Sverige

Färre brott anmäls – fler klaras upp
Antalet anmälda brott minskade förra året jämfört med 2003 och fler brott klaras upp nu än tidigare. Men de anmälda våldsbrotten ökar, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
1 apr 05 – Brottsförebyggande rådet: Anmälda brott, uppklarade brott och misstänkta personer

Tolkutredare får extra tid
Den utredning som undersöker hur rättväsendets behov av kvalificerade tolkar ska kunna tillgodoses skulle ha varit klar den 3 januari. Utredaren har fått mer på tid på sig. Uppdraget ska vara klart den 30 april 2005.
23 mar 05 – Dir 2005:18

Nya pass blir säkrare - och dyrare
Alla nya pass ska från och med den 1 oktober i år förses med så kallad biometrisk information, i from av en digital ansiktsbild. Syftet är att göra passen säkrare. Men det blir dyrt. Tillfälliga pass kommer att kosta nästan tusen kronor.
21 mar 05 – Prop 2004/2005:119

Dyrt med målsägandebiträden
Den som drabbas av brott, till exempel sexualbrott, har rätt till juridiskt stöd i form av målsägandebiträde. Allt fler har kommit att använda sig av denna hjälp. Men det har blivit för dyrt, antyder regeringen som nu tillsätter en utredning.
2 mar 05 – Dir 2005:19

Kyrkan riskerar förlora vigselrätten
Kyrkan kan komma att förlora sin juridiska vigselrätt samtidigt som homosexuella ges möjlighet att ingå äktenskap. Alternativt kan vigselrätten komma att villkoras så att endast samfund som tillåter homoäktenskap får vigseltillstånd, enligt ett nytt direktiv.
15 feb 05 – Dir 2005:6

Allvarliga brister bakom rymningar
Den svenska kriminalvården lider av flera allvarliga brister. Ledarskapet är svagt, personalpolitiken försummad och insatserna mot korruption alldeles för lama. Det anser Björn Eriksson, som utrett förra årets uppmärksammade rymningar.
9 feb 05 – SOU 2005:6

Huliganer slängs ut från arenorna
Kända huliganer som misstänks begå brott ska kunna portas från landets idrottsarenor. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag. Förhoppningen är att få slut på de uppmärksammade bråken, främst i samband med olika fotbollsmatcher.
3 feb 05 – Prop 2004/2005:77

Svenska häkten granskas efter kritik
Förhållandena på landets häkten ska ses över sedan Europarådets tortyrkommitté kritiserat Sverige för en rad brister. Därtill menar Rättsmedicinalverket att lagstiftningen är både snårig och svårtolkad.
1 feb 05 – Dir 2005:5

Glesbygdsskyddet ska stärkas
Kraven på den som vill köpa lantegendom i glesbygd kommer att skärpas från och med den första juli i år, enligt ett nytt lagförslag från regeringen. Syftet med förslaget är att förhindra så kallat skogsklipperi.
18 jan 05 – Prop 2004/2005:53

Skärpt tillsyn av svenska stiftelser
Svenska stiftelser som inte har någon behörig företrädare i landet måste från och med den första juli i år bemyndiga en person som är bosatt i Sverige att ta emot delgivning, enligt ett nytt förslag från regeringen.
18 jan 05 – Prop 2004/2005:50

Bättre hjälp till unga brottsoffer
Barn som tvingas bevittna våld i hemmet borde betraktas som brottsoffer och därmed berättigas ekonomiskt stöd från samhällets sida. Det föreslår en ny utredning från justitiedepartementet.
10 jan 05 – Ds 2004:56

Oberoende granskning av polisbrott
Den nuvarande ordningen där polisen utreder sig själv vid misstanke om brott har fått allmänhetens förtroende för myndigheten att svikta. Regeringen vill därför se över möjligheten att inrätta ett nytt oberoende organ som ska utreda brottsmisstankar mot polis och åklagare.
5 jan 05 – Dir 2004:180

Nytt superfängelse i Härnösand
Regeringens nya superfängelse kommer att innehålla 30 säkerhetsplatser för de allra farligaste och mest rymningsbenägna fångarna i landet. Fängelset ska lokaliseras till Härnösand och kommer att stå klart 2007, enligt Kriminalvårdsstyrelsens förslag.
7 dec 04 – Kriminalvårdsstyrelsen: Kriminalvårdsstyrelsens förslag avseende ny säkerhetsanstalt 2004-12-07

Kustbevakningen behöver nya datarutiner
Personer som grips eller misstänkts för brott längs Sveriges kuster och i skärgårdarna förhörs, registreras och upptas i Kustbevakningens databas. Men registreringen följer inte riksdagens rekommendationer.
18 nov 04 – Dir 2004:143

Ingen formell kritik mot Säpos usla analyser
Säpos hotbildsbedömningar vid tiden för mordet på Anna Lindh var uppenbart felaktiga. Men Säpo följde gällande regelverk och kan därför inte lastas för att mordet kunde ske. Det anser regeringens utredare, som föreslår att Säpo anställer 50 nya livvakter och att polisen skärper sina rutiner.
18 nov 04 – SOU 2004:108

Fotboja ersätter fängelsestraff
Ge fler korttidsdömda möjligheten att avtjäna sina straff med elektronisk fotboja istället för i fängelse. Och låt även fler långtidsdömda få möjligheten att spendera den sista delen av straffet utanför murarna, föreslår regeringen.
5 nov 04 – Prop 2004/2005:34

Centralisering av åklagarväsendet
Av ekonomiska och administrativa skäl föreslår regeringen att åklagarväsendet får en ny organisation. Istället för tre nivåer – central, regional, lokal - bör det räcka med två nivåer.
22 okt 04 – Prop 2004/2005:26

Utökat uppdrag för fängelseutredning
Efter sommarens rymningar tillsatte regeringen en utredning i syfte att undersöka hur rymningarna kunde ske samt hur de ska kunna förhindras i framtiden.
21 okt 04 – Dir 2004:136

Mer tid för gränskontrollsutredning
I juni förra året tillsatte regeringen en utredning som ska analysera konsekvenserna av Sveriges operativa inträde i Schengen. Utredningen skulle ha redovisats den 1 juli 2004. Nytt slutdatum är satt till den 1 december 2004.
17 sep 04 – Dir 2004:89

Bodströms superfängelse snabbutreds
Den senaste tidens rymningar från Kumla, Hall och Norrtälje har satt fart på utredningsväsendet. Kriminalvårdsstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till ett nytt – rymningssäkert – fängelse. Och en särskild utredare ska föreslå vad som i övrigt behöver göras för att förhindra fritagningar och rymningar.
21 aug 04 – Dir 2004:110

