Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
EMU
EU:s framtid
EU:s fördrag
EU:s inre marknad
EU:s yttre förbindelser
EU:s utvidgning
EU-medlemskap
EU-kommissionen
EU-parlamentet
EU:s ministerråd
EG-domstolen
Europeiska rådet
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
519 artiklar om EU
 
– EU borde stoppa inresor
Alla icke nödvändiga resor in i EU behöver stoppas i 30 dagar, manar EU-kommissionen inför ännu ett videotoppmöte för medlemsländernas ledare. Det här är en global storm, varnar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
16 mar 20 – Twitter: Ursula von der Leyen om stopp för inresor till EU

EU:s maktblock är intakt
EU:s medlemsländer godkände på torsdagen utträdesavtalet med Storbritannien. Det var det sista formella steget för att kunna lämna EU:s institutioner i månadsskiftet. Men Storbritannien lyder under EU-rättigheter och skyldigheter fram till årsskiftet 2020/2021. Maktbalansen i parlamentet förändras inte av brexit.
ÖPPEN1 feb 20 – Europaportalen: Brexit (tema)

Brexitdagen har kommit
EU-vännerna i London var sorgsna och brexitförespråkarna jublade när Storbritannien på fredagkvällen lämnade Europeiska unionens politiska institutioner.
31 jan 20 – SVT: EU-parlamentet godkänner Brexit, SVT: Brittiska parlamentet röstar ja till Brexit

EU:s maktblock försvagas inte av brexit (VISA EJ WEBB)
Medlemsländerna godkände på torsdagen utträdesavtalet med Storbritannien. Det var det sista formella steget för att landet ska kunna lämna EU. Landet lämnar EU:s institutioner men lyder under EU-rättigheter och skyldigheter fram till årsskiftet. Maktbalansen i parlamentet förändras inte av brexit. Från Sverige kommer Jakop Dalunde (mp) in som ny ledamot.
29 jan 20 – Europaportalen: Brexit (tema)

EU-kommissionen godkänd
Den nya EU-kommissionen är nu godkänd av EU-parlamentet och kan tillträda den 1 december. Kommissionen sitter på fem år och har 28 ledamöter (kommissionärer), en från varje land, Storbritannien har dock inte nominierat någon egen kommissionär på grund av att Brexit är nära förestående. Här redovisas alla nya kommissionärer med namn, land och uppgift,
ÖPPEN27 nov 19 – Europaportalen, kommissionen godkänd

Löfven öppnar för slopad vetorätt
Statsminister Stefan Löfven öppnar för övergång från kvalificerade majoritetsbeslut med två tredjedelar, istället för enhälliga beslut, inom vissa områden av EU:s utrikespolitik. Han pratade också positivt om möjligheterna för Sverige att ansluta sig till EU:s åklagarämbete och EU:s bankunion.
13 nov 19 – SR, Stefan Löfven i riksdagens EU-debatt

London får vänta på brexitbesked
Det finns sedan en dryg vecka ett Brexitavtal mellan Storbritannisen och EU. Men för att Brexit verkligen ska genomföras krävs också att avtalet med tillhörande lagar godkänns dels i det brittiska parlamentet, dels av alla medlemsländer inom EU. Detta hinns inte med före den 31 oktober. Ett nytt sista tänkbara datum för utträde är satt till den 31 januari 2020.
23 okt 19 – Europaportalen

Boris Johnson fick sitt brexitavtal
Nu finns ett nytt förslag till brexitavtal mellan EU-förhandlarna och Boris Johnson. Men det återstår många hinder innan Storbritannien kan lämna EU. Först ska EU:s stats- och regeringschefer godkänna avtalet på det toppmöte som inleds idag. Sedan ska frågan upp i det brittiska parlamentet.
17 okt 19 – Europaportalens temasida för brexit med Brexitavtalet

Grönt ljus för Ylva johansson
Sedan hon svarat på extra skriftliga frågor efter förra veckans utskottsförhör fick Johansson på tisdagen som väntat stöd från nödvändiga två tredjedelar av ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.
8 okt 19

Tufft för flera kandidater
Veckans utskottsförhör med de tilltänkta kommissionärerna har som väntat blivit en tuff historia, med hårda frågor, ofta med en tydlig politisk slagsida. Näst värst har det blivit för svenska Ylva Johansson, franska Sylvie Goulard och polske Janusz Wojciechowski som alla fått bakläxa och nu måste svara på fler frågor innan de kan bli godkända – eventuellt. Värst blev det för László Trócsányi (Ungern), Rovana Plumb (Rumänien) som blivit “underkända”.
4 okt 19

Ylva Johansson fick bakläxa
Flera parlamentariker anklagar Sveriges EU-kommissionärskandidat Ylva Johansson för att sväva på svaren om hur hon vill sy ihop ett nytt gemensamt europeiskt migrations- och asylpaket. Johansson försvarade sig med att asylfrågan är så kontroversiell att hon inte på förhand kan binda sig vid en viss lösning. Bakläxan består i att hon ska inkomma med skriftliga svar på vissa frågor.
1 okt 19 – SVT Forum 1 okt 2019, kl 14.30

Tre godkända och tre underkända
Utfrågningarna av EU-kommissionskandidaterna pågår nu i EU-parlamentet. Tre kandidater har fått godkänt, och tre har underkänts. Utfrågningara pågår denna och nästa vecka.
1 okt 19

Ylva Johansson får migrationsansvar
Klimat och digitalt blir viktigt hos von der Leyen. Hela åtta viceordföranden kommer att hjälpa den tyska förra försvarsministern i hennes arbete som EU-kommissinens ordförande i Bryssel. Ylva Johanson får anvsar för migrationsfrågorna i den nya EU-kommissionen.
10 sep 19 – SR, Europapodden (om nya EU-kommissionen och Brexit)

Nationalister går ihop i ny grupp
Den liberala gruppen byter namn nu när Macrons parti kommer in i EU-parlamentet. Det nya namnet blir “Förnya Europa”. En ny nationalistisk grupp bildas med bla italienska Lega, franska Nationela samling, tyska AfD, österikiska FPÖ, Danskt folkparti och Sannfinländarna.
17 jun 19 – Europaportalen, Nationalistpartier bildar ny partigrupp i EU-parlamentet, Europaportalen, Alde byter namn

Stora partier i EU krisar
I Grekland gjorde vänsterpartiet Syrizas ett dåligt val och redan på valnatten deklarerade statsminister Alexis Tsipras att det ska utlysas ett parlamentsval.
5 jun 19 – EU-parlamentet 2019, valresultat Frankrike

Framgång för socialisterna i Madrid
Högervindar ven över Europa i EU-valet. I motsatt riktning blåste det från Spanien. Socialisterna, PSOE, som också segrade i det nationella valet i april, fick 33 procent EU-valet. Huvudkonkurrenten, konservativa PP, nådde 22 procent.
29 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Spanien

Tydlig svensk högervåg
Det svenska konservativa högerblocket gjorde ett starkt EU-val. De tre partierna (sd, m och kd) ökade från 29,3 till 40,9 procent, plus 11,6 procentenheter, och fick tillsammans tre nya mandat. Centern fick ytterligare ett mandat, men i gengäld tappade liberalerna ett. De rödgrönrosa partierna gjorde en klar förlust, och tappade tre mandat. Mp tappade två och Fi ett. Socialdemokraterna och vänsterpartiet varken vann eller förlorade.
ÖPPEN28 maj 19 – Resultatet, EU-palamentsvalet 2019, Sverige, Europaportalen, presenterar de 20 nya ledamöterna med bild

Succé för Die Grüne
Resultaten i det tyska EU-valet är en ordentlig besvikelse för såväl förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union som deras koalitionspartner Socialdemokraterna. Med 28,9 procent av rösterna blir CDU och dess bayerska systerparti CSU störst, men siffran är historiskt låg – aldrig tidigare har de kristdemokratiska partierna gjort ett så dåligt Europaval. SPD fick bara 15,6 procent. Det gröna partiet gjorde succé med 20,5 procent.
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Tyskland

Högerväljare bortsåg från skandalen
De aktuella politiska skandalerna i Österrike tycks inte ha skadat regeringen eller det högerpopulistiska FPÖ, så som man kan förvänta sig. Högerpartiet, Österrikes folkparti, ökade och fick 34,6 procent. FPÖ backade bara två procentenheter, till 17,2 procent. Skandalpolitikern Heinz-Christian Strache blev faktiskt inkryssad i EU-parlamentet.
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Österrike

Sossarna gjorde ett bra val
Frans Timmermans blev en röstmagnet. I Nederländerna dominerar av ett vänster-mittenblock bestående av socialdemokrater, gröna och liberaler.
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Nederländerna

Lega klart största parti
Högerextrema och invandrarfientliga Lega gjorde ett mycket bra val, med 34 procent och 28 mandat. Det andra italienska regeringspartiet, Femstjärnerörelsen, gjorde fiasko och fick bara 17,1 procent, en halvering jämfört med parlamentsvalet i höstas. De italienska socialdemokraterna, Demokraterna, blev näst största parti med 22,7 procent. Berlusconis Forzas Italia fick nöja sig med 8,8 procent.
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Italien

Katastrof för Tory och Labour
Det brittiska valet blev en katastrof för det konservativa partiet, Tory, som bara fick 8,7 procent. Nästan lika illa gick det för Labour, som bara fick 14,1 procent. Nigel Farages Brexitparti blev i särklass största brittiska parti, och faktiskt störst i hela Europa med 31,7 procent och 29 mandat. Även Liberaldemokraterna som representerar “remain” gjorde ett mycket bra val, och blev näst största parti med 18,6. Även The Green Party gjorde ett kanonval, 11,1 procent.
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Storbritannien

Time to puzzle
Nu är det dags att lägga EU-pusslet. Det nya Europaparlamentet blir rörigare när den stora koalitionen kristdemokrater /socialdemokrater går i graven. Båda förlorade stort i valet. Men det blir också mer spännande och roligare. En sak är säker: medelmåttornas tid är förbi. Det blir större efterfrågan på fingerfärdiga politiska fixare. Christian Andersson kommenterar valresultatet.
ÖPPEN27 maj 19 – EU-parlamentet 2019, valresultat hela EU, SR, Europapodden

DN:s fakta-journalistik
DN:s reporter Kristofer Örstadius, som skrivit artikelserien “Fakta i frågan” utgår från några övergripande frågor, som han har försökt att besvara så gott det går med hjälp av fakta. Här är frågorna och länkarna till de sex första artiklarna.
24 maj 19 – DN, artikel 1, DN, artikel 2, DN, artikel 3, DN, artikel 4, DN, artikel 5, DN, artikel 6

EU-valet har tjuguåtta olika valprocedurer
Hela EU väljer ett parlament med (för närvarande) 751 platser. Varje medlemsland har ett bestämt antal platser, i viss mån beroende på folkmängd. Men sedan är det fritt fram för varje land att bestämma reglerna i sin nationella vallag. Man väljer själv veckodag för valet. Nederländerna och Storbritannien har valdag på torsdagen. Tjeckien har två valdagar – fredag och lördag.
ÖPPEN23 maj 19 – Le Monde 9/4-19

Theresa May öppnar för referendum
Theresa ska presentera ett sista, reviderat lagförslag på en brexitplan för parlamentet – för fjärde gången. Där ingår ett krav på att parlamentet ska besluta om huruvida Storbritannien bör rösta om brexit igen, enligt Reuters. Samtidigt pågår spekulationer om att Theresa Mays inom kort kommer att annonsera sin avgång.
21 maj 19

SD petar Kristina Winberg
Sverigedemokraterna strök på söndagen överraskande EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets EU-kandidatlista efter anklagelser om bristande lojalitet och smutskastning. Kristina Winberg uppger sig vara “väldigt chockad” över partiets beslut att sparka henne.
20 maj 19 – SD:s pressmeddelande, SR, P1-morgon vju med Winberg (sd), Expressen, artikel

Kan center-vänstern bilda en ny EU-front?
I den sista debattomgången mellan de europeiska politiska partiernas spetskandidater inför Europavalet försökte socialdemokraten Frans Timmermans framstå som ledare för en bred center-vänsterkoalition. Han kom med hårda attacker mot kristdemokraten Manfred Weber och flirtade vilt med liberalernas representant, danskan Margrethe Vestager. Men det är tveksamt om center-vänsterprojektet kommer att lyckas.
ÖPPEN17 maj 19 – Politico 15/5-19, SVT-forum 17/5-19

- Hej då stöldligor!
EU:s fria rörlighet ska inte gälla kriminella brukar Tomas Tobé säga när han framträder inför EU-valet. Men hur ska det gå till? undrade radions utfrågare, Monica Saarinen och Olle Wiberg.
ÖPPEN16 maj 19 – SR-intervju med Tomas Tobé (M), P1-morgon, (24 min),

Verhofstadt+Timmermans var överens om mycket i spets-kandidaternas debatt
Den 29 april hölls i nederländska Maastricht en av tre stora internationella valdebatter. Liberalernas och socialdemokraternas toppkandidater, belgaren Guy Verhofstadt respektive holländaren Frans Timmermans, var överens i stora frågor – handel, invandring, miljö, kontroll av stora teknologiföretag – och särskilt i kritiken av parlamentets största partigrupp, de konservativa/kristdemokraterna i EPP. Deras toppkandidat, tysken Manfred Weber, hade dock lämnat walk-over för att gå på åttioårskalas i Bayern.
ÖPPEN15 maj 19 – Maastrichtdebatten, video och referat

- De ska inte ha en spänn!
Socialdemokraterna har drivit linjen att alla länder, även Ungern och Polen, bör ta emot asylsökande. Men hur ska det gå till när länder vägrar? Helene Fritzon svarade att de länder som vägrar ta emot flyktingar “inte ska ha en spänn” ur EU:s budget.
ÖPPEN15 maj 19 – SR-intervju med Helene Fritzon (S), P1-morgon (24 min)

Partierna kör med dubbla budskap
Svenska politiska partier kan ge helt olika besked på hemmaplan och i Bryssel visar ny studie från Centrum för Europaforskning vid Lunds Universitet. Ett allvarligt exempel gäller EU:s roll i samhällsskydd och beredskap, en aktuell fråga i Sverige efter förra sommarens omfattande skogsbränder. C, MP och V är för fördjupat europeiskt samarbete på hemmaplan men röstar mot förslaget om starkare EU-civilskydd i Bryssel. Det motsatta gäller KD och SD.
ÖPPEN15 maj 19 – Jana Wrange, Rapport 14/5-19

EU kan paralyseras
Högernationalisterna beräknas få minst en tredjedel av platserna i Europaparlamentets efter valet i maj. Dessutom kommer de flesta att vara samlade i en enda partigrupp i stället för att vara splittrade på flera. De kommer därmed att kunna utmana parlamentets två traditionella maktcentra, kristdemokrater/konservativa och socialdemokrater. Det nya parlamentet kommer att präglas av motsättningen för eller emot EU i stället för höger eller vänster. Den politiska mitten försvagas. Christian Andersson rapporterar från ett Sieps-seminarium med Simon Hix.
ÖPPEN14 maj 19 – Simon Hix, rapport och seminarium

- Gör Sverige lagom igen!
Vad är ett lagom EU? Och vad är det för fel med att EU har målsättningar på det sociala området? Frågorna ställdes till Sara Skyttedal i P1-morgons utfrågning.
ÖPPEN14 maj 19 – SR-intervju med Sara Skyttedal (KD), P1-morgon

- Ta strid mot högerpopulismen!
ÖPPEN13 maj 19 – SR-intervju med Fredrik Federley (C), P1-morgon (24 min)

- EU behöver en samtyckeslag!
Soraya Post (FI) vill se en samtyckeslag för hela EU
ÖPPEN10 maj 19 – SR, P1-morgon, Soraya Post (FI), intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min

Debatt om spetskandidaterna
Dragkampen om EU:s toppositioner är igång. Det handlar om huruvuda systemet med spetskandidatern kan överleva, det är också en maktkamp mellan EU-parlamentet och Europeiska rådets med dess stats- och regeringschefer - vem ska utse kommissionens ordförande? Talespersonen i utrikesfrågor? Centralbankschefen? Dessutom handlar det om årets spetskandidater; allltså kristdemokraternas Manfred Weber, socialistgruppens Frans Timmermans, liberalernas Guy Verhofstadt och de grönas Ska Keller.
ÖPPEN10 maj 19 – DNs ledarsida, artikel av Annika Ström Melin om spetskandidaterna i EU, Europaportalen, artikel om spetskandidaterna, SR, Studio ett, 16-timmen

Het riksdagsdebatt om extremism
Statsminister Stefan Löfven attackerade Jimmie Åkesson, och Annie Lööf hade ett inflamerat replikskifte med Ebba Busch Thor i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.
10 maj 19 – Riksdagsdebatt

- SD vill påverka, inte lämna!
När Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, frågades ut i P1-morgon försvarade han hur SD har röstat i EU-parlamentet. Och han förklarade varför SD har bytt taktik; att inte längre förespråka ett Svexit, utan att istället driver sin politik inom EU.
ÖPPEN9 maj 19 – SR, P1-morgon, Peter Lundgren (SD), intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min

- Vi vill ha dubbel flygskatt!
Vänsterpartiet vill införa en progressiv flygskatt, vilket innebär att skattenivån ökar ju fler flygresor man gör.
ÖPPEN8 maj 19 – SR, P1-morgon, Malin Björk, intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min

- Utsläppen måste minska!
ÖPPEN7 maj 19 – SR, P1-morgon, Intervju med Alice Bah Kuhnke (mp)

- Vi är EU-vänligast!
Liberalerna vill ha mer EU och höja unionens budget. – Vi måste klara av att lösa de stora problemen, sa Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro, när hon blev utfrågad av Monica Saarinen och Olle Wiberg i P1-morgon.
ÖPPEN6 maj 19 – SR, Toppkandidaten Karin Karlsbro (L) frågas ut inför EU-valet, 24 minuter

”Halloweenbrexit” rör till det för Europaparlamentet
Med Allhelgonadagen som nytt slutdatum för Brexit kommer valet till Europaparlamentet med största sannolikhet att bli rörigt. Fjorton medlemsländer – däribland Sverige – kommer inte att veta exakt hur många ledamöter de ska välja. De 27 medlemsländerna har tidigare fördelat Storbritanniens 73 ledamöter mellan sig, men den lösningen kan nu vara överspelad.
ÖPPEN11 apr 19 – Europaportalen, nytt Brexitdatum

Det blir fortsatt lågt valdeltagande!
Sedan det första direkta valet till Europa-parlamentet 1979 har valdeltagandet sjunkit konstant i varje val. Europaparlamentets ökande makt och betydelse tycks snarast ha påverkat valdeltagande negativt. På 70-talet var parlamentet en demokratisk kuliss. Idag är det en fullfjädrad lagstiftare med ambitionen att utse ”regeringsbildaren”, EU-kommissionens ordförande. Det konstaterar Christian Andersson som har följt ett Sieps-seminarium och läst en aktuell rapport om just valdeltagandet.
ÖPPEN9 apr 19 – Sieps 2019: Valdeltagande-ep (pdf), Varför rösta när syftet intre är uppenbart?

