Ämnen
 
Arbete
Bostad
Bostadspolitik
Bostäder och byggande
Samhällsplanering
Bostadsekonomi
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
214 artiklar om Bostad
 
Nya villkor för byggstöd till hyresrätter
– Det här innebär ju att vi går tillbaka till de stödnivåer som vi hade före valet 2018. Det här är otroligt viktigt för oss socialdemokrater, eftersom vi ser att bostadsbristen är ett stort problem runt om i hela landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020

Ökad chans att ränteavdragen ryker
Bankföreningen, Riksbankschefen, Oecd och andra marknadsorienterade aktörer vill att ränteavdragen trappas av. Centern och Folkpartiet är inne på samma linje liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet på den rödgröna sidan. Sossarna och moderaterna vågar dock inte utmanna stora väljaropinioner, som fortsätter att bo billigt med låga räntor och stora skattesubventioner..
20 okt 15

Nya åtgärder ska få äldre att flytta
Höj bostadstillägget för äldre, erbjud rotavdrag för flytthjälp och bygg hissar i gamla hus. En statlig utredning föreslår åtgärder som ska förbättra äldre personers bostadssituation, och få fart på flyttkedjorna.
5 okt 15

Centern öppen för sänkta ränteavdrag
Som första borgerliga parti öppnar nu Centern för sänkta ränteavdrag. Partiledaren Annie Lööf vill se en blocköverskridande uppgörelse.
3 sep 15

Hushållens lånefest oroar alltmer
Hushållen fortsätter att öka sin redan höga skuldsättning. I juni i år växte utlåningen av bolån med 7,4 procent, enligt SCB.
30 jul 15

Regeringen vill stärka hyresgäster
Hyresgästernas ställning ska stärkas och oseriösa värdar ska bort från marknaden. Det är målet när regeringen nu ska utreda reglerna för hyresrätter och uthyrning av bostäder.
30 jul 15

Rekordfå unga har egen bostad
Andelen unga som saknar egen bostad har aldrig varit lägre. För första gången bor mindre än hälften av Sveriges unga i eget hus, egen bostadsrätt eller har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen, skriver Hem och Hyra.
28 jul 15

Ränteavdragstak skulle slå mot rika
För ränteavdragen finns inte någon övre gräns, men för rot och rut finns maxtak. Nu har SCB lekt med tanken att införa samma typ av begränsning för ränteavdragen. Kanske inte helt oväntat så skulle rika hushåll i storstäder påverkas mest.
30 jun 15

Marknadshyror pö om pö
Den statliga Långtidsutredningen har just tagit emot en rapport om bostadsmarknaden. Författarna föreslår en mix av successiva åtgärder – bland annat en fyrstegsraket mot fri hyressättning.
ÖPPEN28 maj 15 – SOU 2015:48, DN Debatt 26/5-15

Lägenheten säljs för 22 millar
En vinst på 16,5 miljoner kronor räknar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och tidigare finansministern Erik Åsbrink kunna göra på sin lägenhetsförsäljning i Stockholm.
23 maj 15

Begränsat ränteavdrag slår ojämnt
Ett begränsat ränteavdrag på bolånet vidgar klyftorna mellan de som har och de som inte har. - De med ärvda pengar drabbas inte alls, säger professor Mats Persson.
11 maj 15

Gör bolånen genomskinliga
Banker kommer att behöva bevilja en veckas betänketid för alla bolånekunder. Det är en av effekterna när EU:s bolånedirektiv genomförs i svensk rätt. Dessutom föreslår den ansvarige utredaren att långivarna ska vara skyldiga att informera kunderna om hur räntesättningen går till.
ÖPPEN9 apr 15 – SOU 2015:40

ROT-avdragen minskas
Regeringen tycker att ROT-avdragen som förra året kostade kostade 17 miljarder kronor har blivit för dyra. Nu vill regeringen satsa 3,2 miljarder kronor per år på investeringsstöd åt byggföretag som producerar hyresrätter och studentbostäder. Och det ska finansieras genom att ROT-avdraget minskas.
ÖPPEN25 mar 15 – Regeringens förslag på stimulansbidrag (presentationsbilder)

Det blir enklare att dra ledningar
Från och med i sommar måste energibolag och telekomföretag inte längre ingå särskilda avtal med småhusägare, bostadsrättsföreningar och andra tomträttsinnehavare för att få dra ledningar genom deras fastigheter.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:74

Bostadslån ska amorteras
Hundratals — för en del tusentals — kronor i ökade månadsutgifter blir effekten när Finansinspektionen skärper kraven på hushållen: Bolån ska amorteras mer.
12 nov 14

Löften om bostadsbyggande
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om "stimulanser" för att få igång bostadsbyggandet.
2 okt 14 – Överenskommelse om bostäder, jobb mm(s, mp)

SBAB-chef sågar S-förslag
Den statliga banken SBAB:s nytillträdde chef, Klas Danielsson, sågar s-förslaget om att skjuta till tre miljarder kronor till banken för lån riktade till bostadsbyggande.
25 sep 14

Ekonomin förklarar bostadsbristen
Det är en vanlig föreställning att sakägare, medborgare eller miljö- och kulturknuttar fördröjer och stoppar ett angeläget bostadsbyggande. Men så är det inte alls. Det är bara en myt. I själva verket är det krassa ekonomiska överväganden som gör att det byggs så få bostäder, konstaterar statens bostadsutredare.
ÖPPEN14 aug 14 – SOU 2014:59

Snart kan alla tvingas amortera bolån
Allt fler vill tvinga svenskarna att amortera mer och politiker från båda sidor är öppna för förändringen. Myndigheterna utreder nu om ett amorteringskrav skulle kunna omfatta både nya och gamla lån. Men Bankföreningen är skeptisk.
10 jul 14

Bristande konkurrens i byggsektorn
Regeringen låter en utredning analysera om, och isåfall hur, konkurrensen inom byggsektorn kan höjas. Utredningen är knappast den första i sitt slag.
11 jun 14 – Dir 2014:75

Bostadsbrist i hälften av kommunerna
Drygt hälften av landets kommuner, 156 av 290, uppger att de har ett underskott på bostäder. Det är framför allt små, billiga lägenheter, studentlägenheter och bostäder för äldre som behövs, skriver tidningen Hem&Hyra utifrån en rapport från Boverket.
4 jun 14

Hyresrätter kan bli ägarlägenheter
Från och med 2016 ska hyresrätter kunna omvandlas till ägarlägenheter, föreslår regeringens utredare. Givet det hittills obefintliga intresset för upplåtelseformen tror man inte på något stort genomslag. Men dagens hyresgäster kan få med spekulativa ägare och dålig fastighetsförvaltning att göra.
4 jun 14 – SOU 2014:33

Krav på banker kan trycka upp räntor
Bolånen är för billiga och svensken lånar för mycket, enligt Finansinspektionen (FI). För att hejda lånefesten kommer nu flera typer av nya kapitalkrav, särskilt riktade mot storbankerna.
22 maj 14

Krav på banker väntas trycka upp bolåneräntor
Bolånen är för billiga och svensken lånar för mycket, enligt Finansinspektionen (FI). För att hejda lånefesten kommer nu flera typer av nya kapitalkrav, särskilt riktade mot storbankerna.
22 maj 14

Bostadsbristen slår mot äldre
Om sjutton år kommer 2,4 miljoner personer vara äldre än 65 år, prognosticerar SCB. Redan idag råder brist på anpassade boenden för äldre människor.
26 mar 14 – Dir 2014:44

Två hus på tomten redan i sommar
Trots kritiken går regeringen vidare med förslaget om det så kallade Attefallshuset. Redan till sommaren kan det bli tillåtet att bygga ett extra litet bostadshus på tomten utan att söka bygglov.
20 mar 14

Snabbare bygglov
Detaljplaner ska överklagas direkt till mark- och miljödomstolarna i stället för att först gå via länsstyrelserna. Och bygglov som överklagas ska inte längre kunna hanteras av samtliga länsstyrelser.
18 mar 14 – SOU 2014:14

Byggfelsförsäkringen slopas
Kravet på husbyggare att teckna en byggfelsförsäkring tas bort den 1 juni i år. Dagens färdigställandeskydd blir kvar och flyttas över i en egen lag.
5 mar 14 – Prop 2013/2014:125

