Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
48|47|46|45
 
 
#2013/48
 
Fredag 13 december 2013
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

Inrikes – 13 dec
 
 
 
 
 
 
20:49 Stockholm
Brutalt rån i Farsta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11:17 Stockholm
Ovanligt stormig höst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 12 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:43 Göteborg
DO-anmälan mot Liseberg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 11 dec
 
 
 
 
 
 
 
19:41 Höganäs
Sven fällde Vilks torn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09:25 Smedjebacken
Man omkom i stålverksolycka
 
 
 
 
 
07:16 Helsingborg
Socialtjänst får bakläxa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 10 dec
 
 
 
 
 
 
20:26 Skinnskatteberg
Ung kvinna svårt skadad i krock
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 09 dec
 
 
 
 
 
 
 
19:16 Stockholm
Ica återkallar rucola
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13:15 Stockholm
"Ren" luft dödar också
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09:24 Stockholm
Fler har drunknat i år
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 08 dec
21:41 Stockholm
Man skjuten i Söderhamn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:00 Karlstad
Tjuv kom genom lucka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 07 dec
 
 
 
 
 
 
 
15:31 Stockholm
Gripen för mord i Alby
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
00:09 Östhammar
Buss krockade med tåg
 
11 dec 2013
 
 
Knarkfynd efter tillslag mot mc-gäng
 
 
Artiklar

Striden om brytpunkten är avgjord

Med 159 mot 156 röster stoppade den samlade riksdagsoppositionen till slut regeringens förslag, att sänka den statliga inkomstskatten för högavlönade.

11 dec 13 – Debatt och beslut: Riksdagen ändrade beslut om höjd skiktgräns för inkomstskatt (FiU16)


Expressens avslöjande publicering

Ledande SD-politiker är rasister och näthatare

I början av veckan avslöjade Expressen med hjälp av en researchgrupp att flera SD-politiker är flitiga kommentatorer på rasistiska nätsajter som Avpixlat. Bland annat har Marie Stensby, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, skrivit så här med anledning av ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade: "Hoppas de svälter sig till döds!".

10 dec 13 – Researchgruppen "Avpixla Avpixlat" , Expressen " Expressen avpixlar anonyma skribenter" , Stockholms fria tidning "Vilka är näthatarna”, Göteborgs Fria "Avpixlat – från liten hatsajt till politisk institution"


Rapport

Psykiskt sjuka lever fattigt

En ny översiktsstudie från myndigheten Handisam visar att personer med psykisk funktionsnedsättning har lägre sysselsättning, lägre inkomster och i mycket högre utsträckning än andra grupper lever på olika ersättningar.

11 dec 13 – Levinsson, Henrik & Jiborn, Markus: "Minuskontot - Ekonomiska villkor för personer med psykisk funktionsnedsättning"


SCB om EU-opinionen

Svensken är EU- och Euroskeptiker

"En majoritet bland svenskar är inte längre mentalt medlemmar av EU" konstaterade Sören Holmberg i samband med fjolårets SOM-undersökning. Det är lika sant idag; även om SCB noterar en något mer EU-positiv attityd i år.

11 dec 13 – SCB: EU- och eurosympatier i november 2013


Rädda barnens fattigdomsrapport

Färre fattiga barn

Både andelen och antalet barn som lever ekonomiskt utsatt har minskat, enligt Rädda Barnens aktuella fattigdomsrapport. Det utplånar dock inte de krassa skillnaderna mellan barn till svenskfödda och invandrade personer, eller mellan barn till samboende och ensamstående föräldrar.

10 dec 13 – Barnfattigdom i Sverige. Årsrapport 2013


Näringslivtoppen är en man

Även om andelen kvinnor i företagsledningar och -styrelser har ökat under de gångna tio åren handlar det fortfarande om mindre än en tredjedel. Dessutom samlas kvinnor fortfarande inom vissa specifika branscher som vård, omsorg och sociala tjänster.

12 dec 13 – SCB: Kvinnor och män i näringslivet 2013


SCB

Arbetslöshet är fortsatt hög

I november hade 4,7 miljoner svenskar arbete; 75 000 fler än samma månad i fjol men färre än i oktober. Även den så kallade ungdomsarbetslösheten steg på nytt.