Theresa May ber om nytt uppskov
I ett brev ber May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal. Men ett uppskov efter den 22 maj skulle kräva att britterna deltar i EU-parlamentsvalet.
5 apr 19

Fler Brexitmöten väntar
Brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att onsdagens möte med premiärminister Theresa May gick bra och att han förväntar sig fler möten snart för att få till en kompromiss kring ett brexit-avtal. Labourledaren kräver en mjukare Brexit som bland annat innebär att Storbritannien får en tullunion med EU.
3 apr 19 – BBC. May och Corbyn samtalar om Brexit , Sveriges radio, Brexit-rapport

Brittiska parlamentet röstade nej, nej, nej
De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.
27 mar 19

Ny deadline för brexit
Den 12 april är nya brexitdagen såvida inte det brittiska parlamentet röstar ja till ett ordnat utträde ur EU. Men många EU-ledare tvekar på att det blir ett ja och statsminister Stefan Löfven utesluter inte ett avtalslöst brexit.
ÖPPEN22 mar 19 – EU, EU-toppmötets beslut den 21 mars 2019

Frågor och svar om Brexit
Vad innebär EU:s beslut om att senarelägga brexit? Den stora brexitdagen 29 mars gäller inte längre. Brexitprocessen har därmed fått lite andrum, åtminstone ett par veckor till. Beslutet ger det brittiska parlamentet en tredje chans att rösta igenom premiärminister Theresa Mays brexitavtal.
ÖPPEN18 mar 19 – TT ger svar på frågor om Brexitdatum, Europaportalen.se, Temasida om Brexit

Kanske blir det en tredje omröstning
I nästa vecka väntas Storbritannien be EU:s toppmöte om att få skjuta fram utträdelsedatumet, så att Storbritannien inte krachar ut ur EU den 29 mars. Två gånger har det brittiska parlamentet röstat nej till det Brexitavtal som Theresa May har förhandlat fram med EU. På onsdag i nästa veckan kan det bli en tredje omröstning i parlamentet. Eller kanske inte. Talmannen John Bercow anser nämligen inte att parlamentet ska rösta om i stort sett samma avtal tre gånger.
ÖPPEN18 mar 19 – Europaportalen, tema Brexit

Wikström beredd att kandidera igen
Liberalerna i Uppsala fortsätter kämpa för att Cecilia Wikström ska vara med på partiets lista inför EU-valet. Partiet har har tidigare uppmanat henne att välja mellan att kandidera till EU-parlamentet eller att avsäga sig sina styrelseuppdrag i börsbolagen. Wikström valde styrelseuppdragen.
ÖPPEN16 mar 19 – SR, Ekot. nyhetsinslag

Ja till att skjuta upp brexit
Det brittiska parlamentets underhus godkände på torsdagkvällen till slut regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit med rösterna 412-202. Tumult och skrik uppstod i underhuset efter det att talmannen meddelade resultatet. Detta var en seger för regeringen och premiärminister Theresa May, som tidigare under veckan förlorat en andra omrösning om att godkänna utträdesavtalet med EU.
ÖPPEN14 mar 19 – Kommerskollegiums brexit-info, SR, Ekot, rapport från London 14 jan 2019

Här är listan med toppkandidaterna
Nu har alla partier fastställt sina listor med kandidater till EU-parlamentsvalet som i Sverige äger rum den 26 maj. Det står 21 mandat till förfogande för svenska politiker. Hälften av de nuvarande ledamöterna ställer upp för omval.
ÖPPEN21 feb 19 – Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019

Häng med i alla turer
Att riva upp över 40 år av fördrag och avtal som omfattar tusentals ämnesområden blir ingen lätt historia. Nästa vecka går startskottet för två år av skilsmässoförhandlingar mellan Storbritannien och EU — här är bakgrunden.
20 mar 17

EU lämnar en öppning
EU-ledarna backar upp Sveriges nödrop om att övriga EU ska ta emot asylsökande från Sverige. Men det är oklart hur många som kan omfördelas, och när.
17 dec 15 – Info om EU-toppmötet

“En kavalkad av missade tillfällen”
EU behöver samarbeta med sina grannar i öst och syd. Och olika rörelser i grannländern har vid flera tillfällen behövt EU:s stöd, dock utan att få det. EU har sumpat den ena chansen efter den andra - allra tydligast har det varit när det gäller passiviteten och frånvaron av stöd till de progressiva krafterna under “den arabiska våren”.
ÖPPEN7 dec 15 – Översyn av den europeiska grannskapspolitiken

Danskt nej till ökad EU-makt
Danskarna har åter i en folkomröstning sagt nej till att överföra mer makt till EU. En örfil till det politiska etablissemanget, säger statsvetaren Drude Dahlerup.
3 dec 15 – Danmarks Radio: Resultat i folkomröstningen

Snabb kompromiss för att undvika Brexit
En ”new deal” med EU ska förhindra att britterna röstar för att lämna unionen 2017. David Cameron och Donald Tusk vill helst få fram en kompromiss redan innan årsskiftet, rapporterar Süddeutsche Zeitung.
ÖPPEN3 dec 15 – Süddeutsche Zeitung 2/12-15

Mindre EU, inte mer!
Inte omöjligt, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron om att omförhandla landets relation till EU. Högst problematiskt, svarar EU-kommissionen. I ännu ett linjetal lade Cameron på tisdagsförmiddagen fram sina planer för hur hans regering vill se EU-förhållandet förändras.
10 nov 15 – David Cameron håller sitt viktiga EU-tal (Reuters och SR)

Tufft enas om flyktingpolitiken
Bindande regler för flyktingmottagande är den tyngsta frågan när EU-ledarna möts för två dagars toppmöte i Bryssel. Motståndet mot förslaget är kompakt, men statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på en lösning.
24 jun 15

Blåser till EU-strid om migranter
Det blåser upp till strid i EU om kommissionens plan för tvingande kvoter för antalet asylsökande som medlemsländerna ska ta emot. Planen lär möta hårt motstånd när den läggs fram på onsdag och kallas redan "galen" av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
11 maj 15

Hård press på EU
Handling i stället för vackra ord efterlyses när EU:s utrikes- och inrikesministrar samlas för att diskutera ännu en migrantkatastrof på Medelhavet. Italien varslar om eventuella tillslag mot människosmugglare i Libyen.
20 apr 15

Löfven vill pressa Ryssland
EU:s permanente ordförande Donald Tusk vill knyta sanktionerna mot Ryssland till ett fullständigt genomförande av den senaste fredsuppgörelsen i Minsk. Det skulle innebära att sanktionerna åtminstone löper året ut, vilket Sverige stödjer.
18 mar 15

Wallströms Saudi-syn uppmuntras
Sveriges relation till Arabförbundet och Saudiarabien föranleder ingen formell uppmärksamhet från vare sig EU eller dess utrikesministrar. Informellt får ändå utrikesministern en och annan klapp i ryggen.
16 mar 15

ID-kort kan ersätta pass i EU
Regeringen föreslår smärre ändringar i passlagen. Bland annat ska det framgå att ett svenskt id-kort räcker för resor inom EU - även till och från de länder som inte fullt ut deltar i Schengensamarbetet.
11 mar 15 – Prop 2014/2015:69

Brysselmöte i skuggan av Minsk
Stafettpinnen gick från Minsk till Bryssel när EU:s stats- och regeringschefer granskade uppgörelsen om Ukraina. Ett steg i rätt riktning, konstaterade statsminister Stefan Löfven (S).
12 feb 15

Brittiskt val nyckelfråga i EU 2015
Blått sitter vid makten, grönt är i fokus och brunt växer. 2015 är ändå året då EU kan bli rött.
30 dec 14

Storsatsning ska vända EU:s ekonomi
Miljarderna ska flöda och föröka sig i EU-kommissionens stora investeringsplan. Frågan är om matematiken håller.
26 nov 14

Vi ser romernas fattigdom
EU kan inte göra mycket för att främja romernas sociala och ekonomiska integration i Rumänien, konstaterar statsvetaren Daniel Tarschys i en färsk Sieps-rapport. De rumänska tiggarna i andra EU-länder har i alla fall lett till ett växande intresse för romernas problem. Christian Andersson har läst rapporten.
ÖPPEN6 nov 14 – Sieps-rapport av Daniel Tarschys

Strukturfonder pytsas ut
67 miljarder kronor. Det är Sveriges lott. Nu har EU-kommissionen godkänt de svenska planerna på hur pengarna ska användas.
30 okt 14

Team Juncker tar plats
Europaparlamentets stora majorietet - kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler - godkände den nya EU-kommissionen på onsdagen. Det betyder att de nya kommissionärerna tillträder den 1 november.
ÖPPEN22 okt 14 – Nya kommissionen pressmeddelande

SD-grupp återuppstånden
Inte på den tredje dagen, men väl den fjärde, återuppstod Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet, EFDD, på måndagen efter kort tids existensiell kris.
21 okt 14

Högerpopulistisk EU-grupp spricker
Sverigedemokraterna är nu utan politisk grupp i Europaparlamentet. Gruppen Frihetens och demokratins Europa har upplösts sedan en av dess ledamöter bytt politisk hemvist.
ÖPPEN16 okt 14

Malmström grillad i EU-parlamentet
Cecilia Malmström överlevde grillningen i Europarlamentets handelsutskott. Men flera av Junckers kommissionärer sitter löst, skriver Die Welt.
ÖPPEN2 okt 14 – Die Welt 30/9-14

Spaniens bidrag till EU-kommissionen under press
Den nya EU-kommissionen ledd av Jean-Claude Juncker är under formation och Spaniens Miguel Arias Cañete är tilltänkt som kommissionär för miljö- och energifrågor. Nu mobiliseras det mot hans tillsättning under kampanjnamnet #Stopcanete, skriver El País.
ÖPPEN2 okt 14 – El Pais 30/9-14

Team Juncker tar plats på scenen
Nio kvinnor och 19 män. Snäppet fler konservativa politiker än socialdemokrater och relativt sett många liberaler - däribland Cecilia Malmström (fp) som nominerats till handelskommissionär. Ordförande Jean-Claude Juncker bekräftade dessutom att sju ”superkommissionärer” ska fungera som politiska överrockar i den nya EU-kommissionen.
ÖPPEN10 sep 14 – EU-kommissionens pressmeddelande

Tusk och Mogherini tar vid i EU-toppen
Polens premiärminister Donald Tusk blir Europeiska rådets nye ordförande. Italiens utrikesminister Federica Mogherini blir EU:s nya utrikesansvarige.
ÖPPEN3 sep 14 – Tyska tidningar (faz, spiegel och sueddeutsche) om rådets nya ledning.

EU-demokratiutredning tillsatt
Hur kan svenskarna få bättre insyn i och inflytande över frågor som beslutas inom EU? Den frågan ska en särskild utredare besvara.
14 aug 14 – Dir 2014:112

Malmström nominerad
Cecilia Malmström får fortsätta ytterligare fem år som Sveriges EU-kommissionär, har regeringen beslutat. Men ännu återstår det storpolitiska spelet om posterna i EU-kommissionen.
31 jul 14 – Pressmeddelande

Platt fall om EU:s toppjobb
Förhållandet till Ryssland var centralt när EU-ledarna gick bet på att hitta ny utrikeschef och rådsordförande. Nu väntar en dryg månad till med utrymme för nya kandidater och spekulationer.
17 jul 14

Juncker lovar s-märkt ekonomi
En socialdemokratisk ekonomikommissionär väntar "troligen" i EU om — eller snarare när — Jean-Claude Juncker blir EU-kommissionens näste ordförande.
9 jul 14

Juncker enda alternativet
Luxemburgs förre premiärminister kommer att föreslås till posten som EU-kommissionens nästa ordförande när EU:s 28 stats- och regeringschefer avslutar sitt toppmöte i Bryssel på fredagen. Och EU-parlamentet kommer att välja honom.
26 jun 14 – EU-nämnden (video), EU-parlamentets s-grupps villkor samt Rompuys agenda.

UKIP bejakar SD
Sverigedemokraternas nya vänner i EU-parlamentet - Nigel Farage och Beppe Grillo - stärker partiets ställning och bekräftar en ökad acceptans för främlingsfientliga partier. Inflytandet för SD lär dock bli svagt.
19 jun 14

Högern slåss med extremhögern
Till höger om kristdemokraterna slåss högerextrema och konservativa inbördes för att kunna bilda politiska grupper i det nyvalda Europaparlamentet. I nästa vecka måste gruppbildning vara klar.
ÖPPEN18 jun 14

Alla fyra i samma båt?
Minitoppmötet på Harpsund är över men personfrågorna består - liksom maktkampen mellan parlamentet och rådet.
ÖPPEN11 jun 14

Slaget om Storbritannien – EU:s stora utmaning
De fyra regeringschefer som möttes på Harpsund i början av veckan är oense om vem som ska leda EU kommissionen i framtiden. Nu väntar ett chickenrace, som ytterst handlar om en ödesfråga: det brittiska EU-medlemskapet.
ÖPPEN11 jun 14

Gruppsamtal i Bryssel drar igång
SD hoppas på en brittledd duo till höger och FI väljer mellan en trio till vänster i det nyvalda EU-parlamentets gruppsamtal i Bryssel.
4 jun 14

Sakfrågor, attityder, vänstervindar och klassröstning avgjorde
Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ, som gick till val på var sin favoritfråga, blev EU-valets stora vinnare. Moderaterna gjorde ett uruselt val. Socialdemokraterna ligger kvar på samma låga nivå som 2009.
ÖPPEN3 jun 14 – Valu 2014 EUP, pdf, Valu 2014 EUP, Sören Holmberg presenterar siffrorna

Att förklara UKIP
United Kingdom Independence Party (UKIP) är den stora vinnaren i det brittiska europaparlamentsvalet. Hur blev det så?
29 maj 14 – The Guardian 28/5-14

Högern och vänstern växer, men mitten är störst
Den politiska vänstern växer i Sydeuropa, vilket beror på den ekonomiska krisen. I Västeuropa växer den politiska högern, som är främlingsfientlig och EU-kritisk. Men de stora etablerade partierna - kristdemokraterna, socialdemokraterna och liberalerna – är fortsatt helt dominerande i EU-parlamentet.
ÖPPEN28 maj 14 – VoteWatch om partigruppernas röstningsbeteende under mandparioden 2009 - 2014, Europarlamentets preliminära resultat

Bakslag för Vlaams Belang
Ny-Flamländska Alliansen, som verkar för att Flandern ska åtskiljas från Belgien, mångdubblar sina mandat i Strasbourg. Högerradikala Vlaams Belang fick bara ett mandat.
28 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Ultranationalister tappade mandat
Ultranationalister fick ge vika för euroskeptiska populister i Bulgariens Europaval. Den största vinnaren var dock den konservativa oppositionen, som vill se nyval på hemmaplan.
28 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Fem sjärnor går åt höger
Beppe Grillos Femstjärnerörelse, som startade vänsterifrån men kritiserats för att bli alltmer nationalistiskt, blev "bara" näst störst i det italienska EU-valet. Socialdemokraterna är störst. Såväl Berlusconis Forza Italia som högerradikala Lega Nord tappar mandat.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Ingen framgång för Geert Wilder
Proeuropeiska partier vann fler mandat än Geert Wilders Frihetsparti i det nederländska Europavalet. Men de högerradikala EU-kritikerna knep ändå fyra mandat. Wilders twittrar segervisst om samarbetet med "Frankrikes näste president, Marine Le Pen".
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Lågt valdeltagande i konservativt Polen
Donald Tusks Medborgarplattform och Kaczynskibrödernas katolskt-konservativa Lag & Rättvisparti drog jämna strån i Europavalet.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Podemos kriskritik vann gehör
I det spanska Europavalet tappade såväl konservativa regeringspartiet Partido Popular som den socialdemokratiska oppositionen mandat. I stället gick vänstern framåt. Bland annat i form av Podemos, ett parti som fötts ur det spanska civilsamhällets protester mot krispolitikens återverkningar.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Storkoalitionen är modellen
Det tyska resultatet bekräftar regeringssamarbetet mellan kristdemokrater och socialdemokrater - och styrkeförhållandet mellan dem. Populistiska Alternative für Deutschland som profilerar sig med hätsk eurokritik ser ut att ta sju mandat.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Syrizas står för radikal EU-kritik
I de krisdrabbade länderna i Sydeuropa går vänstern framåt i valet till Europarlamentet. Mönstret är som tydligast i Grekland, där koalitionen Syriza under Alexis Tsipras fick nästan 27 procent av väljarstödet.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Dansk populism är störst
Dansk Folkeparti blev enskilt största kraft i danska Europavalet och fördubblar sina platser i Europaparlamentet.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Här växer den rasistiska högern
Högerradikala Nationella Frontens valframgång i Frankrike tolkas som början på slutet för president Hollande.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Sannfinländare går framåt
Sannfinländarna gick framåt och vinner ännu ett mandat i Europarlamentet. Det gör även Vänsterförbundet.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Stark vänsterproteströstning
Portugiserna röstade fram det socialistiska oppositionspartiet i Europavalet. Även kommunister och gröna gick framåt.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

We shall overcome
För första gången på hundra år misslyckades de etablerade partierna i Storbritannien att vinna ett landstäckande val. Nigel Farages UKIP sopade mattan och kammade hem lika många mandat som Le Pens frontister i Frankrike - men utesluter samarbete med de öppet högerradikala.
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

FPÖ alltjämt ett stort parti
Var femte väljare i Österrike lade sin röst på Marine Le Pens vapendragare i FPÖ. Ytterhögern säkrar därmed fyra mandat i Europaparlamentet åt den tänkta partigruppen "Europeiska alliansen för frihet".
27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

Europavalet en ”jordbävning”?
”Jordbävning”, ”jordskred”, ”åsknedslag”, reaktionerna på de EU-fientliga högerradikalernas framgångar i Europavalet vimlar av metaforer hämtade från Naturen, obeveklig och oförutsägbar. När det gamla politiska etablissemanget tolkar valresultatet i sådana termer, handlar det snarare om ett försök att dölja sina egna misslyckanden. Den högerradikala framgången var varken obeveklig eller oförutsägbar. Den har varit på gång i åratal, tydlig och klar.
ÖPPEN27 maj 14 – EU-parlamentet, valresultat 2014

SD och FI mot EU-parlamentet
Sverigedemokraterna (SD) och Feministiskt initiativ (FI) gör debut i Europaparlamentet om resultaten i SvD/Sifos väljarbarometer speglar verkligheten. Med 8,6 respektive 4,3 procent skulle SD få två mandat och FI ett mandat.
23 maj 14

UKIP mot brittisk valvinst
Europa har blivit ett skällsord för allt fler britter som hellre vill stå på egna ben, bortom den dimmiga kontinenten. I EU-valet kämpar Bryssel-vännerna för sin politiska existens.
22 maj 14

Nesa för Geert Wilders
Nederländerna sparkade igång helgens Europaparlamentsval — där främlingsfientlige Geert Wilders segertippade PVV endast hamnade på fjärde plats i en vallokalsundersökning.
22 maj 14

Cas Mudde gör en radikalt annan valanalys
Den samlade europeiska pressen och toppolitiker från höger till vänster varnar sedan månader för att högerradikala, EU-skeptiska partier kommer vinna stort i valet på söndag. Föreställningen att ytterhögern går starkt framåt i finanskrisens efterdyningar har redan stelnat till en offentlig sanning. Men det stämmer inte, menar statsvetaren Cas Mudde.
ÖPPEN21 maj 14 – Mudde, Cas: The Far Right and The European Elections

Paris: Intensiv maktkamp om ordförandeposten
Det är bäddat för ordentligt bråk mellan Europaparlamentet och medlemsländerna om valet av ny kommissionsordförande. Man tolkar det nya EU-fördragets bestämmelser helt olika.
ÖPPEN15 maj 14 – euobserver 14/5-14

Berlin: Merkel dissar Schulz
Förbundskanslern Angela Merkel försöker hålla Socialdemokraternas kandidat till posten som kommmissionsordförande, tillika EU-parlamentets ordförande, Martin Schulz på mattan.
ÖPPEN15 maj 14 – Spiegel online 12/5-14

London: UKIP är både invandrar- och EU-fientligt
UK independence party får hela havet att storma i den brittiska inrikespolitiken just nu. Partiet som just nu har ett brett folkligt stöd visar sina främlingsfientliga sidor allt mer tydligt.
ÖPPEN15 maj 14 – Guardian 15/5

Häftig EU-debatt i riksdagen
I den enda partiledardebatten före EU-valet anklagade de borgerliga företrädarna oppositionen för att vilja ge Bryssel beskattningsrätt. Socialdemokraternas Mikael Damberg slog på stora trumman för svensk arbetsrätt. Vänsterpartiet och Miljöpartiet varnade för demokratiförlust om frihandelsavtalet med USA går igenom. Sverigedemokraterna kallade EU för "monsterstat".
ÖPPEN7 maj 14 – Riksdagsdebatt

Juncker eller Schulz?
Sverige går till EU-val den 25 maj. Men vet vi vad vi lägger vi vår röst på? På ett formellt plan röstar vi fram 20 svenskar som ska ta plats i EU-parlamentet. Indirekt röstar vi också på vem som blir näste ordförande i den mäktiga EU-kommissionen. Nytt för i år är att partigrupperna öppet nominerat sina kandidater. Kampen står mellan kristdemokraten Jean-Claude Juncker och socialdemokraten Martin Schulz.
ÖPPEN25 apr 14 – Europaportalen, två notiser, votewatch

Konservativ ledning inför EU-valet
EU:s konservativa och kristdemokratiska partigrupp EPP är nu återigen större än socialdemokratiska S&D i den sammanställning av opinionsmätningar som görs av organisationen Votewatch inför EU-valet den 25 maj.
16 apr 14

Populism eller EU-skepticism?
Begreppet "populism" förekommer flitigt i medierna, framför allt i sammansättningen "högerpopulism". I en ny rapport från Timbro, "Vinner populisterna Europaparlamentsvalet?", pekar statsvetaren Andreas Johansson Heinö på långsiktiga risker med uppsving för populistiska partier i valet. Men vad är det egentligen som kännetecknar politiska partier med den beteckningen? Författaren svettas med frågan. Hade han valt en annan vinkel och istället undrat om ”EU-skeptikerna” vinner valet hade analysen blivit skarpare och svaret ett tydligt ja.
ÖPPEN19 mar 14 – Timbro: Vinner populisterna Europaparlamentsvalet?

