Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
33|32|31|30
 
 
#2013/33
 
Fredag 30 augusti 2013
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

Inrikes – 30 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15:25 Stockholm
Solig och varm sommar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:55 Höganäs
Väpnat rån i Höganäs
 
 
 
09:14 Stockholm
Kungen slapp kön
 
 
07:36 Karlstad
Strypning bakom mord
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 29 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
08:17 Helsingborg
Efterlyst smitare dök upp
 
 
 
 
 
Inrikes – 28 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05:10 Hudiksvall
Kvinna omkom i brand
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 27 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:01 Oskarshamn
Larmade men hittades död
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09:48 Stockholm
Messing börjar lobba
 
09:44 Kristianstad
Sköt mot tobakstransport
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 26 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01:33 Örnsköldsvik
Kyrkan lönar männen bäst
 
 
 
Inrikes – 25 aug
 
19:54 Kristinehamn
Två bränder i samma hus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05:29 Stockholm
Nyköpt fiskebåt sjönk
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 24 aug
 
 
 
 
 
19:15 Borlänge
Tåg i olycka med husbil
 
 
 
 
16:37 Helsingborg
Kvinna dog vid tågolycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Artiklar

USA kan ensamt slå till mot Syrien

Vita huset gör klart att USA kan komma att ingripa militärt på egen hand i Syrien. Landets försvarsminister, Chuck Hagel säger dock att USA fortfarande försöker att få med andra för ett eventuellt ingripande.

30 aug 13


Syrieninspektörer klara på fredagen

FN:s inspektörer i Damaskus avslutar sitt arbete på fredagen, enligt FN-chefen Ban Ki-Moon. USA:s president Obama har fått beslutsunderlag från militären om att slå till mot Syrien, men har inte fattat något beslut.

28 aug 13


Ingen förfrågan till Sverige

Sverige har inte fått någon förfrågan om att delta i ett eventuellt ingripande, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till TT. Han "vill inte spekulera" kring hur Sverige skulle ställa sig till ett USA-lett ingripande utan FN-mandat.

28 aug 13


Bildt vill avvakta

Sveriges utrikesminister Carl Bildt anser att man bör avvakta resultatet av FN-inspektörernas arbete innan beslut fattas om ett militärt ingripande mot Syrien.

27 aug 13


Skolinspektionen stänger Lundsberg

Skolinspektionen stänger Lundsbergsskolan i upp till ett halvår efter helgens strykjärnsmisshandel, då två pojkar brännskadades vid en så kallad nollning. Inspektionen vill att skolan mister sitt statsbidrag och gd talar om "ett första steg mot nedläggning".

28 aug 13


Stabilitetsråd mot finansiella kriser

Den svenska ekonomin är mer utsatt för finansiella kriser än andra EU-länder. Utvecklingen med stigande huspriser och hushållens ökande skuldsättning oroar regeringen som beslutar att inrätta ett Stabilitetsråd för att förhindra att finansiella kriser uppstår.

27 aug 13 – Promemoria: Ett förstärkt ramverk för finansiell stabilitet, Åtgärder för stramare ramverk och ännu tuffare regler för bankerna


Miljardstöd till småföretag

1,3 miljarder och två utredningar. Det är vad regeringen satsar på bidrag till småföretagen. En halv miljard satsas på ökad nedsättning av egenavgiften för småföretagen och 800 miljoner på ett investeraravdrag. Företagens sjuklöneansvar ska utredas och småföretagens slopade revisionsplikt ska utvärderas.

29 aug 13 – Pressmeddelande: Satsningar för fler jobb i små och växande företag


LO kräver högre a-kassa

Arbetslöshetsförsäkringen är körd i botten, anser LO. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver företrädare för LO att de flesta löntagarna ska få 90 procent av sin inkomst vid arbetslöshet. Dessutom måste det bli enklare att gå med i a-kassan.

29 aug 13


Bermudez-Svankvist fick sparken

Så tog regeringen till slut bladet från munnen och Arbetsförmedlingens starkt kritiserade chef Angeles Bermudez-Svankvist fick gå. Men hon blir knappast arbetslös — utan får fortsätta på en hög post i regeringskansliet.

25 aug 13


Nytt lärlingssystem av tysk modell

Sverige ska få en lärlingsutbildning som liknar Tysklands och Österrikes. En större del av den gymnasiala yrkesutbildningen ska förläggas till arbetsplatsen. Förhoppningen är att ungdomsarbetslösheten ska minska.