Nya lagar
De nya eller ändrade lagar som riksdagen beslutade om under våren trädde i kraft vid halvårsskiftet. Justitiedepartement har som vanligt sammanfattat innehållet. Här återges en rubriklista med de 48 viktigaste förändringarna, sorterat på departement.
9 jul 04

Gemensamma EU-regler för offentlig upphandling
Reglerna för offentlig upphandling inom EU ska samordnas. I EU:s direktiv står det att principen om likabehandling, icke-diskriminering och öppenhet ska gälla även på detta område. Huvudregeln är att anbudsförfarandet ska vara öppet för alla potentiella aktörer på den gemensamma marknaden.
4 jun 04 – Dir 2004:47

Utökat uppdrag för personskyddsutredning
I oktober förra året tillsatte regeringen en utredning i syfte att granska skyddet för den centrala statsledningen. Utredaren ska utöver detta analysera hur personskyddet tillämpades i samband med mordet på utrikesminister Anna Lindh, och föreslå förbättrade rutiner.
24 maj 04 – Dir 2004:73

Bör integritetsskyddet stärkas?
Bör skyddet av den personliga integriteten stärkas vid en grundlagsändring? Förhindrar lagen i dag kränkningar eller erbjuder den bara kompensation för personer som blir kränkta?
15 maj 04 – Dir 2004:51

Maffian behöver både profit och acceptans
Maffian uppfostar sina egna gangsters. Men vilka krafter formar maffian? Profitjakten är viktig, men statens och samhällets acceptans har också varit viktig.
7 maj 04 – Cottino, Amedeo : Familjeliv

Svensk anslutning till Haagkonventionen
Regeringen har tillsatt en utredning som ska förbereda en svensk anslutning till 1996 års Haagkonvention. Konventionen syftar till att stärka skyddet för utsatta barn. Initiativet kommer efter en uppmaning från EU-rådet, som vill att samtliga medlemsländer ansluter sig till konventionen före den 1 oktober 2005.
7 apr 04 – Dir 2004:14

Utökat uppdrag för kriminalvårdsutredning
Kriminalvårdskommittén som arbetar med att ta fram underlag till en ny kriminallag har fått ett utökat uppdrag, enligt ett tilläggsdirektiv från regeringen. Utöver att ta fram förslag som syftar till att minska brottsåterfall ska kommittén även se över tidsramarna för villkorlig frigivning. I och med att uppdraget utvidgas förlängs handläggningstiden till och med den 1 juni 2005.
7 apr 04 – Dir 2004:33

Stärkt skydd för barn vid utvisning
Varje år drabbas ungefär 200 barn av att en förälder utvisas på grund av brott. Nu kräver regeringen att domstolarna tar ett större ansvar för barnens situation innan de fattar beslut om utvisning.
25 mar 04 – Prop 2003/2004:113

Sametingets valsystem reformeras
Den nuvarande ordningen där Sametinget självt både organiserar val och ansvarar för rösträkningen är otillfredsställande, fastslår regeringen. Valmyndigheten och Länsstyrelsen bör därför få ett ökat inflytande över valprocessen.
25 mar 04 – Prop 2003/2004:86

Enklare regler för personuppgifter
Regelverket i personuppgiftslagen, PUL, är både omtvistat och snårigt. Nu föreslår en ny utredning att lagen förenklas. Istället för ett generellt förbud mot hanteringen av personuppgifter på internet tar utredningen sikte på att komma åt missbruket.
11 mar 04 – SOU 2004:6

Ny organisation för tullen
På Tullverkets begäran föreslår regeringen att det svenska tullväsendet ska omorganiseras. Bland annat ska regionuppdelningen tas bort och verksamheten centraliseras.
5 mar 04 – Prop 2003/2004:97

Immunitet för FN-delegater
Den 18 september 2003 undertecknade regeringen ett ramavtal med FN avseende immunitet för deltagare vid olika FN-möten i Sverige. Nu föreslår regeringen att riksdagen godkänner avtalet.
5 mar 04 – Prop 2003/2004:68

Fotboja ska underlätta frigivning
Allt fler ska kunna avtjäna delar av sina straff utanför fängelset i framtiden, föreslår en ny utredning. Förslaget är en del i ett större arbete inom kriminalvården och syftar till att underlätta övergången till ett liv i frihet.
5 mar 04 – Ds 2004:7

Nya pass ska höja säkerheten
Förekomsten av falska identitetshandlingar utgör ett växande problem. Därför ska framtidens pass ha en kortare giltighetstid och förses med så kallad biometrisk information. Långtidsdömda ska även få sina pass indragna, enligt en ny utredning.
3 mar 04 – Ds 2004:8

BRÅ byter namn till BRI
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har med åren fått allt fler uppgifter. Nu är det dags att renodla. Organisationen ska inte längre vara ett stabsorgan åt regeringen, istället ska den kriminalpolitiska forskningen stå i centrum.
1 mar 04 – SOU 2004:18

Finska som andraspråk i Mälardalen
Finsktalande bosatta i Stockholms- och Mälardalsregionen kan i framtiden få möjligheten att sköta sina myndighetskontakter på finska. Det skriver regeringen i ett direktiv som syftar till att stärka minoritetsspråkens ställning i regionen.
9 feb 04 – Dir 2004:6

Hemlig övervakning utreds
Hemlig polisövervakning är ett känsligt ämne i den svenska debatten. Ofta ställs effektivitet mot integritet. Förra året beslutade regeringen att tillsätta ett offentligt ombud som ska värna de övervakades rättssäkerhet.
22 jan 04 – Skriv 2003/2004:36

Färre HD-ledamöter
Regeringen föreslår på högsta domstolens initiativ att minimiantalet justitieråd i högsta domstolen minskas från sexton till fjorton.
15 nov 03 – Prop 2003/2004:23

Advokater och präster ska visiteras
Under det senaste decenniet har miljön på landets fängelser hårdnat. Därför kommer regeringen med ett förslag som ska förhindra att otillåtna föremål smugglas in på de slutna anstalterna.
6 nov 03 – Prop 2003/2004:3

Ny lag mot barnpornografi
Regeringen föreslår att riksdagen säger i princip ja till skärpt lagstiftning när det gäller sexuellt utnyttjande av barn och barnpornografi. Hur lagen ska skärpas är dock inte närmare angivet, eftersom det i dagsläget bara handlar om ett EU-rambeslut.
23 okt 03 – Prop 2003/2004:12

Skadeståndslivräntor värdesäkras strikt mot KPI
Den som uppbär livränta, till exempel efter en trafikolycka, ska få livräntan värdesäkrad strikt efter hur priserna förändras. Livräntan ska följa prisbasbeloppet, istället för de krångliga regler som gäller idag.
15 okt 03 – Prop 2003/2004:5