Maktkamp om EU:s toppjobb startar
Snart startar huggsexan om EU:s tyngsta jobb. Blir en danska EU:s nya ansikte? Eller en tysk? Ett intrikat maktpussel ska läggas och skvallret är redan i gång.
5 mar 14

Nu är svenska listorna spikade
Partierna har nu nominerat sina kandidater till EU-parlamentet och ordningen på listorna är fastställd. Att Marit Paulsen ställer upp till ännu ett omval för folkpartiet trots hög ålder (74 år) har förvånat. Att kristdemokraterna sätter journalisten Lars Aduktusson, som är helt ny i partiet, på förstaplats är också märkligt. Malin Björk lyftes upp på första plats med motiveringen att vänsterpartiet som är ett feministiskt parti bör toppa med en kvinna. Vi publicerar partiernas listor med alla namn.
27 feb 14

Högerpopulister kan få 12 procent
I förra veckan kom den första tillförlitliga sammanställningen av opinionsläget i alla medlemsländer inför EU-parlamentsvalet. I prognosen går de högerradikala partierna framåt. De kan få 12 procent av rösterna.
27 feb 14 – Votevatch (pollwatch 2014.eu)

Demokratiskt underskott
Att det finns ett demokratiskt underskott inom EU är ett faktum som ingen förnekar. Unionens institutioner är befolkade av teknokrater som är tillsatta - inte valda. Unionen styrs politiskt av en ”permanent samlingsregering” och någon egentlig opposition finns inte. Sverker Gustafsson, som är professor i statsvetenskap i Uppsala, menar i en färsk rapport att underskottets konkreta uttryck är att vi idag har tiggande människor på gatorna, diskriminering på arbetsmarknaden och massarbetslöshet i stora delar av Europa. Han frågar: vad är det för slags folkstyre som tillåter detta? När han svarar står den ”dubbla asymmetrin” i centrum för hans analys.
20 feb 14 – Unionens demokratiska underskott, rapport nr 5

Nya grepp ska locka EU-väljare
En tysk, en grek och en belgare, kan de locka svenskarna till valurnorna? Med 100 dagar kvar till EU-valet försöker partierna sig på nya grepp. Men det handlar också om maktspel på hög nivå.
13 feb 14

Moderater ska knacka dörr
Moderaterna satsar tio miljoner kronor på sin EU-valkampanj. De siktar på att genomföra 300 000 dörrknacknings-samtal veckorna innan valdagen.
13 feb 14

Växande korruptionsproblem i EU
Korruptionen i EU-länderna, som kostar minst 1 050 miljarder euro om året, är ett växande problem enligt en larmrapport från EU-kommissionen. Rapporten innehåller även kritik mot Sveriges korruptionsbekämpning.
3 feb 14

MP-val kan ge mer makt till EU
Klimat, asyl och romers situation blir huvudspår för Miljöpartiet i EU-valet. Men innan valmanifestet spikas ska medlemmarna säga sitt.
16 jan 14

Öststater kritiserar Cameron
Bojkotthot, ilska och tunga suckar möter Storbritanniens oro för "invällande" bulgarer och rumäner. - Sluta ljuga, lyder svaret från öst.
15 jan 14

Högerradikaler laddar för EU-val
Med mindre än ett halvår kvar till EU-valet formerar sig nu partier som är kritiska till EU och invandring. Franska Marine Le Pen är frontfigur, men hennes samarbetsinviter väcker motstridiga känslor.
2 jan 14

Bankunion med förhinder
EU-länderna har enats om att inrätta en europeisk bankakut, med makt att stänga ner eller rädda krisande banker. På det toppmöte som inleds idag väntas statscheferna diskutera detaljerna. Sveriges finansminister Anders Borg (m) har ingen större tillit till det förslag som ligger på bordet.
19 dec 13 – Intervju med Reinfeldt inför Europeiska rådet

Svensken är EU- och Euroskeptiker
"En majoritet bland svenskar är inte längre mentalt medlemmar av EU" konstaterade Sören Holmberg i samband med fjolårets SOM-undersökning. Det är lika sant idag; även om SCB noterar en något mer EU-positiv attityd i år.
11 dec 13 – SCB: EU- och eurosympatier i november 2013

EU-parlamentariker röstar hipp som happ
Valplattform, partiprogram och partidisciplin gör att väljarna kan veta vad nationella val går ut på och att de kan utkräva ansvar av politikerna i nästa val. Men i Europaparlamentet röstar ledamöterna som de vill och väljarna får inte mycket vägledning av partilinjer. Det visar en färsk rapport från Svenska institutet för europapolitiska studier.
5 dec 13

Okänd finländare kan bli ny EU-chef
EU-kommissionens ekonomiansvarige Olli Rehn har tagit ett stort kliv fram i rampljuset under skuldkrisen. Det kan leda till posten som kommissionsordförande.
21 nov 13 – Le Monde 13/11-13, Europaportalen 15/11-13

Motstridiga uppgifter för Frontex
Vid toppmötet i förra veckan beslöt EU:s ledare att förstärka gränsmyndigheten Frontex i Medelhavsområdet. Men frågan är om myndigheten kan skydda både EU:s gränser och båtflyktingarna samtidigt.
31 okt 13 – EU:s gränsskydd, DN 21/10-13, Le Monde 22/10-13

Euroskeptiska tankar
Är Junilistan på väg tillbaka, men i ny skepnad? Nej. Den här gången samlar sig de främsta euroskeptikerna kring en ”tankesmedja” som har fått namnet Forum för EU-debatt. Syftet är att vitalisera EU-debatten innan svenska folket går till EU-parlamentsval och riksdagsval 2014. Ett första bidrag kommer från Anne-Marie Pålsson som skrivit en kritisk rapport om Lissabonsfördraget: Subsidiaritet – ett tomt löfte.
25 apr 13 – Subsidiaritet – ett tomt löfte, Forum för EU-debatt,

Svenska ledamöter splittrade
EU-parlamentet röstade nej till innehållet i den uppgörelse om EU:s långtidsbudget som EU:s stats- och regeringschefer efter svåra våndor enades om vid sitt toppmöte i februari. Nu blir det förhandlingar med parlamentet inför det slutliga avgörandet i sommar.
14 mar 13

Svenska rabatten förblir nästan intakt
EU:s stats- och regeringschefer har gjort upp om unionens budget för åren 2014-2020. Den omfattar cirka 960 miljarder euro - mindre än väntat. Sveriges rabatt är fortfarande värd namnet. Nästa steg är att få EU-parlamentet att gå med på uppgörelsen.
13 feb 13 – Återrapportering inför EU-nämnden, Webb-tv

Segdragen kamp om EU:s budget
Kommer Sverige att få behålla sin rabatt på medlemsavgiften, eller bli en ännu större nettobetalare inom EU? Och hur går det för Storbritanniens premiärminister Cameron, som under enormt tryck hemifrån vill få igenom nedskärningar i den föreslagna budgeten?
7 feb 13

Cameron: Britter får rösta om EU
Storbritannien ska förhandla om villkoren för sitt EU-medlemskap ordentligt, och sedan blir det folkomröstning, lovar premiärminister David Cameron.
24 jan 13 – David Camerons EU-tal (hela)

Sverige utanför EMU:s banktillsyn
Efter inledningsvis misslyckade förhandlingsförsök har EU-länderna nått en överenskommelse om det första steget i en federal bankunion: en tillsynsmyndighet som kommer att lyda under Europeiska Centralbanken. Sverige står utanför, liksom Storbritannien och Tjeckien.
13 dec 12 – EU-kommissionens pressmeddelande

Rekordlågt stöd för euron
82 procent nejröster - det vore resultatet om det hade genomförts en folkomröstning om euron i november. 10 procent skulle rösta ja medan 8 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta. Dessutom sjunker stödet för det svenska EU-medlemskapet, meddelar Statistiska Centralbyrån (SCB).
13 dec 12 – SCB: Rekordlågt stöd för euron

Dödläge kring EU:s föhandlingsbord
Förhandlingarna mellan medlemsländerna och kommissionen angående såväl EU:s långtidsbudget som budgeten för 2013 är låsta. Inte heller lyckades EU:s finansministrar komma fram till någon enighet kring den banktillsyn som kommissionen föreslagit.
15 nov 12

Reinfeldt deltar i skatterevolt i EU
EU:s ordförandeland Cypern föreslår besparingar på 50 miljarder i unionens föreslagna långtidsbudget. Men det räcker inte, anser regeringen. "Orealistiskt" säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om förslaget till ny budget.
30 okt 12

Snushärvan rullar vidare
Maltesen John Dalli, före detta EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor, bedyrar fortfarande sin oskuld i muthärvan kring det svenska snuset och företaget Swedish Match. Enligt Dalli tjänar tobaksindustrin på hans avgång eftersom detta riskerar att försinka ett nytt, striktare EU-direktiv angående just tobak. Men Dallis utspel har kritiserats hårt av EU-kommissionens ordförande Barroso.
25 okt 12 – Press statement on behalf of the European Commission , New Europe TV: John Dalli on OLAF, resignation, and Tobacco Directive , OLAF Press Release No. 5 , Letter of President Barroso to Mr. Dalli (MEMO/12/803)

Reinfeldt är skeptisk
Fredrik Reinfeldt är kritisk till förslaget om en europeisk banktillsyn. Planerna är ofärdiga och det är orealistiskt att systemet kan vara på plats redan vid årsskiftet, meddelade statsministern till riksdagens EU-nämnd. Ledamöter från höger till vänster höll med.
18 okt 12 – Öppet samråd i EU-nämnden med statsministern, webbsänding

På väg mot Förenta Europa?
I veckan som gick kom två besked som i praktiken innebär steg i riktning mot ett mer centraliserat EU. Dels "godkände" den tyska författningsdomstolen att Tyskland deltar i räddningsfonden ESM, vilket är en förutsättning för dess existens. Dels presenterade EU-kommissionen sitt förslag på en gemensam banktillsynsmyndighet för alla eurozonens 6000 banker.
13 sep 12 – Pressmeddelande från José Manuel Barroso

Euroländer på väg mot bankunion
Italien och Spanien fick den kortsiktiga hjälp de krävt och euroländerna går nu vidare mot en bankunion. Men uppgörelsen från EU-toppmötet, som överraskade marknaden positivt, väcker många nya frågor.
29 jun 12

Kontroverser väntas på EU-toppmöte
Återigen vänds blickarna mot Bryssel och EU:s stats- och regeringschefer som möts för ett två dagar långt toppmöte. Än en gång hålls ett EU-toppmöte medan euroländer knäar under skyhöga räntor.
28 jun 12

Enzensberger ger Brysselbyråkratin en rejäl snyting
”Det mjuka monstret Bryssel eller Europas omyndigförklaring” heter en liten pamflett av den tyske författaren, kritikern och debattören Hans Magnus Enzensberger, som nu kommit ut i svensk översättning. Men hans populistiska rallarsvingar riktade mot Brysselbyråkratins mer absurda sidor döljer det allvarliga budskapet: hur komma tillrätta med den europeiska unionens demokratiska underskott? Christian Andersson recenserar.
20 jun 12 – Hans Magnus Enzensberger: Det mjuka monstret Bryssel eller Europas omyndigförklaring

Gigantiskt nödlån till spanska banker
EU har beviljat ett lån på hisnande 100 miljarder euro till Spanien, i syfte att säkra landets banksektor.
13 jun 12

Åtta av tio säger nej till Euron
Närmare åtta av tio svenskar skulle rösta nej till euron om det vore en folkomröstning i dag. 14 procent skulle rösta ja. Det är faktiskt några fler än vid mätningen i november då elva procent skulle ha röstat ja, enligt Statistiska centralbyrån.
11 jun 12

EU-förslag om strejkrätt nobbas
LO, TCO och Saco rasade och den svenska riksdagen sade resolut nej. Nu har ytterligare 11 parlament runt om i Europa avvisat kommissionens förslag, som skulle ge Europadomstolen beslutsrätt över bland annat strejkrätten. Det är första gången som den så kallade subsidiaritetsprövningen ger utslag.
24 maj 12

Vad kan hota EU?
Stigande arbetslöshet, restriktiv invandringspolitik och tilltagande nationalism är det ett allvarligt hot mot EU:s sammanhållning? Kan främlingsfientliga och nationalistiska strömningar spränga hela EU-projektet? Frågorna ställs i årsboken för Europaforskning 2012 med temat ”Arbetslöshet, migrationspolitik och nationalism – hot mot EU: s sammanhållning?” Nio forskare i ekonomi, politik och sociologi har bidragit, men de är inte alltid överens om orsak och verkan. Är det nationalismen som styr invandringspolitiken eller är det invandringspolitiken som skapa nationalism?
4 apr 12 – Euriopaperspektiv 2012: Arbetslöshet, migrationspolitik och nationalism - hot mot EU:s sammahållning?, SR, ekots lördagsintervju med Cecilia Malmström

EU vill reglera konflikträtten
EU-kommissionen har presenterat förslag som dels berör den fria rörligheten, dels fackets rätt att vidta stridsåtgärder. LO välkomnar EU-kommissionens förslag till skärpta regler mot lönedumpning - men sågar den bifogade förordningen med regler för strejkrätten.
22 mar 12 – EU-kommissionen, EU-kommissionen

Namnlistor ska ha en miljon namn
Det blir Valmyndigheten och Datainspektionen som ska hantera möjligheten för EU-medborgare att starta namninsamlingar för att påverka kommissionens politiska agenda.
16 feb 12 – Regeringsbeslut 2012-02-16

Euron - en konstruktion för vackert väder
”… historien visar att ett stort antal människor utgår från att ett nederlag är otänkbart strax innan allt rasar ihop.” Detta är slutraden i Björn Elmbrants bok om den europeiska ekonomiska krisen. Han ger inte mycket för att euron ska klara sig. Men värre är den fattigdom och arbetslöshet som drabbar en stor del av Europas befolkning.
ÖPPEN9 feb 12 – Elmbrant, Björn: Europas stålbad

Reinfeldt förklarar jaet
- Herr talman, man kan då ställa sig frågan varför Sverige ska delta i finanspakten om vi redan har infört liknande regler. Den retoriskt avsedda frågan ställde statsminister Fredrik Reinfeldt i sin egen inledning när han återrapporterade från det senaste EU-toppmötet inför riksdagen. Hans svar bygger på fyra argument.
1 feb 12 – Det senaste utkastet till den europeiska finanspakten, daterat 31 januari 2012, Återrapportering i riskdagens kammare efter det informella EU-toppmötet den 30 januari 2012. Webb-TV:

S-ja till europakten
Socialdemokraterna som tidigare sa nej till svenskt deltagande i europakten har bytt ståndpunkt och accepterar nu regeringens ja-linje. När den förra "budgetdisciplinpakten" beslutades valde Sverige att stå utanför, med motiveringen att den svenska modellen var hotad. Vad är skillnaden och vad innebär de olika avtalen? Vi benar ut begreppen.
26 jan 12 – SAP: Regeringen accepterar S krav för medverkan i EUs finanspakt, EU-kommissionens förslag från den 23 november 2011: "Nya insatser för tillväxt, goda styrelseformer och stabilitet", Europeiska rådet, 20 april 2011, om Europluspakten (se bilaga 1):

Nejet till europakten står fast
Socialdemokraterna håller fast vid sitt nej till europakten. Det meddelade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich efter S-riksdagsgruppens möte i dag.
24 jan 12

Budgetdisciplin i Euroland brådskar
Europakten står högst på agendan när statsminister Fredrik Reinfeldt träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin i kväll. Det brådskar med att se en reformering av de skuldtyngda ekonomier i Europa, sade Reinfeldt till ett pressuppbåd på Bromma flygplats före avfärden.
19 jan 12

Oenighet om Europapakten
Socialdemokraternas förre partiledare Göran Persson har sagt sitt: Sverige borde "självklart" gå med i den finanspolitiska pakt som snörs ihop just nu i Europa. Sverige har redan genomfört de reformer som krävs, menar Persson, och har inget att förlora på att delta. Varken LO eller TCO håller med om den analysen.
12 jan 12

Hur förhålla sig till nya Europapakten?
Efter EU-toppmötet i Bryssel satsar eurozonen på en mellanstatlig pakt med stramare budgetregler. Sex ytterligare EU-länder som inte infört euron uppges vilja gå med. Storbritannien har sagt tvärt nej till uppgörelsen. I Sverige lutar det åt nej. Bara folkpartiet pläderar för en anslutning.
15 dec 11 – Webbbsändning SVT Forum: Fredrik Rinfledt återrapporterar till riksdagen efter toppmötet i Bryssel 8 - 9 december 2011

80 procent nej till euron
Om det hade varit en folkomröstning om euron i november skulle cirka 80 procent av svenska folket röstat nej. Motståndet är rekordhögt. Ja-sägarna har krympt till 11 procent, och de som inte vet till drygt 8 procent. Även stödet för Sveriges EU-medlemskap har sjunkit.
14 dec 11 – SCB: EU- och eurosympatier i november 2011

Sverige tveksamt till eurolösning
Eurozonen satsar på en egen pakt om stramare budgetregler vid toppmötet i Bryssel. Sverige uppges vilja delta i arbetet, men en anslutning till avtalet är "en öppen fråga", enligt statsministern.
9 dec 11

Så kan Europa bli mer toppstyrt
Den överstatliga kontrollen av euroländernas ekonomier ska skärpas. Tyskland och Frankrike menar att det krävs en ändring av EU:s fördrag för att kontrollmekanismerna - och eventuella straff - verkligen ska fungera. Men många politiker bävar inför en sådan process. Under det pågående toppmötet i Bryssel står därför en politisk genväg i fokus. Dessutom kan valutafonden IMF komma att stärka sitt grepp om euroländerna.
8 dec 11 – Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i EU-nämndens öppna samråd inför toppmötet (webbutsänding) , Tyska Süddeutsche Zeitung - Angela Merkels och Nicholas Sarkozys förslag, framförda till Hermann Van Rompuy inför toppmötet.

Krishantering i fokus inför EU-toppmöte
På söndag träffas EU:s 27 stats- och regeringschefer i det Europeiska rådet. Mötet har redan skjutits upp en gång för att förskaffa politikerna mer betänketid i de svåra frågor som ligger på bordet: nedskrivningen av Greklands statsskuld och situationen för det europeiska bank- coh kreditväsendet bland annat.
20 okt 11

Ja till tyskt krisstöd
Angela Merkels regering har inte brutit mot den tyska grundlagen när den bidragit med mångmiljardbelopp till eurozonens krisfond. Det kom den tyska författningsdomstolen fram till idag – och avvisar därmed de stämningsansökningar som hävdat att det tyska krisstödet varit ett brott mot konstitutionen.
7 sep 11

Ge domstolen mer makt
Den tyska förbundskanslern Angela Merkels senaste förslag i debatten om hur euron ska räddas är att ge Europadomstolen befogenheter att kontrollera och straffa länder som budgetsyndar. Det är alltför långtgående för de konservativa partikollegorna och väljarna - men griper för kort i flera ekonomers ögon.
25 aug 11

Svagt stöd för euro i kris
Hösten 2010 var fler svenskar än någonsin - 54 procent av de tillfrågade i SOM-undersökningen - emot EMU. Motståndet hade växt med hela 16 procentenheter jämfört med 2009 och bör ses i ljuset av den fortgående finanskrisen.
25 aug 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Merkel pratar inte Eurobonds
Frågan om så kallade eurobonds överskuggade mötet mellan Angela Merkel och Nicholas Sarkozy. Framförallt Tyskland stretar officiellt emot tanken på gemensamma europeiska statsobligationer, som skulle göra det billigare för Grekland och andra krisländer att låna pengar - men höja räntan för tyskarna.
16 aug 11

Alienationen växer
Det omtalade sociala och politiska utanförskapet går oftast hand i hand med politisk alienation. De som är mest utsatta i dagens Sverige har varken intresse eller förtroende för politiken - och många avstår från att rösta.
15 jul 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Svenskt nej till EU:s budgetförslag
EU:s budgetförslag får tummen ner från Sverige och flera andra medlemsländer. Bland förslagen finns en EU-moms och en avgift på finansiella transaktioner för att finansiera en femprocentig ökning av EU:S budget.
30 jun 11

Starkare nej till euron
Opinionen mot ett svenskt medlemskap i EMU ökar kraftigt. Om det varit folkomröstning om euron i maj i år skulle nära 64 procent ha röstat nej och bara 24,1 procent skulle ha röstat ja.
16 jun 11 – SCB: EU- och eurosympatier i maj 2011

Snus kan komma att exporteras
EU-kommissionen har beslutat att revidera tobaksproduktdirektivet, som illegaliserar försäljningen av svenskt snus inom EU.
26 maj 11

Delvis nya regler för visum
Den svenska utlänningslagen måste anpassas till EU:s regelverk om hur visum utfärdas respektive avslås. Det påverkar bland annat rätten att överklaga, som i praktiken kommer att utökas. Därtill vill regeringen ge kommersiella mellanhänder rätt att samla in fingeravtryck och andra uppgifter från de sökande.
27 apr 11 – Prop 2010/2011:121, Världskarta över Sveriges utlandsmyndigheter, per 1 december 2010

EU – en politisk dvärg
Tanken med EU:s mödosamt inrättade utrikestjänst var att ge unionen en samlad röst och stärka dess politiska framtoning. Men den första utmaningen - folkupproret i Egypten - visar knappast på enighet i utrikespolitiska frågor. Därtill har egyptierna riktat ett obekvämt strålkastarljus på EU:s samarbete med auktoritära regimer.
11 feb 11 – Human Rights Watch: World Report 2011

Folkbildningsväsendet saluför EU
Sedan 2009 har Folkbildningsrådet haft i uppdrag att genomföra folkbildningsinsatser avseende EU. Under 2011 ska följande frågor stå i fokus för det arbetet: Hur underlättas den fria rörligheten för EU-invånare? På vilket sätt värnas de mänskliga rättigheterna i EU? Hur kan medborgarna nyttja det så kallade Medborgarinitiativet för att utöva inflytande på unionens politiska agenda? Hur kan EU bidra till att lösa klimatfrågan?
9 feb 11 – Regeringsbeslut 2011-01-27

Eurokollaps - löjligt!
Vi är inte längre lika naiva som på åttiotalet. Det sade före dette IMF-chefen Michel Camdessus i en intervju i tyska Die Zeit. Han efterlyser starkare politisk kontroll över världens växelkurser. Han föreslår att G20 utvidgas ordentligt, för att sedan kunna övervaka och styra den globala finanspolitiken.
27 jan 11

Överdrivet fondfokus i EU
Det är för mycket fokus på krisfonden. Det tycker Anders Borg, som på nytt var tvungen att debattera eurokrisen när han träffade EU:s övriga finansministrar i Bryssel.
19 jan 11

”Vissa borde lämna euron”
En av de mer radikala ståndpunkterna i debatten om euron är att Grekland, Irland och Portugal borde lämna eurozonen och återgå till drachme, pund och escudo. Utan egen valuta, eller väldigt stora pengatillflöden, kan de inte få sina ekonomier på fötter. Det anser Andrew Bosomworth.
22 dec 10

EU:s toppfigurer skyddar euron
När EU:s regeringschefer möttes under årets sista toppmöte stod eurokrisen högst upp på dagordningen. Man enades om en permanent räddningsfond som ska avlösa lapptäcket av nödpaket till Grekland, Irland och andra potentiella krisländer 2013. Merkel, Sarkozy och Co. hoppas att det ska räcka för att blidka finansmarknaderna.
22 dec 10 – Slutsatser från det europeiska rådet ,

EU-toppmöte bäddar för ny krisfond
EU-ledarna har enats om en förenklad fördragsändring som banar vägen för en ny permanent krisfond. Men hur fonden ska finansieras, exakt vad den ska göra och hur mycket pengar den får avgörs först till våren.
16 dec 10

Fortsatt klart nej till euron
EMU-krisen har inte lämnat svenskarna oberörda - stödet för euron har sjunkit sedan november 2009. Idag är 58 procent emot ett svenskt medlemskap i EMU. Det uppger Statistiska Centralbyrån, som tagit tempen på den svenska euro-opinionen sedan 1997.
15 dec 10 – SCB: EU- och Eurosympatier, november 2010

"die Euro-Zone 2.0"
Inför utsikten att euron faktiskt skulle kunna kollapsa, planerar tjänstemän under den tyska Bundeskanzlern för ett betydligt tätare valutasamarbete än hittills. Skulle planerna förverkligas skulle det vara ett brott med den gamla tyska hållningen att statsfinanserna är en nationell angelägenhet.
2 dec 10

Nej till särskild EU-skatt
Statsminister Fredrik Reinfeldt och Storbritanniens premiärminister avvisar kategoriskt införandet av en särskild EU-skatt.
25 nov 10

Låst läge i EU:s budgetförhandling
Ministerrådet och Europaparlamentet har inte kunnat enas i förhandlingarna om 2011 års EU-budget. Ett dödläge uppstod och förhandlingarna strandade i måndags. EU-parlamentarikerna vill utöka budgeten, ministrarna håller emot och vill begränsa expansionen.
18 nov 10 – EU-parlamentets presmeddelande om de låsta budgetförhandlingarna.

