Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
29|28|27|26
 
 
#2013/29
 
Fredag 2 augusti 2013
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

Inrikes – 02 aug
 
21:31 Stockholm
Barn lämnades i het bil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 01 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15:03 Södertälje
Överklagar guldrånsdom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11:57 Trollhättan
Avspärrat efter nya fynd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 31 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16:43 Örnsköldsvik
JO granskar polisen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 30 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:14 Stockholm
Bilkörningen minskar
 
 
 
 
 
 
08:02 Stockholm
Laxstopp på torsdag
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 29 juli
 
21:48 Hunnebostrand
Försökte kidnappa barn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05:51 Stockholm
Omkom i singelolycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 28 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
08:34 Norrköping
Man skjuten i Norrköping
 
 
 
01:01 Töreboda
Pilot omkom i flygkrasch
 
Inrikes – 27 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 26 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:48 Sjöbo/Hässleholm
Flyktingbarn får försörjning
 
 
 
 
 
 
 
09:22 Arvidsjaur
Sköt sexåring i handen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 25 juli
23:32 Sjöbo/Hässleholm
Vill inte försörja flyktingbarn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11:26 Alingsås
15 år för strypmord
 
 
10:28 Ulricehamn
Fick yxor genom fönstret
 
 
08:35 Stockholm
Bilia ökar vinsten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 24 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01:41 Göteborg
Man besköts i Göteborg
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 23 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 22 juli
 
 
 
 
 
 
 
15:51 Fjällbacka
Fick rekordfisk på kroken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:49 Stockholm
Värmebölja på gång
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 21 juli
 
 
 
 
 
 
 
15:53 Hultsfred
Barn skadade i olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 20 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
15:35 Stockholm
Man högg polis med kniv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 19 juli
 
 
18:09 Göteborg
Cyklist omkom i olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13:20 Malmö
Badförbud i Malmö
 
 
 
12:47 Vänersborg
Bil for in i möbelbutik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06:55 Stockholm
Färre TBE-fall i år
 
 
 
 
 
01:33 Jönköping
Vildsvin i stan ska skjutas
 
 
 
Inrikes – 18 juli
23:43 Vänersborg
Kvinna rånades med sax
 
 
 
 
 
 
 
 
16:49 Stockholm
Svenskt nej till Undof
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 17 juli
23:38 Kristianstad
Dödsolycka vid brofundament
 
 
 
 
 
 
 
 
18:29 Jönköping
Man dog vid gräsklippning
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14:28 Göteborg
Avled efter mc-olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:27 Västerås
Död person i Mälaren
 
 
 
 
 
07:55 Stockholm
Fler vildsvin sköts
 
 
 
 
Inrikes – 16 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06:06 Stockholm
Kvinna rånad i sitt hem
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 15 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 14 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
15:51 Charlottenberg
Två misstänkta dumpertjuvar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 13 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 juli 2013
 
 
Branden i Arlöv under kontroll
 
 
Artiklar

Socialförsäkringen

Miljöpartiet ändrar sig

Miljöpartiet backar från kravet på en gemensam sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. I stället föreslås en allmän grundförsäkring som inkluderar en större grupp arbetslösa.

2 aug 13


Vattenfall styckas efter brakförlust

Statliga Vattenfall gör ännu en brakförlust. Nu styckas koncernen i två bolag och det kan bli aktuellt att ta in externa ägare.

23 jul 13


Regeringen varnades för Nuon-affären

En konsultfirma varnade i en rapport regeringen för att köpet av holländska Nuon kunde leda till att Vattenfall behövde kapitaltillskott från skattebetalarna eller delvis börsnoteras, uppger svt.se.

31 jul 13


Du kartläggs av bostadsbolagen

Flera bostadsbolag runt om i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster trots att det kan bryta mot lagen. Det handlar oftast om hyresgästens hälsa men ibland rör det sig om rent skvaller och personliga omdömen.

31 jul 13


Större krav på arbetslösa

Kraven på arbetslösa att redovisa vilka jobb de sökt blir striktare från och med september. Effekten tros bli att fler kan få sin ersättning prövad.