Informellt polissamarbete blir formellt
Svenska poliser, åklagare, tullare och tjänstemän vid kustbevakning samarbetar idag med kollegor utomlands. Men samarbetet är ofta informellt, nu ska formerna för samarbetet formaliseras.
15 okt 03 – Prop 2003/2004:4

Svenskar kan utlämnas vid politiska brott
Regeringen har nu lagt fram ett lagförslag om europeisk arresteringsorder. Enligt lagen ska personer som är misstänkta för brott snabbt och enkelt kunna utlämnas till andra EU-länder.
15 okt 03 – Prop 2003/2004:7

Amerikanska snutmetoder även i Sverige
En utredning föreslår att polisen ska få använda vad vi uppfattar som amerikanska snutmetoder, till exempel hemlig avlyssning, dold kamera, framprovocering av brott, underlåtenhet att ingripa mot brott, hemliga vittnen med mera.
15 okt 03 – SOU 2003:74

Exploatering av barn kartläggs
Under ett års tid har en arbetsgrupp samlat in fakta om sexuell exploatering av barn. Arbetsgruppens inventering ska fullföljas av en särskild utredare som ska vara klar senast den 31 maj 2004.
29 apr 03 – Dir 2003:54

Den politiska debatten har kommit i otakt
På undanskymd plats i vårpropositionen kan man läsa att det blir snålbudgetar även 2005 och 2006. Utgiftstaket föreslås nämligen öka långsammare än BNP.
17 apr 03 – Prop 2002/2003:100

Förlängd utredningstid för offentlighetsutredning
Den utredning som har till uppgift att utreda frågor om offentlighetsprincipen och IT får sin utredningstid förlängd till den 31 december 2003.
20 mar 03 – Dir 2003:24

Sammanslagna tingsrätter minskar antalet domare
Regeringen vill minska antalet tingsrätter. Motivet sägs vara att skapa mer kompetenta domstolar med specialiserade domare. Men den enda säkra slutsatsen i Anders Erikssons utvärdering är att antalet domare också minskar.
20 mar 03 – SOU 2003:5

Narkotika brottslingar telefonavlyssnas ofta
I den årliga rapporten från regeringen till riksdagen framgår det att polisen under år 2001 fick tillstånd att telefonavlyssna i 414 fall. I 277 av fallen gällde det misstanke om grovt narkotikabrott. I sex fall handlade det om grova ekobrott.
9 jan 03 – Skriv 2002/2003:23

Omöjligt att köpa stöldgods i god tro
Det ska inte längre vara möjligt att köpa stöldgods i god tro och att åtnjuta rätt till egendomen. Det betyder att den bestulne ska ha rätt att få tillbaka sin egendom och det utan att betala.
9 jan 03 – Prop 2002/2003:17

Svensk lag stiftas mot krigsförbrytelser
Personer bosatta i Sverige kan från och med den 1 juli i år ställas inför domstol i ett annat land åtalade för krigsförbrytelser. I en utredning föreslås nu att Sverige stiftar en lag om internationella brott, för att effektivare kunna hantera brott mot "krigets lagar".
19 dec 02 – SOU 2002:98

Flera domstolar kan dela chef
Länsrätter och tingsrätter som ligger på samma ort ska kunna samverka i administrativa frågor. Bland annat ska de kunna ha en gemensam chef. För denna samverkan som är tänkt att spara pengar ska kunna bli verklighet krävs en lagändring, och den föreslås träda ikraft den 1 januari 2003.
1 nov 02 – Prop 2002/2003:4

Smuggling inom EU är inte möjlig
Den som smugglar sprit, tobak och olja inom EU ska straffas men brottsrubriken blir inte smuggling, brottet blir istället olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.
1 nov 02 – Prop 2002/2003:10

Två terroristutpekade utvisades
Den parlamentariska kontrollen av hur regeringen tillämpar terroristlagen underlättas knappast av att regeringens årliga redogörelse är ett intetsägande dokument.
23 okt 02 – Skriv 2002/2003:3

Poliser och jurister förblindas av könsfördomar
Det finns alldeles för många poliser och jurister som inte gjort upp med sin kvinnosyn, skriver Katarina Wennstam i sin bok "Flickan och skulden" där hon granskat våldtäkter som blivit rättsfall.
12 sep 02 – Wennstam, Katarina: Flickan och skulden

Snabbfil för småbrott
I juli nästa år öppnas med stor sannolikhet en snabbfil för vissa mindre brott. Tanken är att det inte skall ta mer än åtta till tio veckor från att brottet begås till att dom faller.
29 aug 02 – SOU 2002:45

Nämndemännen är för gamla
Man eller kvinna i 25 - 40 årsåldern. Yrkesarbetande och gärna med utländsk härkomst. Helst partipolitiskt obunden. Lämpligt förflutet är ett krav. Så skall framtidens nämndemän se ut. Det önskar sig åtminstone nämndemannakommittén.
29 aug 02 – SOU 2002:61

Polisen är inte lämpad att ta hand berusade
Någon annan än polisen bör ansvara för berusade omhändertagna. Någon som kan ge bättre social och medicinsk vård. Samtidigt får då polisen resurser över till annat.
26 jul 02 – Dir 2002:23

Tänj på reglerna i personuppgiftslagen
Personuppgiftslagen är på många sätt omodern, anser regeringen. Den ökade datoriseringen har medfört att mycket av personuppgiftshanteringen idag är harmlös. Vad som behövs nu är en reglering som framför allt motverkar missbruk av personuppgifterna.
10 jun 02 – Dir 2002:31

Fördröjd analys av Göteborgskravallerna
Göteborgskommittén som har regeringens uppdrag att granska och analysera Göteborgskravallerna skulle ha redovisas sitt arbete den 31 maj 2002. Men kommittén har begärt och fått förlängd utredningstid till den 31 december 2002.
27 maj 02 – Dir 2002:56

Brottmålsdomstolen
Under nittiotalet har FN skapat två tillfälliga krigsförbrytartribunaler - en för Jugoslavien och en för Rwanda. En permanent domstol är nu på väg att inrättas.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:88

Sverige accepterar den europeiska arresteringsordern
Den 19 september, dagarna efter terrorattacken i USA föreslog EU-kommissionen att en europeisk arresteringsorder skulle införas.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:118

Sverige ställer upp på EU:s anti-terrorismlag
Dagarna efter den 11 september presenterade EU-kommissionen ett förslag till rambeslut för att bekämpa terrorismen. Rambeslutet ska framtvinga en likartad terroristlagstiftning i alla EU-länder.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:135