Merkel tar notan, men villkorligt
Det tog mer än tio år att enas kring Lissabonfördraget. Därför har det väckt rabalder att EU-toppmötets på tyskt initiativ beslutat att ändra i fördraget. I förgrunden står en gemensam krispolitik i euroområdet. Men i bakgrunden figurerar arga tyska skattebetalare.
2 nov 10 – Slutsatser från Europeiska rådets toppmöte den 28 - 29 Oktober 2010, mfl källor

Hårdare regler för budgetdisciplin i EMU
EU-kommissionen har lagt ett förslag med syfte att stärka budgetdisciplinen i stabilitets- och tillväxtpakten. Kommissionen vill bland annat skärpa straffen för euro-länder som missköter sina statsfinanser.
29 sep 10 – EU-kommissionen

Avbryt massutvisningen av romer!
Den näsknäppen fick Frankrikes president Sarkozy av en stor majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet, som röstade för ett fördömandet av Frankrike och andra länder som nyligen utvisat romer.
9 sep 10 – EU-parlamentet

EU ska få granska statsbudgetarna
...även den svenska vårbudgeten kommer att skickas på granskning till Bryssel. Det stod klart efter ett extrainkallat möte mellan EU:s finansministrar. Men riksdagen kommer åtminstone att få titta på regeringens budgetförslag innan det skickas vidare till EU-kommissionen.
7 sep 10 – Extrainkallat Ekofinmöte i Bryssel

Tvist om EU:s nya finanstillsyn löst
Efter mycket möda och stort besvär har olika EU-krafter enats om hur Europas finansmarknader ska övervakas framöver.
2 sep 10

18 register övervakar EU-medborgarna
Det finns 18 olika system inom EU för att samla in och utbyta integritetskänslig personinformation. Medborgarna har rätt att få veta vad som lagras, tycker ansvarig kommissionär Cecilia Malmström. Men frågan är om de verkligen har det.
25 jul 10

EU kan kräva bönder på 780 miljoner
Att ha träd och buskar i en beteshage med EU-stöd går inte för sig. Sedan unionens inspektörer rest runt i Sverige anser EU att svenska beteshagar inte passar in i reglementet för betesstöd. Nu riskerar svenska bönder att få betala tillbaka sammanlagt 780 miljoner kronor för felaktigt utbetalt stöd, skriver Bohusläningen.
21 jul 10

Rödgröna ense om EU-politiken
De rödgröna partierna har kommit överens om EU-politiken. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har givit upp ett flertal av sina EU-kritiska ståndpunkter, uppger Dagens Nyheter som tagit del av uppgörelsen.
27 jun 10

EU-valet präglades av svensk politik
Den EU-influerade åsiktsröstningen har minskat medan en åsiktsröstning utifrån en höger-vänsterideologi och inrikespolitiska frågor har ökat något. Det hävdar statsvetarna Sören Holmberg och Henrik Oskarsson i en analys av den valundersökning som gjordes i samband med EU-valet 2009.
22 jun 10 – Eftervalsanalys: Europaparlamentsvalet 2009

Succé för kryss i EU-valet
Den statsvetenskapliga eftervalsanalysen visar att svenska väljare har lärt sig att uppskatta möjligheten att personrösta. Så mycket som 59 procent av väljarna kryssade för någon kandidat i förra årets EU-parlamentsval. I det senaste riksdagsvalet, 2006, var det bara 22 procent som kryssade.
22 jun 10 – Eftervalsanalys: Europaparlamentsvalet 2009

EU öppnar för Tobinskatt
EU:s ministerråd är enigt om att medlemsstaterna bör införa ett system där banker och finansinstitut tvingas betala avgifter och skatter, enligt svensk modell, för att möta framtida finanskriser. Några sanktioner mot de länder som inte följer reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten kunde man dock inte enas om.
21 jun 10 – Europeiska rådet 17 juni 2010, slutsatser Euco 13/10

Nej-opinonen växer
Svenska folkets inställning till euron är fortsatt kritisk. Så mycket som 60 procent säger sig vara motståndare till svenskt EMU-medlemskap, endast 28 procent är EMU-positiva. Svenskarna är stabilt euroskeptiska, men extra kritiska denna vår, vilket sammanhänger med Greklandskrisen.
15 jun 10 – SCB:s eurosympatiundersökning

Enklare regler på väg för EU-patient
EU:s hälsoministrar enades på tisdagen om nya regler som ska göra det enklare att få vård i ett annat EU-land.
8 jun 10

Euron pressas hårt av skuldkrisen
Euron inledde veckans handel med ett ras ned till den lägsta kursen på fyra år, under 1:23 dollar per euro. Ledande europeiska börser följde med nedåt efter kraftiga kursfall i Asien.
17 maj 10

EU vill styra mer - möter protester
EU-kommissionen skärper tonen mot budgetsyndarna och hotar med indragna EU-pengar. Förslaget om att Bryssel ska förhandsgranska nationella budgetar möttes genast av protester, bland annat från Sverige.
12 maj 10

EU vill granska nationella budgetar
Samtidigt som en allvarlig ekonomisk kris hotar EMU-länder som Grekland, Spanien och Portugal försöker EU-kommissionen stärka sin makt. Den finländske EU-kommissionären Olli Rehn vill att euroländernas budgetförslag ska granskas av kommissionen.
11 maj 10 – Handelsblatt: EU will Mitgliedsländern in den Haushalt reinregieren

EU varnar Sverige för krav på kosmetika
Sverige har fått en sista varning av EU-kommissionen för att bryta mot EU:s kosmetikadirektiv. Nästa steg är att Sverige anmäls till EU-domstolen.
6 maj 10 – Europeiska kommissionen EU i Sverige

EU-kommissionen säger ja till Island
EU-kommissionen har sagt ja till att medlemskapsförhandlingar ska inledas med Island, som lämnade in sin ansökan om att bli medlem i EU i juli i fjol under den akuta ekonomiska krisen på Island.
25 feb 10

Ja till ny EU-kommission
EU-parlamentet godkände i dag den nya EU-kommissionen. 488 EU-parlamentariker tryckte på ja-knappen medan 137 röstade nej.
9 feb 10

Inga problem för Malmström
Dramatiken uteblev när Sveriges blivande EU-kommissionär folkpartisten Cecilia Malmström frågades ut av parlamentet. Hon klarade frågorna utan problem. Men dramatiskt blev det i alla fall, när den bulgariska kommissionärskandidaten Rumjana Zjeleva drog tillbaka sin kandidatur. Därmed riskerar omröstningen om den nya kommissionen att försenas.
19 jan 10 – EU-parlamentet

Utfrågningarna har startat
EU-parlamentet genomför denna och nästa vecka utfrågningar med de nya EU-kommissionärerna. Innan den nya kommissionen kan tillträda måste Europaparlamentet godkänna den i sin helhet. Den slutgiltiga omröstningen sker under plenarsammanträdet den 26 januari. Utfrågningarna direktsänds på webben.
11 jan 10 – Webbssändning av utfrågning med nya kommissionärer

Lissabonfördraget i kraft
På tisdagen samlades EU:s ledare i Lissabon och firade att de äntligen lyckats föra fördraget i hamn. Tendensen i det nya fördraget, som träder i kraft den 1 december, är att EU:s överstatliga institutioner får ökad makt och att nationella regeringar och parlament förlorar makt.
1 dec 09 – EU, Lissabonfördraget

Visumtvång avskaffas för serber
EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor har beslutat att medborgare i f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro och Serbien inte längre behöver visum för att resa in i EU och Schengenområdet.
1 dec 09

Nya EU-kommissionen är klar
Cecilia Malmström erbjuds jobbet som migrationskommissionär av ordförande José Manuel Barroso, som nu presenterar sin laguppställning. På Malmströms bord hamnar även polisfrågor och kampen mot organiserad brottslighet.
28 nov 09 – EU, Kommissionens sammansättning

EU valde Van Rompuy och Ashton
Herman Van Rompuy, Belgiens premiärminister, och brittiskan Catherine Ashton, den nuvarande handelskommissionären, valdes på torsdagkvällen till EU:s nya ledarpar. Van Rompuy blir EU:s första permanenta ordförande och Ashton axlar rollen som hög representant i utrikes- och säkerhetspolitik.
19 nov 09

EU och skulden från världskriget
Den europeiska identiteten formas av den roll respektive stat spelade under andra världskriget; offer eller bödel. Utifrån den tesen granskar Henrik Arnstad fyra stater som stod på Tysklands sida under kriget.
19 nov 09 – Arnstad, Henrik: Skyldig till skuld

Malmström svensk EU-kommissionär
Cecilia Malmström föreslås som svensk EU-kommissionär. Idag är hon EU-minister och hon har en bred erfarenhet av EU. Malmström blir sannolikt Sveriges tredje EU-kommissionär och den tredje kvinnan på posten. Hennes företrädare är socialdemokraterna Anita Gradin och Margot Wallström.
17 nov 09 – Cecilia Malmström nominerad som Sveriges kandidat till EU-kommissionen

Klaus skrev under EU-fördrag
Tjeckiens president Vaclav Klaus har skrivit under Lissabonfördraget. Nu väntar full dragkamp om de nya toppjobb som införs när EU:s nya regelverk träder i kraft.
3 nov 09 – EU, Lissabonfördraget undertecknat

Hopp om Lissabonfördraget innan 2010
EU satsar på att får Lissabonfördraget på plats före årets slut, sade Fredrik Reinfeldt i dag efter ett möte om hur EU ska gå vidare med regelverket. Men fortfarande återstår underskrifter från Polen och Tjeckien.
7 okt 09

Irland röstade ja till fördraget
Irlands premiärminister Brian Cowen har officiellt förklarat att irländarna har röstat ja till EU:s Lissabonfördrag. 67 procent röstade ja, 33 procent röstade nej. Valdeltagandet var 59 procent.
3 okt 09 – EU, Irlands folkomröstning om Lissabonfördraget

Nytt EU-fördrag kan dröja
Även om Irland röstar ja till Lissabonfördraget på fredag kan det dröja till efter årsskiftet innan fördraget börjar gälla, befarar statsminister Fredrik Reinfeldt.
28 sep 09

EU kritiserar utbyggda bosättningar
EU hyser allvarlig oro över Israels beslut att godkänna hundratals nya bostäder i bosättningar på Västbanken. Utbyggnaden strider mot folkrätten och utgör ett hinder för fred, säger det svenska ordförandeskapet.
8 sep 09

Svårt för Sverige driva utvidgning
Utrikesminister Carl Bildt (M) vill dra länderna i det forna Jugoslavien närmare EU-medlemskap under hösten. Men det går tungt för EU-ordföranden Sverige och andra som vill utvidga unionen.
5 sep 09

Behövs Europapartier?
I början av juni valdes 736 personer från 296 nationella partier in i EU-parlamentet. Vore det inte bättre om väljarna kunde nöja sig med färre, men europeiska partier? Då skulle valet i sin förlängning också kunna gälla kommissionen. En gryende parlamentarism?
17 jul 09

Nya konservativa grupper bildas
När det nyvalda EU-parlamentet hade sin första sejour i Strasbourg formerades flera nya konservativa partigrupper. Den stora kristdemokratiska partigruppen EPP har spruckit.
17 jul 09 – Resultat i EU_parlamentsvalet 2009 (slutresultat) och ny gruppindelning i parlamentet (med flera nya grupper)

Barroso formellt nominerad
EU:s ledare har formellt beslutat att officiellt nominera José Manuel Barroso för en andra femårsperiod som EU-kommissionens ordförande. Det uppgav en EU-tjänsteman i Bryssel på torsdagen.
9 jul 09

Irland röstar den 2 oktober
Irland kommer att hålla en ny folkomröstning om EU:s nya "grundlag", det så kallade Lissabonfördraget, den 2 oktober i år, meddelade premiärminister Brian Cowen i det irländska parlamentet på onsdagen.
8 jul 09

EU-ordförandeskapet inlett
I dag inleddes det svenska ordförandeskapet i EU med att regeringen tog emot EU-kommissionen i Stockholm. En rad organisationer som är oroade över utvecklingen på klimatområdet protesterade vid mötet.
1 jul 09

Jämnt mellan ja och nej
Om det varit en folkomröstning om euron i maj 2009 skulle 43 procent rösta nej till euron och 42 procent rösta ja till euron. Så liten har skillnaden inte varit sedan folkomröstningen 2003. Det visar SCB:s stora majmätning av svenska folkets eurosympatier.
23 jun 09

Svårt svenskt EU-halvår
Finanskris, klimatavtal och svajigt maktläge i unionen. Svårigheterna är många när Sverige tar över som EU-ordförande den 1 juli, enligt ansvariga svenska ministrar.
22 jun 09 – Statsministern presenterar ordförandeskapets prioriteringar

Det blev ett blått parlament
Det blåste högervindar i EU-parlamentsvalet, och det blev en omkastning i majoritetsförhållandet. Nu kan kristdemokrater och konservativa med stöd från liberalerna driva igenom sin politik. Exempel: Barrosso kan väljas om och en höger-liberal ekonomisk politik kan trumfas igenom.
11 jun 09 – EU-parlamentsvalet, valresultat

En kvarts miljon kryssade Marit
Marit Paulsson fick flest personröster i valet till EU-parlamentet. 221 489 väljare kryssade för hennes namn. Det var drygt hälften, 51,46 procent, av alla som röstade på Folkpartiet. Näst mest kryss fick Socialdemkraternas förstanamn Marita Ulvskog. Hon fick 173 894 eller 22,48% av partiets röster.
11 jun 09 – Valmyndigheten, personkryss i EU-parlamentsvalet 2009

De stora partierna mindre i EU-valet
De stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna fick mycket färre röster i valet till EU-parlamentet än i riksdagsvalet i 2006. Socialdemokraterna fick 10,5 procentenheter lägre andel röster och Moderaterna 7,4 procentenheter. Piratpartiet fick 7,1 procent av rösterna, knep ett mandat och är valets stora segrare.
11 jun 09 – Valresultat, svenska siffror, EU-parlamentsval 2009

EU efterlyser samarbete runt Östersjön
EU-kommissionen föreslår en gemensam baltisk strategi för att komma till rätta med miljöproblemen i Östersjöregionen och jämna ut den ekonomiska och sociala utvecklingen i regionen. Men det blir inga nya pengar och inga nya byråkratier.
10 jun 09 – EU, European Union Strategy for the Baltic Sea Region

Valdeltagande
8 jun 09 – Valdeltagande

Konservativa bakåt i Grekland
Greklands styrande, konservativa parti Ny demokrati verkar ha drabbats av ett rejält bakslag vid söndagens EU-val. De första prognoserna visar att partiet ligger sex procentenheter bakom den socialistiska oppositionen Pasok. Det skulle innebära regeringspartiets första förlust på fem år.
8 jun 09

EU-kritiker framåt i Österrike
I Österrike gick EU-kritikern Hans-Peter Martin starkt och fick 17,9 procent av rösterna på söndagen, 3,8 procentenheter mer än i förra valet.
8 jun 09

Borgerliga störst i Finlands EU-val
Konservativa Samlingspartiet och Centern får tre var av de finländska mandaten i EU-parlamentet. Socialdemokraterna får två platser och övriga partier en plats var.
8 jun 09

Regeringspartiet vann i Polen
Styrande Medborgarplattformen (PO) i Polen fick enligt en vallokalsundersökning drygt 45 procent av rösterna i EU-parlamentsvalet. Enligt prognoserna skulle PO, som ingår i den konservativa gruppen EPP, ta 28 av de 50 polska mandaten i parlamentet.
8 jun 09

S-förlust i Slovenien
Den konservativa oppositionen, Sloveniens demokratiska parti, besegrade Socialdemokraterna i söndagens EU-val.
8 jun 09

Konservativa störst i Spanien
Oppositionella konservativa PP i Spanien segrade över det regerande Socialistiska partiet vid söndagens EU-val. Partido popular (PP) låg på 42,2 procent av rösterna vilket innebär 23 parlamentsplatser.
8 jun 09

Brittiska ultrahögern vann plats
EU-valet i Storbritannien bjuder på flera överraskningar. Högerextrema, främlingsfientliga partiet BNP säkrar en parlamentsplats. Regerande Labour verkar bara bli landets tredje största parti efter ett katastrofval, men 16 procents stöd.
8 jun 09

De stora partierna står och stampar
De stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, gjorde dåligt ifrån sig i EU-valet. Socialdemokraternas reslutat är 10 procentenheter sämre än i senaste riksdagsvalet. Moderaternas resultat är 7,5 procentenheter sämre.
8 jun 09 – Valresultat, valmyndigheten

Socialdemokratiskt ras i Stockholm
Socialdemorkaterna blev bara fjärde största parti i Stockholm. Tre andra partier fick fler röster i EU-valet. Moderaterna (23,4 procent), Folkpartiet (17,6 procnet) och Miljöpartiet (16,7 procent) blev större än Socialdemokraterna som fick 15,1 procent av rösterna. Valdeltagandet i Stockhom var 50,7 procent, en ökning med 7,7 procent sedan förra valet.
8 jun 09 – Valresultat, stockholm

Stort danskt valdeltagande
I Danmark blev valdeltagandet rekordhögt enligt Europaparlamentets hemsida. 62,5 procent av danskarna gick och röstade och det är fler än någonsin. Cirka tio procentenheter mer än vid något tidigare val till EU-parlamentet.
8 jun 09

Piratpartiet in, Junilistan ut
Piratpartiet är EU valets stora segrare i Sverige. Partiet kom från ingenstans och fick 7,1 procent och tar därmed plats i EU-parlamentet. OM lissabonfördraget antas får Piratpartiet två mandat, annars stannar det vid ett.
7 jun 09 – Valresultat, prognos

Schlyter vill att Sverige lämnar EU
Miljöpartiets förstanamn i Europaparlamentsvalet Carl Schlyter vill fortfarande att Sverige ska lämna EU, trots att partiet bytt åsikt och vill att Sverge ska vara kvar. Det sa Schlyter i P1-morgons utfrågning på måndagsmorgonen.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Carl Schlyter (mp)

Bohlin pressades på profilfrågor
Svenskarna borde bara få ta in några liter öl, vin och sprit från andra EU-länder, enligt Kristdemokraternas förstanamn i valet till EU-parlamentet Ella Bolin. Men exakt hur mycket kunde hon inte svara på då hon frågades ut i P1-morgon.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Ella Bohlin (kd)

Hökmark försvarar svenska modellen
Moderaternas förstanamn i valet till Europaparlamentet, Gunnar Hökmark, försvarade den svenska modellen med kollektivavtal i Ekots utfrågning. Gunnar Hökmark kallar LO:s kritik efter den så kallade Lavaldomen för skrämselprogaganda.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Gunnar Hökmark (m)

