Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
45|44|43|42
 
 
#2015/45
 
Onsdag 24 april 2019
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

Inrikes – 24 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 23 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 22 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 21 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 20 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 19 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 18 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 17 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 16 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 15 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 14 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 13 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 12 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 11 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 10 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 juni 2015
 
 
Vem äger Krim?
 
Bokens titel ”Krim tillhör oss” kan läsas på olika sätt. Dels som att det är flera som gör anspråk på Krim: Ukraina, Ryssland och krimtatarerna ser Krim som sitt land. Dels som att det är de ryssar som Kniivilä intervjuat som kommer till tals och säger att nu är Krim äntligen ryskt igen. Åke Svidén recenserar.
 
Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan har rest på Krim, i Kiev och i Moskva för att träffa människor som kan berätta om livet före och efter den ryska annekteringen av Krim. Boken bygger uteslutande på intervjuer av människor i olika positioner. Det blir vardagsbilder och mer eller mindre eftertänksamma samtal om vad som hänt på Krim och varför.
    Ibland tycks Kniivilä ha letat upp personer med extrema uppfattningar. Tatiana Fominych, en högt uppsatt kvinna, chef för en anatomisk institution på Krim. Hennes totala tilltro till Putin och hans förmåga och hans politik är så devot att det gör ont att läsa. Avsnittet där samtalet med henne äger rum inleds med en beskrivning av tre itusågade skallar på ett skrivbord. Riktiga ryska skallar är det.
    Kniivilä tror dock först att det är plastskallar. Det är väl ungefär så han betraktar de ryssar på Krim han talar med, de som tycker att allt blivit så mycket bättre nu sedan Ryssland tog över. Skallar som tömts på sitt innehåll och sedan fullmatats med rysk propaganda om vilka faror som hotade Krim innan de ryska soldaterna kom och räddade ön från Ukraina.
    Det kanske mest intressanta med boken är beskrivningen som så många människor på Krim ger uttryck för, nämligen att bara på några dagar hade den ryska propagandan satt skräck i innevånarna på Krim. Först levde alla i sämja, ryssar och ukrainare. Krimborna kunde se på rysk TV och ukrainsk. De kunde bilda sig en uppfattning av vad som hände utifrån olika nyhetskällor.
    Men bara på någon vecka lyckades den ryska propagandan, sedan möjligheterna att se ukrainsk tv stängts av, vända en hel befolkning till närmast fanatiska fiender till allt ukrainskt.
    Kniivilä diskuterar inte varför det kan ske en så snabb omsvängning i opinionen, men han beskriver den. Budskapet hamras in. Först hade man det ganska bra på Krim när det tillhörde Ukraina. Sen kom ryssarna och räddade befolkningen från de ukrainska fascisterna. Och alla tycktes tro på det ryska budskapet.
    Kniivilä medger att det ju faktiskt fanns några fascister i den ukrainska regering som tog över efter att Janukovitj störtats i februari 2014. Men de hade obetydliga poster, skriver han. En av de första förslagen som den ny ukrainska regeringen lade fram var att begränsa användningen av det ryska språket. Ett förslag som dock parlamentet i Kiev röstade ner.
    Det är en brist i Kniiviläs bok att han inte diskuterar mer, inte försöker tränga mer på djupet i de svåra frågor som han försöker skildra. Han borde ha avstått från några intervjuer, som ibland blir upprepningar och i stället försökt djupborra i de här frågorna som t ex den snabba och totala opinionssvängningen.
    Javisst, han skildrar hur fria nyhetsredaktioner på Krim stängs eller tillämpar en strikt självcensur för att inte stängas. Men han tycks inte inse att ”oberoende” och ”respekterade” nyhetsredaktioner som finansieras från utlandet kan ifrågasättas och pekas ut som agenter i en konfliktsituation. Han beskriver brutala övergrepp på enskilda journalister på uppdrag på Krim under de dramatiska dagar då Ryssland tog över. Han skildrar övergreppen på krimtatarer och deras organisation Meclis.
    Den enda fördjupning boken erbjuder är en lång intervju med Irina Prochorova i Moskva. Hon är en Putinkritisk förlagschef som varit ledare för ett parti, Medborgarplattformen som ställde upp mot Putin i presidentvalet. Hon hoppade av som partiledare när den övriga ledningen ställde upp på Putins annektering av Krim.
    Hon för ett kritiskt resonemang, men ganska nyanserat, om Putin och hans politik. Om vikten av att komma överens och kompromissa i stället för att hävda att man enbart med styrka (militär styrka) kan få sin förlorade storhet åter. Hon ser i Ryssland idag en strävan tillbaka till imperiet, såväl det ryska som gick under i första världskriget som det sovjetiska som somnade in i början av 1990-talet.
    För de flesta ryssar tolkas det som att Putin utlovar en ny rysk storhet, något som liknar det som rådde under senare decennierna av Sovjettiden. En tid som för såväl krimborna som ryssar i allmänhet ses som en tid att längta tillbaka till. Den bilden av det forna Sovjet är nog mer färgad av den allmänna nedgång som ägde rum under 1990-talet, innan Putin kom till makten.
    Kniivilä avfärdar eller går mycket raskt förbi de storpolitiska frågor som ställts om Ukrainas vägval mot EU och Nato. Han låter Irina Prochorova förklara att det är ”ganska löjligt” att hävda att Ryssland som är världens till ytan största land genom sin historia, och idag, skulle vara hotat och inringat.
    I brist på en politisk analys får man nöja sig med en beskrivning av livet på Krim skildrad genom intervjuer med många innevånare på Krim. En sak verkar de vara överens om. Lönerna har höjts framförallt för statsanställda, men många företag har tvingats stänga en del har nationaliserats av ryssarna, andra har drabbats av sanktionerna mot Ryssland.
 
 
Källa:  Kalle Kniivilä: Krim tillhör oss (Atlas)
 Info
 
 
 
 
Artiklar

Sossar blev störst i finska valet

Glada tillrop utbröt på de finska social-demokraternas valvaka i Helsingfors när rösterna var räknade på söndagskvällen. Med 17,7 procent kunde partiet utropa sig till riksdagsvalets segrare för första gången sedan 1999 – ett resultat som ger partiledare Antti Rinne första tjing på statsministerposten. Sannfinländarna, ett systerparti till SD, blev nästan lika stora (17,5 %).

15 apr 19 – Svenska Yle i Finland, valresultat


Politisk strid om Assange i Storbritannien

I Storbritannien har behandlingen av Wikileaksgrundaren Julian Assange nu lett till en inrikespolitisk strid. Oppositionspartiet Labour kräver att Julian Assange inte lämnas ut till USA.

12 apr 19 – Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar, SR, Ekot, Staffan Sonning, om politisk strid kring Assange


Vårbudgeten 2019

Regeringen låter skattesänkningar ligga kvar

Regeringens “breda mittenpolitik” korrigerar inte för de stora skattesänkningarna i M-KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen i december. Vårbudgeten lovar även stora skattesänkningar för höginkomstatagare när värnskatten avskaffas i januari 2020. “Det är klart att profilen hade varit lite annorlunda om Socialdemokraterna hade haft egen majoritet”, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårpropositionen (för 2020) och vårändringsbudgeten (för 2019).