Ny lag ska försvåra import av prostituerade
Att handla med människor är naturligtvis förbjudet och straffbart, men likväl ökar den så kallade människohandeln. Den svenska rikskriminalen uppger att mellan 200 och 500 kvinnor per år kommer till Sverige genom människohandel. Många smugglas hit och hamnar sedan på bordeller.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:99, Prop 2001/2002:124

Sverige godtar FN:s finansieringskonvention
Efter den 11 september har den internationella terrorismbekämpningen tagit fart på olika sätt. USA och Storbritannien har varit pådrivande.
3 maj 02 – Prop 2001/2002:149

Rättspsykiatrisk vård avskaffas
Vanliga straff ska användas även för psykiskt sjuka som döms för brott. Rättspsykiatrisk vård avskaffas som brottspåföljd och det blir möjligt att sätta psykiskt sjuka i fängelse. Men kriminalvårdens psykvård måste då vara bättre än idag.
15 apr 02 – SOU 2002:3

Var går gränsen för renbetesland?
Striden om renbeteslandet har pågått i många år. Sju domstolsprocesser som berör 12 samebyar och mångdubbelt fler fastighetsägare har inletts. Nu tillsätter staten en kommission som ska försöka klarlägga inom vilka områden vinterbetesmarkerna ligger. Kommission ska ta hänsyn till reglerna i rennäringslagen och den ILO-konvention, som handlar om ursprungsfolk och stamfolk. En central fråga gäller vilka områden som samerna traditionellt "innehar" och vilka områden de traditionellt "nyttjar".
15 apr 02 – Dir 2002:7

Ingvar Carlsson granskar Göteborgskravallerna
Dagarna efter Göteborgskravallerna tillsatte regeringen en kommitté med uppgift att granska och analysera vad som hände under de dramatiska dagarna i juni.
1 jul 01 – Dir 2001:60

Sexövergrepp ska stoppas med kontroll
Den som blivit dömd för sexualbrott, mord, dråp, grov misshandel, grovt rån eller barnpornografibrott bör inte anställas inom skolan eller barnomsorgen.
23 jun 00 – Prop 1999/2000:123

Avlyssning på utländsk begäran
Samarbetet mellan svenska åklagare och domstolar och deras utländska kolleger ska underlättas.
28 apr 00 – Prop 1999/2000:61

Fängelse i hemlandet
Regeringens förslag om att utländska fångar ska kunna utvisas mot sin vilja fick kritik av vänsterpartiet och beröm av moderaterna när det godkändes av riksdagen.
7 apr 00 – JuU 1999/2000:3

Det ska straffa sig att kränka poliser
Poliser ska inte ostraffat bli bespottade i tjänsten. Den som först kränker en person och sedan mördar denne ska inte slippa undan skadestånd. Den som är helt oskyldig och grips av polisen ska ha rätt till ersättning.
11 feb 00 – LU 1999/2000:6

Nya lagar från den 1 januari år 2000
Regeringen har gjort en sammanställning av 62 viktigare lagar och förordningar i kraft som träder i kraft vid årskiftet. Här följer ett summariskt referat:
21 jan 00

Ändring i personuppgiftslagen
Riksdagen har godkänt en ändring i personuppgiftslagen som innebär att det blir tillåtet att publicera harmlösa personuppgifter på internet trots att uppgifterna blir tillgängliga i tredje land.
3 dec 99 – KU 1999/2000:7

Ny bokföringslag godkänd
Riksdagen har med några mindre justeringar godkänt regeringens förslag till ny bokföringslag.
3 dec 99 – LU 1999/2000:2

Färre klagomål till JO
Klagomålen till JO var 90 färre under det gångna året än under året dessförinnan. I gengäld tog ämbetet några fler egna initiativ till utredningar och inspektioner.
12 nov 99

EU-advokater får verka i Sverige
Det blir vid nyår fritt fram för advokater från andra EU-länder att etablera sig i Sverige. Efter tre års verksamhet här kan de bli medlemmar i Sveriges advokatsamfund.
22 okt 99 – JuU 1998/1999:24

Statlig löneglidning ska redovisas
Under nittiotalet har lönesättningen på de statliga myndigheterna decentraliserats. Regering och finansutskott ska inte längre godkänna de centrala avtalen och arbetsgivarverket har rätt att teckna kollektivavtal. Även på myndigheterna har lönesättningen förändrats; individuell lönesättning har ersatt fasta lönetrappor.
3 sep 99 – Förslag 1998/1999:RR10

Sänkt pension om färre föds
I en utredning från näringsdepartementet föreslås att alla som vill ska ha rätt att arbeta fram till 67 års ålder.
27 aug 99 – Ds 1999:39

Mutor får inte behållas
Förverkandeutredningen har fått i extra uppdrag att föreslå lagändringar som ökar möjligheterna att förverka vinster från mutbrott och bestickning, så att Sverige kan uppfylla OECD:s konvention om bekämpande av korruption i internationella affärsförbindelser. Samtidigt ska utredningen komma med förslag som anpassar svensk lag till Europarådets förverkandekonvention.
27 aug 99 – Dir 1999:48

Nya lagar och förordningar från den 1 juli 1999
Regering och riksdag har inför halvårsskiftet fattat beslut om 35 nya lagar och 45 nya författningar. I övrigt har 600 författningsändringar publicerats i SFS (Svensk författningssamling).
13 aug 99

Miljöpartiet vill ha undantag i LAS
Miljöpartiet har tillsammans med de borgerliga partierna beslutat att små företag ska få göra undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.
30 apr 99 – AU 1998/1999:8

Missnöje med personuppgiftslagen
Riksdagen är motståndare till personuppgiftslagen, men kan på grund av EU-medlemskapet inte ändra lagen.
19 mar 99 – KU 1998/1999:15

P-vakter får styra trafiken
Regeringen anser att de kommunanställda parkeringsvakterna bör kunna hjälpa polisen med vissa uppgifter. Trafikövervakningen sköts i dag bara av polisen, men i framtiden ska även parkeringsvakter kunna delta, till exempel vid långa, tunga eller breda vägtransporter. Om kommunal personal deltar vid trafikövervakning ska kommunen också kunna ta ut avgift för utfört arbete. Avgiften är i dag 225 kronor per påbörjad timme och 3 kronor per kilometer.
19 mar 99 – Prop 1998/1999:91

Hyresnämnderna avskaffas
Hyreslagstiftningsutredningen föreslår att hyresnämnderna avskaffas. Tvister enligt hyres- och arrendelagen bör istället avgöras i allmän domstol.
19 mar 99 – SOU 1999:15

Alarmerande siffror om barnmisshandel
Under senare år har flera rapporter varnat för att misshandeln av barn tycks öka. Nu tillsätter regeringen en parlamentarisk utredning som ska söka förklaringar till utvecklingen och hitta strategier för att förebygga och förhindra barnmisshandel.
5 feb 99 – Dir 1998:105