Vänsterpartiet vill ta hem svenska piratjägare
Vänsterpartiets förstanamn i valet till Europaparlamentet, Eva-Britt Svensson, vill att svensk militär ska komma hem från sitt arbete med att skydda transporter i vattnen utanför Somalia. Det sa hon i Ekots utfrågning.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Eva-Britt Svensson (v)

Ingen ska tvingas delta i EU-trupp
Centerpartiet vill avskaffa vetorätten i utrikespolitiken inom EU. Men Sverige ska ändå kunna gå emot ett beslut som fattas av flertalet EU-länder, även om man tar bort vetorätten. De sa Centerpartiets förstanamn inför EU-parlamentsvalet Lena Ek i Ekots utfrågning inför valet.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Lena Ek (c)

Jordbruksstödet Marit Paulsens käpphäst
Jordbruksstödet ska slopas på fem år. Det sa Folkpartiets förstanamn i valet till Europaparlamentet, Marit Paulsen, i Ekots utfrågning. Hon är mycket kritisk till hur det här stödet fördelas i dag.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Marit Paulsen (fp)

Wibe håller hårt om svenska modellen
Junilistans förstanamn i EU-valet, den förre socialdemokraten Sören Wibe, varnar för att en ändring av reglerna för utländsk personal i Sverige kan försvaga den svenska modellen. I Ekots utfrågning i P1 i gav Sören Wibe regeringen rätt i den infekterade frågan.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Sören Wibe (jl)

Ingen euro om Ulvskog får bestämma
Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet Marita Ulvskog är fortfarande motståndare till att införa euron som valuta. Det sa hon i Ekots utfrågning inför EU-parlamentsvalet.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av Marita Ulvskog (s)

Toppkandidaterna
P1-morgons utfrågningar av toppkandidaterna till EU-parlamentet har hållit en hög kvalitet. Camilla Kvartoft har ställt väsentliga frågor, och som regel fått fått raka och upplysande svar. Intervjuerna är väl värda att lyssna på i efterhand, här är direktlänkarna.
4 jun 09 – P1-morgons utfrågningar av toppkandidaterna till EU-parlamentet (webbteve)

Ingen växtvärk för EU
De omhuldade EU-institutionerna har varken briserat eller brustit i utformning eller funktion när EU utvidgades med tio nya länder 2004 och ytterligare två länder 2007, vilket forskarna varnat för. Europeiska Unionens inre strukturer har snarare stärkts. Däremot finns tendenser till maktkoncentration i alla EU:s institutioner, vilket missgynnar särskilt de små länderna, enligt SNS Demokratiråds rapport 2009: Europa efter utvidgningen.
28 maj 09 – SNS: Europa efter utvidgningen

Tjänstedirektivet kräver lagändringar
EU:s tjänstedirektiv ska börja gälla i slutet av december. Det syftar till att underlätta tjänstehandeln inom EU. Enligt regeringens proposition måste 90 lagar, 75 förordningar och ett stort antal föreskrifter ändras, för att anpassas till tjänstedirektivet.
28 maj 09 – Prop 2008/2009:187

LO anslår inga pengar till S i valet
Är LO intresserat av valet till Europaparlamentet? Enligt Socialdemokraterna är det ett viktigt val för jobben och kollektivavtalen. Men LO har inte anslagit en krona till partiets valrörelse.
28 maj 09

Alltinget till EU-omröstning
Den isländska regeringen begärde på torsdagen att den isländska riksdagen, alltinget, går till omröstning i EU-frågan.
28 maj 09

Svenskar bäst på öppenhet i EU
De svenska ledamöterna i EU-parlamentet är bäst i unionen på att rösta för öppenhet och mot slöseri med skattebetalarnas pengar, enligt en färsk rankning från brittiska Open Europe.
25 maj 09

Inte aktuellt med ny omröstning
En majoritet skulle rösta ja till euron om det var folkomröstning i dag, visar en ny opinionsundersökning. Men det är inte aktuellt med någon ny folkomröstning i frågan, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.
25 maj 09

Sahlin på bussturné i Mälardalen
Socialdemokraterna försöker höja temperaturen i EU-valet. Partiledaren Mona Sahlin ska besöka 19 kommuner fram till valet, och i dag inledde hon en bussturné i Mälardalen.
25 maj 09

"Passivitet inför EU:s rovfiske"
EU:s fiskeavtal med Västafrika har haft en negativ inverkan på det lokala fisket konstaterar Naturskyddsföreningen i en rapport. Både den nuvarande och den förra regeringen bär ansvar för detta, skriver några debattörer på Dagens Nyheters debattsida.
25 maj 09

Kris- och klimatoro inför EU-valet
När svenskarna får ranka de viktigaste EU-valfrågorna hamnar jobb och miljö i topp, visar en undersökning från Demoskop och Expressen. 32 procent anser att arbete och ekonomi är viktigast, därefter klimatet.
24 maj 09

Många osäkra väljare inför EU-valet
Var tredje väljare vet inte vilket parti de ska rösta på i valet till EU-parlamentet om två veckor. Förmodligen väntar stora svängningar i sympatierna, framgår av en Sifo-undersökning.
23 maj 09

Skop: S störst inför EU-valet
Två veckor före EU-parlamentsvalet är Socialdemokraterna största parti i Skops mätning. Sex av tio tillfrågade har tänkt rösta men många är osäkra på vilket parti.
22 maj 09

EU-parlamentet styrs av rödblå allians
Det råder stor samstämmighet mellan socialdemokrater och konservativa i EU-parlamentet. Men fullständiga analyser är svåra att göra, eftersom tillgängliga data inte täcker alla omröstningar.
20 maj 09 – Databasen VoteWatch, Voting Patterns in the Sixth European Parliament, DN Debatt: “S och M röstar likadant vid omröstningar i EU”

Tvist om ekonomi och kollektivavtal
Några skiljelinjer blev tydliga när valrörelsen inför EU-valet drog i gång på allvar på onsdagen med riksdagens partiledardebatt. Åsikterna gick mest isär när det gäller de svenska kollektivavtalen, klimatpolitiken och rätten att fritt välja sjukvård i hela EU-området.
20 maj 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:122

Dålig kännedom om EU-valet
Nästan varannan väljare vet inte att det är val till EU-parlamentet i juni, visar en undersökning som Synovate gjort för Dagens Nyheter. Mätningen visar även att Piratpartiet har stöd nog för att få plats i EU-parlamentet.
20 maj 09

EU-debatt: Tjat om valdeltagande
Sluta upprepa att valdeltagandet blir lågt och framställ inte EU-parlamentet som någonting svårt. Det var några av förslagen från flera tunga EU-kandidater i en debatt om varför medierna misslyckas med EU-bevakningen.
18 maj 09

Junilistan vill ha omröstning om EU-försvar
Om Sverige ska delta i EU:s gemensamma försvar kräver Junilistan en folkomröstning. Det framgick när det EU-kritiska partiet inledde sin kampanj inför Europaparlamentsvalet.
16 maj 09

EU på Gahrtons vis
Kasta ballasten och segla vidare med ett lättare EU! Den tidigare EU-parlamentarikern och grundaren till miljöpartiet, Per Gahrton, tipsar om bantningsåtgärder för den Europeiska Unionen i sin bok Befria EU! Förslag för ett annat Europa.
14 maj 09 – Gahrton, Per: Befria EU

Reinfeldt tvekar om euroomröstning
Statsminister Fredrik Reinfeldt reagerar ljumt på Kristdemokraternas nya linje i eurofrågan och förslag om folkomröstning nästa mandatperiod. "Det har inget med EU-parlamentsvalet att göra", säger statsministern.
9 maj 09

Dålig kunskap om EU-val bland unga
Närmare hälften, 44 procent, av dem mellan 18 och 28 år känner inte till att det är val till Europaparlamentet i år, enligt en undersökning från Novus Opinion. Nästan sju av tio är dock positiva till att rösta.
9 maj 09 – Novus Opinion

S och M dominerar i ny EU-mätning
Socialdemokraterna och Moderaterna dominerar stort i Sifos senaste mätning inför EU-valet. 43 procent av enkätdeltagarna uppger att de tänker rösta på valdagen den 7 juni.
9 maj 09 – Sifo

Dyrare EU-avgift
Sveriges avgift till EU blir 4 miljarder dyrare än beräknat. Kronans försvagning gentemot euron är en orsak. Därmed blir EU-avgiften i år nära 24 miljarder kronor.
16 apr 09 – Prop 2008/2009:99

Den nationella egoismen är farlig
EU:s ledare har anklagat varandra för protektionism. Men efter söndagens extra toppmöte är de överens om att nationell egoism inte är lösningen på den finansiella krisen.
2 mar 09 – EU, EU-toppmöte 1 mars 2009: Pressmeddelande

Ingen vinst gå med i EMU
Vinsten för Sverige att gå med i EMU i form av ökad handel och stabilare valuta, väger inte upp kostnaden för att förlora den självständiga penningpolitiken. Det skriver SNS' Konjunkturråd i en rapport.
27 jan 09 – SNS konjunkturrådsrapport 2009. EMU efter tio år

Riksdagen sa ja till Lissabonfördraget
Efter en lång debatt godkände riksdagen på torsdagkvällen Lissabonfördraget. Beslutet togs med röstsiffrorna 243 mot 39. På nejsidan stod endast vänsterpartiet och miljöpartiet samt en udda centerpartist.
20 nov 08 – UU 2008/2009:8, Snabbprotokoll 2008/2009:32

Ett nej är inte alltid ett nej
Lissabonfördraget är egentligen redan dödförklarat. Den irländska folkomröstningen i våras sa ett klart nej, och därmed borde förslaget ha fallit. Men EU vill inte ta Irlands nej för ett nej.
19 nov 08 – EU, Lissabonfördraget

Ulvskog i topp på s-lista
Som väntat blir det den avgående partisekreteraren Marita Ulvskog som toppar socialdemokraternas lista i valet till EU-parlamentet 7 juni 2009.
15 nov 08

Junilistan räknar svarta får i EU
Junilistan som är motståndare till ökad koncentration av makt till Bryssel, och säger nej till Lissabonfördraget, motiverar sin ståndpunkt med att det i EU-parlamentets partigrupper sitter populister, extremister, homofober, religösa fanatiker och fifflare med osvenska värderingar. Junilistan har gett ut en skrift om EU:s svarta får.
12 nov 08 – Jan Å Johansson: Svarta får i EU-parlamentet

Kravet på EU-utträde slopas
55 procent av miljöpartiets medlemmar vill att partiet slutar kräva att Sverige ska lämna EU, enligt en omröstning som partiet har genomfört under september. Därmed slopas kravet på utträde.
6 okt 08

Miljöpartiet röstar om EU-utträde
Ska miljöpartiet fortsätta tycka att Sverige ska lämna EU? Den frågan ska medlemmarna ta ställning till i omröstningar som hålls i september, enligt ett pressmeddelande från partiet.
2 sep 08

Sahlin vill ratificera
Socialdemokraterna är oeniga om hur snabbt den svenska riksdagen ska anta Lissabonfördraget när irländarna sagt nej. Mona Sahlin tycker att den svenska planeringen ligger fast, men Morgan Johansson vill avvakta. Även Wanja Lundby-Vedin, LO, vill skjuta på godkännandet.
18 jun 08

Reinfeldt vill hålla liv i EU-fördraget
Statsminister Fredrik Reinfeldt räknar med Sverige kan godkänna EU:s nya fördrag i höst. Han bedömer att EU försöker hitta särlösningar för irländarna, efter deras nej i folkomröstningen.
18 jun 08

Fördraget ska inte dödförklaras
Irlands nej till Lissabonfördraget måste analyseras mera, och EU:s utrikesministrar vill inte dödförklara avtalet. Sverige fortsätter processen för ett godkännande.
16 jun 08

Irland röstade nej
Lissabonfördraget har punkterats. Än en gång har en folkomröstning stoppat toppolitikernas ambitioner att bygga ett Europas förenta stater. När alla valdistrikt var räknade på fredag eftermiddagen stod det kart att irländarna röstat nej till Lissabonfördraget. 53 procent röstade nej; och 47 procent röstade ja.
13 jun 08 – Ds 2007:48, Karta, EU-länder, ratifikationsprocessen

Miljöpartiets EU-motstånd mjuknar
Miljöpartiets kongress kan komma att slopa sin gamla hjärtefråga att Sverige ska lämna EU. Det visar en kartläggning TT gjort över ombudens inställning.
13 maj 08

EU:s jordbrukstöd är för stort
EU:s budget speglar gårdagens frågor snarare än framtidens. Det skriver riksdagen, som vill flytta pengar från jordbruk till miljöarbete.
10 apr 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:93

Nationella register tillgängliga i hela EU
Sverige ska delta i EU:s gränslösa terroristbekämpning föreslår regeringen. Deltagandet i EU:s “Prümrådsbeslut” innebär ett utbyte av information om DNA-profiler, fingeravtryck och fordon mellan EU-länderna.
18 mar 08 – Prop 2007/2008:83

- Låt folket rösta om EU-fördraget
De partier som vill ha en folkomröstning om Lissabonfördraget får oväntat eldunderstöd från enskilda ledamöter från centerpartiet och kristdemokraterna. Riksdagens EU-debatt visade att alliansen inte är ense om det viktiga vägval som unionen står inför.
6 mar 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:74

EU:s egna intressen styr
Invandring, utvidgning och frihandel är några av de utrikespolitiska frågor som EU-kommissionen lägger störst vikt vid inför 2009.
28 feb 08 – EU-kommissionen

Charmoffensiven har prioritet
EU-kommissionen har listat vilka inrikesfrågor den vill prioritera under 2009.
28 feb 08 – EU-kommissionen

Kapitalet rörlighet ska öka
Upphovsrätt, monopoljakt och enkla betalningar över gränserna. Det är några exempel på den ekonomiska politik som EU-kommissionen vill driva 2009.
28 feb 08 – EU-kommissionen

Lissabonfördraget ger EU mer makt
På torsdagen signerade EU:s ledare Lissabonfördraget, som till innehållet är en kopia av den konstitution som fransmän och holländare stoppade för drygt 2 år sedan. Tendensen i det nya fördraget är att EU:s överstatliga institutioner får ökad makt och att nationella regeringar och parlament förlorar makt.
13 dec 07 – EU, Lissabonfördraget

Varannan damernas på moderatlista
När moderaterna går till EU-val 2009 blir det med varannan damernas i toppen på listan. Partistyrelsen har beslutat att de fyra översta namnen ska bestå av två kvinnor och två män.
5 dec 07

Dags för ny dansk EU-omröstning
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen vill ha en folkomröstning om landets undantag från EU:s regler. Men han betonade särskilt breda samförståndslösningar när han i dag presenterade regeringsförklaringen.
22 nov 07

Utsläppscirkus runt nytt EU-fördrag
Den 14 december är det EU-toppmöte i Bryssel. Men på vägen dit flyger alla 27 EU-ledarna till Lissabon för underskrift av EU:s nya fördrag. En extra tur på över 75 000 kilometer för de så klimatmedvetna ledarna.
20 nov 07

EU-länderna eniga om ett nytt fördrag
EU-länderna är ense om ett nytt fördrag – nästan identiskt med den nedröstade konstitutionen. Med fördraget får EU en "utrikesminister" och en president. Sverige får fler platser i EU-parlamentet – men genast kommer kravet på en svensk folkomröstning.
19 okt 07 – Portugal 2007: European leaders ratify Treaty of Lisbon

EU:s ledare ense om nytt fördrag
Fransmännen och holländarna sa nej. Men EU:s ledare säger ja. Efter några kosmetiska förändringar - som slopandet av flagga och hymn - ska ett nytt fördrag klubbas igenom.
24 jun 07 – EU: Toppmötets slutsatser

Majoritet för folkomröstning
En majoritet av svenska folket vill folkomrösta om EU:s nya fördrag. Störst är stödet bland yngre, LO-medlemmar och glesbygdsbor. Dessutom syns tydliga skillnader mellan höger och vänster, enligt en färsk undersökning.
21 jun 07 – Synovate: Svenska folket om EU:s nya fördrag

Regeringen ligger lågt inför EU-möte
Regeringen ligger lågt inför EU-toppmötet i Bryssel om en månad. EU-minister Cecilia Malmström vill ändra så lite som möjligt i den tidigare fördragstexten och tänker inte ta upp frågan om EU-parlamentets flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg. Kravet på folkomröstning avvisas bestämt.
22 maj 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:110

Östra Europa eget politikområde
Utvecklingssamarbetet med Östeuropa, inklusive Västra Balkan, Södra Kaukasien och Turkiet blir ett eget politikområde. Biståndsminister Gunilla Carlsson driver på för en fortsatt utvidgning av EU.
18 apr 07 – Prop 2006/2007:100

EU firades i Berlin
I helgen samlades EU:s ledare i Berlin för att uppmärksamma femtioårsdagen av det europeiska samarbetet. Mötet kan betraktas som lugnet före stormen. Nästa gång stats- och regeringscheferna träffas ligger en upptinad konstitution på bordet.
28 mar 07 – EU: Berlindeklarationen

EU storsatsar på förnybar energi
EU tar täten i klimatarbetet och lovar att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020. Under samma period ska andelen förnybar energi mer än tredubblas. Målen är bindande.
12 mar 07 – EU: Toppmötets slutsatser

EU överens om minskade utsläpp
EU:s miljöministrar är överens om att sänka unionens utsläpp av växthusgaser med 20 procent till 2020. Om EU lyckas sy ihop en internationell överenskommelse ska målet höjas till 30 procent.
21 feb 07 – Regeringen: Rådsmöte den 20 februari

EU kräver minskade utsläpp
EU-kommissionen vill minska utsläppen av växthusgaser inom unionen med 20 procent till 2020, meddelade kommissionens ordförande José Manuel Barroso på onsdagen. Det är en rejäl sänkning av målen jämfört de 30 procent som bland andra Sverige och Tyskland föreslagit.
10 jan 07 – Energi- och klimatpaket för minskade utsläpp

Två nya länder tog klivet in i EU
Bulgarien och Rumänien firade in det nya året med att ta klivet in i den Europeiska unionen. Därmed består EU av 27 medlemsstater och nästan en halv miljard medborgare.
2 jan 07 – EU: Arbetsprogram för det tyska ordförandeskapet

EU håller dörren öppen
Förhandlingarna med Turkiet går vidare. Men landet måste öppna sina flygplatser och hamnar för Cypern. Det meddelade EU:s ledare i samband med helgens toppmöte i Bryssel. Även Serbien välkomnas in i unionen.
20 dec 06 – EU: Toppmötets slutsatser

Euron lockar allt färre svenskar
Stödet för Sveriges EU-medlemskap ökar. Samtidigt växer misstron mot euron. En klar majoritet vill behålla kronan, visar SCB:s undersökning.
19 dec 06 – EU: EU-sympatier november 2006

Omstridd kemikalielag klubbad av EU
På onsdagen antog EU-parlamentet det kompromissförslag till ny kemikalielag som förhandlats fram efter år av strider mellan miljöintressen och kemiindustrin.
14 dec 06 – EU: REACH

Nytt bakslag för Turkiet
Turkiets väg till EU blir allt längre. På måndagen enades EU:s utrikesministrar om att frysa delar av förhandlingarna med Turkiet, eftersom landet vägrar att öppna sina hamnar och flygplatser för EU-landet Cypern.
13 dec 06 – EU: Rådets slutsatser

EU bromsar samtal med Turkiet
Medlemskapsförhandlingarna mellan EU och Turkiet hotar nu att kollapsa. Detta sedan EU-kommissionen dragit i nödbromsen och förordat en hårdare linje mot Ankara. Oacceptabelt, anser den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan.
29 nov 06 – EU-kommissionen: Medlemskapsförhandlingar med Turkiet

Fritt fram för tjänster inom EU
EU:s omstridda tjänstedirektiv klubbades igenom av EU-parlamentet på onsdagen. Flera år av politiskt käbbel är därmed över. EU:s ledare väntas ge sitt godkännande före årsskiftet.
15 nov 06 – EU: Parlamentet godkände tjänstedirektivet

EU riktar skarp kritik mot Turkiet
Det återstår mycket att göra i Turkiet innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt. Det fastslår EU-kommissionen i en ny rapport. Yttrandefriheten och kurdernas rättigheter måste stärkas.
8 nov 06 – EU-kommissionen: Utvidgningsrapport 2006

EU-kommissionen vill spola kröken
Det sups för mycket i Europa, anser EU-kommissionen. Nu har en ny strategi tagits fram som ska få fler européer att spola kröken.
25 okt 06 – EU-kommissionen: Strategi för att minska alkoholens skadeverkningar

Rumänien och Bulgarien in i EU
EU fortsätter att växa. Den 1 januari nästa år ansluter sig Rumänien och Bulgarien till unionen, som växer med 30 miljoner invånare.
29 sep 06 – EU-kommissionen: Översynsrapport Rumänien och Bulgarien

Ny EU-grundlag kvar i frysboxen
Förslaget till nytt EU-fördrag blir kvar i frysboxen minst ett år till. Det beslutade EU:s ledare vid helgens toppmöte i Bryssel. Tysklands förbundskansler Angela Merkel får en nyckelroll när förhandlingarna återupptas.
19 jun 06 – EU, Toppmöte 15-16 juni 2006

Svalt svenskt EU-engagemang
Svenskarnas EU-engagemang är fortsatt svalt. Färre än hälften tycker att medlemskapet är bra. Nästan var tredje anser att utvecklingen går åt fel håll, visar den senaste EU-barometern.
9 maj 06 – EU: Europabarometern maj 2006