12 dec 13 – SCB: Arbetskraftsundersökning november 2013:


Nytt huliganregister

Rikspolisstyrelsen ska få föra ett register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, föreslår regeringens utredare Olof Egerstedt.

10 dec 13 – Promemoria: Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang


AF:s prognos

Tillväxt men sämre matchning

Arbetsförmedlingen tror att tillväxten ökar och arbetslösheten minskar de kommande två åren. Framförallt kommer utrikes födda personer att få nya jobb. Samtidigt varnar man för att allt fler arbetslösa saknar kompetens som arbetsgivarna efterfrågar.

12 dec 13 – Arbetsförmedlingens prognos för åren 2014 och 2015


Skolhearing efter Pisa-ras

Svenska elevers ras i den senaste Pisa-undersökningen var väntat, men gav ny näring åt debatten om den svenska skolans tillstånd. Nu har riksdagens utbildningsutskott beslutat att anordna en öppen utfrågning med forskare och skolmyndigheter. Hearingen ska hållas i början av nästa år, uppger nyhetsbyrån TT.

12 dec 13


Pensionsrådgivare ska stoppas

Regeringen vill försvåra för oseriösa pensionsrådgivare. Enligt ett lagförslag ska det i framtiden inte vara tillåtet med muntliga avtal vid telefonförsäljning som gäller tjänster kopplade till premiepensionen.

12 dec 13 – Lagrådsremiss: Telefonförsäljning på premiepensionsoområdet


Oecd-rapport

Är den svenska vården effektiv?

En åldrande befolkning med ökande andel kroniska sjukdomar kommer att ställa höga krav på den svenska vårdapparaten att fortsätta leverera omvårdnad av hög kvalitet, konstaterar OECD.

12 dec 13 – OECD: Rapport


Ännu längre väntan på akuten

Väntetiderna på akutmottagningarna blir allt längre och skillnaderna i olika delar av landet är stora, meddelar Socialstyrelsen.

11 dec 13 – Socialstyrelsen Väntetider vid sjukhusbundna akutmottagningar. rapport december 2013.


Hårdare straff för vapenbrott

Regeringen vill höja både straffminimum och staffmaximum för grovt vapenbrott, till fängelse i minst ett år och som mest sex år.

10 dec 13 – Dir 2013:112


Ekonomi i korthet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 
 
Erika Bjerström Foto: SVT
 
Bilden av ”det nya Afrika” gäckar läsaren
 
För tio år sedan präglades bilden av Afrika av svält och misär. Idag är trenden den motsatta: Afrika är en kontinent på g. SVT:s f.d. Afrikakorrespondent Erika Bjerström har skrivit en bok om ”Det nya Afrika” (Weyler) som hellre tar upp framtidstro och modernitet än elände och förtryck. Andra betraktare betonar att utveckling och stagnation existerar parallellt.
 
12 dec 13 – Erika Bjerström: Det nya Afrika, Jeune Afrique 16/11-13
 
Veckans utrikes
 
 
Janukovytj: Kurs mot EU ligger fast
 
Ukrainas president Viktor Janukovytj vägrar backa. Landets kurs mot EU ligger fast, säger han. Enligt Janukovytj kan en ny delegation för förhandlingar i Bryssel komma att resa redan i morgon.(TT)
 
Washington – 2013-12-10
 
  "Janukovytj skriver på EU-avtal"
  Putin: Inget unionstvång för Ukraina
  Janukovytj och Putin höll arbetsmöte
 

 
Regeringsombildning i Danmark
 
Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt (S) har presenterat nya ministrar för den danske drottningen. Thorning Schmidt hoppas att det är den sista regeringsombildningen före nästa val.(TT)
 
Köpenhamn – 2013-12-12
 
  USA överväger sanktioner mot Ukraina
 

 
Thailands parlament upplöses
 
Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har beslutat upplösa parlamentet och utlysa nyval så snart som möjligt. Val kommer troligtvis att hållas i Thailand den 2 februari nästa år, rapporterar Reuters.(TT)
 