31 jul 13


Svårt för flyktingar få bostad

Det är ont om bostäder för flyktingar som fått asyl. Trots att det kommer färre flyktingar än man trott klarar kommunerna inte att ta emot tillräckligt många.

30 jul 13


Flyktingar når inte Sverige

Hårdare gränskontroller i södra Europa står emellan syriska flyktingar och skydd i Sverige. Nu skriver Migrationsverket ned sin prognos över hur många asylsökande som ska komma till Sverige.

29 jul 13


Ryskt kärnbränsle till Ringhals

Statliga Vattenfall har gjort upp med TVEL, ett statligt ryskt bolag, om leveranser av kärnbränsle till Ringhals. Affären drar på sig kritik från oppositionen.

29 jul 13


Identitetsstöld svårlöst problem

Öppenhet och offentlighet är ett svenskt signum, men blir också ett verktyg för bedragarna. Identitetsstölder är ett ökande problem, som är svårt att lösa och svårt för polisen att utreda.

29 jul 13


Sverige ökar stöd till syrier

De delar av Syrien som inte kontrolleras av al-Assadregimen får ökat svenskt stöd fokuserat på återuppbyggnad, demokratifrågor och mänskliga rättigheter.

1 aug 13


Svagare svensk tillväxt

Svensk ekonomi krymper, åtminstone när andra kvartalet jämförs med det första. Årstakten i tillväxten är magra 0,6 procent. Det var klart sämre än bedömare förväntat sig.

30 jul 13


Ekonomi i korthet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 
 
Assange, Manning och Snowden
 
"Ökad åtalsrisk" för Assange
 
Spioneridomen mot Bradley Manning ökar risken för att Julian Assange åtalas för medhjälp i USA, tror David Lindahl, informationssäkerhetsexpert på FOI. - Men det är mer en politisk fråga än en juridisk, anser han.
 
31 jul 13
 

 
Domen mot Manning hot mot läckor
 
Wikileaks-läckan Bradley Manning frikändes från anklagelsen om högförräderi men befanns skyldig på nästan alla andra åtalspunkter, däribland spionage. Fallet kan sätta ribban för framtida visselblåsare.
 
30 jul 13
 

 
NSA:s övervakning utan spärrar
 
En topphemlig programvara från NSA tillåter säkerhetsanalytiker att söka genom "nästan allt som en användare gör på nätet". Enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfhistorik finns blott ett knapptryck bort.
 
31 jul 13
 
Veckans utrikes
 
 
Rajoy: "Jag avgår inte"
 
 
Stockholm – 2013-08-01
 
 

 
Nya sammandrabbningar i Tunisien
 
 
Tunis – 2013-07-29
 
  Plan på räddningsregering i Tunisien
  Tårgas mot demonstranterna i Tunis
  Politiskt mord i Tunisien
 

 
Uruguay nära legalisera marijuana
 
 
Montevideo – 2013-08-01
 
 

 
Fred om nio månader Mellanösternmål
 
 
Washington – 2013-07-31
 
  Fredssamtal har återupptagits
 

 
Många döda efter egyptiskt blodbad
 
 
Kairo – 2013-07-28
 
  EU:s utrikeschef träffade Mursi
  Ashton till Kairo efter blodbadet
  Demonstration mot militärhögkvarter
  Fem döda i Alexandria
 

 
Flera döda i syriska stridigheter
 
 
Washington – 2013-07-26
 
 

 
Oron mellan sudanska grannar ökar
 
 
Stockholm – 2013-07-27
 
 
 
Recensioner
 
   
 
TJÄNSTEFOLK RUT-avdraget har lett till fler vita städjobb. Men svartjobben har bara minskat marginellt. De svarta jobben bidrar med dåliga arbetsvillkor för dem som arbetar med hushållsnära tjänster, enligt antologin Rena hem på smutsiga villkor. KONGO Samtidigt som svenska medier rapporterade om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättade norska medier en helt annan historia. Den handlade om två norska legoknektarna som flackade runt i Kongo och som 2009 greps och dömdes till döden för mord.