Ryskt gasberoende bekymrar EU
Fler jobb, ökad jämställdhet och en gemensam europeisk energipolitik. Det var några av huvudpunkterna vid förra veckans EU-toppmöte. Beroendet av rysk gas oroar EU:s ledare.
28 mar 06 – EU: Toppmöte 23-24 mars 2006

Den ”polske rörmokaren” kvar i öst
De ”polska rörmokarna” har liksom nästan alla andra nya EU-medborgare valt att stanna kvar i sin hemländer, visar en ny rapport från EU-kommissionen. Den ”sociala turismen” har helt uteblivit.
9 feb 06 – EU-kommissionen: Arbetskraftsinvandring från nya EU-länder

Österrike ny EU-ordförande
Vid årsskiftet lämnade Storbritannien över EU:s ordförandeklubba till Österrike. På dagordningen står bland annat den nya grundlagen, som lades på is efter folkomröstningarna i Frankrike och Holland förra året.
3 jan 06 – EU, Rådets verksamhetsprogram för 2006

Makedonien ett steg närmare EU
EU:s utvidgning fortsätter. Vid förra veckans toppmöte i Bryssel godkändes Makedonien som kandidatland. Makedonien är det tredje landet från forna Jugoslavien som ansöker om EU-medlemskap.
19 dec 05 – EU, Toppmöte 15-16 december 2005

EU:s ledare överens om budget
Sent på lördagskvällen enades EU:s ledare om en ny långtidsbudget. Tyskland blir unionens största nettobetalare, Storbritannien går med på att minska sin rabatt och Frankrike öppnar för en reformering av jordbruksstödet.
19 dec 05 – EU, Toppmöte 15-16 december 2005

Borgerligt krav på ett vassare EU
Smalare men vassare är den ledande principen för de borgerligas gemensamma EU-politik. Frågor som faller utanför unionens kärnområden borde rensas bort från EU:s bord, menar de fyra allianspartierna.
24 nov 05 – Allians för Sverige: Möjligheternas Europa

EU 2004-kommittén får fortsätta
EU 2004-kommittén skulle egentligen ha avvecklats förra året. Men för fjärde gången i ordningen förlänger nu regeringen uppdraget. Det statliga EU-kampanjandet ska fortgå hela nästa år, enligt regeringens direktiv.
10 nov 05 – Dir 2005:113

Turkiet får börja förhandla med EU
Efter segdragna förhandlingar och ett hotande fiasko lyckades EU:s utrikesministrar slutligen nå en överenskommelse sent på måndagskvällen. Turkiet och Kroatien bjuds nu in till förhandlingar om framtida medlemskap i unionen.
4 okt 05 – EU: Rådsmöte den 2-3 oktober 2006

EU behövs när USA sviker
USA har visat sig vara en svag garant för global stabilitet och säkerhet. Ett starkare EU behövs som motvikt till den amerikanska dominansen, anser kd-ledaren Göran Hägglund och EU-parlamentarikern Anders Wijkman.
23 sep 05 – Hägglund, Göran och Wijkman, Anders: Framtid i Europa

EU en historisk parentes
EU kommer att växa geografiskt, men samtidigt krymper unionens politiska och ekonomiska betydelse. Det förutspår debattören, journalisten och författaren Mats Johansson, som räknar med att den globala marknaden ska ta över.
16 sep 05 – Johansson, Mats: Nästa Europa. Bortom ja och nej

Falskt larm om ”social turism”
I veckan publicerades en första rapport om européernas flyttvanor inom EU efter östutvidgningen. Kartläggningen visar att statsminister Göran Perssons farhågor var kraftigt överdrivna. Det blev ingen ”social turism”.
8 sep 05 – Ecas: Report of the free movement of workers in EU-25

EU:s flyktingnormer utreds
En särskild utredare ska på regeringens uppdrag undersöka hur den svenska utlänningslagstiftningen förhåller sig till EU:s direktiv om miniminormer för flyktingar.
6 sep 05 – Dir 2005:88

Vårens EU-förslag
Politiken på europeisk nivå utformas i en byråkratisk-politisk process där EU-kommissionens förslag utgör den formella startpunkten. EU-kommissionens förslag under våren 2005 sammanfattas här i en rubriklista, sorterad på ämnesområden (departementsvis).
8 jul 05

Fortsatt förvirring om EU-grundlag
Förvirringen om EU:s nya grundlag kvarstår även efter förra veckans toppmöte. Medan flera länder, däribland Sverige, begär "time out", kommer andra att gå vidare med ratificeringsprocessen. Tvisterna om unionens långtidsbudget kvarstår.
20 jun 05 – EU, Toppmöte 16-17 juni 2005

Brittisk EU-omröstning ställs in
Krisen efter Frankrikes och Hollands nej till EU:s nya grundlag tilltar nu i styrka. På måndagen tillkännagav utrikesminister Jack Straw att den brittiska folkomröstningen ställs in. Det finns ingen konstitution att rösta om, förklarade han.
7 jun 05 – Storbritanniens utrikesminister Jack Straw om EU:s nya fördrag

Rungande EU-nej även i Holland
Frankrikes "non" följdes på onsdagen upp av ett holländskt "nee" till den nya EU-grundlagen. Segermarginalen var liksom valdeltagandet större än väntat. Om drygt två veckor samlas EU:s ledare till krismöte i Bryssel.
2 jun 05 – EU, Nederländernas folkomröstning om EU:s fördrag

Ohly hotar bryta med regeringen
Frankrikes nej till EU:s nya grundlag har skruvat upp tonläget även i den svenska inrikesdebatten. Nu hotar vänsterpartiet att lämna samarbetet med regeringen om inte fördraget slängs i papperskorgen.
31 maj 05 – Svenska kommentarer till Frankrikes folkomröstning

Klart franskt nej till EU:s fördrag
Med röstsiffrorna 55 procent emot och 45 procent för avvisade fransmännen EU:s nya fördrag på söndagskvällen. Frankrikes "non" skakar om EU-bygget rejält, och många undrar nu vart unionen är på väg.
30 maj 05 – EU, Frankrikes folkomröstning om EU:s fördrag

Bestämt nej till ny folkomröstning
Frågan om EU:s nya konstitution ska avgöras i riksdagen och ingen annan stans. Det fastslog återigen statsminister Göran Persson och de borgerliga partiledarna, vid fredagens riksdagsdebatt.
29 apr 05 – Snabbprotokoll 2004/2005:115

EU:s tillväxtpolitik hämmar miljön
Den ekonomiska tillväxten går före satsningar på miljön och sociala reformer när EU ska bli världsbäst. Detta hämmar miljöarbetet och är dessutom ett slöseri med unionens samlade resurser, skriver den förre finansministern Allan Larsson i en ny forskningsantologi.
29 apr 05 – Gustavsson, Sverker; Oxelheim, Lars och Wahl, Nils (red): Lissabonstrategin i halvtid

Bulgarien rycker allt närmare EU
Rumänien och Bulgarien rycker allt närmare ett medlemskap i EU. På måndagen undertecknade de båda länderna ett anslutningsfördrag som tilldelar dem observatörsstatus inom unionen. Målet är ett fullvärdigt medlemskap 2007.
26 apr 05 – EU, Rumäniens och Bulgariens anslutning till Europeiska unionen

”Självgoda svenskar ratar Bryssel”
Trots att flera svenska hjärtefrågor lyfts fram i EU de senaste tio åren framstår Bryssel fortfarande som ett rött skynke i den svenska debatten. Det är dags att göra upp med självgodheten, menar författaren och journalisten Emily von Sydow.
8 apr 05 – von Sydow, Emily: Från ordförandeskap till utanförskap

EU stoppar samtal med Kroatien
EU beslutade på onsdagen att stoppa de planerade medlemskapsförhandlingarna med Kroatien. Orsaken är att landet inte fullt ut samarbetar med krigsförbrytartribunalen i Haag, uppger EU:s utrikesministrar.
17 mar 05 – EU, Rådets slutsatser om Kroatien

Fördraget måste godkännas av alla
Det räcker med att ett land säger nej till EU:s nya fördrag för att konstitutionen ska falla. Att börja trixa med uteslutningar eller undantag för enskilda länder strider mot unionens rättsakter, menar Bruno de Witte, professor i europarätt.
21 feb 05 – Sieps: Ratificeringen av EU:s nya fördrag - vad händer om den misslyckas?

Klart spanskt ja till EU:s nya fördrag
Spanjorerna var på söndagen först ut att direkt i en folkomröstning ta ställning till EU:s nya grundlag. Resultatet blev ett rungande ja, vilket väcker hopp hos EU:s ledare över hela kontinenten. Men röstdeltagandet var lågt.
21 feb 05 – EU, Kommissionens ordförande José Manuel Barroso om den spanska omröstningen

Stora risker med tjänstedirektivet
Enligt EU-kommissionen utgör tjänstedirektivet den viktigaste byggstenen i EU:s Lissabonstrategi. Men direktivet innehåller flera kontroversiella förslag, som riskerar att leda till en kapplöpning mot botten, menar juristen Ida Otken Eriksson.
16 feb 05 – Gustavsson, Sverker; Oxelheim, Lars och Wahl, Nils (red): Lissabonstrategin i halvtid

Jobbsatsningar ska få fart på EU
Jobben och tillväxten stod i fokus när José Manuel Barroso presenterade EU-kommissionens halvtidsöversyn av de så kallade Lissabonmålen förra veckan. Däremot tycks arbetet för ett mer socialt och långsiktigt hållbart Europa vara satt på undantag.
11 feb 05 – EU-kommissionens handlingsplan för Lissabonstrategin

Luxemburg ny ordförande i EU
Vid nyårsskiftet tog Luxemburg över EU:s ordförandeklubba från Holland. På dagordningen står bland annat EU:s långtidsbudget och halvtidsöversynen av de så kallade Lissabonmålen. Dessutom inleds medlemskapsförhandlingar med Kroatien.
5 jan 05 – EU, Ordförandeskapets prioriteringar

EU-parlamentet godkände fördrag
Med en överväldigande majoritet godkände EU-parlamentet på onsdagen EU:s nya grundlag. Men fördraget måste undertecknas av samtliga medlemsländer innan det kan träda i kraft. Två länder har hittills sagt ja. Minst nio ska folkomrösta.
30 dec 04 – EU-parlamentet

EU:s ledare gav Turkiet grönt ljus
EU:s ledare gav som väntat grönt ljus för Turkiet att inleda förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap. Men beslutet fattades efter mycket tuffa förhandlingar, där Turkiet indirekt tvingades erkänna Cyperns självständighet.
20 dec 04 – EU, Toppmöte 16-17 december 2004

Tvärstopp för EU:s långtidsbudget
EU:s ledare enades under toppmötet i Bryssel om en resolution som välkomnar utvecklingen i Ukraina. Man fattade också beslut om att avveckla vapenembargot mot Kina. Men när det gäller fördelningen av unionens pengar är positionerna låsta.
20 dec 04 – EU, Toppmöte 16-17 december 2004

Bulgarien och Rumänien snart i EU
Bulgarien och Rumänien kommer allt närmare ett EU-medlemskap. En stor majoritet av EU-parlamentarikerna gav under veckans session i Strasbourg de båda länderna sitt stöd för ett snabbt inträde i unionen, förutsatt att reformerna går vidare.
16 dec 04 – EU-parlamentet

EU-parlamentet backar upp Turkiet
Låt Turkiet inleda förhandlingar om ett fullvärdigt medlemskap i den Europeiska unionen. Den uppmaningen gav EU-parlamentet till unionens ledare inför veckans toppmöte i Bryssel.
16 dec 04 – EU-parlamentet

Nya EU-kommissionen godkänd
EU-parlamentet gav på torsdagen klartecken till José Manuel Barrosos nya EU-kommission. Därmed är den segdragna processen med att utse Romano Prodis efterträdare slutligen över. De nya kommissionärerna tillträder i Bryssel redan på måndag.
18 nov 04 – EU, Parlamentets omröstning

Vetorätten för asylpolitiken slopas
EU:s ledare enades vid veckans toppmöte om att slopa vetorätten för asylpolitiken redan i april nästa år. Det innebär att Sverige mot sin vilja kan tvingas att skärpa sina regler för flyktingar och asylsökande.
7 nov 04 – EU, Toppmötets slutsatser

EU-rådet gav Barroso grönt ljus
EU:s ledare gav under veckans toppmöte grönt ljus för José Manuel Barrosos nya EU-kommission. Om även parlamentet ger sitt godkännande kan de nya kommissionärerna tillträda i Bryssel redan i november.
6 nov 04 – EU, Toppmötets slutsatser

Lissabonmålen utreds nästa år
EU ska bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi 2010. Det fastslog EU:s ledare i Lissabon för fyra år sedan. Men snart halvvägs är målen fortfarande avlägsna, vilket tvingar medlemsländerna att i grunden se över sina insatser.
6 nov 04 – EU, Toppmötets slutsatser

Irak får pengar från EU
Iraks premiärminister Iyad Allawi lämnade i fredags EU:s toppmöte med ett löfte om nästan 300 miljoner kronor. Pengara ska gå till insatser som krävs för att det planerade parlamentsvalet i Irak ska kunna genomföras i januari nästa år.
6 nov 04 – EU, Toppmötets slutsatser

Statlig EU-propaganda i ny skepnad
Nästa år upphör statens stöd till organisationer som driver opinion i EU-frågan. Den statliga EU 2004-kommittén som själv varit en del av opinionsmaskineriet föreslår att staten fortsätter att dela ut bidrag till organisationer som propagerar i EU-frågan, och att en ny nämnd tar hand om detta.
5 nov 04 – SOU 2004:82

Barroso presenterade nytt EU-lag
På torsdagen presenterade EU-kommissionens blivande ordförande José Manuel Barroso sin nya laguppställning. Varken italienaren Rocco Buttiglione eller lettiskan Ingrida Udre platsar i det nya EU-laget. Ungraren Laszlo Kovacs tvingas byta position.
5 nov 04 – EU, Barrosos nya kommission

EU-fördrag undertecknades i Rom
EU:s ledare samlades på fredagen i Rom för att underteckna det nya EU-fördraget. Men det är fortfarande oklart när fördraget kan träda i kraft. Minst åtta länder ska hålla folkomröstningar.
29 okt 04 – EU, Fördraget undertecknat i Rom

EU-stöd slår ut fattiga jordbruk
EU:s jordbrukspolitik skapar stora problem för många utvecklingsländer. Höga tullar och dumpade överskott gör det svårt för många jordbrukare att konkurrera på såväl hemmamarknaden som världsmarknaden.
28 okt 04 – Skriv 2004/2005:4

Barroso byter laguppställning
Inför ett hotande nederlag i EU-parlamentets omröstning valde José Manuel Barroso att dra tillbaka sin nya kommission. Jag behöver mer tid, förklarade den tilltänkte ordföranden.
27 okt 04 – EU-kommissionen

Lättare att flytta inom EU
Från och med 2006 blir det lättare för alla EU-medborgare att flytta inom unionen. Bland annat genom att kravet på uppehållstillstånd slopas i de nya EU-bestämmelserna.
25 okt 04 – Dir 2004:127

Barroso tar Buttiglione i försvar
EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor gav rött kort åt den föreslagna kommissionären Rocco Buttiglione. Men den omstridde italienaren får stöd av kommissionens tillträdande ordförande José Manuel Barroso.
14 okt 04 – EU, Parlamentets utfrågningar av kommissionen, EU, Nominerade kommisionärer

Turkiet ett steg närmare EU
EU-kommissionen gav som väntat grönt ljus för Turkiet att inleda förhandlingar om ett EU-medlemskap. Men vägen är lång, och frågan är om turkarna någonsin kommer att bli accepterade som fullvärdiga medborgare i den europeiska gemenskapen.
11 okt 04 – EU-kommissionen

Mer tid för EU 2004-kommittén
I april 2001 tillsattes en parlamentarisk kommitté, EU-2004-kommittén, med uppdrag att stimulera och utveckla den svenska Europadebatten. Updraget skulle vara slutfört den 1 september 2004, men har förlängts till den 1 januari 2005.
17 sep 04 – Dir 2004:79

Fortsatt konservativ kommission med Barroso
José Manuel Barroso, som väntas bli godkänd som kommissionens nye ordförande den 1 november, kommer att leda en kommission där högerpolitiker och liberaler är i majoritet.
10 sep 04 – EU, Nominerade kommisionärer

EU-förslag
Politiken på europeisk nivå utformas i en byråkratisk-politisk process där EU-kommissionens förslag utgör den formella startpunkten. EU-kommissionens förslag under våren 2004 sammanfattas här i en rubriklista, sorterad på ämnesområden.
9 jul 04

Enighet om det nya EU-fördraget
EU:s stats- och regeringschefer enades om innehållet i EU:s nya grundlag vid toppmötet i Bryssel den 17 - 18 juni. Nästa stora utmaning blir att vinna de europeiska folkens gunst.
24 jun 04 – EU, Regeringskonferensen, dokument CIG 85/4, EU, Regeringskonferensen, dokument CIG 81/04, EU, Regeringskonferensen, dokument CIG 50/03, EU, Sammanfattning av överenskommelsen om konstitutionsfördraget (engelsk text 2004-06-18)

Ingen efterträdare till Prodi
EU:s stats- och regeringschefer misslyckades med att utse en efterträdare till kommissionens avgående ordförande Romano Prodi. Frågan blev till slut så infekterad att den irländske ordföranden Bertie Ahern tvingades avbryta förhandlingarna.
23 jun 04

Freivalds nöjd med fördraget
Det var en mycket nöjd Laila Freivalds som presenterade EU:s nya grundlag för EU-nämnden i Stockholm. Överenskommelsen gör unionen mer öppen och demokratisk, hävdade utrikesministern. Men hon fick genast mothugg av vänsterpartiet och miljöpartiet.
23 jun 04 – Information från regeringen om Europeiska rådets möte i Bryssel den 17 och 18 juni

EU öppnar för Kroatien
I maj genomfördes den största utvidgningen i EU:s historia. Och nu står tre nya länder på tur. Först väntas Bulgarien och Rumänien ansluta sig till unionen. Som nummer tre i kön står Kroatien. Men Turkiet får vänta.
23 jun 04 – EU, Ordförandeskapets slutsatser, 2004-06-18

Oenighet om Prodis efterträdare
EU:s stats- och regeringschefer misslyckades på torsdagen med att utse en efterträdare till kommissionens avgående ordförande Romano Prodi. Frågan blev till slut så infekterad att den irländske ordföranden Bertie Ahern tvingades avbryta förhandlingarna.
18 jun 04 – IGC, Bryssel 17-18 juni 2004.