Bankok – 2013-12-09
 
  Massavhopp från parlamentet
  Oppositionsledare åtalas för mord
  Yingluck vädjar om slut på protester
 

 
Världen tog farväl av Mandela
 
Det skulle ha blivit hyllningarnas hyllning men vädret ställde till det när Sydafrika och dignitärer från hela världen tog farväl av Nelson Mandela i dag. "Ja, det var synd", säger S-ledaren Stefan Löfven.(TT)
 
Soweto – 2013-12-10
 
  Nationell bönedag i Sydafrika
  Hela världen kommer till Sydafrika
 

 
Kontroversiellt fiskeavtal godkänns
 
EU-parlamentet har godkänt ett nytt fiskeavtal med Marocko, som fått hård kritik ur människorättssynpunkt med anledning av landets fortsatta ockupation av Västsahara."Jag skäms", skriver Åsa Westlund (S).(TT)
 
Bryssel – 2013-12-10
 
 
 
Recensioner
 
   
 
EU-PARLAMENTET Valplattform, partiprogram och partidisciplin gör att väljarna kan veta vad nationella val går ut på och att de kan utkräva ansvar av politikerna i nästa val. Men i Europaparlamentet röstar ledamöterna som de vill och väljarna får inte mycket vägledning av partilinjer. Det visar en färsk rapport från Svenska institutet för europapolitiska studier. SCHIBBYE OCH PERSSON hade för avsikt att avslöja Lundins Oils förehavanden i Ogadenprovinsen, men hamnade som vi alla vet i ett etiopiskt fängelse. I svenska medier fick vi utförliga rapporter om gripandet, anklagelserna, häktestiden, domstolsförhandlingarna, fängelsevistelsen, de anhörigas väntan, svenska UD:s agerande och hur de till sista benådades och kom hem till Arlanda. Nu har de två skrivit en bok om tiden i fängelset.

 
   
 
DIALYSOLYCKAN Den 28 december 1983 inträffar en svår dialysolycka med tre dödsoffer vid Regionsjukhuset i Linköping. Skulden läggs snabbt på en sjuksköterska. Efter en sju år lång rättsprocess fastställer Högsta domstolen att sjuksköterskan Karin ensam är skyldig. Men var det verkligen så? Per-Erik Åsard, f d chefsfysiker vid Danderyds sjukhus anser i stället att vi har att göra med ett rättshaveri. MÄNNISKAN föds i en existensiell ensamhet, och i en biologisk gemenskap. Hon växer och behöver andra, men vill samtidigt vara fri. Boktiteln ”Själv och tillsammans” är väl vald. Den handlar om identitet, ångest, trygghet och gemenskap. Anknytningsteorin är viktig i denna bok som vänder och vrider på hur våra relationer ser ut - det är psykologi men också filosofi. Stina Bringarve recenserar Tor Wennerbergs senaste bok.

 
   
 
PREKARIATET Den brittiske utvecklings-ekonomen Guy Standing har myntat begreppet ”prekariatet”. En allvarlig lek med orden prekär och proletariat. De som tillhör denna nya klass är i en mycket utsatt, prekär, situation. De saknar sociala rättigheter och har det ekonomiskt mycket otryggt. Åke Svidén recenserar boken. ENERGI & KLIMAT Frågorna är intressanta, men svaren uteblir i boken ”Energimarknaden, ägandet och klimatet” (SNS Förlag 2013). Den är skriven av nationalekonomerna Tommy Lundgren, Jesper Stage och Thomas Tangerås under medverkan av fil dr Björn Carlén, från Väg- och trafikforskningsinstitutet. Kajsa Olsson har läst boken.

