Ämnen
 
Arbete
Bostad
Bostadspolitik
Bostäder och byggande
Samhällsplanering
Bostadsekonomi
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
48 artiklar om Bostadsekonomi
 
Nya villkor för byggstöd till hyresrätter
– Det här innebär ju att vi går tillbaka till de stödnivåer som vi hade före valet 2018. Det här är otroligt viktigt för oss socialdemokrater, eftersom vi ser att bostadsbristen är ett stort problem runt om i hela landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020

Ökad chans att ränteavdragen ryker
Bankföreningen, Riksbankschefen, Oecd och andra marknadsorienterade aktörer vill att ränteavdragen trappas av. Centern och Folkpartiet är inne på samma linje liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet på den rödgröna sidan. Sossarna och moderaterna vågar dock inte utmanna stora väljaropinioner, som fortsätter att bo billigt med låga räntor och stora skattesubventioner..
20 okt 15

Centern öppen för sänkta ränteavdrag
Som första borgerliga parti öppnar nu Centern för sänkta ränteavdrag. Partiledaren Annie Lööf vill se en blocköverskridande uppgörelse.
3 sep 15

Ränteavdragstak skulle slå mot rika
För ränteavdragen finns inte någon övre gräns, men för rot och rut finns maxtak. Nu har SCB lekt med tanken att införa samma typ av begränsning för ränteavdragen. Kanske inte helt oväntat så skulle rika hushåll i storstäder påverkas mest.
30 jun 15

Lägenheten säljs för 22 millar
En vinst på 16,5 miljoner kronor räknar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och tidigare finansministern Erik Åsbrink kunna göra på sin lägenhetsförsäljning i Stockholm.
23 maj 15

Begränsat ränteavdrag slår ojämnt
Ett begränsat ränteavdrag på bolånet vidgar klyftorna mellan de som har och de som inte har. - De med ärvda pengar drabbas inte alls, säger professor Mats Persson.
11 maj 15

Gör bolånen genomskinliga
Banker kommer att behöva bevilja en veckas betänketid för alla bolånekunder. Det är en av effekterna när EU:s bolånedirektiv genomförs i svensk rätt. Dessutom föreslår den ansvarige utredaren att långivarna ska vara skyldiga att informera kunderna om hur räntesättningen går till.
ÖPPEN9 apr 15 – SOU 2015:40

Bostadslån ska amorteras
Hundratals — för en del tusentals — kronor i ökade månadsutgifter blir effekten när Finansinspektionen skärper kraven på hushållen: Bolån ska amorteras mer.
12 nov 14

SBAB-chef sågar S-förslag
Den statliga banken SBAB:s nytillträdde chef, Klas Danielsson, sågar s-förslaget om att skjuta till tre miljarder kronor till banken för lån riktade till bostadsbyggande.
25 sep 14

Snart kan alla tvingas amortera bolån
Allt fler vill tvinga svenskarna att amortera mer och politiker från båda sidor är öppna för förändringen. Myndigheterna utreder nu om ett amorteringskrav skulle kunna omfatta både nya och gamla lån. Men Bankföreningen är skeptisk.
10 jul 14

Bristande konkurrens i byggsektorn
Regeringen låter en utredning analysera om, och isåfall hur, konkurrensen inom byggsektorn kan höjas. Utredningen är knappast den första i sitt slag.
11 jun 14 – Dir 2014:75

Krav på banker kan trycka upp räntor
Bolånen är för billiga och svensken lånar för mycket, enligt Finansinspektionen (FI). För att hejda lånefesten kommer nu flera typer av nya kapitalkrav, särskilt riktade mot storbankerna.
22 maj 14

Krav på banker väntas trycka upp bolåneräntor
Bolånen är för billiga och svensken lånar för mycket, enligt Finansinspektionen (FI). För att hejda lånefesten kommer nu flera typer av nya kapitalkrav, särskilt riktade mot storbankerna.
22 maj 14

Svenskarnas bolån fortsätter växa
Hushållens bostadslån fortsätter att öka. Under det senaste året har bolånen ökat med drygt 5 procent, visar ny statistik från SCB.
27 feb 14 – Pressmeddelande

EU:s bolånedirektiv ska införas
EU:s nya bolånedirektiv, med stärkta rättigheter för låntagare, ska införas i svensk lagstiftning.
25 feb 14 – Dir 2014:13

Slopad fastighetsavgift för hyresrätter
Det föreslår en statlig utredning, som bekräftar att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med bostadsrätten. Förslaget ska finansieras med en sänkning av ROT- och RUT-avdragen.
29 jan 14 – SOU 2014:1