Svenskarnas bolån fortsätter växa
Hushållens bostadslån fortsätter att öka. Under det senaste året har bolånen ökat med drygt 5 procent, visar ny statistik från SCB.
27 feb 14 – Pressmeddelande

Inte helt fritt att hyra ut i andra hand
Regeringen satsade på andrahandsuthyrning som ett sätta att bekämpa bostadsbristen. Men de omstridda regellättnaderna kom inte helskinnade genom riksdagen. Nu presenteras en kompromiss.
26 feb 14 – Prop 2013/2014:142

Bostadsbristen utreds på nytt
Det råder skriande bostadsbrist i landets storstadsregioner och segregationen växer. En viktig pusselbit är billiga hyresrätter. Alliansregeringen har hittills vägrat statliga subventioner och i stället satsat på regellättnader. Nu sjösätter man ännu en utredning.
25 feb 14 – Dir 2014:26

EU:s bolånedirektiv ska införas
EU:s nya bolånedirektiv, med stärkta rättigheter för låntagare, ska införas i svensk lagstiftning.
25 feb 14 – Dir 2014:13

Bostadsbyggandet lyfte
Enligt preliminära beräkningar från SCB ökade bostadsbygget med rejält i fjol jämfört med år 2012.
20 feb 14 – Statistiska Centralbyrån

Nytt småhus utan bygglov
Regeringen vill att folk ska kunna bygga upp 25 kvadratmeter stora bostadshus på sina tomter utan att behöva ansöka om bygglov.
6 feb 14 – Lagrådsremiss: Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

Slopad fastighetsavgift för hyresrätter
Det föreslår en statlig utredning, som bekräftar att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med bostadsrätten. Förslaget ska finansieras med en sänkning av ROT- och RUT-avdragen.
29 jan 14 – SOU 2014:1

Många unga står utan bostad
Bostadssituationen för unga vuxna är värre än någonsin. I en ny rapport från Hyresgästföreningen uppger hälften av landets kommuner att de har bostadsbrist för unga vuxna, rapporterar SR Ekot. Det är en ökning med 36 procent jämfört med för tio år sedan.
2 jan 14

Hur mycket större friggebodar?
Regeringen vill låta Boverket undersöka om man kan öka undantagen från kravet på bygglov i plan- och bygglagen (PBL).
21 nov 13 – Regeringsuppdrag till Boverket

Kan bostadsbristen bero på att hyrorna är för låga?
Bruksvärdessystemet, som indirekt reglerar hyressättningen, skapar bostadsbrist. Det hävdar Boverket i en ny rapport. Utspelet sågas av Hyresgästföreningen, som tycker att myndigheten går för långt.
13 nov 13 – "Bostadsbristen och hyressättningssystemet - ett kunskapsunderlag", SvD Näringsliv

Bättre villkor för bolån
Så kallad ränteskillnadsersättning kan den behöva betala som tagit ett bolån till en fast ränta, exempelvis hos en bank, och bestämmer sig för att betala av hela eller delar av lånet i förväg - innan räntebindningstiden är över. Hur mycket pengar det handlar om som banken har rätt att kräva av kunden beräknas via en schablonregel. Nu föreslår regeringen att schablonen ska ändras.
12 nov 13 – Prop 2013/2014:44

Plan- och bygglag justeras
Genom ytterligare justeringar i plan- och bygglagen hoppas regeringen få fram fler bostäder åt ungdomar och studenter.
6 nov 13 – Lagrådsremiss: Fler bostäder åt unga och studenter

LO: Bygg bostäder!
Sedan slutet av 1990-talet har antalet kommuner med bostadsbrist ökat kraftigt. Och även i kommuner som uppger att de inte har problem med bostadsbrist råder det brist på hyresrätter.
15 okt 13 – LO: Bostadsbyggande för fler jobb - Brist, balans och överskott på bostäder i Sveriges kommuner

Bättre villkor för bolån
Så kallad ränteskillnadsersättning kan den behöva betala som tagit ett bolån till en fast ränta, exempelvis hos en bank, och bestämmer sig för att betala av hela eller delar av lånet i förväg - innan räntebindningstiden är över. Hur mycket pengar det handlar om som banken har rätt att kräva av kunden beräknas via en schablonregel. Nu föreslår regeringen att schablonen ska ändras.
15 okt 13 – Lagrådsremiss: Rättvisare regler vid förtidsbetalning av bostadslån

Borg tvivlar på bostadsbubbla
Hushållens skuldsättning, framförallt de höga bostadslånen har av många setts som en risk för att bostadsbubbla är på väg att byggas upp i Sverige. I Finansplanen bedömer regeringen att den risken inte är akut.
19 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Höjt bidrag för barnfamiljer
Regeringen aviserar en höjning av bostadsbidraget i form av ett särskilt bidrag för hemmavarande barn.
12 sep 13 – Pressmeddelande

Buller och bygg!
Nya bostäder ska kunna byggas även i bullriga miljöer, till exempel intill hårt trafikerade vägar och järnvägar. Det föreslår en av de utredningar som regeringen tillsatt med bostadsbristen för ögonen.
4 sep 13 – SOU 2013:57

Regionalt plansamarbete utreds
Den snabba urbaniseringen tvingar fram ett ökat samarbete mellan kommuner och regioner runt fysisk planering och bostadsförsörjningsplaner. En parlamentarisk kommitté ska utreda hur det kommunala och regionala samarbetet fungerar.
29 aug 13 – Dir 2013:78

Ökad bostadsbrist för studenter
Trots att det redan råder skriande bostadsbrist i de flesta studentstäder, byggs det inte nytt. Sveriges förenade studentkårer propsar sedan flera år på statliga bidrag. Men alliansregeringen hoppas att det ska räcka att lätta på byggreglerna.
21 aug 13 – SFS Bostadsrapport 2013

Bostadsplanering är ett måste
Regeringen föreslår lagstadgade minimikrav på kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen. Regeringen ska kunna beordra fram nya riktlinjer; och länsstyrelsen och andra regionala aktörer ska tillförsäkras insyn den lokala planeringsprocessen.
14 aug 13 – Prop 2012/2013:178

Du kartläggs av bostadsbolagen
Flera bostadsbolag runt om i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster trots att det kan bryta mot lagen. Det handlar oftast om hyresgästens hälsa men ibland rör det sig om rent skvaller och personliga omdömen.
31 jul 13

Bostadsplanering är ett måste
Regeringen föreslår lagstadgade minimikrav på kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen. Regeringen ska kunna beordra fram nya riktlinjer; och länsstyrelsen och andra regionala aktörer ska tillförsäkras insyn den lokala planeringsprocessen.
29 maj 13 – Lagrådsremiss: En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar

Inget ”tvåfrontskrig” med ny byggförsäkring
Byggfelsförsäkringen tas bort men ersätts av en ny, obligatorisk försäkring. Självrisken blir högre för husägarna - i gengäld landar utredningsansvaret hos försäkringsbolagen.
16 maj 13 – SOU 2013:10

Friggebodslistan utökas
Det ska bli lättare att bygga till villan och lättare att bygga flerbostadshus, föreslår regeringens särskilde utredare Lars Magnusson.
7 maj 13 – SOU 2013:34

Regeringen vill bygga mer strandnära
Regeringen anser att de förändringar i strandskyddsreglerna som genomfördes 2009 och 2010 tillämpas alltför restriktivt i stora delar av landet. Reglerna skulle underlätta för byggande i strandnära lägen, men så blev det inte.
7 mar 13 – Dir 2013:27

Fastighetsregistret rensas
Mer än 50 år gamla inskrivningar, till exempel av nyttjanderätter och servitut, ska strykas ur fastighetsregistret om inte en ansökan om förnyelse görs. Mängden av inaktuell registerdata kostar enbart staten 20 miljoner kronor extra varje år, skriver regeringen.
27 feb 13 – Prop 2012/2013:76

Förenklat byggande ska utredas
Den stora bostadsbristen särskilt i storstadsområdena i Sverige föranleder regeringen att planera en parlamentarisk kommitté för att förenkla planeringen av bostadsbyggandet.
23 feb 13 – Pressmeddelande

Oanmälda kontroller på byggen
Regeringen jämnar vägen så att Skatteverket ska kunna göra oannonserade kontrollbesök på landets byggarbetsplatser. Syftet är att försöka komma åt svartarbete.
28 jan 13 – Pressmeddelande