 
   
 
OM GREKLAND hade fått en euro varje gång någon använt ett grekiskt låneord – då skulle den grekiska skuldkrisen aldrig ha uppstått. Så skriver journalisten och författaren Alexandra Pascalidou i förordet till sin bok om den grekiska krisens uppkomst och konsekvenser. Men tyvärr får Grekland inga euro när vi säger skola, drama eller historia. VÄSTSAHARA är ett tyst territorium bebott av ett tystat folk under en ockupation som i medierna reducerats till konflikt bland andra. Fredrik Laurin och Lars Schmidt har nyligen utkommit med en reportagebok, som bla annat berättar om hur EU:s fiskeflotta ägnar sig åt utfiskning av de västsahriska fiskevattnet. Anna Nygård recenserar.

 
   
 
FN-STADGAN Västvärldens inblandning i internationella konflikter försvaras ofta med att FN-stadgan tillåter och nästan kräver en intervention. Nato-bombningarna i Serbien och Libyen eller den USA ledda interventionen i Irak är exempel på konflikter som ofta beskrivs som oundvikliga och riktiga ur ett folkrättsligt perspektiv. Det är helt fel menar fyra jurister. KRISLÖSNING Det finns idag en omfattande litteratur om eurokrisen. Men om Island, vars krishantering varit mycket mer framgångsrik, finns tyvärr mindre skrivet. Det är därför glädjande att ekonomijournalisten Sten Sjögren nyligen kommit ut med en läsvärd och informativ berättelse om Island, skriver Stefan de Vylder i sin recension.

 
 
 
RÄTTSVIDRIG UTVISNING Två egyptier blir på ytterst lösa grunder bortförda från svensk mark mitt i vintern av maskerade amerikanska agenter och med regeringens goda minne. Lena Sundströms Spår behandlar det journalistiska arbete som låg bakom avslöjandet av vad som fortfarande är en illaluktande skamfläck för den forna Perssonregeringen. ÖPPEN

 
   
 
LÖFVEN Det har kommit många böcker om Socialdemokratiska partiledare de senaste åren. De har ju varit många nu. Nu kommer en till, om Stefan Löfven. Ett som det verkar snabbt hopkommet porträtt av den förste socialdemoratiske partiordförande som hämtats direkt från fackföreningsrörelsen. Åke Svidén recenserar. KAIRO, ALEPPO… De ungdomliga nätaktivisterna i Kairo har blivit äldre och mer uppgivna sedan allting började i januari 2011. Men trots allt fortsätter kampen för demokrati. Aftonbladets reporter Staffan Lindberg har samlat sina reportage från Egyptern och Syrien i en bok ”Blod är ett billigt pris för frihet. Christian Andersson recenserar.

 
 
 
KRISEN I GREKLAND Kajsa Ekis Ekman skriver om den ekonomiska krisen i Grekland ur ett grekiskt perspektiv. Det blir en berättelse om ett land och dess människor som sjunker allt djupare i ekonomisk misär och ovisshet om framtiden. Hennes grekiska vänner pendlar mellan djupaste förtvivlan och helig ilska och små små tillsatser av framtidshopp och en stor nypa galghumor.

 
   
 
SLAVRUTTEN Varje år utsätter sig tusentals afrikanska migranter för hårda umbäranden på vägen genom Sahara och över Medelhavet för att ta sig till Europa och tjäna pengar. Det är en ”lose-lose-situation” för migranter men en ”win-win-situation” för smugglare, transportörer. UTÖYA Massakern på Utöya 2011 ses ofta som rent ofattbar. Handlingens omfattning, offrens unga ålder och den norska rättspsykiatrins velande kring gärningsmannens eventuella tillräknelighet bidrar alla till detta. Antropologen Erika Fatland gör en både bred och djupgående ansats att förstå något till synes oförståelig.

 
   
 
TJÄNSTEFOLK RUT-avdraget har lett till fler vita städjobb. Men svartjobben har bara minskat marginellt. De svarta jobben bidrar med dåliga arbetsvillkor för dem som arbetar med hushållsnära tjänster, enligt antologin Rena hem på smutsiga villkor. KONGO Samtidigt som svenska medier rapporterade om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättade norska medier en helt annan historia. Den handlade om två norska legoknektarna som flackade runt i Kongo och som 2009 greps och dömdes till döden för mord.