Svårt att spara på domstolarna
Det går inte att genomföra några stora besparingar inom domstolarna om inte antalet tingsrätter skärs ned radikalt.
29 jan 99 – SOU 1998:135

Nya lagar och förordningar 1998
Nya lagar och förordningar som började gälla vid årsskiftet;Sluten ungdomsvård införs som alternativ till fängelse för ungdomar under 18 år som begått brott.
22 jan 99

Lika röstetal
De borgerliga partierna vill höja ersättningarna för nämndemännen. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill inte höja.
30 dec 98 – JuU 1998/1999:1

Tvister slits av betrodda män
Efter 70 år får Sverige en ny lag om skiljeförfarande. Den nya lag som regeringen vill införa talar om vem som får vara skiljeman, vilka tvister som får avgöras genom en skiljedom och hur processen ska gå till. I lagen markeras också att tvister mellan företag och konsumenter inte får avgöras genom skiljedom.
11 dec 98 – Prop 1997/1998:35

Fler mål får avgöras utan huvudförhandling
Regeringen vill göra arbetet i hovrätterna smidigare.
11 dec 98 – Prop 1998/1999:37

Personuppgiftslagen utreds
Datainspektionen ska undersöka om det behövs nya regleringar för att kommuner och medborgare ska kunna lägga ut information med personuppgifter på Internet.
30 okt 98

Många projekt för att förebygga brott
Kommittén för brottsförebyggande arbete har lagt fram en rapport som egentligen är en samling berättelser som handlar om vad som görs i olika svenska städer för att förebygga brott. I rapporten redogörs för ett flertal projekt och lokala samverkansformer som bedrivs runt om i landet.
28 aug 98 – SOU 1998:90

Otillräcklig statistik över rasistiska brott
Statistiken över rasistisk och främlingsfientlig brottslighet är för dålig. Dokumentation av eventuella rasistiska motiv bakom brott saknas ofta inom rättsväsendet, enligt en rapport.
14 aug 98 – Ds 1998:35

Lagstiftningen om sexualbrott ses över
En kommitté ska göra en total översyn av bestämmelserna om sexualbrott.
14 aug 98 – Dir 1998:48

24-timmarsregeln slopas inte
24-timmarsregeln får vara kvar. Det står klart sedan riksdagen röstade emot lagutskottets förslag om att avskaffa regeln.
31 jul 98 – LU 1997/1998:27

Lagar och förordningar inför halvårsskiftet 1998
40 nya lagar och 60 nya förordningar har riksdagen och regeringen fattat beslut om under årets första sex månader.
31 jul 98

Anställningsskydd vid överlåtelser gäller även offentliganställda
Direktivet som ger anställda rätt till fortsatt anställning vid ägarskiften ska gälla också i den offentliga sektorn.
12 jun 98 – EU:s ministerråd

Fler känsliga uppgifter i polisens register
Tre nya lagar ska reglera polisens register. Riksdagen ställer sig bakom lagförslagen, men ger regeringen i uppdrag att utreda ett enhetligt begrepp för vad som betecknas som sexuell läggning.
12 jun 98 – JuU 1997/1998:20

Lättare få skadestånd efter felaktiga tvångsåtgärder
Det ska bli lättare att få skadestånd för den som på ett felaktigt sätt gripits av polis eller omhändertagits för vård.
12 jun 98 – LU 1997/1998:27

Ändring i konkurrenslagen
Instansordningen ändras när det gäller Konkurrensverkets beslut om undantag, icke-ingripandebesked och åläggande enligt konkurrenslagen. Riksdagens beslut innebär att besluten ska överklagas till Marknadsdomstolen. Den nuvarande ordningen med två domstolsinstanser, Stockholms tingsrätt och Marknadsdomstolen, behålls för frågor om bland annat konkurrensskadeavgift och kvarstad. Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 1998.
12 jun 98 – NU 1997/1998:9

Det blir förbjudet att köpa sex
Köp av sexuella tjänster blir straffbart. Alla förslag i regeringens proposition om kvinnofrid godkändes av riksdagen.
5 jun 98 – JuU 1997/1998:13

Myndighetsbeslut får överklagas i domstol
Från och med den första oktober i år införs en allmän regel som innebär att beslut av förvaltningsmyndigheter får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, om det inte finns någon annan särskild bestämmelse. I och med detta försvinner den tidigare regeln om att statliga myndigheters beslut i avsaknad av bestämmelser om överklagande får överklagas hos närmast högre myndighet, och i sista hand hos regeringen.
5 jun 98 – JuU 1997/1998:17

Elektronisk underskrift gäller som handskriven
Elektroniska signaturer ska erkännas inom hela EU, både i handel och som bevis i domstol, föreslår kommissionen.
29 maj 98 – EU-kommissionen

Konvention om tvistlösning godkänd
Riksdagen har godkänt Brysselkonventionen, som innehåller regler om domstolars behörighet vid vissa internationella tvister.Konventionen gäller privaträttsliga tvister, med undantag för familjerättsliga frågor.
29 maj 98 – LU 1997/1998:24

Kompromiss om blockader
Om en strejk eller en blockad i ett EU-land påverkar varutransporter över gränserna måste regeringen i landet informera kommissionen. Regeringen måste också vidta alla ”nödvändiga och proportionerliga” åtgärder för att garantera den fria varurörligheten, vilket dock inte får påverka medborgarnas strejkrätt eller andra grundläggande rättigheter.
22 maj 98 – EU:s ministerråd

Rätt att ta utlänningars bilar
Utlänningar som begår trafikbrott i Sverige riskerar inte att få sin bil beslagtagen och förverkad om de struntar i att betala böter. Riksdagen anser att denna särbehandling är omotiverad och menar att trafiksäkerhetskäl talar för att även utländska fordonsförare ska kunna träffas av ett effektivt påföljdssystem. Regeringen uppmanas att utreda frågan.
22 maj 98 – JuU 1997/1998:24

Vem blir hög domare
Det är omöjligt att få insyn i hur det går till när landets högsta domartjänster tillsätts. När regeringen tillsätter justitieråd och regeringsråd behöver den inte redovisa varför den utnämner den ena eller den andra personen. Riksdagen tycker inte om detta hemlighetsmakeri och föreslår därför att en parlamentarisk kommittè får i uppdrag att utreda hur höga domartjänster ska tillsättas.
22 maj 98 – JuU 1997/1998:24

Bättre villkor för fångar
Nu blir det möjligt att göra mer individuella bedömningar vid placering av långtidsdömda och villkoren för deras permissioner. Dessutom ska kvinnliga fångar inte längre behöva avtjäna sina straff tillsammans med män.
15 maj 98 – JuU 1997/1998:19