Andrahandshyror kan chockhöjas
En etta för i snitt 10 000 kronor i månaden. Så dyr kan en andrahandslägenhet i Stockholm city bli från och med nästa vecka.
24 jan 13

Länsstyrelserna måste snabba på
När exempelvis ett bygglov som kommunen beslutat om överklagas hos länsstyrelsen, varierar handläggningstiderna stort runtom i landet. I Dalarna tar det i genomsnitt 29 dagar och på Gotland tar det ungefär ett år. Nu ställer regeringen upp nya tidsgränser.
16 jan 13 – Handläggningstider vid länstyrelserna

Ny fastighetsavgift inte poppis
En statlig utredning vill införa en kommunal taxa i stället för att som i dag låta enskilda fastighetsägare stå för notan för nya gator när kommunen bygger ut ett område. Men förslaget får kritik från flera håll.
10 jan 13 – SOU 2012:91

I efterdyningarna av PBL
2010 tillsatte regeringen en särskild kommitté som skulle övervaka och underlätta införandet nya regler i plan- och bygglagen (PBL). Kommittén har avslutat sitt arbete men förespråkar att regeringen under ytterligare tre år avsätter 30 miljoner kronor för förbättra kommunernas tillämpning av lagen.
20 dec 12

- Storstäder behöver marknadshyror
Den svenska hyresmarknaden fungerar inte längre, och det får negativa konsekvenser på hela samhällsekonomin, anser regeringens särskilde utredare. Han menar att hyressättningen måste bli mer marknadsmässig - och föreslår att principen om bruksvärde justeras på ett par punkter.
19 dec 12 – SOU 2012:88

Domstol säger nej till nya Slussen
Mark- och miljödomstolen säger nej till de omstridda planerna på nybyggnationer vid Slussen i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter.
13 dec 12

Lokala krav på byggen stoppas
Kommuner ska hindras från att ha egna byggregler, till exempel angående fastigheters energianvänding. Med samma regelverk i kraft överallt ska det bli billigare att bygga. Det antar den statliga Byggkravsutredningen.
13 dec 12 – SOU 2012:86

Tilltagande bostadsbrist
I över hälften av landets kommuner råder det brist på bostäder som passar unga människor - det vill säga små och billiga hyreslägenheter. Dessutom råder det skriande brist på studentbostäder. Regeringen hoppas att regelförenklingar ska ge effekt på nybyggandet.
28 nov 12 – Regeringsbeslut 2012-11-28, Boverkets rapport "Bostadsmarknaden 2012 - 2013"

Studentbostäder saknas
Under 2011 byggdes ynka 134 studentbostäder i hela landet. Bara i Stockholmsregionen behövs det 7000, enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS). Varje år rapporterar organisationen om skriande bostadsbrist och politikerna reagerar med olika förslag. Men hittills har det i princip inte skett någonting.
5 sep 12 – SFS Bostadsrapport 2012

Slopa taxeringen!
Avskaffa fastighetstaxeringen och den nuvarande fastighetsavgiften, föreslår en statlig utredare. I stället skulle ”fastighetsskatten” beräknas utifrån hur många kvadratmeter boytan är. Den som bor större betalar mer och tvärt om, både när det gäller lägenheter, fritidshus och småhus.
22 aug 12 – SOU 2012:52

Hyresrätter kan bli ägarlägenheter
Regeringen öppnar för en ny metod att minska antalet hyresrätter. Fastighetsägare ska ges rätt att ombilda hyreslägenheter till så kallade ägarlägenheter som sedan säljer. En särskild utredare får i uppdrag att förbereda reformen.
24 maj 12 – Dir 2012:44

Bostadstillägg tillsvidare
Pensionärer, liksom personer som lever på sjuk- respektive aktivitetsersättning, ska kunna beviljas bostadstillägg tillsvidare. Det är en tillbakagång till de regler som gällde innan 2003 och lättar på pappersexercisen för de sökande.
23 maj 12 – Prop 2011/2012:152

Boverket ska se över kommunernas försörjningsansvar
Kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen är lagstadgat. Enligt den så kallade bostadsförsörjningslagen ska kommunerna arbeta enligt riktlinjer, det vill säga det ska finnas passande styrdokument.
25 apr 12 – Promemoria: Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för

Enklare att hyra ut bostadsrätter
En färsk utredning lägger flera förslag på hur regelverket för folk som hyr ut sina privatbostäder kan mjukas upp. Bland annat kan kravet att bostadsrättsföreningen ska godkänna uthyrning slopas, och hyran måste inte längre stå i relation till bostadens bruksvärde.
29 mar 12 – SOU 2012:25

Invandrade har bostadsproblem
Nyanlända invandrare tvingas vänta allt längre på en egen, permanent adress. Bostadsbristen gör att det dröjer innan de kommer i kontakt arbetsmarknaden. Regeringen försöker nu "intensifiera dialogen" mellan kommunerna och ansvariga myndigheter.
13 mar 12 – Regeringsbeslut 2012-02-13

Fortifikationen försvinner
Fortifikationsverket ska inte längre förvalta försvarsmaktens byggnader och fastigheter. En del av beståndet ska säljas, resten ska handhas av en annan myndighet - eller av ett nybildat bolag. Men innan Sveriges största fastighetsförvaltare blir av med jobbet ska (ännu) en utredare säga sitt.
2 feb 12 – Dir 2012:6

Vad händer med K-märkta hus?
Regeringen låter inventera statens bestånd av kulturhistoriska fastigheter och byggnader. Dels ska Statens fastighetsverk ta över förvaltningen av dessa från andra myndigheter. Dels ska utredaren avgöra vilka byggnader som kan säljas på den öppna marknaden.
2 feb 12 – Dir 2012:7

Färre uteliggare men fler hemlösa
Det visar Socialstyrelsens aktuella kartläggning av människor som står utestängda från den så kallade "ordinarie bostadsmarknaden". Därunder ryms knappt 300 individer som tvingas sova utomhus eller i offentliga byggnader; färre än vid den senaste undersökningen. Men i övrigt breder boendeproblemen ut sig - och de har bäring på hur arbetsmarknaden fungerar.
10 jan 12 – Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2011 – omfattning och karaktär

Fler i bostadskris, färre uteliggare
Allt fler personer bor i akuta boendelösningar. Men antalet uteliggare som sover utomhus och i offentliga utrymmen har minskat. Det konstaterar Socialstyrelsen i en kartläggning av hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2011.
10 jan 12 – TT

Hyresmarknaden utreds igen
Regeringen säger sig vilja stärka hyresmarknaden. Men det ska inte ske genom att staten satsar pengar på allmännyttan. Tvärtom så ska vägen för oreglerade bostadsmarknader jämnas.
14 dec 11 – Dir 2011:108

570 000 får höjt bostadsbidrag
Regeringen föreslår att bostadsbidraget höjs, i sin budget. Bland annat höjs det särskilda bidraget för hemmavarande barn, exempelvis höjs det med 350 kronor till 1 300 kronor per månad för ett barn.
17 sep 11 – Prop 2011/2012:1

Harveys geografi
David Harvey, samhällsforskare och geograf, har under flera decennier ägnat sig åt att analysera staden och kapitalismen. Hans marxistiskt influerade analyserna handlar bland annat om kampen om rummet, och om hur de fattigare grupperna fördrivs. Antologin Ojämlikhetens geogafi, innehåller fem essäer.
1 jul 11 – Harvey, David : Ojämlikhetens nya geografi

Flytten till stan fortsätter
Svenskarna fortsätter att flytta från landsorten till stan. Mellan 2005 och 2010 ökade befolkningen i tätorterna med 383 000 personer, enligt SCB:s siffror. Samtidigt blev de som bor utanför tätorter 15 000 färre.
16 jun 11 – SCB: Tätorter 2010, arealer, befolkning

Bostadsbyggandet minskar ytterligare
Bostadsbyggandet sjönk ytterligare under förra året. 19 500 bostadslägenheter byggdes. Det är en minskning med 15 procent jämfört med år 2009. Bara 125 var studentlägenheter. Det är 1000 färre än året innan.
11 maj 11 – SCB: Färdigställda nybyggnader 2010 – definitiva uppgifter