27 aug 13 – Pressmeddelande: Ny lärlingsreform


Stefan Löfven (s) i sitt sommartal

Skrota PPM-pensionen!

Socialdemokraterna vill slopa premiepensionssystemet och ge kommunerna makten att stoppa nya friskolor. Det är upplagt för strid inför nästa års val.

26 aug 13 – Löfvens sommartal, video


Oförändrad arbetslöshet

Varken arbetslösheten eller antalet sysselsatta har förändrats under andra kvartalet i år jämfört med samma tid i fjol. Det visar SCB:s arbetskraftsundersökning. Antalet sysselsatta är 4 716 000, vilket motsvarar en sysselsättningsgrad på 66 procent. Antalet arbetslösa var 452 000, eller 8,7 procent.

27 aug 13 – SCB: Arbetskraftsundersökningarna (AKU) andra kvartalet 2013


Regionalt plansamarbete utreds

Den snabba urbaniseringen tvingar fram ett ökat samarbete mellan kommuner och regioner runt fysisk planering och bostadsförsörjningsplaner. En parlamentarisk kommitté ska utreda hur det kommunala och regionala samarbetet fungerar.

29 aug 13 – Dir 2013:78


20 miljoner mer mot främlingsfientlighet

Regeringen satsar ytterligare 20 miljoner kronor de närmaste fyra åren på arbete mot främlingsfientlighet och intolerans. Det innebär att man under perioden 2014 – 2017 satsar sammanlagt 61,5 miljoner kronor på detta arbete.

29 aug 13


Längre frist för anhöriginvandrare

Tidsfristen för anhöriginvandrare att ansöka om uppehållstillstånd för att få ekonomisk hjälp att etablera sig i Sverige ska förlängas från 2 till 6 år från den dag anknytningspersonen togs emot i en kommun. Detta beräknas leda till att 700 fler anhöriginvandrare får stöd.

29 aug 13


Utredning om åldersgränser för film

Regeringen vill att ett branschorgan ska ta över uppgiften fastställa åldersgränser för biograffilm. Statens medieråd som sedan 2011 har den uppgiften ska ersätts med ett branschorgan där medierådet ingår, liksom representanter för branschen och föräldrar.

29 aug 13 – Dir 2013:77


Radion blir digital

En särskild utredare, branschsamordnare, ska tillsammans med Myndigheten för radio och tv ta fram förslag till hur övergången från analog till digital radio ska ske.

29 aug 13 – Dir 2013:76


Matlandets huvudstad utses snart

Den 6 september avgörs vem som blir Matlandethuvudstad 2014. Det avgörs mellan sju finalister: Borgholm, Halmstad, Jokkmokk, Jönköping, Kristianstad, Malmö och Vara. Vinnaren utses av Matlandets Expertråd.

29 aug 13 – Pressmeddelande: Här är finalisterna till Matlandethuvudstad 2014


Elektronisk fakturering ska analyseras

Ekonomistyrningsverket (ESV) har fått regeringens uppdrag att analysera konsekvenserna av EU-kommissionens förslag om elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. ESV ska kartlägga vilka aktörer och vilken lagstiftning som påverkas av EU:s förslag och vilka kostnader det innebär.

29 aug 13 – Pressmeddelande: Regeringen utreder konsekvenser av e-fakturaförslag


Svensk ekonomi inför 2014

Regeringen öppnar kranen

Reformer för 25 miljarder de närmaste åren. Det var beskedet från finansminister Anders Borg när Allianspartierna i dag diskuterade budgetsatsningar. Men regeringen är oansvarig som lånar till skattesänkningar, anser Socialdemokraterna.

24 aug 13 – Webbutsändning: Pressträff med Anders Borg vid Harpsundsmöte


Stiftelsen Lättläst läggs ned

Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur ska avvecklas och dess verksamhet flyttas över till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det föreslås i utredningen Lättläst som överlämnats till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

29 aug 13 – SOU 2013:58


Läromedel om romer tas fram

Skolverket har fått regeringens uppdrag att ta fram läromedel för grundskolan om romsk kultur, språk, religion och historia. Skolverket har konstaterat att det saknas läromedel om romernas kultur och historia. Det har inneburit att skolan inte kunnat fullgöra sin uppgift att undervisa elever om de nationella minoriteterna.