 
 
 
FÖRORTSHATET En natt för ett par veckor sen stannade jag vid två brinnande bilar på vägen hem. Ett femtiotal grannar stod redan där, helt lugnt. En känsla av sorgsen upprymdhet låg i luften. Det stod inget om branden i tidningarna morgonen därpå, alla journalister hade varit i Husby, ett par kilometer bort.

 
   
 
MACIEJ ZAREMBA Ett kvasimarknadstänkande slagit rot i den offentliga vården. Hur fungerar detta i praktiken? Det beskriver Maciej Zaremba i sin bok Patientens pris. HAR IRAN KÄRNVAPEN eller är det i själva verket medierna som vill att Iran åtminstone försöker skaffa dem? Pierre Gilly försvarar Iran och kritiserar dess belackare.

 
   
 
FORSKNINGEN om Hitlers inflytande på det tyska folket och vad som gjorde att Nazityskland kunde utvecklas till en dödsmaskin bortom all humanism har varierat med de politiska konjunkturerna under efterkrigstiden. Barbro Eberan har samlat sina texter om aktuell forskning i ämnet. METROPOLIT Forskningsprojektet Metropolit rörde upp heta känslor. 15 000 barn som föddes i Stockholm 1953 skulle följas över åren i en omfattande kartläggning. Forskarna ville veta varför det gick bra för vissa, men inte för andra. Uppgifter skulle hämtas in via enkäter och från befintliga register. Detta uppfattade kritikerna som ett hot mot integriteten.

 
   
 
SVERIGE I KRIG Vägen in i kriget blev aldrig en het politisk fråga. Allmänheten förstod inte vad som hände och i riksdagen har krigsmotståndet aldrig fått något starkt fäste – de stora partierna (s och m) är på samma linje. Den bilden ger Wilhelm Agrell i sin bok ”Ett krig här och nu”. Och nu säger Carl Bildt att han vill behålla svensk trupp i Afghanistan. Socialdemokraterna och miljöpartiet protesterar inte. BEGREPPET ”RAS” lever i den amerikanska politiken som blandning av sociologi och biologi. Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson har skrivit en bok om detta rasbegrepp och dess förhållande till rasism, ”En droppe svart blod. Ras och tolerans i USA” (Leopard förlag). Boken bör läsas av alla i Sverige som undrar vad ”strukturell rasism” egentligen betyder.

 
   
 
JESPER STRÖMBÄCK Politiken och framtidsforskningen har att brottas med “Nuets förbannelse”, som alltid gör den senaste nyheten, opinionsundersökningen, delårsbokslutet intressantare än äldre material, oberoende av det faktiska innehållet. Jesper Strömbäck analyserar ”fem förbannelser” som motverkar och försvårar en långsiktig politik. Kajsa Olsson har läst den antologi som Strömbäck har redigerat. HENRIK ARNSTAD Jimmy Åkesson och Mussolini delar samma ideologi. Det menar Henrik Arnstad i sin nya bok ”Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia.” (Norstedts). I Arnstads bok finns ett moraliskt patos som är beundransvärt. Men bokens vetenskapsjournalistiska ambition gör ändå att Christian Andersson som recenserar ställer frågan: forskning eller pamflett?

 
 
 
ARABISKA VÅREN Mohammad Fazlhashemis biologilärare i gymnasiet i Iran lärde honom att en orm fångar en fågel genom att stirra i fågelns ögon så att fågeln blir förlamad av skräck och glömmer bort att den kan flyga. På samma sätt som ormen satte skräck i fågeln härskar och härskade diktatorerna i Mellanöstern och Nordafrika. De injagade skräck i människor så att de glömde sin förmåga att göra motstånd.