10 apr 19 – Prop 2018/19:100, Prop 2018/19:99, Budgetpresentation (video), SVT- forum, vårbudgeten 2019 (presskonferenser och riksdagsdebatt), bandad direktsändning 7tim16min


”Halloweenbrexit” rör till det för Europaparlamentet

Med Allhelgonadagen som nytt slutdatum för Brexit kommer valet till Europaparlamentet med största sannolikhet att bli rörigt. Fjorton medlemsländer – däribland Sverige – kommer inte att veta exakt hur många ledamöter de ska välja. De 27 medlemsländerna har tidigare fördelat Storbritanniens 73 ledamöter mellan sig, men den lösningen kan nu vara överspelad.

ÖPPEN11 apr 19 – Europaportalen, 31/10-19 blir nytt Brexitdatum


Julian Assange gripen i London

USA begär att Assange utlämnas

Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis under torsdagen. Han åtalas i London och bara efter någon timme hade USA inkommit med en ansökan om att få honom utlämnad. Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kallar gripandet av Assange för en mörk stund för pressfriheten.

11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot, Assange, Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar


Sabuni vill ta över efter Björklund

I slutet av juni väljer Liberalerna en ny partiledare efter Jan Björklund. Nyamko Sabuni är den första som kliver fram och säger att hon vill ta över partiet, som brottas med både lågt väljarstöd och intern splittring.

11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot sänder direkt om Nyamko Sabuni


Arbetslösheten i EU:

Sverige på den sämre halvan!

Arton av EU:s nuvarande 28 medlemsländer har lägre arbetslöshet än Sverige. När det gäller ungdomsarbetslöshet är Sverige ännu sämre: 22 av 28 EU-länder har lägre arbetslöshet än Sverige bland dem under 25 år. I Sydeuropa är var tredje ung människa arbetslös, i Sverige drygt 17 procent. Det visar färsk statistik från statistikbyrån Eurostat

ÖPPEN8 apr 19 – Eurostat, arbetslöshetsstatistik, april 2019


Valforskare om EU-valet 2019:

Det blir fortsatt lågt valdeltagande!

Sedan det första direkta valet till Europa-parlamentet 1979 har valdeltagandet sjunkit konstant i varje val. Europaparlamentets ökande makt och betydelse tycks snarast ha påverkat valdeltagande negativt. På 70-talet var parlamentet en demokratisk kuliss. Idag är det en fullfjädrad lagstiftare med ambitionen att utse ”regeringsbildaren”, EU-kommissionens ordförande. Det konstaterar Christian Andersson som har följt ett Sieps-seminarium och läst en aktuell rapport om just valdeltagandet.

ÖPPEN9 apr 19 – Sieps 2019: Valdeltagande-ep (pdf)


Lövin och Bolund om budgeten:

Två miljarder till klimat och miljö

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten, som blir offentlig i övermorgon. Knappt 2 miljarder satsas på klimat- och miljöpolitik. Det blir bland annat pengar till solceller, nya laddstolpar för elbilar, skydd av värdefull natur och insatser mot övergödning i havet.

8 apr 19 – Miljöbudget, SR


Brexit

Theresa May ber om nytt uppskov

I ett brev ber May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal. Men ett uppskov efter den 22 maj skulle kräva att britterna deltar i EU-parlamentsvalet.

5 apr 19


Ulf Kristersson talar på Sverigedagarna:

- Anpassa er!

Moderaterna vill ha en ny integrationspolitik, som betonar att invandrarna ska anpassa sig till vad som gäller i Sverige, och därför tillsätter partiet en egen kommission. Dessutom ifrågasätts innehållet i energiöverenskommelsen (s, mp, c, kd och m). Moderaterna skippar också det lilla ordet “nya” framför den moderata partibeteckningen. Den gamla M-loggan kommer tillbaka.

5 apr 19 – Moderat utspel i integationsfrågan


Moderaternas eftervalsanalys 2018

Arbetet med Moderaternas eftervalsanalys är nu slutfört. Eftervalsanalysgruppens ordförande, Mats Green, anser att partiet måste renodla sin liberalkonservativa politik, och inte anpassa sig till andra partier så som man blev tvungen till under alliansperioden. Partiet måste också blir mer pålitligt i högerkretsar.

5 apr 19 – Moderaternas eftervalsanalys 2018


Annie Lööf:

Pengar ska gå till landsbygden

Annie Lööf presenterar några av de c-märkta budgetanslagen i vårändringsbudget som formellt läggs på riksdagens bord i nästa vecka. Det handlar bla om pengar till skogsägare, och lantbrukare, som gjorde ekonomiska förluster pga förra sommarens torka, och bränder

4 apr 19 – Vårändringsbudget, notiser inför nästa veckss vårbudget


Jan Björklund om vårbudgeten:

Assistenter ska lyfta skolresultaten

Satsningen på skolan ska göra det möjligt för kommunerna att rekrytera nära 3 000 lärarassistenter inför höstterminen, rapporterar SVT Nyheter. De ska avlasta i klassrummen så att lärarna fullt ut ska kunna fokusera på undervisningen.

4 apr 19 – L-märkta anslag i vårbudgeten (SVT)


Vårändringsbudgeten

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga

Centerns ingångsavdrag finns med i Vårbudgeten. Uppgörelsen innehåller två delar. Den ena rör unga under 18 år. För dem sänks arbetsgivaravgiften från 1 augusti till 10,21 procent. Från årsskiftet 2020 slopas den helt

25 feb 19


Vårändringsbudget

340 miljoner till lokala jobbspår

Steg för steg släpper regeringen information om vad som ska komma i vårändringsbudgeten den 10 april. Idag berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att 340 miljoner kronor ska satsas på så kallade lokala jobbspår.

31 mar 19


Corbyn efter mötet med May:

Fler Brexitmöten väntar

Brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att onsdagens möte med premiärminister Theresa May gick bra och att han förväntar sig fler möten snart för att få till en kompromiss kring ett brexit-avtal. Labourledaren kräver en mjukare Brexit som bland annat innebär att Storbritannien får en tullunion med EU.

3 apr 19 – BBC. May och Corbyn samtalar om Brexit , Sveriges radio, Brexit-rapport


Penningtvättskandalen i Swedbank

Banken sparkar vd

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari att Swedbank i stor skala har medverkat i så kallad penningtvätt. Smutsiga pengar i Ryssland, Ukraina och Baltikum har tvättats och sedan placerats på konton i väst. Igår gjorde Ekobrottsmyndigheten en polisrazzia hos banken, som är misstänkt för grovt svindleri och insiderbrott. En timme före storbankens stämma idag blev vd Birgitte Bonnesen av med jobbet.

28 mar 19 – SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 1, SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 2


Vägledande brexitomrösningar:

Brittiska parlamentet röstade nej, nej, nej

De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.

27 mar 19


Socialdemokraternas valanalys

Migrationspolitiken ett svagt s-kort

Migrations-, sjukvårds- och pensionspolitiken blev ett sänke för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Partiets valanalysgrupp konstaterar att socialdemokraterna framförallt tappade stöd bland unga väljare och arbetarväljare, främst LO-medlemmar.

ÖPPEN19 mar 19 – Socialdemokraternas valanalys


EU:s toppmöte

Ny deadline för brexit

Den 12 april är nya brexitdagen såvida inte det brittiska parlamentet röstar ja till ett ordnat utträde ur EU. Men många EU-ledare tvekar på att det blir ett ja och statsminister Stefan Löfven utesluter inte ett avtalslöst brexit.