29 aug 13 – Pressmeddelande: Läromedel om romsk kultur, språk, religion och historia tas fram


Efter gasattacken:

Skärpt tonläge mot Syrien

Både USAs president Barack Obama och utrikesminister John Kerry skärpte på måndagen tonen mot Syrien. Deras budskap var att de ansvariga för gasattacken i onsdagen måste hållas ansvariga. USA menar sig ha bevis för att det var en gasattack genomförd av Assad-regimen.

27 aug 13


Ekonomi i korthet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 
 
Grekisk demokrati - hot eller hopp
 
Kajsa Ekis Ekman skriver om den ekonomiska krisen i Grekland ur ett grekiskt perspektiv. Det blir en berättelse om ett land och dess människor som sjunker allt djupare i ekonomisk misär och ovisshet om framtiden. Hennes grekiska vänner pendlar mellan djupaste förtvivlan och helig ilska och små små tillsatser av framtidshopp och en stor nypa galghumor.
 
29 aug 13 – Kajsa Ekis Ekman: Skulden - Eurokrisen sedd från Aten
 
Veckans utrikes
 
 
Hollande manar till handling
 
 
Paris – 2013-08-27
 
 

 
Vill fredssamtala med talibaner
 
 
Islamabad – 2013-08-26
 
 

 
Oklart när domen mot Bo kommer
 
 
Peking – 2013-08-26
 
  Bo Xilai fortsatt offensiv i rätten
 

 
Massivt norskt nej till EU
 
 
Oslo – 2013-08-26
 
 

 
Hets mot asylsökande i tysk valkamp
 
 
Stockholm – 2013-08-25
 
 
 
Recensioner
 
   
 
SLAVRUTTEN Varje år utsätter sig tusentals afrikanska migranter för hårda umbäranden på vägen genom Sahara och över Medelhavet för att ta sig till Europa och tjäna pengar. Det är en ”lose-lose-situation” för migranter men en ”win-win-situation” för smugglare, transportörer. UTÖYA Massakern på Utöya 2011 ses ofta som rent ofattbar. Handlingens omfattning, offrens unga ålder och den norska rättspsykiatrins velande kring gärningsmannens eventuella tillräknelighet bidrar alla till detta. Antropologen Erika Fatland gör en både bred och djupgående ansats att förstå något till synes oförståelig.

 
   
 
TJÄNSTEFOLK RUT-avdraget har lett till fler vita städjobb. Men svartjobben har bara minskat marginellt. De svarta jobben bidrar med dåliga arbetsvillkor för dem som arbetar med hushållsnära tjänster, enligt antologin Rena hem på smutsiga villkor. KONGO Samtidigt som svenska medier rapporterade om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättade norska medier en helt annan historia. Den handlade om två norska legoknektarna som flackade runt i Kongo och som 2009 greps och dömdes till döden för mord.

 
 
 
FÖRORTSHATET En natt för ett par veckor sen stannade jag vid två brinnande bilar på vägen hem. Ett femtiotal grannar stod redan där, helt lugnt. En känsla av sorgsen upprymdhet låg i luften. Det stod inget om branden i tidningarna morgonen därpå, alla journalister hade varit i Husby, ett par kilometer bort.

 
   
 
MACIEJ ZAREMBA Ett kvasimarknadstänkande slagit rot i den offentliga vården. Hur fungerar detta i praktiken? Det beskriver Maciej Zaremba i sin bok Patientens pris. HAR IRAN KÄRNVAPEN eller är det i själva verket medierna som vill att Iran åtminstone försöker skaffa dem? Pierre Gilly försvarar Iran och kritiserar dess belackare.

 
   
 
FORSKNINGEN om Hitlers inflytande på det tyska folket och vad som gjorde att Nazityskland kunde utvecklas till en dödsmaskin bortom all humanism har varierat med de politiska konjunkturerna under efterkrigstiden. Barbro Eberan har samlat sina texter om aktuell forskning i ämnet. METROPOLIT Forskningsprojektet Metropolit rörde upp heta känslor. 15 000 barn som föddes i Stockholm 1953 skulle följas över åren i en omfattande kartläggning. Forskarna ville veta varför det gick bra för vissa, men inte för andra. Uppgifter skulle hämtas in via enkäter och från befintliga register. Detta uppfattade kritikerna som ett hot mot integriteten.