Domstolskommitténs uppdrag begränsas
Landets små tingsrätter räddas från nedläggning när domstolskommittén befrias från sitt ursprungliga uppdrag.
8 maj 98 – Dir 1998:22

Tillfälligt anställda ska få starkare ställning
Nu ska utvecklingen och förekomsten av deltidsarbeten och tillfälliga anställningar granskas. Syftet är att stärka de båda gruppernas ställning på arbetsmarknaden.
8 maj 98 – Dir 1998:27

Insikt ska förebygga brott
En ung brottsling ser sitt offer i ögonen. Han ångrar sig.
8 maj 98 – Dir 1998:30

Använd inte ordet ”ras”
Ordet ”ras” bör inte användas i svensk lagstiftning anser miljöpartisten Elisa Abascal Reyes. Konstitutionsutskottet delar den uppfattningen men drar ändå slutsatsen att ordet inte kan tas bort ur den svenska lagstiftningen, eftersom ordet ras används i internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Konstitutionsutskottet anser dock att regeringen i internationella sammanhang bör verka för att internationella konventioner inte använder sig av rasbegreppet.
8 maj 98 – KU 1997/1998:29

Register avslöjar bulvanen
Ekonomiska brottslingar som försöker dölja sig bakom bulvaner, målvakter eller fiktiva styrelser får det svårare i framtiden. Ett register ska avslöja vem som äger vad. Det blir olagligt att anlita målvakter.
8 maj 98 – SOU 1998:47

Lättare få tillstånd till razzia mot mc-klubbar
Mindre stränga regler ska göra det lättare för polisen att slå till mot mc-klubbar.
24 apr 98

Avtal för immunitet
Personer som arbetar för Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö, Helsingforskommissionen, har fått immunitet och andra privilegier fastställda i ett avtal.
24 apr 98 – Prop 1997/1998:149

Häktade får rätt till prövning av restriktioner
Häktade ska få rätt till domstolsprövning om deras rätt till besök och telefonsamtal inskränks.
3 apr 98 – Prop 1997/1998:104

Rätten till skadestånd från staten förbättras
Den som grips av polis eller omhändertas för vård på ett felaktigt sätt ska få större möjlighet att få ersättning från staten, föreslår regeringen.
3 apr 98 – Prop 1997/1998:105

Stiftelser bör utredas
Systemet med vinstandelsstiftelser måste kartläggas, föreslår riksdagen. Regeringen får i uppdrag att utröna vilken betydelse vinstandelsstiftelserna har för de anställdas inflytande i företaget. Enligt riksdagen bör kartläggningen omfatta förekomsten av vinstandelsstiftelser, sammansättningen av deras styrelser samt hur ekonomin ser ut i stiftelserna.
3 apr 98 – SfU 1997/1998:10

Information och stödperson till brottsoffer
Brottsoffer känner sig extra kränkta när de blir dåligt behandlade av myndigheter. Det vill utredaren Karin Bishop råda bot på med information och stödpersoner.Brottsoffer klagar mest på att de inte får veta tillräckligt mycket när deras ärenden går igenom rättsmaskineriet.
3 apr 98 – SOU 1998:40

EG-domstolen får tolka lag i internationella tvister
Sverige bör godkänna en konvention om domstolars behörighet att döma i internationella, privaträttsliga tvister, föreslår regeringen.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:102

Lättare få insyn i SÄPO-register
Den absoluta sekretessen i SÄPO-registret ska lättas upp. Om det inte skadar polisens arbete ska den enskilde få ta del av uppgifter om sig själv.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:97

EKO-brott i stiftelser förhindras
Det är alltför lätt att använda sig av stiftelser som redskap i ekonomisk brottslighet, anser regeringen.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:98

Sluten ungdomsvård ny straffpåföljd
Regeringen vill införa en ny påföljd för ungdomar som har begått allvarligare brott innan de fyllt 18 år.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:96

Telefonavlyssningen var motiverad
Riksdagen har godkänt två regeringsskrivelser om hemlig teleavlyssning (skrivelse 1996/97:57 och 1997/98:26) utan att ha något att anmärka.
13 mar 98 – JuU 1997/1998:10

Brottsliga meddelanden ska tas bort
Riksdagen anser liksom regeringen att den som driver en elektronisk anslagstavla ska vara skyldig att ta bort meddelanden som står i strid med brottsbalken och upphovsrättslagen.
13 mar 98 – JuU 1997/1998:11

Försenad granskning av sekretesslagen
Regeringen har varit senfärdig med att sätta i gång den utlovade översynen av sekretesslagen, konstaterar konstitutionsutskottet, KU.
13 mar 98 – KU 1997/1998:22

Rapport om ekobrott
Riksdagen har tagit del av och godkänt regeringens årliga skrivelse om den ekonomiska brottsligheten. Skrivelsen beskriver kampen mot ekobrotsligheten som prioriterad. I skrivelsen behandlas bland annat införandet av en ny myndighetsstruktur med Ekorådet, Ekobrottsmyndigheten samt de särskilda skattebrottsenheter inom skatteförvaltningen.
27 feb 98 – JuU 1997/1998:8

Utökat skadeståndsansvar för staten
Rätten till ersättning när någon felaktigt berövas sin frihet ska bli generösare. Men samtidigt kan ersättningen falla bort om det är det egna beteendet som orsakat ingripandet.
27 feb 98 – Lagrådsremiss: Det allmännas skadeståndsansvar

Hårdare tag mot kvinnomisshandlare
Ett nytt brott införs i brottsbalken. Brottet kvinnofrid. Så ska de män som upprepade gånger misshandlar sina fruar kommas åt.
20 feb 98 – Prop 1997/1998:55

Statligt verk får rätt att ansöka om förhandsbesked
Rikskatteverket måste få möjlighet att ansöka om förhandsbesked i skattefrågor, anser regeringen.
13 feb 98 – Prop 1997/1998:65

Girigt näringsliv manas till besinning
– Delar av näringslivet har åter visat en girighet som är närmast obegriplig. Man har visat att man saknar markkontakt, sa Lennart Daléus (c) vid riksdagens frågestund.
13 feb 98 – Riksdagsdebatt

Polisen får registrera laglydiga
Polisen ska få ökad rätt att dataregistrera personer, även om inte brott misstänks. Samtidigt stramas Säpos register upp; den eviga sekretessen upphör och den enskilde får ta del av Säpos uppgifter om sig själv.
6 feb 98 – Lagrådsremiss: polisregister