ÖPPEN22 mar 19 – EU, EU-toppmötets beslut den 21 mars 2019


Bolund föreslås som språkrör för MP

Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund ska ersätta Gustav Fridolin som manligt språkrör. Emma Nohrén, fd riksdagsledamot, idag kommulapolitiker i Lysekil, förslås ersätta Amanda Lind som partisekreterare.

22 mar 19 – MP:s valberedning, förslag till språkrör, partisekreterare och styrelse (pressmeddelande)


Liberaler sluter upp bakom Ullenhag

I jakten på en ny partiledare för Liberalerna så uttrycker nu flera av partiets företrädare sitt stöd för Erik Ullenhag, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett annat hett namn är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister.

19 mar 19 – SR, Ekot 19 mars 2019


Kristdemokraterna

Busch Thor öppnar för SD-samarbete

Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT och Sveriges radio. Men först meddelade hon partiets nya ståndpunkt på sin facebooksida.

ÖPPEN21 mar 19 – Intervju med Ebba Buch Thor i Sveriges radio, Busch Thor på facebook, ett klipp.


Brexit

Kanske blir det en tredje omröstning

I nästa vecka väntas Storbritannien be EU:s toppmöte om att få skjuta fram utträdelsedatumet, så att Storbritannien inte krachar ut ur EU den 29 mars. Två gånger har det brittiska parlamentet röstat nej till det Brexitavtal som Theresa May har förhandlat fram med EU. På onsdag i nästa veckan kan det bli en tredje omröstning i parlamentet. Eller kanske inte. Talmannen John Bercow anser nämligen inte att parlamentet ska rösta om i stort sett samma avtal tre gånger.

ÖPPEN18 mar 19 – Europaportalen, tema Brexit


EU-parlamentsvalet

Wikström beredd att kandidera igen

Liberalerna i Uppsala fortsätter kämpa för att Cecilia Wikström ska vara med på partiets lista inför EU-valet. Partiet har har tidigare uppmanat henne att välja mellan att kandidera till EU-parlamentet eller att avsäga sig sina styrelseuppdrag i börsbolagen. Wikström valde styrelseuppdragen.

ÖPPEN16 mar 19 – SR, Ekot. nyhetsinslag


Brittiska parlamentet om brexit:

Ja till att skjuta upp brexit

Det brittiska parlamentets underhus godkände på torsdagkvällen till slut regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit med rösterna 412-202. Tumult och skrik uppstod i underhuset efter det att talmannen meddelade resultatet. Detta var en seger för regeringen och premiärminister Theresa May, som tidigare under veckan förlorat en andra omrösning om att godkänna utträdesavtalet med EU.

ÖPPEN14 mar 19 – Kommerskollegiums brexit-info, SR, Ekot, rapport från London 14 jan 2019


Emma Carlsson Löfdahl

Lämnar Liberalerna men inte riksdagen

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.

11 mar 19


Mikael Damberg:

Växande intresse för IS-tribunal

Tribunalfrågan stod inte på dagordningen vid EU-ländernas inrikesministermöte i Bryssel på torsdagen. Ändå var det fullt av samtal i korridorerna om någon form av gemensam internationell insats för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i krigen i Syrien och Irak.

7 mar 19


Propositionsförteckningen

Vallöften ska bli lag

Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 100-talet propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.

ÖPPEN20 feb 19 – Propositionsförteckning 2019


Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019

Här är listan med toppkandidaterna

Nu har alla partier fastställt sina listor med kandidater till EU-parlamentsvalet som i Sverige äger rum den 26 maj. Det står 21 mandat till förfogande för svenska politiker. Hälften av de nuvarande ledamöterna ställer upp för omval.

ÖPPEN21 feb 19 – Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019


Jan Björklund kastar in handduken

Björklund uppgav på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.

ÖPPEN6 feb 19


Utrikesdebatten

Demokratin fokus i utrikesdeklarationen

Utrikesministern inledde regeringens utrikespolitiska deklaration med hoten mot demokratin i Europa. – Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet, sade Wallström när hon läste upp deklarationen i riksdagen.

13 feb 19 – Utrikesdeklarationen 2019, Riksdagsdebatt


Regeringsförklaringen

En blåkopia på Januariavtalet

Efter att Stefan Löfven blivit vald till statsminister i riksdagen läste han upp regeringsförklaringen, som bygger på januariavtalet, och som lägger fast politikens inriktning för mandatperioden.

ÖPPEN21 jan 19 – Regeringsförklaringen 2019


Få överraskningar i Löfvens nya regering

Stefan Löfvens nya regering innehåller många bekanta namn. Margot Wallström är kvar som utrikesminister, Peter Hultkvist är fortsatt försvarsminister och Magdalena Anderson fortsätter som väntat som finansminister. Isabella Lövin tar hand om miljön och Peter Eriksson biståndet. Anders Ygeman är tillbaka, men på en ny post. Bara några få är helt nya: Åsa Lindhagen (mp), Amanda Lind (mp), Jennie Nilsson (s) och Matilda Ernkrans (s). Hans Dahlgren (s) är gammal i gården, men ny som minister.

ÖPPEN21 jan 19 – Regeringen 21 januari 2019


politiken.se på banan

Politiken.se har haft både ekonomiska och tekniska problem på senare tid. Men nu ska e-tidningen och databasen förhoppningsvis fungera igen, och den journalistiska bevakningen återupptas.

ÖPPEN21 feb 19


Spanien efter valet

Oavgjort mellan höger och vänster

Varken socialistpartiet PSOE eller vänsterpartiet Podemos släpper igenom högerpartiet PP till regeringsmakten. PP å sin sida vädjar om ansvarsfull dialog. Hur Spanien ska styras efter parlamentsvalet har inte klarnat.

21 dec 15 – Valresultat Spanien den 20 dec 2015


Finansdepartementets prognos

Ökad tillväxt i svensk ekonomi

Många kurvor pekar uppåt i finansdepartementets nya prognos. Tillväxtprognosen för i år skrivs upp från 2,8 procent till 3,6 procent. Nästa år väntas tillväxten bli 3,1 procent. Svensk ekonomi är urstark, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

21 dec 15 – Pressträff


Utredning om Bromma stoppas

Utredningen om Bromma flygplats framtid läggs ned. Bakgrunden är två så kallade tillkännagivanden i riksdagen där majoriteten gör klart att Stockholmsflygplatsen inte ska utvärderas.

22 dec 15


Riksdagsbeslut

Id-kontroller införs efter nyår

Den 4 januari införs id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige. Riksdagen antog på torsdagen den omdebatterade lagen. Två miljöpartister och en socialdemokrat valde att inte stödja regeringen. Röstsiffrorna blev 175 för och 39 mot.

17 dec 15 – Debatt och beslut


EU-toppmöte

EU lämnar en öppning

EU-ledarna backar upp Sveriges nödrop om att övriga EU ska ta emot asylsökande från Sverige. Men det är oklart hur många som kan omfördelas, och när.

17 dec 15 – Info om EU-toppmötet


Saabs ägare Nevs satsar på elbilar

Bilbyggaren Nevs - som äger Saab - har tecknat ett avtal med kinesiska Panda New Energy om att leverera 150 000 elbilar de närmaste fem åren. Hundratals ska anställas i Trollhättan.

17 dec 15


Regeringen satsar på Syrienbistånd

Sverige storsatsar på bistånd till det krigsdrabbade Syrien. I dag beslutar regeringen om att ge 1,7 miljarder kronor under fem år.