Riksbanken tror inte på bobubbla
De snabbt stigande bostadspriserna i Sverige har till stor del naturliga förklaringar, skriver Riksbanken i sin nya bedömning av läget på husmarknaden.
5 apr 11 – Riksbankens utredning om risker på den svenska bostadsmarknaden

Stockholms stora strider
Journalisterna Börje Karlsson och Torbjörn Tenfält har skrivit en essäsamling om stadshusbataljerna i 14 viktiga stockholmsfrågor. Det börjar med almstriden 1971 och fortsätter via Mullvadsockupationen, Stockholmspartiets uppgång och fall, bostadsrättsomvandlingen, Globens tillkomst och en rad andra frågor fram till trängselskatten 2006. Dessutom har DN-journalisten Jan Kantor bidragit med texten ”Kvinnorna tar makten …”. Karl-Olov Arnstberg reflekterar över vad han läst.
17 mar 11 – Torbjörn Tenfält och Börje Carlsson: Från almstrid till trängselskatt. De stora slagen om Stockholm

Byggplaner fastnar ofta i kommunfullmäktige
Statsministern fick under frågestunden i riksdagen ta emot angrepp från både socialdemokraterna och vänsterpartiet. Regeringen anklagas för att stå passiv inför bostadsbristen.
17 feb 11 – Frågestund i riksdagen

Strandskyddet - en kommunal angelägenhet
Framöver ska det ligga på kommunerna, i stället för länsstyrelsen, att ge dispens från strandskyddet. Även när det gäller statliga vattenskyddsområde och områden som skyddas enligt miljöbalken ska kommunen besluta om undantag.
9 feb 11 – Prop 2010/2011:64

Riksbanken ser ingen bobubbla
Riksbanken ser ingen bostadsbubbla eller bubbelbeteende på bostadsmarknaden. Men hushållens ökande skuldsättning ses som ett oroande problem.
20 jan 11

Hyresrättens ställning bör stärkas
Hyresrättens ställning behöver stärkas, därför kommer alliansregeringen att utreda frågan i början av nästa år. Utredningen "ska syfta till att ta fram förslag som strukturellt och långsiktigt förbättrar förutsättningarna för att investera i och förvalta hyresrätter", skriver civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Dagens Nyheters debattsida.
22 dec 10

Sälj statens fastigheter snabbare
Sälj statens fastigheter snabbare! det föreslår regeringens särskilde utredare, generaldirektören Sören Häggroth. Inom försvarets område finns egendom med ett uppskattat värde av 800 miljoner kronor som bara väntar på att säljas. Men när staten säljer mark och fastigheter till kommunerna går det för långsamt.
9 dec 10 – SOU 2010:92

Anbud ska inte hemlighållas
I regeringens förslag till ny fastighetsmäklarlag blir mäklaren skyldig att informera om misstänkta brister i fastighetens skick, och att i efterhand informera om alla buds som lämnats under en budgivnings gång.
27 okt 10 – Prop 2010/2011:15

Per Wirtén förortsflanör!
Det här är en bok att hylla och det har recensenterna också gjort. Göran Greider blir rent lyrisk när han i Expressen hälsar Per Wirtén ”som en Che Guevara” och skriver att ”Han har funnit sitt ämne och skrivandet förlossas med ett bang”. Ett bang? Jaha, ok då. Om man får tro Göran Greider sker detta bang när Per Wirtén efter en lång promenad genom Stockholms södra förorter når Gullmarsplan och blickar ut över Årsta. Karl-Olof Arnstberg recenserar och resonerar.
21 okt 10 – Per Wirtén: Där jag kommer från. Kriget mot förorten.

Vräkningarna fortgår
Att bli utkastad från sitt hem är bland det värsta som kan hända en familj. Och fortfarande idag, i 2000-talets Sverige, verkställs tusentals vräkningar varje år – även av barnfamiljer. Enligt Kronofogden verkställdes 1619 vräkningar under första halvåret 2010. I en nyutkommen forskarantologi, “Vräkt” berättas vräkningarnas historia.
6 aug 10 – Lena Eriksson, Sten-Åke Stenberg, Janne Flyghed och Anders Nilsson: Vräkt – utkastad från hus och hem i Stockholm 1879 -2009

Bostadsbyggandet ökar
Bostadsbyggandet ökar igen. Efter några år med kraftigt minskat bostadsbyggande ökade nu byggandet av bostäder under första kvartalet i år, visar siffror från SCB.
3 jun 10 – SCB: Lyft för bostadsbyggandet

Utbildning om nya plan- och bygglagen
Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska samordna och organisera utbildningsinsatser om den nya plan- och bygglagen, som Riksdagen ska besluta om före sommaruppehållet.
20 maj 10 – Dir 2010:55

Återköp efter expropriation utreds
Frågan om en person som blivit av med sin fastighet genom expropriation ska kunna få tillbaka sin fastighet ska utredas. Regeringen vill ha utrett om det är möjlighet att låta en person få tillbaka exproprierad mark om syftet med expropriationen inte fullföljs, till exempel om byggplaner ändras.
10 maj 10 – Dir 2010:51

Räkna med hyreshöjningar
Det kan bli kraftiga hyreshöjningar när allmännyttan förlorar sin hyresnormerande roll. En lägenhets bruksvärde ska avgöra hur stor hyran blir. Den ska fastställas i kollektiva förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgästföreningen vara. Det föreslår regeringen i en proposition.
30 mar 10 – Prop 2009/2010:185

Mehr och kärleken till Stockholm
Hjalmar Mehr var legendariskt socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm när de gamla Klarakvarteren revs och ersattes av bankpalats och Kulturhuset. Det har gett Mehr ett rykte som en okänslig förstörare av gamla kulturmiljöer i huvudstaden. Den myten krossar Björn Elmbrant effektivt i sin utmärkta biografi om Mehr, Stockholmskärlek.
24 mar 10 – Elmbrandt, Björn: Stockholmskärlek - en bok om Hjalmar Mehr

Bygglov på tio veckor
Den som söker bygglov ska få besked inom högst tio veckor. Det är det centrala innehållet i den nya plan- och bygglag som miljöminister Andreas Carlgren lägger fram för riksdagen. Andra nyheter är att kraven på klimat- och miljöhänsyn stärks.
18 mar 10 – Prop 2009/2010:170

Svenska boendekostnader i topp
Svenskarnas boendekostnader ligger i topp jämfört med invånare i andra EU-länder. Bara danskarna betalar - om än obetydligt - mer för sitt boende, enligt en rapport från Boverket.
3 mar 10

Bostadsbyggande minskar
I fjol byggdes färre lägenheter i Sverige än under något år de senaste tio åren. Nedgången från 2008 var 30 procent. Sedan 2006 är nedgången i bostadsbyggandet 66 procent. Bara 15 250 bostadslägenheter började byggas i fjol, medan samma siffra för 2008 var 22 900.
23 feb 10 – Påbörjad nybyggnation av bostadslägenheter, 2009

Allmännyttan inte längre hyresledande
Regeringen föreslår nya villkor för de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen och nya regler för hyressättningen. De bygger på den överenskommelse som träffats mellan bostadsmarknadens parter och regeringen.
18 feb 10

34 000 lediga lägenheter
Antalet lediga lägenheter ökar kraftigt i landet. Första september i fjol stod 34 000 hyreslägenheter tomma och väntade på hyresgäster. Men tre fjärdedelar av dem var i kommuner med färre än 75 000 innevånare.
16 feb 10 – Pressmeddelande från SCB, 2010-02-15 Nr 2010:29

Bostadsbidrag till fler förra året
Antalet unga som fick bostadsbidrag ökade med åtta procent förra året. Totalt ökade antalet hushåll som fick bostadsbidrag med en procent. Försäkringskassan ser det ändå som ett trendbrott eftersom bostadsbidragen minskat i flera år, uppger Hem & Hyra.
26 jan 10

Del av Lantmäteriet bolagiseras
Division Metria inom Lantmäteriet ska ombildas till aktiebolag. Metria utför uppdrag på en kommersiell marknad och många konkurrerande företag har ifrågasatt Metrias ställning som en del av Lantmäteriet. Kritiken har också gällt om Lantmäteriet ska få delta på den kommersiella marknaden.
13 jan 10