 
   
 
SVERIGE I KRIG Vägen in i kriget blev aldrig en het politisk fråga. Allmänheten förstod inte vad som hände och i riksdagen har krigsmotståndet aldrig fått något starkt fäste – de stora partierna (s och m) är på samma linje. Den bilden ger Wilhelm Agrell i sin bok ”Ett krig här och nu”. Och nu säger Carl Bildt att han vill behålla svensk trupp i Afghanistan. Socialdemokraterna och miljöpartiet protesterar inte. BEGREPPET ”RAS” lever i den amerikanska politiken som blandning av sociologi och biologi. Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson har skrivit en bok om detta rasbegrepp och dess förhållande till rasism, ”En droppe svart blod. Ras och tolerans i USA” (Leopard förlag). Boken bör läsas av alla i Sverige som undrar vad ”strukturell rasism” egentligen betyder.

 
   
 
JESPER STRÖMBÄCK Politiken och framtidsforskningen har att brottas med “Nuets förbannelse”, som alltid gör den senaste nyheten, opinionsundersökningen, delårsbokslutet intressantare än äldre material, oberoende av det faktiska innehållet. Jesper Strömbäck analyserar ”fem förbannelser” som motverkar och försvårar en långsiktig politik. Kajsa Olsson har läst den antologi som Strömbäck har redigerat. HENRIK ARNSTAD Jimmy Åkesson och Mussolini delar samma ideologi. Det menar Henrik Arnstad i sin nya bok ”Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia.” (Norstedts). I Arnstads bok finns ett moraliskt patos som är beundransvärt. Men bokens vetenskapsjournalistiska ambition gör ändå att Christian Andersson som recenserar ställer frågan: forskning eller pamflett?

 
 
 
ARABISKA VÅREN Mohammad Fazlhashemis biologilärare i gymnasiet i Iran lärde honom att en orm fångar en fågel genom att stirra i fågelns ögon så att fågeln blir förlamad av skräck och glömmer bort att den kan flyga. På samma sätt som ormen satte skräck i fågeln härskar och härskade diktatorerna i Mellanöstern och Nordafrika. De injagade skräck i människor så att de glömde sin förmåga att göra motstånd.

 
   
 
S-KRISEN I en ny boken "En marsch mot avgrunden” anklagas tidigare S-höjdaren Pär Nuder för att ha varit med om att avsätta Mona Sahlin och att ha hjälpt Håkan Juholt till makten. Men så gick det knappast till. SKOLA I FÖRFALL Resultaten för den svenska skolan i internationella jämförelser är nedslående. I debatten hörs ibland argumenten att dessa jämförelser är ointressanta då de bara mäter utantillinlärning. Tvärtom menar Per Kornhall att krisen i den svenska skolan är verklig.

 
   
 
HATET Det började med ett brev fyllt av hat och hot som först väckte rädsla och därefter vrede. Resultatet blev en debattbok där författaren och journalisten Maria Sveland kartlägger och analyserar hatet som riktas mot feminister. Hatet, kanske framförallt det som frodas på nätet, har diskuterats intensivt på senaste tiden; i Uppdrag gransknings program, i krönikor och på bloggar. Svelands bok gör en djupare analys genom att sätta in hatet i ett större sammanhang, skriver Jorun Koca Jakobsson i sin recension. RÖSTRÄTTEN Det pågår en rösträttsstrid i USA. En kamp mot allmän rösträtt. Högsta Domstolen ska pröva om Sektion 5 i Voting Rights Act är i överensstämmelse med konstitutionen och stadgar att förändringar av vallagarna i 16 delstater med rasistiskt förflutet ska prövas av de federala myndigheterna i Washington. Samtidigt har det blivit allt vanligare att dessa stater försöker försvåra för minoriteter att rösta. I den amerikanska veckotidningen The Nation beskrivs och analyseras denna bakvända rösträttsstrid. Åke Svidén rapporterar.

 
   
 
OM STASI behöver man inte bevisa något numera. Att säga eller skriva Stasi räcker för att alla ska förstå att det är något skumt på gång. Lite så är det med Christoph Anderssons bok om Stasi, Operation Norrsken. Men kanske är Andersson ute efter att berätta bra historier. Och då lyckas han. AHMED RASHID Pakistans politiker och dess säkerhetstjänst spelar ett avancerat rävspel som nu tycks krackelera, och där författaren och journalisten Ahmed Rashid menar att kärnan till landets kollaps kan ligga.