17 dec 15 – Pressmeddelande om Syrien-bistånd


USA överger nollräntan

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde styrräntan för första gången på nästan tio år. Ekonomer tar det som tecken på en starkare amerikansk ekonomi — och som något bra för svensk exportindustri.

17 dec 15


Batra: "Vi borde ha gjort mer"

Alliansregeringen och Moderaterna hade inte förberett Sverige för flyktingkrisen, enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra, som distanserar sig från Fredrik Reinfeldts linje.

17 dec 15 – Anna Kinberg Batras jultal


FN:s klimatavtal antaget i Paris

Världens miljöministrar firar efter att ha antagit det första riktigt globala klimatavtalet. Inget av de 195 länderna blockerade beslutet på FN:s klimatmöte i Paris.

13 dec 15 – FN:s klimatavtal antaget i Paris 2015-12-12 (eng)


Le Pen blockerad i franskt val

Motståndarnas kraftsamling gav effekt. Trots stora framsteg i regionalvalens första omgång tog inte Nationella fronten makten i någon av Frankrikes regioner.

14 dec 15 – Franska regionalvalen, andra valomgången 2015-12-14 (wiki)


Löfven oroas inte av lågt förtroende

Statsminister Stefan Löfven (S) har svårt att se att regeringen kunde ha hanterat flyktingkrisen snabbare än vad som gjordes. Och han oroas inte av låga förtroendesiffror.

14 dec 15


Slutspurt på klimatmötet

Siktet är inställt på 1,5 grader

Med mindre än ett dygn kvar innan ett globalt klimatavtal ska antas i Paris lades ett nytt avtalsutkast fram. Siktet är inställt på max 1,5 grads temperaturhöjning. Jag tror vi klarar det, sa mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius på torsdagkvällen.

10 dec 15 – DRAFT TEXT on COP 21 agenda item 4 (b), Version 2 of 10 December 2015 at 21:00, Naturskyddsföreningen om det senaste förslaget på nytt klimatavtal (torsdag kväll)


Regeringen och Alliansen är ense

Lång lista mot terror

Kriminalisering av terrorresor, skärpta krav kring pass och åtgärder mot finansiering av terrorism. Det är några av de 13 punkter mot terrorism som regeringen och Allianspartierna enats om. Men delar av förslagen får skarp kritik av Advokatsamfundet.

10 dec 15 – Överenskommelse kring åtgärder mot terrorism


Rapport till Långtidsutredningen

Är invandringen en vinst- eller förlustaffär?

Blir invandringen en vinst- eller förlustaffär? Enligt två nationalekonomer som har räknat på frågan är svaret inte givet på förhand; den avgörande faktorn är hur många som kommer i arbete. Om sysselsättningsgraden bland invandrare kan öka från 64 till 74 procent. Och om den genomsnittliga svenska pensionsåldern ökar med 2 år. Då blir invandringen en vinstaffär för svensk ekonomi. Annars blir det en förlust.

ÖPPEN8 dec 15 – SOU 2015:95


Forskare om EU:s grannskapspolitik

“En kavalkad av missade tillfällen”

EU behöver samarbeta med sina grannar i öst och syd. Och olika rörelser i grannländern har vid flera tillfällen behövt EU:s stöd, dock utan att få det. EU har sumpat den ena chansen efter den andra - allra tydligast har det varit när det gäller passiviteten och frånvaron av stöd till de progressiva krafterna under “den arabiska våren”.

ÖPPEN7 dec 15 – Översyn av den europeiska grannskapspolitiken


Id-kontroller införs efter nyår

Lagen om id-kontroller på bussar, tåg och färjor föreslås preliminärt börja gälla från och med den 21 december och tillämpas från den 4 januari. Det meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en presskonferens på onsdagen.

9 dec 15 – Prop 2015/2016:67


Regeringen backar om bron

Regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) har inte släppt tanken.

8 dec 15


Lagrådet:

Regeringen hastar fram förslag

Lagrådet underkänner regeringens förslag om id-kontroller och att stänga Öresundsbron i krislägen. Lagförslaget är för slarvigt, enligt Lagrådet. Trots kritiken går regeringen vidare med lagen.

7 dec 15 – Lagrådets remissvar med anledning av “Särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet”, Lagrådsremiss: Särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet


IVO-larm om ensamkommande barn

Gränsen är nådd

För många kommuner är gränsen nådd. De klarar inte längre av att ta emot ensamkommande flyktingbarn på ett tryggt och rättssäkert sätt. Anmälningarna rasar in hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

10 dec 15


Riksdagsbeslut

"Stupstocken" borttagen

Riksdagen har nu avskaffat den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Den har normalt infallit efter två och ett halvt års sjukskrivning. Syftet enligt regeringen är att inga personer som är sjukskrivna ska bli utförsäkrade. Den bortre gränsen infördes av Alliansregeringen.

10 dec 15


Franska regionalvalen

Stor framgång för Nationella fronten

Med 28 procent av rösterna — och med partiets kandidater i ledning i 6 av 13 regioner — är högerextrema Nationella fronten Frankrikes största parti efter regionalvalens första omgång.

7 dec 15 – Franska regionalvalet 6 dec 2015, resultat (wiki)


Nevs satsar miljarder

Saab ska producera nya elbilar

Bilbolaget Nevs i Trollhättan ska satsa miljarder kronor på att utveckla flera elbilsmodeller. Bilarna ska lanseras 2017 — och kan få använda varumärket Saab.

10 dec 15


"Chavismen" förlorade i Venezuela

Oppositionen jublar i Venezuela, efter att ha vunnit ett val för första gången på 16 år. President Nicolás Maduro har haft svårt att bli lika populär som sin företrädare Hugo Chávez. Nu öppnar Socialistpartiets brakförlust för en politisk förändring i det oljerika landet.

7 dec 15


Regeringen gör det svårare söka asyl

Regeringen vill göra det svårare att söka asyl. Med id-kontroller på tåg, buss och färjor till Sverige — och möjlighet att stänga Öresundsbron för bilar — vill regeringen minska flyktingströmmen.

7 dec 15


Folkomröstningen

Danskt nej till ökad EU-makt

Danskarna har åter i en folkomröstning sagt nej till att överföra mer makt till EU. En örfil till det politiska etablissemanget, säger statsvetaren Drude Dahlerup.

3 dec 15 – Danmarks Radio: Resultat i folkomröstningen


SCB:s stora partisympatiundersökning

En femtedel vill rösta på SD

Den ihållande debatten om flyktinginvandringen har satt sina spår i opinionen. Om det var val idag skulle Sverigedemokraterna få nära 20 procent av rösterna, enligt SCB:s novembermätning.

ÖPPEN1 dec 15 – SCB:s partisympatiundersökning november 2015


Ylva Johansson kommenterar arbetsmarknaden

Viss ljusning på jobbmarknaden

Läget på svensk arbetsmarknad ser ganska ljust ut, meddelade Ylva Johansson. Men om ungefär ett år kommer de som nu befinner sig i en asylprocess att hamna som sökande hos Arbetsförmedlingen. Det är hög tid att förbereda sig.

ÖPPEN3 dec 15 – Ylva Johansson beskriver arbetsmarknadsläget


Regeringen och vänstern

Biståndet ska öka

Regeringen ger två miljarder kronor extra i bistånd i år. Detta efter förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar Ekot. Pengarna ska framför allt gå till hjälp i kris- och konfliktsituationer

3 dec 15


Beslut om Frankrikestöd dröjer

Svaret dröjer ännu ett tag på hur Sverige ska bistå Frankrike militärt i kampen mot IS. Kristdemokraterna vill se Gripenplan spana över norra Irak, men regeringen är skeptisk.