Kan bostadsbristen bero på att hyrorna är för låga?
Bruksvärdessystemet, som indirekt reglerar hyressättningen, skapar bostadsbrist. Det hävdar Boverket i en ny rapport. Utspelet sågas av Hyresgästföreningen, som tycker att myndigheten går för långt.
13 nov 13 – "Bostadsbristen och hyressättningssystemet - ett kunskapsunderlag", SvD Näringsliv

Bättre villkor för bolån
Så kallad ränteskillnadsersättning kan den behöva betala som tagit ett bolån till en fast ränta, exempelvis hos en bank, och bestämmer sig för att betala av hela eller delar av lånet i förväg - innan räntebindningstiden är över. Hur mycket pengar det handlar om som banken har rätt att kräva av kunden beräknas via en schablonregel. Nu föreslår regeringen att schablonen ska ändras.
12 nov 13 – Prop 2013/2014:44

Bättre villkor för bolån
Så kallad ränteskillnadsersättning kan den behöva betala som tagit ett bolån till en fast ränta, exempelvis hos en bank, och bestämmer sig för att betala av hela eller delar av lånet i förväg - innan räntebindningstiden är över. Hur mycket pengar det handlar om som banken har rätt att kräva av kunden beräknas via en schablonregel. Nu föreslår regeringen att schablonen ska ändras.
15 okt 13 – Lagrådsremiss: Rättvisare regler vid förtidsbetalning av bostadslån

Borg tvivlar på bostadsbubbla
Hushållens skuldsättning, framförallt de höga bostadslånen har av många setts som en risk för att bostadsbubbla är på väg att byggas upp i Sverige. I Finansplanen bedömer regeringen att den risken inte är akut.
19 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Höjt bidrag för barnfamiljer
Regeringen aviserar en höjning av bostadsbidraget i form av ett särskilt bidrag för hemmavarande barn.
12 sep 13 – Pressmeddelande

Slopa taxeringen!
Avskaffa fastighetstaxeringen och den nuvarande fastighetsavgiften, föreslår en statlig utredare. I stället skulle ”fastighetsskatten” beräknas utifrån hur många kvadratmeter boytan är. Den som bor större betalar mer och tvärt om, både när det gäller lägenheter, fritidshus och småhus.
22 aug 12 – SOU 2012:52

Bostadstillägg tillsvidare
Pensionärer, liksom personer som lever på sjuk- respektive aktivitetsersättning, ska kunna beviljas bostadstillägg tillsvidare. Det är en tillbakagång till de regler som gällde innan 2003 och lättar på pappersexercisen för de sökande.
23 maj 12 – Prop 2011/2012:152

570 000 får höjt bostadsbidrag
Regeringen föreslår att bostadsbidraget höjs, i sin budget. Bland annat höjs det särskilda bidraget för hemmavarande barn, exempelvis höjs det med 350 kronor till 1 300 kronor per månad för ett barn.
17 sep 11 – Prop 2011/2012:1

Riksbanken tror inte på bobubbla
De snabbt stigande bostadspriserna i Sverige har till stor del naturliga förklaringar, skriver Riksbanken i sin nya bedömning av läget på husmarknaden.
5 apr 11 – Riksbankens utredning om risker på den svenska bostadsmarknaden

Riksbanken ser ingen bobubbla
Riksbanken ser ingen bostadsbubbla eller bubbelbeteende på bostadsmarknaden. Men hushållens ökande skuldsättning ses som ett oroande problem.
20 jan 11

Svenska boendekostnader i topp
Svenskarnas boendekostnader ligger i topp jämfört med invånare i andra EU-länder. Bara danskarna betalar - om än obetydligt - mer för sitt boende, enligt en rapport från Boverket.
3 mar 10

Taxeringsvärdet på småhus ökar
Taxeringsvärdet för samtliga skattepliktiga fastigheter ökade med 775 miljarder kronor, eller 15,8 procent, i 2009 års fastighetsdeklaration. Enligt statistiska centralbyrån är det samtidigt deflation i landet.
17 dec 09 – SCB: Fastighetstaxeringar 2009

Opposition ense om fastighetsskatt
Oppositionspartierna har gjort upp om en gemensam politik när det gäller fastighetsskatten. Höjd skatt för dyra villor, och successivt återinförande av uppskov vid försäljningar är några delar.
29 jun 09

Statliga kreditgarantier för byggen
Regeringen har fattat beslut om att införa kreditgarantier för bostadsbyggande även under byggtiden för att underlätta för bostadsbyggandet. Kreditgarantin träder i kraft den 1 juli, enligt ett pressmeddelande.
20 maj 09 – Promemoria: Statliga kreditgarantier för att underlätta etablering i bostadsrätter och egnahem för förstagångsköpare

Förlängd fastighetsutredning
Utredningen som ska se över lagen om förvärv av hyresfastighet m.m. och bostadsförvaltningslagen och som skulle vara klar den 1 maj i år har fått förlängd tid. Den ska redovisa sitt uppdrag senast 1 september i år.
7 feb 08 – Dir 2008:4