 
 
 
FÖRORTSHATET En natt för ett par veckor sen stannade jag vid två brinnande bilar på vägen hem. Ett femtiotal grannar stod redan där, helt lugnt. En känsla av sorgsen upprymdhet låg i luften. Det stod inget om branden i tidningarna morgonen därpå, alla journalister hade varit i Husby, ett par kilometer bort.

 
   
 
MACIEJ ZAREMBA Ett kvasimarknadstänkande slagit rot i den offentliga vården. Hur fungerar detta i praktiken? Det beskriver Maciej Zaremba i sin bok Patientens pris. HAR IRAN KÄRNVAPEN eller är det i själva verket medierna som vill att Iran åtminstone försöker skaffa dem? Pierre Gilly försvarar Iran och kritiserar dess belackare.

 
   
 
FORSKNINGEN om Hitlers inflytande på det tyska folket och vad som gjorde att Nazityskland kunde utvecklas till en dödsmaskin bortom all humanism har varierat med de politiska konjunkturerna under efterkrigstiden. Barbro Eberan har samlat sina texter om aktuell forskning i ämnet. METROPOLIT Forskningsprojektet Metropolit rörde upp heta känslor. 15 000 barn som föddes i Stockholm 1953 skulle följas över åren i en omfattande kartläggning. Forskarna ville veta varför det gick bra för vissa, men inte för andra. Uppgifter skulle hämtas in via enkäter och från befintliga register. Detta uppfattade kritikerna som ett hot mot integriteten.

 
   
 
SVERIGE I KRIG Vägen in i kriget blev aldrig en het politisk fråga. Allmänheten förstod inte vad som hände och i riksdagen har krigsmotståndet aldrig fått något starkt fäste – de stora partierna (s och m) är på samma linje. Den bilden ger Wilhelm Agrell i sin bok ”Ett krig här och nu”. Och nu säger Carl Bildt att han vill behålla svensk trupp i Afghanistan. Socialdemokraterna och miljöpartiet protesterar inte. BEGREPPET ”RAS” lever i den amerikanska politiken som blandning av sociologi och biologi. Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson har skrivit en bok om detta rasbegrepp och dess förhållande till rasism, ”En droppe svart blod. Ras och tolerans i USA” (Leopard förlag). Boken bör läsas av alla i Sverige som undrar vad ”strukturell rasism” egentligen betyder.

 
   
 
JESPER STRÖMBÄCK Politiken och framtidsforskningen har att brottas med “Nuets förbannelse”, som alltid gör den senaste nyheten, opinionsundersökningen, delårsbokslutet intressantare än äldre material, oberoende av det faktiska innehållet. Jesper Strömbäck analyserar ”fem förbannelser” som motverkar och försvårar en långsiktig politik. Kajsa Olsson har läst den antologi som Strömbäck har redigerat. HENRIK ARNSTAD Jimmy Åkesson och Mussolini delar samma ideologi. Det menar Henrik Arnstad i sin nya bok ”Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia.” (Norstedts). I Arnstads bok finns ett moraliskt patos som är beundransvärt. Men bokens vetenskapsjournalistiska ambition gör ändå att Christian Andersson som recenserar ställer frågan: forskning eller pamflett?

 
 
 
ARABISKA VÅREN Mohammad Fazlhashemis biologilärare i gymnasiet i Iran lärde honom att en orm fångar en fågel genom att stirra i fågelns ögon så att fågeln blir förlamad av skräck och glömmer bort att den kan flyga. På samma sätt som ormen satte skräck i fågeln härskar och härskade diktatorerna i Mellanöstern och Nordafrika. De injagade skräck i människor så att de glömde sin förmåga att göra motstånd.

 
   
 
S-KRISEN I en ny boken "En marsch mot avgrunden” anklagas tidigare S-höjdaren Pär Nuder för att ha varit med om att avsätta Mona Sahlin och att ha hjälpt Håkan Juholt till makten. Men så gick det knappast till. SKOLA I FÖRFALL Resultaten för den svenska skolan i internationella jämförelser är nedslående. I debatten hörs ibland argumenten att dessa jämförelser är ointressanta då de bara mäter utantillinlärning. Tvärtom menar Per Kornhall att krisen i den svenska skolan är verklig.