3 dec 15


Utspel av regeringen

Vill kunna stänga Öresundsbron

I ett akut läge med många asylsökande vill regeringen snabbt kunna stänga Öresundsbron. Åtgärden finns med i regeringens förslag om id-kontroller på bussar och tåg till Sverige.

3 dec 15


Regeringen skärper tobakslagen

Avskräckande bilder på cigarettpaketen och inga smaksatta cigaretter. Nu skärper regeringen tobakslagen för att få ner rökningen ytterligare, framför allt bland unga. Reglerna kring snusdosorna dröjer.

3 dec 15


Många frågetecken om flyktingbåt

Flyktingar kan för första gången ha tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontroller, enligt en hemlig rapport. Att ta havsvägen kan vara ett alternativ för dem som saknar id-handlingar, varnar flyktingorganisationer.

3 dec 15


Mer kameraövervakning

Regeringen vill underlätta kameraövervakning vid tidningsredaktioner och asylboenden och tillsätter en utredning.

3 dec 15 – Dir 2015:125


Lägre åldersgräns för sprututbyte

Regeringen vill jämna vägen för fler sprututbytesmottagningar, där personer som injicerar droger har tillgång till rena sprutor och kanyler, men även hälsorådgivning.

3 dec 15 – Ds 2015:56


Omorganisering av domstolar

När frågor om immaterialrätt, marknadsföringsrätt och konkurrensrätt tas upp i domstol idag är instanskedjan lång och splittrad. Regeringen har lagt fram en proposition som innebär att Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen försvinner.

3 dec 15 – Prop 2015/2016:57


När räcker en domare i tingsrätt?

Det ska framgent rätten själv bestämma, utan att parterna kan motsätta sig beslutet. Syftet med ändringen är att fler mål ska avgöras snabbare. Men Svenska Advokatsamfundet är kritiskt.

3 dec 15 – Prop 2015/2016:56


Skönhetsoperationer blir tillståndspliktiga

Konsumentskyddet ska stärkas för folk som underkastar sig skönhetsoperationer av olika slag. Eller som låter sig tatueras.

3 dec 15 – SOU 2015:100


Polisen

Tiggeriet är “frivilligt”

De allra flesta människor som reser till Sverige för att tigga gör det frivilligt, för att försörja sig. I den mån tiggandet är ”organiserat” handlar det om att familjer och vänner samordnar resor och boende.

3 dec 15 – Polismyndigheten Rapport 2015 ”Nationell lägesbild. Brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta”


Klimatmötet i Paris

Politiker lovar möta klimathotet

Världens ledare lovar att handla för att avvärja klimathotet. Men konflikterna är tydliga inför förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal. TT har gjort en sammanställning med “klimatfakta”.

30 nov 15


Statistik från Migrationsverket

Färre söker nu asyl

Antalet asylsökande fortsätter att minska. De senaste sju dagarna kom drygt 6 100 asylsökande enligt Migrationsverkets löpande statistik. Sjudagarsperioden innan dess kom det drygt 7 100.

30 nov 15 – Migrationsverket


SD:s landsdagar

Söder petad ur SD:s ledning

Björn Söder petas ur Sverigedemokraternas verkställande utskott, efter partistyrelsens möte vid landsdagarna i Lund. Söder är besviken. SD-ledningens makttrio består nu av partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof.

29 nov 15


Svårt att ordna fram skolplatser

Flyktingbarn kan behöva förtur

Friskolor ska kunna låta nyanlända elever gå före i kön. Och kommunerna ska kunna placera ut nyanlända barn i skolor som inte ligger nära hemmet. Allt i syfte att förbättra integrationen. En snabbutredning tillsätts.

ÖPPEN26 nov 15 – Dir 2015:122


Regeringen får igenom sin budget

Det hamnade i skuggan av debatten om asylrätten, men regeringen fick igenom sina budgetramar i riksdagens omröstning.

26 nov 15 – FiU 2015/2016:1


Nya flyktingregler i mars

Det lagförslag som gör att myndigheterna kan tvinga kommuner att ta emot flyktingar har lagts fram i riksdagen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) sade sig vara lättad över att lagförslaget äntligen är på plats. Hon underströk att det finns ett brett parlamentariskt stöd för ändringarna.

26 nov 15


Apoteksmarknaden ses över

Sedan statens monopol uppluckrades har 400 nya apotek sett dagens ljus. Men sammantaget har varken tillgängligheten eller tillgången till receptbelagd medicin förbättrats. Nu tillsätter regeringen en utredning.

26 nov 15 – Dir 2015:118


Postnord AB undantas från moms

Efter att ha fällts i EU-domstolen tvingas Sverige nu undantas Postnord AB:s verksamhet - även försäljningen av vanliga frimärken – från momsplikten. Det blir billigare för privatpersoner.

26 nov 15 – Prop 2015/2016:51


Svensk migrationspolitik EU-anpassas

Slut på generösa flyktingpolitiken

Regeringen tar till drastiska åtgärder för att minska antalet flyktingar. Nu anpassas migrationspolitiken till EU:s miniminivå. Färre skyddssökande ska få asyl och tillfälliga uppehållstillstånd blir regel för alla nya asylsökande. Det blir följden när regeringen skärper migrationspolitiken till EU:s miniminivå. Vår politik är inte längre hållbar säger statsminister Stefan Löfven.

24 nov 15 – Gov. Åtgärder med anledning av flyktingsituationen


Läkarkritik mot åldersbestämning

Regeringens förslag om att medicinskt åldersbestämma flyktingbarn får hård läkarkritik.

24 nov 15


Putin efter att ryskt bombplan blivit nedskjutet

"Ett knivhugg i ryggen"

Turkiet har skjutit ned ett ryskt bombflyg vid den syriska gränsen. Vi agerade i självförsvar, säger den turkiske premiärministern. En dolkstöt i ryggen, dundrar en ursinnig Putin. Väst uppmanar parterna till lugn för att undvika en upptrappning.

24 nov 15


Ekonomi i korthet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 
 
Kniivilä vid Moskvas Metro Foto: Thomas Löfqvist
 
Vem äger Krim?
 
Bokens titel ”Krim tillhör oss” kan läsas på olika sätt. Dels som att det är flera som gör anspråk på Krim: Ukraina, Ryssland och krimtatarerna ser Krim som sitt land. Dels som att det är de ryssar som Kniivilä intervjuat som kommer till tals och säger att nu är Krim äntligen ryskt igen. Åke Svidén recenserar.
 
