Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
47|46|45|44
 
 
#2013/47
 
Fredag 6 december 2013
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

Inrikes – 06 dec
 
21:45 Östhammar
Fyra skadade i bussolycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 05 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 04 dec
 
 
 
 
22:37 Stockholm
Skottlossning i Kista
 
 
 
 
 
20:06 Stockholm
Man branddöd i Tingsryd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14:49 Gällivare
Saknad kvinna hittad död
 
 
 
 
 
 
 
13:03 Stockholm
Rödgröna drar ifrån
 
 
 
 
 
 
 
 
07:18 Västerås
Tågstopp efter olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 03 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 02 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19:44 Stenungsund
Vd sparkas och polisanmäls
 
 
 
 
17:48 Jönköping
Kvinna DO-anmäler toapeng
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01:34 Kristianstad
Obduktioner ska granskas
 
 
 
 
Inrikes – 01 dec
 
 
 
20:45 Karlskrona
Påkörd man dog
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 30 nov
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
02:20 Örebro
Föll framför tåget
 
02:09 Eskilstuna
Greps för pistolhot
 
 
 
 
 
 
 
 
Artiklar

SCB:s partisympatiundersökning:

Opinionen vill ha rödgrön regering

Om det vore val idag skulle Stefan Löfven kunna bilda en relativt handlingskraftig minoritetsregering tillsammans med miljöpartiet, med passivt stöd från vänsterpartiet. De tre rödgröna partierna skulle få mer än hälften av riksdagsmandaten. Sverigedemokraterna skulle inte få någon vågmästarställning. Alla fyra borgerliga partier skulle klara riksdagsspärren, men tillsammans bara få knappt 40 procent av riksdagsplatserna.

4 dec 13 – SCB: Partisympatiundersökningen november 2013


Strid om brytpunkt till KU

Striden om alliansens förslag till skattesänkning för höginkomsttagare har tagit en unik vändning. Med stöd i en utredning från riksdagens jurister vägrade talman Per Westerberg (m) att lägga fram oppositionens begäran om att återkalla förslaget. Eftersom en majoritet i riksdagen ändå är emot skattesänkningen, går nu striden om brytpunkten vidare till konstitutionsutskottet.

5 dec 13 – Riksdagen: Utredning om regelverket för att ändra beslut om brytpunkten för uttag av statlig inkomstskatt, Riksdagen: Talmannens skäl för att vägra ställa proposition på finansutskottets initiativ att återställa brytpunkten


Svenska elevers skolresultat i PISA 2012

Raset fortsätter

Svenska niondeklassares presterar vid det här laget sämre än OECD-genomsnittet inom såväl matematik, läsförståelse som naturvetenskap. Resultatnedgången i sig sticker ut i internationell jämförelse och aktualiserar frågor kring 1990-talets skolreformer.

3 dec 13 – PISA 2012


Svenska skolresultat

Hur förklara resultatraset?

Jan Björklund (fp) kommenterade resultaten från PISA 2012 enligt mottot anfall är bästa försvar - raset är ett bevis på nödvändigheten av de reformer alliansen inlett.

3 dec 13 – PISA 2012


Pojkar klarar skolan sämre än flickor

Är det ett svek mot killarna?

I 2012 års PISA-undersökning presterade killar i Sverige sämre än både jämnåriga killar i andra länder och svenska tjejer. Promt höjs röster om hur samhället och skolan sviker pojkarna. Men det tycks snarare vara en viss grupp killar som har det svårt att ta sig igenom skolsystemet.

4 dec 13


Krav på ökad insyn i FRA

Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver ökad parlamentarisk insyn i FRA:s signalspaning. Bara tre av åtta riksdagspartier har i dag insyn via den löpande granskningen.

5 dec 13


Regeringens klimatarbete kritiseras

Regeringens arbete med att minska utsläppen av växthusgaser kritiseras på punkt efter punkt av Riksrevisionen. Åtgärderna riskerar att bli onödigt dyra och inte räcka till.

5 dec 13


Meddelarskydd i privata företag

Anställda i privatdriven vård, skola och omsorg ska kunna läcka till medier om missförhållanden med ett liknande lagskydd som gäller för offentligt anställd personal, föreslår en utredning.

4 dec 13


Rapport från UC

Privata vårdhem lönsamma

Nästan hälften de privata vårdbolag i Sverige som gör störst vinst per anställd bedriver någon form av behandlingshem för personer som behöver psykiatrisk hjälp.