Terrorn fortsätter ute i världen
Sverige är förskonat från terrordåd. Mellan den 1 juli 1996 och den 30 juni 1997 behövde inte lagen om särskild utlänningskontroll tillämpas vid ett enda tillfälle, visar regeringens årliga skrivelse om den så kallade terroristlagen till riksdagen.
23 jan 98 – Skriv 1997/1998:53

Professorstjänst blir mindre skyddad
Landets professorer förlorar vid årsskiftet det särskilt starka anställningsskydd som de haft hittills.
19 dec 97 – UbU 1997/1998:6

Antalet politiskt registrerade bör offentliggöras
Riksdagsman Lars-Erik Lövdén (s) anser att säkerhetspolisen borde kunna offentliggöra hur många personer som finns registrerade som säkerhetsrisker i säpos register.
5 dec 97

Ny upplaga av översatta lagar
Statsrådsberedningens förteckning över svenska författningar som är översatta till främmande språk finns nu i en sjunde reviderad upplaga.
5 dec 97 – Ds 1997:72

Enklare för EES medborgare att tvista
EU-medborgare ska inte vara skyldiga att ställa säkerhet för rättegångskostnader i Sverige, eftersom inte svenskar har denna skyldighet. Enligt EU-fördraget ska alla medborgare inom EES-området nämligen behandlas lika. Riksdagen har godkänt regeringens lagförslag som innebär att denna typ av diskriminering upphävs. Lagändringen träder i kraft den 1 januari 1998.
5 dec 97 – JuU 1997/1998:4

Tre länsrätter består
När det nya storlänet, Västra Götalands län, bildas den 1 januari 1998 ska länsrätterna i Göteborg, Vänersborg och Mariestad behållas, trots att det strider mot de nuvarande reglerna. Regeringen anser att man bör vänta med att bilda en ny och större länsrätt eftersom hela domstolsväsendets organisation är under utredning. Regeringen har föreslagit och riksdagen har godkänt lagändringar som gör att de tre länsrätterna kan behållas.
5 dec 97 – JuU 1997/1998:6

Arbetsmarknaden får en riksmedlare
Ett nytt medlingsinstitut ska inrättas 1999. Dess viktigaste uppgift blir att medla i konflikter på arbetsmarknaden. Men institutet ska också verka för en väl fungerande lönebildning.
5 dec 97 – SOU 1997:164

Enighet kring låglönelinjen
Alla, från regeringen till fack och arbetsgivare, är numera eniga om att lönerna måste hållas nere. Flera internationella organisationer propagerar också för en sådan politik
5 dec 97 – SOU 1997:164

Oenighet om medlarnas befogenheter
Arbetsgivarna vill att den nye riksmedlaren får långtgående maktbefogenheter. Fackföreningarna är av motsatt åsikt.
5 dec 97 – SOU 1997:164

Medlingsinstitutet inrättas
Det nya medlingsinstitutet bildas den januari 1999. Chefen för det nya institutet får titeln riksmedlare. Ytterligare två medlare bör vara anställda vid institutet som får ett tiotal tjänstemän vid sidan av medlarna. Till institutet knyts tre partssammansatta råd - ett för samhällsekonomi, ett för lönestatistik och ett för avtalsförhandlingar. Institutet, som ersätter den nuvarande förlikningsmannaexpeditionen, ska ligga i Stockholm.
5 dec 97 – SOU 1997:164

Misshandel av invandrade kvinnor
Utländska kvinnor som kommer till Sverige och gifter sig här blir oftare än andra kvinnor utsatta för misshandel.
28 nov 97 – SOU 1997:152

Medvetet fusk med EU-pengar ovanligt i Sverige
Förra året rapporterade Sverige 58 upptäckta fall av missbruk av EG:s jordbruksstöd. Även om det i de flesta fall kan ha handlat om omedvetna misstag behövs tydligare regler för kontroll och sanktioner, anser riksrevisionsverket, RRV.
21 nov 97 – Regelverken m.m. för att skydda EGs medel i Sverige: Rapport från RRV 1997:52

Stopp för rasistik ungdomsmusik
Det ska bli straffbart att sprida rasistisk musik till barn och ungdom.
14 nov 97 – Lagrådsremiss: Tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens tillämpningsområden – barnpornografifrågan m. m.

EG-direktiv om personuppgifter hotar inte offentlighetsprincipen
Den gamla datalagen från 1973 ska ersättas med en EU-anpassad lag om hantering av personuppgifter. Direktivet ska stärka rätten till privatliv, men det betyder inte att allmänhetens rätt till insyn i offentliga handlingar hotas, anser regeringen.
14 nov 97 – Lagrådsremiss: Personuppgiftslag

Detta är personuppgiftslagen
EG:s datadirektiv och den nya personuppgiftslagen anger hur man får samla in, söka och sprida uppgifter om enskilda personer.
14 nov 97 – Lagrådsremiss: Personuppgiftslag

Offentliga handlingar på e-post fördröjs
Regeringen vill vänta med att lämna ut offentliga handlingar genom elektronisk post, diskett eller andra elektroniska medier.
14 nov 97 – Lagrådsremiss: Personuppgiftslag

Skydd för vissa borgenärer när aktiebolag upplöses
Riksdagen har godkänt regeringens förslag om att borgenärer med säkerhet i företagshypotek ska skyddas om aktiebolag avregistreras.
14 nov 97 – LU 1997/1998:4

Brottsbekämpningen har börjat ge eko
Bolagsplundring och avancerade skalbolagsaffärer blir allt vanligare. Och det fuskas med momsen på en hög nivå. Dessutom smugglas det in stora mängder obeskattad sprit till Sverige.
14 nov 97 – Skriv 1997/1998:38

Lagmiss rättas till
I samband med tre propositioner under förra året uppkom felaktigheter av redaktionell natur i två lagar som berör kommunerna. Det gäller lagen om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting och kommunallagen. Dessa fel har nu riksdagen rättat till efter ett initiativ av konstitutionsutskottet.
31 okt 97 – KU 1997/1998:7

Brottsliga meddelanden ska tas bort
Den som driver en elektronisk anslagstavla ska vara skyldig att hålla uppsikt och ta bort meddelanden som står i strid med brottsbalken och upphovsrättslagen, föreslår regeringen.
31 okt 97 – Prop 1997/1998:15

Företag straffas med böter
Om en anställd i ett företag bryter mot bestämmelser i exempelvis livsmedelslagen ska företaget kunna straffas för detta, enligt ett utredningsförslag.
31 okt 97 – SOU 1997:127

Ekobrottsmyndigheten tar form
Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att förbereda och bilda den nya ekobrottsmyndigheten.
24 okt 97 – Dir 1997:107

Hyreslagstiftning
Regeringen vill avskaffa hyres- och arrendenämnderna och låta tingsrätterna ta hand om alla hyres- och arrendemål.
24 okt 97 – Dir 1997:97