ÖPPEN4 jun 15 – Kalle Kniivilä: Krim tillhör oss
 
Veckans utrikes
 
 
Erdogan öppnar för koalition
 
I tre dagar, 22 timmar och en minut var Turkiets president tyst om söndagens valresultat. När Recep Tayyip Erdogan väl tog till orda var budskapet att en koalitionsregering måste till snarast.(TT)
 
Turkiet – 2015-06-11
 
 

 
Trögt inför klimattoppmötet
 
Förhandlingarna segar inför FN:s klimattoppmöte i Paris som ska resultera i ett nytt globalt klimatavtal. Under en dryg vecka har länderna knådat på ett utkast utan att komma särskilt långt. Anna Lindstedt, chefsförhandlare för Sverige, summerar samtalen om texten som pågått i tyska Bonn den 1-11 juni.(TT)
 
Klimatmöte – 2015-06-11
 
 

 
Arbetsrätt sämre i europeiska länder
 
Sänkta löner, demonstranter som grips och fler osäkra jobb - förhållandena för Europas arbetare har försämrats på bara ett år. Och trenden är global, enligt en ny rapport. - Europa har haft den största försämringen när det gäller respekt för arbetares rättigheter.(TT)
 
Världen – 2015-06-10
 
 

 
Amnesty: Helt tyst i Azerbajdzjan
 
Ingen regimkritik hörs längre i Azerbajdzjan, värdnation för Europas OS. Inte för att den inte finns. Utan för att den har krossats, rapporterar Amnesty inför jätteevenemanget.(TT)
 
Azerbajdzjan – 2015-06-10
 
  Presidentkrets "har 25 miljarder"
  Unicef lånar sig till "diktatur-pr"
 

 
Iran ökar sin närvaro i Syrien
 
Iran ska de senaste veckorna ha skickat tusentals soldater till Syrien för att försvara huvudstaden Damaskus. För Iran är det en ren försvarsåtgärd - faller Assads regim förlorar man fri lejd till Libanon och bundsförvanten Hizbollah.(TT)
 
Syrien – 2015-06-09
 
 
 
Recensioner
 
   
 
ANNA-LENA LODENIUS Radikala höger-populistiska partier som Sverigedemokraterna får oproportionerligt mycket uppmärksamhet i medierna och bland samhälls-forskarna. Varför är det så? Anna-Lena Lodenius nya bok om högerpopulismen i Europa kämpar med att motivera sig själv, skriver Christan Andersson. ÖPPEN YVONNE HIRDMAN är svensk feminist, forskare och författare. Hon är kanske främst känd för att ha introducerat genusbegreppet i svensk forskning och för att ha varit en av ledamöterna i den statliga Maktutredningen på 80-talet. Nu har hon skrivit sin egen historia, ett kvinnoliv såsom det tedde sig under andra halvan av 1900-talet. ÖPPEN

 
   
 
EUROAFRIKA Varför blev EU till? Två svenska samhällsvetare kommer med egen teori i ny bok: för att rädda det europeiska kolonialväldet i Afrika! Men resonemangen gnisslar när de konfronteras med utvecklingen på 1950-talet, skriver Christian Andersson i sin recension. ÖPPEN VARFÖR ARBETE? Arbetsförmedlingen förmedlar inte längre jobb. Dess uppgift är att kontrollera de arbetslösa. Det innebär en förnedring av både de arbetslösa och arbetsförmedlarna. De senare ska lyda och försöka sätta sig över känslan att det de gör är orätt. ÖPPEN

 
   
 
MODERAT MILJÖPOLITIK När den nyliberalen Mattias Svensson går loss i en bok med titeln Miljöpolitik för moderater, (Fores) är förstås mycket liberalism att vänta. Och, jo, den finns där. Men inte bara. Carl-Axel Fall recenserar boken. ÖPPEN GILLES KEPEL Den allt mer uppskruvade polemiken mellan vissa anhängare och vissa motståndare till islam är ett av de största hoten mot våra samhällen, skriver den franske islamologen Gilles Kepel i sin nyöversatta bok ”Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort” (Atlantis). Båda sidor bidrar till samhällets sönderfall. ÖPPEN

 
   
 
70-TALET Skurhinksrealism, tabubelagda känslor och feministiska män. Det är några av de nyskapande berättargrepp som förnekats av generationer av litteraturvetare. Ebba Witt-Brattström har skrivit en bok om 1970-talets nyfeministiska litteratur och om varför den förtjänar att uppvärderas. ÖPPEN UKRAINA Den amerikanske statsvetaren John J. Mearsheimer gick emot den allmänna meningen om kriget i Ukraina när han i den amerikanska tidskriften Foreign Affairs hävdade att skulden till kriget låg hos Natos strävan att uppta Ukraina som medlem. ÖPPEN

 
   
 
THOMAS KANGER är en i raden av framstående radio- och tevejournalister som ägnar sig åt viktig granskade journalistik. I sina reportage ger Thomas Kanger röst åt de barn som utsattes för vanvård och förtryck i det svenska folkhemmet. Han riktar svidande kritik mot överheten och dess myndighetsutövning. NATO takt med att krisen i Ukraina förvärras och de alltmer frekventa avslöjandena om det näst intill obefintliga militära svenska försvaret växer kraven på att Sverige ska gå med i Nato. Folkpartiet tycks vilja gå med igår. Moderaterna har svängt från att i regeringsställning ha sagt nej till Nato till att nu kräva en utredning om svenskt Nato-medlemskap. ÖPPEN

 
   
 
PIERRE SCHORI stod en tid i den svenska utrikespolitikens centrum bland annat som kabinettssekreterare och FN-ambassadör. Han var en av Palmes utrikespolitiska lärjungar. Han framhåller Palmes storhet i sin politiska memoar. Därav följer en många gånger skarp kritik av de senaste decenniernas svenska och socialdemokratiska utrikespolitik. ÖPPEN BO ROTHSTEIN Den politiska demokratin, med allmän och lika rösträtt har snart 100 år på nacken i Sverige. Den hyllas av alla. När det kommer till den ekonomiska demokratin är det annorlunda. Då har åsikterna gått isär och i vissa kretsar och under långa perioder har det varit tabu att prata om saken. Tre böcker diskuterar den glömda demokratin - dvs den ekonomiska demokratin. ÖPPEN

 
   
 
PREKARIATET För drygt hundra år sedan organiserade sig den europeiska arbetarklassen i fackföreningar och tog strid för rimligare arbetsvillkor. I dagens Europa går miljontals människor arbetslösa, lika många hankar sig fram som med osäkra anställningsvillkor och låga löner. Guy Standing som myntat begreppet “prekariatet” utkommer nu med en bok som innehåller ett program för politisk handling. ÖPPEN VIETNAM USA:s krig i Vietnam från början av 1960-talet till 1975 då de sista amerikanerna drevs ut ur landet är ett av de blodigaste, grymmaste och mest inhumana krigen i historien. Nick Turses skildring av kriget är en smärtsam läsning. ”Döda allt som rör sig” är inte en titel som ska locka sensationslystna läsare till boken, utan ett amerikanskt motto för kriget. ÖPPEN

 
   
 
SVERIGEDRÖMMEN Sverige utmålas som ett frihetens paradis av syrier på flykt i Niklas Orrenius nya reportagebok ”Drömmen om Sverige” . En svensk läsare kan känna sig stolt men också beklämd, med tanke på att Sverige knappast levt upp till flyktingströmmens utmaningar, skriver Christian Andersson i sin recension. ÖPPEN BERLINMUREN Den 9 november 1989 befann sig Wolfgang Hansson, journalist på Aftonbladet, vid Checkpoint Charlie i Östberlin där människor hade samlats för att ta sig förbi muren till Västberlin. Han var både spänd och orolig inför vad som skulle hända, skulle regimen öppna eld och skjuta mot människorna? ÖPPEN

 
   