 
   
 
KAOSET i den svenska järnvägen beror inte på snön utan på avregleringen, marknadskrafterna, privatiseringen och konkurrensen mellan olika järnvägsföretag. Det skriver Mikael Nyberg i Det stora tågrånet, som nu kommit i en pocketutgåva. ÄR NÄTHATETS ”skrivbordskrigare” en armé eller ett gäng knäppisar? Svaret på frågan är avgörande för hur vi andra hanterar problemet. Lisa Bjurwalds bok om näthatet, ”Skrivbordskrigarna”, har kritiserats för att vara ostrukturerad. Men frågan om vem som ligger bakom hatet och hoten på nätet är inte lätt att besvara.

 
   
 
”HUMANIORAS KRIS” är ett återkommande debattämne med tämligen förutsägbara inslag och aktörer. Det tas mer sällan upp i politiken – även om det vore intressant att få ta del av till exempel Jimmie Åkessons ståndpunkter i frågan. KVINNOR I ISRAEL De arabiska kvinnor som intervjuas i den här boken klär sig i heltäckande kläder och ber dagligen. Till en början tycks gud och traditionen styra deras liv, men de välutbildade kvinnorna använder snarare religionen för att rättfärdiga sina egna livsval.

 
   
 
SKITLIV är en bok om skitjobb, men den senare termen är för laddad för att användas som titel. Debatten kring huruvida det finns arbeten som kan och bör betecknas som skitjobb har stundtals varit hätsk på ledarsidor, bloggar och i sociala medier. Det finns de som hävdar att inga jobb är skit, alla är betydelsefulla för samhället. KRIS I EUROPA Det är som ett plockepinn där alla spelar samtidigt, skriver portugisiskan Patricía Portela i en enastående text som inte väjer för några komplikationer. Hennes poetiska språk och intellektuella rörlighet gör hennes bidrag till det i särklass mest läsvärda i Kris-antologin, skriver Kajsa Olsson i sin recension.

 
   
 
”VÅRDEN INIFRÅN”, med underrubriken ”När sjuksköterskan blir patient” av Petra Lilja Andersson med bidrag av Ami Hommel, utgår från fem svårt sjuka sköterskors berättelser om sin egen tid på sjukhus. Man skulle kunna tro att de, som medicinskt kunniga, skulle ställa högre krav på själva vården än andra. Så är det inte alls. Det som betyder allra mest är att personalen är lyhörd och ger sig tid att lyssna. HÅKAN JUHOLT Den socialdemokratiska vänster- och högerflygeln kunde inte enas kring en partiordförandekandidat efter förlustvalet 2010. Därför blev Håkan Juholt lanserad och vald till ordförande utan att ha ett brett stöd i partiet. Detta blev också hans fall. Det säger han själv, och hans motståndare säger inte emot honom på den punkten.

 
   
 
ASEF BAYAT Vad ligger bakom den politiska mobiliseringen i Mellanöstern och Nordafrika? I Väst har vi betraktat den arabiska våren som ett resultat av organiserade gräsrotsrörelser, sådana som finns i t.ex. Latinamerika, Indien och Sydafrika. Fel, skriver sociologiprofessorn Asef Bayat. CHIARA VALENTINI Italienare är ofta påfallande "barnkära". Samtidigt har Italien mycket låga födelsetal, bland de lägsta i västvärlden. Hur går det ihop? Två genomarbetade svar på frågan ges av Chiara Valentini i boken O i figli o il lavoro och av Loretta Napoleonis i Il contagio.

 
   
 
BJÖRN KUMM har skrivit en självbiografi om sitt liv, sina resor, sina möten med världens politiker och författarer. Kumm skildrar den manliga drömmen om ett äventyrligt vagabondliv, förpackad i en prydlig svensk och socialdemokratisk kostym, och sedd genom den medelålders mannens något romantiserade filter. EUROKRISEN Nej, det är inte lata sydeuropéer som levt över sina tillgångar och orsakat eurokrisen. Snarare handlar det om ett valutasamarbete som är felkonstruerat i grunden. Euroland är inget optimalt valutaområde, slår nationalekonomen Stefan de Vylder fast i sin senaste bok. Jorun Koca Jakobsson recenserar.