4 dec 13 – UC: Vårdföretagen - en bransch som tjänar pengar


En väg till alla myndigheter

Regeringens utredare föreslår att en digital "Servicetjänst" för kommunikationen mellan företag och myndigheter inrättas.

5 dec 13 – SOU 2013:80


Utredare vill syna järnvägskapacitet

Utredaren av järnvägens organisation har överlämnat en rad rekommendationer till regeringen - frågeställningar som ska utredas ytterligare.

3 dec 13 – SOU 2013:83


Ekonomi i korthet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 
 
Foto: Nelson Mandela Foundation
 
Nelson Mandela är död
 
Sydafrikas förre president Nelson Mandela har avlidit. Han dog fridfullt i hemmet i Johannesburg under torsdagen. Mandela blev 95 år gammal.
 
7 dec 13
 
•  
 
 
Foto: EU
 
EU-parlamentariker röstar hipp som happ
 
Valplattform, partiprogram och partidisciplin gör att väljarna kan veta vad nationella val går ut på och att de kan utkräva ansvar av politikerna i nästa val. Men i Europaparlamentet röstar ledamöterna som de vill och väljarna får inte mycket vägledning av partilinjer. Det visar en färsk rapport från Svenska institutet för europapolitiska studier.
 
5 dec 13
 
Veckans utrikes
 
 
Bildt: Ukraina kan få både och
 
Ukraina behöver inte välja mellan frihandelsavtal med Ryssland och EU, säger utrikesminister Carl Bildt som landar i Kiev i kväll. I staden fortsätter protesterna, bland annat håller demonstranter stadshuset ockuperat.(TT)
 
Kiev – 2013-12-04
 
  Ukrainas opposition vägrar vika sig
  Skakigt och spänt i delat Ukraina
  Demonstration i Kiev en "revolution"
  Motsättningarna skärps i Ukraina
 

 
Mer EU-pengar till kvotflyktingar
 
Ett mer effektivt patrulleringsnätverk på Medelhavet och mer pengar till de länder som tar emot kvotflyktingar är två åtgärder som EU för fram för att undvika katastrofer liknande den utanför Lampedusa i höstas.(TT)
 
Bryssel – 2013-12-04
 
 

 
Polisen hindrar inte protester
 
Polisen i Bangkok stoppar i dag inte demonstranterna som vill sig in i stadens polishögkvarter och regeringshögkvarteret. "Det blir inga konfrontationer, vi släpper in dem om de vill", sade polischefen Kamronwit.(TT)
 
Bangkok – 2013-12-03
 
 

 
London i EU-bråk om social turism
 
Bevare oss väl från socialt turistande EU-medborgare, säger Storbritannien och varslar om hårda tag mot inresande bulgarer och rumäner. Men kritiken är stark från Bryssel och de berörda länderna.(TT)
 
Bryssel – 2013-12-04
 
 

 
NSA spårar miljontals mobiler
 
USA:s underrättelsetjänst NSA kartlägger dagligen flera hundra miljoner mobiltelefoner världen runt, skriver Washington Post. Tidningen har fått uppgifterna från avhopparen Edward Snowden som tidigare arbetat för NSA.(TT)
 
Stockholm – 2013-12-05
 
 
 
Recensioner
 
   
 
SCHIBBYE OCH PERSSON hade för avsikt att avslöja Lundins Oils förehavanden i Ogadenprovinsen, men hamnade som vi alla vet i ett etiopiskt fängelse. I svenska medier fick vi utförliga rapporter om gripandet, anklagelserna, häktestiden, domstolsförhandlingarna, fängelsevistelsen, de anhörigas väntan, svenska UD:s agerande och hur de till sista benådades och kom hem till Arlanda. Nu har de två skrivit en bok om tiden i fängelset. MÄNNISKAN föds i en existensiell ensamhet, och i en biologisk gemenskap. Hon växer och behöver andra, men vill samtidigt vara fri. Boktiteln ”Själv och tillsammans” är väl vald. Den handlar om identitet, ångest, trygghet och gemenskap. Anknytningsteorin är viktig i denna bok som vänder och vrider på hur våra relationer ser ut - det är psykologi men också filosofi. Stina Bringarve recenserar Tor Wennerbergs senaste bok.