 
   
 
HATET Det började med ett brev fyllt av hat och hot som först väckte rädsla och därefter vrede. Resultatet blev en debattbok där författaren och journalisten Maria Sveland kartlägger och analyserar hatet som riktas mot feminister. Hatet, kanske framförallt det som frodas på nätet, har diskuterats intensivt på senaste tiden; i Uppdrag gransknings program, i krönikor och på bloggar. Svelands bok gör en djupare analys genom att sätta in hatet i ett större sammanhang, skriver Jorun Koca Jakobsson i sin recension. RÖSTRÄTTEN Det pågår en rösträttsstrid i USA. En kamp mot allmän rösträtt. Högsta Domstolen ska pröva om Sektion 5 i Voting Rights Act är i överensstämmelse med konstitutionen och stadgar att förändringar av vallagarna i 16 delstater med rasistiskt förflutet ska prövas av de federala myndigheterna i Washington. Samtidigt har det blivit allt vanligare att dessa stater försöker försvåra för minoriteter att rösta. I den amerikanska veckotidningen The Nation beskrivs och analyseras denna bakvända rösträttsstrid. Åke Svidén rapporterar.

 
   
 
OM STASI behöver man inte bevisa något numera. Att säga eller skriva Stasi räcker för att alla ska förstå att det är något skumt på gång. Lite så är det med Christoph Anderssons bok om Stasi, Operation Norrsken. Men kanske är Andersson ute efter att berätta bra historier. Och då lyckas han. AHMED RASHID Pakistans politiker och dess säkerhetstjänst spelar ett avancerat rävspel som nu tycks krackelera, och där författaren och journalisten Ahmed Rashid menar att kärnan till landets kollaps kan ligga.

 
   
 
KAOSET i den svenska järnvägen beror inte på snön utan på avregleringen, marknadskrafterna, privatiseringen och konkurrensen mellan olika järnvägsföretag. Det skriver Mikael Nyberg i Det stora tågrånet, som nu kommit i en pocketutgåva. ÄR NÄTHATETS ”skrivbordskrigare” en armé eller ett gäng knäppisar? Svaret på frågan är avgörande för hur vi andra hanterar problemet. Lisa Bjurwalds bok om näthatet, ”Skrivbordskrigarna”, har kritiserats för att vara ostrukturerad. Men frågan om vem som ligger bakom hatet och hoten på nätet är inte lätt att besvara.

 
   
 
”HUMANIORAS KRIS” är ett återkommande debattämne med tämligen förutsägbara inslag och aktörer. Det tas mer sällan upp i politiken – även om det vore intressant att få ta del av till exempel Jimmie Åkessons ståndpunkter i frågan. KVINNOR I ISRAEL De arabiska kvinnor som intervjuas i den här boken klär sig i heltäckande kläder och ber dagligen. Till en början tycks gud och traditionen styra deras liv, men de välutbildade kvinnorna använder snarare religionen för att rättfärdiga sina egna livsval.

 
   
 
SKITLIV är en bok om skitjobb, men den senare termen är för laddad för att användas som titel. Debatten kring huruvida det finns arbeten som kan och bör betecknas som skitjobb har stundtals varit hätsk på ledarsidor, bloggar och i sociala medier. Det finns de som hävdar att inga jobb är skit, alla är betydelsefulla för samhället. KRIS I EUROPA Det är som ett plockepinn där alla spelar samtidigt, skriver portugisiskan Patricía Portela i en enastående text som inte väjer för några komplikationer. Hennes poetiska språk och intellektuella rörlighet gör hennes bidrag till det i särklass mest läsvärda i Kris-antologin, skriver Kajsa Olsson i sin recension.