 
ETT PARTI som andra? Den frågan har diskuterats livligt, inte minst bland journalister. Ska SD nyhetsbevakas på samma sätt som de andra politiska partierna – utifrån relevans och intresse för medborgarna att få information om partiets insatser och förslag. Eller ska SD särbehandlas – antingen genom att sättas i karantän eller genom att granskas extra noga? ÖPPEN UNDERBAR NATT Vad var det Socialdemokratin lärde av 1980-talet? Jo, enligt författarna Henrik Malm Lindberg och Stig-Björn Ljunggren att den gamla socialdemokratiska politiken inte dög längre. Den behövde ett stort tillskott av nyliberalism. Så kan man mycket kort sammanfatta den här boken, menar Åke Svidén i sin recension. ÖPPEN

 
   
 
HJALMAR BRANTING Olle Svennings digra biografi över Hjalmar Branting (1860-1925) inleds med en scen från första maj, inte någon av demonstrationerna och manifestationerna i arbetarrörelsens barndom, utan första maj revolutionsåret 1917. Scenen, tidpunkten och innehållet i talet belyser hövdingens och partiets vägval. ÖPPEN GLENN GREENWALD är journalisten som tillsammans med dokumentärfilmaren Laura Poitras i största hemlighet blir kontaktade av en man som säger sig ha bevis för att den amerikanska staten utför omfattande övervakning av amerikaner. De båda journalisterna inser att de kommit något stort på spåren och reser till Hong Kong för att träffa mannen. ÖPPEN

 
   
 
KENT ASP som är statsvetare och journalistikprofessor, torgför den 30 år gamla tesen om politikens medialisering i en aktuell bok. Han menar att teorin gäller än och att den har skruvats ytterligare ett varv. Idag har politikerna inte bara motvilligt anpassat sig till mediernas logik - de till och med tänker och agerar själva enligt denna logik. Detta är enligt Kent Asp medialiseringens femte och sista fas. Tesen underbyggs med statistik från tio valrörelser, 1979 - 2010. ÖPPEN ÅSA MOBERG Med katastrofen i Fukushima i färskt minne, och med en generation av reaktorer som börjar knaka i fogarna, är frågan om kärnkraften akut. Och en politisk knäckfråga! Särskilt när kärnkraftskramaren Stefan Löfven ska bilda regering med miljöpartistiska motståndare. Journalisten och debattören Åsa Moberg har i en faktaspäckad bok slagit hål på de myter som under mer än 60 år dominerat samtalet om världens farligaste energiproduktion. ÖPPEN

 
   
 
POP & POLITIK Musik kan vara politisk men är all musik politik? Nej, det menar nog inte journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarsson. Men den mesta musik kan vara en spegelbild av sin tid, av en idé, en strömning eller ett fenomen. Det illustrerar Gunnarsson på ett förtjänstfullt sätt i knappt fyrtio korta kapitel där musik från de senaste årtiondena kopplas samman med en berättelse om samhället i övrigt. ÖPPEN KURT SALOMONSON Idag är det tyst om de svenska arbetarförfattarna. Men inte helt tyst. Litteraturvetarna skriver nämligen avhandlingar. Kurt Salomonson gruvarbetare på femtiotalet, senare en viktig intellektuell arbetarförfattare, skildrade i sina romaner fabrikslivet, förtrycket och det alienerade industriarbetet och han riktade också skarp kritik mot arbetarrörelsens byråkratiska överbyggnad. Nu är Salomonson föremål för en litteraturhistorisk avhandling. ÖPPEN

 
   
 
LITTERATUR & POLITIK Litteraturprofessorerna Forslind och Ohlsson har studerat vad några politiker använder litteraturen till. Statsminister Reinfeldts bekännelse att han läste Läckbergdeckare på semestern är utgångspunkten för deras resonemang. ÖPPEN REINFELDTKODEN vad är det? Jo det betyder att säga en sak och göra precis tvärtemot. När Fredrik Reinfeldt och de Nya Moderaterna förklarade att man ville bevara den svenska välfärdsmodellen, betydde det egentligen att man ville skrota den. Det hävdas i alla fall i den här boken. ÖPPEN

 
   
 
JONAS TROLLE Att en hög polis begår sexuella övergrepp är givetvis både avskyvärt och anmärkningsmärkt. När polisen i fråga gjort sig känd för ett omfattande jämställdhetsarbete läggs dessutom en sorts hyckleriets skimmer över hemskheterna som begåtts. Jonas Trolles bok ”Jakten på kapten klänning” beskriver polisarbetet som ledde till gripandet av Lindberg. ALBIN STRÖM ger inte några självklara associationer för vår tids politiskt intresserade allmänhet. Den en gång starke, auktoritative och egensinnige socialisten och fackföreningsledaren är inte bara sedan länge död; även hans gärning är omsorgsfullt begraven. Enligt Johan Lönnroth, Albin Ströms levnadstecknare, är denna minneslucka helt avsiktlig. Jan-Ewert Strömbäck recenserar. ÖPPEN

 
   
 
LANDSKRONA Det är ingen vacker bild Hans Wallengren målar upp av Landskronas socialdemokrater i mötet med invandrarna. I bästa fall kan man säga att arbetarrörelsen är tafatt och osäker, men lika mycket handlar det om att försöka göra socialdemokratiska partimedlemmar av invandrarna eller åtminstone socialdemokratiska väljare. ÖPPEN NER MED ALLT Åren kring 1968 har ofta behandlats styvmoderligt av litteraturhistorien och tagits för trångsynt plakatpolitik. I Johan Svedjedals nya essäsamling med titeln ”Ner med allt?” återupplivas bortglömda författarskap från perioden och välkända ikoner beskrivs utifrån nya vinklar. Här varvas pricksäkra iakttagelser med det rent studentikosa. ÖPPEN

 
   
 
EU-VALET Det är fullt av motsägelser och oklarheter i partiernas program inför EU-valet. Om det kan man läsa i en ny rapport från tankesmedjan Forum för EU-debatt. Partierna blandar ihop EU-frågor och svenska frågor och de fladdrar hit och dit när det gäller hur mycket makt EU egentligen ska ha. Men alla ledamöter i Europaparlamentet måste hantera korstryck i form av konflikter mellan EU:s partigrupp och hemmaparti om de vill överleva politiskt. ÖPPEN PUSSY RIOT är en feministisk rysk punkgrupp, och samtidigt en aktivistgrupp och ett konstnärskollektiv. Sommaren 2012 genomförde gruppen en aktion i Frälsarkatedralen i Moskva med tydlig kritik av Rysslands president Vladimir Putin. De greps och dömdes till ganska långa fängelsetraff. Fallet väckte stor internationell uppmärksamhet. Masha Gessen har skrivit en reportagebok om gruppen.