 
   
 
DIALYSOLYCKAN Den 28 december 1983 inträffar en svår dialysolycka med tre dödsoffer vid Regionsjukhuset i Linköping. Skulden läggs snabbt på en sjuksköterska. Efter en sju år lång rättsprocess fastställer Högsta domstolen att sjuksköterskan Karin ensam är skyldig. Men var det verkligen så? Per-Erik Åsard, f d chefsfysiker vid Danderyds sjukhus anser i stället att vi har att göra med ett rättshaveri. KRISLÖSNING Det finns idag en omfattande litteratur om eurokrisen. Men om Island, vars krishantering varit mycket mer framgångsrik, finns tyvärr mindre skrivet. Det är därför glädjande att ekonomijournalisten Sten Sjögren nyligen kommit ut med en läsvärd och informativ berättelse om Island, skriver Stefan de Vylder i sin recension.

 
   
 
PREKARIATET Den brittiske utvecklings-ekonomen Guy Standing har myntat begreppet ”prekariatet”. En allvarlig lek med orden prekär och proletariat. De som tillhör denna nya klass är i en mycket utsatt, prekär, situation. De saknar sociala rättigheter och har det ekonomiskt mycket otryggt. Åke Svidén recenserar boken. ENERGI & KLIMAT Frågorna är intressanta, men svaren uteblir i boken ”Energimarknaden, ägandet och klimatet” (SNS Förlag 2013). Den är skriven av nationalekonomerna Tommy Lundgren, Jesper Stage och Thomas Tangerås under medverkan av fil dr Björn Carlén, från Väg- och trafikforskningsinstitutet. Kajsa Olsson har läst boken.

 
   
 
OM GREKLAND hade fått en euro varje gång någon använt ett grekiskt låneord – då skulle den grekiska skuldkrisen aldrig ha uppstått. Så skriver journalisten och författaren Alexandra Pascalidou i förordet till sin bok om den grekiska krisens uppkomst och konsekvenser. Men tyvärr får Grekland inga euro när vi säger skola, drama eller historia. VÄSTSAHARA är ett tyst territorium bebott av ett tystat folk under en ockupation som i medierna reducerats till konflikt bland andra. Fredrik Laurin och Lars Schmidt har nyligen utkommit med en reportagebok, som bla annat berättar om hur EU:s fiskeflotta ägnar sig åt utfiskning av de västsahriska fiskevattnet. Anna Nygård recenserar.

 
   
 
FN-STADGAN Västvärldens inblandning i internationella konflikter försvaras ofta med att FN-stadgan tillåter och nästan kräver en intervention. Nato-bombningarna i Serbien och Libyen eller den USA ledda interventionen i Irak är exempel på konflikter som ofta beskrivs som oundvikliga och riktiga ur ett folkrättsligt perspektiv. Det är helt fel menar fyra jurister. RÄTTSVIDRIG UTVISNING Två egyptier blir på ytterst lösa grunder bortförda från svensk mark mitt i vintern av maskerade amerikanska agenter och med regeringens goda minne. Lena Sundströms Spår behandlar det journalistiska arbete som låg bakom avslöjandet av vad som fortfarande är en illaluktande skamfläck för den forna Perssonregeringen. ÖPPEN

 
   
 
LÖFVEN Det har kommit många böcker om Socialdemokratiska partiledare de senaste åren. De har ju varit många nu. Nu kommer en till, om Stefan Löfven. Ett som det verkar snabbt hopkommet porträtt av den förste socialdemoratiske partiordförande som hämtats direkt från fackföreningsrörelsen. Åke Svidén recenserar. KAIRO, ALEPPO… De ungdomliga nätaktivisterna i Kairo har blivit äldre och mer uppgivna sedan allting började i januari 2011. Men trots allt fortsätter kampen för demokrati. Aftonbladets reporter Staffan Lindberg har samlat sina reportage från Egyptern och Syrien i en bok ”Blod är ett billigt pris för frihet. Christian Andersson recenserar.

 
 
 
KRISEN I GREKLAND Kajsa Ekis Ekman skriver om den ekonomiska krisen i Grekland ur ett grekiskt perspektiv. Det blir en berättelse om ett land och dess människor som sjunker allt djupare i ekonomisk misär och ovisshet om framtiden. Hennes grekiska vänner pendlar mellan djupaste förtvivlan och helig ilska och små små tillsatser av framtidshopp och en stor nypa galghumor.