 
   
 
FINANSKRISEN var akut då den amerikanske ekonomiprofessorn Paul Krugman gav ut ”Krisen – Orsaker, verkan, åtgärder”. Han förespråkade stora offentliga satsningar i keynesiansk anda. Och det började bra – president Obama lanserade ett stimulanspaket på nära 800 miljarder dollar och andra ekonomiska stormakter i Europa och Asien följde efter. Men det hjälpte inte – krisen bara förvärrades. NINA BJÖRK Vi lever i en verklighet där människor blivit varor och mänskliga handlingar tjänster. Ekonomiska logiker styr inte bara vårt samhälle utan också vår syn på varandra, och det är vår egen acceptans som gjort detta möjligt. Så argumenterar Nina Björk i sin senaste bok, som innehåller såväl skarp samhällsanalys som en del trötta klyschor.

 
   
 
PARTIET Är socialde-mokratins kris en genera-tionsfråga? Det är utgångs-punkten för Eva Franchells bok Partiet. Hon, född på 50-talet, tillhörde den revolterande, individuella generation som inte lät sig passas in i det trygga socialdemokratiska folk-hemmet. Och nu har den generationen tagit över i partiet och det kollektiva tänkandet har kastats ut. OLJEPENGAR Ett utslag i USA:s Högsta Domstol år 2010 har öppnat dörrarna för utländska bidrag till amerikanska valkampanjer. Utländska företag stöder kandidater som inte vill ha några begränsningar av utsläppen för att stoppa den globala uppvärmningen och som stöder utbyggnaden av den amerikanska oljeindustrin.

 
   
 
RÅSTAM Fallet Quick har varit föremål för diskussion i många år. Men med Hannes Råstams TV-dokumentärer 2008 och hans nu utkomna bok har rättskandalen blivit uppenbar för de flesta. Men inte för alla. Därtill är fallet Quick en vårdskandal. ELMBRANT Eurokrisen är en gigantisk politisk och ekonomisk härva. Det gör det svårt att peka ut de direkt ansvariga. Alla skyller på varandra. Men var finns bovarna i dramat? Björn Elmbrant gör ett ambitiöst försök att besvara den frågan i sin senaste bok.

 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
Europeisk press
 
 
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar.
Frankrike stöder militär insats mot Damaskus
Allt tyder på att Frankrike kommer att förena sig med USA i ett militärt slag mot Syrien. President Hollande talade i tisdags om ”att straffa dem som fattat ett skändligt beslut att gasa oskyldiga.”
Le Monde 28/8-13
Bestämt franskt nej till skiffergas
Medan fler och fler länder öppnar upp för utvinna gas och olja ur sina skifferlager så säger den franska regeringen ett bestämt nej till ”hämningslös exploatering av sin underjord”.
Le Monde 27/8-13
Gibraltar i imperiets utkant The Guardian 14/8-13
Läkemedel på nätet skapar kaos i Frankrike Le Monde 27/8-13
Storbritannien stoppar vapenförsäljning till Egypten The Guardian 28/8-13
 
Inrikes – 30 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15:25 Stockholm
Solig och varm sommar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:55 Höganäs
Väpnat rån i Höganäs
 
 
 
09:14 Stockholm
Kungen slapp kön
 
 
07:36 Karlstad
Strypning bakom mord
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 29 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
08:17 Helsingborg
Efterlyst smitare dök upp
 
 
 
 
 
Inrikes – 28 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05:10 Hudiksvall
Kvinna omkom i brand
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 27 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:01 Oskarshamn
Larmade men hittades död
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09:48 Stockholm
Messing börjar lobba
 
09:44 Kristianstad
Sköt mot tobakstransport
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 26 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01:33 Örnsköldsvik
Kyrkan lönar männen bäst
 
 
 
Inrikes – 25 aug
 
19:54 Kristinehamn
Två bränder i samma hus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05:29 Stockholm
Nyköpt fiskebåt sjönk
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 24 aug
 
 
 
 
 
19:15 Borlänge
Tåg i olycka med husbil
 
 
 
 
16:37 Helsingborg
Kvinna dog vid tågolycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare utgåvor: 33|32|31|30|29|28|27|26|25|24|23|22|21|20|19|18|17|16