 
   
 
S-KRISEN I en ny boken "En marsch mot avgrunden” anklagas tidigare S-höjdaren Pär Nuder för att ha varit med om att avsätta Mona Sahlin och att ha hjälpt Håkan Juholt till makten. Men så gick det knappast till. SKOLA I FÖRFALL Resultaten för den svenska skolan i internationella jämförelser är nedslående. I debatten hörs ibland argumenten att dessa jämförelser är ointressanta då de bara mäter utantillinlärning. Tvärtom menar Per Kornhall att krisen i den svenska skolan är verklig.

 
   
 
HATET Det började med ett brev fyllt av hat och hot som först väckte rädsla och därefter vrede. Resultatet blev en debattbok där författaren och journalisten Maria Sveland kartlägger och analyserar hatet som riktas mot feminister. Hatet, kanske framförallt det som frodas på nätet, har diskuterats intensivt på senaste tiden; i Uppdrag gransknings program, i krönikor och på bloggar. Svelands bok gör en djupare analys genom att sätta in hatet i ett större sammanhang, skriver Jorun Koca Jakobsson i sin recension. RÖSTRÄTTEN Det pågår en rösträttsstrid i USA. En kamp mot allmän rösträtt. Högsta Domstolen ska pröva om Sektion 5 i Voting Rights Act är i överensstämmelse med konstitutionen och stadgar att förändringar av vallagarna i 16 delstater med rasistiskt förflutet ska prövas av de federala myndigheterna i Washington. Samtidigt har det blivit allt vanligare att dessa stater försöker försvåra för minoriteter att rösta. I den amerikanska veckotidningen The Nation beskrivs och analyseras denna bakvända rösträttsstrid. Åke Svidén rapporterar.

 
   
 
OM STASI behöver man inte bevisa något numera. Att säga eller skriva Stasi räcker för att alla ska förstå att det är något skumt på gång. Lite så är det med Christoph Anderssons bok om Stasi, Operation Norrsken. Men kanske är Andersson ute efter att berätta bra historier. Och då lyckas han. AHMED RASHID Pakistans politiker och dess säkerhetstjänst spelar ett avancerat rävspel som nu tycks krackelera, och där författaren och journalisten Ahmed Rashid menar att kärnan till landets kollaps kan ligga.

 
   
 
KAOSET i den svenska järnvägen beror inte på snön utan på avregleringen, marknadskrafterna, privatiseringen och konkurrensen mellan olika järnvägsföretag. Det skriver Mikael Nyberg i Det stora tågrånet, som nu kommit i en pocketutgåva. ÄR NÄTHATETS ”skrivbordskrigare” en armé eller ett gäng knäppisar? Svaret på frågan är avgörande för hur vi andra hanterar problemet. Lisa Bjurwalds bok om näthatet, ”Skrivbordskrigarna”, har kritiserats för att vara ostrukturerad. Men frågan om vem som ligger bakom hatet och hoten på nätet är inte lätt att besvara.

 
   
 
”HUMANIORAS KRIS” är ett återkommande debattämne med tämligen förutsägbara inslag och aktörer. Det tas mer sällan upp i politiken – även om det vore intressant att få ta del av till exempel Jimmie Åkessons ståndpunkter i frågan. KVINNOR I ISRAEL De arabiska kvinnor som intervjuas i den här boken klär sig i heltäckande kläder och ber dagligen. Till en början tycks gud och traditionen styra deras liv, men de välutbildade kvinnorna använder snarare religionen för att rättfärdiga sina egna livsval.

 
   
 
SKITLIV är en bok om skitjobb, men den senare termen är för laddad för att användas som titel. Debatten kring huruvida det finns arbeten som kan och bör betecknas som skitjobb har stundtals varit hätsk på ledarsidor, bloggar och i sociala medier. Det finns de som hävdar att inga jobb är skit, alla är betydelsefulla för samhället. KRIS I EUROPA Det är som ett plockepinn där alla spelar samtidigt, skriver portugisiskan Patricía Portela i en enastående text som inte väjer för några komplikationer. Hennes poetiska språk och intellektuella rörlighet gör hennes bidrag till det i särklass mest läsvärda i Kris-antologin, skriver Kajsa Olsson i sin recension.