Slutförhandlingar om EU-fördrag
På torsdagen samlades EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att förhandla om en ny europeisk grundlag. Men förutsättningarna kunde ha varit bättre. Flera deltagare är rejält omskakade efter förra veckans EU-parlamentsval.
17 jun 04 – EU, Ordförandeskapets utkast till toppmötesslutsatser

EU-skeptiker slår ut EU-vänner
De socialdemokratiska väljarna kryssade in EU-kritiska Anna Hedh i EU-parlamentet. Partiets valberedning hade placerat henne på 31:a plats på socialdemokraternas lista, men s-väljarna ville annorlunda - personrösterna förde upp henne på tredje plats.
16 jun 04 – Slutresultat, personröster i EU-valet

Fortsatt konservativ dominans i EU
De konservativa vann stora framgångar i länder som Tyskland och Storbritannien. Därmed försvarade man sin position som största partgrupp i Europaparlamentet. Men för att kunna utöva någon egentlig makt är man beroende av stöd från socialisterna.
16 jun 04 – Valresultat, EU-parlamentet 2004

Parlamentets folkliga legitimitet ökar inte
Endast 45,5 procent av européerna röstade i EU-parlamentsvalet - den lägsta siffran hittills. I Sverige blev det bara 37,2 procent. Budskapet tycks vara att EU-parlamentet inte ska ha mer makt.
15 jun 04 – Valresultat, EU-parlamentet 2004

Fiasko för de etablerade partierna
Fyra månader - det var allt uppstickaren Junilistan behövde för att slå knock på sina motståndare. Alla etablerade partier utom centern gick bakåt vid söndagens EU-val. Miljöpartiet tappade nästan fyra av tio väljare och socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1911.
14 jun 04 – EU-parlamentsvalet, 13 juni 2004

Framgång för junilistan
Junilistan fick överraskande 14,4 procent och tre mandat i EU-parlamentsvalet. Socialdemokraterna gjorde ett uselt val och fick endast 24,7 procent. Även moderaterna tappade till junilistan, partiet fick 18,2 procent. Endast 37,2 procent deltog i valet.
14 jun 04 – EU-parlamentsvalet, 13 juni 2004

Drömmen om det röda Europa
EU lider av ett stort demokratiskt underskott. Men såväl de notoriska ja-sägarna som nej-sägarna saknar en trovärdig politisk vision. Samarbetet måste därför slå in på en tredje väg - mot ett folkets och mångfaldens Europa, skriver Ursula Berge.
10 jun 04 – Dahlsson, Henrik (red): Vägval för Europa

EU och den liberala visionen
Det som började som en lysande idé har utvecklats till en odemokratisk och centralstyrd koloss. EU behöver därför en ny konstitution som tydligt omfördelar makten - från byråkraterna till folket, menar Johan Norberg.
10 jun 04 – Dahlsson, Henrik (red): Vägval för Europa

Europa ingen motvikt till USA
Den europeiska vänsterns vurm för EU bygger på två felaktiga antaganden. Nämligen att EU skulle utgöra en motvikt till den internationella storfinansen och till USA. I själva verket förhåller det sig precis tvärt om, hävdar ekonomen Stefan de Vylder.
10 jun 04 – Dahlsson, Henrik (red): Vägval för Europa

”Tjänstedirektivet hot mot Sverige”
När EU-kommissionen presenterade sitt direktiv i januari välkomnades det av regeringen. Flexibelt och horisontellt, löd omdömet. Men sedan dess har tongångarna hårdnat. Förslaget hotar vitala svenska intressen menar nu regeringen.
28 maj 04 – EU, Kommissionens tjänstedirektiv

Svensk vänster undantag i EU
Sverige är landet där vänster är lika med nej och höger lika med ja. Åtminstone när EU kommmer på tal. Men i länder som Frankrike och Storbritannien är det precis tvärtom. Varför, undrar statsvetaren Staffan Kumlin.
17 maj 04 – Gustavsson, Sverker (red): EU, skatterna och välfärden

Nya förhandlingar om EU-fördrag
EU:s ordförande Bertie Ahern reser just nu Europa runt för att förbereda nästa regerings-konferens om EU:s nya grundlag. Förra veckan besökte den irländske premiärministern Sverige för överläggningar med Göran Persson.
10 maj 04 – EU, Irländska ordförandeskapets förslag

Ideologiska perspektiv på EU
Idétraditionerna konservatism, liberalism, socialism och ekologism spelar alltjämt en avgörande roll i europeisk politik, menar statsvetaren Kjell Goldmann. Men hur ska man förhålla sig till EU utifrån dessa ideologier, frågar han sig i boken Övernationella idéer.
13 apr 04 – Goldmann, Kjell: Övernationella idéer

Spanien i fokus på EU-toppmöte
Terrorbombningarna i Madrid den 11 mars sände en chockvåg genom Europa. Nu lovar EU:s ledare att gemensamt slå tillbaka mot terrorn. Man har också enats om att återuppta de strandade grundlagsförhandlingarna, sedan Spanien fått en mer konstitutionsvänlig regering.
29 mar 04 – EU, Ordförandeskapets slutsatser

Borgerligt nej avgjorde EMU-omröstningen
Nej-sidans kampanjmakare - Sören Wibe, Margit Gennser, Nils Lundgren med fler - förklarar nej-segern med att man lanserade flera nej-alternativ: ett borgerligt nej, ett s-nej och miljö-vänster-nej.
18 mar 04 – Dahlsson, Henrik och Johansson, Jan Å (red): Folkets nej - elitens ja

Ideologisk splittring om socialt EU
Det nationella perspektivet har fått en alltför dominerande ställning i den svenska EU-debatten. Det är hög tid att lyfta fram de ideologiska skillnaderna i diskussionen om unionens framtid, anser statsvetaren Karl Magnus Johansson.
17 mar 04 – Paula Blomqvist (Red): Den gränslösa välfärdsstaten

Skräddarsydda direktiv grunden för socialt Europa
EU brottas med allvarliga politiska problem och måste genomgå stora förändringar om vi uppriktigt ska kunna tala om ett socialt Europa. Det skriver den tyske statsvetaren Fritz Scharpf.
17 mar 04 – Paula Blomqvist (Red): Den gränslösa välfärdsstaten

Svenska modellen sårbar inom EU
Den ekonomiska integrationen inom EU har satt den svenska välfärdsmodellen under press. För att hindra en "kapplöpning mot botten" måste politiken inom EU samordnas ytterligare, anser den danske nationalekonomen Torben Andersen.
17 mar 04 – Paula Blomqvist (Red): Den gränslösa välfärdsstaten

Kalla handen för nya EU-länder
Östutvidgningen beskrivs ofta som en av de viktigaste händelserna i vår tid. Muren har fallit och öst och väst har slutligen enats. Men det är med ett kyligt handslag som de nya medlemsländerna välkomnas in i gemenskapen.
15 mar 04 – Skriv 2003/2004:119

Regeringen kräver övergångsregler
Sverige har varit ett av de mest pådrivande länderna inför östutvidgningen. Men sedan statsminister Göran Persson varnat för "social turism" har tongångarna hårdnat. Den fria rörligheten för de nya EU-medborgarna måste begränsas, skriver regeringen i sitt förslag till övergångsregler.
15 mar 04 – Skriv 2003/2004:119

Junilistan stämmer in i EU-kritik
De etablerade partiernas EU-parlamentariker agerar som lobbyister för ett överstatligt EU och representerar inte sina väljare, skriver Junilistan i sin programförklaring. Men frågan är vad den nya organisationen själv vill med Europasamarbetet.
16 feb 04 – Junilistans idéprogram

Ekofinrådet dras inför EG-domstolen
Tyskland och Frankrike har större budgetunderskott än vad stabilitetspakten tillåter. Men finansministrarna i Ekofinrådet har låtit det passera. Nu har kommissionen reagerat mot detta genom att dra rådet inför EG-domstolen.
20 jan 04 – EU-kommissionen

De stora länderna får mer makt i EU:s bank
Europeiska centralbankens arbete ska reformeras och effektiviseras. Anledningen är att det rådande systemet med ett land en röst skulle försvåra arbetet i samband med utvidgningen. Den nya ordningen gynnar framför allt de stora länderna.
20 jan 04 – Prop 2003/2004:52

Riksdagen säger nej till EU:s gångbro
Riksdagen accepterar det mesta i förslaget till ny grundlag för EU. Men fyra invändningar görs: EU ska inte kunna centralisera makt utan att fråga medlemsstaterna, EU behöver ingen president, alla kommissionärer ska ha rösträtt och respekten för de nationella konstitutionerna måste anges tydligt i fördraget.
15 nov 03 – KUU 2003/2004:1

Regeringen: EU-konventets förslag är en god grund
Regeringen säger i stort sett ja till att EU:s grundlag förändras i den riktning som EU:s framtidskonvent föreslog i somras. Men på fyra punkter vill regeringen ha ”förbättringar”.
7 okt 03 – Skriv 2003/2004:13

Radio och teve fick godkänt av nej-politiker
Två faktorer – smart taktik och justa public servicemedier - var avgörande för nej-sidan stora seger i EMU-omröstningen hävdade Sören Wibe då publicistklubbens tussade ihop politiker och journalister i en eftervalsdebatt.
29 sep 03

EMU-omröstning slutade: 55,9 nej - 42,0 ja
Den slutliga sammanräkningen i folkomröstningen, där även söndagen poströster är medräknade gav detta resultat: 55,9 procent röstade nej till euron; 42,0 procent röstade ja; 4,2 procent röstade blankt; 82,6 procents valdeltagande.
19 sep 03 – Folkomröstning om EMU – slutresultat

Kvinnorna röstade nej
Kvinnors skepsis mot valutasamarbetet visade sig i folkomröstningen.
14 sep 03 – Vallokalsundersökning vid folkomröstningen om EMU

Inre splittring i ja-partierna
Kristdemokratiska väljare är på kollisionskurs med det egna partiet. Socialdemokratin är delad mitt itu. Moderater och folkpartister går dock i takt med sina partier i EMU-frågan.
14 sep 03 – Vallokalsundersökning vid folkomröstningen om EMU

Ett mycket klart nej till euron
Det blev ett högt valdeltagande och ett tydligt utslag i folkomröstningen. Så mycket som 56,2 röstade nej till euron, 41,8 procent röstade ja och 2,1 procent röstade blankt.
14 sep 03 – Folkomröstning om EMU – valnattsresultat 14 september 2003 , Folkomröstning om EMU – slutresultat

Demokratin viktigare än plånboken
Plånboksfrågor verkar inte ha haft någon avgörande betydelse i den svenska EMU-omröstningen. Demokratin var den enskilt viktigaste fråga som fick flest personer att ta ställningen för kronan.
14 sep 03 – Vallokalsundersökning vid folkomröstningen om EMU

Carl Bildts plädering för gemensamma pengar
Carl Bildt framträder nu som borgerlighetens starkaste namn i kampanjen för ett ja till euron. I sin nyligen utkomna bok – Uppdrag Europa – sammanfattar han sina ja-argument: gemensamma pengar är bättre pengar.
8 sep 03 – Bildt, Carl: Uppdrag Europa

Fast växelkurs vid alla stora finans- och valutakriser
Sambandet mellan växelkurser, valutaunioner och kriser ser inte alls ut som Göran Persson och Margot Wallström vill få oss att tro, skriver nationalekonomen Stefan de Vylder i en liten skrift.
8 sep 03 – Stefan de Vylder: EMU och risken för finanskriser

LO-ledningen och SAP demonstrerar enighet
I ett gemensamt dokument deklarerar LO-ledningen och socialdemokraterna att svensk finanspolitik ska stärkas vid ett eventuellt EMU-medlemskap. Löntagarna ska kunna rösta ja till euron utan att känna oro för jobben och välfärden, är det tänkt.
22 aug 03 – En politik för full sysselsättning och trygg välfärd med euron

Gahrton kritiserar EU-superstaten
Folkomröstningen om krona eller euro handlar egentligen inte om vilka pengar vi ska ha, utan om vilken sorts europeiskt samarbete vi ska ha. Med euro får vi en europeisk superstat på köpet. Det är kontentan av Per Gahrtons drygt hundrasidiga pamflett inför folkomröstningen.
22 aug 03 – Gahrton, Per: Med euron mot EU-staten

Nej-sidan leder med 44 mot 33 procent
Om det vore EMU-omröstning idag skulle 44 procent rösta nej till EMU. 33 procent skulle rösta ja. 24 procent vet inte hur de skulle rösta. Detta enligt Statistiska centralbyråns stora maj-enkät.
24 jun 03 – SCB: SCB-undersökning 2003-06-17

Argumenten för och emot EMU
De bästa ja-argumenten och nej-argumenten för ett deltagande i valutaunionen redovisas utförligt i Torsten Sverenius intervjubok med tolv framträdande EMU-debattörer.
24 jun 03 – Sverenius, Torsten: Krona eller euro

EMU-anhängare: Räntepolitiken är inte allt
Tio ekonomer, och ja-sägare i EMU-debatten, anser att konsekvenserna av att Sverige måste ge upp sin räntepolitik vid en övergång till euron har överdrivits i den svenska EMU-debatten.
24 jun 03 – Jakobsson, Ulf (red): Därför euron

Konventet vill ge mer makt till EU
EU-konventets förslag till EU-konstitution är nu klar. Den ger EU mer makt på medlemsländernas bekostnad – ländernas vetorätt ska bara gälla utrikes-, försvars- och skattefrågor.
24 jun 03 – EU: EU-konventets förslag till ny konstitution, EU: Ordförandeskapets slutsatser från toppmötet i Thessaloniki, 20 juni 2003

EU:s utvidgning skapar problem
EU:s östutvidgning är felaktigt motiverad, den sker för snabbt och i fel ordning. Sättet att utvidga EU främjar varken demokrati eller ekonomisk tillväxt. Det hävdar Kristian Gerner i en antologi om EU:s framtid.
29 apr 03 – Gustavsson, Sverker m.fl.: Valutaunionen, författningsfrågan och östutvidgningen

Strid om vinklad EMU-valsedel
Ja-partierna har vinklat röstsedelns fråga i egen favör. Det anser miljöpartiet och vänsterpartiet som vill att frågan ställs så här: ”Anser du att Sverige skall gå med i valutaunionen EMU och ersätta kronan med euron som valuta?”
14 mar 03 – FiU 2002/2003:24

All EU-makt är överlåten makt
All makt som EU har är överlåten av medlemsstaterna. Det är grunden, deklarerade Göran Persson när han inför riksdagen gav sin syn på de frågor som EU:s framtidskonvent nu diskuterar.
21 feb 03 – Riksdagsdebatt, EU, Utkast till Artikel 1 - 16 (EU-fördrag)

Ingen arbetarinvasion från öst
Inom EU befaras att nästa års EU-utvidgningen ska leda till en massinvasion av arbetare från kandidatländerna. Men regeringens utredare tror inte att der blir någon anstormning av arbetskraft till Sverige, men vissa skyddsregler föreslås ändå.
15 feb 03 – SOU 2002:116

Är överstatliga beslut odemokratiska?
Det är en vanlig uppfattning att de överstatliga besluten i EU också är odemokratiska. EU 2004-kommittén, som är tillsatt av regeringen för att stimulera den svenska EU-debatten, har bett två demokratiexperter analysera det överstatliga beslutsfattandet.
1 feb 03 – SOU 2002:82

Ja eller nej till euron
”Anser du att Sverige ska införa euron som valuta?” Så ska det stå på valsedlarna i folkomröstningen om Sveriges deltagande i EMU, meddelade statsminister Göran Persson efter överläggningar med de andra partiledarna.
17 dec 02

Tio nya EU-länder 2004
Vid toppmötet i Köpenhamn beslutade EU:s stats- och regeringschefer att unionen ska utvidgas med 10 stater. Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern är välkomna som medlemmar den 1 maj 2004.
16 dec 02 – EU: Ordförandeskapets slutsatser från toppmötet den 12 -13 december 2002

EMU-opinionen: Ja-sidans försprång krymper
40 procent av den vuxna befolkningen är positivt inställd till ett EMU-medlemskap och 35 procent är negativa. 25 procent vet ej. Detta enligt SCB:s opinionsmätning som genomfördes i november 2002.
13 dec 02 – SCB: EMU-sympatier i november 2002

EMU-omröstning 14 september 2003
Riksdagens partiledare har enats om att folkomröstningen om svenskt deltagande i den Europeiska Monetära Unionen ska äga rum den 14 september 2003.
29 nov 02

Konflikterna är inbyggda i EMU
Det är lågkonjunktur i EU. Den allra sämsta utvecklingen hittar vi i Tyskland, som befinner sig i en djup ekonomisk svacka med låg eller obefintlig tillväxt av allt utom arbetslöshet.
15 nov 02 – Economic Forecasts, Autumn 2002 , EU: EU-release: BNP-tillväxt inom EU under andra kvartalet 2002

Ja - med lögner och manipulationer
Med lögner och manipulationer förmåddes svenska folket rösta att ja till EU. Konsekvenserna förtegs. Bland annat mörkade man om att Sverige förband sig att gå med i EMU.
6 nov 02 – Kokk, Enn och Gustavsson, Klas och Ljunggren, Stig-Björn (alla red): Var blev ni av, ljuva drömmar?

Folkomröstning om EMU nästa höst
Den socialdemokratiska partistyrelsen vill lotsa in Sverige i EMU och anser att folkomröstningen bör hållas nästa höst. Nu ska Göran Persson diskutera formerna och tidpunkten för omröstningen med övriga riksdagspartier.
29 okt 02

EU-demokratin har legitimitetsproblem
Europeiska unionen kritiseras ofta för att vara odemokratisk. Ett sätt för EU att möta kritiken har varit att grunda det så kallade konventet, som inledde sitt arbete i februari 2002.
26 jul 02 – Skriv 2001/2002:115

Statsvetarkritik mot regeringens EU-linje
Statsvetarprofessorn Olof Petersson är kritiskt till att regeringen talar med kluven tunga och intar flera helt motstridiga ståndpunkter i EU:s framtidsfrågor.
26 jul 02 – Petersson Olof (red.): Från Fischer till Giscard. 24 röster om Europas framtid

EMU är bara näst bästa
Trots att Nils Lundgren står bakom EMU-utredningens alla förslag riktar han kritik mot utredningen. Kritiken gäller dock inte de förslag som läggs fram, utan det som inte står i utredningen - att det är bättre att stå utanför valutaunionen.
15 apr 02 – SOU 2002:16

EMU-medlemskap hotar jobben
För LO-ekonomen Dan Andersson är EMU-medlemskapet oacceptabelt om priset är ökad arbetslöshet.
15 apr 02 – SOU 2002:16

Demokrati bättre än expertstyre
TCO-ekonomen Roland Spånt riktar kritik mot EMU-utredningen på fyra punkter.
15 apr 02 – SOU 2002:16

Hur stabil blir svensk ekonomi i EMU?
Regeringens EMU-utredning analyserar i sitt slutbetänkande de problem som kan drabba svensk ekonomi vid ett medlemskap. Utredningen lägger fram en rad förslag till hur svensk stabiliseringspolitik bör utformas, men skriver ingenting om alternativet - att stå utanför EMU.
15 apr 02 – SOU 2002:16

EMU kräver starkare finanspolitik
Regeringens EMU-utredning har en positiv inställning till valutaunionen och tror på en stabil svensk ekonomi inom unionen, vilket kräver starka statsfinanser. Men inom utredningen finns även starkt kritiska röster.
15 apr 02 – SOU 2002:16

Risk för djupa kriser i EMU
Lars Calmfors tror att Sverige kommer att drabbas av djupare ekonomiska kriser inom EMU än utanför EMU. Orsaken är att EMU-medlemskapet gör det svårt att parera ekonomiska hot när Sverige inte längre har tillgång till en egen penningpolitik.
15 apr 02 – SOU 2002:16

Ja till EMU - men först folkomröstning
Den socialdemokratiska kongressen beslutade i förra veckan att partiets linje är att Sverige ska gå med i valutaunionen, men att det svenska beslutet ska föregås av en folkomröstning.
17 mar 00

Företagsråd även i England
Riksdagen har godkänt att lagen om europeiska företagsråd ändras så att även Storbritannien omfattas av EU:s regler.
3 dec 99 – AU 1999/2000:4

Medbestämmande även i Storbritannien
För två år sedan beslutade EU:s ministerråd att även Storbritannien ska omfattas av EU:s regler om företagsråd. Och nu ska den svenska lagen justeras, föreslår regeringen.
29 okt 99 – Prop 1999/2000:16

Viktigare förordningar, direktiv och beslut antagna av EU:s ministerråd under 1998
I nedanstående förteckning redovisas viktigare förordningar, direktiv och beslut som är antagna under 1998. Urvalet av vilka beslut som räknas som viktigare har gjorts av respektive departement. Uppgifterna är hämtade ur regeringens skrivelse 1998/99:55, som handlar om verksamheten inom EU under det gångna året.
19 mar 99 – EU:s ministerråd

Europol drar ut på tiden
EU:s justitieministrar siktar på att Europol, det europeiska polissamarbetet, kan komma i gång med sin verksamhet till halvårsskiftet.
19 mar 99 – EU:s ministerråd

Bedrägeridelegation avslutas
Senast den 1 juli i år ska en rapport lämnas om hur Sverige ska samordna sina insatser för att bekämpa bedrägerier med EU-bidrag.
19 mar 99 – Dir 1998:111

Finska riksdagen - bäst i EU-klassen?
- Jag tycker att vårt system för kontroll av regeringens EU-politik är, om inte det bästa i Europa, så i alla fall nästan. Vi tar upp frågorna i ett tidigt skede och har tid att gå in i detaljerna och påverka besluten. Vi är ganska stolta över det här.
5 mar 99 – EU,

Minskat stöd för EU
Bara 36 procent av finländarna tycker att EU är i huvudsak bra, enligt den senaste Eurobarometern från hösten 1998.
5 mar 99 – EU,

Tre års planering i sluttampen
Under sitt halvår som unionens ordförande arrangerar Finland mellan 1 500 och 2 000 möten. Budgeten ligger på drygt en halv miljard kronor - men bilarna står Volvo och Renault för.
26 feb 99 – EU,

- EMU kräver politisk union
- Den gemensamma valutan är inte bara en möjlighet, utan i minst lika hög grad en risk för EU. Från och med nu måste en politisk union vara ledstjärnan.
22 jan 99 – EU,

Euron får inte hindras
Sverige, Danmark, Grekland och Storbritannien bör inte få hindra att euron används parallellt med den egna valutan i ekonomiska transaktioner, anser Europaparlamentet.
30 dec 98 – EU-parlamentet

EU-försäkring mot ekonomisk chock
EU bör snarast skapa en fond som kan gå in med kortfristiga lån till länder i valutaunionen som drabbas av akuta ekonomiska problem, anser Europaparlamentet.
30 dec 98 – EU-parlamentet

1999 års EU-budget godkänd
EU:s utgiftsbudget för nästa år blir cirka 825 miljarder kronor, drygt 100 miljarder mer än den svenska statsbudgeten. Det blir inget extra anslag för "strategiska reserver".
30 dec 98 – EU-parlamentet

Kommissionen fick inte ansvarsfrihet
Europaparlamentet beviljade inte kommissionen ansvarsfrihet för budgetåret 1996. Ett förslag om misstroendevotum mot hela kommissionen kommer att ställas vid nästa parlamentssession i januari.
30 dec 98 – EU-parlamentet

Privilegier nödvändiga i EU
Så länge EU i grunden är en sammanslutning av självständiga stater behövs bestämmelser om immunitet och privilegier för de anställda i unionens institutioner.
11 dec 98 – Ds 1998:55

Enhetliga löner i Europaparlamentet
Alla ledamöter i Europaparlamentet ska ha samma lön, enligt ett förslag från det rättsliga utskottet.
27 nov 98 – EU-parlamentet

Trio ska representera euron
De 11 länder som ska ingå i valutaunionen måste tala med en röst i internationella diskussioner om penningpolitik, anser EG-kommissionen. Men enligt kommissionens förslag ska tre EU-institutioner vara representerade.
20 nov 98 – EU-kommissionen