Skatteförvaltning får utreda brott
Skattemyndigheterna ska inrätta särskilda skattebrottsenheter, föreslår regeringen. Enheterna ska biträda åklagarna vid förundersökningar, men kan också få utföra förenklade brottsutredningar på egen hand.
24 okt 97 – Prop 1997/1998:10

Nej till prövningstillstånd i AD
Riksdagen säger nej till regeringens förslag att införa prövningstillstånd till arbetsdomstolen.
17 okt 97 – AU 1997/1998:3

Företagshypoteks ställning stärks vid aktiebolags avregistrering
Borgenärer med säkerhet i företagshypotek ska skyddas om aktiebolag upplöses till följd av avregistering.
3 okt 97 – Prop 1997/1998:22

Polis och åklagare får tillskott i kassan
Rättsväsendet ska tillföras 600 miljoner kronor under perioden 1998-2000. Dessutom ska 444 miljoner kronor omfördelas från kriminalvården till de övriga myndigheterna, i första hand polisen och åklagarväsendet.
26 sep 97 – Prop 1997/1998:1

Internationella brott
Den framtida brottsligheten förväntas bli mer internationell, mer datoriserad och bättre organiserad.
12 sep 97 – Ds 1997:51

Minimiskydd för anställda i hela EU
Ett arbetsrättsligt minimiskydd ska gälla alla arbetstagare som stationeras ut i ett annat EU-land. Det är innebörden av ett direktiv från EU som nu ska införlivas i svensk lagstiftning.
12 sep 97 – Dir 1997:84

Professorer sitter mindre säkert
Regeringen vill slopa de särregler som ger professorer ett särskilt starkt anställningsskydd.
29 aug 97 – Lagrådsremiss: Professorers anställningsskydd

Nya lagar från 1 juli 1997
I början av 1970 talet var antalet lagar och förordningar drygt 4 500. Under senare år har antalet varit lägre, omkring 3 200. Antalet gällande lagar beräknas nu uppgå till ca 1 170, och förordningar, beslutade av regeringen, till 2 030. Under första halvåret 1997 har 591 författningar publicerats i SFS (första halvåret 1996 var antalet 783). Av dessa är 69 nya författningar (21 nya lagar och 48 nya förordningar). I övrigt är de publicerade författningarna ändringsförfattningar.
1 aug 97

Tingsrätter och länsrätter kan slås samman
Domstolskommittén ska utreda möjligheten att slå ihop tingsrätterna med länsrätterna, som är första instans i förvaltningsmål.
6 jun 97 – Dir 1997:50

Nya regler för JO
Justitieombudsmannen, JO, ska kunna lämna över fler ärenden till andra myndigheter för utredning och prövning.
6 jun 97 – KU 1996/1997:28

Uppgifter från polisregister lämnas lättare ut
Sekretessen i polisens register ska inte längre vara absolut. Det föreslår Mats Börjesson i registerutredningen.
23 maj 97 – SOU 1997:65

Riksdagen vill ha bättre beslutsunderlag
Regeringen slipper kritik för hur den hanterade nedläggningen av häktet i Östersund. Men regeringen måste bli bättre på att redovisa ekonomiska konsekvenser av besluten, anser riksdagen.
2 maj 97 – JuU 1996/1997:14

Lättare att lämna ut brottslingar
Riksdagen har godkänt en EU-konvention som gör det enklare att utlämna misstänkta och dömda brottslingar mellan EU-länderna.
2 maj 97 – JuU 1996/1997:15

Alla poliser ska vidareutbildas
Alla poliser ska få vidareutbildning regelbundet under hela tjänstgöringstiden.
11 apr 97 – Ds 1997:5

Upp till sex års fängelse för penningtvätt
Lagen om penningtvätt utvidgas till att gälla även skatte- och tullbrott. En transaktion kan frysas om det går att misstänka penningtvätt. Det föreslår den särskilde utredaren Per Anclow.
11 apr 97 – SOU 1997:36

Ny datalag ska stärka integriteten
EU-länderna har kommit överens om gemensamma regler för att stärka skyddet av personuppgifter. Men reglerna hotar inte den svenska offentlighetsprincipen, hävdar datalagskommittén.
11 apr 97 – SOU 1997:39

Rätt att få allmänna uppgifter med e-post
Allmänheten ska ha rätt att få ut offentliga handlingar också i elektronisk form, till exempel på diskett eller via e-post.
11 apr 97 – SOU 1997:39

Alltför svagt skydd för integriteten
Det är inte självklart att EGs normer till skydd för den personliga integriteten går att förena med den svenska offentlighetsprincipen, skriver tre borgerliga partier i en gemensam reservation.
11 apr 97 – SOU 1997:39

JK utreder turerna kring Arboga
Regeringen har gett justitiekanslern i uppdrag att granska Försvarets materielverks (FMV) uppgörelse med Volvo Aero. I ett beslut den 19 december gick regeringen med på att materielverket skulle få teckna avtal för produktstöd till försvarets flygplansmotorer. Dagen därpå skrev FMV under en överenskommelse med Volvo Aero. Vid sidan av underhållsavtalen tecknade materielverket också ett avtal om ”hanteringen av vissa kostnader till följd av minskat underhållsbehov”. Det är det sistnämnda avtalet som regeringen vill att justitiekanslern ska granska. JK ska klarlägga innebörden och syftet med avtalet, liksom vilka befogenheter materielverket har att över huvud taget sluta sådana avtal.
7 feb 97 – Regeringsbeslut

Nya arbetsrätten ger inga jobb
Efter många turer och omfattande fackliga protester har riksdagen (s och c) godkänt regeringens förslag till ändringar i anställningsskyddslagen (LAS).
6 dec 96 – AU 1996/1997:4

Register öppnas för skattekriminal
Den tilltänkta skattekriminalen behöver ha tillgång till andra myndigheters dataregister och även inrätta egna, nya register.
29 nov 96 – Dir 1996:89

Reformation av arbetsrätt
Regeringens förslag till reformering av arbetsrätten har nu lämnats till riksdagen för beslut.
8 nov 96 – Prop 1996/1997:16

Ny lag mot penningtvätt
En ny lag ska hindra att växlingsföretag utnyttjas för penningtvätt. Samtidigt avskaffas kravet på tillstånd för att bedriva valutahandel.
1 nov 96 – NU 1996/1997:5

KO får föra tvister till domstol
Konsumentombudsmannen, KO, ska få agera som juridiskt ombud för enskilda personer i tvister med kontokortsföretag, försäkringsbolag och andra företag som sysslar med finansiella tjänster.
25 okt 96 – SOU 1996:140

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se