 
   
 
”VÅRDEN INIFRÅN”, med underrubriken ”När sjuksköterskan blir patient” av Petra Lilja Andersson med bidrag av Ami Hommel, utgår från fem svårt sjuka sköterskors berättelser om sin egen tid på sjukhus. Man skulle kunna tro att de, som medicinskt kunniga, skulle ställa högre krav på själva vården än andra. Så är det inte alls. Det som betyder allra mest är att personalen är lyhörd och ger sig tid att lyssna. HÅKAN JUHOLT Den socialdemokratiska vänster- och högerflygeln kunde inte enas kring en partiordförandekandidat efter förlustvalet 2010. Därför blev Håkan Juholt lanserad och vald till ordförande utan att ha ett brett stöd i partiet. Detta blev också hans fall. Det säger han själv, och hans motståndare säger inte emot honom på den punkten.

 
   
 
ASEF BAYAT Vad ligger bakom den politiska mobiliseringen i Mellanöstern och Nordafrika? I Väst har vi betraktat den arabiska våren som ett resultat av organiserade gräsrotsrörelser, sådana som finns i t.ex. Latinamerika, Indien och Sydafrika. Fel, skriver sociologiprofessorn Asef Bayat. CHIARA VALENTINI Italienare är ofta påfallande "barnkära". Samtidigt har Italien mycket låga födelsetal, bland de lägsta i västvärlden. Hur går det ihop? Två genomarbetade svar på frågan ges av Chiara Valentini i boken O i figli o il lavoro och av Loretta Napoleonis i Il contagio.

 
   
 
BJÖRN KUMM har skrivit en självbiografi om sitt liv, sina resor, sina möten med världens politiker och författarer. Kumm skildrar den manliga drömmen om ett äventyrligt vagabondliv, förpackad i en prydlig svensk och socialdemokratisk kostym, och sedd genom den medelålders mannens något romantiserade filter. EUROKRISEN Nej, det är inte lata sydeuropéer som levt över sina tillgångar och orsakat eurokrisen. Snarare handlar det om ett valutasamarbete som är felkonstruerat i grunden. Euroland är inget optimalt valutaområde, slår nationalekonomen Stefan de Vylder fast i sin senaste bok. Jorun Koca Jakobsson recenserar.

 
   
 
FINANSKRISEN var akut då den amerikanske ekonomiprofessorn Paul Krugman gav ut ”Krisen – Orsaker, verkan, åtgärder”. Han förespråkade stora offentliga satsningar i keynesiansk anda. Och det började bra – president Obama lanserade ett stimulanspaket på nära 800 miljarder dollar och andra ekonomiska stormakter i Europa och Asien följde efter. Men det hjälpte inte – krisen bara förvärrades. NINA BJÖRK Vi lever i en verklighet där människor blivit varor och mänskliga handlingar tjänster. Ekonomiska logiker styr inte bara vårt samhälle utan också vår syn på varandra, och det är vår egen acceptans som gjort detta möjligt. Så argumenterar Nina Björk i sin senaste bok, som innehåller såväl skarp samhällsanalys som en del trötta klyschor.

 
   
 
PARTIET Är socialde-mokratins kris en genera-tionsfråga? Det är utgångs-punkten för Eva Franchells bok Partiet. Hon, född på 50-talet, tillhörde den revolterande, individuella generation som inte lät sig passas in i det trygga socialdemokratiska folk-hemmet. Och nu har den generationen tagit över i partiet och det kollektiva tänkandet har kastats ut. OLJEPENGAR Ett utslag i USA:s Högsta Domstol år 2010 har öppnat dörrarna för utländska bidrag till amerikanska valkampanjer. Utländska företag stöder kandidater som inte vill ha några begränsningar av utsläppen för att stoppa den globala uppvärmningen och som stöder utbyggnaden av den amerikanska oljeindustrin.