Lettland närmare EU-medlemskap
Lettland kan få starta sina förhandlingar om EU-medlemskap i slutet av nästa år, bedömer kommissionen. Även Litauen närmar sig en sådan position, medan Tjeckien och Slovenien - som redan startat sina förhandlingar - visar en oroande tröghet i anpassningen inför ett medlemskap.
13 nov 98 – EU,

Ordförandeskapet i EU måste förankras
Regeringen måste utarbeta en nationell strategi för Sveriges period som ordförandeland i EU, första halvåret 2001, anser centerpartiet.
6 nov 98 – EU-motioner

1999 års budget
Europaparlamentet skjuter upp en reform av det kritiserade systemet för parlamentarikernas reseersättningar.
30 okt 98 – EU-parlamentet

EU-avgiften kan sänkas
Den brittiska rabatten på medlemsavgiften till EU bör avvecklas, anser EG-kommissionen. Kommissionen har också räknat på en omläggning av jordbruksstödet som skulle ge flera länder sänkt avgift. För Sveriges del handlar det om en sänkning på runt 500 miljoner kronor per år, enligt kommissionens beräkningar.
16 okt 98 – EU-kommissionen

Ensamdomare får avgöra EG-mål
Europaparlamentet 8 oktober 1998
16 okt 98 – EU-parlamentet

Ensamdomare får avgöra EG-mål
Med viss tvekan godkände parlamentet EG-domstolens förslag att vissa mål i domstolens förstainstansrätt kan få avgöras av en enda domare.
16 okt 98 – EU-parlamentet

Cardiffmötet
Cardiffmötet. EU:s stats- och regeringschefer beslutade vid sitt möte i Cardiff 15–16 juni att en paketöverenskommelse om Agenda 2000 med unionens kommande långtidsbudget ska vara klar senast i mars nästa år. I de officiella slutsatserna från mötet ”noteras” att några länder vill höja utgiftstaket medan andra anser att bördorna ska fördelas rättvisare. Vidare ”noteras” att rådet och kommissionen ska behandla det omdiskuterade förslaget om ekonomiska villkor för ledamöterna i Europaparlamentet.
26 jun 98 – EU,

Rapport hemligstämplad
Europaparlamentets presidium har hemligstämplat en rapport från EU:s revisionsrätt om parlamentsledamöternas eventuella missbruk av traktamenten och andra kostnadsersättningar. Den tyska ledamoten Claudia Roth (de gröna) krävde vid parlamentssessionen i Strasbourg i förra veckan att rapporten omedelbart skulle släppas, eftersom uppgifter ändå läckt ut till massmedierna. Men parlamentets ordförande José María Gil-Robles sa att rapporten ännu är preliminär och därför konfidentiell, och att den offentliggörs först när parlamentet lämnat ett yttrande över den.
5 jun 98 – EU-parlamentet

EMU-länder förlorar bidrag
Irland, Spanien och Portugal bör inte få del av bidragen från den så kallade sammanhållningsfonden efter 1999, då den nuvarande programperioden löper ut, anser Europaparlamentet. Stödet från fonden går för närvarande till de länder vars BNP är under 90 procent av EU:s genomsnitt: Irland, Spanien, Portugal och Grekland. Men enligt parlamentet bör fonden i framtiden inte vara tillgänglig för de länder som deltar i valutaunionen, EMU.
5 jun 98 – EU-parlamentet

Nya fakta-PM från regeringen om EU-förslag
- Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ansluten teleutrustning och ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse. Kommissionens dokument KOM (98) 176 slutlig.
29 maj 98 – EU, Fakta-PM om EU-förslag

Parlamentet godkände bankledning
Med bred majoritet godkände Europaparlamentet de sex personer som nominerats till ledningen för den europeiska centralbanken, ECB.
15 maj 98 – EU,

Eurofori i Europaparlamentet
Vi accepterar inga nya åtgärder som skulle sätta tvångströja på de europeiska ekonomierna, sa den brittiske socialisten Donnelly i Europaparlamentets debatt inför beslut om valutaunionen.
8 maj 98 – EU-parlamentet

Från dollardominans till Europavaluta
Den har varit påtänkt sedan EU bildades, men nu blir den verklighet: EU:s ekonomiska och monetära union.
8 maj 98 – EU,

Svag demokratisk förankring risk för stabiliteten i EMU
– Den demokratiska kontrollen av den europeiska centralbanken är extremt svag. I detta ligger en oerhörd sprängkraft, som hittills underskattats.
8 maj 98 – EU, Intervju med Lars Calmfors

Tre mål för EU:s regionala stöd
De nuvarande sju målen för strukturfonderna minskas enligt kommissionens förslag till tre:
17 apr 98 – EU-kommissionen

Ingen ansvarsfrihet för kommissionen
EG-kommissionen får inte godkänt av parlamentet för hanteringen av EU:s budget för 1996. Frågan om ansvarsfrihet har skjutits upp till i höst.
17 apr 98 – EU-parlamentet

Mänskliga rättigheter i centrum i ny biståndskonvention
Skyddet för mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnornas rättigheter, ska ligga till grund för EU:s biståndspolitik, anser Europaparlamentet. I september börjar förhandlingarna om ett nytt långsiktigt biståndsavtal.
17 apr 98 – EU-parlamentet

Miljarder till miljö och transportsystem
Åren 2000–2006 satsar EU närmare 200 miljarder kronor i stöd till ansökarländerna i Öst- och Centraleuropa. När de första länderna blir medlemmar i unionen ökar utgifterna betydligt.
3 apr 98 – EU,

Miljardsatsning på information om euron
EU kommer att satsa nära en miljard kronor ur den gemensamma budgeten på information om euron och valutaunionen.
27 mar 98 – EU-kommissionen

Sveriges anpassning till EG-rätten bör förbättras
Svenska tjänstemän måste lära sig mer om EG-rätt. Det är en av flera åtgärder som krävs för att effektivisera införlivandet av EG-rätten i svensk lagstiftning, enligt Riksdagens revisorer.
27 mar 98 – Sveriges införlivande av EG-rätten: Rapport från riksdagens revisorer 1997/98:RR4

Viktigare EU-lagar antagna under 1997
Viktigare förordningar, direktiv och beslut antagna under 1997
13 mar 98 – EU:s ministerråd

Elva länder på väg mot EMU
Alla EU-länder utom Grekland klarar valutaunionens krav på låg statsskuld och lågt underskott i de offentliga finanserna.
6 mar 98 – EU, Alla länder klarar EMU krav

Våren i EU
Vårmånaderna i EU kommer i hög grad att gå i eurons tecken, med slutpunkt i maj då det avgörs vilka länder som får vara med i valutaunionen från 1999.
2 mar 98 – EU, Europeiska unionen

Nya förbindelser med Iran
EU lättar på sanktionerna mot Iran och öppnar för möten på ministernivå mellan EU-länderna och Iran.
27 feb 98 – EU:s ministerråd

Parlamentet vill ha makt över ECB
Det måste vara möjligt att utkräva ett ansvar från ledningen för den europeiska centralbanken, ECB, slår den tyska EP-ledamoten Christa Randzio-Plath fast i ett förslag till Europaparlamentet.
27 feb 98 – EU-parlamentet

EU inför utvidgningen
Amsterdamfördraget innehåller inte den nya maktbalans som de stora länderna kräver inför unionens utvidgning österut. Däremot innebär fördraget flera mindre steg i överstatlig riktning, förändringar som den svenska regeringen endast motvilligt accepterade.
20 feb 98 – Prop 1997/1998:58

EU-länder bryter mot EU-lag
Allt fler medborgare i EU-länderna klagar hos kommissionen om brott mot den fria rörligheten och diskriminering på grund av nationalitet.
6 feb 98 – EU-parlamentet

Britter leder EMU-beslut
Med Storbritannien som ordförandeland ska EU i maj besluta vilka länder som får delta i valutaunionen.
23 jan 98 – EU:s ministerråd

EU-patent i 10 år
EG-kommissionen vill införa ett gemensamt skydd för tekniska uppfinningar på hela den inre marknaden.
23 jan 98 – EU, Europeiska unionen

EU:s utvidgning:Snabba välfärdsvinster i öst
EU:s utvidgning österut kommer att ge snabba effekter i form av ökad välfärd i Öst- och Centraleuropa. I nuvarande EU kommer de positiva följderna först på längre sikt, tror utredaren Johan Torstensson.
19 dec 97 – SOU 1997:156

Nej till EMU 1999
Det finns politiska och ekonomiska fördelar med att gå med i valutaunionen. Men det finns en risk att länderna inte är tillräckligt homogena för att klara en gemensam penningpolitik.
12 dec 97 – FiU 1997/1998:9

Nya EU-fördraget ger mer makt åt domstolen
Svenska domstolar ska kunna begära förhandsbesked från EG-domstolen i fall som rör gemensamma regler om polissamarbete och straffrättsligt samarbete, EU:s ”tredje pelare”.
5 dec 97 – Ds 1997:64

Immunitet för poliser
Tjänstemän i Europol ska få immunitet när de arbetar i Sverige på samma sätt som andra EU-tjänstemän som arbetar här, enligt riksdagens beslut. Att förslaget läggs fram sammanhänger med att Sverige har för avsikt att inträda i det europeiska polissamarbetet. Immuniteten är en förutsättning för Sveriges deltagande i Europol. Immuniteten gäller enbart i tjänsten.
5 dec 97 – JuU 1997/1998:5

Risk för minskat EU-stöd till Sverige
Kostnaderna för östutvidgningen blir troligen mycket högre än vad EG-kommissionen räknat med. För Sveriges del kan det innebära minskad ”återbäring” på medlemsavgiften.
5 dec 97 – SOU 1997:160

Moderater fick kritik om östförhandlingar
Besvikelse över halvmesyrer, stolthet över svenska framgångar och farhågor för utvecklingen mot en europeisk superstat. Känslorna var blandade när riksdagen för första gången debatterade EU:s nya grundlag, Amsterdamfördraget.
31 okt 97 – Riksdagsdebatt

Tjänstemän i Europol får immunitet i Sverige
Tjänstemän i det europeiska polissamarbetet Europol ska få immunitet när de arbetar i Sverige, föreslår regeringen.
24 okt 97 – Prop 1997/1998:31

Två år för euron
Euron kan införas i Sverige ungefär två år efter ett beslut om inträde i valutaunionen, enligt en promemoria från finansdepartementet.
17 okt 97 – Ds 1997:59

Folkets motstånd argument nog mot EMU
Den starka opinionen mot ett svenskt deltagande i EU:s valutaunion är det huvudsakliga skälet till att regeringen säger nej till ett svenskt inträde redan 1999.
17 okt 97 – Prop 1997/1998:25

Motioner om EU och EMU
Liten men stark union
10 okt 97 – Motioner om EU och EMU

På väg emot EMU
1957 Romfördraget. I Romfördraget antyds att medlemsstaterna skulle betrakta sin växelkurspolitik som ett gemensamt intresse. Det finns dock inga konkreta valutapolitiska bestämmelser i Romfördraget, förmodligen därför att Bretton Woods-systemet då upprätthöll stabila valutakurser.
29 aug 97 – Ds 1997:50

Flest klagomål på EU-kommissionen på nye ombudsmannen bord
Allmänhetens ombudsman i EU, finländaren Jacob Söderman, redovisar kritik mot såväl ministerrådet och Europaparlamentet som kommissionen i sin årsrapport för 1996.
29 aug 97 – EU-parlamentet

Fördrag utan lösning för ett större EU
EUs regeringskonferens är slut och unionen har fått ett nytt fördrag: Amsterdamfördraget. Men förhandlingarna avslutades utan att medlemsländerna kunnat enas om ändringar i röstviktningen mellan länderna, det vill säga maktfördelningen.
27 jun 97 – EU:s ministerråd

Reformer av EUs institutioner skjuts upp
EUs stats- och regeringschefer kunde inte komma överens om de förändringar i maktbalans och beslutsformer som anses nödvändiga för en utvidgning av EU till Öst- och Centraleuropa.
27 jun 97 – EU:s ministerråd

Stärkt gemensam utrikespolitik
EU ska utveckla en gemensam strategi för utrikes- och säkerhetspolitiken. Ministerrådets generalsekreterare blir EUs ”ansikte utåt”.
27 jun 97 – EU:s ministerråd

Toppmötet i Amsterdam
Vid toppmötet i Amsterdam ska EUs stats- och regeringschefer enas om ett förslag till ny grundlag för EU. Senare ska den nya grundlagen godkännas av medlemsländernas parlament.
13 jun 97 – Regeringskonferensen: samlad presentation av ändringsförslag: Rapport. PM från UD, 6 maj 1997

”1998 års val blir ett EMU-val”
Oklarheten om vad den socialdemokratiska partiledningen egentligen tycker om valutaunionen kvarstår, tyckte oppositionen vid riksdagsdebatten om EMU. Flera partier vill göra frågan om ett svenskt deltagande till en valfråga 1998.
13 jun 97 – Riksdagsdebatt

Debatt i skuggan av EUs toppmöte
Riksdagsdebatten den 4e juni som formellt skulle handla om regeringens EU-politik under 1996 kom av naturliga skäl att handla mer om den förestående avslutningen av EUs regeringskonferens och också om EMU-frågan.
13 jun 97 – UU 1996/1997:13

Penningpolitik ska skötas av experter
Penningpolitiken blir inte långsiktigt trovärdig om den hanteras av regeringar eller parlament, förklarade chefen för EUs monetära institut, Alexandre Lamfalussy, inför riksdagsledamöter från konstitutionsutskottet och EU-nämnden.
6 jun 97

Näringslivet positivt, facket skeptiskt
Näringslivsorganisationer, arbetsgivareföreningar och finanshand-lare vill ansluta Sverige till EMU redan från starten. Fackföreningar och arbetslivsorganisationer vill vänta och se hur valutaunionen utvecklar sig.
11 apr 97 – Ds 1997:22

Viktigare förordningar, direktiv och beslut antagna av rådet under 1996
EU-kommisionen, uppgifter hämtade ur Regeringens skivelse 1996/97:80
4 apr 97 – EU:s ministerråd

Ett svenskt EU är idealet
Regeringen tror sig kunna påverka EU i "svensk riktning" när det gäller sysselsättningen, miljön, öppenheten och jämställdheten.
4 apr 97 – Skriv 1996/1997:80

Vad tycker EU-invånarna om EMU?
Stödet för en valutaunion är stadigt sjunkande bland EUs medborgare. Det visar Hermann Schmitt och Angelika Scheuer i en bilaga till EMU-utredningen.
14 mar 97 – SOU 1996:158

Trovärdighet dåligt argument för EMU-anslutning
I delrapporten ”The Evidence about the Costs and Benefits of EMU” går Jacques Mélitz igenom de empiriska erfarenheter som han anser kan vara vägledande inför ett beslut om att inrätta EMU. För det är ingen idé att gå med i EMU bara för att vinna trovärdighet i den ekonomiska politiken, skriver han. Det finns bättre metoder att uppnå det målet, liksom för att varaktigt minska inflationen.
14 mar 97 – SOU 1996:158

Litet EMU – för Tysklands skull
Det är fortfarande inte självklart att EMU blir av. Projektet kan stjälpas av finansmarknadens spekulationer eller av tyska Bundesbank, som hellre avstår från den gemensamma valutan än driver igenom ett svagt EMU.
28 feb 97 – SOU 1996:158

Vad händer om Sverige stannar utanför EMU?
Blir Sverige medlem i EMU reduceras riksbankens roll till att verkställa vad en gemensam centralbank för medlemsländerna beslutar. Om Sverige väljer att stanna utanför måste riksbanken däremot även fortsättningsvis upprätthålla en egen valuta- och penningpolitik. Hur det ska gå till diskuterar Hans Genberg från Graduate Institute of International Studies i Geneve i Schweiz i en bilaga till Lars Calmfors EMU-utredning.
28 feb 97 – SOU 1996:158

EMU vapen mot spekulanterna men statsskulderna måste sänkas
En monetär union eller återinförda valutakontroller är de möjligheter Europa har för att stoppa finansmarknadens spekulativa attacker mot valutan.
21 feb 97 – SOU 1996:158

Priset för EMU är en ”flexibel” arbetskraft
När valutan låses tvingas arbetskraften till ”flexibilitet” – det vill säga att acceptera lägre löner och krav på omflyttning.
21 feb 97 – SOU 1996:158

Snabb övergång mellan krona och euro
Om Sverige ska delta i EUs valutaunion bör de offentliga myndigheterna gå över till redovisning i euro först år 2002, samtidigt som euro-sedlar och mynt introduceras.
14 feb 97 – Ds 1997:9

Utredare granskar EUs östutvidgning
Måste Sverige betala en högre medlemsavgift till EU när fattigare grannar i öst gör sitt inträde i unionen?
14 feb 97 – Dir 1997:15

Historien talar för ”vänta och se”
De historiska erfarenheterna av valutaunioner och internationella växelkurssystem som guldmyntfoten och Bretton Woods talar för att Sverige tills vidare bör stanna utanför EMU.
14 feb 97 – SOU 1996:158

En monetär historia
Historiskt sett har det funnits två typer av ”penningregimer”: system där pengar kunnat växlas in till guld eller någon annan metall, så kallad metallmyntfot, och system som baseras på papper, pappersmyntfot.
14 feb 97 – SOU 1996:158

Stabiliseringsfond kan rädda sysselsättningen i EMU
Inom EMU blir det svårare för medlemsländerna att balansera lågkonjunkturer med hjälp av stabiliseringspolitik. Om EU ska lösa detta gemensamt krävs en fördubbling av medlemsavgiften.
14 feb 97 – SOU 1996:158

EU-lagar 1997
Följande lagförslag presenteras i kommissionens arbetsprogram 1997 och motsvarar de nya rättsakter kommissionen avser att lägga fram. Eftersom det rör sig om nya förslag har anpassningar eller ändringar av existerande rättsakter uteslutits. Lagförslag som redan planeras under tidigare budgetår finns inte med.
31 jan 97 – EU-kommissionen

Riskabelt gå med i EMU utan folkligt stöd
Den svenska politiska eliten spelar bort en del av sitt förtroendekapital om den driver igenom ett inträde i valutaunionen mot medborgarnas vilja.
24 jan 97 – SOU 1996:158

Svenskt deltagande i EMU nödvändigt för inflytande i EU
Om Sverige frivilligt väljer att stå utanför EMU riskerar vi att marginaliseras politiskt. Vi förlorar i inflytande i alla EU-frågor och stämplas som ”motvillig europé”.
24 jan 97 – SOU 1996:158

Osäker vinst av säkrare växelkurs
En valutaunion minskar företagens behov av att gardera sig mot varierande växelkurser.
24 jan 97 – SOU 1996:158

Överdrivna förväntningar om lägre räntor på statens lån
Kostnaderna för statsskulden kommer knappast att sjunka drastiskt om Sverige går med i EMU – något som ofta hävdas i den allmänna debatten.
24 jan 97 – SOU 1996:158

Risk för högre arbetslöshet med EMU
Som medlem i EUs valutaunion får Sverige svårare att hantera ekonomiska kriser, och vi bör därför vänta med en anslutning. Den slutsatsen drar tre av fyra forskare som studerat möjligheterna att föra stabiliseringspolitik i och utanför EMU.
24 jan 97 – SOU 1996:158

EMU avsteg från demokratin
Valutaunionen är inte bra för demokratin. Folket omyndigförklaras och kan inte utkräva politiskt ansvar för penning- och valutapolitiken.
24 jan 97 – SOU 1996:158

EMU sätter stabila priser främst
Det gemensamma europeiska centralbankssystemet i EUs valutaunion har som främsta uppgift att upprätthålla prisstabilitet. Men ingenstans i Maastrichtfördraget anges vad som egentligen menas med stabila priser.
29 nov 96 – SOU 1996:158

”EMU ett hot mot EU som fredsprojekt”
EMU-förespråkarna lockade med stabil valuta och lägre ränta och motståndarna varnade för ökad arbetslöshet och försvagad demokrati i riksdagens debatt om EU:s valutaunion.
15 nov 96 – Riksdagsdebatt

Skjut upp inträdet i EMU
Sverige bör inte delta i EU:s valutaunion från startåret 1999, eftersom den redan höga arbetslösheten då riskerar att växa ytterligare. Men på sikt, och om arbetslösheten kan pressas tillbaka, bör Sverige gå med i EMU.
8 nov 96 – SOU 1996:158

”Behåll inflationsmålet”
Fram till dess att Sverige går med i valutaunionen bör vi behålla nuvarande inflationsmål och strategin med rörlig växelkurs, föreslår Calmforsutredningen.
8 nov 96 – SOU 1996:158

Svenskt stöd till EMU trots utanförskap
Sverige bör stödja EUs strävan att bilda en valutaunion, anser EMU-utredningen. Men inträdeskraven bör göras mindre stränga och den demokratiska kontrollen behöver stärkas
8 nov 96 – SOU 1996:158


DN:s Katrine Marçal: Brexit en kris eller en bugg?
Skulle en avtalslös Brexit leda till en finanskris? Eller skulle det passera lika obemärkt som den befarade millenniebuggen? Det är en fråga som DN:s Katrine Marçal vänder och vrider på i DN:s söndagsupplaga.
DN-krönika: Kan Brexit utlösa en finansiell kris? eller?

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se