130 miljoner till hållbara städer
Under 2009 och 2010 fördelar Delegationen för hållbara städer sammanlagt 340 miljoner kronor till stadsbyggnadsprojekt som ska bidra till att minska utsläpp av växthusgaser och skapa attraktiva och ekologiskt, sociala och ekonomiskt hållbara stadsmiljöer.
17 dec 09

Fler outhyrda lägenheter
34 000 hyreslägenheter var outhyrda i september i år. Det är en ökning med 28 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol, och innebär att en lång trend med minskat antal outhyrda lägenheter bryts.
17 dec 09 – SCB: Outhyrda bostadslägenheter i flerbostadshus 2009

Taxeringsvärdet på småhus ökar
Taxeringsvärdet för samtliga skattepliktiga fastigheter ökade med 775 miljarder kronor, eller 15,8 procent, i 2009 års fastighetsdeklaration. Enligt statistiska centralbyrån är det samtidigt deflation i landet.
17 dec 09 – SCB: Fastighetstaxeringar 2009

Bygglov inom tio veckor
Den som söker bygglov ska få besked inom tio veckor. Det ska bli enklare att ta fram nya detaljplaner för kommunerna. Regeringen överlämnar nu sitt förslag till plan- och bygglag till Lagrådet.
3 dec 09

Stöd till trygghetsboende
Regeringen utvidgar investeringsstödet för särskilda boenden så att det också kan ges till trygghetsboenden för dem som inte behöver heldygnsomsorg. Stödet är på sammanlagt 500 miljoner kronor.
26 nov 09

Bostadsbyggandet minskar kraftigt
Bostadsbyggandet fortsätter att minska kraftigt i Sverige. Från toppnoteringen 2006 har antalet påbörjade lägenheter halverats.
18 nov 09 – Pressmeddelande: Kraftig minskning av bostadsbyggandet

Bruksvärdeshyran förlorar sitt ankare
Det blir inget av förslaget om marknadshyror. Systemet med bruksvärdeshyror blir kvar, men allmännyttan förlorar sin hyresledande roll. Detta enligt en departemetspromemoria som presenterade på fredagen.
16 nov 09 – Ds 2009:60

Enklare besluta om tvångsförvaltning
För att komma tillrätta med problemen med oseriösa fastighetsägare som missköter sina hyresfastigheter och tvingat hyresgäster att leva under vidriga förhållanden, föreslår nu regeringen att lagen om förvärv av hyresfastighet avskaffas. Dess syfte var att hindra olämpliga personer att skaffa hyresfastigheter. Den har dock inte varit tillräckligt effektiv, då det varit möjligt att kringgå den.
8 okt 09

Lantmäteriet bolagiseras
Delar av Lantmäteriet ska bolagiseras. Metria, den del av Lantmäteriet som arbetar med bland annat fältmätning, flyg- och satellitbilder och kartor, som föreslås blir bolag. Metrias verksamhet sker i huvudsak på en konkurrensutsatt marknad. 400 anställda på 35 orter i Sverige berörs av bolagiseringen.
17 sep 09

Kommunalt förköp avskaffas
Förköpslagen ska upphävas. Kommunernas förköpsrätt till mark och fastigheter för expansion av kommunala tätortsområden behövs inte längre förklarar regeringen i en lagrådsremiss.
17 sep 09

Enklare att tvångsförvalta hyreshus
Regeringen föreslår att det ska bli enklare för hyresnämnderna att fatta beslut om förvaltningsåläggande av vansköta hyreshus. Förvaltningen måste inte vara grovt misskött, det ska räcka med att det finns brister i förvaltningen.
14 sep 09 – Lagrådsremiss: Ägande och förvaltning av hyreshus

Halverat bostadsbyggande
Bostadsbyggandet nästan halverades under första halvåret i år jämfört med samma tid i fjol. 6 650 lägenheter påbörjades jämfört med 12 089 året innan. Under hela 2000-talet har bostadsbyggandet ökat markant. Nu tycks den trenden ha brutits.
19 aug 09 – Pressmeddelande från SCB

Opposition ense om fastighetsskatt
Oppositionspartierna har gjort upp om en gemensam politik när det gäller fastighetsskatten. Höjd skatt för dyra villor, och successivt återinförande av uppskov vid försäljningar är några delar.
29 jun 09

Samlad styrning av Boverket krävs
Regeringen får kritik för sitt sätt att styra Boverket. Det behövs en samlad politisk styrning och inte som idag att flera departement styr olika delar av Boverkets verksamhet utan samordning. Boverket behöver ökade resurser både i form av medel och kompetens. för att bli ett nationellt samordningsorgan för samhällsplanering.
11 jun 09 – SOU 2009:57

Färre bostäder byggs
Bostadsbyggandet sjunker kraftig i hela landet. Första kvartalet i år påbörjades 1550 lägenheter i småhus och 2100 i flerbostadshus. Det är 42 procent mindre än motsvarande siffror i fjol.
28 maj 09 – Påbörjad nybyggnation av bostadshus, 1:a kvartalet 2009

Nya krediter till bostadsbyggande
Lågkonjunkturen och finanskrisen har lett till att bostadsbyggandet avstannat. För att få fart på det igen har regeringen beslutat att införa kreditgarantier under byggtiden.
20 maj 09

Statliga kreditgarantier för byggen
Regeringen har fattat beslut om att införa kreditgarantier för bostadsbyggande även under byggtiden för att underlätta för bostadsbyggandet. Kreditgarantin träder i kraft den 1 juli, enligt ett pressmeddelande.
20 maj 09 – Promemoria: Statliga kreditgarantier för att underlätta etablering i bostadsrätter och egnahem för förstagångsköpare

32 000 nya bostäder i fjol
Det byggdes 32 021 nya bostäder i fjol. Det är fler jämfört med år 2007, enligt siffror från SCB. 12 072 lägenheter byggdes i villor och 19 949 i flerbostadshus. Det senare är en ökning med 8 procent jämfört med året innan.
7 maj 09 – SCB, bostadsbyggande

Jämställdhet utan kött och blod
Låt samhällsplaneringen utgå ifrån vardagslivets behov. Det är något av innehållet i "Jämställdhet nästa! - samhällsplanering ur ett genusperspektiv".
23 apr 09 – Jalakas, Anne och Larsson, Anita: Jämställdhet nästa

Många stränder kan bebyggas
Strandskyddet ska förändras. Miljöminister Andreas Carlgren vill lätta på bestämmelserna i landsbygdskommuner och stärka skyddet för stränder där exploateringstrycket är hårt.
15 jan 09 – Lagrådsremiss: Strandskydd och utveckling av landsbygden

Ägarlägenheter införs
Regeringen vill införa ägarlägenheter i Sverige och föreslår att sådana ska kunna bildas i nybyggda flerfamiljshus från och med maj nästa år. Befintliga hyres- eller bostadsrätter ska dock inte kunna ombildas till ägarlägenheter, i vart fall inte inledningsvis.
13 nov 08 – Lagrådsremiss: Ägarlägenheter

Högre ersättning vid expropriering
Fastighetsägare vars fastighet exproprieras ska få bättre ersättning. Skyddet för enskild äganderätt stärks därmed, menar Utredningen om expropriationsersättning.
5 nov 08 – SOU 2008:99

Hög standard ger hög hyra
Det ska vara möjligt att välja bort lyxig utrustning i hyresrätten. Och enklare att få dyrare frys eller rent av balkong mot högre hyra, föreslår regeringens utredning. Men fastighetsägarna tycker att utredningen är för feg.
31 okt 08

Boverkets framtid utreds
Regeringen sätter Boverket under lupp. En utredning ska granska vad Boverket gör och hur det överensstämmer med vad Boverket ska göra. Kritiken mot verket har varit hård.
8 okt 08 – Dir 2008:117

Hyresgäster tvingas bort
Människor med de lägsta inkomsterna skulle drabbas mest om förslagen i en statlig boutredning genomförs, skriver Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman i en debattartikel.
8 sep 08 – Rapport från hyresgästföreningen

Svarta lägenhetsaffärer försvåras
Hyreslagsutredningen föreslår några mindre ändringar i hyreslagen: Handeln med hyreskontrakt ska försvårars, uppsägningar bör föregås av varningar, ingen ska ställas utanför vid bostadsrättsombildning.
8 maj 08 – SOU 2008:47