 
   
 
RÅSTAM Fallet Quick har varit föremål för diskussion i många år. Men med Hannes Råstams TV-dokumentärer 2008 och hans nu utkomna bok har rättskandalen blivit uppenbar för de flesta. Men inte för alla. Därtill är fallet Quick en vårdskandal. ELMBRANT Eurokrisen är en gigantisk politisk och ekonomisk härva. Det gör det svårt att peka ut de direkt ansvariga. Alla skyller på varandra. Men var finns bovarna i dramat? Björn Elmbrant gör ett ambitiöst försök att besvara den frågan i sin senaste bok.

 
   
 
KADHAMMAR PÅ VÄG 66 Det är ett alldeles lysande reportage som Peter Kadhammar skrivit om den amerikanska drömmen. Han reser längs Route 66, den stora vägen tvärs igenom USA som slutar i San Fransisco. Här har amerikaner som levt såväl i den amerikanska drömmen som i den amerikanska mardrömmen rest. EHRENBERG Elproduktion i Sverige har av tradition handlat om storskalighet. Tunga intressen inom industrin har styrt de politiska vägvalen. För att över huvud taget räknas ska en produktion vara storskalig. Annars ”ger den ingenting” - en vanlig svensk invändning mot alla energikällor utom kärnkraften och vattenkraften. Kajsa Olsson recenserar Johan Ehrenbergs “lilla elbok”.

 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
Inrikes – 02 aug
 
21:31 Stockholm
Barn lämnades i het bil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 01 aug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15:03 Södertälje
Överklagar guldrånsdom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11:57 Trollhättan
Avspärrat efter nya fynd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 31 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16:43 Örnsköldsvik
JO granskar polisen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 30 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:14 Stockholm
Bilkörningen minskar
 
 
 
 
 
 
08:02 Stockholm
Laxstopp på torsdag
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 29 juli
 
21:48 Hunnebostrand
Försökte kidnappa barn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05:51 Stockholm
Omkom i singelolycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 28 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
08:34 Norrköping
Man skjuten i Norrköping
 
 
 
01:01 Töreboda
Pilot omkom i flygkrasch
 
Inrikes – 27 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 26 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12:48 Sjöbo/Hässleholm
Flyktingbarn får försörjning
 
 
 
 
 
 
 
09:22 Arvidsjaur
Sköt sexåring i handen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 25 juli
23:32 Sjöbo/Hässleholm
Vill inte försörja flyktingbarn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11:26 Alingsås
15 år för strypmord
 
 
10:28 Ulricehamn
Fick yxor genom fönstret
 
 
08:35 Stockholm
Bilia ökar vinsten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 24 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01:41 Göteborg
Man besköts i Göteborg
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 23 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 22 juli
 
 
 
 
 
 
 
15:51 Fjällbacka
Fick rekordfisk på kroken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:49 Stockholm
Värmebölja på gång
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 21 juli
 
 
 
 
 
 
 
15:53 Hultsfred
Barn skadade i olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 20 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
15:35 Stockholm
Man högg polis med kniv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 19 juli
 
 
18:09 Göteborg
Cyklist omkom i olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13:20 Malmö
Badförbud i Malmö
 
 
 
12:47 Vänersborg
Bil for in i möbelbutik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06:55 Stockholm
Färre TBE-fall i år
 
 
 
 
 
01:33 Jönköping
Vildsvin i stan ska skjutas
 
 
 
Inrikes – 18 juli
23:43 Vänersborg
Kvinna rånades med sax
 
 
 
 
 
 
 
 
16:49 Stockholm
Svenskt nej till Undof
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 17 juli
23:38 Kristianstad
Dödsolycka vid brofundament
 
 
 
 
 
 
 
 
18:29 Jönköping
Man dog vid gräsklippning
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14:28 Göteborg
Avled efter mc-olycka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10:27 Västerås
Död person i Mälaren
 
 
 
 
 
07:55 Stockholm
Fler vildsvin sköts
 
 
 
 
Inrikes – 16 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06:06 Stockholm
Kvinna rånad i sitt hem
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 15 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 14 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
15:51 Charlottenberg
Två misstänkta dumpertjuvar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inrikes – 13 juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare utgåvor: 29|28|27|26|25|24|23|22|21|20|19|18|17|16|15|14|13|12