 
   
 
UNGERN OCH EUROPA Är EU ett projekt för mänskliga rättigheter eller för en fri marknad? Den frågan tangerar Annika Ström Melin i en ny bok som börjar på Haagkongressen 1948, då en europeisk gemenskap diskuterades som ett medel att stoppa ännu ett förödande storkrig i Europa. Den slutar i Ungern där det regerande högerpartiet Fidesz begränsar demokratin och mänskliga rättigheter utan att EU reagerar. ÖPPEN VÅRDFABRIKEN Kristina Mattsson har skrivit en mycket viktig bok om den offentliga verksamhetens anpassning till marknadsekonomi och nyliberalism. Orsaken är privatiseringarna av vård, skola och omsorg som pågått sedan 1990-talet. Den dåvarande regeringen Bildt släppte lös en svårkontrollerad djävul vid namn NPM i välfärdsfabriken, konstaterar hon. Recension Åke Svidén. ÖPPEN

 
   
 
AFRIKABILDEN i västvärlden präglas av våldsamma svängningar – från afropessimism i slutet på förra seklet till dagens afrooptimism. Den höga tillväxttakten i vissa afrikanska länder får nu många bedömare att sjunga Afrikas lov. Titeln på diplomaten Sten Rylanders nya bok ”Afrika vänder. En kontinent i förändring” antyder att också den rider på den afrooptimistiska vågen. Men i själva verket är bokens Afrikabild både nyanserad och djupt problematiserande. ÖPPEN BEGREPPET "POPULISM" förekommer flitigt i medierna, framför allt i sammansättningen "högerpopulism". I en ny rapport från Timbro, "Vinner populisterna Europaparlamentsvalet?", pekar statsvetaren Andreas Johansson Heinö på långsiktiga risker med uppsving för populistiska partier i valet. Men vad är det egentligen som kännetecknar politiska partier med den beteckningen? Författaren svettas med frågan. ÖPPEN

 
   
 
INGVAR CARLSSON När förre statsministern Ingvar Carlsson skriver ännu en sorts memoar väljer han att tränga lite djupare in i frågor om politisk etik och moral och utelämnar spännande avslöjanden och dispyter med politikkolleger. Det blir en politisk tankebok, som utgår från hans eget liv och hur hans bakgrund har format honom till den politiker han blev. ÖPPEN LENNART WEIBULL ifrågasätter att vi befinner oss mitt i en medierevo-lution. Medielandskapet har visserligen utvidgats. Men fortfarande är tidnings-läsningen på papper vanligare än på nätet, och vi använder oftare tv- och radioapparater än datorn. Vad som har hänt är faktiskt att teve har blivit det dominerande mediet. Och de sociala medierna är knappast några mass-medier. ÖPPEN

 
   
 
INTE MITT LAND Författaren Kristian Lundberg beskriver det svenska samhället ur ett konsekvent underifrånperspektiv. Det handlar om den vanmakt han känner inför en samhällsomdaning som inte är hans. Solidariteten har rivits upp. En fråga som han ständigt upprepar är ”Ska jag ta hand om min broder?” Vem ska solidariteten omfatta? ÖPPEN POLITISK REKLAM Kan politiska partier vinna val med hjälp av smarta reklamkampanjer? I mer än hundra år har partierna använt sig av tidnings­annonser, affischer, direktreklam, valstugor och på senare tid också av internet och teve-reklam. Reklam är inte verknings­löst, men allra starkast är ändå de journaliststyrda programmen i gammelmedia.

 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
Europeisk press
 
 
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar.
Spänd väntan i Iran på lyfta sanktioner
Avtalet i juli om kontrollen av det iranska kärnenergiprogrammet innebär i princip att FN-sanktionerna ska avvecklas 2016. I väntan på detta tycks den iranska ekonomin paralyserad.
ÖPPEN Le Monde 15/12-15
Saudiarabien bildar sunnimuslimsk koalition mot IS
I tisdags presenterade den saudiske försvarsministern en ny koalition av 34 muslimska länder ”mot terrorismen”. Syftet är vagt, medlen är oklara och Islamiska staten nämns inte uttryckligen.
ÖPPEN Le Monde 16/12-15
Extremhögern störst i Frankrike – hur har det gått till? ÖPPEN Le Monde 7/12-15
Franska regionalvalet – fiasko för De gröna ÖPPEN Le Monde 7/12-15
Fransk elit ”kommer ut” som högerextrem ÖPPEN Le Monde 8/12-15
Tysk tolkning av franska valet ÖPPEN Die Welt 8/12-15
Ska tyskt naziparti förbjudas? ÖPPEN Die Zeit 8/12-15
Omstridd tysk insats i Syrien ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 1/12-15
Franska regionalvalen på söndag - hur stoppa extremhögern? ÖPPEN Le Monde 1/12-15
Europaparlamentet räddar Frankrikes affärer ÖPPEN Le Monde 30/11-15
Snabb kompromiss för att undvika Brexit ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 2/12-15
Generation Jihad ÖPPEN FAZ 22/11-15
IS i Frankrike är en generationsrevolt - inte ett religiöst krig ÖPPEN Le Monde 24/11-15
Ministern som grät ÖPPEN Frankfurter Rundschau mfl 25/11-15
Vem var Abdelhamid Abaaoud? ÖPPEN Le Monde 16/11-15
Massövervakning löser inte terrorhotet ÖPPEN Spiegel online 19/11-15
IS – en chans för Putin i Europa? ÖPPEN Spiegel online 18/11-15
Frankrike har blivit Putins allierade i Syrien ÖPPEN Le Monde 18/11-15
”IS försöker starta inbördeskrig i Europa” ÖPPEN Le Monde 14/11--15
Är britterna dåliga européer? ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 11/11-15
Cameron spelar bluffpoker med EU ÖPPEN Le Monde 10/11-15
År 2015 slås värmerekord ÖPPEN Le Monde 9/11-15
Terroristattack mot amerikaner i Jordanien ÖPPEN Le Monde 10/11-15
Tyskland inrättar transitzoner ÖPPEN Zeit online 3/11-15
Junckers EU-kommission är svag ÖPPEN Le Monde 4/11-15
Myt att islamister flyr till Europa ÖPPEN Spiegel online 3/11-15
Grekiska fritidsbönder lever loppan ÖPPEN The New York Times 24/10-15
Tysk höger kampanjar mot Merkel ÖPPEN taz 28/10-15
Ska Österrike bygga stängsel? ÖPPEN Spiegel online 29/10-15
Iran deltar i Wiensamtal ÖPPEN Berliner Morgenpost
Slavoj Zizek slår ett slag för ”europeiska värden” ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 21/10-15
Libyens upplösning kan inte stoppas ÖPPEN Le monde 21/10-15
Slovenien sätter in militär mot flyktingar ÖPPEN Die Welt 20/10-15
Snabba tyska utvisningar med militärflyg? ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 21/10-15
Folkmordet i Indonesien för 50 år sedan – glömt för alltid? ÖPPEN Le Monde 14/10-15
Frankrike vill byta diesel mot bensin ÖPPEN Le Monde 13/10-15
Minst 30 VW-chefer involverade i bedrägeriet ÖPPEN Spiegel online 14/10-15
Migrantkåkstad vid Calais växer ”okontrollerat” ÖPPEN Le Monde 14/10-15
Bayern och flyktingarna ÖPPEN Spiegel online 8/10-15
Syrier flyr Assads bomber snarare än ISIS ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 8/10-15
Grekland behöver skuldlättnad ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 16/6-15 och Newstatesman 4/6-15
En syrisk flyktings svåra väg till Malmö – The Guardian var med ÖPPEN The Guardian & Le Monde 11 juni 2015
Rapport från Cyperns smärtsamma återfödsel ÖPPEN Le Monde 10/6-15
Kurdisk framgång i Turkiska valet ÖPPEN taz 9/6-15
Bakslag för Erdogan i turkiska valet ÖPPEN FAZ 10/6-15
 
Utrikes – 24 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 23 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 22 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 21 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 20 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 19 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 18 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 17 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 16 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 15 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 14 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 13 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 12 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 11 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikes – 10 juni
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare utgåvor: 45|44|43|42|41|40|39|38|37|36|35|34|33|32|31|30|29|28