 
   
 
SLAVRUTTEN Varje år utsätter sig tusentals afrikanska migranter för hårda umbäranden på vägen genom Sahara och över Medelhavet för att ta sig till Europa och tjäna pengar. Det är en ”lose-lose-situation” för migranter men en ”win-win-situation” för smugglare, transportörer. UTÖYA Massakern på Utöya 2011 ses ofta som rent ofattbar. Handlingens omfattning, offrens unga ålder och den norska rättspsykiatrins velande kring gärningsmannens eventuella tillräknelighet bidrar alla till detta. Antropologen Erika Fatland gör en både bred och djupgående ansats att förstå något till synes oförståelig.

 
   
 
TJÄNSTEFOLK RUT-avdraget har lett till fler vita städjobb. Men svartjobben har bara minskat marginellt. De svarta jobben bidrar med dåliga arbetsvillkor för dem som arbetar med hushållsnära tjänster, enligt antologin Rena hem på smutsiga villkor. KONGO Samtidigt som svenska medier rapporterade om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättade norska medier en helt annan historia. Den handlade om två norska legoknektarna som flackade runt i Kongo och som 2009 greps och dömdes till döden för mord.

 
 
 
FÖRORTSHATET En natt för ett par veckor sen stannade jag vid två brinnande bilar på vägen hem. Ett femtiotal grannar stod redan där, helt lugnt. En känsla av sorgsen upprymdhet låg i luften. Det stod inget om branden i tidningarna morgonen därpå, alla journalister hade varit i Husby, ett par kilometer bort.

 
   
 
MACIEJ ZAREMBA Ett kvasimarknadstänkande slagit rot i den offentliga vården. Hur fungerar detta i praktiken? Det beskriver Maciej Zaremba i sin bok Patientens pris. HAR IRAN KÄRNVAPEN eller är det i själva verket medierna som vill att Iran åtminstone försöker skaffa dem? Pierre Gilly försvarar Iran och kritiserar dess belackare.

 
   
 
FORSKNINGEN om Hitlers inflytande på det tyska folket och vad som gjorde att Nazityskland kunde utvecklas till en dödsmaskin bortom all humanism har varierat med de politiska konjunkturerna under efterkrigstiden. Barbro Eberan har samlat sina texter om aktuell forskning i ämnet. METROPOLIT Forskningsprojektet Metropolit rörde upp heta känslor. 15 000 barn som föddes i Stockholm 1953 skulle följas över åren i en omfattande kartläggning. Forskarna ville veta varför det gick bra för vissa, men inte för andra. Uppgifter skulle hämtas in via enkäter och från befintliga register. Detta uppfattade kritikerna som ett hot mot integriteten.

 
   
 
SVERIGE I KRIG Vägen in i kriget blev aldrig en het politisk fråga. Allmänheten förstod inte vad som hände och i riksdagen har krigsmotståndet aldrig fått något starkt fäste – de stora partierna (s och m) är på samma linje. Den bilden ger Wilhelm Agrell i sin bok ”Ett krig här och nu”. Och nu säger Carl Bildt att han vill behålla svensk trupp i Afghanistan. Socialdemokraterna och miljöpartiet protesterar inte. BEGREPPET ”RAS” lever i den amerikanska politiken som blandning av sociologi och biologi. Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson har skrivit en bok om detta rasbegrepp och dess förhållande till rasism, ”En droppe svart blod. Ras och tolerans i USA” (Leopard förlag). Boken bör läsas av alla i Sverige som undrar vad ”strukturell rasism” egentligen betyder.

 
   
 
JESPER STRÖMBÄCK Politiken och framtidsforskningen har att brottas med “Nuets förbannelse”, som alltid gör den senaste nyheten, opinionsundersökningen, delårsbokslutet intressantare än äldre material, oberoende av det faktiska innehållet. Jesper Strömbäck analyserar ”fem förbannelser” som motverkar och försvårar en långsiktig politik. Kajsa Olsson har läst den antologi som Strömbäck har redigerat. HENRIK ARNSTAD Jimmy Åkesson och Mussolini delar samma ideologi. Det menar Henrik Arnstad i sin nya bok ”Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia.” (Norstedts). I Arnstads bok finns ett moraliskt patos som är beundransvärt. Men bokens vetenskapsjournalistiska ambition gör ändå att Christian Andersson som recenserar ställer frågan: forskning eller pamflett?