 
   
 
”VÅRDEN INIFRÅN”, med underrubriken ”När sjuksköterskan blir patient” av Petra Lilja Andersson med bidrag av Ami Hommel, utgår från fem svårt sjuka sköterskors berättelser om sin egen tid på sjukhus. Man skulle kunna tro att de, som medicinskt kunniga, skulle ställa högre krav på själva vården än andra. Så är det inte alls. Det som betyder allra mest är att personalen är lyhörd och ger sig tid att lyssna. HÅKAN JUHOLT Den socialdemokratiska vänster- och högerflygeln kunde inte enas kring en partiordförandekandidat efter förlustvalet 2010. Därför blev Håkan Juholt lanserad och vald till ordförande utan att ha ett brett stöd i partiet. Detta blev också hans fall. Det säger han själv, och hans motståndare säger inte emot honom på den punkten.

 
   
 
ASEF BAYAT Vad ligger bakom den politiska mobiliseringen i Mellanöstern och Nordafrika? I Väst har vi betraktat den arabiska våren som ett resultat av organiserade gräsrotsrörelser, sådana som finns i t.ex. Latinamerika, Indien och Sydafrika. Fel, skriver sociologiprofessorn Asef Bayat. CHIARA VALENTINI Italienare är ofta påfallande "barnkära". Samtidigt har Italien mycket låga födelsetal, bland de lägsta i västvärlden. Hur går det ihop? Två genomarbetade svar på frågan ges av Chiara Valentini i boken O i figli o il lavoro och av Loretta Napoleonis i Il contagio.

 
   
 
BJÖRN KUMM har skrivit en självbiografi om sitt liv, sina resor, sina möten med världens politiker och författarer. Kumm skildrar den manliga drömmen om ett äventyrligt vagabondliv, förpackad i en prydlig svensk och socialdemokratisk kostym, och sedd genom den medelålders mannens något romantiserade filter. EUROKRISEN Nej, det är inte lata sydeuropéer som levt över sina tillgångar och orsakat eurokrisen. Snarare handlar det om ett valutasamarbete som är felkonstruerat i grunden. Euroland är inget optimalt valutaområde, slår nationalekonomen Stefan de Vylder fast i sin senaste bok. Jorun Koca Jakobsson recenserar.

 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
Europeisk press
 
 
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar.
Afghanistans president häcklar USA
I en intervju i Le Monde (10/12) säger Afghanistans President Hamid Karzai att USA uppträder som kolonialmakt. Han vägrar skriva under ett säkerhetsavtal med USA om USA fortsätter att ”jaga terrorister i afghanska hem”.
Le Monde 10/12-13
”Frankrike i den centralafrikanska fällan”
Frankrikes militära insats i Centralafrikanska republiken är farlig men nödvändig för att undvika ett blodbad, sa president Hollande när han i tisdags mellanlandade i huvudstaden Bangui.
Le Monde 10/12-13
Datalagring kan vara rättsvidrig Die Zeit 12/12-13
Plundringen av Egyptens skatter pågår ostört Le Monde 9/12-13
Britter vill anta svensk sexköpslag The Guardian 12/12-13
Samkönade bröllop fortfarande inte lagliga i Australien The Guardian 7/12-13
 
Inrikes – 13 dec
 
 
 
 
 
 
20:49 Stockholm
Brutalt rån i Farsta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11:17 Stockholm
Ovanligt stormig höst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 12 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:43 Göteborg
DO-anmälan mot Liseberg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 11 dec
 
 
 
 
 
 
 
19:41 Höganäs
Sven fällde Vilks torn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09:25 Smedjebacken
Man omkom i stålverksolycka
 
 
 
 
 
07:16 Helsingborg
Socialtjänst får bakläxa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 10 dec
 
 
 
 
 
 
20:26 Skinnskatteberg
Ung kvinna svårt skadad i krock
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 09 dec
 
 
 
 
 
 
 
19:16 Stockholm
Ica återkallar rucola
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13:15 Stockholm
"Ren" luft dödar också
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09:24 Stockholm
Fler har drunknat i år
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 08 dec
21:41 Stockholm
Man skjuten i Söderhamn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:00 Karlstad
Tjuv kom genom lucka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 07 dec
 
 
 
 
 
 
 
15:31 Stockholm
Gripen för mord i Alby
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
00:09 Östhammar
Buss krockade med tåg
 
 
 
Tidigare utgåvor: 48|47|46|45|44|43|42|41|40|39|38|37|36|35|34|33|32|31