Regeringen vill ha ägarlägenheter
Regeringen föreslår att det från och med nästa år ska bli möjligt att bilda ägarlägenheter på ungefär samma sätt som i Danmark och Norge.
8 maj 08 – Promemoria: Ägarlägenheter

Hyrorna marknadsanpassas
Höj hyrorna där det är bostadsbrist. Ta bort kopplingen mellan allmännyttiga hyror och privata hyror. Gör om de allmännyttiga bostadsföretagen till affärsdrivna bolag. Förslagen kommer från enmansutredaren Michaël Koch.
19 apr 08 – SOU 2008:38

Strandskyddet kan luckras upp
Det ska bli lättare att bygga längs stränder på landsbygden där det finns gott om orörda stränder och ett lågt exploateringstryck. Däremot stärks strandskyddet vid redan bebyggda stränder där exploateringstrycket är stort, föreslår miljödepartementet i en promemoria.
10 mar 08 – Ds 2008:21

Varannan emot ombildning till bostadsrätter
Nästan hälften av svenskarna vill inte att de kommunala bostadsbolagens lägenheter säljs till privata bostadsrättsföreningar. När Synovate på uppdrag av Hyresgästföreningen ställde frågan var 47 procent emot.
12 feb 08

Förlängd fastighetsutredning
Utredningen som ska se över lagen om förvärv av hyresfastighet m.m. och bostadsförvaltningslagen och som skulle vara klar den 1 maj i år har fått förlängd tid. Den ska redovisa sitt uppdrag senast 1 september i år.
7 feb 08 – Dir 2008:4

Strängare krav ställs på mäklare
Bättre skydd för konsumenterna och högre krav på mäklarna. Det föreslår utredningen Fastighetsmäklaren och konsumenten som lades fram på tisdagen. Budgivningen ska redovisas öppet liksom mäklarens bedömning av en fastighets marknadsvärde.
29 jan 08 – SOU 2008:6

Många får högre fastighetsskatt
Alla villaägare får sänkt fastighetsskatt, triumferade finansminister Anders Borg för en knapp månad sedan. Men så blir det inte. Över 220 000 villaägare - cirka 11 procent - får betala mer i skatt nästa år, enligt färska siffror som SCB tagit fram åt Villaägarnas Riksförbund.
16 okt 07 – Villaägarnas Riksförbund: 220 443 småhusägare får höjd fastighetsskatt år 2008

Villaägare i storstan vinnare
"Bor man i storstäderna och bor kvar i sin villa hör man till vinnarna. Är man dessutom ett äldre par med villa och fritidshus i Stockholms skärgård kan det bli väldigt mycket pengar per år", säger en SEB-ekonom.
20 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Fastighetsavgiften blir 6 000 kronor
Fastighetsskatten slopas och ersätts av en kommunal avgift på 6 000 kronor eller max 0,75 procent av taxeringsvärdet. Samtidigt höjs reavinstskatten, meddelade regeringen på onsdagen.
19 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Allmännyttan stoppar försäljning
I socialdemokratiska Göteborg stoppas utförsäljningen av allmännyttans bostäder.
1 jul 07

Bostadspolitiken marknadsanpassas
Från 1 juli kan borgerligt styrda kommuner sälja sina allmännyttigt ägda fastigheter utan att begära tillstånd hos länsstyrelsen. I propositionen redovisar regeringen också riktlinjerna för den framtida bostadspolitiken.
23 mar 07 – Prop 2006/2007:61

Lättare sälja allmännyttiga hus
Regeringen vill underlätta privatisering av allmännyttiga hus, och lägger därför fram en promemoria som föreslår att det inte längre ska behövas tillstånd från länsstyrelsen vid försäljningar.
2 feb 07 – Upphävande av tillståndsplikten i lagen (2002:102) om allmännyttiga bostadsföretag

Brist på hyresbostäder i Stockholm
Bostadsbristen i Stockholm är ett stort problem för unga, inflyttade och människor med låga inkomster. Därför borde fler hyresbostäder byggas, skriver Staffan Holmberg till den borgerliga regeringen.
16 nov 06 – PM Uppdrag statlig marksamordnare

Alliansen slopar fastighetsskatten
Fastighetsskatten ska sänkas nästa år och avskaffas helt året därpå. Det enades den borgerliga alliansen om under natten mot tisdagen. Men förslaget får kritik av flera ledande ekonomer.
6 jul 06 – Överenskommelse om fastighetsskatt

Borgerlig enighet om fastighetsskatten
De borgerliga partierna kom natten till tisdagen överens om att skatten på fastigheter ska avvecklas vid en eventuell valseger.
4 jul 06 – Överenskommelse om fastighetsskatt

Är nationell bostadspolitik tillåten?
De allmännyttiga bostadsföretagen är under attack från flera håll, anser regeringen som därför har tillsatt en utredning, som ska undersöka hur resterna av den sociala bostadspolitiken ska kunna räddas.
10 nov 05 – Dir 2005:116

Över 1 000 barn vräktes förra året
Över 1 000 barn kastades ut från sina bostäder förra året. Vräkningarna skedde i alla typer av kommuner över hela landet. Regeringens utredare Göran Johansson riktar skarp kritik mot socialtjänsten och kommunernas bostadspolitik.
28 okt 05 – SOU 2005:88

Andrahandsuthyrning underlättas
Från och med årsskiftet ska det bli enklare att hyra ut bostadsrättslägenheter i andra hand. I vart fall ska det bli mindre byråkratiskt.
25 okt 05 – Prop 2005/2006:13

Enklare rutiner i hyresnämnderna
Vid årsskiftet läggs de mindre hyresnämnderna i Växjö, Örebro, Gävle och Luleå ned. Vid de åtta hyresnämnder som då finns kvar ska rutinerna förenklas, föreslår regeringen.
25 okt 05 – Prop 2005/2006:10

Större friggebodar med ny bygglag
Alla husägare ska ha rätt att bygga en friggebod om 15 kvadratmeter på tomten utan att behöva ansöka om bygglov. Det föreslår den så kallade PBL-kommittén i ett nytt betänkande.
28 sep 05 – SOU 2005:77

Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer
Bostadsbidraget för barnfamiljer ska höjas från och med den 1 januari 2006. För en familj med två barn ger höjningen 100 kronor mer i plånboken varje månad. Totalt satsar regeringen 200 miljoner på reformen.
13 apr 05 – Prop 2004/2005:112

Mer tid för byggutredning
I maj 2002 tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över byggnadsdeklarationer och byggnadsregister samt byggfelsförsäkringar. Utredarna har beviljats mer tid för sitt uppdrag. Nytt slutdatum är satt till den 31 mars 2005.
11 jan 05 – Dir 2004:175

Utökat uppdrag för byggnadsmiljöutredning
I februari förra året tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över miljökvalitetsmålen för fukt, mögel och buller i byggnader. Uppdraget har utökats till att även innefatta en analys av hur Fonden för fukt- och mögelskador ska kunna utvecklas.
11 jan 05 – Dir 2004:161

Bostadsbidraget höjs med en hundring
Den 1 januari 2006 höjs bostadsbidraget med i genomsnitt 100 kronor. Som mest kan höjningen uppgå till 550 kronor i månaden. Föräldrar som bara tidvis har barn boende hos sig ska kunna få ett så kallat umgängesstöd. Förslaget presenteras i en promemoria från socialdepartementet.
10 jan 05 – Promemoria om reformerat bostadsbidrag

Vräkningar meddelas socialnämnd
Bostadsrättsföreningar måste liksom alla andra föreningar ta ett socialt och samhälleligt ansvar för sina medlemmar menar regeringen. Därför ska alla vräkningsbeslut i framtiden kompletteras med en underrättelse till socialnämnden, enligt ett nytt lagförslag.
10 mar 04 – Prop 2003/2004:94

Allergihus ska kartläggas
Många personer lider i dag av astma och allergier på grund av fukt- och mögelskadade hus. Nu vill regeringen utvärdera omfattningen av problemen och vidta lämpliga åtgärder.
20 feb 04 – Dir 2004:16

Mer tid för hyresrättsutredningen
Hyresrättsutredningen ska överväga om hyrorna i nybyggda hus ska sättas på ett annat sätt än idag. Utredningen har begärt och fått sitt utredningsuppdrag förlängt till den 15 september 2004.
16 jan 04 – Dir 2003:166