 
 
 
ARABISKA VÅREN Mohammad Fazlhashemis biologilärare i gymnasiet i Iran lärde honom att en orm fångar en fågel genom att stirra i fågelns ögon så att fågeln blir förlamad av skräck och glömmer bort att den kan flyga. På samma sätt som ormen satte skräck i fågeln härskar och härskade diktatorerna i Mellanöstern och Nordafrika. De injagade skräck i människor så att de glömde sin förmåga att göra motstånd.

 
   
 
S-KRISEN I en ny boken "En marsch mot avgrunden” anklagas tidigare S-höjdaren Pär Nuder för att ha varit med om att avsätta Mona Sahlin och att ha hjälpt Håkan Juholt till makten. Men så gick det knappast till. SKOLA I FÖRFALL Resultaten för den svenska skolan i internationella jämförelser är nedslående. I debatten hörs ibland argumenten att dessa jämförelser är ointressanta då de bara mäter utantillinlärning. Tvärtom menar Per Kornhall att krisen i den svenska skolan är verklig.

 
   
 
HATET Det började med ett brev fyllt av hat och hot som först väckte rädsla och därefter vrede. Resultatet blev en debattbok där författaren och journalisten Maria Sveland kartlägger och analyserar hatet som riktas mot feminister. Hatet, kanske framförallt det som frodas på nätet, har diskuterats intensivt på senaste tiden; i Uppdrag gransknings program, i krönikor och på bloggar. Svelands bok gör en djupare analys genom att sätta in hatet i ett större sammanhang, skriver Jorun Koca Jakobsson i sin recension. RÖSTRÄTTEN Det pågår en rösträttsstrid i USA. En kamp mot allmän rösträtt. Högsta Domstolen ska pröva om Sektion 5 i Voting Rights Act är i överensstämmelse med konstitutionen och stadgar att förändringar av vallagarna i 16 delstater med rasistiskt förflutet ska prövas av de federala myndigheterna i Washington. Samtidigt har det blivit allt vanligare att dessa stater försöker försvåra för minoriteter att rösta. I den amerikanska veckotidningen The Nation beskrivs och analyseras denna bakvända rösträttsstrid. Åke Svidén rapporterar.

 
   
 
OM STASI behöver man inte bevisa något numera. Att säga eller skriva Stasi räcker för att alla ska förstå att det är något skumt på gång. Lite så är det med Christoph Anderssons bok om Stasi, Operation Norrsken. Men kanske är Andersson ute efter att berätta bra historier. Och då lyckas han. AHMED RASHID Pakistans politiker och dess säkerhetstjänst spelar ett avancerat rävspel som nu tycks krackelera, och där författaren och journalisten Ahmed Rashid menar att kärnan till landets kollaps kan ligga.

 
   
 
KAOSET i den svenska järnvägen beror inte på snön utan på avregleringen, marknadskrafterna, privatiseringen och konkurrensen mellan olika järnvägsföretag. Det skriver Mikael Nyberg i Det stora tågrånet, som nu kommit i en pocketutgåva. ÄR NÄTHATETS ”skrivbordskrigare” en armé eller ett gäng knäppisar? Svaret på frågan är avgörande för hur vi andra hanterar problemet. Lisa Bjurwalds bok om näthatet, ”Skrivbordskrigarna”, har kritiserats för att vara ostrukturerad. Men frågan om vem som ligger bakom hatet och hoten på nätet är inte lätt att besvara.

 
   
 
”HUMANIORAS KRIS” är ett återkommande debattämne med tämligen förutsägbara inslag och aktörer. Det tas mer sällan upp i politiken – även om det vore intressant att få ta del av till exempel Jimmie Åkessons ståndpunkter i frågan. KVINNOR I ISRAEL De arabiska kvinnor som intervjuas i den här boken klär sig i heltäckande kläder och ber dagligen. Till en början tycks gud och traditionen styra deras liv, men de välutbildade kvinnorna använder snarare religionen för att rättfärdiga sina egna livsval.

 
   
 
SKITLIV är en bok om skitjobb, men den senare termen är för laddad för att användas som titel. Debatten kring huruvida det finns arbeten som kan och bör betecknas som skitjobb har stundtals varit hätsk på ledarsidor, bloggar och i sociala medier. Det finns de som hävdar att inga jobb är skit, alla är betydelsefulla för samhället. KRIS I EUROPA Det är som ett plockepinn där alla spelar samtidigt, skriver portugisiskan Patricía Portela i en enastående text som inte väjer för några komplikationer. Hennes poetiska språk och intellektuella rörlighet gör hennes bidrag till det i särklass mest läsvärda i Kris-antologin, skriver Kajsa Olsson i sin recension.