Strängare krav ställs på mäklare
Bättre skydd för konsumenterna och högre krav på mäklarna. Det föreslår utredningen Fastighetsmäklaren och konsumenten som lades fram på tisdagen. Budgivningen ska redovisas öppet liksom mäklarens bedömning av en fastighets marknadsvärde.
29 jan 08 – SOU 2008:6

Många får högre fastighetsskatt
Alla villaägare får sänkt fastighetsskatt, triumferade finansminister Anders Borg för en knapp månad sedan. Men så blir det inte. Över 220 000 villaägare - cirka 11 procent - får betala mer i skatt nästa år, enligt färska siffror som SCB tagit fram åt Villaägarnas Riksförbund.
16 okt 07 – Villaägarnas Riksförbund: 220 443 småhusägare får höjd fastighetsskatt år 2008

Villaägare i storstan vinnare
"Bor man i storstäderna och bor kvar i sin villa hör man till vinnarna. Är man dessutom ett äldre par med villa och fritidshus i Stockholms skärgård kan det bli väldigt mycket pengar per år", säger en SEB-ekonom.
20 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Fastighetsavgiften blir 6 000 kronor
Fastighetsskatten slopas och ersätts av en kommunal avgift på 6 000 kronor eller max 0,75 procent av taxeringsvärdet. Samtidigt höjs reavinstskatten, meddelade regeringen på onsdagen.
19 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Alliansen slopar fastighetsskatten
Fastighetsskatten ska sänkas nästa år och avskaffas helt året därpå. Det enades den borgerliga alliansen om under natten mot tisdagen. Men förslaget får kritik av flera ledande ekonomer.
6 jul 06 – Överenskommelse om fastighetsskatt

Borgerlig enighet om fastighetsskatten
De borgerliga partierna kom natten till tisdagen överens om att skatten på fastigheter ska avvecklas vid en eventuell valseger.
4 jul 06 – Överenskommelse om fastighetsskatt

Läget en faktor att räkna med
Det är inget större fel på bruksvärdesprincipen och hur den så kallade lägesfaktorn värderas. I vart fall anser hyresgästerna att den faktiska hyressättningen är rimlig.
26 maj 00 – SOU 2000:33

Dyrare att bo lägenhet
Under nittiotalet har det blivit mycket dyrare att bo i hyresrätt och bostadsrätt. Villaboendet har däremot inte blivit dyrare.
17 mar 00

Kooperativ hyresrätt
Den försöksverksamhet med kooperativ hyresrätt som har pågått under flera år bör permanentas. Men först måste en ny lag stiftas. En utredare har nu fått i uppdrag att utforma ett regelverk. Utredningsupdraget ska vara klart den 1 november år 2000.
4 feb 00 – Dir 1999:88

Det ska bli svårare att sälja ut allmännyttan
Förbjud plundring av kommunala bostadsföretag, ge hyresgästerna ett större inflytande och gör det svårare att sälja ut allmännyttan.
28 jan 00 – SOU 1999:148

Fritidsfastigheter får säljas fritt
Från och med årsskiftet har utländska medborgare rätt att köpa vilka fastigheter de vill i Sverige, även fritidsfastigheter.
12 nov 99 – LU 1999/2000:1

Sambo får hyra ut i andra hand
Det ska bli lättare att hyra ut sin lägenhet i andra hand, föreslår regeringen.
28 nov 97 – Lagrådsremiss: Ändringar i hyreslagen m.m.

Borätter
Många bostadsrättsföreningar har fått ekonomiska problem på 1990-talet. Det gäller särskild föreningar som bildats under åren 1988- 1991. Konkurser har också blivit vanliga.
31 okt 97 – Dir 1997:116

Förslag om allmännyttan får vänta
De tillfälliga reglerna om försäljning av allmännyttiga bostadsföretag ska fortsätta att gälla till sekelskiftet, föreslår regeringen.
31 okt 97 – Prop 1997/1998:37

Bidrag till boendet minskar
En kombination av lågt bostadsbyggande, fallande räntor och redan fattade politiska beslut om minskade bidrag leder till dramatiska förändringar i statens budget för boende och byggande.
26 sep 97 – Prop 1996/1997:1

Trappstädning kan ge skattefri hyresrabatt
Hyresgäster som själva sköter enklare sysslor i sitt bostadsområde mot att de får sänkt hyra behöver inte betala skatt för hyresrabatten.
13 jun 97 – SkU 1996/1997:24

Höj bostadsbidragen
Riksdagens bostadsutskott anser att bostadsbidragen försämrades alltför mycket när reglerna ändrades 1 januari 1997 och föreslår därför på eget initiativ att reglerna ändras så snart som möjligt.
4 apr 97 – BoU 1996/1997:14

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se