Fastigheter i tre dimensioner
Nästa år ska det bli möjligt att bilda tredimensionella fastigheter. En tunnel, ett garage, eller en extra våning på ett kontorshus ska kunna utgöra en egen fastighet. Därmed måste fastighetstaxeringslagen också ändras.
15 nov 03 – Prop 2003/2004:18

Lantmäteriutredning får mer tid
Den utredning som har till uppgift att granska lantmäteriverksamheten skulle presentera ett delbetänkande i maj i år, och ett slutbetänkande i september. På utredningens begäran ska något delbetänkande inte avlämnas, det ska räcka med ett slutbetänkande där alla frågor redovisas.
29 apr 03 – Dir 2003:47

Plan- och byggfrågor överklagas till domstol
Plan- och byggfrågor ska inte kunna överklagas till regeringen. Det är bättre att de allmänna förvaltningsdomstolarna tar hand om ärenden som rör marklov, bygglov och rivningslov anser regeringen i en proposition. Den nya instansordningen föreslås träda ikraft den 1 juli 2003.
9 apr 03 – Prop 2002/2003:27

Vad betyder hemmet för svensken?
Det är en bok om varför hemmet betyder, och länge har betytt, så mycket i Sverige skriver Per Svensson. Han börjar i sekelskiftets Skönhet för alla, och slutar i dagens bomässor för välfärdens vinnare.
15 feb 03 – Svensson, Per: Svenska hem

Svårare bilda falska bostadsrätter
Under krisen på nittiotalet gick åtskilliga bostadsrättsföreningar i konkurs. De senaste åren har bostadsrättsomvandlingen i storstäderna varit en lukrativ verksamhet för de inblandade. Bägge fenomenen blottlägger svagheter i bostadsrättslagen.
18 nov 02 – Prop 2002/2003:12

Ny statlig myndighet kan äga bostäder
Regering och riksdag har tidigare beslutat att stödet till de krisdrabbade kommunala bostadsföretagen ska ske i nya former.
27 maj 02 – Dir 2002:59

Närförorten en kopia av innerstan
I år fyller Stockholm 750 år. I senaste numret av tidskriften .doc har man lämnat de första 650 därhän, och tar fasta uppbyggandet av det moderna Stockholm och utvecklingen av framför allt innerstan det senaste decenniet.
16 maj 02 – Farran-Lee, Stephen (red): .doc nummer 14 , Det nya Stockholm

Bostadsförlusterna uppgick till 100 miljarder
I början av nittiotalet slog bank- och fastighetskrisen till med full kraft. Sedan följde krisen i bostadssektorn. Nu tio år senare är det möjligt att summera.
16 maj 02 – Ds 2002:9

Kooperativ hyresrätt ska få förköpsrätt
Under nittiotalet har det blivit allt vanligare att allmännyttiga hyresbostäder ombildas till bostadsrätter.
15 apr 02 – Dir 2002:21

Vad göra mot byggarnas fusk, karteller och svartjobb?
Mögel i Moderna Museet, sprickor i tvärbanebroarna, en erkänd asfaltskartell och en rad misstänkta byggkarteller under utredning. Därtill ett så omfattande svartjobberi att RSV uppskattar statens förluster till mellan 2 till 2,5 miljarder varje år. Byggbranschen måste saneras, och en kommission ska föreslå hur.
15 apr 02 – Dir 2002:24

Lägeshyror på frammarsch
I Göteborg har man infört lägeshyror fullt ut. I Stockholm, Malmö och flera andra stora städer är lägeshyressättning markant men inte lika konsekvent.
26 maj 00 – SOU 2000:33

Läget en faktor att räkna med
Det är inget större fel på bruksvärdesprincipen och hur den så kallade lägesfaktorn värderas. I vart fall anser hyresgästerna att den faktiska hyressättningen är rimlig.
26 maj 00 – SOU 2000:33

Bostadsbyggande behöver bättre garantier
När de statliga lånen avskaffades i början av nittiotalet infördes ett system med statliga kreditgarantier till bostadsbyggandet. Nu har kreditgarantierna utvärderats av en statlig utredning.
24 mar 00 – SOU 2000:13

Dyrare att bo lägenhet
Under nittiotalet har det blivit mycket dyrare att bo i hyresrätt och bostadsrätt. Villaboendet har däremot inte blivit dyrare.
17 mar 00

Kooperativ hyresrätt
Den försöksverksamhet med kooperativ hyresrätt som har pågått under flera år bör permanentas. Men först måste en ny lag stiftas. En utredare har nu fått i uppdrag att utforma ett regelverk. Utredningsupdraget ska vara klart den 1 november år 2000.
4 feb 00 – Dir 1999:88

Det ska bli svårare att sälja ut allmännyttan
Förbjud plundring av kommunala bostadsföretag, ge hyresgästerna ett större inflytande och gör det svårare att sälja ut allmännyttan.
28 jan 00 – SOU 1999:148

Att bo i Europa
I en bilaga till betänkandet om den svenska allmännyttan redovisas vilka regler som gäller för allmännyttan i Danmark, England och Holland.
28 jan 00 – SOU 1999:148

Bostadspolitik utreds igen
Regeringen har beslutat att tillsätta ännu en bostadspolitisk utredning. Den här gången blir det en parlamentarisk kommitté som ska knyta samman förslagen från andra utredningar om bostadsfrågor.
21 jan 00 – Dir 1999:110

Nytt fastighetsregister
Uppgifter om landets fastigheter ska samlas i ett nytt register, föreslår regeringen.
21 jan 00 – Prop 1999/2000:39

Fritidsfastigheter får säljas fritt
Från och med årsskiftet har utländska medborgare rätt att köpa vilka fastigheter de vill i Sverige, även fritidsfastigheter.
12 nov 99 – LU 1999/2000:1

Kreditgarantier till bostäder utreds
De statliga kreditgarantierna till bostäder ska utredas. Dels har systemet för garantier kritiserats för att inte underlätta kreditgivningen till bostäder så som det var tänkt, dels har det gått mer än sju år sedan systemet infördes.
29 okt 99 – Dir 1999:78

Avgift till hyresgästföreningen dras på hyran
Hyresgästföreningarna föreslås få en lagstadgad rätt till ersättning när de hyresförhandlar.
27 aug 99 – SOU 1999:81

Nytt krångligt bostadstillägg
Bostadstillägget till pensionärer (BTP) ska beräknas på ett nytt sätt när det nya pensionssystemet träder i kraft år 2001. Vissa förlorar andra vinner på de nya, men alls inte enkla, reglerna.
11 jun 99 – SOU 1999:52

Nej till insatser mot dålig ventilation
Regeringen vill inte skärpa den lagstiftning som riktar sig mot dålig ventilation, trots att dålig inomhusluft anses vara den viktigaste orsaken till att svenska folkets allergier ökar.
19 mar 99 – Prop 1998/1999:62

Bostadspolitiken
När riksdagen godkände regeringens förslag till bostadspolitik var det i första hand moderaterna som stod för oppositionen. Detta efter uppgörelsen om sänkt fastighetskatt.
12 jun 98 – BoU 1997/1998:10

Fastighetsregister slås ihop
Tingsrätternas inskrivningsregister och lantmäteriverkets fastighetsregister läggs ihop till ett gemensamt fastighetsregister.
5 jun 98 – Ds 1998:25

En delegation ska inrättas
Regeringen beskriver storstadsproblemen som stora och växande, men vill varken anslå nya pengar eller föreslå nya lagar för att lösa storstädernas social problem.
29 maj 98 – Prop 1997/1998:165

Dålig tillsyn av fastighetsmäklare
Arbetet i den nämnd som ska övervaka fastighetsmäklare har stora brister som drabbar både mäklarna och deras kunder.
27 mar 98 – LU 1997/1998:15

Allmännyttan får en egen akut
Regeringen vill inrätta en bostadsakut. Därutöver innehåller regeringens bostadspolitiska proposition inte några förslag till grundläggande förändringar av bostadspolitiken.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:119

Ett sakta adjö till subventionspolitiken
Allt fler kommunala bostadsföretag är i ekonomisk kris. Regeringen öppnar nu en akutmottagning för kommuner med krisföretag. Två miljarder placeras i en grundpott.
27 mar 98 – Prop 1997/1998:119