 
   
 
”VÅRDEN INIFRÅN”, med underrubriken ”När sjuksköterskan blir patient” av Petra Lilja Andersson med bidrag av Ami Hommel, utgår från fem svårt sjuka sköterskors berättelser om sin egen tid på sjukhus. Man skulle kunna tro att de, som medicinskt kunniga, skulle ställa högre krav på själva vården än andra. Så är det inte alls. Det som betyder allra mest är att personalen är lyhörd och ger sig tid att lyssna. HÅKAN JUHOLT Den socialdemokratiska vänster- och högerflygeln kunde inte enas kring en partiordförandekandidat efter förlustvalet 2010. Därför blev Håkan Juholt lanserad och vald till ordförande utan att ha ett brett stöd i partiet. Detta blev också hans fall. Det säger han själv, och hans motståndare säger inte emot honom på den punkten.

 
   
 
ASEF BAYAT Vad ligger bakom den politiska mobiliseringen i Mellanöstern och Nordafrika? I Väst har vi betraktat den arabiska våren som ett resultat av organiserade gräsrotsrörelser, sådana som finns i t.ex. Latinamerika, Indien och Sydafrika. Fel, skriver sociologiprofessorn Asef Bayat. CHIARA VALENTINI Italienare är ofta påfallande "barnkära". Samtidigt har Italien mycket låga födelsetal, bland de lägsta i västvärlden. Hur går det ihop? Två genomarbetade svar på frågan ges av Chiara Valentini i boken O i figli o il lavoro och av Loretta Napoleonis i Il contagio.

 
   
 
BJÖRN KUMM har skrivit en självbiografi om sitt liv, sina resor, sina möten med världens politiker och författarer. Kumm skildrar den manliga drömmen om ett äventyrligt vagabondliv, förpackad i en prydlig svensk och socialdemokratisk kostym, och sedd genom den medelålders mannens något romantiserade filter. EUROKRISEN Nej, det är inte lata sydeuropéer som levt över sina tillgångar och orsakat eurokrisen. Snarare handlar det om ett valutasamarbete som är felkonstruerat i grunden. Euroland är inget optimalt valutaområde, slår nationalekonomen Stefan de Vylder fast i sin senaste bok. Jorun Koca Jakobsson recenserar.

 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
Europeisk press
 
 
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar.
Skolan en nationell katastrof – i Frankrike
Den franska skolan är den mest ojämlika av alla 65 länder som jämför sina skolresultat i OECD:s PISA-studie. Men totalt sett är kunskaparna betydligt bättre i Frankrike än i Sverige.
Le Monde 6/12-13
Tysk "Pisa-chock" avklarad
Tyskland hade sin "Pisa-chock" 2001 - Sverige genomlever sin just nu, konstaterar inflytelserika nyhetssajten Spiegel online.
Spiegel online 4/12-13
Utsatta elever vann mest på tysk skolpolitik Süddeutsche Zeitung 3/12-13
Krisen i Europa hotar mänskliga rättigheter Le Monde 3/12-13, Europarådet, rapport
Vänstern protesterar mot vänstern Le Monde 1/12-13
 
Inrikes – 06 dec
 
21:45 Östhammar
Fyra skadade i bussolycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 05 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 04 dec
 
 
 
 
22:37 Stockholm
Skottlossning i Kista
 
 
 
 
 
20:06 Stockholm
Man branddöd i Tingsryd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14:49 Gällivare
Saknad kvinna hittad död
 
 
 
 
 
 
 
13:03 Stockholm
Rödgröna drar ifrån
 
 
 
 
 
 
 
 
07:18 Västerås
Tågstopp efter olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 03 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 02 dec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19:44 Stenungsund
Vd sparkas och polisanmäls
 
 
 
 
17:48 Jönköping
Kvinna DO-anmäler toapeng
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01:34 Kristianstad
Obduktioner ska granskas
 
 
 
 
Inrikes – 01 dec
 
 
 
20:45 Karlskrona
Påkörd man dog
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 30 nov
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
02:20 Örebro
Föll framför tåget
 
02:09 Eskilstuna
Greps för pistolhot
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare utgåvor: 47|46|45|44|43|42|41|40|39|38|37|36|35|34|33|32|31|30