Andrahandsuthyrningar underlättas
Riksdagen har godkänt några ändringar i hyreslagen. Den viktigaste förändringen är att det ska bli lättare att hyra ut sin lägenhet i andra hand när man inleder ett samboförhållande. Människor som är sjuka och långvarigt inlagda på sjukhus ska också få utökad rätt att hyra ut sin bostad i andra hand. Regeringens proposition är därmed godkänd och lagändringarna träder i kraft den 1 juni.
20 mar 98 – BoU 1997/1998:7

Lättare inteckna fastighet
Banker och andra låneinstitut bör, som ombud för fastighetsägare och tomträttshavare, få skicka ansökningar om inteckning på elektronisk väg.
2 mar 98 – Ds 1997:84

Byggforskningen halveras
Byggforskningsrådet som fördelar anslag till byggforskningen får sina anslag halverade nästa år.
20 feb 98 – SOU 1997:182

Ta bort anmälningsplikten
Riksdagen har ställt sig bakom en motion (m) som kräver att kommunernas byggnadsnämnder inte ska vara tvungna att anmäla brott mot byggnadslovsplikten till åklagare, vilket är obligatoriskt idag. Ibland är dessa brott inte särskilt allvarliga och ibland rättas de till omedelbart och då finns det enligt motionärerna inte någon anledning att dra igång en rättslig process.
13 feb 98 – BoU 1997/1998:5

Hemska hus och hem
Trots att svenska hus är välbyggda, väl underhållna och har en god inomhusmiljö, finns stora brister när det gäller fukt, mögel och ventilation.
23 jan 98 – SOU 1997:177

Lättare att hyra ut i andra hand
Det ska bli lättare att hyra ut sin lägenhet i andra hand, föreslår regeringen i en proposition till riksdagen. Förslaget som offentliggjordes i höstas har framför allt betydelse för personer som blir sambo och för personer som är intagna på vårdhem.
16 jan 98 – Prop 1997/1998:46

Statens bostadsstöd minskar
Räntebidragen och bostadsbidragen har mer än halverats de senaste fem åren.
12 dec 97 – BoU 1997/1998:1

Sambo får hyra ut i andra hand
Det ska bli lättare att hyra ut sin lägenhet i andra hand, föreslår regeringen.
28 nov 97 – Lagrådsremiss: Ändringar i hyreslagen m.m.

Borätter
Många bostadsrättsföreningar har fått ekonomiska problem på 1990-talet. Det gäller särskild föreningar som bildats under åren 1988- 1991. Konkurser har också blivit vanliga.
31 okt 97 – Dir 1997:116

Förslag om allmännyttan får vänta
De tillfälliga reglerna om försäljning av allmännyttiga bostadsföretag ska fortsätta att gälla till sekelskiftet, föreslår regeringen.
31 okt 97 – Prop 1997/1998:37

Bidrag till boendet minskar
En kombination av lågt bostadsbyggande, fallande räntor och redan fattade politiska beslut om minskade bidrag leder till dramatiska förändringar i statens budget för boende och byggande.
26 sep 97 – Prop 1996/1997:1

Två nya bostadsmyndigheter
Boverket och bostadskreditnämnden bör läggas ned och ersättas med två nya myndigheter som hanterar samma frågor.
29 aug 97 – SOU 1997:90

Ny spärr mot utförsäljning av bostäder
Den kommun som säljer sina bostäder ska straffas ekonomiskt genom att statsbidragen reduceras.
15 aug 97 – SOU 1997:81

Trappstädning kan ge skattefri hyresrabatt
Hyresgäster som själva sköter enklare sysslor i sitt bostadsområde mot att de får sänkt hyra behöver inte betala skatt för hyresrabatten.
13 jun 97 – SkU 1996/1997:24

Värnad integritet i fastighetsdatabas
Integriteten i fastighetsdataregistret ska värnas. Sigurd Heuman lämnar förslag till lagstiftning.
6 jun 97 – SOU 1997:3

Skattefri hyresrabatt för självförvaltare
Hyresgäster som får sänkt hyra för att de städar trappen ska slippa skatta för hyresrabatten. Men skattefriheten gäller bara den egna lägenhetens ”andel” av städkostnaden.
16 maj 97 – Prop 1996/1997:119

Bostäder och byggande
Regeringen föreslår att en tidsgräns införs för de som ansöker om räntebidrag för att bygga bostäder. Tidsgränsen gäller de som vill ha bidrag enligt 1992 års subventionssystem. Ansökningarna måste ha inkommit till länsstyrelsen senast den 31 juli 1997. Dessutom ställs krav på att projektet ska vara färdigbyggt senast den 31 oktober 1997. En ansökan om utbetalning ska också ha kommit in till länsstyrelsen samma datum. Om tidtabellen inte hålls ska ansökan behandlas enligt 1993 års subventionssystem. Motsvarande tidsfrister ska gälla det statliga investeringsbidraget för ny- och ombyggnader, som infördes den 1 januari 1991.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

Information om barnsäkerhet och brandvarnare
Riksdagen gav regeringen i uppdrag att se över hur informationsinsatser om barnsäkerhet i byggnader kan samordnas mellan myndigheter, organisationer och företag. Det behövs även ytterligare information för att öka användningen av brandvarnare, konstaterar riksdagen i ett tillkännagivande till regeringen. Ställningstagandena gjordes med anledning av fyra socialdemokratiska motioner och en från vänsterpartiet.
4 apr 97 – BoU 1996/1997:12

Höj bostadsbidragen
Riksdagens bostadsutskott anser att bostadsbidragen försämrades alltför mycket när reglerna ändrades 1 januari 1997 och föreslår därför på eget initiativ att reglerna ändras så snart som möjligt.
4 apr 97 – BoU 1996/1997:14

Hyresgästvetot återinförs vid ombyggnader
Hyresgästens vetorätt vid ombyggnader återinförs. Endast en hyresgästförening får förhandla med hyresvärdarna. De fria inflyttningshyrorna avskaffas.
21 feb 97 – BoU 1996/1997:5

Bostadsbidragen kan ändras i jul
Ett förslag om ändrade regler för bostadsbidrag kan komma tidigast i vårbudgeten. I så fall kan ändringarna börja gälla vid årets mitt.
21 feb 97 – Riksdagsdebatt

Ändamålsfastigheter
Staten behöver klarare regler för hyressättningen, och tydligare ansvars- och riskfördelning mellan myndigheter som hyr och statliga fastighetsbolag som hyr ut lokaler.
7 feb 97 – SOU 1996:187

Gator ska avgiftsfinansieras
Kommunala gator ska finansieras med avgifter, inte med skatter. Avgifterna ska tas ut av fastighetsägarna och de ska täcka såväl investerings- som underhållskostnader.
31 jan 97 – SOU 1996:168

Europeisk bostadsmässa för ekologiskt byggande
Regeringen hoppas att Malmö ska bli platsen för en europeisk bostadsmässa som ska visa hur boende och stadsutveckling kan bli ekologiskt hållbara.
24 jan 97 – Dir 1996:104

Farväl till subventionspolitiken
Bostadspolitiken som har varit en stor statlig utgiftspost håller nu på att förvandlas till en betydande intäktskälla.
15 nov 96 – SOU 1996:156

Ingen hejd på segregationen
Staten bör satsa 1 miljard kronor om året på de mest utsatta bostadsområdena de närmaste tio åren, föreslår den bostadspolitiska utredningen.
15 nov 96 – SOU 1996:156

Ny beskattning av bostadsrätter – skuldfria ska hjälpa skuldsatta
Den bostadspolitiska kommittén vill öka beskattningen av äldre bostadsrättsföreningar och lätta på beskattningen för nya och hårt skuldsatta föreningarna.
15 nov 96 – SOU 1996:156

Nybyggnad och ombyggnad
Alla typer av räntebidrag för nyproduktion av bostäder bör avskaffas från och med år 2000. Nyproducerade hyreshus ska istället få ett 10-procentigt investeringsbidrag och evig befrielse från fastighetsskatt.
15 nov 96 – SOU 1996:156

Mer tid för utredningar om byggnadsfrågor
Regeringen har beslutat att förlänga handläggningstiden för utredningarna om frågor rörande byggnadsdeklarationer och byggnadsregister till och med den 1 juli 2004. Utredningen om byggfelsförsäkringar ska redovisas senast den 1 januari 2005.
Dir 2004:29

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se